MAANANTAI 17.09.07
1. ISRAEL ON PALAUTTANUT pelotteluvoimansa (deterrence) Syyriaa ja Irania vastaan, kertoi sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle eilen. Hän kertoi, että Israel on pystynyt palauttamaan aseman, joka sillä oli ennen Libanonin kakkossotaa ja että sillä on vaikutusta koko alueelle, mukaan lukien Iran ja Syyria. Yadlin vältti huolellisesti mainitsemasta sanallakaan Israelin hävittäjäkoneitten väitetystä lennosta Syyrian pohjoisosaan. Valiokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi (Kadima) kertoi kehottaneensa Yadlinia jättämään Syyrian pois esityksestään.
LONTOOLAISEN Sunday Timesin mukaan Mossadin johtaja Meir Dagan oli varoittanut Olmertia, että Syyria havittelee ydinaseita, minkä johdosta valmistelut iskua varten Syyriaan aloitettiin kuusi kuukautta sitten. Syyrian tavoitteena oli koota ohjukseen soveltuva ydinkärki joko valmiista ulkomailta hankituista osista tai ostaa valmis tarkoitukseen soveltuva ydinase. Syyria on toiminut tässä läheisessä yhteistyössä Pohjois-Korean kanssa, joka tarjosi tarvittavan tietotaidon ja mahdollisia osia, sekä Iranin kanssa, joka rahoitti hankkeen. Pakistanin ydinaseen kehittäjä Khan on mainittu ydinasetietouden ja valmistusosien toimittajana myös Syyriaan. (JP)
2. TERRORIHYÖKKÄYKSET tai niiden yritykset ovat huomattavasti kasvaneet viime päivien aikana. Lieneekö tällä yhteyttä CIA:n antaman koulutuksen ja USA:n toimittamien aseitten kanssa, jää nähtäväksi. Kuitenkin Olmertin al-Aksan 178 terroristille myöntämä armahdus ja immuniteetti pidätyksiä vastaan on osoittautunut huitaisuksi ilmaan. Ainakin kaksi tapausta on julkistettu, jossa toisessa armahduksen saanut tavattiin salakuljettamasta aseita Jeninistä Nablusiin käsiaseella varustettuna. Sotilaat antoivat hänen mennä kuulustelun jälkeen.
PERJANTAINA ILTAPÄIVÄLLÄ al-Aksan terroristit ampuivat väijytyksestä israelilaista autoa, jossa oli kaksi naista ja yksi mies. Naiset haavoittuivat luodeista, mies joutui shokkitilaan.
Useissa tapauksissa al-Aksan terroristit ovat tulittaneet IDF:n sotilaita viimeisten viikkojen aikana.
Al-Aksan Jeninin alueen johtaja Ayad Frehat kertoi WND:n toimittajalle, ettei al-Aksa luovu aseistaan niin kauan kuin ”miehitys” jatkuu Länsirannalla.
Al-Aksan Ramallahin johtaja Anu Yusef kertoi WMD:n toimittajalle, että järjestön jäsenillä on useita aseita, mukana PA:n turvallisuusjoukkojen antama kivääri, koska monet heistä palvelevat sen joukoissa, mutta he antavat PA:lle vanhimman heikkokuntoisen ja pitävät loput. Hän myös vakuutti, että luovutetut aseet on helposti saatavissa takaisin.
OLMERT ON LUVANNUT armahtaa 206 muuta terroristia entisten lisäksi. Hän antoi luvan niille al-Aksan jäsenille, jotka karkotettiin Betlehemistä heidän kaapattuaan kaupungin syntymäkirkon, palata takaisin Betlehemiin.
WND KERTOO, että Israelilla on todisteita, että al-Aksan jäsenet ovat yhteydessä Hizbullahin kanssa Libanonissa ja saavat sieltä rahaa ja ohjeita. SHIN BET on luovuttanut keräämänsä tiedot PA:n turvallisuusministerille Abed al-Razek El-Yehialle, joiden mukaan yhteyden pitoon Hizbullahin kanssa ovat syyllistyneet myös armahduksen saaneet al-Aksan jäsenet.
SOTILAAT ESTIVÄT mahdollisen terrori-iskun Shavei Shomroniin sunnuntai-iltana. He havaitsivat aseistautuneen palestiinalaisen lähellä yhteisön turva-aitaa ilmeisenä tarkoituksenaan leikata aukko panssariverkkoon. Sotilaat huusivat miehelle käskien häntä lopettamaan, jolloin mies aloitti tulittaa sotilaita, jotka vastasivat tuleen. Kukaan ei haavoittunut eikä miestä saatu kiinni. Sunnuntaina israelilainen autoilija ajoi tielle asetettuun kiviesteeseen, minkä johdosta hänen autonsa kääntyi ympäri haavoittaen kahta autossa ollutta. Samassa paikassa palestiinalaiset kivittivät israelilaista bussia vähän aikaisemmin. Tapaus sattui lähellä palestiinalaista Mardan kylää Arielin kaupungin vieressä Samariassa.
TERRORISTIT sytyttivät tulen Itzharin kaupungin viereiseen pensaikkoon, mikä levisi kaupungin rakenteisiin, vesijohtoihin ja sähkölinjoihin aiheuttaen kymmenien tuhansien NIS vahingot.
SUNNUNTAIN AIKANA terroristit ampuivat ainakin kolme Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Kaksi putosi lähelle Sderotin kaupunkia, yksi Nahal Oz kibbutsin alueelle ilman vaurioita.
SUNNUNTAINA iltapäivällä sotilaat haavoittivat kahta palestiinalaista miestä Hebronissa heidän aloittaessaan kivittää sotilaita. Kivitys alkoi sotilaitten suorittaessa tarkastuskierrostaan alueella.
(www.worldnetdaily.com, INN, Ynet, JP)
3. VASEMMISTOLAINEN järjestö One House (Yksi Talo) lähetti laatimansa kirjeen 10 000 Juudeassa ja Samariassa turva-aidan takana asuvalle nimeltä osoitetulle perheelle. Kirjeessä varoitetaan, että perhe on suuressa vaarassa asuessaan aidan väärällä puolella ja perhettä kehotetaan aloittamaan neuvottelut järjestön kanssa vapaaehtoisesta muuttamisesta Israelin puolelle aitaa. Kirjettä ei oltu päivätty eikä allekirjoitettu. Asukkaat ovat hämmentyneinä avanneet kirjeitä, mutta saatuaan tietää, että järjestön johtajiin kuuluvat Avshalom Vilnai (Meretz) ja Colette Avital (Labour), he ovat katsoneet kirjeet poliittiseksi manipuloimiseksi, vaikka kirjeessä väitetään, ettei järjestö ole poliittinen. Muutama sata kirjeensaajaa on ottanut yhteyttä järjestöön. Vilnai kertoo, että tiedustelun mukaan puolet 70 000 turva-aidan takana asuvista asukkaista on kiinnostunut tutkia mahdollisuutta muuttaa asunnoistaan aidan toiselle puolelle. Kirjeessä väitetään, ettei asukkaitten kiinteistöillä ole mitään arvoa ja siksi tarjoaa kompensaatiota muutosta. Knessetissä on käsittelyn alaisena lakiesitys, joka tarjoaa kompensaatioita niille, jotka vapaaehtoisesti luopuvat asunnoistaan. (JP)
JUUDEAN JA SAMARIAN asukkaat muistuttavat, etteivät Gazasta vapaaehtoisesti muuttaneet saaneet mitään etuisuuksia ja että he ovat ilman asuntoa siinä missä muutkin Gazasta karkotetut.
4. UUTISOTSIKOITA
- TERRORISTIT ampuivat useita kranaatteja Gazan keskiosasta IDF:n tukikohtia vastaan turva-aidan läheisyydessä. Ne putosivat aidan lähelle ilman vaurioita.
- BEDUIINIVARTIJA puukotti opiskelijaa Wadi Aran alueen yläasteen koulussa, koska opiskelija käyttäytyi uhkaavasti. He olivat olleet sotajalalla aiemminkin. Sekä puukottaja, uhri että koulun johtaja joutuivat poliisin kuulusteltaviksi.
- IDF aikoo asentaa Red Dawn varoitusjärjestelmän Zikimin armeijan koulutus-keskukseen tuhoisan raketti-iskun seurauksena. Uudet alokkaat aloittivat palveluksensa tukikohdassa, jonne vietiin betonisia suoja-rakenteita, jotka suojaat kahdelta sivulta kahden muun ollessa avoimia.
- PUOLUSTUSMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak sanoo vieläkin toimivansa Olmertin hallituksen kaatamiseksi, eikä Ami Ayalonin (Labour) nimitys salkuttomaksi ministeriksi muuta tilannetta, hän väitti. Ayalonin ministerinpaikka maksaa veronmaksajille 2 miljoonaa NIS vuodessa.
- KABINET hyväksyi esityksen, jonka mukaan Venäjältä tulevat turistit eivät tarvitse viisumia. Tämän arvellaan lisäävän huomattavasti turismia Venäjältä Israeliin ja tuottavan maalle 200 miljoonan USD. Turismiviranomaiset odottavat, että Venäjältä saapuu 200 000 turistia vuosittain Israeliin.
- VENÄJÄLTÄ Israeliin muuttajista 75 % sanoo olevansa tyytyväinen päätökseensä ja sanovat tekevänsä sen tarvittaessa uudelleen. 10 % haastatelluista vakuuttivat, etteivät he olisi koskaan muuttaneet maahan, jos he olisivat tienneet etukäteen, millaista on asua Israelissa.
- IDF PIDÄTTI yön aikana 13 terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa.
- IDF:n tiedustelujohtaja Amos Yadlin varoitti eilen, että Hamas suunnittelee suurta terrori-iskua marraskuun rauhankonferenssin häiritsemiseksi tai estämiseksi.
- SOTILAAT ampuivat aseistettua palestiinalaista Ramallahin lähellä syntyneessä tulitaistelussa sunnuntai-iltana. PA:n lähteen mukaan 16-vuotias poika sai surmansa tulitaistelussa.
- RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Koucher sanoi sunnuntaina, että maailman tulee olla valmis pahimpaan Iranin tilanteessa, millä hän tarkoitti sotaa Irania vastaan, jos kaikki muuta keinot eivät tuota ratkaisua. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vakuutti sunnuntaina, että Iran hallitsee nyt ydinteknologian eikä tule koskaan luopumaan siitä.
- MAHMOUD ABBAS uhkaa edelleen jäädä pois marraskuun rauhankonferenssista, jos siellä käsitellään vain yhteistä julkilausumaa, kuten Olmert haluaa.
- OLMERT JA LIVNI ovat alkaneet käyttää Abbasista titteliä ”Presidentti” aiemman ”PA:n puheenjohtajan” asemesta, mitä hän on. Tälläkin lienee tarkoituksena kohentaa Abbasin asemaa palestiinalaisten silmissä. Sharon vältti käyttämästä Arafatista nimitystä presidentti, minkä tämä otti itselleen, koska presidenttiys kuuluu itsenäisen valtion johtajalle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019