Friday, November 16, 2007

PERJANTAI 16.11.07
1. TURVALLISUUSVIRANOMAISET suosittelevat Olmertille, ettei pidä antaa PA:lle myönnytyksiä ennen Annapolis keskusteluja. Olmert on luvannut, että hän vapauttaa 400 palestiinalaisvankia ennen Annapolisia, mistä hallitus tekee päätöksen maanantaina. Sen sijaan turvallisuusmiesten mukaan onnistuneen kokouksen jälkeen Israel voisi tehdä lisää ”hyvän tahdon eleitä” vapauttaen lisää vankeja, poistaen tiesulkuja ja siirtäen lisää kaupunkeja ja kyliä Juudeassa ja Samariassa PA:n valvontaan. Nablusin kaupunki on ensimmäinen kaupunki, jossa IDF antaa PA:n poliisille vapaat kädet puoliyöhön saakka, jolloin IDF:n aloittaa operaationsa.
SHIN BETIN parissa spekuloidaan, että Abbas voi kieltäytyä hyväksymästä Annapolis lausuntoa, mikä asettaisi hänet Arafatin rinnalle ”johtajana, joka ei suostunut tinkimään vaatimuksistaan”.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat ihmettelee, miksi Olmert nosti esille vaatimuksen Israelista juutalaisena valtiona. Sitä ihmettelevät monet muutkin, sillä monet kansanedustajat sekä oikealla että vasemmalla väittävät heittäneensä tuon ajatuksen ensimmäisenä. Israelin hallitusten ja poliitikkojen suurin heikkous on siinä, että esille otetut asiat esitetään ikään kuin ne kaikki olisivat kiistanalaisia sen sijaan, että esitettäisiin selkeä kanta, mistä ei edes keskustella.
Tämä on yksi sellainen, mistä ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä vastapuolellakaan.
SHIN BET tutkii mahdollisuutta, että Israel vapauttaisi esim. 400 vankia kuukausittain ”pitääkseen palestiinalaiset onnellisina”. Palestiinalaisvankeja on yli 10 000, joten prosessi kestäisi pari vuotta. Tätä puolustellaan sillä, että muuten palestiinalaiset pian unohtavat, mitä ovat saaneet.
2. ISRAELIN POLIISI toteuttaa jo hallituksen ”myönnytyspolitiikkaa” kaikessa hiljaisuudessa tyhjentäen ”laillisten kylien” ulkopuolelle autioille kukkuloille pystytettyjä parakkikyliä (outposts). Niitä rakentavat ja asuttavat nuoret innokkaat ”oikeistolaiset”, kuten media heitä nimittää. Torstaina poliisi tyhjensi Harhivin ja Shvut Amin kukkulat. Jpostin kolumnistin R A Stoilin kirjoittaman artikkelin mukaan poliisi on käyttänyt uutta taktiikkaa poistaessaan asukkaita parakeistaan käyttämällä miespoliiseja myös naisten poistamisessa, mitä aiemmin on pidetty moraalisesti sopimattomana. Artikkelin mukaan asukkaitten vastustus oli vähäistä. Harhivi sijaitsee lähellä Elon Morehin kylää Samariassa. Kuten tavallista, poliisi väittää, että asukkaat hyökkäsivät heidän kimppuunsa, minkä johdosta kuusi ihmistä pidätettiin. Asukkaat valittavat, että poliisi hakkasi yhtä opiskelijaa, joka yritti suojella Elon Morehin rabbia Elyakim Levanonia. Poliisi hakkasi opiskelijaa ja sitten pidätti hänet. Poliisi oli myös yrittänyt väkivalloin pidättää raskaana olevan naisen ilman aihetta, vaikka tämä ilmoitti heille odottavansa lasta.
SHVUT AMI tyhjennettiin muutama tunti Harhivin jälkeen Samariassa. (JP, INN)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas vaati puheessaan torstaina Ramallahissa, että ”joukkio, joka otti vallan Gazassa asevoimin ja joka käyttää hyväkseen kansamme kärsimyksiä ja tuskaa, on kukistettava.” Abbasin kansliasta selitettiin, ettei Abbas tarkoittanut kansannousua, vaan halusi ilmaista suuttumuksensa äskeisen verenvuodatuksen johdosta Fatahin järjestämän Arafatin muistotilaisuuden yhteydessä, jossa 7 ihmistä kuoli ja 85 haavoittui. Abbas viittasi puheessaan ”laittomiin jengeihin Gazan kaupungissa, jotka ovat liittoutuneet Hamasin kanssa”.
HAMASIN VIRANOMAISET GAZASSA ovat tiukentaneet otettaan pidättämällä 400 Fatahin johtajaa ja ilmoittivat keskiviikkona rajoittavansa journalistien vapautta entisestään sekä kieltävänsä julkiset kokoontumiset Gazan kaistaleella. Hamasin edustaja syytti Abbasia tilanteen kärjistämisestä selittäen, että kiistoja voidaan ratkaista vain keskinäisillä keskusteluilla.
HAMAS ilmoittaa vapauttaneensa suurimman osan pidättämistään Fatahin johtajista. (JP)
4. TERRORISTIT ampuivat kuluneen viikon aikana 35 kranaattia ja 25 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. IDF ja IAF tekivät useita iskuja raketti- ja kranaattimiehistöjä vastaan surmaten kaksi terroristia ja haavoittaen heistä useita.
IDF:N sotilas haavoittui pyssymiesten ampumista luodeista ollessaan korjaamassa Gazan kaistaletta ympäröivää turva-aitaa eilen.
ALKUVIIKOSTA sähkövirta katkesi jollain Gazan alueilla, mutta se johtui viallisista voimajohdoista. Israelilainen sähköyhtiö toimitti Gazaan tarvittavat varaosat, jotta gazalaiset teknikot saivat vian korjattua. Asiasta sovittiin IDF:n kanssa, eivätkä yhtiön omat teknikot menneet Gazan alueelle. IDF on päättänyt, että rakettitulen rankaisutoimena voimavirran jännitystä pienennetään, mutta ei katkaista kokonaan, mikä antaa gazalaisten sähköyhtiöitten ratkaista, minne se antaa sähköä. Täten elintärkeät laitokset pystyvät toimimaan. Oikeuskansleri Mazuz suostui osittaiseen toimitusten supistuksiin muuttaen aiempaa kielteistä kantaansa.
TORSTAIAAMUNA arabityöntekijä puukotti työnantajaansa tämän pellolla Moshav Poratissa Netaniyasta etelään. Useita puukoniskuja eri puolille ruumista saanut 30-vuotias uhri pelastettiin sairaalassa onnistuneen leikkauksen ansiosta. Poliisi etsii puukottajaa, joka tuli PA:n valvomalta alueelta. Moshav Poratin lähellä on kolme Israelin arabikylää Taibe, Tira ja Kalansua.
MYÖHEMMIN torstaina terroristit ampuivat kolme Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ensimmäinen niistä osui Sderotin eteläosaan tuhoten kaksi autoa ja vaurioittaen yhtä asuintaloa. Kaksi muuta putosi pellolle, toisen niistä tuhotessa perunankäsittelylaitteistoa ja saadessa työntekijöitä shokkitilaan. IAF ampui pian ensimmäisen raketin jälkeen ohjuksensa rakettimiehistöä vastaan surmaten kaksi ja haavoittaen useita muita.
TEINI-IKÄINEN beduiinipoika tuomittiin torstaina elinkautiseen + 3 vuotta. Hän oli yrittänyt raiskata 18-vuotiaan juutalaistytön ja sitten hakannut hänet kivenlohkareilla kuoliaaksi. Uhri Maayan Ben-Horin asui Yuvaslim moshavissa Galileassa. Murhan tehdessään poika oli alaikäinen, mutta tuomari vetosi teon raakuuteen. (JP, INN)
5. IAEA:N PÄÄSIHTEERIN ElBaradein Iranin ydinasesuunnitelmaa koskevan torstaina julkistetun lausunnon todetaan antavan Iranille vapaat kädet jatkaa toimiaan, koska ”Iran on enimmäkseen ollut totuudenmukainen” ydinteollisuuttaan koskevissa lausunnoissaan ja ilmoituksissaan. Israelissa ElBaradein raporttia kutsutaan hylättäväksi ja osoittavan entistä selvemmin, että hän on Iranille myönteinen.
USA JA ENGLANTI ilmoittivat IAEA:n raportin julkistamisen jälkeen torstaina, ettei Iranin valikoivat ilmoitukset ole riittäviä, vaan sen tulee selvittää kaikki avoinna olevat kysymykset.
USA ilmoittaa, että kaupparajoitusten kiristäminen on nyt entistä ajankohtaisempi.
ISRAELIN strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Lieberman sanoi, että ElBaradei on osa Iranin ydinsuunnitelman ongelmaa eikä sen ratkaisua.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antoi hallituksen jäsenille tehtäväksi valmistella toimintamalleja eri mahdollisuuksien varalle lähtien olettamuksesta, että Iran tulee saamaan ydinpommin.
REUTERSIN uutistoimistolle kahdesta lähteestä vuotaneen uutisen mukaan Israel katsoo, että USA:n toimet estää Iranin ydinpommin valmistuminen ovat epäonnistuneet. Uutisessa vihjataan, että vuodon tarkoituksena on antaa USA:lle vihje Israelin epäilyksestä, että USA kykenee antamaan Israelille sen tarvitseman turvallisuustakuun Annapolis keskustelujen jälkeen. Asiaa koskevassa www.debka.com artikkelissa spekuloidaan, että Olmertin jyrkät ennakkovaatimukset keskusteluja varten voivat johtua tästä; tai ne ovat hänen vastauksensa Ricen puheeseen USA:n juutalaisjärjestöjen johtajille Nashvillessä, jossa hän ennakoi Israelilta vaadittavia ”tuskallisia uhrauksia”. USA:n ulkoministeriö julkisti pian Ricen puheen jälkeen selvennyksen, jossa ilmaistaan, että ”Palestiinan valtion perustaminen (ei enää rauhanprosessi), on elintärkeä USA:n Lähi Idän politiikalle”. Tämä asettaa Palestiinan valtion ja sen potentiaaliset johtajat Abbasin ja Fayadin USA:n Lähi Itää koskevien turvallisuuspoliittisten toiveitten kärkeen Lähi Idässä.
OSLON SOPIMUSTEN yhteydessä niitä perusteltiin toteamuksella, että ”antaa palestiinalaisten taistella terroristeja vastaan, koska heillä ei ole ”rauha nyt” ja ihmisoikeusjärjestöjä niskassaan”. Kuten hyvin tiedetään, palestiinalaisten johto Arafat etunenässä liittoutuivat terroristien kanssa Israelia vastaan vakuutellen samalla rauhantahtoaan hyväuskoisille länsivalloille ja Israelille.
ONKO TÄMÄ nyt toistumassa USA:n mahtavalla tuella ja painostuksella?
6. UUTISOTSIKOITA
- SAUDI ARABIASSA massaraiskauksen uhri tuomittiin 200 ruoskaniskuun, koska hänen väitettiin käyttäneen mediaa hyväkseen. (WND)
- RANSKALAINEN OIKEUS tutkii, oliko 12-vuotiaan Muhammad Duran kuolemasta 30.09.2000 otettua filmiä peukaloitu IDF:lle epäedulliseksi, kuten epäillään. (WND)
- USA:N HOTELLIT korvaavat Raamatut ehkäisyvälinepakkauksella: Nauti kanssamme, jätä moraalivaatimukset kotiin. (WND)
- HATIKVA-PUOLUE, joka sanoo olevansa ei-uskonnollinen, perustettiin Tel Avivissa. Tri Ron Breiman kertoo, että puolue on isänmaallinen, ja että sen jäsenet uskovat, että Israelin maa kuuluu Israelin kansalle. (INN)
- OLMERT lähetti kirjeen kuusi viikkoa lakkoilleille yläasteen opettajille kehottaen heitä palaamaan työpaikalleen. Olmert lupaa 34-36 %:n palkankorotusta ja pienempiä luokkia, mutta pitempiä työpäiviä. Opettajien mielenosoitus pidetään lauantai-iltana Rabin-aukiolla Tel Avivissa. (INN)
- ROOMALAINEN katu paljastettiin Jerusalemin Länsimuurin tunnelien yhteydessä.

No comments: