PERJANTAI 24.08.07
1. ISRAEL VAHVISTAA puolustustaan mahdollisia massiivisia ohjusiskuja varten Syyriasta ja Libanonista. Syyria ilmoitti jokin aika sitten, että seuraava sota käydään ohjuksin, ja Hizbullah Libanonissa ilmoittaa hankkineensa yli 33 000 eri tyyppistä ja kantomatkan ohjusta ja rakettia, joilla se sanoo yltävänsä kaikkialle Israelissa.
ISRAEL PERUSTAA ohjustenvastaisen puolustuksensa itse kehittämäänsä Arrow-3 järjestelmään, jonka uskotaan pystyvän torjumaan useimmat ohjukset. Mutta jos ohjuksia ammutaan Israeliin tusinoittain ja jos niiden joukossa on pitkän kantomatkan ballistisia ohjuksia, kuten Iranin Shihab-3, niiden torjumiseksi korkealla Israel hakee USA:sta uusia torjuntaohjus-järjestelmiä, kuten THAAD (Terminal High Altitude Air Defence) sekä Aegis.
VALMISTAUTUMINEN ohjussotaan vaatii myös käyttöhenkilökunnan kouluttamista. Tätä tarkoitusta palveli maaliskuussa järjestetty IDF:n ja USA:n Euroopan armeijan komentokeskuksen
(Eucom) yhteisharjoitus Cobra Negevissä, jonka aikana simuloitiin massiivinen ohjushyökkäys.
ILMAPUOLUSTUSJOUKKOJEN komentaja prikaatikenraali Daniel Milo pyysi entisiä Patriot-joukoissa palvelleita upseereita mukaan harjoituksiin nuorten johtajien kanssa välittääkseen heidän saamiaan kokemuksia Saddam Husseinin ohjusiskujen ajoilta. ARROW-3 järjestelmää kehitetään edelleen, ja valmistuttuaan se pystyy torjumaan ohjuksia korkealla. Israel hankkinee USA:sta uudenmallisia Patriot PAS-3 torjuntaohjuksia keskikorkeutta varten. (JP Y Katz)
2. RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarcozy on aloittanut kampanjan atomikäyttöisten vedenpuhdistuslaitosten rakentamiseksi arabimaihin pyrkimyksissään houkutella niitä pois öljynkäyttöön perustuvista menetelmistä sekä kehittääkseen Ranskan ja arabimaitten suhteita. Ranska teki tätä koskevan sopimuksen Libyan kanssa ja keskustelee sopimuksista Algerian ja Arabiemiirikuntien kanssa.
RANSKAN ULKOMINISTERIÖ tähdentää, että ohjelmat sisältävät pelkästään rauhanomaisia siviilitarkoituksia palvelevia kohteita, kuten juomaveden puhdistamista merivedestä. Ministeriö myös selvittää, että kysymys on palkkiojärjestelmästä. Sen kautta pyritään osoittamaan, mitä etuisuuksia maat saavat sitoutuessaan tähän Ranskan tarjoamaan mahdollisuuteen. Esimerkkinä esitetään Libyaa, joka 2003 oli huonossa asemassa ja joutui luopumaan ydinohjelmastaan. Nyt Libya on sitoutunut ydintietoisuuden (NPT) levittämisen vastaiseen sopimukseen.
RANSKALAINEN YHTIÖ Areva antaa tarvittavan ydinteknologian, joka valmistaa ajanmukaisia eurooppalaisella vedenpainereaktorilla (EPR) toimivia vedenpuhdistuslaitoksia.
RANSKA TÄHDENTÄÄ, ettei ydinteknologiatietoisuuden levittäminen ole välttämättä pahasta, jos se perustuu luottamukseen. Jos Iran alistuisi IAEA:n ohjaukseen ja tarkistuksiin, sillä ei olisi mitään ongelmia muun maailman kanssa ydinohjelmansa kehittämiseksi rauhanomaisiin tarkoituksiin. Ulkoministeriö kehuu, että Ranskan vedenpuhdistusmenetelmä on maailman kehittynein. Siellä myös vakuutetaan, että Ranska on Israelin harras tukija, eikä halua ydinaseita sen vihollisille. ”On parempi, että ydinteknologia tulee Ranskasta kuin esim. Kiinasta tai Venäjältä, jotka tarjoavat omia palveluksiaan”. Joulukuussa Saudi Arabia ja Persianlahden yhteistoimintamaat Bahrain, Qatar, Kuwait, Oman ja Emiirikunnat ilmoittivat yhteisestä projektista rauhanomaiseen käyttöön tarkoitetun ydinenergian kehittämiseksi. Myös Jordania, Egypti ja Jemen ovat ilmoittaneet rakentavansa ydinvoimaloita öljyvarojensa säästämiseksi.
(JP Yaniv Salama-Scheer)
3. LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu tarjoaa Israel Beiteinu-puolueen (Israel Kotimme, IB) johtajalle Avigdor Liebermanille yhteislistan muodostamista seuraavissa parlamentti-vaaleissa 2008. Näin kertovat puolueitten poliittiset lähteet torstaina.
NETANYAHU TARJOAA IB:n vaaliehdokkaille paikkoja Likudin listoilla, kuten se on tehnyt aiemminkin muutamien pienpuolueitten kanssa. Puoluejohtajat ovat tavanneet muutamia kertoja, ja keskustelujen yhteislistasta kerrotaan olevan vakavia, mutta sopimuksia ei ole vielä tehty. Liebermanin kautta Likud saisi tarvitsemaansa kannatusta Venäjän juutalaisten parissa. Lieberman, joka palveli aikoinaan Likudin pääsihteerinä, pelkää yhteistyön Likudin kanssa voivan karkottaa osan kannattajista toisiin puolueisiin.
NETANYAHU ei halua antaa edullisia paikkoja Likudin vaalilistoilla Kadimasta puolueeseen palaaville automaattisesti, vaan vaati, että heidän tulee saada puolueen keskuskomitean vahvistus ennen sitä. Kymmenen Kadima-puolueen jäsentä on ilmoittanut hakevansa mahdollisuutta joko oman puolueen perustamiseksi tai eduskuntaryhmän perustamista Kadiman sisällä. Kolmantena vaihtoehtona on siirtyminen toiseen puolueeseen.
KADIMAN SISÄPIIRISSÄ kerrotaan, että Olmertin vastustajat ovat turhaantuneita ja jopa epätoivoisia Olmertin vahvistaessa diktatorista asemaansa välittämättä Winograd-komitean ja valtiontarkastusviraston raskauttavista raporteista häntä vastaan. (JP)
SHAUL MOFAZ, joka avoimesti haastaa Olmertin johtajuuden, sanoo pysyvänsä Kadimassa.
4. UUTISOTSIKOITA
- KOLMANNES JUUDEAN JA SAMARIAN arabinuorista on valmis muuttamaan ulkomaille, jos heillä olisi siihen varaa, kertoo PA:n tilastokeskustoimisto.(INN)
- SDEROTIN OPISKELIJOISTA 700 ei ole ilmoittautunut alkavalle lukuvuodelle, koska hallitus ei ole vahvistanut kaupungin opiskelutiloja raketti-iskuja vastaan.
- PARDES KATZ kaupungin johto vastustaa sadan Bnei Menashe Intiasta Israeliin muuttaneen juutalaisen sijoittamista Noam seminaariin. He tulivat Israeliin hallituksen virallisen ohjelman ulkopuolella Shavei Israel järjestön kautta. Bnei Menashe juutalaiset polveutuvat 2700 vuotta sitten Intiaan muuttaneista Menashe-heimon jäsenistä, jotka ovat säilyttäneet alkuperäisiä juutalaistapoja elettyään vuosituhannet eristyksessä Kiinassa ja Intiassa. (Haaretz)
- MUSLIMIOPISKELIJA Mohammed Atif Siddique todisti häntä vastaan nostetussa oikeudenkäynnissä, että hän osallistui ”koulutusryhmiin” Edinburgissa, kertoo Scotsman uutislehti. Hän sai tietoja web-sivuilta tietoja ihmisten pommittamiseksi, armeijoista ja räjähteistä opiskellessaan ATK-alaa Glasgoussa. (INN)
- ISRAELIA TUKEVAT kristityt ryhmät ovat syvästi pahastuneita joittenkin evankelisten vaikuttajien presidentti Bushille lähettämän kirjeen johdosta, jossa nämä – ensin vakuuttaen tukevansa Israelia – esittävät voimakkaan kantansa, että suurin osa Juudeasta ja Samariasta tulee liittää uuteen muslimivaltioon. Jerusalemin Kristillinen lähetystö sanoo kirjeen johdosta, ettei ihminen voi sanoa olevansa kristitty ja tukea Palestiinan valtiota Juudeaan ja Samariaan, koska Raamatun mukaan Jumala sanoo omistavansa maan ja antaneensa sen juutalaisille. (vrt. 5.Ms.1:6-8) (INN)
- HAMAS YHDISTÄÄ Gazassa toimenpidejoukkonsa poliisijoukkoihin pystyäkseen paremmin taistelemaan huumeiden salakuljetusta vastaan, kertoo Hamasin edustaja Tahir An-Nounou Maan-uutistoimisto Betlehemissä. Hamas myös kehottaa Fatahia aloittamaan keskustelut Hamasin kanssa. (INN)
- CNN:N UUTISTOIMITTAJA Cristiane Amanpour vietti pari vuotta kerätessään aineistoa CNN:n kanavalla lähetettävään sarjaan ”Jumalan taistelijat”. Ensimmäiset julkistetut osat osoittautuneet juuri niin harhauttaviksi ja yksipuolisiksi, kuin voi odottaakin. Toimittaja kertoo, että Muhammad ratsasti taivaaseen ”pyhältä paikalta”, tarkoittaen moskeijaa, jota ei silloin ollut olemassa. Hän haastatteli PA:n säätiön edustajia, mutta ei Länsimuurin rabbia. Hän kertoi, että juutalaisten ja arabien 40-vuotinen sota Temppelivuoresta alkoi, kun Israel raivasi muurin lähellä olevia rakennuksia 1967. Hän ei kertonut, että juutalaiset olivat aina rukoilleet muurilla, ja että 1948 Jordania miehitti Itä Jerusalemin eikä vastoin tehtyjä sopimuksia sallinut juutalaisten rukoilemista Länsimuurilla.
- AMANPOUR ei kertonut, että Jerusalem on juutalaisten pyhin kaupunki ja että Hebron on samoin juutalaisille pyhä kaupunki. Amanpour kertoi, että 1947 YK julkisti suunnitelman silloisen Palestiinan jakamisesta, ja antoi siitä palestiinalaisille valtaosan. Hän ei kertonut, että arabimaat ja palestiinalaiset yksimielisesti hylkäsivät suunnitelman. (INN)
- DINA NOTH, 99-vuotias holokaustista selvinnyt nainen, aikoo tehdä alian New Yorkista Israeliin vielä ennen kuolemaansa todeten, ettei koskaan ole liian myöhäistä. Pari muuta 99-vuotiasta muutti USA:sta ja Englannista; vanhin muuttanut oli 102-vuotias muutama vuosi sitten.
- TERRORISTIT ampuivat 7 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin torstaina, monet niistä Sderotia kohti. Eräs raketti osui talon katolle tunkeutuen sisälle ja tuhoten sen räjähtäessään. Talon asukkaat ehtivät turvaan pommisuojaan, mutta yksi naisjäsen sai shokin ja vietiin hoitoon. (Haaretz)
- IDF:N sotilaat tekivät useita operaatioita yön aikana Juudeassa ja Samariassa pidättäen 7 etsittyä palestiinalaista. Yksi sotilas haavoittui kotitekoisesta pommista Bei Ein Ilma pakolaisleirissä lähellä Nablusia. Myös Gazan turva-aidan lähellä sattui yhteenottoja Hamasin pyssymiesten ja sotilaitten välillä. (JP)
- VENÄJÄN ASEVOIMIEN. edustaja eversti Aleksandr Drobyshevsky vahvistaa kirjeellisesti, että Venäjän kehittynein hävittäjä Mig-25 Foxbat teki provokatiivisia lentoja Dimonan ydintutkimuslaitoksen yli juuri ennen kuuden päivän sodan alkamista toukokuussa 1967. (JP, D Horovitz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019