Friday, October 06, 2006

PERJANTAI 06.10.06
1. ISRAEL
HAMAS on valmistautumassa uuteen väkivalta-aaltoon Israelia vastaan perustamalla ns. nukkuvia soluja Länsirannalle ja hankkimalla uudenaikaisia aseita. Ne voivat tietenkin toimia myös Fatahin rakenteita vastaan alueella, mutta varsinainen kohde on Israel. Hamas ei tunnusta Israelin valtiota eikä suostu sopimuksiin, joissa sen toimintavapautta rajoitettaisiin.
PA:n turvallisuusupseerin mukaan terrorijärjestöt ovat valmistautumassa toimintaan Libanonin sodan aikaisen suhteellisen rauhallisen ajan jälkeen, jos sopimusrintamalla ei päästä etenemään.
Terrorijärjestöt pyrkivät sopeuttamaan Hizbullahin käyttämää taktiikkaa Libanonissa. Muutama kuukausi sitten ilmeisesti Islamic Jihadin terroristit yrittivät ampua raketteja Jeninin lähellä, mutta koe epäonnistui.
On vain ajan kysymys, koska tarvittava tieto ja kokemus saavutetaan. Hizbullah on aktiivinen Länsirannalla tukien siellä toimivia solujaan rahallisesti, jota sillä näyttää olevan runsaasti käytettävissään. Äskettäin Tulkarmissa paljastettu Fatahin solu oli melkoisen pitkällä omissa rakettikokeiluissaan.
KEREM SHALOMIN raja-aseman läheisyyteen Egyptin, Gazan ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa sijoitetut reserviläissotilaat katselevat huolestuneina Israelin ja Egyptin välistä rajaa, jota heidän tulisi vartioida. Tällä alueella satakunta päivää sitten PRC:n tilaamat kommandojoukot kaappasivat IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ja surmasivat kaksi muuta vetäytyen takaisin Gazan alueella. He olivat tulleet tukikohdan alitse kaivettua tunnelia pitkin, mutta sotilaat uskovat seuraavan mahdollisen iskun tukevan Egyptin puolelta rajan yli. Rajalla on vanha ja sotilaitten kokemuksen mukaan epäkuntoinen sähköistetty aita muutaman kilometrin matkalla, mutta loppuosa rajasta on täysin auki, vain reiällinen verkkoaita osoittaa rajan paikan.
IDF uskoo, että Hizbullahin ja al-Qaidan kouluttamat Hizbullahin terroristit yrittävät uutta kaappausta, mikä tyydyttäisi sekä al-Qaidan että Hamasin ja Hizbullahin toiveita.
Kamelit ohjastajineen pystyvät vaivatta ylittämään huonokuntoisen raja-aidan, mutta myös sähköisen osan läpi pääsee joku edullisempia elinolosuhteita etsivä silloin tällöin. IDF:n sotilaitten apuna on beduiinisotilaita, jotka tuntevat alueet ja osaavat seurata jälkiä, mutta rajaan ylittäjillä on myös oppainaan beduiineja, jotka liikkuvat alueella vapaasti ja tuntevat seudut kuin omat kämmenensä. Heidän ja sotilaitten välinen kamppailu on eräänlaista piiloleikkiä, jossa taitavampi voittaa, joskus ei kumpikaan.
USA:N ULKOMINISTERI Ricen vierailu Israelissa ei tuottanut juuri minkäänlaisia näkyviä tuloksia. Molemmat osapuolet toistelivat iskulauseita, joita julkisuudessa on esitetty kuukausikaupalla. He ovat selvillä ongelmista ja niitten syistä kuten myös siitä, ettei niitten selvitteleminen käy käden käänteessä.
Rafahin terminaalin läpivalaisulaitteita ja muita joustavaan liikenteen tarkkailuun tarvittavia laitteita parannellaan, jonka kustannuksiin sekä USA että Israel on valmis osallistumaan. Israel suostui avaamaan Rafahin terminaalin toistaiseksi. Uudet laitteet valmistunevat ensi lopulla, juuri sopivasti Gazan alueen sadonkorjuun aikana. Karni-terminaali Gazasta Israeliin avataan, kun siihen on mahdollisuuksia.
USA lupasi 20 miljoonaa Abbasin ”presidenttikaartin” kouluttamiseen ja aseistamiseen. Sivullisena asioita tarkastellen tuntuisi, että Gazassa on tarpeeksi aseita ja lisää tuodaan Egyptistä jatkuvasti. Kokemus on osoittanut, että tämä erikoisjoukkojen kaarti Force-17 kääntää kovin usein uudet aseensa IDF:n sotilaita ja siviilejä vastaan. Eikö voitaisi ajatella, että vaihdettaisiin aseet leipään, jota gazalaiset tarvitsevat?
RICE TOTESI, ettei USA ole havainnut Syyrian lisänneen aseitten salakuljetuksia Hizbullahille, mutta että jatkuvaan tarkkailuun on syytä. Israel haluaisi, että Syyrian ja Libanonin rajalle saataisiin päteviä ulkomaisia joukkoja Libanonin omien joukkojen tueksi.
Rice pyrkii muodostamaan maltillisten arabimaitten tukiryhmää tilanteelle, jossa joudutaan päättämään Iranin vastaisia sanktioita YK:n turvallisuusneuvostossa. On odotettavissa, että asiaa käsitellään kuun vaihteen aikana, ja silloin Iranille voidaan antaa vielä 30 päivää aikaa suostua YK:n vaatimuksiin luopua uraanin rikastamisesta, mitä Iran on vastustanut ehdottomasti. Venäjä ei kannata sanktioita.
VENÄJÄN kiinnostus Lähi Itään on kasvanut viimeisten kuukausien aikana. Sillä on suuria rakennuskohteita Iranissa, jonka atomivoimalaitoksia se rakentaa. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov kielsi, että uudenaikaisia venäläisiä pst-ohjuksia olisi joutunut Hizbullahin käsiin ja että niillä olisi tuhottu useita Merkava-tankkeja ja surmattu kymmeniä IDF:n sotilaita. Venäjä kuitenkin erotti sen aseviennistä vastaavan upseerin, mikä osoittanee Venäjän myöntäneen, että aseita oli myyty vastoin Sharonille annettua lupausta.
ISRAELISSA seurataan huolestuneina Venäjän Libanoniin lähettämää 550 ”insinöörin” joukkoa, joitten tehtäväksi kuvataan sodassa tuhoutuneitten siltojen ja maanteiden rakentaminen. Näitä turvajoukkoja, joita ei ole alistettu YK:n johdon alle, turvaa venäläinen moottoroitu pataljoona, joita johtaa muslimiupseeri.
Lisäksi viimeisten tietojen mukaan Venäjä avusti Hizbullahia välittämällä sille tiedustelutietoja IDF:n sotilaitten liikkeistä ja suunnitelmista Libanonin sodan aikana.
VENÄJÄ vaatii omistusoikeuksia ns. Venäläiseen alueeseen (Russian Compound) Jerusalemissa, jonka historialliset rakennukset ovat olleet poliisin käytössä mandaattiajalta lähtien. (JP 06.10.06 C B Glick)
GAZASTA KARKOTETTUJA PERHEITÄ elää edelleen tilapäisissä suojissa, ja hallituksen edustajat toteavat, että 1400 perhettä 1600:sta voi odottaa saavansa lopullisen kotinsa aikaisintaan kahden vuoden päästä.
Hallituksen edustaja väittää, että hidastelun syynä ovat olleet sekä karkotettujen vaihtuvat vaatimukset että hallituksen suunnitelmien keskeneräisyys.
Suurin syy lienee kuitenkin hyvän tahdon puute. Heidän ongelmansa eivät ole enää uutinen eivätkä kiinnosta poliitikkojakaan, joilla olisi valta vaikuttaa asioihin. Eivät edes nekään, jotka vapaaehtoisesti suostuivat muuttamaan kodeistaan Gazassa ja allekirjoittivat sitä koskevat paperit, ole saaneet lupauksista huolimatta omia talojaan.
2. PALESTIINA
HAMAS SUUNNITTELEE suurta mielenosoitusta täksi päiväksi Gazan alueella saadakseen tukea Mahmoud Abbasin painostusta ja Hamasin johtaman PA:n hallituksen kaatamisyrityksiä vastaan. Abbas matkustaa tiettävästi vielä kerran keskustelemaan pääministeri Ismail Haniyhein kanssa hallitusyhteistyöstä.
Mielenosoitukset alkavat heti perjantain rukousten jälkeen. Kokoontuminen tapahtuu Yarmouk jalkapallokentällä Gazan kaupungissa. Järjestäjät odottavat satojen tuhansien osallistuvan tilaisuuteen, johon ihmisiä kuljetetaan busseilla kaupungin ulkopuolelta.
Hamasin edustajat valittavat, että Abbas hyljeksii kokonaan maan vaaleilla valittua hallitusta, matkustaa ulkomaille ilman hallituksen edustajia ja neuvottelee kansaa koskevista kysymyksistä kuin maalla ei olisi hallitusta ollenkaan, kuten äsken Ricen vierailun yhteydessä. He syyttävät Abbasia, että hän kokoaa varjohallitusta maahan suunnitellessaan pystyttävänsä uuden hallituksen, jota johtaisi sitoutumaton pääministeri ja jonka ministerit olisivat alansa ammattihenkilöitä.
IDF SURMASI kolme Islamic Jihadin jäsentä kahdessa erillisessä iskussa Gazan alueella eilen ja keskiviikkona. Torstaiaamuna IAF ampui ohjuksen autoon, joka kuljetti Jihadin jäseniä. Kaksi autossa ollutta kuoli. Kaksi muuta palestiinalaista haavoittui keskiviikkona ohjusiskussa. Myöhemmin keskiviikkona sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka oli asettamassa pommia Gazan turva-aidan viereen.
Palestiinalaiset ampuivat eilen kaksi Kassam-rakettia Israelin puolelle, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
ISRAEL AVASI Rafahin rajaterminaalin eilen. Se on ollut vain hetkittäin auki terrorivaaran vuoksi.
Myös Karni-terminaali on avattu ruokatarpeitten kuljettamiseksi Gazaan.
VIISI Al-AKSAN jäsentä jäi loukkuun salakuljetustunnelin räjähtäessä Gazassa tänään. Yksi heistä kuoli.

LEHTIMAJANJUHLAT alkavat tänä iltana ja kestävät koko ensi viikon. Juhlille tulee nelisentuhatta evankelista vierasta, 1500 vähemmän kuin viime vuonna.
Tiistaina järjestetään vuosittainen värikäs marssi Jerusalemin halki, johon uskotaan ainakin 2500 jerusalemilaisen asukkaan osallistuvan ulkomaisten vieraitten lisäksi.

Thursday, October 05, 2006

TORSTAI 05.10.06

1. ISRAEL

USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice tapasi eilen keskiviikkona sekä pääministeri Ehud Olmertin että PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin.

Ricen Lähi Idän vierailusta annettiin jo ennakkoon tietoja, ettei hänellä ole uusia suunnitelmia tai ehdotuksia, vierailua kuvataan ”huoltovierailuksi”. Ricen kriitikot ovatkin syyttäneet häntä siitä, ettei USA:n ulkoministeriöllä ole minkäänlaista Lähi Idän pitkän tähtäyksen suunnitelmaa, vaan sen toiminta muistuttaa enemmän kriisinhallintaa, eli eteen tulevien kriisien hoitamista.

Hamasia edustava PA:n hallituksen pääministeri Ismail Haniyeh on tosin syyttänyt Ricen vierailun tarkoituksena olevan USA:n suunnitelman toteuttamisen, jonka mukaan Lähi Idän valtioista muotoillaan USA:lle kuuliaisia satelliittivaltioita. Haniyeh on tietenkin loukkaantunut siitä, ettei Rice suostu tapaamaan häntä, PA:n pääministeriä. Rice lensi Israeliin Egyptistä. Hänellä on sovittu tapaaminen tänään Israelin puolustusministeri Amir Peretzin ja ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa.

Rice pyysi Olmertia avaamaan Karni terminaalin Gazan alueelle, jonka kautta tavaraliikenne kulkee Israeliin ja takaisin. Terminaali on jouduttu pitämään suljettuna toistuvien terrorivaroitusten vuoksi. Rice haluasi myös, että Israel suorittaisi keräämiään vero- ym. varoja palestiinalaisille.

Olmert selitti, ettei Israel voi vapauttaa pidättämiään ja tuomittuja palestiinalaisvankeja ennen Gilad Shalitin palauttamista. Rice tapasi ennen Ramallahin matkaansa Fatahin Tanzim-johtajia, osa heistä IDF:n etsittyjen listalla, mikä aiheutti epäileviä kysymyksiä tapaamisen tarkoituksesta.

PA:N PUHEENJOHTAJA MAHMOUD ABBAS uhosi voitonvarmuutta todetessaan, että hänellä on nyt sekä USA:n että maailman valtioitten yleinen mielipide ja tuki takanaan alkaessaan selvittää lopultakin PA:n hallituskriisiä. Hän lupaili, että jos Hamasin johto ei suostu kvartetin esittämään kolmeen vaatimukseen kuukauden loppuun mennessä, hän erottaa Haniyehin hallituksen ja asettaa uuden.

RICEN VIERAILUN tärkein tarkoitus Ramallahissa lienee Abbasin aseman vahvistaminen. Hänen asemansa pönkittämistä on tehty monien vuosien ajan sekä USA:n että EU:n toimesta ilman, että siitä on mitään konkreettisia tuloksia. Saman suuntaisia vaatimuksia esitetään Israelille toistuvasti.

Muistuttaa yhä enemmän halvaantuneen hevosen piiskaamista.

KENRAALIMAJURI Yiftah Ron-Tal uskalsi avata suunsa kirpeään Israelin armeijan johdon syyttelyyn vain kuukautta ennen lopullista eroaan armeijasta haredi.lehdelle antamassaan haastattelussa. Samalla hän vihjaili halustaan antautua politiikkaan 33 vuoden armeijan aktiivipalveluksen jälkeen. Hänellä oli viime viikolla siihen tähtäävä keskustelu Binyamin Netanyahun kanssa, joka hämmästeli Ron-Talin lehdelle antamaa haastattelua, koska keskustellessaan hänen kanssaan Ron-Tal ei esittänyt arvostelua esimiehistään. IDF:n komentaja Dan Halutz on harkinnut Ron-Talin erottamista armeijasta.

Yiftah Ron-Tal liittyi siihen kasvavien armeijan komentajien joukkoon, jotka ovat uskaltaneet avata suunsa arvostellakseen Libanonin sota II:n johtamista kuten myös Gazan evakuoinnin mielekkyyttä.

ISRAELIN ARMEIJAN JOHTO on antanut Libanonin raja-alueita vartioiville sotilaille luvan avata tuli mielenosoittajia vastaan, jos he tuntevat joutuneensa vaaraan. Heidän tulee ensin ottaa yhteys UNIFIL:in paikalliseen komentajaan, joka informoi asiasta Libanonin armeija yksiköitä alueella. Vasta sitten IDF:n sotilailla on oikeus toimia oman harkintansa mukaan, jos Libanonin armeija (LAF) ei toimi.

Hizbullahin lippuja heiluttelevat mielenosoittajat ovat sodan jälkeen ainakin kerran kokoontuneet Libanonin raja-alueelle sähköisen raja-aidan taakse huudellen solvauksia ja Hizbullahia ylistäviä iskulauseita.

Hizbullahin terroristeja siirtyi suurin joukoin asemapaikkoihinsa Libanonin eteläosaan ennen Libanonin ja UNIFL:in uusien joukkojen saapumista.

IAF on jatkanut ylilentojaan Libanonin ilmatilassa ja aikoo jatkaa niitä, kunnes Hizbullahin kaappaamat kaksi IDF:n sotilasta – Eldad Regev ja Ehud Goldwasser – on palautettu, sekä varmistunut, ettei Syyria salakuljeta aseita Hizbullahille YK:n päätöslauselman 1701 vastaisesti.

VATIKAANI PERUUTTI omistamansa alueen 50 vuotta voimassa olleen vuokrasopimuksen Jerusalemin maahanmuuttajien vastaanottokeskuksen kanssa, joka siten menettää maamerkkinä olleen kolmekerroksisen päärakennuksen, joka toimi asuntolana ja klubitiloina ja jossa toimi Ulpan Etzion. Alue sijaitsee Bakan kaupunginosassa ja sen omistaa Karmeliittikirkko, joka myi alueen yksityiselle kehitysyhtiölle ja se tulee vapauttaa kolmen vuoden kuluessa. Ulpan Etzion kielikoulussa opiskelee tällä hetkellä 165 oppilasta 20 maasta, ja 103 heistä asuu keskusrakennuksessa.

ÖLYÄ ISRAELISTA.

KANSALLISEN Cenco-yhtiön johtaja tri Eli Tenenbaum kertoi JP:n artikkelissa, että yhtiön tutkijat huomasivat korkean paineen alueella, ja kun he avasivat korkin, öljyä alkoi virrata vapaasti. He uskovat löytävänsä öljyä lisää Kuolleenmeren pohjoisosasta. Porausaukon vierestä he löysivät lupaavan alueen, jossa on raakaöljyä 6 miljoonaa tynnyriä, nykyhinnoilla arviolta 300 miljoonan USD arvosta.

2. UUTISOTSIKOITA

Kuusi palestiinalaista yritti kaapata tehtaanjohtajan Kiryat Seferissä keskiviikkona. Miehet tunkeutuivat tehtaan toimistaan ja uhkasivat johtajaa, joka onnistui vetää esiin käsiaseensa ja tehtaan suoja-aidassa olevien verijälkien perusteella haavoitti ainakin yhtä heistä. Aitaan tehdyn aukon läheltä löydettiin käsineet, leikkiase ja muovisia käsirautoja.

Libanonin sodassa kaatuneen IDF:n sotilaan Rafenael Muscalin vanhemmat tapasivat keskiviikkona pääministeri Olmertin. Olmert aloitti tapaamisen kehumalla: ”Se oli ihme – me aloitimme sodan ja sen ansiosta havaitsimme kaikki virheemme. Ajatelkaapas, jos olisimme löytäneet ne vasta myöhemmin.” Muscal kertoo havainneensa, että Olmert on kuuro toisten kärsimyksille. ”Ajatelkaa, että poikasi kuoleman jälkeen sinulle kerrottaisiin, että hän kuoli siksi, että havaitsisimme virheemme”, hän valitti. Tapaamisen lopulla vanhemmat ojensivat Olmertille kirjeen, johon he pyysivät Olmertin allekirjoitusta. Siinä Olmert ilmoittaa eroavansa. Olmert sanoi olevansa eri mieltä ja taittoi kirjeen taskuunsa.

VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergey Lavrov kertoi keskiviikkona israelilaiselle delegaatiolle, että Venäjän tiedustelun mukaan Hizbullahin kaappaamat kaksi IDF:n sotilasta ovat hyvässä kunnossa. Hän lupasi antaa lisätietoja Olmertin pian tapahtuvan Moskovan vierailun yhteydessä eikä suostunut kertomaan lisää tai tunnustamaan, että Venäjän tiedustelu olisi mitenkään sekaantunut kaappausdraamaan.

PALESTIINAN AL-QAIDA julkisti äskettäin videon, jossa se sanoo surmanneensa Jad Tayehin, PA:n yleisen turvallisuusjärjestön ulkomaan asioitten johtajan. Järjestö sanoo hyökkäävänsä niitä vastaan, jotka häpäisevät islamia, myös ei-uskonnollisia arabeja, sekä Israelin ja USA:n omistamia kohteita Israelissa ja sen läheisyydessä. Viiden minuutin video tuli julkisuuteen Ricen Abbasin vierailun yhteydessä. Videossa puhuu järjestön johtaja Abu Hafs, luultavasti peitenimi, joka kritisoi PA:n johtajia heitä nimeämättä siitä, etteivät he tee tarpeeksi Palestiinan kansallisen asian hyväksi. Siinä varoitetaan juutalaisten ja kristittyjen kanssa yhteistyössä toimivia ja Allahin ja hänen uskontonsa vihollisia, jotka häpäisevät islamia.

ISRAELIN HALLITUS näyttää yhä useammin keskittyvän sisäisten riitojensa selvittelyyn, josta viimeisin tapahtui eilen Olmertin syytettyä urheilu- ja kulttuuriministeri Ophir Pines-Paz hallituksen sodan aikaisesta johtamisesta, kuten Maariv-lehden haastattelussa kerrottiin. Pines-Paz ilmoitti, ettei hän ollut antanut sellaista lausuntoa, mutta Olmert jatkoi syytöstään toteamalla, että kaikki ministerit olivat kollektiivisesti osallistuneet hallituksen päätöksiin ja ovat samalla tavoin vastuussa niistä.

Olmert on useaan kertaan todennut hallituksen istunnoissa, että vain hän on oikeutettu kertomaan hallituksen politiikasta julkisuudessa, ja että ministerien ei tule esittää eriäviä mielipiteitään julkisesti.

Wednesday, October 04, 2006

KESKIVIIKKO 04.10.06
1. ISRAEL
Kun Israelin poliitikot vasemmalla laidalla tarvitsevat jotain, jolla pönkittää hupenevaa imagoaan, he tarttuvat Juudean ja Samaria juutalaisten uudisasukkaitten, ns. setlereitten, asioihin. Heitä haukutaan setlereiksi siksi, ettei heille haluta antaa normaalin Israelin asukkaan tuntomerkkiä. He ovat vähemmän kuin kansalaisia tämän vasemmiston suosiman terminologian mukaan. Paitsi poliitikot, myös ns. ihmisoikeusjärjestöt kuten Peace Now (Rauha Nyt) ja vastaavat, tarttuvat hanakasti näiden ali-kansalaisten asioihin, koska sillä saa aina maan median huomion. Uudisasukkaita syytetään siitä, että he laittomasti laajentavat asumisyhteisöään, vaikka se tapahtuisi tarkasti heille aidoitetun alueen sisäpuolella. Eihän mikään elävä yhteisö pysy samalla tasolla, sen tulee saada kasvaa ja kehittyä luonnon edellytysten mukaan. Tämä halutaan heiltä kieltää. Tämän lisäksi nuoret haluavat itsenäisyyttä ja vapautta, ja siksi he mielellään muuttavat primitiivisiin olosuhteisiin läheiselle kukkulalle pystyttäen sinne kevytrakenteisia parakkeja. Sinne on tietenkin rakennettava tie, ja ennen pitkää välttämätön infrastruktuuri, vesi- ja viemärijohdot ja sähköt. Viimeistään tässä vaiheessa nämä inhimillisyyden puolustajat ovat paikalla osoittelemassa sormellaan: Katsokaa mitä ne taas ovat tehneet, vallanneet vapaan kukkulan, joka ei kuulunut kenellekään.
Ja sitten tulee joku Labour-puolueen puheenjohtaja, joka sattuu olemaan myös puolustusministeri, Amir Peretz, jonka rauhanmiehen imago ryvettyi pahasti Libanonin juoksuhiekassa, ja uhoaa, että heti Lehtimajanjuhlien jälkeen 12 Juudean ja Samarian alueilla olevaa ulommaista parakkikylää (outpost) tullaan tuhoamaan armeijan toimesta. IDF ei varmaan ole ollenkaan onnellinen tästä puolustusministerin uhkauksesta, sillä suuri osa sen sotilaista on kotoisin juuri noilta alueilta, joitten tuhoamista Peretz nyt haluaa, jo siksikin, että IDF:n moraali on alhaalla Libanonin epäonnistuneen sodan jälkeen.
Maale Adumimin, joka sijaitsee ns. Länsirannalla, kaupunginjohtaja antoi vinoilevan lausunnon Peace Now raportin julkaisemisen jälkeen: ”Olemme todellakin rakentaneet lisää: Hautoja sotilaillemme, jotka kaatuivat puolustaessaan myös Peace Now järjestön koskemattomuutta. Pyydämme anteeksi, ettemme huomanneet pyytää lupaa siihen Peace Now järjestöltä.” Tähän tapaan, joskaan ei aivan näillä sanoilla.
RESERVILÄISET, jotka taistelivat Libanonin sodassa ja ovat parin kuukauden ajan yrittäneet mielenosoitusten kautta saada mielipiteensä kuuluville, ovat saaneet yllättävää tukea useilta eri poliittisiin puolueisiin kuuluvilta marxilaisesta Meretzistä oikeiston äärilaidalla tunnettuun Israel Beiteinu-puolueeseen sekä Gazan, Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvostolta. Reserviläisistä osa haluaa maan johdon eroa, toiset haluavat kansallisen tutkimuskomitean pystyttämistä, mikä on hajottanut heidän asemaansa.
Nyt yhdistettävin voimin halutaan kansallisen tutkimuskomitean pystyttämistä ja hallituksen asettaman ns. Winograd-komitean purkamista, joka muutenkin on vaikeuksissa henkilövalintojen suhteen. Sen sihteeriksi valittu henkilö toimi Kadima puolueen vaalisihteerinä, mikä ei ainakaan osoita puolueettomuutta.
Uusi yhteistyö poliittisten puolueitten ja reserviläisten kesken voi vaikeutua siksi, että se voi tarvita Knessetin mukaan tuloa. Se voi myös vaikeuttaa yhteistyötä Quality Government järjestön kanssa, joka toimii puhtaasti ei-poliittisella pohjalla, ja joka pyrkii valvomaan hallituksen ministereitten kelvollisuutta ja moraalia.
ISRAELIN IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ (ACRI) vaatii, että Winograd-komitean tulee tutkia IDF:n operaatioita, joissa menehtyi joukko libanonilaisia siviilejä. Se esittää kaksi tapausta, joissa tutkimus ainakin on tarpeen: IAF:n Kafr Kanan kylän pommitus heinäkuun 30. päivänä, jossa kuoli 28 siviiliä, sekä siviiliasutusten pommitus ns. rypälepommeilla, mikä teki noista alueista miinakenttiä. Nämä tapaukset olivat myös Ihmisoikeuksien tarkkailun (HRW) raportissa, jossa kerrotaan IAF:n pommittaneen heinäkuun 12. ja 27. päivien välisenä aikana siviiliasuntoalueita. Sinä aikana kuoli 400 siviili-ihmistä HRW:n raportin mukaan. Raportti ei ota huomioon sitä, että IDF pommitti noilla alueilla taloja, joissa sen tiedustelun mukaan asui Hizbullahin terroristeja, ja joissa se säilytti aseitaan ja rakettejaan, ampuen osan niistä asuintaloista. Asukkaita varoitettiin siirtymään turvaan ennen pommitusta, mutta Hizbullah pyrki estämään sen.
Tämä kuului Hizbullahin taktiikkaan myös pitkin Libanonin eteläosan kyliä, joissa terroristit asuivat perheineen muun väestön keskellä, siirtyen sieltä bunkkereihinsa moottoripyörillä saatuaan käskyn kännykällä.
YK:N RAUHANTURVAAJAT LIBANONISSA ovat tiettävästi saaneet uusia ohjeita YK:sta, joitten mukaan se voi tarvittaessa käyttää voimaa rauhanturvaamisoperaatioissaan. Tämä on selvä muutos kenraali Alain Pellegrinin aikaisempiin lausuntoihin, joissa hän kielsi kaikenlaisen voimankäytön esim. estääkseen Hizbullahin terroristeja siirtymistä asemiin rajalle sekä aseitten takavarikoiminen niiltä, jotka kulkevat aseistettuina julkisesti. On mielenkiintoista nähdä, miten Hizbullahin johto tulee suhtautumaan tähän, sillä Nasrallah on toistuvasti uhonnut, ettei se siirry asemistaan Libanonin Israelin vastaiselta rajalta eikä tule luopumaan aseistaan. Tosin se on selittänyt, ettei aseita kanneta julkisesti, niitä pidetään valmiina bunkkereissa. UNIFIL-joukkoja on Libanonissa nyt n. 5 200, ja niitä kasvatetaan 15 000 mieheen, kuten myös Libanonin armeijan miesvahvuutta alueella.
LIBANONIN pääministeri ja puolustusministeri ovat pyytäneet EU:n aseapua ja koulutusta armeijansa tason nostamiseksi. Varsinkin ilmatorjunta-aseet ovat Libanonin toivomuslistalla, sillä sitä kiusaa IAF:n koneitten toistuvat ylilennot Libanonin taivaalla, eikä se voi asialle mitään muuta kuin protestoida YK:lle.
2. PALESTIINA
Aseelliset taistelut ovat ainakin toistaiseksi laantuneet, mutta sanasota on kiihtynyt entisestään.
Al-Aksa Marttyyrien Prikaatin julkistama tappouhkaus joillekin Hamasin johtajille on aiheuttanut kiivaita ja vertatihkuvia vastauhkauksia Hamasin johdolta. Al-Aksan tappolistalla olivat Hamasin Damaskoksessa asuva johtaja Khaled Mashaal, PA:n sisäministeri Said Siam ja Hamasin ns. nopean toiminnan joukkojen (n. 3500 miestä) komentaja Youssef al-Zahar (ei ulkoministeri, kuten edellisessä raportissa virheellisesti kerrottiin). Hamasin edustaja Mushir al-Masri kutsui lentolehtisen kirjoittajia ”sionistisen miehityksen agenteiksi”. Hän esitti syytöksen, että lentolehtiset on laadittu tarkan suunnitelman mukaan, jonka Fatahin johtajat ovat suunnitelleet vallankaappauksen tekemiseksi Hamasin hallitusta vastaan.
FATAHIN EDUSTAJA Länsirannalla Muhammad Hourani sanoutuu irti kirjelmästä ja sanoo, etteivät poliittiset teloitukset ja väkivalta kuulu sen toimintatapoihin, koska ne ylittävät yleisesti hyväksytyt säännöt. Azzam al-Ahmadin mukaan Abbas antaa vielä kaksi viikkoa Hamasille aikaa perua yhteishallitusta vastustavan kantansa. Abbas on esittänyt vaatimuksen USA:lle lisäaseitten saamiseksi. Fatah sai heinäkuussa 2006 arviolta 3000 M-16 kivääriä ja miljoona patruunaa. Ne oli tarkoitettu Force-17 ns. ”presidenttikaartille”, mutta ne joutuivat al-Aksan käsiin. Niitten ensimmäiset uhrit olivat israelilaiset autoilijat, ja palestiinalaiset vannoivat, ettei niitä tulla käyttämään palestiinalaisia vastaan, vain israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan.
JERUSALEMIN MEDIA TIEDOSTUSKESKUKSEN julkistaman mielipidetiedustelun mukaan Fatahin kannatus on nyt 32 %, Hamasin 30 %. Pääministeri Haniyehin kannatus on 19 %, Abbasia kannattaa 14.5 %; Israelin vankilassa viittä elinkautista istuvan Marwan Barghoutin kannatus on 4.5 %.
Hamasin edustaja huitaisee tutkimuksen sivuun vannoen, että Hamas on edelleen suosituin ja tulisi voittamaan vaalit, jos ne pidettäisiin nyt. Haniyeh vastustaa uusia vaaleja.
AL-AKSA MARTTYYRIEN johtaja länsirannalla Abu Ahmed sanoo, että Mahmoud Abbasin suostuminen tunnustamaan Israelin on vain poliittinen juoni. Hänen mukaansa Fatah ei ole koskaan tunnustanut Israelia, vain PLO on sen tehnyt. Hän selittää, että juonen takana on saada Israel uskomaan palestiinalaisten hyvään tahtoon ja antaa näin aikaa palestiinalaisten järjestäytymiselle ja aseistautumiselle. Fatahin lopullisena päämääränä on Ahmedin mukaan Israelin tuhoaminen. Myös Israelin turvallisuusjohtajat ovat varoittaneet, että palestiinalaisten valtava aseitten hankkiminen Gazan alueelle tähtää sotaan Israelia vastaan Hizbullahin esimerkkiä noudattaen.
IAF POMMITTI palestiinalaista autoa Gazan alueella tiistaina. Autossa oli Islamic Jihadin terroristeja, joista viisi haavoittui. Auto kuljetti aseita ja räjähdysaineita, sillä siitä kuului useita räjähdyksiä ohjusiskun jälkeen.
NAAMIOITUNEET PYSSYMIEHET ampuivat Hamasin johtajan Mohamed Odehin, 37, Kalkiliyan lähellä Kfar Saban kylässä. Hän oli juuri tullut ulos moskeijasta, kun 3 naamiomiestä ampui hänet.
IDF pidätti yön aikana 9 etsittyä palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilla.
IDF:N EROAVA KENRAALIMAJURI Yihtah Ron-Tal kritisoi ankarasti IDF.n toimia vähän ennen eroaan armeijasta. Hänen mielipiteitään julkaistiin ortodoksien Kfar Chabad lehdessä. Ron-Tal sanoo, että Gazan evakuointi oli itsemurha ja Libanonin sota epäonnistui, jonka johdosta armeijan johdon ja pääministerin tulee tehdä omat johtopäätöksensä. IDF:n päällikkö Dan Halutz pitää hänen lausuntojaan sopimattomina.

Tuesday, October 03, 2006

TIISTAI 03.10.06
1. ISRAEL
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abul Gheit kertoi medialle maanantaina, että korpraali Gilad Shalitin kaappaajat hylkäsivät Israelin tarjouksen 900 – 1000 palestiinalaisen vapauttamisesta. Shalit kaapattiin kesäkuun 25. päivänä Kerem Shalomin lähellä olevaan IDF:n tukikohtaan tehdyn kommandoiskun yhteydessä, eikä hänen olinpaikastaan tai terveydentilastaan ole mitään tietoa. Punaisen Ristin edustajaa ei ole päästetty näkemään häntä, kuten ei Hizbullahin kaappaamaa kahta haavoittunutta IDF:n sotilastakaan.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II oli presidentti Mubarakin vieraana Kairossa maanantaina. He keskittyivät keskusteluissaan tilanteeseen palestiinalaisten alueilla, joka on kehittymässä entistä vaarallisemmaksi ja voi levittäytyä ainakin sekä Jordaniaan että Egyptiin. Jordanian kansasta 65 % on palestiinalaista syntyperää ja Egyptissä Muslimiveljeskunta on vahvistunut entisestään.
MUBARAK ESITTI huolestuneisuutensa ja osanottonsa 12 palestiinalaisen kuolemasta ja yli sadan haavoittumisesta Fatahin ja Hamasin välisissä tulitaisteluissa alkuviikon aikana. Toinen Mubarakin tarjoaman ”iftarin”, Ramadanin paastopäivän jälkeisen illallisen, aikana käsitelty aihe oli USA:n pyrkimys haalia Iranin vastainen maltillisten arabimaitten muodostama ryhmittymä, johon kuuluisivat Saudi Arabia, Oman, Qatar, Yhdistynyt Emiirikunta, Jordania ja Egypti. USA:n toiveena on, että nämä maat pystyisivät painostamaan Hamasia hyväksymään Abbasin yhteishallituksen muodostamisen sekä taivuttamaan Syyrian irtautumaan Iranin tiukentuvasta otteesta.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lentää sitä varten Lähi Itään tänään. Hänellä on ensin neuvottelu noitten maltillisina pidettyjen arabimaitten ulkoministerien kanssa, jonka jälkeen hän keskustelee presidentti Mubarakin kanssa ennen matkaansa Israeliin ja Ramallahiin. Israelista Rice matkustaa Saudi Arabiaan ja ehkä Persianlahden ystävälisiin maihin. Hän suunnittelee kokousta myös EU:n johdon kanssa.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi äskettäin median edustajille, että Madridin kokouksen jälkeen annettiin kaksi vuotta aikaa rauhanneuvotteluille Israelin ja Syyrian välille. Jos neuvotteluja jatketaan siitä, mihin ne silloin keskeytyivät, Assadin mukaan tarvitaan kuusi kuukautta rauhansopimuksen solmimiseksi.
Israelin johto ei ole vielä ottanut kantaa tähän Assadin viimeiseen tarjouksen, mutta pääministeri Ehud Olmert totesi muutama päivä sitten, ettei aika ole sopiva neuvotteluille Syyrian kanssa. Israel odottaa Syyrialta konkreettisia toimia, kuten terrorijärjestöjen toimistojen sulkeminen Damaskoksessa ja terrorijohtajien karkottaminen maasta, sekä Hizbullahin aseistamisen ja sen jäsenten kouluttamisen lopettaminen. Ilman näitä toimia Israelin on vaikea uskoa Syyrian johdon vilpittömyyteen.
Syyria ilmoittaa siirtävänsä joukkojaan Irakin rajalta Libanonin rajalle valvomaan liikennettä Libanoniin, mutta USA on esittänyt huolensa rajan aukenemisesta Irakiin, jonne virtaa aseita ja terroristeja Syyriasta.
2. INTIAN JUUTALAISIA
Intiassa Mizoramin ja Manipurin osavaltioissa uskotaan asuvan kaikkiaan 7000 juutalaisen Menashe-heimon jälkeläistä, jotka Assyria karkotti asuinsijoiltaan 27 sukupolvea sitten, ja jotka joutuivat etsimään itselleen uusia asuinpaikkoja. Perimätiedon mukaan he samosivat itään ensin Kiinaan, josta he joutuivat siirtymään Intian pohjoisosaan lähelle Myanmaria. Vaikka useimmat heistä kääntyivät kristinuskoon 20. vuosisadan alkaessa, he ovat säilyttäneet useita juutalaisia tapoja, kuten sapatin vietto ja rituaalisen puhtauden vaatimia tapoja (kashrut). He ympärileikkasivat poikalapset 8 päivän ikäisinä ja pitivät huolta perheen puhtaussäännöistä. Nyt 218 yhteisön Intiassa juutalaisen uskon vaatiman kääntymisen suorittanutta jäsentä on saanut luvan muuttaa Israeliin ryhmänä.
Aiemmin Intian juutalaiset tulivat Israeliin yksityishenkilöinä turistien tapaan ja suorittivat kääntymisen täällä. Tämä johtui siitä, ettei Intian hallitus katsonut suopeasti suurien kansanjoukkojen muuttoon maasta.
Intiasta muuttaneita juutalaisia on Israelissa tuhatkunta. Heitä asui Gazan alueella, josta he joutuivat muuttamaan pois; valtaosa asuu Juudean ja Samarian alueilla. Heidän muuttoaan avustaa miljoonalla USD Kristittyjen ja juutalaisten kansainvälinen ystävyysjärjestö, joka on kerännyt kymmeniä miljoonia USD Israelin kristityiltä tukijoilta.
ISRAELISSA keskustellaan hallituksen päätöksestä rajoittaa Etiopian juutalaisten muuttoa maahan. Heitäkin on vielä useita tuhansia kurjissa oloissa Addis Abeban lähelle pystytetyissä kokoamisleireissä. Hallitus esittää, että näiden ns. Falash Mura-juutalaisten vuotuista muuttajien määrää pudotettaisiin kolmesta sadasta sataan viiteen kymmeneen, mikä on aiheuttanut syvää paheksuntaa USA:n juutalaisten keskuudessa, jotka ovat koonneet satoja miljoonia heidän muuttoaan varten.
3. PALESTIINA
PALESTIINASSA Fatahin ja Hamasin väliset erimielisyydet ja valtataistelut ovat kehittyneet rajuiksi väkivaltaisuuksiksi, joissa tähän aamuun mennessä ainakin 12 palestiinalaista on saanut surmansa ja toista sataa haavoittunut. Luvut vaihtelevat eri uutislähteissä. Hamasin edustajat syyttävät Abbasia, että hän yrittää kaapata vallan Hamasin johtamalta hallitukselta. Mellakat alkoivat sillä, että sadat PA:n poliisit, jotka kuuluvat pääosin Abbasin johtamaan Fatahiin, tulvivat sunnuntaina Gazan kaduille vaatien palkkojensa maksamista, joita heille oli maksettu viimeksi helmikuussa. Hamasin johtajat epäilevät, että Abbas määräsi heidät kaduille Hamasin painostamiseksi. Pääministeri Ismail Haniyeh määräsi omat koulutetut ”nopean toiminnan joukkonsa”, joita on muutamia tuhansia, kaduille pitämään järjestystä. Tästä taistelut alkoivat. Niitä käytiin ensin vain Gazan alueella, mutta levisivät sieltä Jerikoon, Nablusiin ja Ramallahiin, jossa Fatahin kannattajat sytyttivät tuleen Hamasin omistamia instituutioita ja pääministerin Ramallahin kanslian. Vastauksena tähän Haniyeh sulki kaikki hallituksen virastot. Sisällissodan uhka on lähempänä kuin koskaan.
USA haluaa vahvistaa Abbasin asemaa radikaalien kustannuksella, ja tässä hän tarvitsee arabimaitten tukea. Toiseksi USA haluaa vahvistaa Libanonin maltillista pääministeri Sinioran johtamaa hallitusta.
4. UUTISOTSIKOITA
HIZBULLAH uhkaa uusilla iskuilla, jos IDF ei vedä joukkojaan Ghajarin kylästä, joka on puoliksi Libanonin ja puoliksi Israelin alueella. Olmert ei halua poistaa joukkoja sieltä, ennen kuin on saatu sopimus aikaan, kenelle se luovutetaan. Israelin mukaan kylä ja Shebaan Farmi kuuluvat Syyrialle, Hizbullah väittää niiden kuuluvan Libanonille ja uhkaa väkivallalla, jos IDF ei poistu kylästä ja Sheban Farmilta.
AL-AKSAN MARTTYYRIEN Prikaatin edustajat uhkasivat al-Aksassa, että he tulevat teloittamaan Hamasin johtajistoa, joka vastustaa yhteishallituksen muodostamista. Teloitettavien listalla ovat ainakin Khaled Mashaal, PA:n sisäministeri Saeed Seyam sekä ulkoministeri Youssef al-Zakar. Hamasin edustaja Mushir al-Mazri puolestaan sanoo, että uhkaukset ovat öljyn valuttamista tuleen.
ISRAELIN ILMAVOIMAT IAF tuhosi maanantaina metalliverstaan Gazan eteläosassa. IDF:n tiedustelun mukaan valmistettiin aseita. Kaksi palestiinalaista haavoittui iskussa.
JOM KIPPURIN aikana jouduttiin 1783 ihmistä kiidättämään sairaalaan. Suuren Sovintopäivän aattona liikenteen tuli pysähtyä heti puolen päivän jälkeen, mikä näkyikin välittömänä liikenteen hiljenemisenä ja lähes täydellisenä pysähtymisenä kello 17.00 jälkeen. Aattopäivänä sattui 22 liikenneonnettomuutta. Osa ihmisistä pyörtyi kesken paaston tai aikoi tuntea hengenahdistusta tai huimausta; 98 naista alkoi synnyttää kesken kaiken; suurin osa loukkaantuneista oli lapsia, jotka seikkailivat autottomilla kaduilla ja teillä pyörillään ja rullalaudoillaan. Joissakin kaupunginosissa ambulansseja kivitettiin. Poliisi oli hälytysvalmiudessa, mutta 17 varmasta terrorivaroituksesta huolimatta yhtään hyökkäystä ei tehty, paitsi Samarian alueilla, joissa sotilaita tulitettiin ja kivitettiin ja heitettiin jokunen pommi, mutta ilman henkilövahinkoja. Myös muutamia pidätyksiä tehtiin Juudean ja Samarian alueilla.
Jom Kippurin paasto vaikeutuu vuosi vuodelta. Olisi kai aika siirtyä erioikeutta nauttivien joukkoon.
SUNNUNTAINA Israelin arabi Baka al-Gharbiyasta meni vihreän linjan itäpuolelle Nazlat Isan luona, joka kuuluu PA:n hallintoalueeseen, mutta IDF valvoo sen turvallisuutta. Hänet kaapattiin ja pahoinpideltiin, mutta PA:n punainen kuunsirppi palautti hänet Israelin puolelle. Häntä oli puukotettu useaan kertaan, eikä hän suostunut kertomaan poliisille mitään. Kysymys oli luultavasti rikollisten keskeisistä riidoista.
PEACE NOW järjestön pääsihteeri Yariv Oppenheimer väittää, että Olmertin hallitus on kaikkein epäonnistunein, sillä sen aikana setlementtejä on laajennettu, vain yksi epävirallinen asutusyhteisö on poistettu ja jäljellä on 101. Tämä Rauha Nyt järjestö on yksi niitä ”yleishyödyllisiä” yhteisöjä, jotka esittävät jatkuvasti raflaavia syytöksiä nimenomaan juutalaisten asutuskeskuksia vastaan Juudeassa ja Samariassa, ei koskaan palestiinalaisten laittomuuksista, ja media antaa sille palstatilaa lähes rajattomasti. Hallituksen politiikan mukaan Yeshassa olevat juutalaisyhteisöt saavat rakentaa luonnollisen tarpeen vaatimia tiloja, kuten tapahtuu. Virallisesti ensimmäisen vuosineljänneksen aikana annettiin lupa 413 asuntoyksikön rakentamiseksi. ”Laittomia” laajennuksia ei ole tiettävästi tapahtunut. Ilman lupaa rakennetut rakennukset ovat laittomia, oli niitten rakentajina juutalaiset tai arabit. Tätä Peace Now ei ole tiedostanut.

Sunday, October 01, 2006

SUNNUNTAI 01.10.06
1. ISRAEL
TÄNÄ AAMUNA israelilaiset veivasivat kellonsa tunnin taaksepäin, eli maassa alkoi talviaika. Koska nousin ylös vuoteesta normaaliin aikaan käydäkseni Pete koiran kanssa aamulenkillä, sain tilaisuuden elää yhden tunnin uudelleen. Ei kovin tavallinen tilaisuus, mutta miellyttävä elämys yhtä kaikki.
TÄNÄ ILTANA alkaa juutalaisten kaikkein tärkein ja tunnustetuin juhla, Suuri Sovintopäivä, Jom Kippur. Sen aikana oikeaoppiset juutalaiset eivät syö eivätkä juo mitään. Vain lapset, vanhukset, sairaat ja erityistoimia suorittavat ovat saaneet poikkeuksen tästä yleisestä säännöstä. Jom Kippurin kohtalonomaisuuden tuntevat monet uskonnosta vieraantuneetkin juutalaiset. Paasto ei sinänsä ole päivän tarkoituksena, vaan tehtyjen virheitten ja syntien korjaaminen, jos mahdollista, ja pyytäminen anteeksi, sekä ihmisiltä että Jumalalta. TEMPPELIPALVELUSTEN AIKANA ylipappi meni Jom Kippurina verta mukanaan Temppelin kaikkein pyhimpään, vain tänä päivänä vuodessa, suorittamaan uhrin itsensä ja kansansa syntien symboliseksi sovittamiseksi. Tämä käytäntö loppui Temppelin hävitykseen v. 70 jKr.
LIIKENNE PYSÄHTYY tänään jo iltapäivän aikaisina tunteina ja kansa hiljenee auringon laskusta lähtien auringon laskuun muistelemaan mennyttä aikaa tuntien harteillaan juutalaisen kansan sekä oman aikansa että menneitten satojen ja tuhansien vuosien raskaan taakan. Mennyt aika edellisestä Jom Kippurista tähän hetkeen on aiheuttanut kansalle useita järkytyksiä alkaen Gazan evakuoinnista ja sen aiheuttamien traumojen hoitamattomuudesta alkaen, päättyen Libanonin sodan tuhoihin ja huomioihin, että maan johto oli lähes tyystin unohtanut varautua todellisuuteen, että juutalainen kansa elää jatkuvan uhan alaisena, nyt omassa maassaan vihamielisten ja sen tuhoa vannovien kansojen ympäröimänä.
VÄHÄISIN JÄRKYTYS ei ole sekään huomio, ettei maailma ole vieläkään hyväksynyt juutalaista kansaa keskuuteensa, vaan vihamielisyys ja juutalaisen syyttäminen ovat kasvamassa kaikkialla. Juutalainen halutaan pitää henkipattona, suojattomana vaeltajana maasta toiseen ilman rauhaa. Vain tämän raskaan opetuksen kautta monet juutalaiset ovat lopulta tajuamassa oman maan tärkeyden, jossa sielläkin käydään sisäistä kamppailua valtion luonteesta ja sen tosiasian hyväksymisestä, että juutalaisen kansan tarkoitus Jumalansa suunnitelmissa on toimia valona maailmassa, ei noitten maailman valtioitten ehdoilla, eikä niitten suosion saavuttamiseksi, vaan yksin oman Jumalansa opetusten ja käskyjen ohjaamana. Ja vain Israelin Jumalassa on juutalaisen kansan todellinen turva, mikä sekin on juutalaisen kamppaillen tunnustettava.
VIIMEINEN ISRAELILAINEN SOTILAS jätti Libanonin maan kamaran viime yönä puolen yön aikaan.
Heinäkuun 12. päivänä 2006 alkanut Libanonin sota on käytännössä ohi. Tarkkailijat ja sotilaalliset asiantuntijat varoittelevat, ettei Hizbullahin uhka ole sodan seurauksena juuri ollenkaan poistunut. Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah uhoaa, että hänen johtamansa järjestö on organisoitu uudelleen, se on aseistautunut uusilla aseilla menettämiensä korvaukseksi ja että sillä on nyt 20 000 rakettia ennen sotaa kehutun 13 000 asemesta.
ARVELUTTAVIN IDF:N vetäytymiseen liittyvä epäkohta on se, ettei UNIFIL:n tällä hetkellä n. 6000 ja vähitellen 15 000 sotilaaksi kasvavien joukkojen kanssa ole saatu selvitettyä, mikä niitten tehtäväkuvaus lopulta on. UNIFIL-joukkojen italialainen komentaja kenraali Alain Pellegrini vakuuttaa, ettei hänen johtamansa joukot puutu juuri mihinkään YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 määräyksiin. Ne eivät suorita liikenteen tarkkailua, eivät tarkasta autoja, eivät estä Hizbullahin joukkojen liikkumista Libanonin eteläosassa, ei edes silloin, kun niillä on tietoisuus, että Hizbullahin militantit ovat menossa kommando-iskuun Israelin puolelle. Ne eivät riisu Hizbullahia aseista eivätkä estä sitä aseistautumasta uudelleen.
Israelissa onkin yleinen vakaumus, että uusi sota Hizbullahia vastaan alkaa ensi vuonna, ehkä keväällä, viimeistään syksyllä 2007.
ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat hälytystilassa Jom Kippurin ajan. Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet on eristetty täysin Israelista maanantai-iltaan saakka.
Eilen lauantaina kaksi ihmistä haavoittui lievästi Kassam-raketin osuessa omakotitaloon Sderotin kaupungissa. Talon asukkaat pelastuivat, koska he olivat synagogassa iskun aikana. Puolustusministeri Amir Peretz lupaa kiihdyttää sotilaallisia operaatioita Gazan alueella, jos Kassam-rakettien tulitus ei lopu.
Perjantaina IDF surmasi kaksi palestiinalaista Beit Hanoun lähellä. Miehet olivat korjaamassa Kassam-raketin laukaisualustaa talteen ampumisen jälkeen. Myöhemmin perjantaina IAF tuhosi talon Khan Younisissa varoitettuaan omistajaa, Hamasin jäsentä, 15 minuuttia ennen iskua. Talossa säilytettiin aseita.
EGYPTILÄISET VIRANOMAISET pidättivät neljä Egyptin poliisia, viisi palestiinalaista ja paikallisen beduiinin El-Arishissa Siinan pohjoisosassa. Poliisit olivat juuri luovuttamassa Egyptin varikolta varastamiaan aseita ja beduiinin toimittamia kranaatteja palestiinalaisille. Ne oli tarkoitus salakuljettaa Gazaan joko Rafahin terminaalin tai tunnelin kautta.
Israelin turvallisuusjoukot pidättivät yön aikana neljä etsittyä palestiinalaista Samariassa, kolme Hamasin ja yksi Jihadin jäsentä.
USA:N HALLITUS esti kaksi lakialoitetta, joilla olisi rajoitettu PA:n hallituksen rahoitusta ja asetettu sanktioita sitä vastaan. Toisen aloitteen teki Ileana Ross-Lehtinen ja toisen McConnell senaatissa. Hallituksen kanta on se, että lait ovat tarpeettomat, koska nykyinen laki estää Hamasin tukemisen ja suoran tuen PA:n hallitukselle.
HALLITUKSEN LEHDISTÖTOIMISTO (GPO) varoitti pitämässään median edustajille tarkoitetussa tilaisuudessa manipuloiduista kuvista, joita eri lähteistä tarjotaan julkaistaviksi. Libanonin sodan aikana Reuters julkaisi kuvia pommituksista, joista otettuja palavia rakennuksia ja rakenteita esittäviä kuvia oli laboratorioissa manipuloitu lisäämällä savumääriä, ja käyttämällä kuvia samoista henkilöistä useassa eri tilanteessa ja paikassa useita kuvapohjia käyttäen. Toinen palestiinalaisalueilla käytetty väärennös on kuvata maksettuja lapsia kivenheittotilanteissa mukamas aitoina tapahtumina.
USA:N KONGRESSI kaksinkertaisti Israelille tarkoitetut määrärahat puolustusjärjestelmien kehittämiseksi.
Summa on kaikkiaan 460 miljoonaa USD. Siitä 20 miljoonaa käytetään lyhyen matkan ohjusten torjuntajärjestelmän kehittämiseksi. Suurin osa 135 miljoonaa on tarkoitettu Arrow-torjuntajärjestelmän parantamiseksi. Miehittämättömien pienkoneitten (UAV), kuten Hunter ja Pioneer, kehittämiseksi myönnettiin 35 miljoonaa. Lisäksi kongressi vahvisti aiemmin myönnetyn summan 137 miljoonaa USD Bradley-panssaroitujen ajoneuvojen suojaamis-järjestelmän kehittämiseksi pst-aseita vastaan.
2. EVANKELISET KRISTITYT
Miljoonat Israelia tukevat evankeliset kristityt kaikkialla maailmassa hiljenevät tänään sunnuntaina rukoukseen Israelin puolesta. Israelin hiljentyessä omiin korkeasti pyhiin juhliinsa, High Holy Days, evankeliset kristityt edustaen 100 000 kirkkoa sadassa valtiossa, keskittyvät rukouspäivään Jerusalemin rauhan puolesta. New Yorkissa toimivan Eagles Wings (Kotkan Siivet) nimisen järjestön pastori Robert Steans sanoo, että maailman kristityt toimivat Pyhän Kirjan antamalla mandaatilla rukoilla rauhaa Jerusalemille. Jerusalemissa rukoustilaisuus televisioidaan Davidin Tornin museossa pidettävästä tilaisuudesta, johon osallistuvat ulko- ja turismiministeriön sekä Knessetin kristittyjen liittolaisten organisaation edustajat, sekä kansanedustajat Natan Sharansky, Yuri Shtern ja Bebby Elon.
Rukousliikettä voidaan pitää vastauksena Jerusalemin latinalaisen patriarkan Michel Sabahin antamaan lausuntoon, että evankelisten kristittyjen johtajien Israelia tukevat kovan linjan toimenpiteet johtavat maailman Harmageddoniin.
3. PALESTIINA
Ristiriidat Mahmoud Abbasin ja Hamasia edustavan pääministeri Ismail Haniyehin kanssa kärjistyvät.
Abbas syyttää suoraan Hamasin Damaskoksessa asuvaa johtajaa Khaled Mashaalia panttivankidraaman ratkaisemisen estämisestä. Abbasin oli tarkoitus tavata Mashaal Qatarissa, mutta koska Mashaal ei suostunut pyytämään anteeksi loukkaustaan Abbasia vastaan, tämä kieltäytyi tapaamasta häntä. Abbas lensi Qatarista Kuwaitiin pyrkimyksissään saada mahdollisimman monen arabimaan kannatus aikomukselleen erottaa Haniyehin hallitus ja julistaa uudet vaalit. Tämä on kuitenkin suuri uhkayritys, sillä Hamasin kannatus on edelleen korkealla. Lisäksi se voi sabotoida vaalit tai yrittää teloittaa hänet viimeisenä keinona saada oma tahtonsa läpi, minkä päämääränä on Israelin tuhoaminen ja Iranin vallankumouksen mukaisen islamilaisen tasavallan perustaminen sen tilalle.
Hamasin edustajat syyttävät Abbasia Gazan poliisien ja turvallisuusjoukkojen mielenosoitusten järjestämisestä painostaakseen Hamasin johtamaa hallitusta. Mielenosoittajat vaativat palkkojaan, joita ei ole maksettu helmikuusta lähtien. Heidän joukkoonsa heitetty kranaatti haavoitti viittä mielenosoittajaa.
LIBANONIN ETELÄOSASSA ovat jotkut Hizbullahia kannattavat tahot vaatineet itsenäistä asemaa ja Iranin vallankumouksen tapaisen islamilaisen hallinnon perustamista sinne.