Friday, December 15, 2006

PERJANTAI 15.12.06
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh sai tulisen vastaanoton keskeytettyään kuukauden pituiseksi suunnitellun matkansa kiihtyvien levottomuuksien vuoksi Gazassa. Israelin tiedustelu oli saanut selville, että Haniyeh oli saanut Iranista kotiviemiseksi 35 miljoonaa USD, jotka hän aikoi kuljettaa läpi EU:n valvoman Rafahin raja-aseman tullitarkastuksen, ja viivytti hänen pääsyään Gazan puolelle tuntikausia. Lopulta Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman sai neuvoteltua kompromissin, jonka mukaan Haniyeh jätti miljoonalaukkunsa Egyptiin ja sai luvan ylittää rajan. Hamasin pyssymiehet kuitenkin hyökkäsivät raja-asemalle ajaen ”presidenttikaartin” Force 17 sotilaat ja EU:n tarkkailijat pakosalle. Syntyneen tulitaistelun aikana ainakin 27 ihmistä haavoittui, niiden mukana Haniyehin 27-vuotias poika, ja Haniyehin henkivartija sai surmansa. Pyssymiehet ampuivat raja-aseman läheisyydessä suuren aukon rajamuuriin.
ISRAELIN VIRKAILIJOITA ei ole Rafafin raja-asemalla, mutta Israelin puolella rajaa Kerem Shalomin asemalta he voivat sulkea Rafahin monitorit estäen siten EU:n valvojia suorittamasta valvontaansa. Israel ei ole aiemmin puuttunut rahojen kuljettamiseen Rafahin terminaalin kautta, vaikka se on ollut tietoinen siitä. Puolustusministeri Amir Peretz sopi Haniyehin pääsyn viivyttämisestä Olmertin ja turvallisuusviranomaisten kanssa ennen päätöstään.
Haniyehin kerrotaan olleen hurjistunut saamastaan vastaanotosta, ja vannonut, että Hamas tulee vastaamaan Fatahin joukkojen tulitukseen, josta hän syytti Mahmoud Abbasia.
KOLME HAMASIN KANNATTAJAA haavoittui vakavasti torstaina Balatan pakolaisleirissä Fatahin yleisen tiedustelun joukkojen avatessa tulen Hamasin järjestämää mielenosoitusta kohti.
Kansan vastarintakomitean (PRC) miehet kaappasivat eilen PA:n yleisen tiedustelupalvelun korkean virkailijan Muhammad Abu Siamin. PRC kaappasi hänet siksi, että PA:n poliisi oli aiemmin pidättänyt PRC:n jäsenen Hisham Mukhaimarin, jonka epäillään osallistuneen PA:n tiedustelu-upseerin kolmen koulupojan murhaan. Neljä sivullista haavoittui Mukhaimarin kaappauksen yhteydessä syntyneessä tulitaistelussa.
RAMALLAHISSA tuntemattomat pyssymiehet tulittivat eilen vankiasioitten ministerin Wasti Kabahan autoa, mutta kukaan ei haavoittunut.
PA:N VIRKAILIJA RAMALLAHISSA kritisoi Israelin päätöstä viivyttää Haniyehin matkaa Gazaan, koska se hänen mukaansa nostatti väkivaltaa ennestään ja pelaa Hamasin käsiin. Toisaalta se tuli aikana, jolloin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistautuu lauantaiksi suunniteltuun puheeseensa, jossa hänen odotetaan ilmoittavan päätöksestään erottaa Haniyehin hallitus ja julistaa uudet vaalit.
EGYPTI HALUAA LISÄÄ SOTILAITA Gazan vastaiselle rajalle, jota nyt valvoo 750 rajapoliisia tai puolisotilaallista virkailijaa. Israelin mielestä rajalla on tarpeeksi miehiä, mutta he eivät tee tehtäviään. He eivät tee tarkastuksia asuntoihin tai taloihin eivätkä toimi oma-aloitteisesti, kuten heidän odotetaan tekevän.
Toisaalta Israelin virkailijat ovat kriittisiä USA:n turvallisuuskoordinoijan kenraaliluutnantti Keith Daytonin toimiin Force 17 miesten kouluttajana ja aseistajana. Dayton on asunut yli vuoden Israelissa, mutta hän ei ole Israelin mielestä toiminut tarpeeksi tehokkaasti. Dayton puolustautuu todeten, että hän kouluttaa Abbasille uskollisia joukkoja vastapainoksi Hamasin kasvaville puolisotilaallisille joukoille, arviolta 8000 miestä. Vaikka Daytonin tehtävänä ei olekaan valvoa järjestystä Gazan alueella, hänen tulisi valvoa, etteivät hänen kouluttamansa miehet käytä aseitaan IDF:n sotilaita vastaan, IDF:n virkailija toteaa.
ISRAELIN POLIISIN terrorinvastaisen Yamam osaston ryhmä tunkeutui el-Ayin pakolaisleiriin Nablusin lähellä torstaina iltapäivällä. He joutuivat tulitaisteluun siellä surmaten Muhammad Ramahan, Islamic Jihadin Jerusalem prikaatin aluejohtajan Nablusissa. Ramaha kuului aiemmin al-Aksan joukkoihin, mutta siirtyi sitten Jihadin leipiin. Hän oli tulitauon alkamisesta lähtien suunnitellut itsemurhaiskuja Israeliin Petah Tikvassa.
Myöhään keskiviikkoiltana IDF:n sotilaat pysäyttivät palestiinalaisen auton, josta he löysivät valmiin 8-kilon pommin. He pidättivät autoa ajaneen 4-miehisen ryhmän, joka oli saanut ohjeensa Ramahalta.
Aiemmin keskiviikkona sotilaat ampuivat palestiinalaisen miehen, joka muitten joukossa kivitti sotilaita betonitiilillä Kufr al-Dikin kylässä lähellä Nablusia.
ISRAELIN TIEDUSTELUJOUKOT ovat saaneet tietoja itsemurhaiskuista Israelin puolelle ja tehostaneet toimintaansa. Nablusin alueesta on kehittynyt terrorismin keskuspaikka Samariassa. IDF myöntää, että sen toimet voivat häiritä haurasta tulitaukoa palestiinalaisten kanssa, mutta katsovat israelilaisten turvallisuuden puolustamisen tärkeimmäksi velvollisuudekseen.
EI UUTTA SYYRIAN RINTAMALTA, vakuuttaa kolumnisti Anselm Pfeffer JP:n tämän aamuisessa artikkelissaan. Hänet lähetettiin paikalle ilmeisesti toteamaan omin silmin ristiriitaisia tietoa Syyrian mahdollisesta valmistautumisesta hyökkäystä varten ja IDF:n vastauksesta siihen. Pfeffer toteaa, että tilanne Hermonin kukkuloilla on lähes idyllisen rauhallinen, aseet ja tykit,. jos niitä on alueella, on piilotettu jonnekin, ja Hermonilta voi tarkkailla Syyrian aluetta Damaskokseen ja kauas sen taakse. Libanonin sodan aikana Syyria toi rajalle panssarintorjunta-aseita ja joitakin erikoisjoukkojaan, mutta ilmeisesti kaikki on palautumassa normaaliksi, ellei Syyrialla ole kavalia salaisia aikomuksia rauhallisen pinnan alla. Golanin alueella asuu druuseja, joista osa on ottanut Israelin tarjoaman maan kansalaisuuden, osa kieltäytyy, koska on epäselvää, kuka aluetta valvoo muutaman vuoden kuluttua, eikä heillä ole harhakuvitelmia Syyrian hallituksen ystävällisyydestä maansa hylänneitä kohtaan.
PRESIDENTTI BUSH esitti omassa arviossaan äskettäin kovaa kritiikkiä Syyrian ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, tai mieluummin sen puutteesta. Toisaalta on epäselvää, miten USA:n johto tulee suhtautumaan Baker/Halmiltonin tutkimukseen, joka selväsanaisesti kehottaa Israelia luopumaan Golanin ylängöstä. Yleinen mielipide Israelissa on Golanin luovuttamista vastaan.
SYYRIA SYYTTI äskettäin Israelin siirtävän Yarmukjoen vedet omaan käyttöönsä huomioidessaan 800 000 kuutiometrin vesivaraston rakennustyöt lähellä rajaa. Israelissa todetaan, että veden vähyys haittaa alueen asukkaita kuivana aikana vuotta, jonka vuoksi vesivaraaja on välttämätön, mutta se ei ota vettä Yarmukjoesta. Veden käyttöä säätelevä Mei Golan yhtiö on rakentanut sarjan vesivarastoja alueelle.
ISRAEL LIITTI Golanin ylängön osaksi maataan Menachem Beginin ollessa pääministerinä 25 vuotta sitten, minkä johdosta presidentti Reagan keskeytti tilapäisesti strategisen sopimuksen Israelin kanssa ja lopetti aseitten myymisen sinne, mutta pian tilanne sopeutui uuteen todellisuuteen. Golanilla asuu druuseja n.
17 000, israelilaisia sinne on muuttanut parikymmentä tuhatta. Keskeisin puheenaihe siellä on koulutytön Tair Radan murha Nofei Golanin yläkoulun toiletissa Katzrinissa, jota selvitetään kuumeisesti. Kaupunki sijaitsee muinaisen kaupungin paikalla, jonka roomalaiset tuhosivat matkallaan hävittämään Jerusalemin ja toisen Temppelin v. 70. Osa juutalaissotilaista heittäytyi kalliolta kuolemaan mieluummin kuin antautui roomalaisille. Katzrinin asukkaat ovat vannoneet, ettei ”toista Masadaa” tule Katzrinin kohdalla.
EU-VALTIOITTEN PÄÄMIEHET ovat keskustelleet Brysselissä ensimmäisessä huippukokouksessaan sen jälkeen, kun IDF:n korpraali Gilad Shalit sekä reserviläissotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev joutuivat terroristien kaappaamiksi. Kokoukseen osallistuu kaikkien 25 EU-maan sekä Romanian ja Bulgarian johtajat.
Johtajien uskotaan vaativan julkilausumassaan sotilaita vapautettaviksi välittömästi, ja muutenkin käsittelevän EU-n kantaa viimeisiin tapahtumiin Lähi Idässä. Israelin ja palestiinalaisten välinen epävirallinen tulitauko todettaneen tyydytyksellä, mikä voi johtaa rauhanneuvottelujen alkamiseen uudelleen, vaikka väkivalta Gazan alueella kasvaakin päivittäin, ja terroristit ovat ampuneet ainakin 27 Kassam-rakettia Israeliin tulitauon alkamisesta lähtien. Israel on pidättänyt omaa tultaan siitä alkaen.

Thursday, December 14, 2006

TORSTAI 14.12.06
OLMERTIN EUROOPAN TUOMISET ovat ehkä paremmat kuin mitä hän sai Yhdysvaltain vierailultaan. Ainakin kaulailut näyttivät aidoilta eikä vain TV-kuvia varten järjestetyiltä.
Keskustelu paavi Benedict XVI:n kanssa venyi ennakkoon Olmertille varatuista kymmenestä minuutista 35 minuuttiin, mikä todettakoon tyydytyksellä. Olmert kyysi paavia puuttumaan puheissaan Iranin presidentin juutalaisten holokaustia vastaan nostettuun kampanjaan. Liikeasioista puhuttiin ehkä myös, vaikka eipä niistä kerrottu medialle. Sionin vuoren omistusasia oli yksi aihe, roomalaiskatolisen kirkon kiinteistöverot (Arnona) Israelissa toinen, joista heidän oletettiin keskustelevan, mutta tuloksista ole tietoa. Kristilliset kirkot on vapautettu kiinteistöveroista Israelissa, mutta se on aiheuttanut pahaa verta esim. ravintoloitten, hotellien , kahviloitten jne. omistajissa, jotka valittavat kirkkojen voivan tarjota palvelujaan alempaan hintaan, koska ne eivät maksa kiinteistöveroa omistamistaan vastaavista laitoksista. Olmert pyysi paavia kylään, kuten kohteliaaseen käytökseen kuuluu, mutta paavi lupasi toteuttaa sen sitten, kun tilanne rauhoittuu maassa.
ITALIAN PÄÄMINISTERI Romano Prodin kanssa poseerattiin kaulakkain, jossa olisi voinut olla teksti: Mitäs me marxilaiset. Ilmapiiri näyttää olleen kevyt ja läheinen. Prodi jopa väläytti puheessaan Olmertin odottaman ja toivoman lauseen, jossa hän vakuutti Italian tunnustavan Israelin juutalaisena valtiona ja pysyvän sellaisena myös tulevaisuudessa. Prodi oli aiemmin yksityisesti todennut, että Israel tarvitsee turvallisuustakuiden lisäksi palestiinalaisilta myös vakuutuksen pysyä juutalaisena valtiona.
Presidentti Bush oli puheessaan todennut tämän jo 2004, ja Israelin johtajat ovat odottaneet Euroopan johtajien vakuuttavan samaa. Tällä on merkitystä sikäli, että Israel voi vedota tähän keskusteltaessa palestiinalaisten pakolaisten paluuoikeudesta.
YK:N PÄÄSIHTEERIN Kofi Annanin, joka eroaa vuoden lopussa, samankaltaista lausunnon sisältöä on pyritty mitätöimään hänen kansliansa toimesta. Annan sanoi YK:n lehtitoimiston mukaan, että ”hän odottaa ratkaisua, joka kunnioittaa palestiinalaisten pakolaisten oikeuksia ja joka toteutuu kahden valtion periaatteen perusteella alueen valtioitten ominaispiirteitten mukaisesti.” Israelilainen Ha´aretz lehti otsikoi uutisen: ”Pakolaiset palaavat vain Palestiinan valtioon.” Lehti lisäsi lausuntoon sanan ”vain”.
ISRAELIN KORKEIN OIKEUS jatkaa tänään Israelin aseellisia palestiinalaisia vastaan käymän sodan oikeudellista selvittelyä. Sen odotetaan antavan päätöksensä koskien IDF:n omaksumasta tavasta eliminoida terrorijohtajia ns. täsmäiskujen avulla iskemällä ohjuksin siviiliautoihin ja taloihin, joissa heidän tiedustelutietojen mukaan uskotaan olevan. Nämä iskut ovat olleet suuri menestys, mutta myös sivullisten joutumista iskujen kohteiksi ei ole voitu täysin välttää. Oikeuden päätös annetaan asiasta tehtyjen valitusten perusteella. Niiden mukaan täsmäiskut aloitettiin 9.marraskuuta 2000, jolloin IDF:n helikopteri ampui ohjuksen Tanzim-johtaja Hussein Abayatin jeeppiin Beit Sahourissa lähellä Betlehemiä. Siinä kuoli Abayatin lisäksi kaksi sivullista ja kolme muuta haavoittui. Valituksissa todetaan, että täsmäiskuista, joissa on kuollut lukuisia epäiltyjä terroristeja ja sivullisia, on tullut lyhyessä ajassa Israelin turvallisuuspolitiikan osa, mutta että se on vastoin Israelin ja kansainvälistä lakia sekä moraalin perusperiaatteita. Niissä myös väitetään, että armeijan yksiköitä koulutetaan kohdistettuihin teloituksiin, helikopterilentäjät opettelevat iskemään siviiliautoihin, ja Israelin kansaa opetetaan hyväksymään sivullisten loukkaantuminen ja kuolema iskujen yhteydessä.
ARMEIJAN VASTINEESSA todetaan, että Israel käy sotaa noita terroristeja vastaan, ja että koska Israel luovutti kaupungit ja alueet PA:n täyteen hallintaan, niistä Israelia vastaan tehdyt hyökkäykset ovat sotilastoimia, joihin sovelletaan aseellisiin konflikteihin soveltuvia lakeja eikä tavanomaisia humanitäärisiä lakeja. Tästä johtuen ei ole väärin eliminoida Israelia vastaan sotivia terroristeja. Koska terroristit operoivat usein tiiviin asutuksen keskellä, ei ole mahdollista välttää, että joskus iskuissa vahingoittuu myös siviilejä.
Täsmäiskuja vältettiin tammikuusta 2002 helmikuuhun 2005. Ne aloitettiin uudelleen helmikuun 16. päivänä
2005, lopetettiin seitsemäksi kuukaudeksi, ja aloitettiin uudelleen palestiinalaisten aloitettua toistuvat Kassam-raketti-iskut Israeliin.
IDF on pidättynyt iskemästä palestiinalaisiin kohteisiin Gazan tulitauon alkamisesta lähtien, vaikka terroristit ovat tähän aamuun mennessä ampuneet 26 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin.
Paavi Benedict XVI jopa ilmaisi tyydytyksensä Olmertille Israelin harjoittamasta pidättyvyydestä.
KORKEIN OIKEUS totesi päätöksessään tänä aamuna, että Israelilla on oikeus täsmäiskuihin terroristeja vastaan
LASKUVARJOJÄÄKÄRIT saivat estettyä itsemurhaiskun Israelissa keskiviikkoaamuna. He pysäyttivät palestiinalaisen auton tiesululla Nablusin lähellä. Autosta löytyi kahdeksan kilon pommi, valmis räjäytettäväksi. Turvallisuusjoukoilla on kahdeksan kuumaa terrorivaroitusta.
PUOLUSTUSVIRANOMAISET VAROITTAVAT, että kiihtyvät väkivaltaisuudet kilpailevien palestiinalaisten ryhmien välillä Gazassa voivat lopettaa tulitauon Israelin kanssa.
Tänä torstaiaamuna PA:n poliisi tunkeutui Hamasin tukialueena pidettyyn Gazan kaupunginosaan pidättääkseen PRC:n jäsenen. Syntyneessä tulitaistelussa kaksi poliisia haavoittui.
Keskiviikkona Mahmoud Abbasille uskolliset Fatahin jäsenet ampuivat Hamasiin lukeutuvan tuomarin Khan Younisissa. Edellisenä päivänä Hamasin pyssymiehet surmasivat Abbasin korkean tiedustelu-upseerin kolme poikaa, iältään 6-9 vuotta, sekä heidän autonkuljettajansa lasten koulun ulkopuolella. Viime viikolla pyssymiehet yrittivät surmata Hamasin hallituksen sisäministeri Said Siadin.
TURVALLISUUSVIRKAILIJAT uskovat, että väkivaltaisuudet leviävät Juudeaan ja Samariaan ja että Kassam-hyökkäykset alkavat uudelleen. Tiistaina ammuttiin viisi Kassam-rakettia Israeliin, tänä aamuna tämän kirjoittamiseen mennessä yksi, joka oli 26. Kassam-raketti tulitauon alkamisesta lähtien. Tämän aamuinen raketti vaurioitti useita taloja Sderotin läheisessä kibbutsissa, mutta ilman ihmisvahinkoja.
Kaikesta väkivallasta huolimatta aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan jatkuu esteettä.
Hamasin jäsenet syyttävät, että Fatah on muodostanut kuolemanpartioita, jotka surmaavat Hamasin virkailijoita, ja että ne toimivat yhteistyössä USA:n kanssa Hamasin johtaman PA:n hallituksen kaatamiseksi.
PALESTIINALAINEN TERRORISTI puukotti hengenvaarallisesti 45-vuotiasta turvallisuustarkastajaa niskaan Kalandian tarkastusasemalla Jerusalemin pohjoispuolella. Uhri vietiin Hadassan Yliopistolliseen sairaalaan. Teon suorittaja, jonka uskotaan olevan 20-vuotias mies, pääsi pakenemaan, mutta jätti veitsensä hyökkäyspaikalle. Vuosi sitten 20-vuotias sotilas Nir Kahana puukotettiin kuoliaaksi samalla Kalandian tarkastusasemalla.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRAOMAISET ovat varoittaneet, että heillä on pitäviä todisteita al-Qaidan aikomasta terrori-iskusta Intiassa suositussa lomakohteessa Goassa. Tuhannet israelilaiset matkustavat alueelle lomailemaan, ja heitä kehotetaan palaamaan kotiinsa välittömästi tai ainakin välttämään suuria väentungoksia. Goan hienot hiekkarannat ja yökerhot ovat eurooppalaisten ja myös israelilaisten suosiossa lokakuusta maaliskuuhun, jonka aikana 400 000 turistia vierailee kaupungissa Intian lounaisrannikolla.
Intian viranomaiset kertovat, että kaksi al-Qaidan terroristia suorittivat kuivaharjoituksen Goassa kuun alkupuolella, ja he uskovat, että he palaavat lähiaikoina toteuttamaan kuuman iskunsa.
YMPÄRILEIKKAUS miehille vähentää dramaattisesti mahdollisuutta saada AIDS, todetaan kahdessa Afrikan maassa suoritetussa tutkimuksessa.
Tutkimukset aloitettiin 2005 ja niitä oli tarkoitus jatkaa, mutta varojen loppuminen esti jatkotutkimukset.
Keniassa tutkittiin 2784 miestä, ja todettiin, että ympärileikkaus vähensi AIDS:n riskiä 53 %.
Ugandassa tutkittiin 4996 miestä, ja siellä ympärileikkaus vähensi AIDS:n riskiä 48 %.
Maailman terveysjärjestö WHO lähetti tutkijoitaan Israeliin opiskelemaan, miten ympärileikkaus suoritetaan ja siihen liittyviä mahdollisia ongelmia. Juutalaisen lain mukaan kaikki poikalapset ympärileikataan kahdeksan päivän vanhana, jolloin raskauden aikainen immuniteetti vielä suojelee lasta.
Jotkut uskostaan vieraantuneet ovat vaatineet tämän ”lasta vahingoittavan barbaarisen jäänteen” lopettamista. He pitävät sitä puolustuskyvyttömän lapsen pahoinpitelynä, josta lapselle jää elinikäinen trauma, he väittävät.
Ympärileikkaus sisältyy Abrahamin ja Jumalan välille tehtyyn iankaikkiseen liittoon. (1.Ms.17:9-14)

Wednesday, December 13, 2006

KESKIVIIKKO 13.12.06
OLMERTIN LIPSAHDUS aiheuttaa edelleen suuria otsikoita Israelissa, vaikka sitä tuskin lienee huomattu maailman valtalehdissä. Turvallisuusjohtajat ovat ehtineet huomioida, että Olmertin epäsuora mutta selvästi havaittavissa oleva myönnytys Israelin omasta ydinaseesta, voi aiheuttaa Israelille pahan strategisen vahingon. Jos Olmert teki sen tarkoituksellisesti, se on sitäkin oudompaa, että hän on periaatteessa hyväksynyt Dan Meridorin laatiman puolustusohjelman ja suunnitteli esittävänsä sen hallitukselle lopullista hyväksymistä varten. Meridorin ohjelmaan sisältyy Israelin ydinohjelman säilyttäminen salaisena.(nuclear ambiquity)
USA:N HALLITUKSEN kanta on, ettei Israelia ja Irania voida pitää samanarvoisina ydinaseen haltijana, vaikka USA ei julkisesti ota kantaa siihen, onko Israelilla ydinase vai ei.
SHIMON PERES, jolla 45 vuotta sitten oli tärkeä osuus Israelin ydinohjelman hyväksymisessä, katsoo, että salaperäisyys ydinohjelman suhteen on täyttänyt tehtävänsä. Tämä viitannee siihen, että alkaa olla aika Israelin tulla julkisuuteen vuosikymmenien salailun jälkeen. Jotkut ovat suoraan esittäneet, että Israelin tulee käyttää sitä pelotusaseena aivan kuten Pohjois-Korea tekee ja Iran käyttää sitä jo ennen ydinaseensa valmistumista.
ANSELM PFEFFER kirjoittaa JP:n artikkelissaan, että jokainen israelilainen koululainen voi internetistä saada tietoja, joskin epätarkkoja, Israelin ydinasekapasiteetista ja jopa ohjusten sijoituspaikoista. Israelilaiset kommentoijat viittaavatkin usein ulkomaisiin lähteisiin puhuessaan Israelin puolustuskapasiteetista.
ENSIMMÄINEN VAKAVA SEURAUS Olmertin lipsahduksesta tulee Kuwaitista. Persianlahden maitten muodostaman yhteistyöneuvoston (GCC) pääsihteeri Abdul Rahman al-Attyah esitti tiistaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, että USA:n ja kansainvälisen yhteisön tulee vaatia sanktioita Israelia vastaan sen ydinohjelman vuoksi. ”Yhdysvaltain ei tulisi harjoittaa kaksinaisstandardia sillä, että se vaatii sanktioita maita vastaan, joilla on ydinohjelmia, jotka käsityksemme mukaan voivat muodostaa rangon ydinaseiden valmistamiseksi,” kertoi Attyah lehdistölle ja lisäsi, että USA:n tulee toteuttaa kansainvälisiä julkilausumia ja lakeja ja lukua 7 YK:n ohjesäännössä, joka sallii sanktioiden asettamisen. Attiyah on qatarilainen diplomaatti, ja osallistuu Naton ja Persianlahden maitten väliseen konferenssiin Kuwaitissa, jonka tarkoituksena on parantaa yhteistyötä Naton ja Persianlahden öljynmaitten kesken. Attiahin mukaan kansainvälisen yhteisön tulee huomioida, että yleinen rauha ja turvallisuus vaarantui Olmertin lausunnon johdosta.
PERSIANLAHDEN MAAT ovat esittäneet huolensa Iranin ydinaseen valmistamisen johdosta ja ovat huolissaan, että niissä olevat amerikkalaiset sotilastukikohdat voivat antaa aiheen Iranin kostoiskuihin niitä vastaan, jos Iranin ydinohjelmaa pyritään estämään sotilaallisin toimin. Useimmat arabimaat ovat olleet vaiti Iranin ydinohjelmasta, mutta haluaisivat pitää alueen ydinaseista vapaana.
IRANIN TOIMET pelkästään kielteisiä, sanoi Englannin pääministeri Tony Blair kertoi median edustajille tiistaina ja lisäsi, että toiveet ovat kovin heikot saada Iran mukaan rakentaviin keskusteluihin Lähi Idästä. Blair ilmaisi tekevänsä kaikkensa voidakseen puhaltaa uutta hehkua rauhanneuvotteluihin Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hän suunnittelee matkaa Israeliin joulukuun aikana.
Blair toivoo saavansa Lähi Idän maltilliset maat keskustelemaan ongelmien ratkaisemiseksi, mutta Iranin negatiiviset toimet ovat jatkuvana esteenä ja aiheuttavat enemmän ongelmia kuin ratkaisuja alueella, niin Libanonissa, Palestiinassa kuin Irakissakin, hän kuvaili. Blair tapaa Mahmoud Abbasin matkansa aikana ja aikoo keskustella tämän kanssa sellaisen hallituksen muodostamisesta, jonka kanssa EU voi työskennellä ja jolle se voi avata Hamasin hallituksen johdosta tukkeutuneet avustustoimensa.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on tänään keskiviikkona Italiassa, jossa hänellä on tapaaminen Italian johtavien miesten kanssa. Myöhemmin päivällä hän tapaa paavi Benedict XVI sekä juutalaisjärjestöjä.
Olmert kertoi italialaiselle La Republica lehdelle tiistaina julkaistussa haastattelussa, että hän on valmis tapaamaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin missä ja milloin vain ilman ennakkoehtoja.
Italian pääministeri Romano Prodi on asettanut jarruja aiemmin hänen lausumakseen sanotulle lupaukselle italialaisten joukkojen sijoittamiseksi Gazan alueelle. Nyt Prodi vaatii, että sitä tulee edeltää sopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä. Olmert pitää Prodin tarjousta enneaikaisena ja kyseli kyynisesti, ovatko italialaiset sotilaat valmiit taistelemaan terrorijärjestöjä vastaan, uhraamaan henkensä kuten israelilaisten tulee tehdä, koska heillä ei ole muuta mahdollisuutta. Olmert totesi tilanteen Gazassa olevan paljon monimutkaisempi kuin Etelä Libanonissa, koska Gazassa ei ole keskusjohtoa ja aseelliset ryhmät taistelevat keskenään.
Presidentti Romano Prodi ja ulkoministeri Massimo D´Alema suosivat neuvotteluja sekä materiaalisia ja psykologisia keinoja ongelmien ratkaisemiseksi, mutta nyt heidän uskotaan alkavan ymmärtää, että Iranin ydinaseuhka ulottuu kauas Israelin rajojen ulkopuolelle. He suosittelevat neuvotteluja Damaskoksen kanssa Hizbullahin aseistautumisen lopettamiseksi Syyrian kautta tapahtuvan aseviennin avulla.
USA:N KONGRESSIN JÄSEN Robert Wexler, demokraatti Floridasta, huomioi tavatessaan Italian johtajia eurooppalaisten poikkeavan kannan Lähi Idän ongelmiin, jonka mukaan Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisu on avain kaikkien alueen ongelmien ratkaisemiseksi. Wexler totesi, ettei Hizbullahilla, ydinasein varustetun Iranin johdolla, maltillisten ja äärimuslimien välisellä konfliktilla jne., ole mitään yhteyttä Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien kanssa.
IDF:N KUUKAUSIA KESTÄNEEN operaation aikana on pidätetty viitisenkymmentä terrorismista epäiltyä palestiinalaista. Useimpien heistä uskotaan kuuluvan Islamic Jihadiin ja osallistuneen terroritekojen suunnitteluun Israelissa, ilmenee tiistaina julkistetussa IDF:n tiedotteessa. Seitsemän pidätetyistä ilmaisi kuulusteluissa olleensa halukas tekemään itsemurhaiskuja Israelia vastaan. Operaatioitten aikana sotilaat löysivät suuria asekätköjä, mukana korkealaatuisia räjähteitä ja atk-levykkeitä, joissa annettiin yksityiskohtaisia ohjeita pommien rakentamiseksi. Operaatiot aloitettiin puoli vuotta sitten Hani Rajoubin pidättämisen jälkeen Hebronin alueella. Kuulusteluissa ilmeni, että Rajoub kuului Islamic Jihadin laajaan terroriverkostoon, johon kuului tusinoittain jäseniä Hebronin vuorilla. Rajoub kertoi, että Jihajin johto antoi hänelle tehtäväksi perustaa terroriryhmän infrastruktuuri Hebronin alueelle. Rajoub alkoi haalia uusia jäseniä järjestöön sekä hankkia aseita ja järjestää koulutusta uusille jäsenille. IDF:n pidättämiin palestiinalaisiin kuuluvat Mahmoud ja Yousef Pakiye kotoisin Dorasta, jotka perustivat räjähdysainetehtaan Hebronin alueelle. He opiskelivat A-Najahin yliopistossa Nablusissa.
KORKEIN OIKEUS aiheutti suuren ihmettelyn ja vastalauseiden aallon tehdessään äskettäin päätöksen, jonka mukaan palestiinalaiset voivat määrätyissä oloissa hakea korvauksia Israelilta IDF:n operaatioiden yhteydessä tuhoutuneista rakenteista. Tiistaina julkistettu Korkeimman Oikeuden päätös samalla kumoaa osittain Knessetin säätämän lain, joka kieltää IDF:n vastuuvelvollisuudet. Knessetin jäsenet näkevät tässä yhden uuden esimerkin Korkeimman Oikeuden tavasta toimia sen yläpuolella kumoten sen säätämiä lakeja sekä tulkiten niitä vastoin alkuperäistä tarkoitusta. Oikeiston piirissä Korkeimman Oikeuden katsotaan toteuttavan vasemmistolaista politiikkaa, jota edustaa varsinkin sen edellinen presidentti Aharon Barak, joka vielä kuuluu oikeuden jäseniin ja valmistelee useita sen päätöksiä.
PALESTIINALAISTEN VÄLISET TAISTELUT Gazan alueella jatkuivat eilen. Tuhannet Fatahin kannattajat ja Abbasille uskolliset turvallisuusjärjestöjen jäsenet tungeksivat Gazan kaduille. Näiden ja Hamasin kannattajien välillä syntyneissä tulituksissa ainakin kuusi ihmistä haavoittui. Fatahin kannattajat osoittivat mieltään maanantaina PA:n yleisen tiedustelupalvelun upseerin Baha Baloushan kolmen 6-9 –ikäisen pojan ja heidän autonkuljettajansa murhan johdosta. Hän oli osallistunut Fatahin Hamasin vastaisiin toimiin vuosia aiemmin. Neljä lasta sai vammoja Jabaliassa ja Khan Younisissa osoittaessaan mieltään murhia vastaan.
Tänään Hamasia kannattanut tuomari Bassem al-Fara kuoli kolmen pyssymiehen tulituksessa Gazassa.
Hän oli toinen viikon kuluessa surmattu tuomari Gazassa.

Tuesday, December 12, 2006

TIISTAI 12.12.06
UUSI HOLOKAUSTI on Iranin suunnitelmissa, analysoi Iranin ulkoministeriön poliittisen ja kansainvälisten tutkimusten instituutin järjestämää holokaustin kieltävää konferenssia Israelin holokaust-museon Yad Vashem puheenjohtaja Yosef Lapid, entinen oikeusministeri ja holokaustista hengissä selviytynyt.
Lapidin mielestä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad seuraa Natsi Saksan propagandaministeri Joseph Göbbelsin esimerkkiä, joka ”muutti juutalaiset syöpäläisiksi, jotka joutivat hävitettäviksi”.
Konferenssiin osallistuu 67 ”asiantuntijaa” 30 maasta, Euroopasta, Amerikasta, ylivaltaa ajavia poliitikkoja, Ku Klux Klanin jäsen ja puoli tusinaa haredi-jäseniä Naturei Karta juutalaislahkosta. Naturei Kartan edustajia, jotka esiintyivät perinteisissä mustissa kaavuissaan ja joilla oli yliviivatuilla Israelin lipulla varustettuja merkkejä vaatteissaan, haastateltiin jatkuvasti TV:n lähetyksiä varten. Lapuissa luki: ”Olen juutalainen mutta en sionisti.” Eräs heistä kertoi haastattelijalle: ”Saatanan voimasta sionistit pystyvät vakuuttamaan maailman, että he edustavat juutalaisia ja juutalaisuutta, ja jokainen, joka vastustaa heitä, on anti-semitisti.”
ISRAELIN JOHTAJAT ovat tuominneet Teheranin konferenssin, mutta monet ovat kehottaneet olla välittämättä siitä. Presidentti Ahmadinejad on toistuvasti puheissaan vaatinut Israelin tuhoamista ja poistamista maailman kartoista. Hän väittää juutalaisten väärentävän historiaa esittäessään kuuden miljoonan juutalaisen menehtyneen toisen maailmansodan aikana. Hän pitää sitä juutalaisten keksimänä tekosyynä vaatiakseen huomiota osakseen ja ”oikeutuksena palestiinalaisten oikeuksien polkemiselle varastaessaan heidän ja muslimien maata”. Israelin ulkoministeriö pitää YK:n jäsenmaan johtajan vaatimuksia toisen YK:n jäsenmaan asukkaitten kansanmurhasta ennen kuulumattomina. Saksassa on tiettävästi nostettu oikeusjuttu Ahmadinejadia vastaan hänen Israelia koskevien lausuntojensa perusteella.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert aiheutti myrskyn vesilasissa, ainakin Israelin politiikassa, lipsauttaessaan joko tarkoituksellisesti tai vain epähuomiossa, että Iran pyrkii epätoivoisesti saamaan ydinaseita päästäkseen sotilaallisesti samalle tasolle sellaisten ydinvaltioitten kanssa kuin USA, Ranska, Israel ja Venäjä. Tässä Olmert itse asiassa vahvisti sen, minkä USA:n uusi puolustusministeri Robert Gates totesi omassa lausunnossaan, että Israelilla on ydinaseita. Tämä asia on Israelissa tarkoin varjeltu tabu, jota ei ole saanut myöntää eikä kieltää. Olmert pyrki myöhemmin pehmentämään lausuntonsa aiheuttamaa myrskyä selittäen, että Israel on demokratia eikä koskaan ole uhannut eikä uhkaa toista kansaa kansanmurhalla. Israel pyrkii vain elämään ilman terroria eikä uhkaa toisia kansoja tuholla kuten Iran tekee.
Kansanedustaja Yuval Steinitz (Likud) vaati Olmertia eroamaan, koska hän esittää toistuvasti Israelia vahingoittavia lausuntoja ja osoittaa tällä diplomaattista osaamattomuuttaan ja tahdittomuuttaan.
Vasemmistolaisen Meretz/Yahadin puheenjohtaja Jossi Beilin kutsui Olmertin lausuntoa vastuuttomaksi ja jopa rämäpäiseksi. Ynetin asiaa koskevan artikkelin kommentit kutsuvat Olmertia idiootiksi, Iranin salaiseksi aseeksi, Israelin häpäisijäksi, jonka tulee erota, ja jonka hallinto aiheuttaa uuden holokaustin Israelille. Eräs toteaa, että Olmert ilmaisi vain sen, mitä hänen sydämessään ja päässään on.
SEKÄ OLMERT ETTÄ ULKOMINISTERI Tzipi Livni ovat vaatineet Euroopalta kovempia Irania koskevia otteita. Olmert vaati myös, että Saksan tulee vähentää taloudellisia ja liikeyhteyksiä Iranin kanssa, ”joitten ei tule antaa sumentaa maan erityislaatuisia moraalisia vastuita”. Tällä hän viittaa Saksan omaantuntoon, jota on muistutettu toisesta maailmansodasta lähtien, ja jonka velvoittamana Saksa on tukenut Israelin valtiota miljardeilla dollareilla sekä myös poliittisesti.
OLMERTIN OHJELMASSA on Saksan jälkeen vierailu Italiassa, minkä yhteydessä hän piipahtaa Vatikaanissa tervehtimässä paavia, jonka kanssa hänellä on liikeasioita koskien Sionin vuoren omistusta.
Libanonin ja Syyrian tilanne on keskusteluissa esillä. Libanonin potentiaalinen vallankeikaus Hizbullahille ja sen kautta Syyrian ja Iranin vaikutuksen lisääntyminen siellä koskettavat suoraan Israelin turvallisuutta.
Olmertin käsityksen mukaan Syyria ei uhkaa Israelia sodalla, kuten jotkut varoittelevat.
Palestiinan tilanteesta Olmert esittää huolensa väkivallan jatkumisesta, mikä voi kehittyä sisäisiksi taisteluiksi. Olmert sanoo Saudi Arabian rauhansuunnitelman sisältävän joitakin hyväksyttäviä kohtia, mutta ei halua sillä korvata kvartetin esittämää suunnitelmaa, ”tiekarttaa”.
ITALIASSA keskusteluissa kosketellaan Italian pääministeri Prodin tarjousta eurooppalaisten joukkojen sijoittamiseksi Gazan alueelle valvomaan tulitaukoa Israelin kanssa. YK:n joukkojen toiminta rauhanturvaajina on ollut vähintäänkin kyseenalaista, ja esim. Hebroniin sijoitetut eurooppalaiset tarkkailjja-joukot ovat osoittautuneet täysin tarpeettomiksi, mutta ilmeisesti kukaan ei ole tullut kysyneeksi niiden mielekkyyttä. Gazan alueella Abbasille vastuullisia turvallisuusjoukkoja lienee 70 000, joista hän lupasi sijoittaa 13 000 Gazan Israelin vastaisille alueille, ja lisäksi PA:n hallituspuolue Hamasille uskollisia joukkoja lienee 10 000. Uskoisi niitten pystyvän valvomaan tulitaukoa ilman ulkopuolisia, jos halua riittää.
IRANILAISET OPISKELIJAT Teheranin Air Kabir Teknillisessä yliopistossa aloittivat häirintäkampanjan presidentti Mahmoud Ahmadinejadin puheen aikana maanantaina. He huusivat kuolemaa diktaattorille, polttivat ylösalaisin asetetun Ahmadinejadin kuvan ja lopulta sytyttivät ilotulitusraketin puheen aikana. Presidentille uskolliset opiskelijat aloittivat vastakampanjan saaden rauhan palautettua, jotta presidentti saattoi jatkaa puhettaan. Ahmadinejad totesi puheessaan vastatessaan opiskelijoitten huutoihin, että Iranissa on vastustettu diktatuuria ennen 1979 islamilaista vallankumousta, eikä kukaan voi palauttaa sitä maahan. Tällaiset mielenosoitukset ovat hyvin harvinaisia Iranissa, ja niihin puututaan välittömästi ja kovalla kädellä. Tämän tapauksen yhteydessä ei tiettävästi pidätetty ketään.
PA:N HALLITUKSEN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh sai lähtiessään Iranista maanantaina lupauksen 250 miljoonan USD tuesta. 100 miljoonaa on suoraa tukea hallitukselle, 45 miljoonaa työntekijöitten palkkoihin ja Israelin vankiloissa olvien vankien omaisten tukemiseksi, 60 miljoonaa työttömille, 20 miljoonaa taisteluissa Israelin kanssa tuhoutuneitten talojen rakentamiseksi sekä 15 miljoonaa kulttuuritoimiin, kirjastoihin ja kulttuuriohjelmien tuottamiseksi. Iran lupasi aiemmin tälle vuodelle 120 miljoonaa USD apua Hamasin johtamalle hallitukselle. Arviolta puolet tästä summasta on saatu kuljetettua Gazaan, usein laittomasti.
USA:N PRESIDENTTIEHDOKAS ja entinen Vietnamin sodan vanki senaattori John McCain kertoi juutalaiselle yleisölle, että ”Israelia ja koko maailmaa uhkaa harhautunut ja luultavasti vaarallinen hallitus”. Arizonalainen senaattori ja republikaanien presidenttiehdokas vuoden 2008 vaaleissa kutsuu Irania maailman pääasialliseksi kansainvälisen terrorismin tukijaksi päätellen sen vihamielisyydestä juutalaista valtiota sen läheisintä liittolaista Yhdysvaltoja vastaan. Hän puhui yeshiva-yliopiston hanukka päivällisillä sunnuntaina. Hän valitti traagiseksi sitä, että ”tuhatvuotinen Persian historia on kulminoitunut tänään hallituksessa, jota ei voida lukea maailman sivistyneimpien valtioitten joukkoon”. Osoituksena tästä on Iranin presidentin Ahmadinejadin määritteleminen juutalaisten holokaust myytiksi, vaatimus Israelin poistamiseksi maailman kartoilta, sekä maailman vaatimuksista huolimatta jatkaa ydinaseen rakentamista.
McCainin mukaan ydinasein varustettu Iran on hylättävä riski, koska se lisää Iranin tukemaa terrorismia, turhentaa ydinaseitten levittämissopimuksen ja kiihdyttää ydinasevarustelua muissa Lähi Idän maissa.
BETLEHEMIN JOULU on kärsinyt pahoin palestiinalaisten väkivallasta ja taisteluista Israelin kanssa.
Vuonna 2000 joulujuhlille tuli 90 000 kristittyä turistia, viime jouluna saapui vain 2500 ulkomaista vierasta.
Betlehemin kaupungin pormestari Victor Batarseh piti lehdistötilaisuuden Jeesuksen Syntymäkirkon vastapäätä olevassa toimistossaan. Hän valitti, että 30 000 asukkaan kaupunki on pahoin kärsinyt Israelin rakentamasta turva-aidasta, mikä on katkaissut asukkaat työpaikoista, opiskelusta, lääkinnällisistä palveluista ja sukulaisista viereisessä Jerusalemissa. Työlupien saannin vaikeutuminen on nostanut työttömyyden 65 %:in, minkä johdosta tuo määrä asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Ulkomaisilla passeilla varustetut voivat liikkua vapaasti molempiin suuntiin. Turva-aita on välttämätön, sillä Betlehem on terroristien suosima asuinpaikka, ja sieltä on tullut useita itsemurhaterroristeja Jerusalemiin.
Betlehemiä koristetaan edellisten vuosien tapaan ongelmista huolimatta. PA:n Hamasin johtama hallitus lupasi 50 000 USD jouluvalmisteluihin, mutta sen tuki ei ole ehtinyt kaupungin kassoihin.
Kaupungin pormestari Batarseh pyytää maailman kristittyjä saapumaan joukolla Betlehemiin auttaakseen täten Jeesuksen syntymäkaupunkia sen taloudellisissa vaikeuksissa.

Monday, December 11, 2006

MAANANTAI 11.12.06
SYYRIA VALMISTAUTUU SOTAAN, tai sitten ei. Israelin puolustusvoimien vastaavat virkailijat ovat epätietoisia, miten suhtautua ristiriitaisiin ellei peräti puutteellisiin tiedustelutietoihin.
SOTILASTIEDUSTELUN tutkimusosaston johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz kertoi JP:n artikkeliin mukaan sunnuntaina, että Syyrian presidentti Bashar Assad pelkää Israelin hyökkäystä ja on siksi tehostanut pitkänmatkan ohjusten valmistusta ja siirtänyt ilmatorjuntaohjuksia Israelin rajalle. Hän ei pitänyt mitenkään vastakohtaisena sitä, että Assad puhuu rauhasta ja samaan aikaan valmistautuu sotaan. Assad on ollut aktiivinen poliittisella rintamalla tuntiessaan kansainvälisen painostuksen hellittävän Syyrian johtoa vastaan, ja haluaa hyötyä siitä. Assad voi puhua Golanin tärkeydestä, mutta Libanon on Syyrialle monin verroin arvokkaampi. Syyria jatkaa Hizbullahin tukemista ja sen tavoitteena on kaataa Sinioran hallitus ennen kuin YK:n päätöslauselma 1701 on pystytty täysin toteuttamaan, mikä tulee sitomaan Syyrian ja Hizbullahin käsiä. Syyrian johto uskoo, että Sinioran hallituksen kaatuminen lopettaa Haririn murhaa tutkivat oikeustoimet. Baidatz kertoo Hizbullahin pyrkivän rakentamaan menetetyt asemansa Libanonin eteläosassa, vaikka se onkin vaikeampaa nyt YK:n ja Libanonin armeijan joukkojen vuoksi. Hän viittasi tietoihin, että kansainväliset terrorijärjestöt suunnittelevat iskuja YK:n joukkoja vastaan Libanonissa.
YLEISESIKUNNAN KORKEA VIRKAILIJA tiesi kertoa myöhemmin sunnuntaina, että Syyria on alentanut asevoimiensa valmiustilaa ja laskenut asevoimien vahvuuden Israelin rajalla samaksi kuin ennen Libanonin sotaa. Hän myös kertoi, että Syyria saa uudenaikaisia aseita Iranista valmistautuessaan mahdolliseen yhteenottoon Israelin kanssa. Hän kuitenkin piti perättöminä ja jopa vastuuttomina puheita Syyrian mahdollisesta hyökkäyksestä Israeliin tai uutta sotaa Hizbullahia vastaan ensi kesänä ”eikä tiedustelu tue sellaisia esityksiä”. Hän kertoi, että Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah on edelleen IDF:n tähtäimessä, joka vältti kolme kertaa IDF:n iskut ja elää edelleen salaisessa bunkkerissa. Myös hän tiesi kiertoa, että kansainvälinen jihad suunnittelee iskuja kansainvälisiä joukkoja vastaan Libanonissa, ja että jotkut palestiinalaiset terroriryhmät ovat niissä mukana. Ne ovat uhkana sekä Libanonin hallitukselle että Israelille, hän kertoi.
HIZBULLAHIN ALOITTAMAT kansanjoukkojen mielenosoitukset jatkuvat edelleen Libanonissa. Kristittyä ryhmää edustava kenraali Michel Aoun vihjaili videon kautta esittämässään puheessa eilen, että toiminta on ollut väkivallaton tähän saakka, mutta että myös muut tavat osoittaa mieltään ovat laillisia. Hän uhkaili, että Sinioran hallituksella on muutama päivä aikaa tehdä johtopäätöksensä, ja että sen aika on ohi.
PÄÄMINISTERI SINIORA esitti puheensa vahvasti linnoitetusta kansliastaan videoituna Syyrian vastaisen poliitikon murhan muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa. Hän ilmaisi halunsa aloittaa keskustelut opposition kanssa, mutta tuomitsi sen tavan yrittää kaataa maan laillinen hallitus, mikä on pirstonut sen poliittisen järjestelmän. Sunnit tukevat Sinioran hallitusta, shiiat tukevat Hizbullahia kristittyjen hajotessa kummankin kannattajiin. Poliisi ei osannut arvioida eiliseen mielenosoitukseen osallistuneitten määrää, mutta sitä pidetään suurimpana väen kokouksena, mitä Libanonissa on koskaan koettu. Mielenosoitusten arvioidaan maksavan kansalle 30 miljoonaa USD päivässä. Arabiliitto on tarjonnut neuvotteluapuaan.
HALUAMME ATOMIVOIMAA, on Persianlahden valtioitten muodostaman järjestön Gulf Cooperation Council (GCC) kaksipäiväisen huippukokouksen julkilausuman sisältö, joka julkistettiin sunnuntaina. Sen mukaan valtiot ovat päättäneet teettää tutkimuksen yhteisestä ohjelmasta rauhanomaiseen käyttöön tarkoitetusta ydinenergiasta, kansainvälisten standardien ja järjestelmien puitteissa. Tähän poliittis-taloudelliseen liittoon kuuluvat Saudi Arabia, Kuwait, Yhtyneet emiirikunnat, Qatar, Bahrain ja Oman.
REAKTIOT JERUSALEMISSA ovat olleet myönteisiä, sillä tämän aloitteen katsotaan merkitsevän painostusta Iranin ydinohjelmaa kohtaan, mikä on huolettanut shiia-muslimien kasvavan vallan myötä pääosin sunni-muslimeista muodostuneita Persianlahden rikkaita öljyvaltioita. Sen uskotaan vaikuttavan myös Venäjän varovaisen Irania tukevaan kantaan vastakohtana länsivaltojen ajamaan Iranin vastaisiin sanktioihin. Persianlahden maat ovat tiettävästi tiiviissä yhteydessä Venäjän kanssa. Vaikka näitten maitten ydinsuunnitelmien toteutuminen on vielä monen vuoden ja mutkan takana, siihen liittyvät taloudelliset etuisuudet tulevat varmasti painamaan vaa´assa raskaasti potentiaalisten voimalaitosrakentajien parissa.
Iranin ensimmäinen reaktori, jota venäläiset viimeistelevät, sijaitsee Bushehrissa Persianlahdella Saudi Arabian alueen vastarannalla. Persianlahden maat ovat olleet huolissaan mahdollisista jälki-reaktioista, jos Iranin ydinlaitoksia vastaan hyökätään. USA:n sotilastulikohtia on Kuwaitissa, Bahrainissa ja Qatarissa, jotka voivat joutua Iranin vastaiskujen kohteiksi sotatilanteessa.
Egypti päätti jo aiemmin rakentaa kolme ydinreaktoria seuraavien vuosien aikana.
Monet asiantuntijat ovat myös varoitelleet mahdollisesta ydinsaasteen laskeumasta, jos ydinreaktorit vaurioituvat maanjäristyksistä, joita Persianlahden alueella tapahtuu usein.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT tapaa Saksan vierailunsa yhteydessä Saksan korkeinta johtoa, jonka yhteydessä hänellä on mahdollisuus yrittää vaikuttaa Saksan kauppasuhteisiin Iranin kanssa, Saksan hallitus tulee miljoonien dollarien lainatakuin Iranin kanssa liikesuhteissa olevia yhtiöitä.
Toinen asia, jota Olmert tullee vakuuttamaan, on Saksan jatkuva tuki kvartetin tiekartan vaatimuksille palestiinalaisten hallitukselle. Saksa saa EU:n presidenttiyden tammikuun alusta.
RANSKA AIKOO LOPETTAA IAF:n koneitten ylilennot Libanonin taivaalla, koska niitä pidetään vaarallisina ja Libanonin koskemattomuutta loukkaavina. Ranska aikoo lähettää oman UAV-laivastonsa (miehittämättömiä lentokoneita) Libanoniin, jolla se lupaa valvoa rajaliikennettä Syyriasta Libanoniin.
PA:N PÄÄMINISTERI ISMAIL HANIYEH tapasi eilen Iranin korkeimman valvojan ayatollah Ali Khamenein Teheranissa. Keskusteluissa ei tiettävästi tullut esiin mitään uutta, mutta ne osaltaan vahvistavat Haniyehin uskoa ja luottamusta politiikkansa oikeutuksesta ja Iranin jatkuvasta tuesta.
Israelin viranomaiset ovat harkinneet mahdollisuutta kieltää Haniyehin paluu Gazaan matkansa jälkeen, mutta mitään päätöksiä siitä ei ole tehty.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas pyörittelee edelleen mielessään eri mahdollisuuksia päästä etenemään kriisistä kansansa parissa, joka uhkaa hajottaa koko kauniin prosessin. Hän lupaili tärkeää puhetta lähipäivinä, kuten hän on luvannut jo useita kertoja ennenkin. Palestiinalaiset ovat alkaneet laskea leikkiä tämän ”tärkeän asian” ympärillä, jota Abbas ei ole osannut tai uskaltanut pukea sanoiksi.
Väkivaltaisuudet Gazan kaupungissa jatkuivat eilen. Tuntemattomat pyssymiehet tulittivat autosta väkijoukkoa surmaten neljä ihmistä, kolme heistä PA:n virkailijan lapsia. Lisäksi useita sivullisia haavoittui.
Hamasin omat joukot ajoivat ampujia takaa, mutta ilmeisesti saamatta heitä kiinni.
Toisessa yhteydessä pyssymiehet tulittivat sisäministeri Said Siamin autosaattuetta kuitenkaan osumatta, jos kohteen oli sisäministeri itse. Kukaan ei haavoittunut.
KUOLLEENMEREN PELASTAMISEKSI tarkoitettu kanaali Punaisenmeren veden johtamiseksi Jordaninlaaksoa pitkin kuolevaan mereen ei ole saanut kaikkien hyväksymistä. Jotkut asiantuntijat ovat ilmaisseet epäilyksensä, että hanke saattaisi toteuduttuaan muuttaa Aqabanlahden ja Kuolleenmeren ekosysteemiä. Viimeiseksi asiaan on puuttunut järjestö nimeltä Maapallon Ystävät (Friends of the Earth). Järjestön lausumassa väitetään, ettei muita mahdollisuuksia ole tutkittu. Ilmeisesti suurin hiertymä järjestön silmissä on meriveden juoksuttaminen Kuolleeseenmereen, eikä Jordanjoen veden kulutuksen vähentäminen sellaiseksi, että se sallisi merenpinnan nousun normaaliksi.
PARHAIMPINA AIKOINA Jordanjoki toi vettä Kuolleeseenmereen 1.3 miljardia kuutiometriä vuodessa, nyt vain 100 miljoonaa kuutiometriä. Maapallon ystävät arvioivat, että jos Jordanjoen vedenkulutusta vähennetään puoleen nykyisestä, se riittäisi säilyttämään Kuolleenmeren hengissä. He syyttävät Maailmanpankkia, ettei se ole vaatinut Jordanjoen vedenkulutuksen hoidon tutkimusta, vaan selittää, että se kuuluu Israelin ja Jordanian hallituksille. Jordanjoen veden suurimmat kuluttajat ovat hallitusten tukemat maanviljelijät.
STEPHEN HAWKING, pyörätuoliin sidottu 64-vuotias avaruusfyysikko, jota pidetään aikamme suurimpana teoreetikkona Einsteinin jälkeen, on kahdeksanpäiväisellä vierailulla Israelissa. Hän vierailee useissa oppilaitoksissa ja instituutioissa. Opiskelijat kertovat olevansa ylpeitä voidessaan ostaa paidan jossa he kehuvat tavanneensa Hawkingsin, mutta tunnustavat, ettei hänen esitelmästään mustista aukoista ymmärtänyt päätä eikä häntää. Hän sairastaa pahenevaa amyotrophic lateral sclerosu (Lou Gehringin tauti) tautia, jonka piti surmata hänet jo 20 vuotta sitten. Hän pystyy toisen käden kahden sormen lisäksi liikuttamaan vain silmäluomiaan, joilla hän ohjaa ennalta äänitettyä video-ohjelmaa. Eräässä yhteydessä hän esitti kuivahkoa englantilais-islantilaista huumoria kertoessaan, että on suurta olla elossa ja kertoi halustaan jakaa jännittyneisyytensä ja ihastuksensa. ”Ei ole suurempaa hetkeä kuin ”Eureka, olen keksinyt”, keksiessään jotain suurta mitä kukaan toinen ei ole ennen löytänyt. En halua verrata sitä seksiin, mutta se kestää kauemmin,” hän selitti.
TEHERANISSA ALKOI kaksipäiväinen konferenssi, jossa 60 osanottajaa 30 maasta, mm. Saksasta, Englannista ja USA:sta, ja jonka tarkoituksena on tutkia, tapahtuiko holokaustia toisen maailmansodan aikoihin, kuten maailmalla yleisesti uskotaan, mutta minkä Iranin presidentti kieltää. Siihen osallistuu kolme Naturei Karta juutalaisen äärijärjestön edustajaa, jotka kieltävät Israelin valtion.

Sunday, December 10, 2006

SUNNUNTAI 10.12.06
AIKA ASETTAA IRANIN VASTAISET PAKOTTEET, on Israelin pääministeri Ehud Olmertin ohjeet kansainväliselle yhteisölle ennen Saksaan ja Italiaan aloittamansa virallista vierailua. Olmert puhui puhelimessa Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja eurooppalaiselle lehdistölle viime viikon lopulla. Der Spiegel lehdelle antamassaan haastattelussa Olmert vaati dramaattisempia askeleita Iranin suhteen. Olmert haluaa osoittaa erityistä huomiota Saksan asenteeseen Iranin suhteen, koska Saksa on Iranin tärkein kauppakumppani. Olmert jätti viisaasti yksilöimättä, millaisia askeleita hän tarkoitti, mutta tunnusti, ettei minkäänlaisia mahdollisuuksia ole jätetty huomiotta. USA:n kaavailemat suorat neuvottelut Iranin kanssa koskien Irakin tilannetta ovat huolestuttaneet Israelin johtajia, koska niissä voidaan tehdä sitä koskevia päätöksiä ilman, että sillä on mahdollisuuksia puuttua asioihin. Italiassa Olmert keskustelee Italian pääministeri Prodin kanssa italialaisten joukkojen asettamisesta valvomaan Gazan tulitaukoa.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti äskettäin Iranin aloittaneen 3000 sentrifugin asentamisen Iranin keskiosissa sijaitsevaan ydinvoimalaitokseen, ja lisäävän niitä 60 000 sentrifugiin. Sentrifugit muuttavat uraanikaasua rikastetuksi materiaaliksi ydinpolttoaineen tuottamiseksi. Ahmadinejad sanoo Iranin jatkavan ydinsuunnitelmiensa toteuttamista kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.
Irak-raportin laatineen toimikunnan toinen puheenjohtaja James Baker esittää, että Iranin ydinohjelman kansainvälinen käsittely tulee huomioida erillisenä kysymyksenä eikä yhdistää sitä USA:n toiveeseen saada Iran mukaan Irakin tilanteen selvittelyyn, mihin Iran tuskin suostuu ilman palkkiota. Palkkio voi olla USA:n ajamien Iranin vastaisten pakotteitten lieventäminen.
OLMERT KRITISOI Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin Syyrian vierailua maanantaina. Olmertin mielestä matka oli virhe ja ulkoministerin olisi tullut ottaa keskusteluissa lujempi asenne. Hän luetteli Syyrian syntejä: Syyrian läheiset suhteet Iraniin, sen tuki Hizbullahille ja Hamasille ja Irakissa USA:n joukkoja vastaan taistelevien kapinallisten tukeminen, mitkä Steinmeier jätti kritisoimatta, mutta vaati Damaskosta käyttämään vaikutusvaltaansa Hizbullahin asenteen taivuttamiseksi maltillisemmaksi Libanonin hallituksen kaatamisyrityksiä vastaan sekä Hamasin Damaskoksessa olevaa johtoa aloittamaan rauhanneuvottelut Israelin kanssa.
SAKSAN LIITTOKANSLERI Angela Merkel lupasi Saksan kannattavan laajaa diplomaattista aloitetta Irakin tilanteesta, mikä tulisi käsittämään alueen naapurivaltiot ja joka palvelisi alueen tasapainon säilyttämistä. Hän lupasi Saksan olevan valmis suuriin uhrauksiin alueen ongelmien ratkaisemiseksi Saksan ottaessa EU:n presidenttiyden tammikuun alusta 2007. Merkel totesi Baker/Hamiltonin Irak-raportin tärkeyden puuttumatta sen suositukseen USA:n suorista kontakteista Syyrian ja Iranin kanssa, mitä Bush vastustaa. Merkel painotti erityisesti Syyrian merkitystä, joka ei ole täyttänyt sille asetettuja vaatimuksia, sekä toisaalta painotti tarvetta varjella Israelin oikeutta elää, koska ”muuten Lähi Idässä ei ole rauhaa”.
Merkel painotti myös Palestiinan valtion perustamisen tärkeyttä, jossa palestiinalaiset voivat kehittää omaa talouttaan ja kulttuuriaan.
MAHMOUD ABBAS lupaa hajottaa PA:n lakiasäätävän neuvoston (PLC) ja julistavansa uudet vaalit, ties kuinka monennen kerran. Viimeiseksi hän vannoi näin lauantaina PLO:n keskuskomitean suosituksen mukaisesti todettuaan, että yhteishallitus Fatahin ja Hamasin välillä on osoittautunut mahdottomaksi. Abbasin mukaan neuvottelut kariutuivat Hamasin vaatimukseen pitää sisä-, talous- ja ulkoministerin paikat. Fatah haluaa pitää ainakin sisäministeriön, koska se ainakin teoriassa valvoo PA:n kaikkia 12 turvallisuusjärjestöä.
PLO:n toimeenpanevan toimikunnan pitäessä kokoustaan Gazassa sadat Fatahin turvallisuusjoukkojen jäsenet mellakoivat Gazan kaupungissa, josta ne levisivät myös Khan Yunisiin ja Rafahiin. Joukot ottivat yhteen Hamasin omien turvallisuusjoukkojen kanssa ja ainakin kaksi ihmistä haavoittui. Joukot vaativat maksamattomia palkkojaan ja Hamasin johtaman hallituksen erottamista.
HAMASIN EDUSTAJAT syyttävät, että Abbas on itse mellakoitten takana, ja että niitten tarkoituksena on PA:n hallituksen kaataminen. He kertoivat, etteivät mielenosoittajat edusta turvallisuuspalvelua, vaan ”he ovat joukko laittomia roistoja, jotka tulittavat PLC:n toimistotiloja ja uhkaavat vartijoitten henkeä.” Toinen epäilty mieltään osoittavien takana on Muhammad Dahlan, jonka uskotaan haluavan sisällissotaa ja käyttävän siinä apunaan siviilivirkailijoita, jotka eivät ole saaneet palkkojaan.
PLO:n keskuskomitea suositteli sekä PLC:n että presidentin vaalien pitämistä maaliskuussa samaan aikaan.
Pääministeri Ismail Haniyehin edustaja väheksyy PLO:n valtaa, koska ”se edustaa vain itseään.”
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh kertoi tuhansille muslimipalvojille perjantaina Teheranissa, ettei PA:n hallitus koskaan suostu ”maailman röyhkeilijän (USA:n) ja sionistien” vaatimuksiin hyväksyä palestiinalaisten maitten riistäminen, lopettaa jihad ja vastarinta sekä hyväksyä sionistisen vihollisen kanssa tehdyt aiemmat sopimukset. Haniyeh vannoi, ”ettei Hamasin johtama hallitus koskaan tunnusta tätä sionistista riistohallitusta ja tulee jatkamaan jihadin kaltaisia toimia kunnes Jerusalem on vapautettu”. Hän kutsui Irania Hamasin pitkäaikaiseksi liittolaiseksi ja sen ”strategiseksi syvyydeksi”, koska ne taistelevat yhdessä Israelia vastaan.
Hän pilkkasi Israelin luuloa, että palestiinalaiset ovat yksin, mutta se on illuusio, sillä Iranin islamilainen tasavalta muodostaa meidän ulottuvuutemme. ”Tämä valtio on voimakas, dynaaminen ja pysyvä ulottuvuus.”
Iran tukee Hamasia tänä vuonna 120 miljoonalla USD, ja vannoo jatkavansa tukemista kaikin tavoin.
Haniyeh tapasi perjantaina Ahmadinejadin; tänään hän tavannee ylimmän valvojan Ali Khamenein ja edellisen presidentin Hashemi Rafsanjanin.
IRANISSA ON KAHDET TÄRKEÄT VAALIT lähi päivinä; Iranin koko maata käsittävät kunnallisvaalit sekä toinen erittäin tärkeän asiantuntijoitten kokouksen vaalit (assembly of experts), johon kuuluu 86 jäsentä. ja joka valitsee Iranin ylimmän valvoja (supreme quide). Molemmat vaalit pidetään 15. joulukuuta. Ahmadinejadin ja hänen kannattajiensa voitto ei ole taattu kummassakaan vaalissa, sillä vaaleihin osallistumisen uskotaan olevan korkeampi kuin aiemmin, mikä suosii Ahmadinejadin vastustajia, ja toisaalta hänen aiemmat tukijansa eivät välttämättä tue häntä. Lisäksi 12-jäseninen mullahien muodostama valvojien neuvosto, jonka tulee hyväksyä asiantuntijoitten kokoukseen valittavat ehdokkaat, hylkäsi kaikki naisehdokkaat ja lähes puolet muista 493 ehdokkaasta, mukana useita Ahmadinejadia tukevia.
ASIANTUNTIJOITTEN KOKOUS valitsee ylimmän valvojan, jolla on lähes diktatoriset valtuudet. Viran nykyinen haltija Ali Khamenein terveys on huonontunut, ja hänen tilalleen voidaan valita uusi mies. Ahmadinejad toivoo, että hänen hengellinen opastajansa Muhamad Taqi Meshab-Yazdi valittaisiin ylimmäksi valvojaksi. Hän on tunnustettu teologi, mitä Khamenei ei ole.
SAUDI ARABIAN tiedustelupäällikkö prinssi Muqrin bin Abdulazi Al-Saud kertoi Bahrainissa perjantaina, että Israelin ydinasearsenaali on pahin strateginen uhka Lähi Idälle ja näyttää aiheuttavan paikallisen aseistautumiskilpailun. Se on vaarallisin strateginen uhka Persianlahden turvallisuudelle sekä lyhyellä että pitkällä tähtäyksellä, hän yksilöi. Kilpailu aseistautumisesta voi ajaa jotkut maat liittoutumaan alueen ydinasevaltioihin tai aloittamaan oman ydinasetuotantonsa. Nimeämättä tarkoittamaansa maata kuulijat uskoivat hänen tarkoittaneen Irania. Prinssi kertoi olevansa kaikkia joukkotuhoaseita vastaan alueella, mukaan lukien Israelin omaamat. Israelilla uskotaan olevan 100-200 ydinpommia. Israel ei kiellä eikä tunnusta, että sillä on joukkotuhoaseita, mutta se vakuuttaa, ettei se käytä niitä ensimmäisenä. USA:n uusi puolustusministeri Robert Gates viittasi kongressin haastattelun aikana, että Iran haluaa ydinaseita puolustuksekseen, koska ”se on ympäröity ydinasevalloilla - Pakistan idässä, Venäjä pohjoisessa ja Israel etelässä sekä USA Persianlahdella.”
IRANIN YDINASE tulee uhkaamaan myös Eurooppaa, uskoo Israelin yleisesikunnan apulaispäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinsky sen lisäksi, että se uhkaa Israelia ja vaikuttaa koko Lähi Itään. Kaplinsky puhui eräässä tilaisuudessa Jerusalemissa. Hän uskoo, että Iranin ydinohjelma tähtää ydinaseen valmistamiseen. Hän kertoi, että Iran sai äskettäin tehokkaita ilmatorjuntaohjuksia Venäjältä ja neuvottelee Kiinan kanssa asetoimituksista. Hänen mielestään USA:n vetäytyminen Irakista tulee vaikuttamaan koko Lähi Idän tilanteeseen kuitenkaan yksilöimättä, miten.
YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTON nimittämän kuusihenkisen tutkijaryhmän oli määrä tulla Israeliin ennen viikonvaihdetta Nobelin rauhanpalkinnon ja entisen anglikaanisen arkkipiispan Desmond Tutun johdolla tutustuakseen Beit Hanoun dramaattisen murhenäytelmän tapahtumapaikkaan ja silminnäkijöitten kertomuksiin, mutta Israelin ulkoministeriö ei ole pitänyt kiirettä heidän viisuminsa hyväksymisen kanssa.
Israel on pahoittanut mielensä siitä, että tämä uusi neuvosto, jonka tarkoituksena oli parantaa YK:n ihmisoikeuksien käsittelyä, on osoittautunut täysin kolmannen ja muslimimaitten propagandajärjestöksi, joka koko olemassa olonsa on keskittynyt Israelin solvaamiseen, minkä pääsihteeri Annankin on huomioinut.
PAAVI BENEDICT XVI:N tapaaminen on myös Olmertin Italian vierailun ohjelmassa. Hän keskustellee paavin kanssa katolisen kirkon halusta saada ns. kuningas Davidin hauta-alue haltuunsa Sionin vuorella. Israelin rabbit vastustavat hanketta, vaikka asiakirjojen sanotaan olevan lähes valmiit omistusoikeuden siirtämiseksi katoliselle kirkolle. Alueella sijaitsee ns. Diaspora yeshiva, jota johtaa rabbi Shabtai Herman. Hän pitää alueen luovuttamista kirkolle katastrofisena, koska se on juutalaisille erittäin tärkeä ja pyhä. Lisäksi he uskovat, että katoliset voivat tungeksia alueelle miljoonittain, jos paavi niin haluaa. Alue joutui Israelin valvontaan 1967 sodassa. Siellä uskotaan olevan sekä kuningas Davidin että Salomonin hautojen, ja se sijaitsee lähellä Temppelivuorta ja Länsimuuria.