KESKIVIIKKO 31.10.07
1. MELLAKAT PEKI´IN druusikaupungissa haavoittivat yli 30 ihmistä, niiden joukossa 16
poliisia. Yksi poliisiupseeri sai kiven päähänsä ja on kriittisessä kunnossa sairaalassa. Mellakat alkoivat maanantaina ja jatkuivat eilen. Kaupungilla on rikas juutalainen tausta, ja sitä pidettiin malliesimerkkinä juutalaisten ja druusien yhteiselosta. Kaupunki sijaitsee Meron-vuoren rinteellä.
MELLAKAT alkoivat siitä, kun maanantaina ennen aamunkoittoa 200 poliisia , rajapoliisia ja Yasam terrorinvastaisen osaston upseeria Galilean osa-alueen komentajan Nir Marishin johdolla tunkeutui kylään pidättääkseen paikallisia nuoria, jotka aktiivisesti vastustivat kännykkäpuhelimen antennitornin rakentamista kanakopin katolle läheisessä Peki´in moshavissa.
KAUPUNGIN ASUKKAISTA 90 sairastaa syöpää, jota esiintyy siellä epätavallisen yleisenä. Asukkaat pelkäsivät, että lähellä sijaitseva antennitorni voi lisätä syöpäriskiä. He pyysivät kanakopin omistajaa poistamaan tornin, mutta tämä kieltäytyi.
POLIISIEN TULLESSA kaupunkiin nuoret, useat heistä naamioituneina, olivat asettuneet vastustamaan poliisien tuloa kaupunkiin heitellen heitä kivillä ja muilla raskailla esineillä. Poliisit pidättivät viisi nuorta.
ERÄS KAUPUNGIN asukas kertoo, että tilanne paheni siitä, että poliisit tunkeutuivat druusien pyhättöön, ”hilweh”, mitä druusit pitävät täysin hyljättävänä. ”Emme voi hyväksyä sitä, että poliisi tunkeutuu pyhättöömme aseineen”. Tämän jälkeen kaupungin kovaääniset kutsuivat kaupungin asukkaita puolustamaan pyhättöään. Eräs 54-vuotias IDF:n upseerikoulun käynyt mies meni joittenkin muitten johtohenkilöitten kanssa rauhoittamaan tilannetta, ja kertoo saaneensa shokin nähdessään, että jotkut poliiseista olivat druuseja, jotka taistelivat druusinuorten kanssa. Jossakin vaiheessa naamioidut nuoret olivat kidnapanneet naispuolisen poliisiupseerin voidakseen käyttää häntä poliisin kaappaamien nuorten vapauttamiseksi, kuten sitten tapahtuikin.
Naispoliisia auttamaan mennyt poliisi haavoittui pahoin. Myös häntä hakemaan tullut ambulanssi ja sen henkilökunta joutuivat mellakoitsijoitten raivon kohteeksi.
YKSI DRUUSISIVIILI haavoittui poliisien ampumista luodeista ja joutui sairaalahoitoon.
KAUPUNGIN SYNAGOGA, joka periytyy Talmudin ajoilta, sekä sen lähellä olevat kaupungin vanhimpien juutalaisasukkaitten Zinati ja Tuma perheitten talot säästyivät koskemattomina.
KAUPUNGIN ASUKKAAT sanovat, että poliisien rajut otteet pahensivat mellakkaa. (JP)
2. TURVA-AIDAN RAKENTAMINEN Juudeaan ja Samariaan aloitettiin 2002 ja sen tuli olla valmis viimeistään ensi vuoden lopussa. Nyt sen ennustetaan valmistuvan vuonna 2010. Vuosien 2002 ja 2003 aikana puolustusministeriö rakensi aitaa 144 km. Seuraavan 2.5 vuoden aikana rakennettiin 150 km. Tällä hetkellä aidan 790 km:n kokonaispituudesta on rakentamatta 340 km, eli 450 km (56.9 %) aidasta on valmis. Aidan rakentaminen on kuitenkin hidastunut kaiken aikaa. Puolustusministeriö valittaa varojen puutetta, mutta pääministerin kanslian mukaan sillä on tilillään 500 miljoonaa NIS aitaa varten. Kilometri aitaa maksaa 9 – 13 miljoonaa NIS.
VIIME VUONNA turva-aitaa valmistui 102 km, tänä vuonna vain 48 km on valmistunut ja lisäksi 80 km on rakenteilla, josta ministeriö arvioi, että 50 km valmistuu vuoden loppuun.
AIDAN RAKENTAMISEN vastustajat väittävät, että aita on pelkästään poliittinen, mutta sen ansiosta terrori-iskut Israelissa ovat vähentyneet radikaalisti. Turvallisuusviranomaiset varoittavat, että turva-aidassa olevat aukot asettavat suuren osan maata, varsinkin Jerusalemin ja sen ympäristön, vaaralle alttiiksi ja kiirehtivät aukkojen sulkemista, koska rauhattomuus Juudeassa ja Samariassa voivat hetkessä muuttaa suhteellisen rauhallisen kauden.
KADIMAN PARISSA on leviämässä ajatus, että turva-aidan rakentamiseen tarkoitetut varat tulisi ohjata monta vertaa suuremman vaaran torjumiseksi, joka tulee Syyrian ja Iranin taholta.
MAHMOUD ABBAS on kaiken aikaa vaatinut turva-aidan rakentamisen keskeyttämistä ja valmiin osan purkamista sekä Juudean ja Samarian luovuttamista PA:lle 1949 aselepolinjoille saakka. Tämä voi olla yksi syy, miksi puolustusministeri Ehud Barak viivyttelee aidan rakentamista.
3. SISÄMINISTERI Meir Sheetrit on aloittanut sodan ns. paluuoikeuden perusteella maahan muuttajia vastaan. ”Ei enää mitään salaisia juutalaisheimoja. Israelin ei tule enää myöntää automaattista kansalaisoikeutta juutalaisille. Israelin tulee ottaa oppia kaikista muista maista. Haluan nähdä, ettei maahan muuttaja ole rikollinen, että hän opettelee hepreaa, että hän asuu maassa viisi vuotta ennen kansalaisuuden saamista. Meidän tulee keskittyä niihin muuttajiin, jotka jo ovat maassa, joitten elämä on surkea.”
MINISTERI Sheetrit esitteli näitä teemojaan Jewish Agencyn hallituksen jäsenten kokouksessa Jerusalemissa maanantaina. Hallituksen jäsenet tulivat maahan kaikkialta maailmassa. Sheetrit vielä täsmensi, ettei Israel päästä enää maahan ns. ”hävinneitä heimoja”. ”Meillä on tarpeeksi ongelmia Israelissa. Menkööt Amerikkaan,” hän hehkutti. Hän mainitsi nimeltä järjestöt kuten Pohjois-Amerikan konferenssi Etiopian juutalaisten hyväksi sekä Shavei Israel, joka etsii juutalaista taustaa olevia ryhmiä kaikkialla maailmassa ja tuo heitä Israeliin.
USEAT DELEGAATIOIDEN JÄSENET marssivat ulos vastalauseeksi Sheetritin puheeseen. Shavei Israel järjestön johtaja Michael Freund ilmaisi järkytyksensä ministerin puheesta, jonka hän sanoi edustavan jälkisionismia sen rumimmassa muodossaan. ”Sheetrit ei yksinkertaisesti ymmärrä, mikä tämä maa on, joka palvelee kotimaana ja pakopaikkana koko juutalaista kansaa.” Freund kyselee, mitä Sheetritin oma perhe, joka muutti Israeliin Marokosta, olisi tuntenut, jos sitä olisi kohdeltu siten kuin hän nyt haluaa kohdeltavan muita maahan muuttajia.
FREUND ihmettelee, miten Sheetrit voi esittää tuollaisia kommentteja esim. Intiasta muuttaneista Bnei Menashe heimon jälkeläisistä, kun hän ei ole mitenkään edes tutkinut heidän tapaustaan, eikä tavannut ketään sen jäsenistä. ”Bnei Menashe heimon aliya jatkuu”, hän vakuuttaa.
4. ABBAS KERTOI Kairossa, että keskeiset arabimaat osallistuvat Annapolis-konferenssiin. Hän puhui tiistaina lehtimiehille tavattuaan presidentti Hosni Mubarakin, joka edelleen on epävarma Bushin esittämän rauhankonferenssin onnistumisesta. Egypti ei ole virallisesti ilmoittanut aikeistaan, eikä kutsuja ole lähetetty eikä päivämäärää päätetty.
ABBAS SELVITTI, ettei konferenssin tarkoituksena ole Israelin tunnustaminen arabimaitten taholta, vaan tarkan ja pitävän aikataulun sopiminen itsenäisestä Palestiinan valtiosta. Hänen mukaansa varmoja mukaan tulevia maita ovat kvartetti, YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet, Arabien seurantakomitea, jossa on mukana Egypti, Saudi Arabia, Jordania, Bahrain, Tunisia, Algeria, Sudan, Syyria, Palestiina, Qatar, Libanon, Marokko ja Jemen. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa on myös tulossa, Abbas laskeskeli.
Lisäksi Abbas uskoo, että kolme ei-arabimaata tulee mukaan.
EGYPTIN VIRALLINEN taho ei suostunut vahvistamaan Abbasin positiivista lausuntoa. Saudi Arabian kuningas Abdullah ilmoitti maanantaina, ettei hänen maansa ole vielä päättänyt osallistumisestaan. Abbas vaatii ehdottomasti pitävää aikataulua, jonka puitteissa lopulliset asiat tulee selvittää ja sopia. Hän arveli, että kuusi kuukautta Annapolisin jälkeen on riittävä. Hänen pääneuvottelijansa Ahmed Qureia pitää kiinni uhkavaatimuksestaan, että konferenssi peruuntuu, jos Israel ei suostu PA:n vaatimuksiin, joista aikataulu on keskeisin.
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN POLIISI kertoi eilen pidättäneensä kolme palestiinalaista, jotka olivat suunnitelleet terrori-iskua Israelissa. He kuuluivat Army of Islam järjestöön, joka osallistui Gilad Shalitin kaappaamiseen. He olivat tulleet Egyptiin Gazasta tunnelin kautta. Heillä oli mukanaan kranaatteja ja räjähteitä ja yhdellä oli pommivyö. Yksi epäilty pääsi pakenemaan takaisin Gazaan. Egyptiläisen autonkuljettajan oli tarkoituksena viedä heidät Israelin rajalle.
- HAMASIN TERRORIJOHTAJA Muhammad Deif on kertonut, että Hamas tulee iskemään syvällä Israelissa. Hamasin virkailija sheikki Ahmad Hamdan kertoi tiistaina tavanneensa Deifin äskettäin. Deif kuuluu Hamasin aseelliseen siipeen Izzadin al-Kassam. Deif haavoittui heinäkuussa 2006 IAF:n ilmaiskussa taloon Sheikh Radwanin Gazan lähiössä, ja on välttänyt pari muutakin yritystä hänen henkeään vastaan. Hän on korkealla Israelin etsittyjen listalla.
- POSTIVIRKAILIJAT uhkaavat lakolla, ellei heidän vaatimiaan uusia laskutus-perusteita hyväksytä. He katsovat kilpailijoitten saavan ansiotonta etua.
- KORKEIN OIKEUS hylkäsi Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin pyynnön saada osallistua poikansa ”brit-mila” ympärileikkaus-tilaisuuteen, joka on suunniteltu Rabinin murhapäiväksi gregoriaanisen kalenterin mukaan. Hänen vaimonsa Larissa Trimboblerin anomus painattaa postimerkki, jossa olisi hänen miehensä Yigalin kasvot, tyrmättiin myös oikeudessa.
- JERUSALEMISSA järjestetään tänään ohjusiskuharjoitus, joka alkaa 11.00 aamulla. Liikenne pysäytetään Sderot Herzl alueella. Räjähdyksiä kuullaan Beit Hakerem ja Wadi Joz lähiöissä sekä Israelin museon alueella.
- NAAMIOITU moottoripyöräilijä ampui eilen illalla kaksi ihmistä Tel Avivin yökerholla. Hyökkääjää etsitään edelleen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019