SUNNUNTAI 25.11.07
1. PESE KÄTESI VEDELLÄ KUUDESTI ja lisäksi hiero niitä hiekkaan, on Bahrainin parlamentin islamilaisen edustajan Nasser al Fadhalan ohje maansa ulkoministeri sheikki Khalid Al-Khalifalle siksi, että tämä oli kätellyt YK:n kokouksen aikana Israelin ulkoministeri Tzipi Livniä.
Bahrainin parlamentti kritisoi myös maansa hallitusta siitä, että se oli sulkenut Bahrainin Israelin vastaisen boikottitoimiston. Edustajat vaativat toimiston avaamista uudelleen, mutta hallituksen edustaja vakuuttaa Israelin vastaisen boikotin olevan voimassa, vaikka kauppasuhteet USA:n kanssa edellyttävät sen poistamista. Khalifa vakuuttaa, ”ettei Bahrain ole solminut diplomaatti-suhteita Israelin kanssa, joka on edelleen vihollisemme”. Parlamentti vaatii, että emiirikuntien hallitus katkaisee kaikki yhteydet Israelin kanssa eikä lähetä ulkoministeriään Annapolis konferenssiin, koska ”se on ajantuhlausta”. (JP)
2. ARABILIITTO PÄÄTTI lähettää ministeritason edustajiensa Annapolis konferenssiin, mitä Olmertin hallitus pitää ”voittona”. Saudien ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal selvitti, ettei hän ole mukana ”teatraalisessa esityksessä vain kätelläkseen Israelin ulkoministeriä”, vaan ”pitääkseen silmällä Mahmoud Abbasia, ettei tämä tee mitään tuhoisia myönnytyksiä Israelille lopullisten neuvottelujen aikana”. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa vastasi kysymykseen, onko Abbasilla vapaat kädet neuvotteluissa, ettei arabiliitto hyväksy mitään vähempää kuin mitä arabien rauhansuunnitelma vaatii, eli kaiken vuoden 1967 sodassa Israelin vapauttaman maan palauttamista. Saudi Arabia edellyttää, että konferenssissa käsitellään kaikkia keskeisiä kysymyksiä – Palestiinan valtion rajat, Jerusalemin asema ja palestiinalaispakolaisten tulevaisuus sekä lisäksi laaditaan aikataulu ja mekanismi, minkä mukaan sopimukset toteutetaan. Arabit eivät kuitenkaan ole saaneet mitään kirjoitettua lupausta vaatimuksilleen.
HALLITUKSEN EDUSTAJA kertoi lehdistölle, että Jossi Beilin tapasi viikonvaihteen aikana Kairossa Egyptin johtoa, joka ilmoitti kutsuvansa Israelin ja PA:n edustajat konferenssin jälkeen Tabaan edistääkseen konferenssin tulosten toteuttamista. Beilin oli tavannut myös Omanin ulkoministerin, joka oli arvioinut keskustelujen alkavan myös sekä Syyrian että Libanonin kanssa.
VENÄJÄ kutsuu osapuolet omaan rauhankonferenssiinsa ensi vuonna Moskovaan, johon arabi-maat ovat lupautuneet osallistua saadakseen Venäjän kiinteämmin mukaan Lähi Idän politiikkaan USA:n vastapainoksi. Venäjän lisäksi Annapolis konferenssiin osallistuvat ainakin Kiina, Japani, Kanada, Etelä Afrikka, Egypti, Jordania, Irak, Englanti, Espanja, Turkki, Ranska, Italia, Saksa, Norja ja Ruotsi. Suomi ei ole esiintynyt osanottajamaitten joukossa.
ISRAELIN HALLITUKSEN hyväntahdoneleenä lupaamien 431 palestiinalaisvangin vapauttaminen siirtyi teknisistä syistä Annapolis kokouksen jälkeen.
Israelin poliisin hyväntahdoneleenä Olmertia kohtaan hänen rikostutkimustensa tulokset julkistetaan samoin Annapolisin jälkeen. (JP)
3. IRAN JUHLII Annapolis konferenssia laskemalla vesille omatekoisen sukellusveneen sekä lisäksi risteilijän, ilmoitti Iran virallisesti lauantaina. Iranin laivaston komentaja amiraali Habib Sayyari kertoi medialle lauantaina, että laivasto laskee vesille kotitekoisen risteilijän nimeltä Jamaran sekä sukellusveneen nimeltä Ghadir marraskuun 28. päivänä. Shia-muslimit uskovat, että profeetta Muhammad antoi viimeisen saarnansa sinä päivänä, jota kutsutaan nimellä Ghadir, sekä vahvisti Ali ibn Abi Talibin seuraajakseen. Iran Fars News Agencyn kertoi, että Sayyari sanoi Iranin sotilaallisen voiman vahvistamisen palvelevan maan pelotteluvoiman lisäämistä, mutta ”jos vihollinen tekee virheen hyökkäämällä Iraniin, se saa vastaansa sellaisen toisen vaiheen iskun, josta se ei voi palautua.”
IRAN ILMOITTI aiemmin, että Ghadir sukellusvenettä ei voi havaita tutkalla ja että se pystyy ampumaan samanaikaisesti ohjuksia ja torpedoja. www.globalsecurity.org mukaan Iranin laivastolla on ainakin kolme venäläisvalmisteista SSK Kilo-luokan sukellusvenettä.
IRAN TESTASI elokuussa sukellusveneestä ilmaan ammuttavaa ohjusta sotaharjoitusten yhteydessä Persianlahdella. Iranilla on useita eri tyyppisiä torpedoja, niiden mukana Hoot (valas), jota kokeiltiin ensi kerran elokuussa. Sen nopeus on 357 km tunnissa, neljä kertaa nopeampi kuin normaalin torpedon.
Amiraali Sayyari kertoi Iranin tarkkailevan kaiken aikaa USA:n laivaston liikkeitä Persianlahdella ja Hormuzan salmella ja valvovan aluetta täysin. (JP Yaakov Katz)
4. HAMASIN JOHTO sekä Gazassa että Syyriassa ilmaisee joutuneensa shokkiin kuultuaan, että arabimaat lähettävät ulkoministerinsä Annapolis konferenssiin. Hamasin kakkosmies Damaskoksessa Musa Abu Marzouk lupasi, että konferenssin jälkeen väkivalta Israelia vastaan kokee dramaattisen lisääntymisen kaikissa muodoissaan ja menetelmissään. Hän analysoi, että USA suunnitteli Annapolis konferenssin kahdesta syystä: Nostaakseen Olmertin ryvettynyttä mainetta hävityn Libanonin sodan vuoksi sekä valmistellakseen hyökkäystä Irania vastaan.
HAMASIN PARLAMENTTIEDUSTAJIEN edustaja Salah Bardaweel sanoi, että Annapolis palvelee Abbasin pyrkimystä vahvistaa Israelin asemia sen maassa tekemien tosiasioiden vuoksi
(facts on the ground). Hän selitti, että jo ”pelkkä Abbasin esiintyminen kameroitten edessä yhdessä Olmertin kanssa antaa laillisuuden leiman Israelin rikoksille ja hyökkäyksille palestiinalaisia vastaan”. Hän arvioi, että arabimaat tekivät suuren virheen päättäessään osallistua konferenssiin, ja tämän jotkut arabimaat tekivät saadakseen USA:n taloudellisen tuen ja toiset siksi, että ne jakavat Abbasin pelon islamilaisesta liikkeestä arabimaailmassa. ”Tämän johdosta Israelia tullaan juhlimaan maailmalla suurena rauhaa rakastavana kansana.”
ISLAMILAISEN LIIKKEEN edustaja Sami Abu Zuhri sanoi palestiinalaisten odottaneen, että arabiliitto olisi murtanut Gazan kaistan saarron, lopettanut ihmisten kärsimykset ja säästänyt siten useitten ihmisten hengen siellä. ”Emme odottaneet arabien myöntyvän tapaamiseen Israelin kanssa”, hän tunnustaa.
HAMASIN PÄÄMINISTERIN Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmed Yousef uhkasi, että Hamas ja muut vastarinnan edustajat tulevat kehittämään rakettejaan entistä tuhoisammiksi.
FATAHIN EDUSTAJAT Länsirannalla ennakoivat, että Hamas voi yrittää kiihottaa taisteluaan sekä Fatahia että Israelia vastaan. Lisäksi he pelkäävät, että Hamas voi yrittää toteuttaa uhkauksensa vahingoittaa Abbasia henkilökohtaisesti. PA:n poliisit on pidättänyt useita Hamasin johtajia Länsirannalla varotoimena. Nabil Amr, joka toimii Abbasin neuvonantajana, sanoi, että Hamasilla ja muilla on oikeus ilmaista eriävät mielipiteensä, mikä on parempi kuin turvautua verenvuodatukseen. (JP)
5. ISRAELIN TUTKIMUSTEN Jerusalemin instituutti julkisti tutkimustensa tulokset juuri ennen Annapolis konferenssia. Tutkimusten mukaan Israelin välitön vetäytyminen Jerusalemin arabilähiöistä osana rauhan sopimusta aiheuttaisi vakavia taloudellisia vahinkoja sekä juutalaisille että palestiinalaisille asukkaille kaupungissa. Tutkimuksessa todetaan, että kaupungin jakaminen tulisi olemaan hyvin vaikea ja aiheuttaisi negatiivisen kehityksen molemmissa kansanosissa. KAUPUNGIN JAKAMINEN tulisi aiheuttamaan erilaisen urbaanisen ja alueellisen ryhmittymisen, joka tulisi vaikuttamaan koko kaupungin talouden kehittymiseen sekä sen geopoliittiseen ja kaupunkikuvalliseen asemaan, kirjoittaa Yisrael Kimche, yksi tutkimuksen tekijöistä. Arabilähiöitä lähellä asuvat juutalaiset tulisivat muuttamaan pois, mikäli heillä olisi siihen varaa, ja joka tapauksessa asuntojen ja kiinteistöjen hinnat tulisivat laskemaan. Lisäksi jakamisen seurauksena kantakaupungista erotetut ja työpaikkansa menettäneet arabit tulisivat katkeroituneina lisäämään ennestään kireitä suhteita alueella. Tutkimus esittääkin teollisuusalueitten rakentamista arabien elinolojen parantamiseksi Jerusalemista erotetuille alueille.
OLMERT ESITTI puheessaan, että kuusi arabilähiötä voitaisiin erottaa Jerusalemin juutalaisosasta . Haim Ramon suosittaa kaikkien arabienemmistöisten lähiöitten luovuttamista palestiinalaisille. Palestiinalaiset vaativat koko Itä Jerusalemin luovuttamista, mukaan lukien vanhankaupungin sekä Temppelivuoren, myös sen Länsimuurin.
TUTKIMUKSESSA suositellaan arabilähiöitten luovuttamista Jerusalemin etelä ja pohjoisosissa, lähellä vanhaa kaupunkia olevien luovuttaminen tulisi olemaan vaikeampaa. Taloudellisen vahingon lisäksi Jerusalemin jakaminen aiheuttaisi vakavia turvallisuusongelmia.
MIELIPIDETIEDUSTELUJEN mukaan valtaosa kansasta vastustaa Jerusalemin jakamista, eivätkä kaupungin arabiasukkaat ole ollenkaan yksimielisesti tukemassa ajatusta joutua PA:n valvomalle alueelle. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- RAJAPOLIISI pidätti 616 terroristia ja palestiinalaista, jotka olivat laittomasti tulleet Israelin puolelle, kertoo INN. Ilman työlupaa palautettiin kotipaikkakunnalleen; 21 arabia pidätettiin laittomien kuljettamisesta Israelin puolelle. (INN)
- MINISTERI AYALON tapaa rabbi Ovadia Yosefin tänään pyrkien selittämään tälle, miksi Jerusalemin jakaminen on tärkeää. Olmert tarvitsee Shasin tuen saadakseen rauhansuunnitelmansa läpi hallituksessa ja Knessetissä. (INN)
- MILJONÄÄRI Lauder USA:sta kannattaa Nathan Sharanskyn aloittamaa kampanjaa, jolla vastustetaan Jerusalemin jakamista. Kampanjan mukaan hankitaan puoli miljoonaa kultaista nauhaa, esim. autoja varten. (INN)
- SYYRIA TAITAA sittenkin osallistua Annapolis konferenssiin. (INN)
- SAPATIN VASTAISENA yönä 00.15 Israelia heilutti 4.2 asteikon maanjäristys, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa. Sen keskus oli lähellä Ramlea. (JP)
- ELÄKKEELLÄ oleva psykiatri, majuri David Shamir pidätettiin epäiltynä vakoilun yrittämisestä Iranin, Hamasin ja Venäjän hyväksi. Se taisi jäädä yritykseksi. JP
- IDF surmasi kaksi palestiinalaista Gazan turva-aidan lähellä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019