PERJANTAI 14.09.07
1. TÄNÄÄN perjantaina vietetään juutalaisten uudenvuoden toista päivää. Tänä iltana alkaa sapatti, jota kutsutaan katumuksen sapatiksi.
SUNNUNTAINA vietetään Gedaljan muistopäivää muistaen juutalaisen hallinnon loppumista ensimmäisen Pyhän Temppelin tuhoamisen jälkeen 1. Tishrei kuussa (13.syyskuuta 07.) v. 722 kello 08.43 runsaat 2500 vuotta sitten.
TÄTÄ SEURAAVA VIIKKO Jom Kippuriin saakka (22.09.07) on 10 päivää kestävän katumuksen aikaa, jonka aikana juutalaiset pyrkivät entistä täydellisemmin toteuttamaan Toran määräyksiä sekä Jumalaa että kanssaihmisiä kohtaan.
VIISI PÄIVÄÄ Jom Kippurin jälkeen alkavat Lehtimajanjuhlat (Succot). Israelissa Lehtimajanjuhlat kestävät 7 päivää. Ensimmäinen päivä on sapatin kaltainen; seuraavat kuusi päivää ovat nimeltään Chol HaMoed, joitten aikana tavanomaiset päiväaskareet ovat sallittuja.
TÄMÄN JÄLKEEN välittömästi torstaina, 04.10.07 on yksipäiväinen sapatinkaltainen juhlapäivä Shmini Atzeret eli Simchat Torah, Toran antamisen ilojuhlapäivä. Edellisenä iltana alkaneet juhlallisuudet (Hakafot Shniyot) jatkuvat koko seuraavan päivän ajan, jolloin juutalaiset tanssivat ja karkeloivat kaikkialla maassa.
UUDENVUODEN PÄIVÄN rukoukset, jotka ovat pitempiä ja melodisempia, keskittyneempiä ja enemmän inspiroivia kuin tavalliset, keskittyvät Jumalan kuninkuuteen ja Hänen tuomioonsa kaikille luoduille. Perustuen 4.Mooseksen kirjan 29:1 määräykseen rukousten aikana puhalletaan sata shofarin (pasuunan) soittoa herättämään juutalaisia parantamaan teitänsä. Torstai-iltana luetaan Tashlikh-rukous mieluiten juoksevan virran varrella, johon pyydetään Jumalaa ”heittämään” aiemmin tehdyt synnit.
RUKOUSTEN JÄLKEEN kotona tarjoillaan erityisruokia, mieluiten makeita hyvän vuoden odotuksen toivossa, ja syödään hedelmiä kuten kranaattiomenia, jonka aikana luetaan erityinen Shehecheyanu siunaus sen kunniaksi, että niitä syödään ensimmäisen kerran edellisen sadonkorjuun jälkeen. (Lähde: www.israelnationalnews.com)
2. JUHLAPÄIVIEN (High Holy Days) aikana sekä Juudean ja Samarian että Gazan alueet on suljettu liikenteeltä Israelin puolelle.
MUSLIMIEN paastokuukausi ramadan alkoi 13.09.07, jonka aikana syöminen, juominen ja sukupuoliyhteys on kielletty päiväsaikaan, mutta on sallittua auringon laskun jälkeen. Paastoamisen ja itsehillinnän seurauksena muslimit ovat erityisen kiihtyneitä tänä aikana.
PALESTIINAN VASTARINTAKOMITEA (PRC) ilmoitti lähettävänsä Israelille ”kuoleman viestejä”, eli kiihdyttävänsä terrori-iskujaan Israelin puolelle ramadanin aikana.
HAMASIN JOHTO Gazassa kehotti kaikkia palestiinalaisjärjestöjä pidättymään terrori-iskuista Israelin ja Gazan välisille rajanylityspaikoille tavaroiden esteettömän kulun varmistamiseksi. Kassam-raketteja on kuitenkin ammuttu Gazasta Israelin kaiken aikaa, mutta ilman henkilövahinkoja, vaikka aineellisia vahinkoja onkin tapahtunut.
IDF:N joukot tunkeutuivat tänä aamuna panssarien ja helikopterien tukemina Gazan alueen eteläosaan. Palestiinalaisten mukaan joukot ovat joutuneet tulitaisteluun Salah al-Din joukkojen kanssa. Mahdollisista tappioista ei ole annettu tietoja. Edellisenä päivänä Israelin helikopteri ampui ohjuksen autoon Jebaliyan pakolaisleirin lähellä. Autossa oli neljä Islamic Jihadin jäsentä, joista kaksi haavoittui. He ilmeisesti ehtivät ulos autosta ennen ohjuksen iskua.
3. IDF rajoitti muslimien pääsyä Temppelivuorelle perjantain rukouskokoukseen. Vain yli 45-vuotiaat miehet ja yli 35-vuotiaat naiset päästettiin vuorelle, jos heillä oli siihen erikoislupa.
Sadoittain muslimeja tungeksi tiesuluilla ja tarkastuspisteissä pyrkien Temppelivuorelle, mutta sotilaat käännyttivät heidät takaisin.
IDF ja poliisi ovat varautuneet terrori-iskuihin juutalaisten juhlapäivien aikana, jotka sattuu yhteen muslimien paastokuukauden ramadanin kanssa.
Terroristit ampuivat perjantaiaamun kuluessa neljä kranaattia Gazasta Israelin puolelle.
4. THE WASHINGTON POST kertoo artikkelissaan, että Syyrialla on ydinaseohjelma, jota se toteuttaa Pohjois-Korean asiantuntijoitten opastuksella ja Iranin rahoittamana. Jos tiedot Saddam Husseinin ydinasemateriaalin siirtämisestä Syyriaan ennen USA:n joukkojen tuloa maahan pitävät paikkansa, ne ovat runkona Syyrian suunnitelmille omasta ydinaseesta.
USA:n ulkoministeri Rice totesi, etteivät maailman vaarallisimmat kansat saa omistaa maailman vaarallisimpia aseita ja vaati, että se täytyy estää.
Kuwaitilainen uutislehti kertoo, että Turkin tiedustelu antoi IDF:n koneille keräämiään tietoja Syyrian kohteista, joita koneet etsivät. Syyria kieltää huhut, että IDF:n koneet olisivat osuneet maaleihinsa Syyriassa.
5. www.cuttingedge.org kertoo, että Venäjä kehittelee uuden sukupolven sukellusvenettä, koodinimeltä 20120. Siihen tukee dieselmoottorin lisäksi pieni ydinreaktori, jonka ansiosta se pystyy olemaan sukelluksissa paljon perinteisiä sukellusveneitä kauemmin. Venäjän aseteollisuus esittelee lähes viikoittain uusia huippunykyaikaisia aseita. Siihen se pystyy Putinin hallituksen suosiolla ja raakaöljyn hinnan noustua ennätyskorkeuteen. Länsimaat ovat katselleet nenänvartta pitkin NL:n mahdin hajoamista ja vähätelleet Venäjän uutta tuloa. Se on kuitenkin jatkanut NL:n aikaisten suunnitelmien kehittämistä näköjään ilman taukoa. Tiedot sukellusveneestä julkisti sukellusvenekapteeni Sarovin kaupungissa Moskovasta koilliseen. (Gulfnews)
MIELENKIINTOISTA NÄHDÄ, mitä presidentti Putinin uusi pääministeri, lauantaina 66 vuotta täyttänyt Viktor Zubkov, tulee tekemään. Länsimaissa häntä pidetään tehokkaana, joka pystyi uudistamaan Venäjän lähes konkurssitilassa olleen talouden. Putinin omista suunnitelmista ei paljon tiedetä, mutta hän ei halua jäädä syrjään maan kehittämisestä. Jospa hän huudattaa itsensä Venäjän tsaariksi, koska häntä ei voida ilman perustuslain muutosta valita kolmatta kertaa peräkkäin presidentiksi?

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019