Friday, December 08, 2006

PERJANTAI 08.12.06
TARKOITUS AUTTAA ISRAELIA, ei pakottaa sitä myönnytyksiin, väittää Baker/Hamilton Irak-raportin yksi tärkeimmistä neuvonantajista Edward Djerejian. Painostus ei ole raportin tarkoitus, hän selventää, mutta ei ole yllättynyt, jos jotkut israelilaiset näkevät sen siten. Raportin tarkoitus on testata Israelin naapureita.
DJEREJIAN palveli aiemmin USA:n lähettiläänä Syyriassa ja Israelissa ja toimii nyt James Baker II Instituutin yleispoliittisen osaston johtajana. Instituutti on yksi Irak-raportin ideoijista.
Hänen mielestään raportti suosittaa voimallisen diplomatian käyttöä onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi Irakissa ja prosessin jatkamiseksi laajaan rauhaan Lähi Idässä, joka Madridin rauhankokouksessa 1991 pantiin alulle Bakerin ollessa USA:n ulkoministerinä presidentti Bush I:n aikana. Djerejian näkee, että alue huutaa yhtenäistä ratkaisua. Hän uskoo Englannin pääministeri Tony Blairin lähitulevaisuudessa tapahtuvan Lähi Idän matkan olevan ensimmäisen askeleen raportin toteuttamiseksi auttamalla molempia osapuolia ylittämään niitä vastassa olevat ongelmat yhteisen päämäärän saavuttamiseksi ”elää rauhassa ja turvassa rinnakkain”, kuten Bush sen sorvaili.
IRANIN TILANTEESTA Djerejian totesi, että asia kuuluu turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen ja Saksan ratkaistaviin kysymyksiin, mutta USA:n kanssa käytävien suorien keskustelujen edellytyksenä on, että Iran luopuu uraanin rikastamisesta. Toisaalta Iranin kieltäytyminen auttamasta Irakin tilanteen ratkaisemisessa aiheuttaa sen eristämisen ja sulkemisen ulos laajemmista keskusteluista USA:n kanssa.
SYYRIAN EDELLYTETÄÄN lopettavan Libanonin tilanteeseen puuttumisen ja terrorijärjestöjen tukemisensa. USA ei menetä kuitenkaan mitään, jos se keskustelee Syyrian kanssa, Djerejian toteaa. Mutta näitten keskustelujen edellytyksenä ja Syyrian suostumisen hintana on myönnytysten saaminen länsivalloilta koskien sekä suhdetta Libanoniin että libanonilaisten poliitikkojen teloitusten oikeuskäsittelyä, sekä ainakin periaatteellisen hyväksymisen Syyrian vaatimuksille Golanin ylängön saamiseksi takaisin Israelilta.
TOISIN SANOEN, USA ei menetä mitään, mutta myönnytyksiä tehdään Libanonin ja Israelin kustannuksella.
USA:ssa ei ehkä nähdä asiaa siten, mutta sen uskottavuus luotettavana turvallisuuden takaajana tulee kärsimään, jos Irak heitetään susille. Israelin olisi hyvä muistaa tämä, koska raportissa tarjotaan USA:n turvatakuita Syyrian ja Israelin rajalle mahdollisen rauhansopimuksen ja Golanin luovutuksen jälkeen.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on osin hyväksynyt raportin, osin hän vastustaa sitä, vaikka virallista lausuntoa ei olekaan annettu. Olmert vakuuttaa, ettei keskusteluja Syyrian kanssa käydä aivan pian.
Olmert kertoo olevansa vakuuttunut ja uskoo, ettei Bush salli Iranin rakentavan ydinaseita. Hän sanoo tulleensa vakuuttuneeksi tästä viimeisen USA:n matkansa aikana käydyistä keskusteluista Bushin kanssa.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair teki yllätysmatkan Yhdysvaltoihin raportin julkistamista seuraavana päivänä. Molemmat johtajat ilmoittivat halunsa avata tällä hetkellä lukittuna olevan oven rauhaan. Blair analysoi, että pahin ongelma Lähi Idän rauhoittamiseksi on se, etteivät arabimaat tunnusta Israelin oikeutta elää Lähi Idässä. Tämän johdosta Abbasin kaavailema yhteishallituksen muodostaminen kaatui, mitä Blair pahoitteli. Hän kertoi lännen haluavan vapauttaa miljoonat, jotka nyt ovat sidottuina, mutta joita ei voida vapauttaa ennen kuin molemmin puolin on hallitus, joka perustuu hyväksytyille periaatteille.
IRAKIN TILANTEESTA molemmat johtajat tunnustivat, että suunnan täydellinen muutos on välttämätön. Bush tunnusti, että Irakin tilanne on paha ja kielsi pimittäneensä tämän tosiasian kansalta. Hän kutsui aikaa vaikeaksi, ja hänen lausuntojensa taustalta kommentoijat kertovat huomanneensa Bushin yhtyvän raportissa esitettyyn väitteeseen, että Irakin konflikti on kytketty jännityksen lieventämiseen Israelin ja palestiinalaisten ja koko Lähi Idän kanssa.
YORAM KANIUK julkaisi 07.12.06 artikkelinsa Ynetissä nimellä The New Babylon. Siinä hän hauskasti mutta vakavan todellisuuden tuntuisesti maalailee Iranin suunnitelmia tulevasta imperiumista, jota hän kutsuu nimellä Babylon. Kaniuk toteaa, ettei presidentti Ahmadijenad ole hölmö, päinvastoin hän sumuttaa kaikkia solvaamalla Israelia, koska hän tietää sillä saavansa israelilaiset paniikkiin ja maltillisten muslimien tuen. Hänen todellinen mielenkiintonsa kohdistuu kuitenkin Persianlahden maihin ja Saudi Arabiaan, joitten öljylähteet hän haluaa valvontaansa, vakuuttaa Kaniuk. Ahmadinejad ei halua tuhota Israelia, hän haluaa vain häiritä sitä. Hän sekoittaa Libanonin sisäistä tilannetta, ja hän käyttää Hizbullahia ja juutalaisten sisäisiä pelkoja päämääriensä saavuttamiseksi. Mutta hän ei kajoa Israeliin, sillä hän tietää Israelin pystyvän tuhoamaan hänen kaupunkinsa, eikä se ole sen arvoinen.
IRANIN SAATUA haltuunsa Persianlahden ja Saudi Arabian öljylähteet, se tulee liittoutumaan Venäjän kanssa, joka sekin haaveilee entisestä imperiumistaan, ja yhdessä ne keskittyvät voittamaan länsivallat, jotka ovat ajautuneet sisäiseen itsepetokseen.
USA tulee hylkäämään Irakin, josta tulee osa Irania. Muslimeilla on pitkä muisti eikä aika ole heille reaalinen. Iran haluaa palauttaa muinaisen Babylonian imperiumin, johon se pyrkii Venäjän ja Pohjois-Korean avustuksella länsivaltojen taputtaessa toisiaan selkään onnistuessaan pääsemään irti Irakista.
Jordania kaatuu ja irakilaiset surmaavat toisiaan, mitä iranilaiset mielihyvällä katsovat, koska heillä on koston ajatuksia Irakin tuhotessa Irania Persianlahden sodassa.
Kaniuk toteaa, että Ahmadinejadilla on uskonto, mutta ei jumalaa. Hän odottaa aikaansa tyynesti ja järkevästi voidakseen liittää suuren osan Irakia Iraniin. Hän on iskenyt silmänsä Syyriaan ja Gazaan ja pettää israelilaisia uhkaamalla heitä.
Kaikki katsovat ihmetellen uuden voimakeskuksen muodostumista, sillä öljytuotannon valvontansa sekä Venäjän ja Pohjois-Korean avustuksella Ahmadinejad herättää henkiin muinaisen Babylonian (Teheranin), toteaa Yoram Kaniuk. (www.ynetnews.com 08.12.06, tiivistelmä)
PA:N HALLITUKSEN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh saapui ensimmäisen pääministerinä tekemänsä ulkomaanmatkansa aikana Teheraniin eilen. Hän tapaa siellä sekä presidentti Ahmadinejadin että ylimmän opastajan ajatollah Ali Khamenein. Iran avusti Hamasin johtamaa hallitusta tänä vuonna 120 miljoonalla USD. Neuvottelut yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin ja Fatahin kesken jatkuvat Abbasin johdolla.
Hamas ilmoittaa, että se tulee osallistumaan seuraaviin sekä parlamentti- että presidentin vaaleihin.
PLO:n johtajat vaativat torstaina Mahmoud Abbasia hajottamaan Haniyehin johtaman hallituksen ja kutsumaan uudet vaalit ensi vuoden alussa. Abbas asetti PLO:n kuuden hengen toimikunnan tutkimaan mahdollisuuksia ratkaista yhteishallituksen tiellä olevat ongelmat. Toimikunta suositti uusia vaaleja.
Abbas haluaa, että samaan aikaan pidetään sekä presidentin että parlamentin vaalit, koska ei ole mielekästä pitää kahta auktoriteettia maassa. Abbas valittiin PA:n presidentiksi 2005 neljäksi vuodeksi. Hän on ilmoittanut, ettei halua asettua ehdokkaaksi uutta toimikautta varten.
EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak ilmoittaa, että neuvottelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi ovat lähellä ratkaisuaan. Päätös vapauttamisesta odottaa Hamasin suostumista, mikä tarkoittaa Hamasin Syyriassa olevan johtajan Khaled Mashaalin päätöstä.
USA:N ENTISEN PRESIDENTTI Jimmy Carterin läheinen neuvonantaja ja Carter Centerin tutkija Kenneth Stein eroaa toimestaan vastalauseena Carterin viimeiseen kirjaan ”Palestine, Peace not Apartheid”. Stein väittää Carterin kertovan kirjassaan lukuisia tilanteita, jotka eivät pidä yhtä todellisuuden kanssa. Stein kertoo itse olleensa mukana useissa keskusteluissa, joista hän teki muistiinpanot, ja joista Carter kertoo kirjassaan vääristellen tosiasioita. Tarkkailijat toteavat, että Carter kertoo kirjassaan tapahtumista, joista hän on kertonut useissa edeltävissä kirjoissaan. Carter toteaa kirjan käsittelevän tilanteita palestiinalaisten eikä Israelin näkökulmalta, jossa demokratia vallitsee ja ihmiset asuvat yhdessä laillisesti vahvistetussa yhteneväisessä asemassa.

Thursday, December 07, 2006

TORSTAI 07.12.06

ISRAEL UHRATAAN USA:n kansallisten intressien alttarille, voisi lyhyesti luonnehtia Baker/Hamiltonin Irakin tutkimuskomitean raporttia. USA:n uusi puolustusministeri Robert Gates näyttää omalta osaltaan olevan vahvasti samaa mieltä, vaikka presidentti Bushin kanslia onkin ilmoittanut, että se tutkii raportin huolellisesti ja tekee omat johtopäätöksensä, eikä välttämättä tutkimuksen suositusten mukaisesti.

Tutkimus suosittaa Madridin tapaisen konferenssin kutsumista koolle, suoria neuvotteluja Syyrian ja Iranin kanssa, sekä Golanin ylängön luovuttamista Syyrialle. Se katsoo, että USA:n tulee saada Syyria rakentavasti mukaan neuvotteluihin ja antautua uudella innolla ja tarmolla kaikenkattavan Israelin ja arabien välisen rauhan saavuttamiseksi kaikilla rintamilla: Libanonissa, Syyriassa ja Bushin lupaaman kahden valtion toteuttamisessa. Se edellyttää suoria neuvotteluja Israelin, Libanonin, Syyrian ja Israelin tunnustavan palestiinalaisryhmän kesken. Tutkimuksessa selvennetään, että Syyrian asenteen muuttamiseksi sen suhteissa Libanoniin ja terrorijärjestöjen tukemisessa, Israelin tulee luopua Golanin ylängöstä. Israelin tulee saada USA:n täydelliset turvatakuut, joihin kuuluvat kansainväliset joukot rajalla, mukana myös USA:n joukkoja, jos molemmat osapuolet sitä vaativat.

ISRAELIN KORKEIN JOHTO on toistaiseksi välttänyt kommentoimasta raporttia lisäten, että se on USA:n sisäinen asia. Ulkoministeriö on kuitenkin asettanut työryhmän tutkimaan sen sisältöä. Ulkoministeri Livni matkustaa Yhdysvaltoihin viikonvaihteen ajaksi, jonka yhteydessä hän tapaa USA:n ulkoministeri Ricen.

TUTKIMUKSESSA TÄHDENNETÄÄN, ettei mikään USA:n hallitus, Demokraattien tai Republikaanien muodostama, koskaan tule hylkäämään Israelia. Välittöminä toimina siinä suositellaan Gazan tulitauon vahvistamista ja esittää tukevansa PA:n yhteishallituksen muodostamista.

Tutkimuksen mukaan USA:n suora osallistuminen Israelin ja palestiinalaisten välisiin asioihin on tarpeellinen, koska, jos neuvottelut osapuolten kesken raukeavat, vaarana on taistelujen uusiutuminen.

Rauhankeskustelujen tulee perustua rauha maata vastaan periaatteelle, tutkimus toteaa.

TUTKIMUS SUOMII pahoin Bushin Irakin tilanteen hoitoa ja vihjaa, että Bushin hallitus välttää todellisen tilanteen kertomista kansalle. Tutkimuksen mukaan Irakin hallitus on vaarassa hajota, mikä voi johtaa sisällissotaan sekä naapurivaltioitten suoraan puuttumiseen taisteluihin. Tutkimus esittää kaikkiaan 79 suositusta Irakin tilanteen hoitamiseksi.

IRANIN YDINTUTKIMUS on joutunut teknisiin vaikeuksiin uraanin rikastamisessa. Iran kertoi aiemmin saavansa ensimmäisen uraanierän rikastettua ensi vuoden maaliskuuhun mennessä. Nyt se siirtynee länsimaisten tietojen mukaan ensi vuoden loppupuolelle. Asiantuntijoitten mukaan Iran tarvitsee 3000 sentrifugia uraanin rikastamiseksi, mutta Mahmoud Ahmadinejad lupasi Iranin rakentavan 60 000 sentrifugia, joilla se pystyisi hänen mukaansa tuottamaan tarpeeksi rikastettua uraania 1000 megawatin voimalaitokseen sähkön tuottamiseksi. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki kertoi keskiviikkona, etteivät sanktiot pysty estämään Irania toteuttamasta ydinsuunnitelmaansa. Hän kuitenkin vakuutti, että ydinaseet ovat poissa muodista eikä Iran pyri saamaan niitä.

ISRAELILAISET TARKKAILIJAT, ovat ilmaisseet syvän huolensa, mihin suuntaan USA:n politiikka lähtee muotoutumaan tästä lähtien. Useimmat ovat vaatineet Israelin hallituksen pysymistä lujana eikä antautua Irakin sekavan tilanteen selvittämisen maksumieheksi.

ISRAELILAISET POLIITIKOT ovat myös ehtineet jo kommentoida Irak-tutkimusta.

Vasemmistolaiset poliitikot, kuten Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin, ilmaisivat tyytyväisyytensä raportista ja toivovat rauhanneuvotteluja Syyrian kanssa ilman ennakkoehtoja. Kadiman edustaja kertoi, että Israelin USA-suhteet ovat palautuneet Jom Kippurin aikaan, eli takaisin diplomatiaan.

Likudin Yuval Steinitz kuvaili tutkimusta hälyttäväksi. Hänen mielestään USA:n tulee estää Irania saamasta ydinasetta, koska se uhkaa Israelia, koko Lähi Itää sekä lisäksi Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Hänen mielestään lännen tulee pystyä estämään natsi Saksan tapaisen tuhoisan voiman nouseminen Lähi Idässä.

HIZBULLAHIN KAAPPAAMAT SOTILAAT olivat pahoin haavoittuneita hyökkäyksessä. Toinen heistä vuoti verta enemmän kuin toinen, todetaan IDF:n viranomaisten antamissa tiedoissa.

Koska Hizbullah ei ole antanut pienintäkään vihjettä heidän tilastaan eikä kansainvälinen Punainen Risti ole saanut lupaa tavata heitä, on yhä todennäköisempää, että he ovat menehtyneet haavoihinsa. Hizbullahin intressissä on kuitenkin antaa Israelin arvailla, koska se antaa sille mahdollisuuden käydä kauppaa heistä ikään kuin he olisivat elossa. Hizbullahin ihmiselämän kunnioituksen puuttuminen tuskin on antanut aihetta huolehtia kaapattujen sotilaitten vammojen hoidosta.

ENTINEN POHJOISTEN JOUKKOJEN KOMENTAJA kenraalimajuri Amiram Levine kertoo eilen julkistetussa raportissaan, joka häntä pyydettiin kokoamaan, että vastuu Libanonin sota II:n huonosta sotilaallisesta menestyksestä lepää tukevasti IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin harteilla. Levinen mukaan Halutz puuttui tarpeettomasti ja toistuvasti rintaman taktisiin päätöksiin eikä keskittynyt strategiseen suunnitteluun esikunnassaan. Levinen mukaan Halutz ei komentanut maajoukkoja Libanoniin sodan alkuvaiheessa, mutta syytti myös pohjoisen lohkon komentajaa Udi Adamia siitä, ettei tämä pontevammin vaatinut maaoperaatioita. Taistelut olivat hajanaisia eivätkä keskittyneitä. Tässä rintamajoukkojen johto epäonnistui, Levine kommentoi. Levine kritisoi monia muitakin kenraaleita, jotka eivät puuttuneet Halutzin päätöksiin.

EU:N APU PALESTIINALAISILLE nousi Hamasin johtamasta hallituksesta huolimatta 27 % viime vuoden aikana, eli 865 miljoonaan USD. Rahoja on viety palestiinalaisille tilapäisen järjestelyn avulla, joka kiertää Hamasin hallituksen viranomaiset. EU on antanut varoja tälle tilapäiselle järjestelmälle 266 miljoonaa USD. Sitä hoitaa Maailmanpankki, ja se on toiminut heinäkuusta lähtien. Eräs EU:n tukema kohde on Palestiinan sosiaaliviraston aiemmin avustamat lesket, orvot ja vammaiset, joille annettiin kullekin 248 USD.

EU on suurin palestiinalaisten avustaja. Sen avustus on km. 595 miljoonaa USD vuodessa. Suurin osa varoista jaetaan YK:n avustusohjelmien ja yksityisten järjestöjen kautta, 83 miljoonaa jaettiin Maailmanpankin kautta. Hamasin virkailijoitten mukaan arabimaat ovat nostaneet avustustensa määrää. Noin 400 miljoonaa USD saatiin arabimaista, ja 90 % niistä tuli arabihallituksilta.

YK VAATII ennätyksellisen 453 miljoonaa USD avustuksia palestiinalaisille, jotta sen 165 000 julkisen alan työntekijöitten palkat pystyttäisiin maksamaan.

HAMASIN VIRKAILIJA kertoo, että järjestö pystyi salakuljettamaan 66 miljoonaa USD Rafahin raja-aseman kautta Egyptistä Gazaan kahdeksan kuukauden aikana. Varat annettiin PA:n talousministeriölle.

Mahmoud Abbas on uhkaillut erottaa Hamasin johtaman hallituksen ja julistaa uudet vaalit tai kansallisen referendumin uuden hallituksen muodostamiseksi. Hän on kuitenkin perunut uhkauksensa ja odottaa edelleen Hamasin taipuvan yhteishallituksen muodostamiseen.

RABBIININEN KONGRESSI RAUHAN HYVÄKSI, johon kuuluu 1200 rabbiinista johtajaa, esittää julkilausumassaan, että pääministeri Ehud Olmert tuhoaa juutalaisuuden. He aloittivat kampanjan Olmertin hallituksen kaatamiseksi. Julkilausuman allekirjoittivat muiden mukana entiset ylirabbit Mordechai Eliyahu ja Abraham Shapira sekä Marokosta Israeliin muuttaneitten juutalaisten päärabbi Meir Mazuz.

IDF PIDÄTTI keskiviikon vastaisen yön aikana 15 epäiltyä palestiinalaista.

Kaksi palestiinalaista haavoittui sotilaitten ampumista luodeista Gazan alueen pohjoisosassa. IDF:n mukaan he olivat vahingoittaneet raja-aitaa. Keskiviikkona terroristit ampuivat 17. Kassam-raketin Gazasta Israeliin.

Palestiinalaiset ovat kivittäneet israelilaisia autoilijoita ja bussia Hebronin ja Betlehemin alueilla.

HAMASIN VIRKAILIJAT ovat tavanneet EU:n virkailijoita sekä USA:n kongressin edustajia.

GAZAN JA LÄNSIRANNAN TERRORIJOHTAJAT ovat ilmaisseet suuren tyytyväisyytensä Baker/Hamiltonin Irakia koskevan raportin johdosta. ”Allah ja hänen enkelinsä saivat tämän aikaan; he taistelivat kapinallisten apuna Irakissa. Islamin ja jihadin aikakausi on alkanut”, he ilmaisevat ilonsa onnellisina. He katsovat länsimaisen suurvallan kukistumisen olevan meneillään ja islamin mahdin aloittaneen nousunsa.

(www.worldnetdaily.com)

Wednesday, December 06, 2006

KESKIVIIKKO 06.12.06
IRAN VOI KÄYTTÄÄ YDINASEITA ISRAELIA VASTAAN, jos se saa sellaisia, vakuuttaa USA:n uudeksi puolustusministeriksi nimitettävä Robert Gates. Hänen vakuuttelunsa sisältää sen olettamuksen, ettei USA tule käyttämään väkivaltaa estääkseen Irania rakentamasta ydinasearsenaaliaan, useita ydinpommeja.
ISRAELIN ENTINEN USA:n lähettiläs Danny Ayalon puolestaan vakuuttaa JP:n Gil Hoffmanin kirjoittamassa artikkelissa olevansa varma, ettei USA salli Iranin saavan ydinaseita, ”koska se on suora haaste USA:n eduille alueella ja sen ulkopuolellakin. Tästä on syvä yhteisymmärrys Amerikan molempien puolueitten strategisten ajattelijoitten ja johtajien parissa.” Ayalonin mukaan se, että nyt keskitytään diplomaattisten aseitten käyttöön, ei sulje pois sitä tosiasiaa, että USA:n johto pitää edelleen mahdollisena turvautua kaikkiin käytettävissä oleviin keinoihin, myös sotilaalliseen väliintuloon. Tämä perustuu USA:n omiin, ei Israelin intresseihin, hän selventää. Ydinasein varustettu Iran voisi esteettä harjoittaa laajentumispolitiikkaansa, jonka edistämiseksi sillä on edustajiaan Syyriassa, Libanonissa, Irakissa ja Palestiinan Auktoriteetissa. Iranin hallituksen pyrkimyksenä on poistaa USA täydellisesti pois alueelta, Ayalon toteaa. ”Ydinaseillaan Iran pystyisi valvomaan öljyn tuotantoa, mikä koskettaisi välittömästi USA:n ja koko maailman taloudellisia intressejä, sekä horjuttamaan maailmanjärjestystä ydinsodalla uhkaamalla”.
AYALON VASTUSTAA Baker/Hamilton Irakia koskevan tutkimusraportin esittämää suositusta Iranin ja Syyrian kytkemistä osaksi Irakin tilanteen ratkaisemista, koska se keskittyy Irakin tilanteeseen eikä huomioi Iranin ydinaseongelmaa.
ROBERT GATES toteaa, että kuten Irakin sota paljasti, sodan tulos on aina arvaamaton. Hän pelkää, että hyökkäys Irania tai Syyriaa vastaan voi laukaista terrorismin aallon Euroopassa ja muuallakin sekä herättää arabimaitten yhtenäisen USA:n vastaisen mielialan. Iran voisi antaa bio/kemiallisia aseita terroristeille. Iranin intressinä olisi rohkaista Hizbullahia kiihdyttämään epäjärjestystä Libanonissa.
EU:N LÄHETTILÄS Israelissa Ramiro Cibrian-Uzal toteaa, ettei Israelin johdolla ole selviä todisteita Hizbullahin kaappaaman kahden sotilaan Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin kohtalosta tai siitä, että he olisivat vielä elossa. Sen sijaan Hamasin kaappaaman sotilaan Gilad Shalitin tilasta on selviä todisteita, hän toteaa. Hänen mukaansa Israelin pääministerillä ei olisi ideologisia rajoituksia aloittaa neuvottelut heidän vapauttamisekseen, jos hänellä olisi todisteita, että he elävät.
PÄÄMINISTERI OLMERT esitti puheessaan yläkoulun oppilaille, ettei hän tiedä, ovatko kaapatut sotilaat vielä elossa, mitä myöhemmässä lausunnossaan hän osittain kumosi. Siinä Olmert totesi, että hän mieluummin näkee sotilaitten jatkavan panttivankeina vähän kauemmin, jos sillä voidaan säästää sotilaitten henkiä. Hän tarkoitti tällä sitä, että Libanonin sota II lopetettiin ilman, että yksi sen päämotiiveista jäi saavuttamatta, eli panttivankien vapauttaminen. Nämä Olmertin ristiriitaiset lausunnot ovat herättäneet ihmettelyä ja hämmennystä, sekä kaapattujen omaisten vihaiset pyynnöt, että pääministeri miettisi ensin ja puhuisi sitten, jos on aihetta, tai olisi mieluummin hiljaa ja toimisi enemmän.
ULKOMINISTERI TZIPI LIVNI pyrkii Ranskan vierailunsa yhteydessä vakuuttamaan tapaamiaan ranskalaisia ministereitä, ettei Ranskan tulisi luopua kvartetin ajamasta ”tiekartasta” ja välttää uusien suunnitelmien esittämistä Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi. Livni toteaa monien muitten tapaan, että Israelin ja PA:n suhteissa on avautunut uusi mahdollisuus, jota ei tulisi jättää käyttämättä. Livni myös kertoi huomanneensa selvää positiivista muutosta Hamasin jäykässä Israelin vastaisessa asenteessa. Tarkkailijat ovat ihmetelleet, missä Livni tätä näkee, koska Hamasin Syyriassa majailevan johdon lausunnot ovat jos mahdollista entistäkin jyrkemmät, jopa uhkavaatimusten muotoisia.
EU:N LÄHETTILÄS Israelissa Ramiro Cibrian-Uzal selvensi lausuntoaan tiistaina, että Espanjan, Ranskan ja Italian esittämä suunnitelma on tarkoitettu modifioimaan tiekarttaa, jolle kaikki perustuu. Hän katsoo, että kolmen maan suunnitelman ensimmäinen osa, tulitauko, on osin toteutunut. Hän rohkaisee Ehud Olmertia tapaamaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin mahdollisimman pian. Olmert on ilmaissut halunsa tapaamiseen vaikka heti, mutta Abbas vaatii Israelia ensin vapauttamaan palestiinalaisia vankeja.
ISRAELIN KOTIRINTAMAN JOUKOT harjoittelevat sitä tilannetta varten, että maa joutuisi kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi. Puolustusministeri Amir Peretz, joka IDF:n korkean johdon kanssa seurasi harjoituksia, totesi Kassam-iskujen olevan karmeudestaan huolimatta yksi pienimmistä ongelmista, jotka maata uhkaavat. Tämän johdosta Israelin ei tule keskittyä pienten asioitten hoitamiseen unohtamatta tärkeimpien asioitten kiireellisyyttä, hän totesi. Peretz myös viittasi valtiontarkastajan tutkimuksiin, jotka kriittisesti toteavat Israelin armeijan johdon epäpätevyyden ja riittämättömän koulutuksen, myöntämällä, että nykyisen johdon tulee edeltäjien virheistä huolimatta nähdä myös omat virheensä.
ISRAEIN ARABIKANSANEDUSTAJA Azmi Bishara jouduttiin poistamaan Knessetin laki- ja perustuslaki-valiokunnan kokouksesta tiistaina hänen solvattuaan Likudin kansanedustajaa Gilad Erdania. Erdan kyseli puheessaan valiokunnalle Bisharaa selittämään, miksi hän matkusti Syyriaan ryhmän mukana ilman valtion lupaa. Israel ja Syyria ovat edelleen vuoden 1973 sodan jälkeen muodollisessa sotatilassa.
Bishara keskeytti Erdanin puheen huutaen: ”Miksi sinä huoranpentu (fucking yourself) et mene itse sinne?”
Knessetin turvallisuusmiehet poistivat Bisharan salista välittömästi. Valiokunnassa oli käsiteltävänä Zebulun Orlevin lakiesitys, joka vaatii Israelin kansalaisuuden peruuttamista sellaiselta, joka ei tunnusta Israelin olemassaolo-oikeutta tai joka rohkaisee terrorismia.
Bisharan tueksi tullut Taleb a-Sanaa (yhdistynyt arabilista) totesi: ”Arabiryhmät ovat täällä eristettyinä. Minun tukiessani juutalaista valtiota Orlev pyrkii muodostamaan siitä rasistisen valtion”. Limor Livni (Likud) totesi tähän, että ensimmäisen kerran hän kuuli a-Sanaan tunnustavan Israelin valtion. Esitys kaatui äänin 11-5.
JERUSALEMIN POLIISI pidätti tiistaina kahdeksan henkilöä, joukossa valtion ja kunnan johtavia virkamiehiä, Israelin maanomistusoikeuden, säätiöitten päätoimiston ja Jerusalemin kiinteistövero-osaston johtajia, epäiltyinä satojen tuhansien shekelien lahjusten ottamisesta. Heitä syytetään väärennöksistä, julkisten asiakirjojen muuttamisesta tai purettaviksi määrättyjen talojen puskumääräysten mitätöimisestä ja velkojen pienentämisestä.
PALESTIINALAISET PAPIT liittyvät evankeliseen katto-organisaatioon. Ryhmät, joihin kuuluu 15-20 evankelista pappia lähinnä Suur-Betlehemin alueelta, ovat liittyneet Maailman Evankeliseen Allianssiin. Siihen kuuluu 128 maata ja 420 miljoonaa jäsentä. Palestiinalaisista n. 1.5 % on kristittyjä, ja evankeliset ovat heistä pienenä vähemmistönä, muutamia satoja henkilöitä. Maailman evankelisen allianssin johtaja pastori Geoff Tunnicliffe selventää, ettei evankelisia voida vääntää yhteen muottiin, vaan heidän mielenkiintonsa kohdistuu moniin suuntiin. Kaikki palestiinalaiset evankeliset eivät ole Israelille myönteisiä mutta eivät kielteisiäkään, hän vakuuttaa ja lisää Allianssin pyrkivän oikeudenmukaisuuteen kaikkia kohtaan. Hänen mukaansa Allianssi ei yhdy valtaosan evankelisista ja Israelin edustamaan kantaan, että Jerusalem on Israelin jakamaton ja ikuinen pääkaupunki.
Israelin evankeliset, joita edustaa Kristillinen neuvosto, palvelee 30 evankelista kirkkoa ja järjestöä. Se liittyi Maailman Evankeliseen Allianssiin eikä vasemmistolaiseen Maailman kirkkojen neuvostoon, toteaa JP:n artikkelin kirjoittaja Etgar Lefkovits.
IRAN VAATII ARABIMAITA karkottamaan amerikkalaiset joukot niiden alueilla olevista tukikohdista. Washingtonissa konferenssiin osallistuva Iranin korkeimman turvallisuusneuvoston sihteeri Ali Larijani kehotti arabimaita hylkäämään USA:n turvallisuustakeet ja liittymään Iranin tarjoamaan liittoutumaan. Hän väitti, että USA:n lähettiläät esittävät vaatimuksia asukkaitten tarpeista välittämättä ja hylkäävät heidät heti, kun heidän käyttökelpoisuutensa loppuu. Larijani painotti, että alueen turvallisuus tulee taata paikallisin voimin eikä vieraitten joukkojen avulla. Hän vaati arabiliikemiehiä ja poliittisia johtajia sekä USA:ssa että muualla seisomaan omilla jaloillaan. Larijani kertoi arabikuulijoille, että Iran pyrkii rauhalliseen yhteiseloon ja voisi tarjota turvallisuustakeet maille, kuten Kuwait, Bahrain ja Qatar, joissa on nyt USA:n tukikohtia, sekä niille, jotka saavat koulutusapua ja joilla on voimakkaita turvallisuustakeita USA:lta. Monet arabimaat ovat olleet huolestuneita Iranin vallan kasvusta, mikä huolettaa myös USA:n johtajia.
LARIJANI VÄITTI tiedostavansa epävarmuuden ja epämukavuuden, mitä monet muslimimaat tuntevat USA:n ylivaltaa kohtaan. Hänen mukaansa USA:n politiikka on epäonnistunut monissa Lähi Idän maissa, Afganistanissa, Irakissa, Libanonissa ja palestiinalaisten alueella, eikä painostus Syyriaa ja Irania vastaan ole heikentänyt niitten hallituksia, hän totesi. Hän odottaa selvää aikataulua amerikkalaisten joukkojen lähdöstä Irakista, jota hän kuvasi ensimmäiseksi askeleeksi positiiviseen suuntaan.
Iran on selvästi omaksumassa paikallisen supervallan ominaisuuksia. (JP 06.12.06 Jim Krane)

Tuesday, December 05, 2006

TIISTAI 05.12.06
USA EI HYÖKKÄÄ IRANIIN estääkseen sitä saamasta ydinpommia, sanovat puolustusviranomaiset.
Iranin uskotaan saavan pomminsa käyttökuntoon vuosikymmenen loppupuolella saman analyysin mukaan. Israelissa uskotaan, että diplomaattiset toimet Iranin pysäyttämiseksi tulevat myös epäonnistumaan.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti huhtikuussa, että Iran oli onnistunut voittamaan esteet uraanin rikastamiseksi. Israelissa uskotaankin, että Iran saavuttaa ydinitsenäisyyden muutamassa kuukaudessa. Iranilla uskotaan olevan 164 sentrifugia, joilla se pystyy rikastamaan uraania 3.5 %:n asteeseen, mutta 90 %:n rikastusasteen saavuttamiseksi se tarvitsisi tuhansien sentrifugien yhtämittaisen työskentelyn kuukausien ajan. Ahmadinejad ilmoitti Iranin rakentavan 60 000 sentrifugia lisää. Ne pystyisivät tuottamaan tarpeeksi rikastettua uraania 1000 megawatin voimalaitosta varten, jota Venäjä rakentaa Bushehriin.
YK antoi Iranille aikaa elokuun loppuun lopettaa uraanin rikastaminen ja on siitä lähtien pyrkinyt löytämään yhteistä julkilausumaa turvallisuusneuvostolle pakotteiden asettamisesta Iranille. Venäjä ja Kiina ovat vastustaneet pakotteita omista itsekkäistä tavoitteistaan lähtien, eikä yhteisymmärrystä ole löydetty.
ISRAEL MENETTÄÄ SUUREN YSTÄVÄN, ovat tunnelmat Israelin diplomaattipiireissä USA:n YK-lähettilään John Boltonin joutuessa eroamaan toimestaan tammikuussa, jolloin USA:n kongressi aloittaa uuden kautensa. Bush nimitti Boltonin toimeensa viime vuonna kongressin ollessa lomalla, koska se ei halunnut virallistaa Boltonin nimitystä.
Bolton oli suorapuheinen ja esitti pelkäämättä kriittisen mielipiteensä YK:n vihamielisessä ympäristössä. Hänet tunnettiin Israelin ystävänä, joka puolusti sen oikeuksia, usein ainoana YK:n istunnoissa.
Israelin diplomaattipiirit kuitenkin uskovat ja toivovat, ettei USA:n myönteinen asenne Israelia kohtaan muutu uuden lähettilään myötä.
ISRAEL TULEE JÄÄMÄÄN YKSIN, on Israelin ulkoministeriön epävirallinen kanta siinä tapauksessa, että USA toteuttaa Baker/Hamiltonin tutkimusraportin suositukset ja aloittaa neuvottelut Syyrian ja Iranin kanssa Lähi Idän ja ennen kaikkea Irakin ongelmien ratkaisemiseksi. Raporttia ei ole virallisesti julkistettu, mutta tietoja sen sisällöstä on päässyt julkisuuteen. Israelin ulkoministeriö ei ole vielä reagoinut asiaan mitenkään, se vain odottaa, mitä tulee tapahtumaan. Olmert uskoo, perustuen viimeisen USA:n matkansa aikana käymiinsä keskusteluihin Bushin kanssa, ettei USA:n politiikka Israeliin nähden tule muuttumaan. Tämä voi olla syynä Olmertin varovaisuuteen ja pidättyvyyteen suhteessa Gazan tilanteeseen ja jatkuviin Kassam-raketti-iskuihin, joista 16. raketti tulitauon alkamisen jälkeen ammuttiin tänä aamuna.
OLMERT KOKEILEE ISRAELILAISTEN ELÄMÄLLÄ, syyttävät jotkut israelilaiset poliitikot Olmertin tapaa kieltää IDF:n kaikki vastatoimet palestiinalaisten väkivaltaa vastaan Gazassa ja nyt myös Juudeassa ja Samariassa välittämättä turvallisuusjärjestöjen varoituksista. Olmert perustaa kieltonsa uskolle, että lopulta palestiinalaiset itse huomaavat tulitauon edut ja lopettavat vihollisuudet. Täten haukkana pidetty entinen Likudin kansanedustaja ja nyt Kadiman puheenjohtaja ja pääministeri Ehud Olmert on vaihtanut paikkaa puolustusministeri ja Labourin puheenjohtaja Amir Peretzin kanssa, joka mainostaa itseään rauhan miehenä.
Jotkut diplomaattipiirit katsovat, että väkivalta ja aseitten virtaaminen Gazan ja Länsirannan alueilla saadaan loppumaan vain saamalla Syyria ja Iran mukaan sopimuksiin, koska ne sekä rahoittavat aseitten salakuljetukset että tukevat taloudellisesti ja koulutusavun kautta terrorijärjestöjä Gazassa ja Länsirannalla.
USA:N KIIREISIN JA TÄRKEIN asia in kuitenkin, miten päästä Irakista kunniallisesti ja ilman, että se näyttäisi paolta. USA:n viranomaiset haluaisivat sopimusta Iranin kanssa, jossa se lupaa hillitä USA:n ja Englannin joukkoja vastaan taistelevia joukkoja. Sen vastapainoksi USA tarjoaisi Iranille vapautta jatkaa ydin-suunnitelmiensa toteuttamista ilman pakotteita. Jotkut tarkkailijat ovat ehdottaneet, että USA voisi vetää joukkonsa joihinkin varmoihin tukikohtiin ja Kurdistaniin ilman sopimustakin Iranin kanssa, ja jättää Irakissa taistelevat osapuolet selvittämään keskinäiset ongelmansa.
USA:N ULKOMINISTERI RICE suunnittelee matkustamista Israeliin lähipäivien tai viikkojen aikana tukeakseen heiveröistä tulitaukoa Israelin ja palestiinalaisten välillä Gazan alueella. Jos aiemmista Ricen asioihin puuttumisesta on opittavaa, se tarkoittaisi Israelin pakottamista johonkin, jota ei ole tutkittu ja hyväksytty turvallisuusviranomaisten toimesta, kuten kävi Rafahin sopimuksen kanssa. Rice pakotti Israelin myöntymään siihen, joskaan sitä ei ole allekirjoitettu, ja se on osoittautunut täysin kelvottomaksi käytännössä. Tämä sopimus pakotti IDF:n vetämään joukkonsa pois Philadelphia-käytävästä Gazan ja Egyptin rajalla, minkä johdosta salakuljettajat ovat kaivaneet satojen tunnelien verkoston rajan ali ilman, että Egyptin rajavirkailijat puuttuvat asiaan mitenkään. Tunnelien kautta salakuljettajat tuovat Gazaan tonneittain räjähteitä sekä suunnattomia määriä aseita, joukossa arviolta 40-60 rakettia, joitten kantomatka on yli 20 km.
Turvallisuusvirkailijat ovat varoitelleet viikosta viikkoon, että Gazasta on kehittymässä toinen Etelä Libanon, joka on hampaisiin asti aseistettu ja jossa Hamas ja muut terrorijärjestöt valmistelevat sotaa Israelin vastaan.
Jos Olmertin suunnitelmat tulitauon ulottamisesta Juudean ja Samarian alueille toteutuu, IDF joutuu vetämään joukkonsa pois sieltä, purkamaan tiesulkunsa ja sallimaan vapaan kulun alueilla.
Seuraavana vaatimuksena tulee olemaan palestiinalaisten vapaa pääsy Gazasta Länsirannalle, ja palestiinalaisten työntekijöitten salliminen työnhakuun Israelin alueella. Niiden mukana tulevat terroristit.
PALESTIINALAISTEN SISÄINEN VÄKIVALTA osoittaa 50 %:n nousua viimevuodesta.
Tämän vuoden alusta 332 ihmistä on saanut surmansa PA:n hallintoalueilla 11 kuukauden aikana, ilmenee Palestiinan kansalaisoikeuksien itsenäisen komission raportissa. Gazan alueilla uhreja oli 236.
Vuonna 2005 kuoli 176 palestiinalaista sisäisten riitojen ja rikosten uhreina, vuonna 2004 uhreja oli 93.
Tämän vuoden uhreista 41 murhaa oli poliittisia ja 88 klaanien keskeisistä kiistoista johtuvia. Loput uhrit olivat joko henkilökohtaisista kiistoista, murroista tai aseitten väärinkäytöstä johtuvia. Keskimäärin 26 palestiinalaista kuoli kuukaudessa, edellisvuonna 15.
Naisiin kohdistuvia kunniamurhia tehtiin tänä vuonna 27, edellisvuonna 26.
Alaikäisiä kuoli väkivallan seurauksena 33, edellisvuonna 28.
30 VUOTIAS NAINEN Kafr Kasimin kylästä kuoli Petah Tikvan Beilinsonin lääkintäkeskuksessa ns. perheen kunnian vuoksi hänen rintaansa ammutusta pistoolinlaukauksesta maanantai-iltana. Rosh Ha´ayin poliisi pidätti 70-vuotiaan miehen kuulusteluja varten. Häneltä löydettiin pistooli, jolla murha luultavasti suoritettiin.
IDF AMPUI PALESTIINALAISEN SIVIILIN Tulkarmissa eräässä ravintolassa syntyneessä tulitaistelussa, ja haavoitti kahta muuta siviiliä. He pidättivät etsimänsä pyssymiehen ja alaikäisen. IDF pidätti kaikkiaan 17 etsittyä palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilla, vaikka se onkin vähentänyt operaatioitaan siellä, koska palestiinalaiset terrorijärjestöt, Islamic Jihad, al-Aksa ja nyt myös Hamas, ovat käyttäneet IDF:n operaatioita Juudeassa ja Samariassa tekosyynä aloittaa Kassam-rakettien iskut uudelleen Gazasta Israeliin.
EL AL ON KIROTTU, on haredi-järjestöjen tuomio sille, että El Alin lentoyhtiö pyrkii lennättämään koneitaan myös sapattina. Haredien mielestä äskettäin New Yorkiin matkalla olleen koneen laskeutumistelineitten joutuminen epäkuntoon oli Jumalan kosto yhtiön sapatin rikkomisesta. Puoleksi leikillään he vakuuttavat, ettei Jumala katsele hyvällä El Alin rikkomuksia: ”Jos pidät sapatin, sapatti pitää sinut”, on tunnuslause.
Hardi-yhteisö ottaa varoitukset tosissaan: Sadat matkansa tilanneet haredi-matkustajat ovat peruuttaneet tilauksensa ja käyttävät muita lentoyhtiöitä.
KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERI Eli Yishai matkusti eilen pääosin 50 liikemiehistä koostuneen seurueen kanssa viralliselle vierailulle Intiaan. Hän keskustelee nelipäiväisen matkansa aikana intialaisten kanssa kaupan lisäämisestä Israelin ja Intian välillä. Vuonna 1992 kaupan arvo oli 200 USD, vuonna 2005 se oli 2.4 miljardia USD. Intialla on perinteisesti hyvät suhteet arabimaihin ja se tukee palestiinalaisten vaatimuksia. Diplomaattisuhteet maitten välillä solmittiin 1992.
Tärkeimpiä Israelin Intian kaupassa ovat olleet Intian armeijan tilaukset, arvoltaan nyt 900 miljoonaa USD. Israel on Venäjän jälkeen toiseksi suurin aseviejä Intiaan.
KIITOS TEILLE, jotka tuette toimintaamme rukouksin ja taloudellisesti. Korvatkoon Israelin Pyhä uhrinne lupauksensa mukaan moninkertaisesti.
KASTEL 05.12.06 Gavriel

Monday, December 04, 2006

MAANANTAI 04.12.06

MAANANTAIPÄIVÄN UUTISOTSIKOT ovat kovin hälyttäviä: ”Syyria varustaa Hizbullahia pitkänmatkan ohjuksilla”; ”Sunnit alkavat kokoontua Sanioran taakse”; ”Yksi kuollut väkivaltaisissa yhteenotoissa”; Hamas, Islamic Jihad uhkaavat tuhota tulitauon uusilla hyökkäyksillä”; ”2007: Sodan vuosi”; ”Turvallisuuskabinetti IDF:lle: Pidättäkää tulta”; ”Petollinen tulitauko”; ”Pohjoinen Ghajar annetaan UNIFIL:n valvontaan”; Lieberman kehittelee suunnitelmaa, jolla ohittaa Peretz”; ”Lopussa, sanovat asiantuntijat, Nasrallah tulee hallitsemaan”; ”Englannin vakoilijatutkimukset laajenevat Yhdysvaltoihin ja Venäjälle”.

Luetteloa voisi jatkaa vielä kertomalla, että kehitysvammaiset arabit kärsivät äärimmäisistä vaikeuksista, että karannut sarjaraiskaaja Sela käytti lähes samaa menetelmää karatessaan kuin 19 vuotta sitten, tai ettei Israel estä Desmond Tutua tulemasta maahan, muttei aio auttaa häntä hänen tutkimuksissaan Beit Hanoun harhaantuneen tykinammuksen aiheuttamasta 19 palestiinalaisen kuolemasta, tai että Meretzin lakiesitys pyrkii rekisteröimään juutalaisen isän lapset juutalaisiksi (nykyisen käytännön mukaan lapsen juutalaisuus määräytyy äidin mukaan), tai että British Council sulkee Jerusalemin kirjaston.

Oman lukunsa muodostaa uutinen, joka kertoo juutalais-kristillisestä asuinalueesta, jonka arkeologit ovat kaivaneet esille Mishmas Davidissa, Rehovotin ja Latrunin välillä. Tämä raunioalue on ollut kukoistava juutalaisten ja kristittyjen asuttama yhteisö erikoislaatuisine taloineen ja rituaalikylpyineen ennen muslimihyökkäystä 600-luvulla alueelle, minkä seurauksena asukkaat joko karkotettiin tai heidät pakotettiin kääntymään muhamettilaisiksi. Alue on laajuudeltaan kuusi dunamia, ja sen mielenkiintoisin ja ainutlaatuisin rakennus on kymmenen metriä halkaisijaltaan ollut pyöreämuotoinen rakennelma, jonka käyttötarkoitusta tutkijat ovat pyrkineet selvittämään. Yhtenä vaihtoehtona on, että se oli jonkin kuuluisan henkilön tai tapahtuman, esim. ihmeteon, muistoksi pystytetty. Alueelta on löydetty sekä juutalaisten, kristittyjen että muslimien uskonnollisia symboleja. (JP 04.12.06 Etgar Lefkovits )

OTSIKOITTEN TAAKSE kätkeytyy kuitenkin paljon uutisaineistoa, joita on syytä esitellä tarkemmin.

Libanonin tilanne osoittaa hälyttävää vaikeutumista ja kehittymistä väkivaltaiseksi. Sunni-muslimit ovat alkaneet herätä ja kokoontua Sinioran johtaman hallituksen taakse. Hizbullahia ja Syyriaa tukevat shia-muslimit ovat pystyttäneet lukuisia valkoisia telttoja alueelle, jossa he ovat osoittaneet mieltään, ja aikovat jatkaa, kunnes Siniora eroaa. Syntyneissä kahinoissa yksi ihminen sai surmansa ja 21 muuta loukkaantui kivääritulesta osanottajien välillä. Shiat joutuivat sunnien kivittämiksi kulkiessaan sunnien asuinalueen läpi takaisin koteihinsa omalle asuinalueelleen. Lukuisia ihmisiä haavoittui näissä kahinoissa.

Beirutin länsiosassa kivienheittelyn lisäksi sunnien ja shiojen väliset yhteenotot kehittyivät nyrkkitappeluiksi ja useita katuvarren liikehuoneistoja sytytettiin tuleen, niitten näyteikkunoita särjettiin ja autoja runneltiin.

YKSITYISET IHMISET kyselevät, kuka käski Hizbullahia aloittamaan sodan Israelia vastaan, ja kuka antoi luvan Hizbullahille aseistaa itsensä 40 000 ohjuksella? Kukaan ei tiedä vastausta lukuisiin kysymyksiin, mutta useat näkevät ainoaksi ratkaisuksi sen, että ”tietty ulkopuolinen valtio” puuttuu asiaan. Hizbullah kuitenkin vaatii, että koska se oli ainoa yhteisö, joka puolusti Libanonia sodassa, sen tulee saada lisää poliittista valtaa, eli kolmannes hallituksen ministeriöistä, jolla se pystyisi valvomaan ja estämään sille epäedulliset hallituksen päätökset tai kaataa hallitus niin halutessaan.

ISRAELIN KANNALTA tilanne on huolestuttava, sillä asiantuntijat katsovat sodan Israelin ja Hizbullahin välillä puhkeavan viimeistään ensi keväänä tai kesänä. Iran ja Syyria kuljettavat aseita, myös pitkänmatkan Fajr ja Zelzal raketteja kaiken aikaa Hizbullahille YK:n valvojien nenän edessä ilman, että se puuttuu asiaan millään tavoin. Nasrallah uhosi äskettäin, että Hizbullahilla on 20 000 taisteluvalmista rakettia.

Israelia uhkaa lisäksi kahden rintaman sota, sillä Hamas aseistautuu kaiken aikaa nykyaikaisilla ohjuksilla ja muilla aseilla. joita se salakuljettaa Siinailta tunnelien kautta Gazaan, eikä Egypti puutu asiaan.

Sekä Hamas että Islamic Jihad uhkasivat sunnuntaina, että ne aloittavat hyökkäykset Israeliin uudelleen ”Israelin jatkuvien tulitaukorikkomusten” vuoksi. Ne ovat laukoneet Gazasta Israeliin Peretzin ilmoituksen mukaan 15 Kassam-rakettia, toisen tiedon mukaan 7, mutta kaiken aikaa Olmertin ja Abbasin puhelimessa sopiman sopimuksen vastaisesti. Israelin rikkomukset ovat niiden ilmoituksen mukaan tapahtuneet Länsirannalla, vaikka se ei ole mukana sopimuksessa. Viimeisten uutisten mukaan samaa pidättyvyyttä tullaan noudattamaan tästä lähtien myös Juudeassa ja Samariassa. Viime yön aikana IDF pidätti 15 epäiltyä palestiinalaista. Eilen sotilaat ampuivat 16-vuotiaan nuorukaisen vastatessaan kivien heittelyyn Nablusissa.

ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI käsitteli tulitaukokysymystä eilen istunnossaan, jossa IDF esitteli raporttinsa tämän hetkisestä tilanteesta. Puolustusministeri Amir Peretz esitteli siellä oman suunnitelmansa, miten IDF:n tulee vastata jatkuvaan Kassam-rakettien tuleen. Pääministeri Olmert hylkäsi hänen esityksensä ja sai ministerien enemmistön tuekseen. Olmert puolustelee kantaansa todeten, että ”ovathan ne (tarkoittanee rajan asukkaita) hyvin pärjänneet tähänkin asti, ja toisaalta niitä ammutaan nyt vähemmän kuin muutama kuukausi sitten”. Kabinetin päätökseksi tuli, ettei IDF saa vastata millään tavoin Kassam-rakettien tuleen, ei ampua laukaisualueille, ei etsiä niiden miehistöjä, istua vain kädet ristissä väistellen lähelle putoavia. Asian taustalla on oletettavasti Olmertin ja Peretzin välinen kiista arvovallasta, jota he eivät ole pystyneet selvittämään.

TOINEN ARVELUTTAVAMPI argumentti Olmertin ja Livnin pidättyvyyspolitiikassa on heidän pyrkimyksensä esiintyä maltillisina ja myöntyväisinä, missä he sujuvasti mukautuvat yleiseen länsimaiseen ajattelutapaan pyrkiä pidättymään kaikesta, mikä voisi ”pahoittaa muslimien mieltä”.

Jotkut tarkkailijat näkevät tässä islamin sharia-lain jo toteutuvan käytännössä. Tämä asenne voi tuottaa kansainvälistä kunniaa ja sädekehää, mutta se on samalla osa sitä joillekin juutalaisille ominaista ideologiaa, jota kutsutaan ”itseään vihaavaksi juutalaisuudeksi”. Se pakottaa juutalaista toimimaan siten, että se vahingoittaa häntä itseään, siis eräänlaista masokismia, tai nihilismiä, koska mikään ei ole sille liian pyhää tuhottavaksi. Nämä juutalaiset tiedottomasti pyrkivät esiintymään ei-juutalaisina ja samaistumaan muihin ihmisiin, eli pakoa juutalaisuudesta, kuten profeetta Joonan yritystä kieltäytyä julistamasta Jumalan määräämää sanomaa Niniven hävittämisestä, koska hän tiesi, että Jumala on armollinen.

Nämä juutalaiset eivät halua toimia maailman omanatuntona.

VENÄLÄISEN VAKOOJAN, entisen KGB-upseerin, Sasha Litvinenkon mystisen myrkytystapauksen tutkimukset ovat laajentuneet sekä Venäjälle että Yhdysvaltoihin. Myrkytyksen aiheutti polonium 210 radioaktiivinen aine, jonka jälkiä on pyritty seuraamaan ja löydetty niitä mitä oudoimmista paikoista.

Litvinenkon ystävä Mario Scaramella kertoo, että Litvinenko salakuljetti radioaktiivista materiaalia Venäjältä Sveitsiin vuonna 2000. Litvinenkolla oli hyviä suhteita Chechenin kapinallisten kanssa. Yhden sellaisen, Akhmed Zakayevin mukaan Litvinenko kääntyi muhamettilaisuuteen. Hän luki koraanista paloja vähän ennen kuolemaansa ja pyysi, että hänet haudataan islamin rituaalien mukaan.

Toinen Litvinenkon ystävä, Alex Goldfarb, kertoo puolestaan, että Litvinenko vastusti avoimesti Venäjän tiedustelupalvelun anti-semitismiä ja kirjoitti siitä kirjan nimeltä The FSB Blows up Russia. Hänen mukaansa Litvinenkolla oli läheisiä suhteita ulkomailla asuviin vaikutusvaltaisiin juutalaisiin kuten Boris Beresovsky.

www.worldnetdaily.com kertoo aamun artikkelissaan, että Litvinenko yritti myydä polonium 210 al-Qaidalle, joka maksoi grammasta ainetta 3 miljoonaa USD Englannin salaisen palvelun M15 aiemmin saamien tietojen mukaan. M15 asiantuntijat pyrkivät nyt selvittämään, miten pitkällä al-Qaidan yritykset hankkia polonium 210 olivat. Tutkimukset ovat johtaneet Pakistaniin, josta Peshawarin vanhasta kaupungista lähetettiin asiaan liittyviä internetsignaaleja. Ne rekisteröitiin lännen supertietokoneissa, jotka nyt analysoivat saamiaan tietoja.

Polonium sai nimensä keksijänsä Marie Curien synnyinmaan mukaan, joka oli kotoisin Puolasta. (Poland)

Sen partikkelit ovat paljaalle silmälle erottamattomia, jonka vuoksi sitä on vaikea havaita. Eräs sen kanssa työskennellyt sanoi, että ”se voi kiivetä seiniä pitkin, välillä hävitä ja tulla uudelleen esille”.

Sunday, December 03, 2006

SUNNUNTAI 03.12.06
EU:N POLIITTINEN JOHTAJA Javier Solana kertoi Ramallahin vierailunsa yhteydessä lauantaina pahoittelevansa, että Hamas tuhosi mahdollisuuden lopettaa PA:n boikotin. Hän piti Abbasin tarjousta Hamasille kohtuullisena ja houkuttelevana, joka olisi selvittänyt monet palestiinalaisia koskevat ongelmat.
Solanan mielestä Abbas oli tehnyt kaikkensa rakentaakseen kansallisen yhtenäisyyden hallituksen, mutta se osoittautui mahdottomaksi, ja hän suositti nyt toisen tien valitsemista. Hänen mielestään epäonnistuminen ei johtunut Abbasista.
ABBAS INFORMOI Solanaa tulitauosta ja pyysi EU:n apua sen ulottamiseksi Länsirannalle.
PLO:n hallitus käsitteli PA:n hallituskysymystä viime viikolla ja suositteli Hamasin johtaman hallituksen eroa ennen Abbasin keskusteluja seuraavasta hallituksesta. Abbasin kanslia uskoo, että seuraava askel on Haniyehin johtaman hallituksen erottaminen. Abbasin kädet ovat kuitenkin sidotut, sillä Hamasilla on enemmistö Palestiinan lakiasäätävässä neuvostossa. Hamas syyttää Abbasia vallankaappauksen suunnittelemisesta.
ABBASIN NEUVOTELLESSA Solanan kanssa Gazan kaduilla alkoi taistelu kolmen maissa. Taistelut alkoivat PA:n poliisin yrittäessä pidättää useita Abu Amran heimon jäsentä, jotka asuvat teltoissa lähellä Abbasin asuntoa. Heimon jäsenet puolustautuivat kiväärein ja kranaatein. Joitakin Hamasin joukkoja liittyi poliiseihin. Poliisit, jotkut naamioituneina, asettuivat asemiin talojen katoille, toiset suojautuivat autojen taakse katutaistelujen aikana, joissa seitsemän klaanin jäsentä ja useita poliiseja haavoittui. PA:n poliisi kertoo pidättäneensä 16 epäiltyä ja takavarikoineensa varastettuja autoja ja muuta omaisuutta.
HAMASIN EDUSTAJAT UHKAAVAT vastustaa sen syrjäyttämistä hallituksesta asevoimin ja tarvittaessa aloittavansa raketti-iskut Israelia vastaan, mikä sekoittaisi Abbasin suunnitelmat.
ISRAELIN ARMEIJA (IDF) vastustaa tulitauon ulottamista Juudean ja Samarian alueille, koska se antaisi terroristeille vapaat kädet suunnitella ja toteuttaa terrori-iskuja Israelin puolelle. Viime viikon aikana terroristit yrittivät salakuljettaa 10 putkipommia Nablusista Hawaran tarkastusaseman kautta Israeliin. Vain IDF:n jatkuva läsnäolo siellä estää tilanteen riistäytymisestä käsistä, IDF vakuuttaa.
Tilastojen mukaan marraskuun aikana palestiinalaiset tekivät 287 terrori-iskua israelilaisia vastaan, mukana on Kassam-raketti-iskuja, puukotuksia ja tienvarsipommeja.
Lokakuussa terrori-iskuja oli 172, syyskuussa 115 ja elokuussa 151.
TULITAUON LAAJENTAMINEN on esillä sekä Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steimeierin, Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnikin että Solanan kanssa tänään käytävissä keskusteluissa Israelin viranomaisten kanssa. Israelin hallitus käsittelee myös asiaa istunnossaan tänään. USA:n ulkoministeri Rice tähdensi Abbasille heidän tavatessaan Jerikossa viime viikolla, että tulitauon ja Olmertin puheen lupauksia tulee pyrkiä kaikin tavoin hyödyntämään. Euroopan valtakeskuksissa toivotaan keskustelujen johtavan läpimurtoon Israelin ja PA:n välisten rauhan-neuvottelujen aloittamiseksi.
ISRAELIN JA SAUDI ARABIAN välisiä keskusteluja on tiettävästi käyty Ammanissa, vaikka virallisesti niistä ei ole tiedotettu. Saudeja olisi edustanut prinssi Bandar Bin Sultan, saudikuninkaan läheinen neuvonantaja ja entinen USA:n lähettiläs, Israelin puolella keskusteluihin osallistui Ehud Olmert, joka kiistää osallistumisensa.
Eräs israelilainen taho on myös ilmoittanut The Times lehdelle, että Olmertin Sde Bokerissa pitämä puhe, jossa hän esitti laajoja myönnytyksiä, ei tullut Olmertin aloitteesta, vaan se johtui Bushin painostuksesta. Israel olisi tulitauon ja Olmertin puheen mukaisesti valmis keskustelemaan rauhansopimuksesta Saudi Arabian ehdotuksen pohjalta, joka edellyttää Israelin vetäytymistä 1967 sotaa edeltäville tulitaukolinjoille ja Jerusalemin jakamista. Rauhansopimuksen jälkeen seitsemän arabimaata, Saudi Arabia, Bahrain, Qatar, Oman, Emiirikunnat, Marokko ja Tunisia, solmisivat täydet diplomaattisuhteet Israelin kanssa.
LIBANIN JA ISRAELIN RAJALLA sijaitseva Ghajarin alawiitti-muslimien kylä hiertää jatkuvasti Israelin suhteita Libanonin kanssa , ja Hizbullah on sen varjolla sanonut tehneensä useita hyökkäyksiä Israelin puolelle. Tämä kylä kuului Syyrialle Ranskan ja Englannin välisen sopimuksen mukaan, ja Israelin vapauttaessa Golanin ylängön Israel on hallinnut kylää siitä lähtien. Kylän kohtalosta on esitetty kaksi vaihtoehtoa: Kylän pohjoisosa luovutettaisiin Libanonin armeijan ja YK:n valvontaan, ja sen 400 Israelin kansalaisuuden omaavaa perhettä siirrettäisiin kylän eteläosaan, joka jäisi Israelin hallintaan. Toisessa vaihtoehdossa koko kylä annettaisiin Libanonin armeijan ja YK:n valvontaan. Kolmantena ja huonoimpana ehdotuksen esitetään kylän asettamisesta kokonaan Israelin valvontaan ja sen aitaamista pohjoispuolelta.
Israel ei halua palata entiseen käytäntöön, jossa kansainvälinen raja halkaisi kylän kahtia.
EGYPTIN TURVALLISUUSJOUKOT jahtaavat palestiinalaisia terroristeja Siinailla. Vinkin tähän antoi tiettävästi Israelin turvallisuuspalvelu Shin Bet Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin vierailun yhteydessä. Egypti kertoo pidättäneensä neljä palestiinalaista ja suorittavansa etsintöjä kylissä Siinailla löytääkseen muita epäiltyjä. Solun tarkoituksena oli suorittaa terrori-iskuja israelilaisia turisteja vastaan egyptiläisissä lomakohteissa Siinailla. Sekä Sharm e-Sheikh että Taba ovat olleet terrori-iskujen kohteina, joissa 125 sai surmansa lokakuussa 2004.
ISLAMIN OIKEUSMIEKAT (just swords of islam) uhkaavat gazalaisia naisia, jotka järjestön jäsenten mielestä eivät ole pukeutuneet sopivasti tai käyttäytyvät muuten sopimattomasti. Jonkun naisen kasvoille on heitetty syövyttävää happoa, runneltu erään nuoren autoa, joka soitatti autonsa kasettia liian kovaa, ja julkaistussa esitteessä varoitetaan niitä naisia, jotka eivät kanna tukan peittävää pääliinaa, hijab. Järjestön jäsenet ovat hyökkäilleet ainakin 12 internet-kahvilaan ja musiikkikauppaan Gazassa muutaman päivän kuluessa. He ovat käyttäneet hyökkäyksissään raketti-kranaatteja. Järjestön mielestä internet ja länsimainen musiikki vierottavat nuoria opiskelijoita Allahin palvelemisesta ja jihadista, jotta he olisivat alttiina sionistien ja ristiretkeläisten palvelemiseen. Hamasin edustajat ovat kieltäneet osallisuutensa hyökkäyksiin, koska se ei sano hyökkäävänsä ihmisiä vastaan. Gazan asukkaat ovat hämmentyneitä, toiset heistä kannattavat järjestön ajamaa kovaa linjaa, toiset pelkäävät Taliban-tapaisen hallinnon tulemista.
JERUSALEMIN VANHANKAUPUNGIN arabikauppias hyökkäsi lauantaina kauppansa ohi kulkevan haredi-miehen kimppuun, joka oli matkalla Länsimuurille. Hänen liittyi muita paikalla olleita arabeja. Poliisi sulki David-kadun etsiessään pahoinpitelijöitä, jotka saatiin kiinni. Poliisin asettamien valvontakameroitten mukaan arabikauppias oli käyttäytynyt provosoivasti useita ohikulkevia ihmisiä kohtaan.
PALESTIINALAISET ampuivat sunnuntaiaamuna seitsemännen raketin Gazasta Israeliin tulitauon alkamisesta lähtien. Se putosi aukealle paikalle lähelle kibbutsia aiheuttamatta vahinkoa. Israelin hallitus käsittelee istunnossaan tänään jatkuvia tulitauon loukkauksia. Palestiinalaiset sanovat, että Israel on tehnyt 70 tulitauon rikkomista, tosin valtaosa niistä Länsirannalla, joka ei ole mukana sopimuksessa.
ISRAELIN TUHOUTUMINEN on pian todellisuutta, oli Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin viesti Qatarissa vierailevalle PA:n pääministeri Ismail Haniyehille, joka osallistui Aasian kisojen avajaistilaisuuteen Dohassa. Ahmadinejad kertoi IRNA:n lauantaisen raportin mukaan, että länsivaltojen muslimimaan sydämeen perustettu sionistinen etuvartioasema tuhotaan ja Jerusalem vapautetaan pian. Haniyeh sai erikoisvastaanoton Qatarin emiiri sheikki Hamed bin Khalifa Al-Thanin tullessa häntä vastaan lentokentälle.