Friday, December 29, 2006

PERJANTAI 29.12.06
HUHUKAMPANJOITA ISRAELISSA.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh, joka sai luvan Egyptiltä ja Israelilta matkustaa torstaina pyhiinvaellusmatkalle (hajj) Mekkaan, vaikka Egyptin, Israelin ja EU:n valvojien kanssa oli sovittu, ettei Haniyeh saa enää matkustaa rahankeruumatkoille ulkomaille. EU:n virkailijat marssivat Debkafilen mukaan protestiksi pois Rafahin terminaalista.
TÄNÄÄN PERJANTAINA alkaa Mekkassa perinteinen Eid al-Adha, uhrijuhla, jota vietetään muistoksi siitä, että Abraham oli vähällä uhrata Ismailin, kuten muslimit uskovat. Rituaaliin kuuluu lampaan uhraaminen Mekkassa. Juhlallisuudet loppuvat maanantaina.
HANIYEH TAPAA matkallaan Saudi Arabian johtajia, jotka esittelevät hänelle saudien rauhansuunnitelman. Tulomatkalla Haniyeh matkustaa Ammaniin, jossa kuningas Abdullah II toimii isäntänä Haniyehin ja Abbasin kanssa järjestämässään korkean tason kokouksessa.
ISRAEL EI VAPAUTA Olmertin lupaamia vankeja ennen muslimien uhrijuhlaa Mekkassa. Olmertin tarkoituksena oli suorittaa tämä hyvätahdon ele osoittaakseen myötätuntoaan muslimien uskonnollisia tunteita kohtaan ja se oli tarkoitettu myös edeltämään Gilad Shalitin vapauttamista terroristien vankisellistä, mutta viime hetkellä Shalitin vapauttamisen tielle tulleet ongelmat estivät Olmertin toiveitten toteutumisen.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni aiheutti Olmertille pahan kolauksen, kun paljastui, että Livni oli oma-aloitteisesti ja ilman Olmertin lupaa ja tietoa tavannut Fatahin johtoryhmään kuuluvia miehiä, Yasser Abu Rabbon ja Salam Fayyadin. Olmert kuitenkin pidättyi julkisesti haukkumasta Livniä, ettei aiheuttaisi uutta hallituskriisiä kuten tapahtui puolustusministeri Amir Peretzin oma-aloitteisesta puhelinsoitosta Mahmoud Abbasille.
LIVNI ON tiettävästi laatinut oman rauhansuunnitelmansa, jota hän aikoo esitellä USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle, kun tämä matkustaa Israeliin ensi viikolla. Suunnitelmaa ei ole julkisesti esitelty eikä sitä ole käsitelty hallituksessa eikä ole tiedossa, miten Olmert siihen suhtautuu. Siitä tihkuneitten tietojen mukaan Israel vetäytyy turva-aidan taakse luovuttaen sen takana olevat alueet PA:n hallintaan, ja palestiinalaisten pakolaisten sallitaan muuttaa sinne. Israel tunnustaisi Palestiinan valtion näillä edellytyksillä ja tilapäisillä rajoilla, kunnes lopullisissa keskusteluissa sovitaan lopulliset rajat ja pakolaiskysymys.
Jos tieto pitää paikkansa, tämä osoittaa Olmertin otteen luisumisen pahasti, koska toisaalta myös Shimon Peres haluaa toteuttaa omia haaveitaan, joista hän kertoo ulkomaisille diplomaateille ulkomailla.
OLMERT SUOSTUI siihen, että Egyptistä luovutettiin 2000 AK-47 rynnäkkökivääriä, 20 000 panoslipasta ja kaksi miljoonaa ammusta Fatahille. Aseet kuljetettiin eilen neljällä kuorma-autolla Kerem Shalomin terminaalin kautta Israeliin ja luovutettiin Karni-terminaalissa Israelin ja Gazan alueen rajalla Abbasin presidenttikaartin Force-17 miehille. Median edustajille selitettiin, että aseet on tarkoitettu vahvistamaan Mahmoud Abbasin asemaa vastapainoksi Hamasin asehankinnoille, jotka tapahtuvat salakuljetustunnelien kautta Siinailta Gazan alueelle. PA:n pääministeri Haniyehin poliittinen neuvonantaja Abu Youssef kertoo avoimesti, että aseita tuskin tullaan käyttämään palestiinalaisia vastaan, mutta israelilaisia vastaan melko varmasti. Osa aseista luovutettaneen Fatahin ”nuorisoliigalle” al-Aksa Marttyyrien prikaatille, osa PRC:n käyttöön, johon kuuluu jäseniä Islamic Jihadista, Hamasista ja al-Aksasta, luultavasti myös Force–17 jäseniä vapaa-ajalla. Force-17 suojaa Rafahin terminaalia ja pian myös Karni terminaalia Gazan puolella.
PALESTIINAN kiemuraisessa ilmapiirissä tällainen hyväntahdon ele ei välttämättä nosta Mahmoud Abbasin suosiota, koska siinä voidaan nähdä Abbasin alistuminen USA:n ja Israelin liittolaiseksi ellei käskyläiseksi.
MAHMOUD ABBAS, joka terrorikautensa aikana tunnettiin peitenimellä Abu Mazen, ja joka rahoitti Israelin olympiajoukkueen kaappaamisen ja murhan Mynchenin olympialaisten aikana, on pyrkinyt tarkoin seuraamaan palestiinalaisen kadun tuntoja pystyäkseen luovimaan helposti räjähtävien tunnekuohujen keskellä. Nämä tunnekuohut leimahtavat huomaamatta järkyttäviksi murhenäytelmiksi.
TOISAALTA HAMAS VALITTIIN suhteellisen vapailla ja avoimilla vaaleilla palestiinalaisten johtoon, ja tämän hetken trendit osoittavat, että Hamas on nousemassa isoisten joukkoon Lähi Idän rauhansuunnitelmista keskusteltaessa. Tästä on osoituksena Jordanian kuningas Abdullah II:n suunnittelema huippukokous Ammanissa ensi viikolla, jossa sekä Abbas että Haniyeh ovat tasavertaisina mukana. Kuin painotuksena Haniyehin arvostuksen noususta PA:n pääministerinä on se, että Haniyeh matkustaa Jordaniaan seurueineen Mekkasta ja Mahmoud Abbas seurueineen Samarian kautta, eikä yhdessä Haniyehin kanssa.
NATO ON PYSYTELLYT syrjässä Iranin ydinohjelmaa koskevasta kiistasta jättäen sen Israelin ja USA:n väliseksi ongelmaksi, ikään kuin se ei koskisi ollenkaan Euroopan maita.
Aamun uutisten mukaan Nato on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa koonnut eri lähteistä saamiaan tiedustelutietoja Iranista. Tiedot perustuvat Israelin puolustusviranomaisten käymiin keskusteluihin Naton korkeitten virkailijoitten kanssa. Naton piirissä on alettu ymmärtää, etteivät diplomaattiset toimet ole onnistuneet vaikuttamaan Iranin päätökseen jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista ja ydinaseen valmistusta sanktioista huolimatta.
ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELU (MI) on suunnitellut perustavansa tietojen jakamista Naton kanssa hoitavan instanssin. Tämä liittyy osana Naton kautta maailman Iranista keräämiin tietoihin. Uutisen mukaan Iran on ollut kielletty kohde Natossa. Tämä siksi, että vaikka USA näkisi mielellään Naton ottavan suuremman kiinnostuksen Iranin kysymykseen, kaikki Nato-maat eivät ole valmiita siihen. Tämä on tehnyt vaikeaksi edes aloittaa keskusteluja Iranista. Israel aikoo lähettää lähiviikkoina laivaston edustajansa Napoliin, jossa hän tulee osallistumaan Naton Operaatioon Active Endeaver, jonka tarkoituksena on koota Välimeren maiden edustajia vaihtamaan tiedustelutietoja merellä tapahtuvasta terrorismista.
GAZA EI OLE TURVALLINEN MEDIAN EDUSTAJILLE, toteaa Reportterit ilman rajoja (RWB) kansainvälinen järjestö, joka on keskittynyt suojelemaan lehdistön vapautta. Järjestön julkistaman raportin mukaan, joka perustuu sen edustajien tietojenkeräämismatkalla Gazasta saamiin havaintoihin, eri palestiinalaisryhmät eivät epäröi kohdistaa hyökkäyksiään journalisteihin, jotka ovat kritisoineet niitä. Raportissa kuvataan laittomuutta ja keskinäisiä taisteluja Gazassa, jotka ovat pahasti vahingoittaneet journalistien vapautta territorioissa.
Viime vuoden aikana palestiinalaiset ryhmät tuhosivat seitsemän uutisjärjestön tilat, tuhosivat laitteistoja ja huonekaluja ja sytyttivät niitä tuleen. Ainakin neljää journalistia vastaan hyökättiin ja kuusi ulkomaista journalistia kaapattiin Gazan alueella.
IDF hyökkäsi ainakin 16 journalistia vastaan, uhkaili heitä ja tuhosi kolmen uutisjärjestön tilat. RWB toteaa raportissaan, ettei journalistien vapaus toteudu, elleivät palestiinalaiset ryhmät ja IDF noudata lakia.
RWB julkaisi listan median vapaudesta eri maista. Mukana on 168 maata vuonna 2006. Israel on siinä sijalla 50, USA 53; Jordania 109 ja Egypti sijalla 113.
Suomi, Islanti ja Alankomaat ovat journalistien vapautta tutkivan listan kärjessä.
ISRAELIN VÄKILUKU ylitti 7 miljoonan rajan vuonna 2006.
Maan väkiluku nousi 125 000 hengellä.
Israelin kansalaisten määrä on nyt 7 116 200.
Juutalaisia on 5 393 600 (76 %);
Arabeja on 1 413 500 (20 %):
Muita 309 100 (4 %). He ovat joko kristittyjä (muita kuin arabeja) tai rekisteröity muihin uskontokuntiin tai etnisiin ryhmiin kuuluviksi.
Väestön kasvu on pysynyt tasaisena vuodesta 2003, eli 1.8 % vuodessa. Kasvusta 88 % johtui väestön luonnollisesta kasvusta ja maahanmuutosta 12 %.
Vuonna 2006 syntyi Israelissa 146 300 lasta.
KASSAM-RAKETTI ammuttiin tänä aamuna Gazasta Israeliin, se ei aiheuttanut vahinkoa.
IDF pidentää vaara-aluetta Gazan ympärillä 13 kilometriin. Kassam-rakettien pelätään suuntautuvan myös Ashkeloniin, Netivotiin ja Ofakimiin.
ISRAELISSA TOIMIVA ihmisoikeusjärjestö B´Tzelem toteaa raportissaan, että IDF surmasi 660 palestiinalaista vuonna 2006. Näistä 405 surmattiin Shalitin kaappauksen jälkeen Gazassa. Surmatuista 88 oli alaikäisiä ja 205 surmatuista ei ollut mukana väkivaltaisuuksissa joutuessaan surmatuiksi.
Raportin mukaan palestiinalaiset surmasivat 17 israelilaista siviiliä (edellisvuonna 41) ja 6 turvallisuusmiestä vuoden 2006 aikana. IDF tuhosi 292 taloa, niistä 278 Gazassa vuonna 2006. Itä Jerusalemissa Israel tuhosi 42 palestiinalaisten ilman kaupungin lupaa rakentamaa taloa.
IDF pitää 54 pysyvää tarkastuspistettä Länsirannalla, lisäksi 12 Hebronissa.

Thursday, December 28, 2006

TORSTAI 28.12.06
HIZBULLAH MAKSAA jokaisesta Israeliin ammutusta Kassam-raketista eri terroriryhmille, kertoo Shin Bet.
Rahat salakuljetetaan Gazaan, tai ne maksetaan järjestön edustajille Damaskoksessa. Maksettu summa määräytyy sen mukaan, miten paljon vahinkoa raketti sai aikaan, kuinka monta ihmistä se haavoitti tai surmasi. Islamic Jihadin edustaja Damaskoksessa saa maksut siellä. Rahat tulevat Iranista.
Joskus rahat annetaan etukäteen, usein jälkikäteen hyökkäyksestä esitetyn raportin mukaan.
Shin Betin mukaan Hamas ei osallistu Kassam-iskuihin, mutta ei myöskään tee mitään niiden estämiseksi.
OLMERT ESTÄÄ IDF:n operaatioita, joilla se pystyisi vähentämään raketti-iskuja. Yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz esitti eilen hallitukselle suunnitelman käyttää IDF:n erikoisjoukkoja viiden tien valvomiseksi Gazan alueella, joita pitkin terroriryhmät kulkevat tulitusasemiin. Olmertin mielestä tarvitaan useita kuolleita, ennen kuin hallitus voi antaa luvan IDF:n erikoisryhmille toimia Gazan alueella. Kahden koulupojan hengenvaarallinen haavoittuminen ei ole tarpeeksi paha. Sen sijaan hän suostui siihen, että rajoitettuja täsmäiskuja saadaan tehdä havaittuja Kassam-miehistöjä vastaan, mutta ei etsiä niitä.
ISLAMIC JIHAD uhkaa Ynetin tekemän haastattelun mukaan aloittaa raketti-iskut Israelin strategisia kohteita vastaan sekä myös itsemurhahyökkäykset lähitulevaisuudessa. Jihadin ”aseellisen siiven” Al-Quds prikaatin edustaja Abu Ahmad kertoo haastattelijalle, että Jihad on parannellut rakettejaan. Sillä on Grad-tyypistä versio nimeltä Quds-3 ja Katjushan paranneltu versio nimeltään Quds-4, jonka kantomatka on 14 km. Äskettäin Ashkeloniin ammuttu raketti oli Quds-4, hän kertoi. Ahmadin mukaan Jidad valmistelee uutta rakettityyppiä, jonka kantomatka on 22 km. Hän myös kertoi, että Jihad on hankkinut tarkkoja karttoja hyökkäyskohteista ja että Jihad katsoo oikeudekseen tehdä hyökkäyksiä Israelia vastaan, koska IDF hyökkää sen jäseniä vastaan Länsirannalla.
TERRORIJÄRJESTÖT ovat ”tulitauon” aikana ampuneet lähes 70 Kassam-rakettia Israeliin. Eilen ne ampuivat kahdeksan rakettia, joista yksi haavoitti kahta 14-vuotiasta koulupoikaa, toista hengenvaarallisesti. Hänen leikkausoperaationsa sairaalassa kesti 12 tuntia.
PALESTIINALAISET RYHMÄT ovat varoitelleet, että Israelin hallituksen päätös aloittaa rajoitetut vastaiskut Kassam-miehistöjä vastaan voivat romuttaa tulitauon. Hamas on pyytänyt muita järjestöjä pidättymään Kassam-iskuista, koska ”ne antavat Israelille alibin massiiviseen hyökkäykseen Gazan alueelle”.
KAIROSSA VIERAILULLA OLLUT Mahmoud Abbas kertoi keskusteltuaan Egyptin presidentti Mubarakin kanssa, että hän suosittelee keittiöportaan kautta tapahtuva neuvotteluja; ei salaisia, mutta ilman mediaa.
ABBAS TOTESI Olmertin luvanneen vapauttaa palestiinalaisia vankeja hyvän tahdon eleenä ennen lauantaina alkavaa muslimien uhrijuhlaa (Id al-Adha). Hän kertoi vankien vapauttamisen merkitsevän paljon palestiinalaisille unohtaen kokonaan sen, että he ovat tuomittuja terroristeja, murhamiehiä, murhiin tai niitten suunnitteluun osallistuneita, ja että samaistumalla heihin Abbas ja kumppanit ilmaisevat hyväksymisensä heidän rikoksiinsa.
ABBASIN MIELESTÄ hänellä on kansan valitsemana ”presidenttinä” oikeus erottaa saman kansan valitsema hallitus, koska se ei ole pystynyt ratkaisemaan kansainvälisen yhteisön sille asettamia sanktioita. Hän kuitenkin sanoo pitävänsä auki mahdollisuuden yhteishallituksen muodostamiseksi.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abu Gheit piti Olmertin lupaamien vankien vapauttamista ennen muslimien juhlan alkamista erittäin tärkeänä, koska ”se vahvistaa Abbasin asemaa”. Hän kuitenkin tähdensi, että vangit tulee vapauttaa Abbasille eikä Hamasille, mitä se sitten käytännössä tarkoittaneekin.
Gheit kertoi, että jokaisen tulee selvittää tullessaan Egyptiin tuomansa varat, mutta lain mukaan niiden määrää ei ole määritelty. Siten matkustajat voivat tuoda suuriakin summia rahaa Egyptiin, kuten Hamasin edustajat ovat tehneet, täysin laillisesti. EU:n valvojat Rafahissa arvioivat, että Hamas on tuonut Egyptistä Rafahin kautta 60 miljoonaa USD huhtikuusta lähtien.
Gheit antoi ymmärtää, että Gilad Shalitin vapauttaminen on lähellä, mitä se on ollut monta kuukautta.
ISRAELIN kovin näkymätön opposition johtaja Binyamin Netanyahu keskusteli myös Gheitin kanssa. He päätyivät samaan toteamukseen, että Lähi Itään tarvitaan maltillisten valtioitten liittoutuma. He keskustelivat myös Iranin ongelmasta, mikä koskettaa kipeästi myös Egyptiä, koska shia-muslimien voimistuminen ja Iranin vaikutuksen lisääntyminen alueella hajottaa Egyptin haurasta poliittista ilmapiiriä.
EGYPTIN JA JORDANIAN OPPOSITIORYHMÄT ovat aloittaneet kampanjan Israelin ja arabimaitten välisen kaupan kasvamista vastaan. Tammikuun alusta syyskuuhun kauppa on kasvanut 19 %. Israelin vienti Egyptiin kasvoi 36 % ja vienti Jordaniaan 12.5 % verrattuna samaan aikaan viime vuonna. TALOUSASIANTUNTIJAT Jordaniassa arvioivat, että todelliset luvut ovat paljon suuremmat kuin viralliset. Jordanian tilastoviraston mukaan Israelin ja Jordanian välinen kauppa oli vuonna 2006 kymmenen kuukauden aikana 210 –300 miljoonaa USD. Israelin vienti Jordaniaan oli 155 miljoonaa USD, suurin rauhansopimuksen solmimisesta 1994 lähtien. Vienti arabimaihin oli kaikkiaan 206 miljoonaa USD.
Jordanialainen taloustieteilijä Ibrahim Alloush syytti al-Jazeeran haastattelussa Jordaniaa Israelin auttamisessa kiertää arabimaitten boikotti välittämällä israelilaisia tuotteita arabimaihin, varsinkin Persianlahden maihin, pakkaamalla ne uudelleen Turkissa ja Kyproksessa.
EGYPTIN OPPOSITIO syyttää viranomaisia tuotteiden alkuperämaan dokumenttien väärentämisestä. Egyptin teollisuus- ja ulkomaankaupan ministeri Rashid Mohammad Rashid joutui vastaamaan syytöksiin Egyptin parlamentissa. Hän vakuutti, että Israel on 58. sijalla tuontimaista Egyptiin ja kielsi huhut, että israelilaisia investoijia toimisi Egyptissä. Kauppa Israelin kanssa oli vuonna 2006 vain 11.4 miljoonaa USD.
Israel käy pientä kauppaa Marokon (8.4 miljoonaa), Tunisian (1.5 miljoonaa) ja Irakin kanssa, pääasiassa toimituksina USA:n armeijalle Irakissa. (JP 28.12.06 Yaakov Ben-Zwi)
USA JA EU ovat esittänet vastalauseensa Israelin puolustusministeriön päätöksestä sallia rakentamisen aloittaminen Jordanjoen laaksoon suunnitellussa uudessa juutalaiskylässä Maskiot. Rakentaminen alkoi todellisuudessa jo kuukausia sitten, mutta se sai virallisen luvan vasta nyt.
USA ja EU pitävät uuden kylän rakentamista, joka alkuvaiheessa käsittää talojen rakentamisen 50:lle Gush Katifin alueelta karkotetulle perheelle, sekä ”tiekartan” että kansainvälisen lain rikkomisena. Niitten mukaan se myös estää rauhansuunnitelmia. USA:n mielestä Maskiotin rakentaminen kuuluisi lopullisten neuvottelujen asioihin, eikä sitä pitäisi toteuttaa tässä vaiheessa. Vetoaminen kansainväliseen lakiin on kätevä, koska kukaan ei kunnolla ole pystynyt kunnolla selvittämään, miten se todella sopii alueille, jotka ovat osa Kansainliiton alkuperäistä juutalaisten kansallista kotisuunnitelmaa, mutta jotka viereinen arabimaa Trans-Jordania miehitti 1948. Israel vapautti alueet sitä vastaan aloitetuissa puolustussodissa 1967 ja 1973.
UUSIA SIIRTOLAISIA muutti maahan 21 000 vuonna 2006. Siirtolaisuus länsimaista on kasvanut edellisvuodesta. Pohjois-Amerikasta muutti 3 074 (3052 edellisvuonna) Ranskasta muutti 2 900 (3005), Englannista 720, Venäjältä 7 300 (vähennystä 23 %), Etelä-Amerikasta 1 450, Etiopiasta 3 600 ja Intiasta Bnei Menashe heimon jäseniä 220.
Nuoria osallistui erilaisiin lyhyen ja pitkän ajan opinto-ohjelmiin Israelissa 49 000 vuonna 2006.
ARKADI GAYDAMAK. Venäjältä Israeliin muuttanut monimiljonääri, joka silloin tällöin kohauttelee uutisia ja kulmakarvojakin, on taas uutisaiheena. Gaydamak, jota syytetään hämäristä liiketoimista Afrikan maissa, on lahjoittanut miljooniaan hyväntekeväisyyteen Israelissa. Hän järjesti telttakyliä Golanilta ja Galileasta Hizbullahin Katjushoja pakeneville ihmisille ja järjesti viikonloppuloman Sderotin lapsille Eilatissa, jotka olivat kauhuissaan Kassam-raketeista. Hän nosti enemmistön Betar Jerusalem urheilujärjestöstä.
Nyt hän on ostamassa osake-enemmistöä Israel Maankehittämisjärjestöstä (Haksharat Hauishuv, ILDC), joka omistaa Israelin toiseksi suurimman päivälehden Ma´ariv´in. Kauppaneuvottelut ovat kesken.
GAYDAMAK, joka tuskin osaa hepreaa, toteaa, ettei hän huhuista huolimatta aio perustaa omaa puoluetta, mutta hän sanoo tukevansa Likudia ja sen puheenjohtajaa Binyamin Netanyahua. Hän on myös vihjaillut, että hän voisi pyrkiä Jerusalemin pormestariksi. Anselm Pfeffer toteaa JP:n artikkelissaan, ettei Gaydamak tarvitse uusia yhtiöitä, niitä hänellä on tarpeeksi ennestään, mutta hän haluaa rakentaa ja parantaa omaa imagoaan maan hyväntekijänä. Poliittinen vaikutusvalta ei olisi pahitteeksi siinäkään.
USA:N JA ISRAELIN VÄLIT ovat ajautumassa aallonpohjaan kahdesta syystä, toteaa Lähi Idän Uutislinja (MENL). Ensimmäinen syy on Israelin huono menestys Libanonin sodassa ellei peräti tappio, ja toinen on USA:n tarve saada Saudi Arabia ymmärtämään, ettei USA suosi Israelin arabimaitten kustannuksella.
Uutisen mukaan USA on kolmen kuukauden ajan viivyttänyt Israelin kipeästi tarvitsemia ilmasta maahan ohjuksia ja muita uudenaikaisia aseita, sekä kieltänyt antamasta Israelille tietoja ohjustentorjunta järjestelmästä Skyguard, jota Israel halusi suojaksi lyhyen- ja keskimatkan ohjuksia vastaan.
Israel puolestaan kieltäytyi avustamasta USA:ta torjuntalaitteiston kehittämisessä. (www.israelnationalnews.com)
LUMISATEET ovat katkaisseet tieyhteyksiä Golanilla ja Galileassa sekä pimentäneet useita kaupunkeja, mm. Yatir ja Arad etelässä, koska sähkölaitoksen virranjakelu ei riitä kasvaneelle kulutukselle. Lukuisia kolareita ja onnettomuuksia on sattunut eri puolilla maata. Jerusalemissa talojen katot ja kukkuloitten rinteet ovat osittain valkoisia lumesta. Tällä hetkellä aurinko paistaa ja lämmintä on 5 C-astetta. Lumiasteet voivat uusiutua huomenna ja sapattina.

Wednesday, December 27, 2006

KESKIVIIKKO 27.12.06
KASSAM-RAKETTITULI jatkuu esteettä. Eilen illalla 21.00 aikoihin kaksi 14-vuotiasta koulupoikaa oli tulossa kotiinsa Sderotin kaupungissa opiskeltuaan koulussa seuraavana päivänä olevaa koetta varten. Lähellä kotia raketti iski heidän lähelleen haavoittaen toista heistä jalkoihin ja toista vaarallisesti eri puolille kehoa. Hänen tilansa on hengenvarallinen. Kolme muuta ihmistä joutui shokkiin. Yksi asuintalo ja auto kärsivät pahoja vaurioita. Sderotin asukkaat ovat katkerina todenneet, ettei heitä enää lueta Israeliin kuuluviksi.
Yksi Kassam-raketti, nimeltään Quds-3, ammuttiin Ashkelonin teollisuusalueelle, lähelle varastoja, joissa säilytetään vaarallisia aineita. Raketti oli Quds-prikaatin ilmoituksen mukaan keskimatkan raketti.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz on useaan kertaan vaatinut hallitusta sallimaan vastaiskut, mutta se vanha jääräpää Olmert toteuttaa omaa politiikkaansa, tai liiketointaan, kuten eräs kommentoija totesi, eikä siinä joittenkin ihmisten kärsimykset merkitse mitään.
Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa tuhoisan raketin, yhden yli kuudesta kymmenestä ”tulitauon” aikana ammutusta. Eilisen tiistain aikana Gazasta ammuttiin seitsemän rakettia Israeliin.
HAMASIN terroristit ovat salakuljettaneet Gazaan Sam-7 ilmatorjuntaohjuksia ja polttoainetta niihin. Israelin tiedustelun mukaan heillä on viitisenkymmentä SA-7 ohjusta, joilla voi tuhota lentokoneita.
EGYPTIN VIRANOMAISET ovat ennustaneet, että korpraali Gilad Shalitin vapauttaminen on vain muutaman päivän asia. Pääministeri Ehud Olmert tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ensi viikolla.
Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheit saapuu tänään Israeliin, ja hänellä lienee tuoreita tietoja vankienvaihdosta.
OLMERTIN ODOTETAAN ensi viikonvaihteen aikana päättävän, suostuuko hän palestiinalaisten vankien vapauttamiseen ennen muslimien keskiviikon uhrijuhlaa Id al-Adha. Olmertin ja Mubarakin tapaamista on suunniteltu ensi viikon torstaiksi Sharm e-Sheikissä, ensimmäinen kesäkuun jälkeen.
Käytettävissä olevien tietojen mukaan ensivaiheessa vapautettaisiin sata vankia Shalitin vapauttamisen yhteydessä, kolme sataa myöhemmin ja viimeisessä vaiheessa tuhat vangittua palestiinalaista. Yksi kiistaa aiheuttanut kysymys on vapautettavien henkilöllisyys, joista Marwan Barghouti on yksi. Toinen on israelilaisia askarruttanut eettinen kysymys: Eikö poliittinen päätös murhista tuomittujen vankien vapauttamisesta tee koko Israelin oikeuslaitoksen naurunalaiseksi?
ULKOMINISTERI GHEITIN vierailun aikana keskustellaan Gazan ja Egyptin välisen salakuljetuksen lopettamisesta. Egypti haluaisi lisätä rajajoukkojaan 14 km:n pituiselle rajalle siellä olevien 750 miehen lisäksi, mutta Israelin mukaan joukkojen lisääminen ei lisää valvonnan tehokkuutta, vaan tahto ja halu.
Sen sijaan Israel ei halunne tehdä numeroa sunnuntaina Egyptin parlamentille esitetystä juridisesta tulkinnasta, että Eilat on Palestiinan maata.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ jahkailee edelleen, mitä Syyria tarkoittaa tarjotessaan keskusteluja Israelin kanssa. Päällimmäiseksi näyttää nousevan kanta, että Syyria haluaa keskusteluja välttääkseen sille kiusallisia kansainvälisiä tutkimuksia ja sille asetettuja vaatimuksia. Mutta rauhaa Syyria ei ministeriön mielestä välttämättä halua. Syyria ja Israel ovat vuoden 1973 sodasta lähtien muodollisessa sotatilassa.
Ulkoministeriö ihmettelee: jos keskustelut aloitetaan, mitä Israel niistä hyötyy? Syyrian ei uskota luopuvan sekaantumisestaan Libanonin sisäisiin asioihin, ei karkottavan Damaskoksessa majailevia terrorijohtajia eikä lopettavan Hamasin ja Hizbullahin tukemista, rahoittamista, kouluttamista ja aseistamista.
Syyria luetaan USA:n määritelmän mukaan pahan akseliin, joka alkaa Iranista. USA on kieltänyt kaiken kanssakäymisen Syyrian kanssa. Israelin ja USA:n välit ovat huonot ”hävityn” Libanonin sodan seurauksena.
Debkafile kertoi USA:n siirtäneen asetoimituksiaan Israeliin kolmella kuukaudella.
ISRAELIN PARLAMENTIN TALOUSVALIOKUNTA hyväksyi ensi vuoden budjetin 283 miljardia NIS äänin 10 puolesta neljä vastaan. Vaikka sen nopean käsittelyn puolesta pidettiin kauniita puheita vetoamalla kansalliseen etuun, Labour-uskolliset murisivat, että siinä menivät puolueen hyvät aikomukset. Mutta eipä tätäkään hyväksymistä voitu saada aikaan ilman poliittista hyötyajattelua: Olmert lupasi Labourille hyvinvointi-ministeriön, huhujen mukaan Labourin Knesset-ryhmän puheenjohtajalle Yoram Marcianolle, joka on yksi budjetin arvostelijoista. Jasser Arafatin pääsy Israeliin ostettiin ministeripaikalla ja valkoisella Subarulla, nyt budjetin hyväksyminen ostettiin ministerin paikalla ja valkoisella Volvolla.
POLIISI PIDÄTTI laajan autovarasliigan, johon kuului 18 jäsentä. TV-kanava kakkosen uutisen mukaan varas tunkeutui varastettavaan autoon, ja asensi siihen liigan kehittämän oman atk-järjestelmän valmistamansa työkalun avulla. Tällä pystyttiin eliminoimaan autoon asennettu hälytysjärjestelmä.
Koska Israelista Länsirannalle joutuu useimmiten kulkemaan tarkastuspisteen läpi, varasliiga kehitti järjestelmän, jolla se pystyi selvittämään tämän ongelman. He lähettivät paikalle tarkkailuauton, joka tutki, oliko poliiseja lähettyvillä. Toinen mies oli tarkastuspisteessä, joka antoi merkin ajaa pisteen kautta.
Varasliigan jäsenet asuivat Itä Jerusalemissa, mutta sen hermokeskus sijaitsi Ramallahissa.
MYRSKYINEN SÄÄ aiheutti eilen useita liikenneonnettomuuksia. ja useissa paikoissa tulvavesi pääsi talojen kellareihin ja alempiin kerroksiin. Tiistain aikana kuoli kaksi ja useita kymmeniä ihmisiä loukkaantui eri puolilla maata, mutta erikoisesti pohjoisessa ja rannikolla.
Myrsky jatkui viime yön ajan kovan ukkosen ja salamoinnin seuraamana. Koirat olivat kauhuissaan etsien turvaa pommisuojasta tai pesuhuoneista ja tunkien ihmisten vuoteisiin.
Sään ennustetaan jatkuvan kylmänä, tuulisena ja sateisena useita päiviä. Pohjoisessa satoi lunta Tzfatin alueella, Golanilla ja Samarian pohjoisosassa.
Lumisateitten uskotaan leviävän Jerusalemin alueelle keskiviikon aikana ja jatkuvan torstaina ehkä pienen tauon jälkeen. Lämpötila on Jerusalemissa pudonnut kolmeen C-asteeseen ja laskee edelleen. Lunta ennustetaan kerääntyvän Jerusalemin alueella kuutisen senttiä.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ hyväksyi pitkän jahkailun jälkeen Jordanjoenlaaksoon suunnitellun uuden siirtokunnan rakentamisen Gazan alueelta karkotetuille pakolaisille, yli vuosi sen jälkeen, kun heidän kotinsa Gush Katifissa tuhottiin. IDF:n mukaan rakentaminen ei riko kansainvälisiä lakeja. Alue toimi aiemmin armeijan tukikohtana.
ISRAELIN KORKEIN OIKEUS käsittelee anomusta, jolla kaksi palestiinalaista kylää saataisiin vapaaehtoisesti muuttamaan kauemmas länteen, sillä rakennettu turva-aita erottaa ne yhteyksistä palveluihin, sukulaisiin ja tuttaviin aidan takana. Kolme muuta kylää jäivät aidan itäpuolelle, mutta heidänkin oikeuksiaan aita leikkaa, sillä heidän maitaan jäi sen taakse.
TURVA-AITA rakennettiin Alfei Menashe juutalaisen kylän suojaksi. Palestiinalaisten kylien siirto länteen saisi ne lähelle palveluita Israelin puolelta.
ISRAELIN HALLITUS antoi keskiviikon istunnossaan IDF:lle ohjeet suorittaa rajoitettuja täsmäiskuja esim. Kassam-rakettimiehistön eliminoimiseksi, mutta vakuuttaa samalla jatkavansa tulitaukoa.
EGYPTIÄ VOI UHATA Irakin tapainen sisällissota, ennustaa Middle East Research Institute tutkimustensa tuloksena. Tämän voi aiheuttaa shia-muslimien vaikutuksen kasvu, mikä Iranista on leviämässä Irakin ja Syyrian kautta Libanoniin ja palestiinalaisalueille. Egypti on sunni-enemmistöinen.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh on tiettävästi pyhiinvaellusmatkalla Mekkaan. Hänen odotetaan poikkeavan Jordaniassa, jonka kuningas Abdullah II kutsui hänet palatsiinsa ilman PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia, jota hän pitää merkityksettömänä. Abdullah II pahoitti mielensä, kun Abbas saapui Ammaniin yksin, vaikka kutsu oli osoitettu myös Haniyehille.
KUNINGAS Abdullah on Debkafilen uutisen mukaan pessyt kätensä Olmertin ja Abbasin välisestä tapaamisesta, koska hänen mielestään Hamasin johto olisi pitänyt ottaa siihen mukaan. Tällä hän halunnee osoittaa arabimaailmalle, miten palestiinalaiskysymystä tulee käsitellä.

Tuesday, December 26, 2006

TIISTAI 26.12.06
OLMERTIN MYÖNTYVYYSPOLITIIKKA , jota hän runsain mitoin osoitti tavatessaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin lauantain, ensimmäisen joulupäivän, iltana, on hämmentänyt sekä hänen tukijoitaan että vastustajiaan, eikä vähiten vasemmiston edustajia.
MERETZIN, Israelin marxilaisen puolueen, entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen kansanedustaja Jossi Sarid tunnusti JP:n haastattelijalle, että Olmert on nyt lähentynyt hänen ideologiaansa mutta hänen omansa on pysynyt samana. Sarid on vannoutunut marxisti, joka jopa sanoo ihmettelevänsä, etteivät kaikki ajattele hänen tavallaan, vaikka ”se on niin päivänselvä ja ilmeinen”.
OLMERT EI ITSE enää näyttele kuuluvansa oikeistoon, vaan on selkeästi omaksunut vasemmiston terminologian ja tavan tuomita oikeistoa sokeaksi, joka ”näkee vain verta, tulta ja savua, ja jolla ei ole omaa diplomaattista suunnitelmaa.” (JP 26.12. G Hoffman) Olmert myös kehui Kadima-puoluettaan, jota hän kutsui erilaiseksi muista puolueista, koska se on ”valmis ottamaan riskejä diplomatian hyväksi”. Vaikka hän myöntää etteivät hänen myönnytyksensä Abbasille vakuuta mistään, ne hänen mielestään ovat avanneet tien diplomatialle. Olmert lupasi tavata Abbasia entistä useammin. Jotkut kuitenkin näkevät tässä Olmert liikemiehen eikä Olmert diplomaatin, josta hän ei ymmärrä mitään. Riskejä hän ottaa liikemiehen tavoin, mutta se tapahtuu Israelin kansan ja sen turvallisuuden kustannuksella.
USA:N POLITIIKKANA on uutisaiheitten mukaan muodostaa Palestiinan valtio kahden vuoden sisällä, ennen presidentti Bushin virkakauden loppumista. Tämän teorian mukaan, jota ei ole virallistettu, mutta joka sisältynee Bushin ensi vuoden alussa julkistamaan uuteen Lähi Idän suunnitelmaan, Olmertin äskeiset myönnytyksen Abbasille ovat osa tätä USA:n uutta suunnitelmaa. Se perustaa sille otaksumalle, että sopivat myönnytykset ja tuki maltillisille voimille Lähi Idässä takaavat uudenlaisen yhteisymmärryksen syntymiseen Lännen ja Idän valtioitten välille.
BUSH TARVITSEE JA ETSII epätoivoisesti uutta tietä päästäkseen eteenpäin Irakin tilanteen selvittämiseksi ja voidakseen vetää amerikkalaiset joukot sieltä ilman tappion häpeää. Tähän hän tarvitsee maltillisia arabiliittolaisia. Eräs Irakissa toimivien USA:n ja sen liittolaisten joukkoja vastaan taistelevien kapinallisten johtava edustaja antaa USA:lle kaksi kuukautta aikaa vetää joukkonsa Irakista, mutta jättäen raskaat aseensa Irakiin. USA:lle annettiin siinä kaksi viikkoa aikaa tehdä päätöksensä. Jos USA suostuu tarjoukseen, kapinalliset takaavat amerikkalaisten joukkojen vetäytymisen tapahtuvan ilman häirintää.
Kuin oireena Irakin sisäisen ilmapiirin muutoksesta on Irakin pääministerin kutsu Saddamin armeijan upseereille astua takaisin asepalvelukseen. Irakin armeija hajotettiin USA:n miehitettyä Irakin sodan alkuvaiheilla.
TERRORIJÄRJESTÖT julkaisevat usein edellisen kaltaisia uhkavaatimuksia, eikä tämänkään uhkauksen todellisuutta voi millään mitata, mutta USA:n tilanteen toivottomuutta se kuitenkin järkyttävästi ilmaisee. USA:n uusi puolustusministeri Robert Gates totesi äskeisen Irakin vierailunsa jälkeen, että USA:n joukkoja tule lisätä nykyisestään. Tämä huomio tulee kuitenkin ilmeisesti ”liian vähän, liian myöhään”.
Joukkoja oli alusta pitäen liian vähän.
ISRAELIA Bushin uusi suunnitelma koskee siten, että Israel pakotetaan rauhaan ja sopimukseen, jota sen turvallisuusjohto pitää vaarallisena ja uhkana koko valtion tulevaisuudelle. USA:n kuuliaisena vasallijohtajana Olmert toteuttaa Bushin hallituksen suunnitelmia kuin omiaan.
PALESTIINALAINEN PAKOLAISÄITI kokee taas synnytystuskia, kuten hän teki pari vuosituhatta sitten Betlehemissä, kertoo brittijournalisti Johann Hari Independent lehden artikkelissa viime viikolla. Aivan samoin kuin Jeesuksen syntymä oli uuden ajan synnytystuskia, maailman ”väkiluvun kolmannes katselee nyt palestiinalaisen pakolaisäidin yrityksiä olla huutamatta tuskaansa menetettyään syntymättömän lapsensa Israelin kuristusotteen vuoksi, koska häntä ei päästetty ajoissa sairaalaan.” ”Mitä Jeesuksen äidille tapahtuisi, jos hän tänä päivänä olisi matkalla Betlehemiin synnyttämään? Voisiko hän synnyttää lapsensa terveenä vai kuolisiko lapsi siksi, ettei häntä päästettäisi sairaalaan?” kyselee journalisti artikkelissaan. Hänen mukaansa palestiinalaiset äidit ovat Jeesuksen äidin Marian kanssasisaria kärsimyksissä.
JOHANN HARI liittyy siihen kasvavien Euroopan kirjoittajien joukkoon, jotka pitävät Jeesusta palestiinalaisena, kuten Jasser Arafat usein totesi omissa puheissaan. Aivan samoin kuin 27-vuotias harvahampainen Fadia Jemal menetti lapsensa siksi, ettei IDF:n tiesulun läpi päästetty ketään ennen aamua, ”21-vuosisadan Maria-äitejä”, palestiinalaisia pakolaisnaisia, terrorisoidaan Israelin toimesta, väittää tämä brittijournalisti jouluartikkelissaan.
(http://www.ynetnews.com J Lappin)
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad esitti samantapaisia mielipiteitä kysellessään, mitä Jeesus tekisi, jos Hän olisi maailmassa tänä päivänä, kuten kerroin Ynetin raportin mukaan 11.12.06.
BETLEHEMISSÄ PELÄTÄÄN Olmertin salaisesti luvattua Abbasille päästää huhtikuussa 2002 Betlehemin Syntymäkirkkoon 39 päiväksi linnoittautuneet ja lopulta ulkomaille ja Gazaan karkotetut 150 - 180 palestiinalaisterroria palaamaan Betlehemiin.
NÄMÄ JOUKOT kuuluivat Jasser Arafatin Fatahiin. Runsaan kuukauden kirkossa oleskelunsa aikana he ”söivät kuin himokkaat hirviöt ahmien ruokaa ja nauttien olutta, viiniä ja Johnny Walker Scotch viskiä, joita he varastivat kirkon sakastista pitäen panttivangeiksi ottamiaan nunnia ja pappeja nälässä. He varastivat kaiken, mikä näytti kullalta ja jolla he arvioivat olevan jotain arvoa, sytyttivät nuotioita kirkon sisään käyttäen sytykkeinä löytämiään laulu- ja rukouskirjoja sekä repien raamattuja WC-papereiksi”. Tarpeensa he tekivät kirkon käytäville. Nämä 150-180 Fatahin miestä olivat juuri niitä, jotka terrorisoivat Betlehemin kristittyjä asukkaita ennen pakoaan kirkkoon, uhkaillen heitä, raiskaten ja murhaten sekä riistäen heidän omaisuuttaan väärennetyillä dokumenteilla ja pelkällä ylivoimalla. Nyt Olmert lupasi pääsää nämä murhamiehet ja varkaat takaisin Betlehemiin, mikä kauhistuttaa kaupungin kristittyjä. Toistuuko sama murhenäytelmä?
ISRAELIN TIEDUSTELUJOUKOT, armeijan tiedustelu ja Israelin tiedustelupalvelu Shin Bet, ovat erimielisiä siitä, miten tulkita Syyrian johtajan presidentti Bashar Assadin tarjouksia rauhanneuvotteluista ilman ehtoja.
Armeijan tiedustelu katsoo, että Assad on vakavissaan ja vilpitön tarjotessaan neuvottelua. Shin Bet varottelee, että se on Assadin loukku, jolla hän pyrkii sitomaan Israelin hyödyttömiin keskusteluihin ilman tositarkoitusta, ja että hänet pakotti siihen hänen hallitukseensa kohdistuva ulkoinen painostus.
SAMANLAISTA KESKUSTELUA käydään Olmertin Abbasille tarjoamista ”joululahjoista” ilman, että Abbas tarjosi hänelle yhtään mitään, käsikin oli kylmä ja ilme torjuva Olmertin liehakoinnista huolimatta. Turvallisuusjohtajat kyselevät, miksi poistaa 27 tiesulkua, joilla terroristien pääsyä Israeliin on pystytty estämään, ja miksi Abbasin joukoilla täytyy lahjoittaa 2000 automaattikivääriä, joita kokemuksen perusteella tullaan käyttämään enemmän IDF:n sotilaita ja siviilejä vastaan kuin Hamasin valvomiseksi.
OLMERTIN KANSLIAN vakiopuolustus on, että tällä pystytään vahvistamaan Fatahin maltillisia joukkoja. Mutta näihin Fatahin ”maltillisiin joukkoihin” kuuluvat myös al-Aksan ja Tanzimin ainekset, jotka ovat vastuussa lukuisista hyökkäyksistä Israelia vastaan, ja joiden jäseniä kuuluu Palestiinan vastarintakomitean (PRC) joukkoihin, jotka toimivat yhteistyössä Islamic Jihadin ja Hamasin kanssa. Lisäksi tiedetään, että PA:n kouluttamista poliiseista monet ovat päivällä poliiseja ja vapaa-ajalla terroristeja.
TIISTAIAAMUN aikana terroristit ovat ampuneet ainakin neljä Kassam-rakettia Israeliin. Yksi niistä putosi Sderotin kaupunkiin aiheuttaen tuhoa rakennuksille, onneksi ilman ihmisvahinkoja. Kolme putosi aukioille Sderotin ulkopuolella. Viides Kassam-raketti putosi tämä aamuna kymmenen jälkeen lähelle strategista kohdetta Ashkelonin teollisuusalueella. Se ei aiheuttanut ihmisvahinkoja.
Kaksi palestiinalaista yritti tuhota Gazan alueen turvallisuusaitaa. Toinen heistä haavoittui sotilaitten avattua tulen heidän jalkoihinsa, mutta molemmat pääsivät pakenemaan. Sotilaita vastaan on hyökkäilty monin paikoin myös Juudean ja Samarian alueilla.
SÄÄTIETEILIJÖIDEN LUPAAMAT sateet ja tuulet alkoivat tänään. Hermonilla ja Golanilla on satanut lunta, jonka arvellaan huomisen aikana siirtyvän maan keski- ja eteläosiin. Sateet ovat alkaneet rannikolla. Jerusalemin kaupunki varautuu runsaaseen lumentuloon keskiviikon ja torstain aikana.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II kutsui PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja PA:n pääministeri Ismail Haniyehin palatsiinsa maanantaiksi. Kun Abbas matkusti Jordaniaan yksin, kuningas peruutti kutsunsa ja Abbasin kerrotaan poistuneen häväistynä maasta välittömästi ja matkustaneen Kairoon.
ABDULLAH KUTSUI keskusteluihin sekä Abbasin ja Haniyehin että myös Olmertin, joka kieltäytyi siitä. Abdullah pitää Olmertin myönnytyksiä riittämättöminä ja vain kasvojen pesuna muslimien uhrijuhlallisuuksien vuoksi keskiviikkona.

Sunday, December 24, 2006

SUNNUNTAI 24.12.06
ENSIMMÄISENÄ JOULUPÄIVÄNÄ on syytä huomioida muutamia Israelin mediassa esiintyviä uutisia.
OLMERTIN JOULULAHJA, vaikka se ei sillä nimellä kulkisikaan, oli palestiinalaisten mielestä kehno.
Olmert lupasi antaa 100 miljoonaa USD Abbasin kassaan heti, kun löydetään tapa, millä se ei joudu Hamasin käsiin. Lisäksi Olmert lupasi 35 miljoonaa palestiinalaisten Jerusalemin sairaaloille. Varat otetaan Israelin pidättämistä tulli- ym. maksuista, joita ei ole tilitetty PA:lle. Tiesulkuja poistetaan ja Karni-terminaalin läpikulkua helpotetaan Gazasta Israeliin. Sen läpi saa päivittäin kulkea 400 tavarakonttia. Johtajat päättivät asettaa kolme komiteaa tutkimaan vankien vapauttamista, lisävarojen vapauttamista PA:lle sekä henkilö- ja tavarakuljetusten helpottamista Gazan ja Israelin välillä. Gilad Shalitin vapauttamisesta ei keskusteltu.
Keskustelut alkoivat 19.30 aikaan ja loppuivat 21.30 lauantai-iltana Olmertin Jerusalemin yksityiskodissa. Olmert otti vieraansa vastaan poskipusuin ja halauksin, mistä vaivautunut Abbas seisoi kuin puu-ukko.
JOULU BETLEHEMISSÄ on tänä vuonna jos mahdollista viime vuottakin vaisumpi. Israelin puolesta liikkumista on helpotettu ja nopeutettu Jerusalemista Betlehemiin, eikä tavanomaisia tarkastuksia tehdä. Armeijan edustaja sanoo, että 20 000 joulunviettäjää saa matkustaa Betlehemiin vaivatta. Kaupunki on tiettävästi siistinyt paikkoja ja kaupungin koristukset ovat runsaammat kuin viime jouluja. Hamasin hallitus antoi 50 000 USD kaupungin virkailijoitten maksamattomia palkkoja varten, jotta edes roskat siivottaisiin.
BETLEHEMIN ASUKASLUVUSTA vuonna 1948 oli 80 % kristittyjä. Nyt sen määrän arvioidaan nousevan vaivaiseen 20 %:iin Betlehemin alueella. Jerusalemin kristillisen suurlähetystön johtaja David Parsonin mielestä Betlehemin kristityt kärsivät samasta hyljeksimisestä kuin juutalaiset muslimien taholta, joitten mielestä molemmat uskonnot ovat harhautuneita ja vääräoppisia eivätkä ansaitse samaa kunnioitusta kuin muhamettilaisuus. Muslimit tarjoavat kristityille alistettua dhimmi-asemaa, joka turvaa heidän elämänsä, mutta ei salli heille samoja oikeuksia kuin muslimeille.
Muslimifanaatikot hyökkäävät Betlehemissä heidän liiketilojaan vastaan, polttaen ja tuhoten niitä. Kaupungin asukkaat vakuuttavat, ettei käsky tuhoamiseen tule PA:n hallitukselta eikä Hamasilta, vaan kiihko-uskonnolliset jengit toimivat oma-aloitteisesti tai saarnaajien kiihottamina. Joittenkin kaupungin asukkaitten mielestä niiden takana ovat klaanien omat intressit.
PAHIN ONGELMA Betlehemissä kuten sekä Gazan että muissakin Juudean ja Samarian palestiinalais-kaupungeissa on lain ja oikeuden kunnioituksen ja valvomisen romahtaminen. Yksityiset aseelliset klaanit ja perheet hallitsevat yhteiskuntaa, eivätkä PA:n poliisit mahda niille mitään. Joissakin klaneissa voi olla 5000 jäsentä, kun keskimääräinen kristitty perhe on kooltaan 100 jäsentä. Erimielisyydet tai hyökkäykset omaisuutta ja henkilöitä vastaan yritetään hoitaa oikeusistuimissa, mutta sen hinta voi olla 65 000 USD, eikä kristityn todistuksella ole samaa arvoa kuin muslimin. Tuomarit ovat yleensä lahjottavissa.
Valtaosa hyökkäyksistä omaisuutta ja henkilöitä vastaan pyritään sopimaan välittäjien avulla eikä niistä uskalleta ilmoittaa viranomaisille koston tai työpaikan menettämisen pelossa.
BETLEHEMIN KRISTITYT ovat pyrkineet toimimaan kristillisten opetusten mukaan kääntämällä toisen posken, mutta kaikella on rajansa. Jos perheet tyttöjä raiskataan ja sen jäseniä pahoinpidellään, on vaikea nähdä tällaista alistumista mielekkäänä. Useimpien mielestä maastamuutto on ainoa vaihtoehto.
Palestiinalaiset kristityt ihmettelevät, missä ovat maailman 1,8 miljardia kristittyä silloin, kun heidän tukeaan tarvittaisiin kipeimmin? (lähde: in Jerusalem 22.12.06 Jörg Luyken.)
JERUSALEM POST käsittelee kristittyjen ongelmaa pääkirjoituksessaan 24.12.06 otsikolla Christians in Crisis. Kirjoituksessa käsitellään Canterburyn arkkipiispan Rowan Williamsin artikkelia The Times lehdessä. Williams tarkastelee artikkelissaan kristittyjen asemaa muutamissa Lähi Idän maissa.
IRAKISSA hän katsoo länsivaltojen hyökkäyksen aiheuttaneen loputonta kärsimystä maan kristityille. Sodan seurauksena tuhannet kristityt muuttavat pois maasta, kun heidän johtajansa on ensin karkotettu.
ISTANBULIN ortodoksisesta yhteisöstä on jäljellä enää jäännös, ja sen patriarkka kertoi lehdistölle, että hänen on aika muuttaa Turkista.
EGYPTISSÄ kristittyjen ja muslimien välit ovat olleet ja ovat läheiset ja hyvät, mutta hyökkäykset kristittyjä vastaan kasvavat.
WILLIAMS ottaa esimerkiksi kaniikki Andrew Whiten, joka on Lähi Idän sovittelusäätiön presidentti ja St. George kirkon kirkkoherra Bagdadissa. Hän kertoo: ”Kaikki kirkkoni virkailijat on tapettu. He hävisivät vuosi sitten eikä heitä ole nähty sen jälkeen. Jäljellä olevasta seurakunnastani useimpia vastaan on hyökkäilty jollain tavoin tai heille on lähetetty kirjeitä, joissa on luoteja.”
BETLEHEMISSÄ Williams näkee huolestuttavia merkkejä kristittyjen ja muslimien välisissä suhteissa, jotka ovat perinteisesti olleet hyvät. ”Mutta heidän taakkansa lisääntyy sietämättömäksi turva-aidan johdosta, joka lähes kuristaa kaupungin hengiltä.”
JP:N PÄÄKIRJOITUS myöntää, että Willams katsoi tilanteen olleen vaikean ennen Irakin sotaa ja Israelin rakentamaa turva-aitaa, mutta hän selvästi esittää syyttävän havainnon, että kristityt ovat osa ”ristiretkeläisen lännen” sotaa, mikä on johtanut tilanteen huononemiseen.
Pääkirjoitus katsoo Willamsin yksipuolisesti esittävän syytöksiä turva-aitaa vastaan huomioimatta, että se rakennettiin pahenevien terrori-iskujen vähentämiseksi ja että se on kieltämättä säästänyt lukuisia ihmishenkiä. Hän ei myöskään näe, että muslimien harjoittama viha ja väkivalta, mikä ajaa palestiinalaisia kristittyjä PA:n hallitsemilta alueilta, kohdistuu paljon kuolettavammalla tavalla juutalaiseen kansaan.
Muslimien sietämättömyys kristittyjä ja juutalaisia kohtaan on leikattu samalla muotilla, toteaa JPost. ”Se on sama jihad, jota Williams syyttää lännen ristiretkeläisten aiheuttamaksi, ikään kuin lännen päätös olla puolustautumatta toisi rauhan kristittyjen ja muslimien välille.”
PAAVI BENEDICT XVI kertoi perjantaina Vatikaanissa, että tilanne muslimimaailmassa muistuttaa sitä, mitä kristityt elivät valistuksen alkuaikana alkaessaan ajaa ihmisoikeuksia, mukaan lukien uskonnon vapaus. Paavi sanoi kristittyjen olevan lähellä niitä, jotka uskonnon vakuutuksen perustalla antautuvat vastustamaan väkivallan käyttöä. Kristittyjen tulisi tuomita muslimien väkivalta mutta rohkaista niitä muslimeja, jotka ovat omaksuneet maltillisuuden ja yhteiselämän. Turkin vierailunsa yhteydessä paavi rukoili moskeijassa Mekkaan päin kääntyneenä ja kutsui islamia ”rauhan, hyväksynnän ja rakkauden uskonnoksi”.
JPOST toteaa, että erityisesti tähän vuodenaikaan kristittyjen tulee pyrkiä elämään rauhassa muslimien kanssa kuitenkaan unohtamatta kasvavaa jihadia länttä vastaan, mikä toivotus koskee myös juutalaista maailmaa.
JORDANIA LISÄÄ turvallisuutta joulun 25.12.06 ja 04.01.07 välisenä ja sitä seuraavan islamin kalenterin tärkeimmän loman Id al-Adhan aikana. Jordanian väkiluvusta n. 3.5 % on kristittyjä. Viranomaiset ovat erityisesti huolestuneita varkauksista ja aseitten laukomisista ilmaan, mikä on tavallista lomien aikana.
GAZAN ALUEELLA uusin jengi on nimeltään ”Sword of Islam”, islamin miekka. Se on pommittanut CD-liikkeitä ja kahviloita, joilla on internetpalvelu. Se yleensä varoittaa omistajia ennen iskua poistumaan tiloistaan. Jengin tarkoituksena on ”puhdistaa muslimikaupunkeja lännen saastutuksesta”.
Sunnuntaiaamuna terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin, ne eivät aiheuttaneet tuhoa.
Hamas ja Islamic Jihad ovat luonnehtineet Olmertin ja Abbasin tapaamista ajan haaskaamiseksi. Olmert oli vielä vieraansa kunniaksi asettanut Palestiinan lipun sisätiloihinsa.