Friday, September 01, 2006

PERJANTAI 01.09.06
1. LIBANON
Sodan jälkiselvittelyt jatkuvat.
Aikaisempi IDF:n yleisesikuntapäällikkö Moshe Ya´alon avasi oman ”sanaisen arkkunsa” palattuaan USA:sta viime viikolla. Pääministeri Ariel Sharon ei suositellut puolustusministeri Shaul Mofazille hänen virkakautensa jatkamista vuodella, kuten oli ollut tapana ennen häntä, mikä tietenkin katkeroitti maltillista kenraalia.
Ya´alon sanoo suoraan, että Hizbullah oli jo rauhoittumassa todetessaan IDF:n kovat vastaiskut, mutta juutalaisten karkottaminen ja IDF:n joukkojen poistaminen Gazan alueelta rohkaisi Hizbullahia uhkarohkeaan kommandoiskuun. Tähän tulivat lisäksi Sharonin sairaus ja uuden johdon kokemattomuus.
Ya´alon suosittelee valtion tutkimuskomitean muodostamista, koska sodan syyt ja seuraukset on saatava selvitettyä kansan yhtenäisyyden ja luottamuksen palauttamiseksi maan poliittiseen ja sotilasjohtoon.
Hän myös pyrkii herättelemään sekä länsivaltoja että Israelia myöntyvyyspolitiikasta ja uneliaisuudesta, minkä johdosta ne eivät pysty näkemään, mitä Lähi Idässä on kehittymässä. Ya´alon ottaa esimerkiksi Iranin presidentin: Kun Ahmadinejad sanoo pyyhkivänsä Israelin pois kartalta, hän tarkoittaa sillä länsivaltoja.
Toiseksi Hizbullahin ollessa kehitysvaiheessa muuttua poliittiseksi puolueeksi IDF:n rajujen vastaiskujen vuoksi, länsivallat olivat myöskin valmiit hyväksymään sen maltillisuuden. Gazan evakuointi muutti kaiken. Se antoi muslimeille kuvan terrorismin voitosta ja rohkaisi Hizbullahia ja palestiinalaisia hyökkäyksiin sekä Israelia että länsivaltoja vastaan. Ya´alon kutsuu Libanonin sotaa ”maailman sodaksi” . Länsimaailma on voimakkaampi kuin islamin fundamentalismi, mutta lännen päättämättömyys huolestuttaa Ya´alonia.
Ya´alon toteaa, että Iran ja Syyria on vedettävä vastuuseen toimistaan, eikä niitä saa päästää vapaaksi ilmaiseksi. Jos näin ei tehdä, Israelin saavutus sodasta vähenee entisestään.
Ya´alon aloittaa työskentelyn Shalem tutkimuskeskuksessa. Häntä pidetään potentiaalisena pääministerinä.
PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ, joka asetti oman tutkimuskomiteansa, on oman asemansa pelastamiseksi kääntynyt kannattamaan virallista valtion tutkimuskomiteaa, mikä närästyttää pahoin pääministeri Olmertin kansliaa. Peretz katsoi tämän välttämättömäksi, sillä kaksi kolmasosaa Labour-puolueen kansanedustajista haluaa valtion komiteaa. Peretzin puheenjohtajuutta havittelevat Ami Ayalon ja Avishai Braverman, jotka vaativat puolueen keskuskomiteaa koolle lähiaikoina, mutta maaliskuu lienee aikaisin mahdollinen puheenjohtajaehdokkaan valitsemiseksi. Gallupin mukaan Braverman johtaa 43 prosentilla Peretzin 32 prosenttia vastaan.
Hallituksen seuraavassa istunnossa päätetään Olmertin asettamista komiteoista. Neljä Labourin ministeriä äänestänevät sitä vastaan, mutta hallituksen enemmistö kannattanee. Hallituskriisi on kuitenkin todellinen. Olmert potentiaalisia uusia kumppaneita ovat Likud, Israel Beiteinu ja NRP/NU Shasin ja eläkeläisten ohella, mutta ne tulevan vaatimaan muutoksia hallitusohjelmaan.
KRIITTISET KENRAALIT ovat pitäneet epävirallisia keskustelutilaisuuksia ja pyrkineet selvittämään, mikä meni pieleen, miksi IDF ei saavuttanut sille asetettuja tavoitteita, miksi rakettien ampumista israelilaisiin siviilikohteisiin ei saatu loppumaan, ja miksi Hizbullahin asema vain vahvistui sodan seurauksena eikä sitä saatu ajetuksi pois Litanijoen eteläpuolen bunkkereistaan ja tukikohdistaan. Tärkein kysymys on sodan mielekkyys, oliko ajankohta sopiva ja oliko IDF:n omaksuma siviilikohteiden massapommitus järkevä.
IDF POISTI joukkonsa Maon Farmin ja Dov vuoren alueilta ja luovuttaa nämä alueet Libanonin sotilaille ja YK:n joukoille. Myös Hizbullah on vetänyt joukkojaan alueelta. IDF pitää hallussaan yli puolta miehittämistään Libanonin eteläosan alueista odotellessaan YK-joukkojen saapumista.
IAF:n epäilty rypälepommien käyttö Libanonissa herättää pahoja tuntemuksia Israelia vastaan Euroopassa.
LIBANONIN SODAN AIKANA Hizbullah ampui 4228 Israeliin rakettia (määrä vaihtelee eri lähteissä) heinäkuun 13. ja elokuun 13. päivien välisenä aikana. Suurin osa raketeista oli valmistettu Syyriassa, ja niihin oli asennettu räjähteen lisäksi sadoittain metallikuulia ja teräviä metallisiruja tuhovoiman lisäämiseksi. Niitä ammuttiin km. 100 päivässä, enimmillään 150 rakettia tunnissa ja 250 päivässä. Neljännes raketeista osui asutuskeskuksiin. Yli 50 km:n kantomatkan raketteja ammuttiin 250 kpl. IAF pystyi tehokkaasti tuhoamaan pitkän matkan ohjusten laukaisutelineet (90 %), koska ne oli sijoitettu autonlavalle, ja, saatuaan laukaisupaikan koordinaatit, se pääsi nopeasti paikalle täsmäohjuksineen. Lyhyen matkan Katjusha-rakettien tuhoaminen oli vaikeaa, koska ne oli sijoitettu asuinalueille, hedelmätarhoihin ja yleensä paikoille, missä ne voitiin naamioida siviiliasutuksen keskellä ja siirtää nopeasti pois näkyvistä käytön jälkeen.
Israelilaisia siviilejä kuoli raketti-iskuissa 53, heistä 80 % eli 41 sai osuman ollessaan ulkosalla. 250 siviiliä haavoittui vaikeasti, 2000 lievemmin.
Heinäkuun 14. päivänä Hizbullah ampui tutkaohjatun ohjuksen Israelin Hanit ohjusveneeseen surmaten neljä merimiestä ja vaurioittaen alusta pahoin. IAF pudotti ainakin yhden miehittämättömän pienkoneen, jossa oli 30 kg:n pommilasti . Elokuussa Hizbullah muutti taktiikkaansa keskittäen rakettitulensa samaan kohteeseen voidakseen surmata siviilejä, jotka tulivat ulos väestönsuojistaan edellisen iskun jälkeen. Hizbullah sai tietoja rakettien osumista sekä asiamiehiltään Israelissa että median edustajilta, jotka antoivat tarkkoja tietoja rakettien putoamisesta. Vastaavasti kaupunkien hälytysjärjestelmän kautta IAF sai nopeasti tietoja rakettien laukaisupaikoista. Raketit: Grad 122 mm Katjusha, 33 kg räjähde, kantomatka 30 km; parannettu Grad 122 mm, kantomatka 50 km; 220 mm raketti, kantomatka 70 km; venäläisvalmisteinen ”Quragan” sarjaraketti-järjestelmä; B 302, raketti 302 mm, kantomatka 100 km, räjähdekärki 200 kg, valmistettu Syyriassa kiinalaisen mallin WS-1 MLRS mukaan; Iranissa valmistettu Fajr-3, kantomatka 45 km.
(tietolähde JPost 01.09.06 Uzi Rubin; www.worldnetdaily,com )
2. PALESTIINA
Israelin poliittiset piirit eivät usko, että PA:n yhteishallitus toteutuu, minkä seurauksena anarkia ja sekasorto jatkuu ja pahenee Gazan alueella. Hamas ei ole valmis hyväksymään EU:n asettamaa kolmea ehtoa: luopua terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä aiemmin tehdyt palestiinalaisia sitovat sopimukset. Jos sopimus syntyy, se tarkoittaa sitä, että Fatah tulee uppoamaan syvemmälle terrorismiin. Israelin puolustus-viranomaiset uskovat, että jos yhteishallitusta ei saada syntymään ennen syyskuun loppua, Hamasin ote Gazan alueesta tulee jatkumaan ja voimistumaan mahdollisesti al-Aksan ja Islamic Jihadin avustuksella.
Jos aseitten salakuljetusta Egyptistä ei saada loppumaan, IDF joutunee miehittämään Philadelphia-käytävän Gazan ja Egyptin välillä. Rafahin terminaali Egyptin rajalla on enimmäkseen suljettu terroriuhkan vuoksi.
IDF:N HARUV-PATALJOONAN miehet ampuivat torstaiaamuna kaksi al-Aksan operaattoria, toinen heistä sen komentajia Fadi Kafisha. Heinäkuussa Kafisha asensi suuren pommin lähelle pataljoonan partioreittiä. Iskussa kuoli kersantti Osher Damari ja useita sotilaita haavoittui, joukossa komentokeskuksen päällikön Yair Navehin poika. Pataljoonan partio oli rutiiniretkellä, kun sitä vastaan avattiin tuli eräästä talosta, Sotilaat piirittivät talon ja tulituksessa kaksi al-Aksan miestä sai surmansa, toinen heistä oli Kafisha. Kafisha oli Länsirannan pommiekspertti, joka itse rakensi tusinoittain pommeja ja pommivöitä, joihin hän pani oman tekijännimensä. Hän palkkasi terroristeja ja itsemurhapommittajia, asensi pommeja autoihin ja osallistui tulituksiin siviilejä ja sotilaita vastaan.
TERRORISTIT LÄNSIRANNALLA ovat aktivoituneet Libanonin sodan jälkeen siinä määrin, että Shin Betin johtaja Yuval Diskin kutsuu alueen pohjoisosaa islamin terrorismin villiksi länneksi, ja Nablusia sen pääkaupungiksi.
Eilen palestiinalaiset ampuivat viisi rakettia Sderotin alueille, yksi omakotitalo tuhoutui ja teollisuuslaitos syttyi tuleen. Tänä aamuna he ampuivat kaksi rakettia Zikimin maatalousyhteisön alueelle.
Sotilaat, jotka ovat operoineet Gazan alueelle korpraali Gilad Shalitin kaappaamisesta 25.06. lähtien, ovat vetäytymässä Gazan alueelta. PA:n terveysviranomaisten mukaan IDF:n sotilaat ovat surmanneet 225 palestiinalaista, joista 62 lapsia, kahden viimeisen kuukauden aikana, ja 900 on haavoittunut.
3. MEDIASOTAA
Libanonin sodan aikana on paljastunut kaksi lavastettua ohjusiskua, joita levitettiin maailmalle aitoina.
Muutama päivä sitten kaksi Fox News TV-yhtiön toimihenkilöä, Steven Centanni ja Olaf Wiig vapautettiin Gazassa. Hamas oli järjestänyt lehdistötilaisuuden, jossa PA:n istuva pääministeri Ismail Haniyeh esitti laupiasta samarialaista, joka oli mukamas vaikuttanut heidän vapauttamiseensa. Heidät oli kaapannut erään tunnetun gazalaisen perheen jäsen Zakariya Dakhmush Hamasin turvallisuusmiesten toimeksiannosta, mutta tämän Haniyeh jätti kertomatta hymyillessään TV-kuvissa kaapattujen kanssa, jotka olivat kehittäneet Tukholman syndrooman, eli samaistuneet kaappaajiinsa siinä määrin, että kehuivat heitä ystävällisiksi ja viehättäviksi sekä vakuuttivat kääntyneensä muslimeiksi, joskin kiväärin piipun edessä.
SAMANA PÄIVÄNÄ Reutersin toimittajat ilmoittivat joutuneensa IAF:n ohjusiskun uhreiksi ja esittelivät kuvaajille pahoin runneltua, Reutersin nimellä suurin kirjaimin merkittyä autoaan, jossa oli mukamas ohjuksen tekemä reikä katossa. Kuvia tarkemmin katsellessa havaittiin, ettei reiän ympäristö ollut ollenkaan mustunut tai nokinen, palanut, kuten ohjuksen iskussa tapahtuu, eikä auton sisusta ollut tuhoutunut. Paareilla sairaalaan huonossa kunnossa kannetun toimihenkilön ulommainen paita oli verinen, mutta sisempi valkoinen paita täysin koskematon. Seuraavana mies nähtiin kadulla ilman mitään ongelmia.
Auto oli ollut liikenneonnettomuudessa, pahoin runneltu ja ruosteinen, mutta ei ohjusiskussa.(JP 29.08.06)
Aivan samantapainen ilmiö todettiin Libanonissa vähän aikaisemmin.
HEINÄKUUN 23. PÄIVÄN ILTANA libanonilainen punaisen ristin ambulanssi oli normaalikierroksella, kun se yllättäen sai osuman IAF:n ampumasta ohjuksesta. Kaikki autossa olleet haavoittuivat ja heidät vietiin verta vuotavina Tyron sairaalaan. Oli tapahtunut anteeksi antamaton sotarikos, ohjusisku punaisen ristin ambulanssiin. Näin uutinen välitettiin maailmalle.
Ambulanssista otettuja kuvia tarkasteltaessa todettiin, että reikä auton katossa oli täsmälleen keskellä ristiä, sen reunat oli siististi taitettu alaspäin ja siinä oli tasaisin välein ruuvinreikiä. Ohjuksen normaalisti aiheuttamista palojäljistä ei ollut jälkeäkään eikä auton sisusta ollut palanut tai tuhoutunut. Auto oli ruosteinen ja kolhiintunut, mutta vain vanhuuttaan. Reikä kattoon oli tehty hälytysvaloa varten. Koko operaatio oli lavastettu paareilla sairaalaan vietyjä uhreja myöten. (www.israelnationalnews.com)

Israelin matkaa suunnitteleville voin vakuuttaa, että hälyttävistä uutisista huolimatta maa on täysin rauhallinen ja turvallinen. Terrori-iskuja ei ole sattunut Israelin sisällä moneen kuukauteen.

Thursday, August 31, 2006

TORSTAI 31.08.06
1. LIBANON
Joukko entisiä kenraaleita vaatii laatimassaan kirjeessä IDF:n yleisesikuntapäällikölle Dan Halutzille häntä eroamaan tehtävistään Libanonin sodan surkean johtamisen vuoksi. Halutz oli pyytänyt kenraaleita ennen kirjeen julkistamista yhteiseen palaveriin ensi viikolla. Yksi kenraaleista kertoi eilen, että jonkun täytyy ottaa vastuu siitä, mitä tapahtui, eivätkä kenraalit voi vain istua sivussa ja katsoa tekemättä mitään.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz puolustautuu häntä vastaan esitettyihin eroamisvaatimuksiin vetoamalla siihen, että hän peri edeltäjiltään sen, mihin he olivat syyllistyneet.
Peretz kertoi alistuvansa minkä tahansa tutkimuskomitean tutkittavaksi, mutta hän ei ole vielä ratkaissut kantaansa Knessetin asettamaan kansalliseen tutkimuskomiteaan vastapainoksi Olmertin esittämälle kahdelle komitealle. Monet Labour-puolueessa vastustavat Olmertin esitystä ja vaativat kansallista.
ARMEIJAN KORKEAT UPSEERIT, jotka ottivat osaa Libanonin sotaan, pitivät tiistaina konferenssin, jossa monet kenraalit, kuten kenraali Guy Tzur, 162. divisioonan komentaja, ja kenraali Erez Zuckerman, joka myös johti divisioonaa, tunnustivat virheitä tehdyn ja ilmoittivat valmiutensa eroamaan, jos niin halutaan.
SEKÄ OLMERT, LIVNI ETTÄ ANNAN esittivät optimismia turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 toteuttamisen suhteen ja esittivät suurieleisiä toiveita rauhasta Israelin ja Libanonin kanssa, jota edeltäisi samantapainen korkeantason vierailu kuin minkä Anwar Sadat teki Israelin Knessetiin.
Suuret toiveet kariutuivat kuitenkin välittömästi Libanonin pääministeri Fuad Sinioran lehdistökonferenssissa esittämistä lausunnoista, joissa hän vakuutti, että Libanon tulee olemaan viimeinen arabimaa, joka tekee rauhan Israelin kanssa. Siniora tähdensi, että rauha Israelin kanssa on mahdollinen vasta sitten, kun on saavutettu oikeudenmukainen ja yleinen rauhantila arabialoitteen pohjalta.
JPOSTIN KOLUMNISTI Herb Keinon ihmettelee varmasti monien muitten israelilaisten tapaan, miksi Israelin johtajat esittivät tuollaisia positiivisia näkyjä, jos niillä ei ole mitään todellista taustaa? Onko maiden kesken salaisia yhteyksiä, joista Siniora ehkä oman turvallisuutensa vuoksi ei voi julkisesti puhua, vai haluaako Olmert saada tukea omansa ja hallituksensa aseman vahvistamiseksi? Parantuneet suhteet Libanonin kanssa olisivat tietenkin mukava peruste väittää, että jotain positiivista sodasta sentään saatiin.
Israelin ja Libanonin suhteet voisivat olla todellinen taloudellinen ja poliittinen kiihoke molemmille valtioille samaan tapaan kuin kuningas Salomon ja Libanonin kuninkaan Hiramin ystävyys 3000 vuotta sitten.
Mutta Libanon on täysin Syyrian ja Iranin sekä Iranin armeijan ulommaisen haaraosaston Hizbullahin syleilyssä, jossa varomaton sana tai ääneen lausumaton asenne voi merkitä salamurhaa.
KOFI ANNAN keskusteli Libanonin vierailunsa yhteydessä myös Hizbullahia edustavan ministerin kanssa, jolle hän esitti näkemyksensä kaapattujen IDF:n sotilaitten vapauttamisesta ilman ehtoja. Tämä Libanonin hallituksen energia- ja hydrauliikkavarain ministeri, Hizbullahilla on kaksi ministeriä, Muhammad Fneish kertoi eilen reporttereille, ettei Annanin esittämä vapauttaminen tule kysymykseen. YK:n päätöslauselma 1701 vaatii kaapattujen sotilaitten vapauttamisen ilman ehtoja ja esittää Israelissa vangittuina olevien libanonilaisten asian sovittelemista, mutta ei vaadi suoraan heidän vapauttamistaan.
Hizbullah vaatii Fneishin mukaan vankien vaihtoa kolmannen osapuolen kautta, mutta ei vastusta, jos Libanonin hallitus tekee aloitteen vankien vaihtamiseksi. Hizbullahin edustaja Libanonin parlamentissa Hussein Haj Hassan kertoi al-Jazeeran TV-yhtiön haastattelussa eilen, ettei Hizbullah neuvottele suoraan sionistisen vihollisen kanssa, koska se pitää niitä tarpeettomina, arvottomina ja perusteettomina.
ITALIAN ULKOMINISTERI Massimo D´Allema varoitti keskiviikkona Syyriaa toimittamasta aseita Hizbullahille, minkä YK:n päätöslauselma 1701 kieltää. Hän varoitti, että Syyrian tulisi olla selvillä, ettei päätöslauselman rikkominen jää huomiotta kansainvälisen yhteisön taholta. YK on painottanut, ettei se aio asettaa valvojia Libanonin ja Syyrian rajalle tai merisatamiin ja lentokentille ilman Libanonin hallituksen nimenomaista pyyntöä, koska rajojen valvonta kuuluu Libanonille.
Italia lähettää viikon loppuun mennessä 800 rauhanturvaajaa Libanoniin ja kasvattaa joukkojen määrän lupauksensa mukaisesti. Italia lupasi 2500 miestä YK:n joukkoihin.
Israel toivoo, että YK voisi tehdä uuden päätöslauselman, jossa se yksilöisi rauhanturvajoukkojen mandaatin selkeämmin ja lisäisi niille annettuja oikeuksia voiman käyttämiseksi myös valvontatehtävissä.
2. SYYRIA
DIPLOMAATTIRINTAMALLA on esitetty neuvotteluja Israelin ja Syyrian kesken, kuten eilinen EU:n johtajien kirjoitukset ja Kari Veijalaisen haastattelu osoittivat. Niissä edellytetään, että Israel tekisi Syyrialle ”ehdotuksen, jota se ei voi hylätä”, mafiankieltä käyttääkseni. Tällä tarkoitetaan, että Israel lupautuisi luopumaan Golanin kukkuloista Genessaretin järveen saakka. Syyrian johto on vihjaillut, ettei se olisi riittävä, vaan lähtökohdaksi tulee ottaa vuoden 1949 tulitaukosopimus. Tällä Syyrian presidentti Bashar Assad haluaa esittää olevansa palestiinalaisten puolustaja ja arabimaitten kärkijoukkoa. Tarkkailijat toteavat, että SYYRIAN ASENNE on perinteisesti kaikki tai ei mitään. Täten keskustelut päättyivät 1999, ja tästä tulisi aloittaa.
Vaikka Euroopan maista on tullut neuvotteluehdotuksia Syyrian kanssa, niillä ei ole asiasta yhtenäistä kantaa, sillä esim. Ranskan presidentti Chirac kantaa kaunaa Assadin kanssa, koska hän katsoo Assadin syyllistyneen Libanonin entisen pääministerin ja Chiracin ystävän Rafik Haririn murhaan.
TUNTEMATON JÄRJESTÖ, nimeltä Syyrian kansallinen vastarinta, National Syrian Resistance, uhkasi Damaskoksessa keskiviikkona ulkomaiselle medialle lähettämässään faksissa kaapata israelilaisia sotilaita, joita käytettäisiin Israelissa olevien syyrialaisten vankien vapauttamiseksi. Israelissa on 16 syyrialaista vankia. Faksissa esitettiin neljän vangin nimet, jotka olivat olleet vankeina 22 vuotta. Faksissa väitettiin, että miehet tuomittiin vankeuteen, koska he vastustivat Golanin miehitystä. Järjestö viittasi faksissaan Hizbullahin esimerkkiin, jota se tulisi seuraamaan omissa toimissaan, ja kertoi toimivansa Golanin sisällä.
MOSHE MARZUK, entinen IDF:n sotilastiedustelun johtaja, kertoo JPostin tämän päivän artikkelissa, ettei mikään ryhmä voi toimia Golanilla ilman Syyrian hallituksen lupaa, koska sen raja Golanilla on moninkertaisesti varmistettu. Siten Marzuk olettaa, että kampanjan takana on Syyrian hallitus, joka haluaa aiemmasta käytännöstä poiketen painostaa Israelia suoraan neuvottelujen aloittamiseksi.
Marzuk toteaa, ettei Israel voi suostua neuvotteluihin Syyrian kanssa niin kauan, kuin Syyria avoimesti tukee ja aseistaa Hizbullahia, ja välittää gerilla-taistelijoita Irakiin taistelemaan USA:n joukkoja vastaan. Kolmas hiertävä tekijä, jota Marzuk ei mainitse, on Syyrian ja Iranin läheinen suhde ja sotilasliitto. Golanin kukkuloitten luovuttaminen toisi Iranin joukot, joitten tarkoituksena on sen presidentin mukaan Israelin tuhoaminen, Tiberiaan kaupungin vastaiselle rannalle.
Tämän johdosta Israelille on edullisempaa säilyttää nykyinen tilanne Golanin kukkuloitten suhteen.
3. GAZA
IDF jatkoi eilen keskiviikkona operaatioitaan Gazan alueella Kassam-rakettien laukaisualustojen tuhoamiseksi sekä löytääkseen palestiinalaisten kaivamia tunneleita. Eilen sattuneissa yhteenotoissa IDF:n kanssa 8 palestiinalaista sai surmansa, osa IAF:n ohjuksista. Lauantaista lähtien 25 palestiinalaista on saanut surmansa ja 15 haavoittunut Gazan kaupungin Sajaiyehin kaupunginosassa.
Shin Batin asiamiehet ilmoittivat yhdessä IDF:n kanssa paljastaneensa suuren tunnelin, joka oli 150 m pitkä ja osin 12 metriä maan pinnan alapuolella. Se alkoi Sajaiyehin kaupunginosasta eräästä omakotitalosta ja ulottui Karni rajaterminaaliin saakka. Terroristien tarkoituksena oli suorittaa suuri pommi-isku terminaalissa sen avautuessa. Tunnelissa oli varusteita, joita oli tarkoitus käyttää pommin rakentamisessa ja pommi-iskussa. Terminaali on ollut suurten osan ajasta suljettuna pommi-iskun pelosta.
Joukot löysivät kaupunginosasta kaksi Kasam-raketin laukaisualustaa.
KESKIVIIKKOAAMUNA IDF ampui tykistöllä palestiinalaista pt-ohjussolua vastaan surmaten kolme sen jäsentä. Myöhemmin yksi palestiinalainen sai surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa.
Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoi eilen, että palestiinalaiset ovat kaivaneet ainakin 20 salakuljetus-tunnelia Egyptin rajan ali ja tuovat sieltä kaikkea muuta paitsi tankkeja ja lentokoneita.
PALESTIINALAISET ampuivat torstaiaamuna viisi Kassam-rakettia Sderotia kohti. Yksi osui omakotitaloon tuhoten sen, toinen liiketilaan, joka syttyi tuleen. Yksi ihminen haavoittui sirpaleista.
Tuntematon pyssymies ampui Salah al-Din Prikaattien johtajistoon kuuluvan Raad Nahaalin Gazan pohjoisosassa. Salah al-Din on PRC:n alaosasto ja osallistunut ihmisten kaappaamisiin.
Gazassa on aktivoitunut järjestö nimeltä Army of Islam, jota pidetään al-Qaidan alaisena järjestönä.
4. ISRAEL
Israelissa puidaan edelleen ahkerasti sotaa tutkivan tutkimuskomitean asettamista. Labour-puolueessa mielet ovat jakautuneet kahtia, jotkut jopa ennustavat, että perjantain kokouksessa puolue joko vahvistuu ja hajaantuu. Peretzin puheenjohtajuutta vastustavat ovat ilmeisesti sotajalalla. Tämä voisi jopa johtaa puolueen irtoamiseen hallituksesta ja uusien hallituskumppanien etsimistä Shassin ja eläkeläisten lisäksi.
Israelissa seurataan suurella mielenkiinnolla ja huolella, mitä Iranille annetun armonajan loppuminen tänään voi tuoda, johtaako se Iranin vastaisiin sanktioihin vai onko Iranilla viime hetken ässä hihassaan.
Israelilaisia on kehotettu lähtemään Siinailta välittömästi, koska siellä on odotettavissa terrori-iskuja tai israelilaisten kaappaamisyrityksiä. Toinen vaarallinen lomailupaikka on Turkki, jonne myös tuhannet israelilaiset tungeksivat loma-aikoina. Lomailijoita on neuvottu pysyttelemään poissa väentungoksista.
ISRAELIA HUOLETTAVA kehitys on Venezuelan ja Syyrian välinen kuhertelu. Venezuelan presidentti Hugo Chavez sai sankarin vastaanoton tullessaan viralliselle vierailulle Damaskokseen Aasian ja Afrikan kiertueensa yhteydessä. Chavez puuhaa USA:n vastaista liittoutumaa ja perustaa toimintansa Venezuelan öljyrikkauksiin. Sieltä on tiettävästi löydetty uusi suuri öljykenttäalue.
Chavez vertasi Israelin taistelua Hizbullahia vastaan Israelin aiheuttamaksi holokaustiksi ja veti lähettiläänsä pois Israelista, mihin Israel vastasi kutsumalla oman lähettiläänsä Venezuelasta. Chavez on solminut läheisiä siteitä Kiinan ja Lähi Idän maitten, kuten Iranin ja Syyrian, kanssa. Amerikan mantereelle hän puuhaa Naton tapaista sotilasliittoa, mutta toisenlaiselle ideologialle.
Eilen IDF:n sotilaat piirittivät talon Nablusissa, josta avattiin tuli heitä vastaan. Kaksi al-Aksan terroristia sai surmansa ja kolmas haavoittui. Toinen surmatuista oli al-Aksan johtajistoon kuuluva Fadi Kafisha.

Wednesday, August 30, 2006

KESKIVIIKKO 30.08.06
1. LIBANON
YK:n rauhanturvajoukot ovat alkaneet muotoutua ennätysajassa. Viikon lopussa sotilaita lienee jo lähellä viitisentuhatta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan tapaa tänään Israelin johtoa. Eilen hän keskusteli kaapattujen sotilaitten omaisten kanssa Israelissa, mutta hänellä ei ollut mitään uutta tietoa kaapatuista. Hän tosin lupasi auttaa kaapattujen vapauttamisessa, ja hänellä on mahdollisuus keskustella heidän asemastaan tavatessaan Syyrian johtajia ja suunnitelman mukaan myös Iranin johtajia loppuviikosta.
SUOMEN ISRAELIN SUURLÄHETTILÄÄN Kari Veijalaisen Herb Keinolle antama haastattelu julkaistiin komeasti JPostin etusivulla keskiviikkona. Veijalainen esiintyy siinä diplomaattisen sievin sananvalinnoin, mutta rohkene sentään esittää Israelin hallitukselle muutamia ohjeita, jotka edustanevat myös EU:n virallista kantaa tai ovat lähellä sitä.
Veijalaisen ohjeet: 1. Toteuttaa vankien vapauttaminen ennen Shalitin kaappausta tehdyn suunnitelman mukaan. 2. Parantaa palestiinalaisten liikkumisvapautta. 3. Lopettaa setlementtien rakentaminen. 4. Jatkaa korkean tason tapaamisia PA:n kanssa, mukaan lukien Olmertin ja Abbasin tapaaminen.
Veijalaisen mielestä ”tiekartta rauhaan” on vanhentunut, mutta eipä sille ole vaihtoehtoakaan. Hänen mielestään eurooppalaiset kannattavat mitä tahansa vetäytymistä setlementeistä, sijaitsivat ne sitten Gazassa tai Länsirannalla, joista Israel vetäytyi ilman sopimuksia, mutta nämä esimerkit osoittavat, että vain diplomaattiset sopimukset voivat varmistaa vetäytymisen onnistumisen.
Hizbullahin aseviennin estäminen tapahtuu Libanonin armeijan asettuessa asemiin Syyrian rajalla, joka jo tapahtuu, vakuuttaa Veijalainen. YK voi tarvittaessa auttaa tässä, mutta lähinnä miehistön koulutuksen muodossa.
SYYRIAN KYTKEMINEN YK:n turvallisuusneuvoston 1701 päätöslauselman toteuttamiseksi on Veijalaisen mielestä välttämätön. Hän suosittelee Syyrialle houkuttelevan tarjouksen tekemistä. Tämän kautta Syyria voisi suostua toteuttamaan rajansa valvonnan ja helpottaa asioita pohjoisessa mukaan lukien Hizbullahin riisuminen aseista ja estäen sitä saamasta uusia aseita. Syyria vastustaa kansainvälisten joukkojen asettamista Libanonin rajoille, ja Israel kieltäytyy poistamasta Libanonin osittaista saartoaan ennen kuin kansainväliset ja Libanonin joukot ovat asemissa Libanonin eteläosassa (myös raja-asemilla).
VEIJALAINEN KATSOO, ettei Israelilla ole syytä vastustaa sotilaita YK:n Libanonin joukkoihin maista, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa, sillä joukot ovat YK:n alaisia eivätkä suorassa kontaktissa Israelin kanssa. Indonesia, Malesia ja Bangladesh ovat tällaisia maita, jotka tarjoavat joukkojaan Libanoniin.
Veijalainen ei suosittele Libanonin kaltaista YK:n joukkojen sijoitusta Gazan alueelle, sillä alue on tiheästi asutettu eikä siellä ole tilaa välttämättömille aseettomille vyöhykkeille osapuolten erottamiseksi toisistaan. Hän sen sijaan suosittelee YK:n tarkkailijoita sijoitettaviksi sinne.
LIBANONIN SODASSA oli Veijalaisen mukaan vain häviäjiä, mutta arvelee Hizbullahin saaneen moraalisen voiton, ja voittaneen lisää sydämiä sekä Libanonissa että arabimaissa.
2. ELMAR BROK, JANA HYBASKOVA JA CHARLES TANNOCK EU:n johtoportaasta julkaisivat oman artikkelinsa JPostin 30.08.06 numerossa otsikolla Make Damascus an Offer (Tee Damaskokselle tarjous). Käsittelen juttua erikseen toisessa yhteydessä, mutta osia siitä tässäkin. He käyvät laajasti ja asiallisesti läpi alueen ongelma-alueita Kairon ja Teheranin välisellä alueella, kuten he toteavat, ja esittävät kaksi tulenpolttavaa tavoitetta: Säilyttää rauha Lähi Idässä laajemminkin, että öljy voisi virrata vapaasti Persian lahden kautta, ja ohjata Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti sopimukseen, joka turvaa Israelin turvallisuuden kansainvälisesti hyväksyttyjen rajojen sisällä, ja joka samalla mahdollistaa Palestiinan kansan oikeutetut tavoitteet omaan valtioonsa. Nämä kaksi ovat kauan olleet sidoksissa toisiinsa, mutta niiden välinen tärkein side on Syyrian presidentti Bashar Assad, he huomauttavat.
KIRJOITTAJAT TOTEAVAT, että Syyrialla on edelleen haave Suur-Syyriasta, johon kuuluu myös Libanon, eikä se koskaan täysin tunnustanut Libanonin itsenäisyyttä. Sen tiedustelu ja sotilasosastot pakotettiin poistumaan Libanonista 2005 laajan kansainvälisen painostuksen avulla. Syyria menetti samalla viime vuonna tuloja salakuljetusmaksuista 1 miljardi USD arvosta, joka aiemmin virtasi pääosin Syyrian armeijalle. Monet Hizbullahin Israeliin ampumista raketeista oli merkitty syyrialaisin valmistusmerkinnöin.
KIRJOITTAJIEN MIELESTÄ Syyrialla on yksi myönteinen piirre: Se on sekularistinen valtio, joka perinteisesti on pyrkinyt eroon islamin fundamentalismista. Hafez Assad surmautti vuonna 1982 n. 38 000 Haman asukasta, jotka kuuluivat Muslimiveljeskuntaan ja kapinoivat Assadin hallintoa vastaan. Tänään, he toteavat, jotkut hallitsevan Baath-puolueen eliitistä ovat huolestuneita tiukentuvista siteistä teokraattisen Iranin ja islamistisen Hizbullahin kanssa. Tämä side kuvaa pelkoa, ei uskollisuutta, sillä maltillinen Sunni-suuntaa edustava Persianlahden emiirikunta - epäillen shia-muslimien nousua ja Iranin valtapyrkimyksiä – on lopettanut Syyrian talouden tukemisen sen lujittuvien Iranin siteitten vuoksi. Syyrian pelkona on myös kauppasuhteitten vaarantuminen EU-maitten kanssa ja avustusten lakkaaminen Saudi Arabiasta.
KIRJOITTAJIEN MIELESTÄ Bashar Assad tarkastelee Israelia useimpien arabien tapaan pan-arabilaisen palestiinalaisten juurettomuuden huolestuneisuuden näkökulmasta, mutta haluaa vahvistaa Syyrian asemaa sillä, että se on mukana kaikissa aluetta koskevissa sopimuksissa. Sen Libanonia koskevat vaatimukset ovat heidän mielestään tuntemattomat, mutta sillä on sillä suunnalla turvallisuuskysymyksiä, jotka tulee huomioida. Golanin asema on sovittava neuvottelujen eikä sodan kautta, he painottavat.
KIRJOITTAJAT SUOSITTAVAT, että USA ja Israel lopettavat Syyrian boikotoinnin ja eristämisen, ja tarjoavat sen sijaan Syyrian eristyneelle hallitukselle vakuutuksia, että Hizbullahin uudelleen aseistamisen estäminen, islamilaisten taistelijoitten läpikulun estäminen Syyrian kautta Irakiin ja maan kauhistuttavan ihmisoikeus-kysymyksen korjaaminen tuovat sille diplomaattisia ja taloudellisia etuja, mukaan lukien taloussiteitten vahvistuminen EU:n kanssa.
KIRJOITTAJAT VAKUUTTAVAT, että myös Israel hyötyy tällaisesta sopimuksesta, koska se on tietoinen haavoittuvuudestaan raketti-iskuihin, ja se tarvitsee ulkoisesta uhasta vapaan ja puolustettavan aseman.
(Brok on EU-parlamentin ulkoasioitten komitean puheenjohtaja; Hybaskova on EU-parlamentin Israelin asioitten delegaation puheenjohtaja; Tannock on EU-parlamentin ihmisoikeusalakomitean ap.puheenjohtaja)
3. GAZA
Tiistain aikana 8 palestiinalaista sai surmansa yhteenotoissa IDF:n sotilaitten kanssa.
Kaksi palestiinalaista kuoli ja viisi muuta, yksi heistä 4-vuotias poika, haavoittui kahdessa eri tilanteessa Gazassa. Surmatut olivat aseistettuja terroristeja. kaksi palestiinalaista sai surmansa sotilaitten luodeista Shajaiyehin kaupunginosassa Gazan kaupungissa. Toisessa tapauksessa miesryhmä oli asettamassa pommia sotilaitten tielle. Palestiinalaiset ovat kasvavassa määrin alkaneet käyttää pt-ohjuksia sotilaita vastaan Hizbullahin Libanonin taisteluissa saaman opin mukaan.
4. TERRORIUHKA
YUVAL DISKIN, joka johtaa Shin Betin turvallisuusjärjestöä, esitti eilen raporttinsa Israelia uhkaavista vaaroista Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle.
Diskin kertoi, että hän esitti vastalauseensa Sharonille yksipuolisesta vetäytymisestä Gazan alueelta. Hän kertoo nyt, että Israelilla oli silloin paljon parempi tiedustelupalvelu Gazan alueella, ja sama koskee Samarian pohjoisosaa, josta IDF veti joukkonsa samaan aikaan vuosi sitten. Samariasta on Diskinin mielestä tullut Jihadin maa IDF:n poistuttua sieltä. Myös turvallisuustilanne oli silloin parempi.
DISKIN KERTOI, että terrorijärjestöt tutkivat Israelin omaksumia taistelutapoja Libanonin sodassa löytääkseen IDF:n heikot alueet. Pt-ohjusten lisääntyvä käyttö Gazan alueella on selvä osoitus tästä.
Palestiinalaiset salakuljettavat aseita, raketteja ja ohjuksia Siinailta Gazaan ilman rajoituksia, eivätkä egyptiläiset näytä välittävän siitä. Ohjukset ja pitkän kantomatkan raketit kuten Katjushat ovat heidän ostolistallaan, vakuuttaa Diskin. Rahaa on tuotu Egyptin puolelta yli 50 miljoonaa USD Hamasin instituutioiden rahoittamiseksi Gazan alueella. Diskin arvioi, että aseita on tuotu salaa seuraavasti:
Kivääreitä 15 000 ja niihin ammuksia 4 miljoonaa; Pistooleita 2300; raketteja 38; pt-ohjuksia tusinoittain; TNT räjähdysainetta 15 tonnia; 400 RPG (rakettikranaatteja); sekä 10-15 Katjusha-rakettia. Diskin varoittaa, että muutamassa vuodessa tilanne on Gazassa sama kuin Libanonissa runsas kuukausi sitten sotilaallisine tukikohtineen ja maan alle kaivettuine bunkkereineen ja tunneleineen.
DISKIN KERTOO Shin Bet tietävän, että yli 20 salakuljetustunnelia on kaivettu Egyptin rajan ali Gazasta, ja niiden kautta voidaan salakuljettaa kaikkea paitsi ei ehkä tankkeja ja lentokoneita.
Diskin huomauttaa, että eri terroristijärjestöillä voi olla erilaiset tavoitteet ja ideologia, mutta niitä yhdistää sammumaton viha Israelia ja USA:ta vastaan.
ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖT, Shin Betin Yuval Diskin, Mossadin MeirDagan ja Amanin Amos Yadlin, pyrkivät muodostamaan yhteisen turvallisuusryhmän terrorismin vastaista taistelua varten.

Tuesday, August 29, 2006

TIISTAI 29.08.06
1. LIBANON
LIBANONILAISET SIVIILIT, jotka pakenivat kodeistaan sodan aikana, ovat palaamassa kymmenin tuhansin kyliinsä Libanonin eteläosassa. Mutta heidän mukanaan tulevat myöskin Hizbullahin terroristit, täysin siviileiksi pukeutuneina ja ilman aseitaan, joita heillä on kätkettyinä lukuisissa bunkkereissa. IDF on tuhonnut toista kymmentä bunkkeria, mutta niitä on jäljellä lähes pari sataa.
SHABAN FARMIN lähellä Hizbullah tyhjentää 14 bunkkeria, joita IDF:n väitteen mukaan ei ollut olemassakaan. Silminnäkijöitten mukaan huonekalut, aseet ja varusteet viedään alueelta kuorma-autoilla ja puskutraktorit sulkevat bunkkerien sisäänkäynnit.
www.worldnetdaily.com uutisen mukaan, jonka libanonilaiset viranomaiset vahvistavat, Hizbullah rakentaa uusia bunkkereita ja tukikohtia pakolaisleireihin al-Naemahin provinssissa ja Bekaan laaksossa. Tämä lienee turvatoimi siltä varalta, että Hizbullahin riisumista aseista kuitenkin yritetään toteuttaa. Pakolaisleirit Libanonissa ovat itsenäisiä ja niitä puolustavat palestiinalaisjärjestöjen, Fatahin ja PFLP:n, omat aseelliset joukot. Libanonin viranomaisilla ei ole sinne asiaa muuten kuin erikoisluvalla.
IDF:N SOTILAAT ovat hämmästelleet Hizbullahin bunkkerien varustelutasoa. Ne on kaivettu maan sisään, verhottu teräsbetoniseinin maata vasten, niissä on omat suihku- ja wc- ja keittiötilat, sähköistys ja ilmastointi. Niissä oli kehittynyt puhelin- ja tiedotustoiminnan seurantajärjestelmä, joissakin ulkopuolinen valvontakamera, joka välittää kuvan ulkopuolen tapahtumista bunkkerin kuvaruutuun.
ISRAELILAISISTA RAJAKYLISTÄ seurattiin komeitten kolmekerroksisten asuinrakennusten rakentamista Libanonin puolelle kukkuloitten rinteille. Sotilaat ihmettelivät asuntojen korkeaa laatutasoa. Ne rakennettiin Hizbullahin rahoittamina, mutta vastalahjaksi se rakensi talon alimpaan kerrokseen ja kellariin maan alle tiloja omaan käyttöönsä, mukana asevarastoja ja rakettien laukaisualustoja.
YK:N PÄÄSIHTEERI Kofi Annan oli vierailulla Libanonissa eilen ja tulee tänään Israeliin. Hänen tarkoituksensa on valmistella YK:n rauhantarkkailijoitten asettumista asemapaikkoihinsa sekä myöskin heidän tulevia velvollisuuksiaan ja oikeuksiaan, joista on vieläkin epäselvyyksiä, vaikka heitä tulee Libanoniin kaiken aikaa. Annan kehotti tavatessaan Hizbullahin ministerijäsenen vapauttamaan kaksi IDF:n sotilasta, minkä hän toisti vastatessaan median kysymyksiin yhdessä pääministeri Fuad Sinioran kanssa. Annan myös kehotti Israelia poistamaan Libanonin meri- ja osittaisen ilmasaarron.
LIBANONILAISET BUUASIVAT Annanille hänen kierrellessään Beirutin eteläosan pommitetuissa osissa. Annan esitti huolensa, että jos turvallisuusneuvoston päätöstä 1701 ei toteuteta kokonaisuudessaan, sodan uusiutuminen on enemmän kuin mahdollinen. Israelin diplomaattitaho vastasi tuoreeltaan kielteisesti Annanin vaatimukseen saarron lopettamiseksi, selittäen, että se lopetetaan sitten, kun kansainväliset joukot valvovat Libanonin yhteyksiä ulkomaille Hizbullahin aseitten salakuljetusten estämiseksi.
Israelin ulkoministeriö vaatii kahden IDF:n sotilaan palauttamista osana järjestelyjä.
Annan vakuuttaa toistuvasti, että Libanonin armeijan velvollisuutena on hoitaa Hizbullahin riisuminen aseista ja rajavalvonta. Rauhanturvaajia ei lähetetä kokoamaan aseita taloista ja kodeista, Annan sanoo.
Annan tapaa myös PA:n johtoa Ramallahissa, jossa Gilad Shalitin vapauttaminen noussee asialistalle.
ITALIAN HALLITUS vahvisti 2500 miehen lähettämisen Libanoniin ja 38.4 miljoonan USD apupaketin.
Turkki valmistelee oman joukkonsa lähettämistä, mutta armenialaiset vastustavat turkkilaisia joukkoja.
USA:N VETERAANIAKTIVISTI Jesse Jackson on myös amerikkalaisen delegaation, johon kuuluu juutalaisia, muslimeja, roomalaiskatolisia ja protestantteja, kanssa vierailulla Lähi Idässä, Libanonissa, Syyriassa ja Israelissa. Myös hän vaatii vankien vaihtoa. Syyriassa hän tapasi Bashar Assadin sekä Hamas-johtajan Khaled Mashaalin, mikä ei erikoisemmin ilahduttanut Israelia.
2. YESHA
Fatahin nuori kaarti uhkaa Abbasia ja Fatahin keskuskomiteaa, joka äskettäin piti kolmipäiväistä kokoustaan Ammanissa, intifadalla, elleivät he suostu muutoksiin ja Fatahin sisäisiin vaaleihin. Kapinoitsijat suunnittelevat kutsuvansa kokoon ”vallankumousneuvoston”, johon kuuluu juuritason johtajia ja tyytymättömiä aktivisteja. Ammanin kokous ei saanut päätöstä aikaan yleisen kokouksen kutsumiseksi kokoon, jossa voitaisiin valita puolueen uusi johto. Abbas sai valtuudet neuvotella yhteishallituksesta Hamasin ja Jihadin kanssa. Tyytymättömyys ja vihamielisyys Fatahin johtoa kohtaan on yleistä Yeshan (Gazan, Juudean ja Samarian) palestiinalaisten keskuudessa.
NELJÄ PALESTIINALAISTA kuoli välittömästi IAF:n ampumasta ohjuksesta miesten seisoskellessa kadulla aikaisin maanantaiaamuna Gazan kaupungin Shajaiyehin kaupunginosassa. Isku on osa Operaatio Lukittu Puutarha, jonka tarkoituksena on estää Kassam-rakettien ammunta Israeliin sekä Hamasin painostaminen korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
Maanantai-iltana sotilaat ampuivat Nablusissa neljä vuotta etsimänsä palestiinalaisen Ala al-Aradin, 25,
al-Aksan jäsenen. Arad murhasi kuorma-auton kuljettaja Moshe Yohain Beit Riman kylässä 2004.
Myöhään sunnuntai-iltana sotilaat ampuivat aseistetun palestiinalaisen. Pt-aseilla ja kivääreillä varustetut terrorisolun jäsenet hyökkäsivät sotilaitten kimppuun, jotka avasivat tulen heitä kohti.
Viikon alusta lähtien IDF on surmannut ainakin 10 aseellista palestiinalaista. Shalitin kaappaamisesta lähtien yli 200 palestiinalaista on saanut surmansa yhteenotoissa sotilaitten kanssa.
USA:n turvallisuustoimintamies Gazan ja Länsirannan alueilla kenraalimajuri Keith Dayton esitti puolustusministeri Amir Peretzille perjantaina suunnitelman 90-henkisen valvontajoukon asettamisesta Karni-terminaaliin Gazan ja Israelin rajalla. Dayton esitti terminaalialueen laajentamista molempiin suuntiin sekä puskurivyöhykkeen perustamista raja-alueelle.
KASSAM-raketti putosi tänä aamuna lähelle Zikkimin sotilastukikohtaa.
Sotilaat pidättivät kaksi Hamasin terroristia Betlehemin eteläpuolella tänä aamuna.
Poliisi paljasti palestiinalaisen solun, joka oli erikoistunut aseitten kaappaamisiin.
3. ISRAEL
OLMERT PUHUI eilen Haifassa, jossa hänen odotettiin esittävän tutkimuskomitean asettamista tutkimaan Libanonin sodan vaiheita. Hän todella esittikin komiteaa, jopa kaksi, mutta ne eivät tyydyttäneet edes hänen oman Kadima-puolueensa kaikkia jäseniä. Olmert haluaa perustaa komitean, joka tutkii hallituksen poliittista ratkaisua sodan suhteen, ja joka vastaa tutkimuksistaan hallitukselle. Toinen komitea tutkii sotilaallista aluetta, IDF:n valmiutta, taistelumetodeja ja miesvahvuutta. Se vastaa havainnoistaan puolustusministeriölle.
Kolmas komitea olisi valtiontarkastajan Micha Lindenstraussin tarkastusviraston muodostama.
Suurin kritiikki näitä komiteoita vastaan on se, ettei niillä ole oikeutta vaatia vastuuhenkilöitä kuulusteltaviksi. Niiden raportit tulevat siten olemaan vain tapahtumien kertaamista ja listaamista ilman kenenkään vetämistä vastuuseen tehdyistä virheistä ja puutteista.
Olmert perusteli hampaattomien komiteoiden perustamista sillä, ettei ole sopiva aika lamaannuttaa valtion poliittista ja sotilaallista johtoa monien uhkatekijöitten vaaniessa maata.
Kansanedustajat sekä oikealta että vasemmalta ja keskeltä ovat esittäneet pettymyksensä ja tuomionsa Olmertin päätöksestä olla asettamatta kansallista tutkimuskomiteaa. Useimmat näkevät Olmertin päätöksen tarkoittavan sitä, että hän pyrkii tällä tavoin välttämään vastuuta. Monet kansanedustajat vaativat Knessetin hätäkokouksen kutsumista koolle käsittelemään asiaa.
JUUTALAISTEN SYNTYVYYS pysyi samana, muslimien ja druusien aleni viime vuonna.
Israelilainen nainen synnyttää km. 2.84 lasta, eli 4% vähemmän kuin vuonna 2003 muslimi- ja druusilasten määrän pienenemisestä johtuen.
Israelissa on korkeampi syntyvyys kuin USA:ssa, Saksassa, Turkissa, Algeriassa, Ranskassa, Alankomaissa, Kreikassa ja Taiwanilla. Jokaista 100 tyttöä kohti syntyi 105.6 poikaa, joka on normaali suhde. Äiti saa ensimmäisen lapsensa km. 26.6 vuoden iässä, nousua 17 kuukautta.
Alle 20-vuotiaitten naisten synnyttäminen väheni. Kaikkiaan 4 104 lasta syntyi viime vuonna teini-ikäisille tai nuoremmille. Kaksosten tai useamman lapsen syntymät nousivat 4.5 prosenttiin kaikista syntymistä, mikä johtunee yleisestä hedelmällisyyshoidosta Israelissa.
Vuonna 2005 Israelissa syntyi 143 913 lasta, 70 % juutalaisille naisille; 24 % muslimeille; 3 % joitten uskontoa ei rekisteröity (NL:n alueelta tulleita); 2 % druuseille; 1 % kristityille.
Vuonna 2004 syntyi 145 207 lasta. Vuoden 2005 lapsimäärän aleneminen johtui siitä, että muslimilasten määrä aleni 5.6 % ja druusilasten määrä 0.7 %.
Musliminaiselle syntyi km. 4.6 lasta, edellisvuonna 4.7. Juutalaisnaiselle syntyi km. 2.7 lasta.
Naimattomille naisille syntyi 6.6 lasta tuhatta naista kohti, 90-luvulla 3.6 lasta /1000 naista. Useimmat näistä synnyttäjistä olivat 35 – 39 vuosien välillä. 99.5 % synnytyksistä tapahtuu sairaaloissa, Beersheban sairaalassa syntyi 11 935 lasta johtuen beduiininaisten korkeasta synnytysluvusta.

Monday, August 28, 2006

MAANANTAI 28.08.06
1. LIBANON
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah on alkanut PR-kampanjan, debkafilen mielestä säästääkseen henkensä, sillä Israelin salainen palvelu tarkkailee hänen jokaista siirtoaan. Hän ehti kuitenkin ennen kampanjaa rakentaa uudelleen Nasser-prikaatiaan Tyron alueelle, samoihin aikoihin kuin ranskalaiset rauhanturvaajat rantautuivat Libanoniin. Nasrallah oli suunnitellut voitonparaatia Beirutin eteläosaan, jonka IAF tehokkaasti hajotti, mutta neuvoantajiensa pyynnöstä peruutti sen turvallisuussyistä.
NASRALLAH KERTOO nyt medialle, ettei hän olisi antanut käskyä kommandoiskusta Israeliin kahden IDF:n sotilaan kaappaamiseksi, jos hän olisi arvannut sen johtavan sotaan. Tarkkailijat näkevät tässä kaksi puolta: NASRALLAH TUNNUSTAA kärsineensä suuria menetyksiä eikä ”voitto Israelista” ollut niin makea, kuin hän on antanut ymmärtää, ja että Israel saavutti osan tavoitteistaan. Tämä on Olmertin kannattajien näkemys.
Toisen näkemyksen mukaan Nasrallah näkee välttämättömäksi selitellä toimiaan ja tilannettaan Libanonin kansalla, ja siksi hänen lausuntonsa on anteeksipyytelevä. Hän myös nähnee tarvetta korostaa osaansa Libanonin poliittisesta elämästä ja sanoutua irti vallitsevasta näkemyksestä, että hän on Iranin sätkynukke ja hänen armeijansa Iranin armeijan etäispesäke. Yleinen mielipide Libanonissa on Syyrian ja Iranin vastainen ja monet ovat alkaneet kysellä, onko Hizbullahilla muuta antaa Libanonille kuin tuhoa ja hävitystä.
NASRALLAH HALUAA esiintyä nyt libanonilaisena poliitikkona ja sovittelevana rauhanmiehenä, ehkä vain saadakseen tilaa rakentaa pahoin kärsinyttä asemaansa. Myös YK:n turvajoukkojen saapuminen maahan rajoittaa hänen liikkumisvapauttaan. Hän kuitenkin ärhentelee niitä vastaan, jotka asettavat Hizbullahin voiman kyseenalaiseksi. Hän kun mielestään on Libanonin ainoa varteenotettava puolustaja. Hän ei hyväksy vaatimuksia, että YK:n rauhanturvajoukot partioisivat Libanonin Syyrian vastaisella rajalla ja lentokentillä.
2. PALESTIINA
Ensimmäisen kerran merkittävä palestiinalainen poliitikko alkaa puhua järkeä todetessaan, että on korkea aika palestiinalaisten lopettaa Israelin syyttäminen kaikista heidän ongelmistaan ja aloittaa ratkoa ongelmiaan omista lähtökohdistaan.
TÄLLAISEN ANALYYSIN ESITTÄJÄ on Hamasin hallituksen edustaja Ghazi Hamad, entinen lehtitoimittaja. Hänen artikkelinsa julkaistiin sunnuntaina joissakin Palestiinan Uutisten web-sivuilla. Hamad myös kyseli Kassam-rakettien laukomisen mielekkyyttä todeten, että siitä lähtien kun IDF ja israelilaiset siviilit lähtivät Gazasta, tilanne siellä on huonontunut kaikilla tasoilla. Hän näkee, että kriisien aiheuttajina ovat alueen aseelliset ryhmät ja kysyy, eikö olisi asiallista harkita taktiikka uudelleen ja lopettaa Israelin syytteleminen. ”Gaza kärsii anarkian ja roistojen miekan kahleessa. Muistan päivän, jolloin Israel vetäytyi Gazasta ja sulki portit jälkeensä. Silloin palestiinalaiset kaikista poliittisista ryhmistä tungeksivat kaduille juhliakseen Israelin tappiota ja perääntymistä, kuten monet asian näkivät. Puhuttiin paljon lupaavasta tulevaisuudesta Gazan alueella ja alueen muuttamisesta kaupalliseksi ja teollisuusvyöhykkeeksi.”
HAMAD SANOO VALITTAEN, että ”elämän kulttuuri”, joka silloin vallitsi alueella on vaihtunut painajaisuneksi ja taakaksi. Hän kysyy pelottavan kysymyksen: ”Miksi miehitys palautui Gazaan? Tavallisin vastaus on: ”Miehitys on syy.” Hamad tunnustaa, että palestiinalaiset ovat epäonnistuneet Gazan alueen kehittämisessä ja lain ja järjestyksen säilyttämisessä. Hän kertoo, että viitisen sataa palestiinalaista on kuollut ja 3000 haavoittunut Israelin vetäytymisen jälkeen ja infrastruktuuri osaksi tuhoutunut. Hamasin hallitus on voimaton korjaamaan vahinkoja, oppositio katselee asioita sivusta ja Abbas on heikompi kuin koskaan.
Hamad kutsuu sairautta ”tyhmyyden bakteerin” aiheuttamaksi ja suuntavaiston kadottamiseksi.
FOX NEWS TV-YHTIÖN toimittaja Steve Centanni ja kameramies Olaf Wiig vapautettiin eilen suuren fanfaarin loistossa. He esiintyivät lyhyessä videopätkässä vähän ennen vapautusta, jossa he lukivat paperista kirjoittamansa syytöskirjelmän Israelin rikoksista palestiinalaisia vastaan amerikkalaisin asein. He myös tunnustivat kääntyneensä muhamettilaisiksi, mikä nostatti monia kulmakarvoja. Ensimmäiset reaktiot heidän taholtaan vapautumisen jälkeen koskivat kääntymistä, jonka he kertoivat tehneensä, koska heidät pakotettiin siihen kiväärin piipulla. Centanni kuitenkin vakuutti oppineensa islamista paljon ja pitävänsä sitä korkeassa arvossa. Hän kutsui palestiinalaisia ystävällisiksi ja kauniiksi ihmisiksi, vaikka he pitivät heitä kädet tiukasti selän taakse sidottuina ja pakottivat heidät jossain autotallissa hyvin kivuliaaseen asentoon kasvot maata vasten. He kielsivät, että heidät kaapannut ryhmä oli al-Qaidan alainen selittäen, ettei sillä ole edustajia Gazan alueella. The Holy Jihad Brigades on tuntematon ryhmä, ehkä tekaistu nimi. Ryhmän edustaja Abu Mujahed kertoi, että eurooppalaiset välittäjät olivat toimittaneet USA:lle kaappaajien vaatimukset Israelin operaatioitten keskeyttämiseksi Gazassa ja kaikkien rajaterminaalien avaamiseksi Gazan ja ulkomaailman välillä. Toimittajat voitiin vapauttaa, koska USA lupasi toimia niiden hyväksi.
KAKSI REUTERSIN TYÖNTEKIJÄÄ haavoittui aikaisin sunnuntaiaamuna Gazan alueella IAF:n ampuessa kaksi ohjusta heidän autoaan kohti. Lisäksi kolme muuta haavoittui iskussa. IDF:n edustaja sanoi, että sotilaat olivat etsimässä pommeja ja tunneleita turva-aidan vierellä, kun tunnistamaton auto ajoi sotatoimialueelle käyttäytyen epäilyttävästi. Sotilaat kertovat, etteivät autossa olleet median edustajien tunnisteet näkyneet pimeässä. Sotilaat olivat juuri tulleet paikalle Karni terminaalin lähellä.
Sotilaat kertoivat osuneensa kolmeen pyssymieheen operaation aikana, yhden ilmoitettiin kuolleen.
Myöhään sunnuntaina 20-vuotias palestiinalainen pyssymies sai surmansa tarkka-ampujan luodista hänen lähestyessään sotilaita pt-ohjuksen kanssa.
Sunnuntaina sotilaat pidättivät yhden PLC:n jäsenen Mahmoud Musiehin Ramallahissa. Israelin on pidättänyt kaikkiaan 31 Hamasin PLC-kansanedustajaa.
3. ISRAEL
ENTINEN KANSANEDUSTAJA JA MINISTERI Dan Meridor toimi puheenjohtajana komiteassa, joka laati 250-sivuisen raportin Israelin uudeksi puolustusopiksi. Meridor luovutti laatimansa raportin silloiselle puolustusministeri Shaul Mofazille huhtikuussa. Meridor toimitti sen jälkeen raporttinsa myös IDF:n yleisesikunnalle, eri puolustusteollisuuden haaroille sekä ministerille.
Meridor käyttää raportissa sanaa ”kiireinen” käsitellessään Hizbullahin Katjusha-rakettien uhkaa Libanonin eteläosassa. Raportin laadintaan osallistui muitakin turvallisuushenkilöitä, niiden joukossa kenraalimajuri Yaacov Amidor, entinen armeijan tiedustelun tutkimusosaston johtaja. Raportissa vaaditaan kiireellisesti erikoisjärjestön perustamista rakettien uhkan vuoksi sekä hallitusta aloittamaan välittömästi tarvittavan teknologian kehittämisen, jolla pystyttäisiin pysäyttämään ja estämään lyhyen matkan ohjushyökkäykset.
Sodan alettua Meridor sanoo olleensa varma, että sota päättyisi ilman selvää voittoa Israelille, koska nykyisissä olosuhteissa on mahdotonta tuhota Hizbullah täysin. Tämä pakottaisi IDF:n ennen aikaiseen tulitaukoon ja sotilasoperaation keskeyttämiseen. Hän näkee, että Olmertin hallituksella oli kaksi vaihtoehtoa: joko aloittaa sota rajuilla ilmaiskuilla Hizbullahia vastaan ja sitten lopettaa iskut, tai valmistautua sotaan kunnolla ja sitten lähteä sotaan eikä välittömästi kahden sotilaan kaappaamisen jälkeen. Meridor uskoo, että kriisi on nyt syvempi kuin ennen kaappaamista, koska Israel aloitti sodan valmistautumattomana.
Meridor uskoo, että Iranin ydinasekriisi on mahdollista ratkaista diplomatian kautta, mutta se vaatii taitoa.
PRESIDENTTI KATSAV lähtee perheineen kauan odottamalleen lomalle, jota hän siirsi poliisikuulustelujen vuoksi. Poliisin korkein johto keskustelee oikeuskansleri Menachem Mazuzin kanssa maanantaina presidenttiä vastaan löydetyistä todisteista. Katsavia syytetään seksuaalisesta väkivallasta entistä työntekijäänsä kohtaan, mutta Katsav itse näkee joutuneensa kiristyksen uhriksi.
Jotkut tahot Israelissa näkevät kaiken takana feministisen salaliiton, jonka tarkoituksena olisi presidentin viran lakkauttaminen ja virkaan kuuluvien tehtävien siirtäminen korkeimman oikeuden presidentille, jonka ensimmäisellä valinta sijalla on naispuolinen korkeimman oikeuden tuomari. Tästä selitetään johtuvan naispuolisten kansanedustajien, kuten Yehimovichin, erikoinen kiinnostus ja puuttuminen asiaan.
Poliisin mukaan Katsavin kuulusteluja voidaan jatkaa ja hänet ehkä alistetaan polygraph-testiin.
Korkeimman oikeuden tuomari Mishael Gheshin suosittaa, että Katsav pidättyy osallistumasta korkeimman oikeuden presidentin Dorit Beinischin virkaanastujaisseremonian vannomistilaisuuteen.
JERUSALEMIN POLIISI pidätti 19-vuotiaan palestiinalaisen vanhankaupungin Leijonaportin luona, koska hänellä oli hallussaan teräase. Poliisi arveli, että miehen tarkoituksena oli haavoittaa poliisia.
VALTION TARKASTAJA Micha Lindenstraus esittää aikaisin maanantaiaamuna julkistamassaan raportissa, että nykyinen pääministeri Ehud Olmert harjoitti teollisuus, kauppa- ja työministerinä toimiessaan suosituimmuusjärjestelmää (cronyism) poliittisista ja ystävyyssyistä toiminimityksissä yritykseen, joka on luoteeltaan yksityinen mutta jonka rahoitus tulee kauttaaltaan valtiolta. Tämän vuoksi sen tulee toimia julkisten hallintomenetelmien ja säännösten mukaisesti.
HALLITUS ei käsitellyt eilisessä istunnossaan kysymystä tutkimuskomitean asettamiseksi Libanonin sotaan, kuten lukuisat järjestöt, yksityiset ja yleinen mielipide vaatii. Olmert kuvitellee, että antamalla ajan kulua ja pysyttelemällä hiljaa ongelma häipyy pois muistista eikä kukaan kohta vaadi tutkimuksia.
IDF:N BUDJETIN odotetaan kasvavan sodan seurauksena, koska IDF:n varustelussa ja asejärjestelmissä on huomattu lukuisia puutteita. Yksi kiireisin lienee Peretzin tilaama järjestelmä, jolla lyhyen kantomatkan ohjusten uhka voidaan eliminoida.
Hallitusta uhkaava budjettikriisi ratkesi toistaiseksi, kun talousvaliokuntaan löydettiin tarvittava enemmistö.
KRISTITYT LIIKEMIEHET voivat nyt investoida suoraan israelilaisiin yrityksiin eikä vain lahjoituksin.
Genesis Strategic Solutions International yhdistää israelilaisia alkavia yrityksiä kristittyjen liikemiesten kanssa. Yrityksen voimamies Clarence Wagner, entinen Bidges for Peace kansainvälinen johtaja, sanoo yritysidean lähteneen liikkeelle hyvin, kontakteja on maailmanlaajuisesti ja se toimii molempiin suuntiin.

Sunday, August 27, 2006

SUNNUNTAI 27.08.06
1. LIBANON
YK:n rauhanturvajoukkoihin on luvassa tällä hetkellä 6900 miestä niiden 2000 lisäksi, jotka jo ovat siellä.
Ranska johtaa joukkoja helmikuuhun 2007 ja antaa sitten komentosauvan Italialle. Perjantaina saapui 150 ranskalaista sotilasta entisten 250 lisäksi. Italian lupaamat 1000 miestä voivat tulla jo tiistaina.
Belgia on luvannut 400 miestä, Suomen panos on 250 miestä. Turkin panosta ei vielä tiedetä.
PAHIN JARRU UNIFIL:n joukkojen mandaatissa on YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka tulkitsee turvallisuus-neuvoston julkilausumaa omalla tavallaan. Annanin mukaan YK:n joukot eivät toimi rajavartiotehtävissä Syyrian rajalla, ellei Libanonin hallitus sitä pyydä, eikä se ole pyytänyt. Toiseksi Annan väittää, ettei YK:n joukkojen tehtävänä ole riisua Hizbullahin terroristeja aseista eikä auttaa Libanonin armeijaa siinä. Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy ilmoittaa maansa kannan olevan, että Hizbullah tulee riisua aseista, mutta sotilaallinen voima ei ole siihen sopiva. Ainoa ratkaisu on poliittinen sopimus, hän sanoo.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmoittaa, että Libanonin saarto jatkuu siihen saakka, kunnes maa-, meri- ja ilmakuljetukset Libanoniin on saatu YK:n valvonnan alaiseksi ja aseiden salakuljetus Hizbullahille loppumaan. Israel ei vaadi, että jokainen kivääri ja kranaatti poistetaan Hizbullahin arsenaalista, mutta että potentiaaliset kommandoiskut ja rakettiuhka Israeliin on saatava loppumaan, ja se kuuluu UNiFIL:n tehtäviin.
On aivan selvää, että turvallisuusneuvoston päätöslauselma tehtiin hätiköiden ja liialla kiireellä, ja että Israel suostui siihen tutkimatta tarkoin, mitä se todella sisälsi. Tässä voi havaita Israelin ulkoministeriön taitamattomuuden, jota vielä häiritsi Olmertin kielto päästää Livni Yhdysvaltoihin tekemään viimeinen hionta sopimukseen ennen sen käsittelyä.
ISRAELISSA TODETAAN Turkin YK-joukkojen korrekti toiminta rauhanturvatoimissa, mutta Libanon voi aiheuttaa sille ylivoimaisia vaikeuksia. Mitä tapahtuu, jos heitä vaaditaan suojaamaan Hizbullahin terroristeja? Voivatko he kieltäytyä, koska heillä on pelkona fundamentalistien uhka ja painostus Turkissa? Pystyvätkö turkkilaiset sotilaat suojaamaan samalla tavalla Israelin intressejä Hizbullahin uhkaa vastaan?
LIBANONIN SODAN aikana UNIFIL antoi web-sivuillaan tarkkoja ajankohtaisia tietoja IDF:n liikkeistä, miesvahvuudesta, aseista ja seuraavista liikkeistä puolesta tunnista 24 tunnin välein. Se ei kuitenkaan antanut vastaavia tietoja Hizbullahin liikkeistä tai aseistuksesta. Sen raketti-iskuista todettiin, että useilta alueilta oli ammuttu useita raketti-iskuja Israeliin yksilöimättä paikkoja tai rakettien määrää. Voidaanko olettaa, että sama yksipuolinen Hizbullahin suosiminen jatkuu vahvistetun UNIFIL:n aikanakin?
HIZBULLAHIN ASEISTAMINEN jatkuu kiihtyvällä vauhdilla. Pitkät rekka-karavaanit kulkevat jatkuvana virtana Syyrian ja Libanonin välisen rajan yli. Määrättyjen virallisten ylityspaikkojen lisäksi on epävirallisia, joita ei valvo kukaan. Libanonilaiset toteavat, että sopivalla summalla valvonta hoituu nopeasti ilman vaikeuksia virallisissakin tarkastuspaikoissa.
Iran on lisäämässä Libanoniin tarkoittamiinsa aseisiin uusia raketteja ja ohjuksia, joista yksi on Scud-B, jota Iranissa kutsutaan nimellä Shihab-1. Sen kantomatka on 350 km ja siihen mahtuu tonnin pommikuorma.
USA EPÄILEE Israelin käyttäneen Libanonissa ns. rypälepommeja, joitten käyttö siviilikohteisiin on kielletty.
USA:n ulkoministeriö on saanut tietoja asiasta Libanonissa toimivalta vapaalta yritykseltä, jonka mukaan se on löytänyt useita pieniä räjähtämättömiä pommeja, osa USA:ssa, osa Israelissa valmistettuja. USA:n ulkoministeriö pitää asiaa vakavana, joka voi vaikeuttaa asetoimituksia Israeliin, jos epäilyt ovat totta.
SUNNIKYLÄT Libanonin eteläosassa olivat sodan aikana vaatineet Hizbullahin terroristeja poistumaan heidän kylästään, koska heidän läsnäolonsa kylässä toi tuhoa ja hävitystä kylään.
2. GAZAN, JUUDEA JA SAMARIA
FATAHIN KESKUSKOMITEA kokoontui viikonvaihteen aikana kolmeksi päiväksi Ammaniin keskustelemaan hallituskysymystä ja muistakin ajankohtaisista asioista. Siihen kuuluu pelkästään ns. vanhan kaartin jäseniä, minkä johdosta Muhammad Dahlan esitti kärkevää kritiikkiä komiteasta syyttäen sitä impotenssista ja vaatien sen jäseniä eroamaan. Dahlan myös uhkasi kapinalla, ellei muutosta saada aikaan.
Keskuskomitea hylkäsi Abbasin esityksen teknokraattien muodostamasta hallituksesta, vaan vaati mahdollisimman laajapohjaista hallitusta, jossa olisivat mukana Hamas ja Jihad.
Komitea vaati Abbasia tekemään uuden aloitteen rauhanprosessin elvyttämiseksi pitäen pohjana Beirutin sopimusta vuodelta 2000, joka perustui Saudi Arabian suunnitelmaan. Komitean mielestä tilanne on muuttunut Lähi Idässä ”Hizbullahin voiton” ansiosta Israelista, eivätkä USA ja Israel valvo enää Lähi Itää. Niiden tilalle ovat nousemassa EU, Venäjä ja Kiina, joihin tulee vahvistaa suhteita. Tähän listaan voisi alkaa lisätä Venezuelan, jonka presidentti Hugo Chavez vieraili äskettäin Iranissa ja solmii kauppasuhteita Kiinan kanssa Kiinan vierailunsa yhteydessä.
Israelin kannalta Fatahin ja Hamasin hallitus on paha, sillä Hamas ei tunnusta Israelia edes ehtona yhteis-hallitukseen Fatahin kanssa. Hyväksyvätkö PA:n läntiset tukijamaat sellaisen hallituksen?
JOURNALISTIEN KAAPPAAJAT ovat ilmeisesti valmiit luovuttamaan 14.08. kaappaamansa kaksi Fox News TV-yhtiön toimittajaa, amerikkalaisen Steve Centannin ja uusseelantilaisen Olaf Wiigin. Heidät kaappasi Hamasin toimeksiannosta gazalaisen perheen jäsen Zakaria Dughmush, joka kuuluu PRC:n johtoon ja joka ilmeisesti oli vastuussa USA:n autosaattuetta vastaan tehtyyn pommi-iskuun Gazan pohjoisosassa 15.10.2003. Zakaria Dughmush seurasi PRC:n johtoon IAF:n ohjusiskussa 08.06.06 surmansa saanutta Jemal Semhadanaa. (debkafilen mukaan)
PERJANTAI-ILTANA IDF:n sotilaat pidättivät kaksi Hamasin terroristia Gazan alueella.
IAF:N KONEET ampuivat ohjuksia aseiden varastorakennukseen Gazan alueella. Kaksi ihmistä haavoittui.
AIKAISIN LAUANTAIAAMUNA turvallisuusjoukot saartoivat nelikerroksisen asuintalon Nablusissa, jossa oli etsittyjä palestiinalaisia. Palestiinalaiset tulittivat joukkoja kivääreillä ja heittivät palopommin heitä kohti. Koska talosta ei tullut vastausta joukkojen vaatimukseen, puskutraktorit aloittivat hajottaa taloa. Etsitty palestiinalainen Majdi Libadi, 34, ei ollut talossa, mutta väitti ettei sotilaita tulitettu vaan heitä kivitettiin.
IDF:n ilmoituksen mukaan tulitaistelussa kuoli yksi palestiinalainen, 16-vuotias nuorukainen. Kaikkiaan 20 palestiinalaista haavoittui tulituksessa.
3. ISRAEL
PRESIDENTTI MOSHE KATSAV valittaa, että media on tuominnut hänet poliisikuulustelujen ja tutkimusten ollessa vielä kesken. Hän osallistui radion järjestämään haastatteluun lauantaina.
Katsav sanoo edelleen olevansa syytön ja hän kummastelee, että myös lainlaatijat ovat tuominneet hänet jo tässä vaiheessa. Katsav sanoo, että hänen entinen työntekijänsä aloitti koko näytelmän kiristämällä häntä. Hänen pahin mustaajansa on kansanedustaja Shelly Yehimovich, entinen TV-toimittaja, joka torstaina esiintyi TV:ssä kertoen haastatelleensa ”uhria A” (heitä on ainakin kaksi), entistä työntekijää, ja tunteneensa syvää sympatiaa hänen kanssaan, joka sanoi olevansa avuton ja tulleensa väkivaltaisesti Katsavin raiskaamaksi. ”A”:n naisasianajaja Kinneret Barshi väittää, että tuntematon ihminen oli tunkeutunut hänen asuntoonsa ja varastanut sieltä ”A”:lle kuuluvan laukun, jossa oli asiaa koskevia dokumentteja.
RAJAPOLIISIT LÖYSIVÄT 15 kilon pommin Elon Moren ja Itamarin välisen tien varrelta. Poliisit näkivät valvontapaikastaan palestiinalaisten asettavan pommia tien varteen ja menivät tarkastamaan asiaa.
OLMERTIN HALLITUKSEN kohtalo on tänään vaakalaudalla. Talousministeri Avraham Hirchson tapaa tänään iltapäivällä Amir Peretzin, ja kolme Labour-puolueen edustajaa pääministerin kansliassa pystyäkseen ratkaisemaan budjetin 2 miljardin NIS leikkauksia koskevan Knessetin äänestyksen. Summalla on tarkoitus rahoittaa Libanonin sodan aiheuttamat ylimääräiset menot. Kolme Labourin kapinallista esittävät, että summa otettaisiin budjetin 13 miljardin ylijäämävarastosta eikä vähennettäisi sosiaalimaksuja. Talousvaliokunnan puheenjohtaja paheksuu sitä, että talousministeri neuvottelee Labourin kanssa esityksestä eikä anna mahdollisuutta muille valiokunnan jäsenille tutustua esitykseen. Asian ironia on siinä, että Labourin puheenjohtaja Amir Peretz toi Shelli Yehimovichin ja Avishai Bravermanin puolueeseen ja Knessetin jäseniksi, ja he ovat nyt hänen pahimmat vastustajansa. Braverman pyrkii yhdessä Amy Ayalonin kanssa syrjäyttämään Pertzin Labourin puheenjohtajuudesta.
MIELIPIDETIEDUSTELUN MUKAAN 63 % kansasta vaatii Olmertin eroa.
Puolustusministeri Amir Peretzin eroa vaatii 74 %, ja IDF:n yleisesikunnan päällikön Halutzin eroa 54 %.
KRITIIKKI OLMERTIA VASTAAN kasvaa, häntä syytetään siitä, ettei hän tuonut kaapattuja sotilaita kotiin eikä heidän tilastaan ole mitään tietoja. Hizbullah on entistä vahvempi ja sen poliittinen ja strateginen asema voimistunut.
Olmert lupailee hallituksen asettamaa tutkimuskomiteaa, mutta ei pysty tekemään päätöstä.
Toisaalta, jos hallitus asettaa toimikunnan tutkimaan sen omia toimia, olisiko tulos puolueeton?
COSTA RICA JA EL SALVADOR olivat ne kaksi valtiota, jotka pitivät lähetystöjään Jerusalemissa, vaikka kaikki muut olivat Tel Avivissa. Nyt nämä viimeiset kaksi ovat päättäneet muuttaa Jerusalemista.