Friday, August 25, 2006

PERJANTAI 25.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto näyttää luopuneen toiveista riisua Hizbullah aseista ja keskittyy nyt valvomaan, ettei se pääse lisäämään aseistustaan entistä vaarallisemmilla aseilla. Tässä se taistelee aikaa vastaan. YK:n joukkojen vahvuuden lisääminen etenee hitaasti, ja samaan aikaan Iran on moninkertaistanut asetoimituksensa Syyrian kautta Hizbullahille. Eilisen debkafilen uutisen mukaan Syyriassa Latakin satamassa puretaan suurta konttialusta täynnä aseita Hizbullahille Syyrian kautta. Israelin armeija menetti tilaisuutensa, jota sille tarjosivat sekä USA että ihme kyllä myös arabimaat, puhdistaa Libanonin eteläosa Hizbullahista ja tuhota suurin osa sen aseista ja raketeista, mutta Olmertin sähläilyn vuoksi tilaisuus meni.
HIZBULLAH KÄRSI suuria menetyksiä tukikohtiensa ja laitostensa menetyksinä Libanonissa IAF:n pommituksissa, mutta poliittisesti se on entistä vahvempi, sille sataa suosionosoituksia sekä aseita ja rahaa kaikkialta menetysten korvaamiseksi. Israelin kannalta pahinta on sen aiheuttama poliittinen vaikutus, joka on huomattavasti rohkaissut väkivaltaa käyttäviä terrorijärjestöjä, myös Gazassa ja Länsirannalla, mutta myös Syyrian johtoa, joka avoimesti uhittelee Israelia Iranin voimavarjon suojassa. Presidentti Bashir Assad sanoo, että hän vihaa Israelia eikä halua mitään sopimuksia sen kanssa. ”Rauhanprosessi on kuollut” on hänen mottonaan. Hän on antanut Golanin vapauttamista ajaville järjestöille vapaat kädet järjestäytyä ja perustaa koulutusleirejä terroristien kouluttamiseksi samantapaista rajasotaa varten, jota Hizbullah on käynyt Israelia vastaan 1980-luvulta alkaen.
BASHAR ASSAD julisti äskettäin, ettei Syyria hyväksy YK:n joukkoja Libanonin vastaiselle rajalleen, joitten tehtävänä olisi valvoa aseitten salakuljetusta Syyriasta Hizbullahille. Hän uhkaa sulkea rajan kokonaan.
ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA kenraalimajuri Amos Yadlin kertoo omassa analyysissaan, (JP 25.08.) että Syyria näyttää olevan tyytyväinen Hizbullahin toimintaan sodan aikana. Hän myös toteaa, että Hizbullah käytti pääosin Syyriasta tuotuja tai valmistettuja aseita, Iran panosti koulutukseen ja taloustukeen.
YADLININ MUKAAN Hizbullah ei suostu luopumaan aseistaan, mutta se voinee antaa aseitaan Libanonin armeijalle, joka varastoi ne, mutta luovuttaa ne takaisin, jos sota uusiutuu.
Yadlin toisti tuon israelilaisille johtajille ominaisen ylistyksen juutalaisten kyvystä kestää suurta henkistä painetta, kuten tapahtui 33 päivää kestävien rakettisateitten alaisena. Tämä on eräänlaista masokismia tai syyllisyydestä johtuvaa alistumista tarpeettomaan tuskaan sen sijaan, että pyrkisi eliminoimaan tuskan aiheuttajan. Ei ole mitään ylistettävää siinä, että 33 päivän aikana ammutaan nelisentuhatta rakettia israelilaisiin kaupunkeihin, että yli miljoona asukasta ajetaan kodeistaan pakosalle rauhan aikana ja että jäljelle jääneet varattomat, sairaat ja vanhukset jätetään hoidotta jatkuvan rakettitulen alaisiksi ja tuhansia koteja, asuintaloja ja liikeyrityksiä tuhotaan julistamattomassa, vihollisen aloittamassa sodassa.
Yadlin varoittaa, että jännitys Hizbullahin ja IDF:n sotilaitten välillä on suuri ja kasvaa kaiken aikaa YK:n joukkoja odoteltaessa. Se voi räjähtää pienestäkin vaikkakin aiheettomasta provokaatiosta.
Ranskan ylpeys vaatii sitä sittenkin antamaan 2000 miestä Libanoniin, jos se saa YK-joukkojen johdon.
USA:N ENTINEN PRESIDENTTI Jimmy Carter, se maapähkinäfarmari, jos on päässyt unohtumaan, kertoi saksalaiselle Der Spiegel lehdelle antamassaan haastattelussa, että ”Israel aloitti epäoikeudenmukaisen sodan Libanonia vastaan.” Ari Fleischer, Valkoisen Talon entinen asiamies Bush II:n edellisen virkakauden aikana, syytti Carteria Hizbullahin kiihottamisesta Israelia vastaan selittäen, että Carterin lausunto on musiikkia Hizbullahin korvissa ja isku pitkäaikaista rauhaa vastaan. Fleischer syyttää Carteria Lähi Idän tilanteen väärästä tulkinnasta, ja siitä, että hän aliarvioi radikaalin islamin uhkan aivan kuin aliarvioi Neuvostoliiton uhkan 1970-luvulla. ”Tuomiosi Israelista, uhrista, vain kiihottaa Hizbullahia, hyökkääjää, uusiin hyökkäyksiin sopivan ajan tullen,” kirjoittaa Fleischer ja pyytää Carteria muuttamaan asennettaan, ”rauhan vuoksi, Israel tarvitsee ylistystäsi, ei tuomiotasi.” Carter väittää olevansa uudesti syntynyt kristitty.
2. IRAN
GIORA EILAND, joka toimi Israelin kansallisena turvallisuusneuvonantajana, on varma, että jos Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, 49, saisi ”ylimmän opastajan” aseman, hän ei arkailisi uhrata vaikka puolet Iranin n. 70 miljoonasta asukkaasta, jos se olisi välttämätön Israelin tuhoamiseksi. Toimen nykyinen haltija Ali Khamenei, 67, on Eilandin mukaan käytännön mies, häntä jopa pidetään enemmän liikemiehenä kuin uskonnollisena johtajana. Eiland kertoo, että Ahmadinejadilla on uskonnollinen vakaumus, että Israel on pahana esteenä muslimien vuosisataisen haaveen entisen loiston palauttamiseksi. Sen vuoksi sionistinen oka muslimien kyljessä on poistettava, ja jos Ahmadinejad saa siihen tarvittavat aseet, ydinaseet, hän ei arkaile käyttää niitä, arvioi Eiland, ja tämä on todellinen, sen olemassaoloa uhkaava vaara Israelille. Tähän liittyy shia-muslimien messias-odotus, mahdi, sotasankari, joka yhdistää muslimit ja voittaa vääräuskoiset.
Eiland arvioi, että USA:lla on kolme huonoa vaihtoehtoa Iranin ongelman ratkaisemiseksi.
Ensimmäiseksi se voi hyväksyä tilanteen ja antaa Iranille vapaat kädet jatkaa ydinohjelmaansa. Tämän vaarana on se, että se saisi alueen muut muslimimaat aloittamaan omat ydinohjelmansa.
Toiseksi USA voi jatkaa diplomaattisia pyrkimyksiä Iranin taivuttamiseksi, mutta sen onnistuminen on epävarmaa mm. Venäjän ja Kiinan hidastelun vuoksi, ja sen taloudellinen ja poliittinen hinta on siksi suuri, että monet maat luovuttaisivat ennen kuin se tuottaa tuloksia.
Kolmanneksi USA voi aloittaa sotilaalliset toimet Irania vastaan, jos todetaan, että diplomatialla ei ole mahdollisuuksia onnistua. Sen poliittinen kannatus on minimaalinen sekä USA:ssa että maailmalla, minkä johdosta sen aloittaminen olisi vaivalloista. Toiseksi se pitäisi aloittaa lähikuukausien aikana, koska Iran jatkaa uraanin rikastamistaan kiihtyvällä tempolla. Puoli vuotta tai vuosi tästä alkaen voisi olla myöhäistä.
ISRAELIN SOTILASJOHTO arvioi, että sota Irania vastaan on vastatuulessa USA:ssa. Tarkkailijat uskovat, että pari vuotta sitten olisi ollut vielä mahdollisuus saada Ranska mukaan, kun Irakin tilanne oli parempi ja sekä Bushin että Chiracin kotirintaman kannatus oli vahvempi, mutta Iran oli vielä silloin heikko. Tämä asettaa Israelin vaikea ratkaisun eteen. Onko Israelilla edellytyksiä toimia yksin, ja jos se toimii, mitä se voisi aiheuttaa? Se ainakin antaisi Iranille jonkinasteisen oikeudellisen perusteen saattaa ydinaseensa valmistus päätökseen ja käyttää sitä Israelia vastaan itsepuolustukseksi, tarkkailijat huomioivat. Iranin ohjukset ovat suoranainen uhka, sillä on Shihab-3 ohjus, jolla se yltää kaikkialle Israelissa. Niiden aiheuttama tuho olisi moninkertainen verrattuna sokeisiin Katjusha ja Fajr raketteihin. Mitä tekisi Syyria siinä tilanteessa? Käyttäisikö se tilannetta hyväkseen saadakseen Golanin alueen takaisin? Voisiko Iranin ja Syyrian uhka antaa Israelille aiheen iskeä niihin omilla ydinaseillaan?
YDINASEIN VARUSTETTU IRAN olisi sekin jatkuva riesa Israelille. IDF ei voisi enää vapaasti toimia Gazassa ja Länsirannalla, puhumattakaan Hizbullahia vastaan Libanonissa, koska Iran uhkailisi sitä ydiniskulla, jos on pienintäkin aihetta.
Nämä elementit ovat tietenkin olleet olemassa kaiken aikaa, mutta onnettomasti päättynyt Libanonin sota toi ne esille. USA valittaa, ettei se tiedä, mikä Iranin ydinohjelman tilanne todella on. Libanonin sodan seurauksia on myöskin hallituskriisi Israelissa, joka voi pakottaa maan ennen aikaisiin vaaleihin. Hallitsevan Kadima-puolueen kannatus on romahtanut, samoin Labourin. Likud ja Israel Beiteinu saisivat molemmat erään gallupin mukaan 24 edustajapaikkaa, Kadima 14 ja Labour 9 kansanedustajaa. Toiset gallupit tosin lupaavat pienempää romahdusta päähallituspuolueille, mutta tendenssi on sama: Olmertin hallitus on vaikeuksissa.
3. GAZA, JUUDEA JA SAMARIA
Mahmoud Abbas pyrkii edelleen saamaan jotain järkeä palestiinalaisten yhteisöön, mutta se on kuin käärmeen ajamista pulloon. Hamasin ulkomainen johto ei suostu mihinkään Syyrian ja Iranin voimavarjon suojassa. Fatah on pahasti hajallaan, sen al-Aksan Prikaati on sotajalalla ja haluaa jatkaa siten. Nyt Fatah ilmoittaa suostuvansa Hamasin johtamaan hallitukseen, vaikka se ei tunnustaisikaan Israelia. Mutta samaan aikaan Hamasin johto syyttää Abbasia ja Fatahia siitä, että ne kaappasivat 35 miljoonaa USD maksaakseen palkat omille virkailijoilleen. Kulttuuriministeri Abu Sabah (Hamas) sanoo, että hallitus oli kerännyt varat maksaakseen siviilivirkamiesten palkat, mutta Abbas otti varat ja maksoi niillä PLO:n hallituksen jäsenten ja Palestiinan TV:n työntekijöitten palkat.
Hamasin edustaja kertoo, että FOX TV-yhtiön kahden toimihenkilön kaappasi al-Qaidan kanssa yhteydessä oleva järjestä ”the Holy Jihad Prikaatit”, ja että se on luultavasti vienyt kaappaamansa työntekijät Siinaille, jossa on vahvoja al-Qaidan pesäkkeitä. Toinen taho väittää, että kaappauksen suorittivat PA:n turvallisuusjoukot pystyäkseen vaatimaan maksamattomia palkkojaan. Tämän tiedon mukaan kaapattuja pidetään eräässä pakolaisleirissä Gazassa. Sekä Abbas että Haniyeh ovat tuominneet kaappauksen
TURVALLISUUSPALVELUN ERIKOISJOUKOT pidättivät eilen Hamasin tärkeän johtajan Yunis Abu Bakan Khan Yunisin pakolaisleirissä. Tulitaistelun aikana pidätetyn Hamas-johtajan veli sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui.
Keskiviikkona IDF:n sotilaat ampuivat kahta turva-aidan vierellä ryömivää palestiinalaista Abasan kylän lähellä. Islamic Jihadin aktiivijäsen haavoittui ja vietiin sairaalaan, toinen mies on kateissa.
Keskiviikkona Islamic Jihadin sotilasjohtaja Hossam Jaradat sai hengenvaarallisen luodiniskun päähänsä. IDF tutkii asiaa, mutta palestiinalaiset uskovat, ettei IDF ole syypää ampumiseen.
4. KOTIRINTAMA
Presidentti Katsavin poliisikuulustelut jatkuivat eilen 4 tuntia, keskiviikkoa 7 tuntia, mutta poliisi aikoo jatkaa kuulusteluja ensi viikolla. Presidenttiä on monelta taholta kehotettu eroamaan tai ainakin menemään pitkälle lomalle käsittelyn ajaksi, mutta Katsav väittää olevansa syytön. Eräs kansanedustaja teki lakialoitteen presidentin viran lopettamiseksi. Toinen naiskansanedustaja Jechimocich on haastatellut naista, joka väittää joutuneensa Katsavin raiskaamaksi. Tämä aiheuttaa uusia mutkia asiaan ja lisää sen julkisuutta.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Pertz antoi puolustusvoimille tehtäväksi kehittää puolustusjärjestelmän raketteja vastaan. Israelin kehittämä Arrow-järjestelmä toimii ballistisia ohjuksia, mutta ei Katjusha-raketteja vastaan. USA ja Israel kehittivät yhdessä ns. Nautilus-järjestelmää, joka perustuu laser-säteen käyttöön, mutta se hyllyttiin muutama vuosi sitten kalliina ja kömpelönä. Se ei ole liikuteltava, vaan se asennetaan paikoilleen, jossa se toimii. Se tarvitsee lisäksi runsaasti energiaa, mutta se pystyy tuhoamaan lähestyvät raketit. Israel tarvitsisi viisi tällaista patteristoa Libanonin vastaiselle rajalleen.
USA:N ULKOMINISTERI RICE on saanut arvostelua toimistaan sodan aikana. Hänen väitetään suositelleen lentoaseen käyttämistä lähes yksinomaan Libanonissa Hizbullahin kukistamiseksi, koska hän uskoi sen vahvistavan USA:n asemaa Irakissa. Puolustusministeri Rumsfeld epäili sen toimivuutta, kuten myös Cheney. Vasta kun kävi selväksi, ettei lentoase toimi, Rice antoi luvan maajoukkojen hyökkäyksille Libanonissa. Ne tulivat kuitenkin aivan liian myöhään eikä niille annettu tarpeeksi aikaa.
Viimeinen arvostelu koskee Ricen suhtautumista Iranin ydinohjelmaan. Rice on sen mukaan antanut etusijan myönnyttelypolitiikalle, mikä asettaa Israelin suurelle vaaralle alttiiksi. Bushin uskotaan haluavan Iranin ydinkiistan ratkeavan ilman, että Iran saa ydinpommin. Tämän perusteena on se, ettei Bush halua mennä historiaan presidenttinä, joka antoi ydinpommin Iranille.
USA:n kädet ovat kuitenkin täynnä Irakin ja Afganistanin sotaa, jotka menevät päivä päivältä huonommin.
Pääministeri Olmertia syytetään siitä, ettei hän sodan aikana uskaltanut tehdä mitään ilman Ricen lupaa.

Thursday, August 24, 2006

TORSTAI 24.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Eilen IDF vastasi Libanonin puolelta tulleeseen tulitukseen ampumalla muutaman tykistökeskityksen.
Mahdollisista uhreista ei ole tietoa.
Israelilainen sotilasjoukkue eksyi vanhalle huonosti merkitylle miinakentälle palatessaan partiolta Libanonin puolella lähellä Dov-kukkulaa Libanonin eteläosassa. Miinat oli IDF asettanut terroristien varalta. Kersantti Alex Assaf, 21, sai surmansa ja kolme muuta haavoittui. Joukkueen johtaja haavoittui vakavasti, pataljoonan komentaja everstiluutnantti Bassam lievästi.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad ilmoitti eilen, että Syyria pitää suunnitelmia YK:n tarkkailijoitten asettamista Syyrian ja Libanonin väliselle rajalle Libanonin itsenäisyyden loukkauksena ja vihamielisenä tekona. Hän kehotti Libanonin hallitusta hoitamaan velvollisuutensa ja pidättymään toimenpiteistä, jotka huonontavat maitten välisiä suhteita ja loukkaavat olemassa olevia sopimuksia.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT ILMOITTI eilen, että Libanonin saarto jatkuu, kunnes YK:n rauhanturvaajat ovat asemapaikoillaan sopimusten mukaan. Israelin vaatimuksena on, että YK:n tarkkailijat valvovat Syyrian vastaista rajaa ja Beirutin lentokentän tavaraliikennettä.
BASHAR ASSADIN kritiikki arabijohtajista on saanut kärkeviä vastauksia. Egyptiläinen valtionjohtoinen lehti Al-Gomhuria julkaisi keskiviikkona pääkirjoituksen, jossa se kertoo: ”Sinun rohkealla armeijallasi on ollut tapana tappaa libanonilaisia. Sinä olet tappanut tuhansia omia kansalaisiasi Halabissa ja Hamassa, kun he kapinoivat isääsi Hafez Assadia vastaan. Tämä on se armeija, jota sinä pidät ylivertaisena muihin arabiarmeijoihin verrattuna.” Assadia syytetään myös siitä, ettei hän ole suostunut luovuttamaan Shaban Farmin aluetta Libanonille. Libanon on esittänyt, että alue, n. 200 neliökm, annetaan YK:n valvontaan, kunnes selvitetään, kenelle alue kuuluu.
UNIFIL:N UUDET SÄÄNNÖT ovat päässeet vuotamaan julkisuuteen, vaikka ne ovat vasta keskusteltavina.
Niiden mukaan UNIFIL on saamassa ”kuolettavia aseita” pyrkiessään toteuttamaan YK:n elokuun 11. päivän
julkilausumaa. Joukoilla on sen mukaan myös oikeus käyttää aseitaan itsepuolustuksekseen, suojella siviilejä sekä tukea Libanonin armeijaa sen pyrkimyksissä estää aseiden salakuljetus Hizbullahille Syyriasta.
Jotkut maat, kuten Ranska, eivät halua, että joukoille annetaan tehtäväksi riisua Hizbullah aseista väkivalloin, toiset maat eivät halua lähettää joukkojaan ilman tarpeeksi vahvaa aseiden käyttöoikeutta. Luonnoksessa todetaan, että joukkojen mandaatti on luonteeltaan puolustuksellinen, mutta joukot voivat turvautua aseisiin avustaessaan Libanonin armeijaa suoriutumaan tehtävistään.
YK:n lähteiden mukaan arviolta 3500 miestä on luvassa Libanoniin, mutta suuri osa niistä maista, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Ranska lupasi 200 miestä jo paikalla olevien 200 miehen lisäksi, ja Tzipi Livnin ranskan vierailun yhteydessä Ranska lupailee pientä lisäystä. Italia lupaa 3000 miestä, mutta se edellyttää, että tulitaistelut Israelin ja Hizbullahin välillä ovat loppuneet. Belgia voinee lähettää alle 300 miestä, Suomi lupasi alustavasti 250 miestä, Azerbaijan myös pari sataa.
Alkuperäinen YK:joukkojen vahvuus 15 000 miestä näyttää olevan vaikea saavuttaa.
USA:n presidentti Bush pitää tärkeänä tarpeeksi vahvojen YK-joukkojen kokoamista Libanoniin sekä Libanonin itsenäisyydelle että alueen turvallisuudelle. USA ottaa vastuun 25 % joukkojen kustannuksista, mutta ei lähetä omia joukkojaan Libanoniin.
GHAJAR KYLÄSTÄ on pidätetty kaksi Israelin arabia epäiltyinä vakoilusta Hizbullahin hyväksi.
Mahmoud Hattib, 41, pidätettiin heinäkuun 31. päivänä. Hän ilmoitti IDF:n liikkeistä Ghajar kylän alueella Hizbullahin asiamiehelle sekä al-Manar TV-yhtiön toimittajalle. Olettaessaan IDF:n tunkeutuvan Libanoniin hän käski poikaansa tuhoamaan kännykän, jolla hän oli ollut yhteydessä Hizbullahin asiamiehiin.
Edellinen pidätys tehtiin viime kuussa. Riyad Mazariv, 30 beduiini Beit Zarzirista, antoi Hizbullahin asiamiehille tietoja IDF:n liikkeistä huumeaineita vastaan.
AMNESTY INTERNATIONAL julkaisi keskiviikkona laatimansa 20-sivuisen raportin, jossa se väittää Israelin tarkoituksellisesti tuhonneen Libanonin siviili-infrastruktuuria, ja vaatii kansainvälistä tutkimusta oletetuista sotarikoksista. Raportissa väitetään Israelin tehneen mielivaltaisia ja suhteettomia hyökkäyksiä, jotka pakottivat neljänneksen maan asukkaista pakenemaan. Se väittää edelleen, että tuhansien kotien tuhoaminen, hyökkäykset lukuisia siltoja ja teitä sekä vesivarastoja vastaan olivat oleellinen osa Israelin armeijan strategiaa Libanonissa eikä välillisesti seurauksia hyökkäyksistä laillisia sotilaskohteita vastaan.
Raportin mukaan Israelin tarkoituksena oli nostaa Libanonin kansa Hizbullahia vastaan. Raportti toteaa, että Hizbullah käytti siviilejä suojanaan tavalla, mitä voidaan pitää sotarikoksena. Mutta se ei raportin mukaan vapauta hyökkääjää varjelemasta siviilejä. Se toteaa, että 1000 libanonilaista siviiliä kuoli, IAF suoritti n. 7000 ilmaiskua, 15 000 asuntoa ja kaksi sairaalaa tuhoutui. Raportti suosittelee kansainvälistä tukimusta.
Israelin ulkoministeriön edustaja Mark Regev tähdentää, että Hizbullahin terroristit esiintyivät siviilien joukossa siviilivaatteissa eivätkä esitelleet aseitaan julkisuudessa. Monissa tutkituissa tapauksissa paikalla olleet kuvaajat ja toimittajat eivät pystyneet erottamaan Hizbullahin terroristeja kylien asukkaista eivätkä asukkaat uskaltaneet kertoa heille, ketkä olivat Hizbullahin terroristeja.
Esimerkkinä JPOst julkaisi Avi Bellin artikkelin Strifan kylän. Human Rights Watch (HRW) väitti, ettei kylässä ollut yhtään Hizbullahin terroristia. ”Kyläläisten palatessa kyläänsä kaksi kolmasosaa kylän kodeista ja taloista oli tuhoutunut ja yli 43 asukasta oli hautautunut raunioihin. Suurin osa heistä kuului Hizbullahin ja Amalin terroristeihin,” kertoi The New York Times 16. elokuuta Hassan Fattahin kirjoittamassa artikkelissa. HRW:n 03.08.06 julkaisemassa 50-sivuisessa raportissa kerrotaan, että sen toimittajat vierailivat Strifan kylässä suorittaen haastatteluja ja tutkimuksia yhteisesti kansainvälisten avustustyöntekijöitten kanssa, eivätkä he havainneet todisteita Hizbullahin läsnäolosta, ei hylättyjä aseita, patruunoita, tai sotilastarvikkeita.
Avi Bell tunnustaa, ettei hän ole käynyt Strifan kylässä, mutta hän on aiemmin toiminut Libanonissa sodan aikana, ja nähnyt siviilien rakentavan talojaan suoraan Hizbullahin bunkkereitten päälle sekä Hizbullahin terroristein juoksevan siviilivaatteissa ilman aseita asemapaikasta toiseen. Kaksi viikkoa ennen HRW:n raporttia, heinäkuun 19. päivänä, Nasser Nasser raportoi AP:lle Hizbullahin terroristien juoksevan suojaan Strifan kylässä aina, kun kuulivat IAF:n koneitten äänen. Jopa Israelin vastainen kiihottaja Robert Fisk tunnusti Strifan kylässä elokuun 15. päivänä Independent-lehdelle, ettei hän voi kieltää, etteikö vastarintajoukkoja olisi ollut Strifan kylässä. (JPost 22.08.06 Avi Bell)
IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJAT tekevät itselleen ja ajamilleen aatteille suurta tuhoa perustamalla raporttinsa huhujen ja kuulopuheitten varaan. Se on myös heitä tukevien kansalaisten ja järjestöjen luottamuksen väärinkäyttämistä. Näiden järjestöjen toimittajat näyttävät olevan tietämättömiä siitä, miten kokonaisvaltaisesti Hizbullah hallitsee alueitaan, miten sinne päästetään toimittajia ja avustustyöntekijöitä vain Hizbullahin erikoisluvalla. Hizbullah on ottanut kopiot heidän passeistaan, heitä opastetaan tarkkaan, mitä saa kuvata ja miten kertoa luvan menettämisen uhalla. He elävät ja liikkuvat siviilivaatteissa ilman aseitaan ollessaan bunkkereittensa ulkopuolella antaen kuvan, ettei heitä ole olemassakaan. Kylien kanta-asukkaat mieluummin kertovat satuja toimittajille kuin ärsyttävät Hizbullahin terroristeja, joitten keskellä he joutuvat asumaan, tahtoivat tai eivät. Monet terroristeista ovat palestiinalaisia tai iranilaisia kouluttajia.
2. GAZAN RINTAMA
Tuntematon palestiinalainen ryhmä Holy Jihad Prikaatit ilmoitti videokuvassaan ottaneensa Fox TV-yhtiön toimittajat amerikkalaisen Steve Centannin, 60, ja Uudesta Seelannista kotoisin olevan Olaf Wiigin, 36, panttivangeikseen 14. elokuuta. Ryhmä antoi USA:lle 72 tuntia aikaa vapauttaa pidättämänsä muslimit. Järjestön uskotaan olevan al-Qaidan alainen ja se on luultavasti salakuljettanut vankinsa Siinaille. Toimittajat istuvat videokuvassa toisissa vaatteissa kuin mitä heillä oli yllään kaappaushetkellä, he istuvat lattialla, näyttävät hyvävointisilta eikä pyssymiehiä ole lähituntumassa.
IDF PIDÄTTI aikaisin torstaiaamuna Hamas-johtajan Younis Abu Dakan Khan Yunisin pakolaisleirissä. Pidätyksen aikana syntyneessä laukaustenvaihdossa Younisin veli sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui.
Sotilaat haavoittivat kahta palestiinalaista Abashan kylässä lähellä Israelin rajaa.
3. KOTIRINTAMA
Presidentti Moshe Katsav oli eilen poliisin erikoisyksikön kuulusteltavana, ja niitä jatketaan tänään. Kuulustelut alkoivat epäilyinä seksuaalisesta lähentelystä, mutta niiden lisäksi on epäilyjä lahjonnasta.
Monelta taholta vaaditaan presidentin eroa tutkimusten ajaksi ja viransijaisen nimittämistä.
LONTOOLAINEN ÄLYTEHDAS (think tank) uskoo tutkimustensa tuloksena, että terrorismin vastainen taistelu on auttanut Irania nousemaan Lähi Idän hallitsevaksi voimaksi. Afganistanin ja Irakin hallitusten kukistuminen aiheutti voimatyhjiön alueelle, jonka Iran on täyttänyt. Gathan House, The Royal Institute for International Affairs, väittää, että vaikka USA hallitsee kovan voiman käytön, Iran on onnistuneesti hallinnut pehmeän voiman käytön käyttäen kulttuuriaan, voimakkaita historiallisia siteitään ja hallinnollista taitoaan voittaessaan poliittisen johdon alueella. Sen seurauksena USA:n kyky vastustaa Irania on vakavasti pienentynyt sen itsevarman helppouden kautta, jolla Iran sitoutuu alueelle. Iranin ylivalta sen naapureitten keskellä on vahvistanut sen rohkeutta kehittää ydinasettaan ja se selittää, miksi se tuntee kykenevänsä vastustamaan lännen painostusta. Ahmadinejad uskoo, että USA ja Israel ovat jumalattomia ja oikeudettomia valtioita, jotka tulevat lopulta luhistumaan. Iran ei halua osallistua niitten tuhoamiseen, mutta ei myöskään halua olla missään tekemisissä niitten kanssa.
Israelissa Ahmadinejadin uhkauksiin suhtauduttaisiin yliolkaisesti, mutta sen ohjuskapasiteetti ja ydinase antavat niille aivan toisen sisällön, vaikka Iran haluaisikin säilyttää alueen tasapainon. Ministeri Effi Eitan on tehnyt esityksen, että Israelin tulee ottaa Iranin uhka todesta ja rakentaa väestönsuojia kaikkialle maahan Iranin mahdollisia ohjusiskuja varten.
ISRAELILAISIA MATKAILIJOITA kuoli eilisessä bussiturmassa Siinailla Tabasta etelään. Bussi ajoi ylinopeutta, ja ohitettuaan edellään ajavan bussin ehkä renkaan räjähdyksen vuoksi kääntyi ympäri. 10 Israelin arabia Nasaretista kuoli ja 35 haavoittui. Egypti ei päästänyt israelilaisia ambulansseja paikalle moneen tuntiin eikä egyptiläisiä ollut saatavilla, vaan haavoittuneet koottiin tien varteen tuntikausiksi.
TV-KANAVA 10 tiedustelu eilen toi seuraavia kannatuslukuja: Peretz 1 %; Peres 2 %; Olmert 3.4 %; Netanyahu 46.5 % ja Lieberman 46.5 %. Olmertin olisi aika pakata ja mennä kotiinsa.

Wednesday, August 23, 2006

KESKIVIIKKO 23.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Aseelliset yhteenotot Libanonissa ovat tauonneet ainakin toistaiseksi ja sen tilalle on tullut epävarma tauko joukkojen odotellessa diplomatian edistymistä.
Mutta israelilaisten taistelu jatkuu nyt kotirintamalla. Kaikki tahot ovat yhtä mieltä siitä, että nykyinen Olmertin johtama hallitus ja korkein sotilasjohto ovat epäonnistuneet surkeasti. Sitä mieltä ovat kentällä taistelleet sotilaat ja sotilasjohtajat, jopa IDF:n apulaispäällikkö Moshe Kaplinsky tunnustaa, että IDFoli huonosti varautunut sotaan, varusteet olivat vanhanaikaisia ja puutteellisia, miehiltä puuttui tarvittava koulutus, käskyt olivat sekavia ja usein vastakohtaisia. Sotilaat eivät tienneet, minkä puolesta he taistelivat, kun Olmert julisti vielä taistelujen alkuvaiheissa, että hän tulee tuhoamaan sotilaitten kodit Juudeassa ja Samariassa heidän palattuaan rintamalta. Ei tämä nostata isänmaallisuutta ja taistelutahtoa.
KAPINAMIELIALA on levinnyt Labourin kansanedustajien keskuuteen, ja vaikuttaa, ettei sen puheenjohtaja Amir Peretz pysty hallitsemaan joukkojaan. Eilen Knessetin talousvaliokunnassa keskusteltiin budjettileikkauksista kaikissa ministeriöissä, jotta pystyttäisiin kattamaan Libanonin sodan menot, sekä monista muista budjetin yksityiskohdista. Kaksi Labourin edustajaa. Avishay Braverman ja Ami Ayalon olivat nimekkäimmät kapinalliset. Heillä kummallakin on taustalla tuleva kilpa puolueen puheenjohtajuudesta, jota he ovat pohjustamassa erottautumalla hallituskoaliittiosta. Kolmantena kilpailijana mainitaan entinen TV-kasvo Shelly Yacimovich, tarmokas nainen, joka ei kainostele sananvalinnoissaan. Kapinan kohde on sen puheenjohtaja puolustusministeri Amir Peretz, entinen ammattiliiton puheenjohtaja, jota syytetään diktatorisista otteista.
2. GAZAN RINTAMA
Aikaisin tiistaiaamuna poliisin Yamam eliittijoukot piirittivät talon Gazan kaupungin Sajayan kaupunginosassa. Tiedustelun mukaan talossa piileskeli viisi poliisin etsimää palestiinalaista. Syntyneen tulitaistelun aikana yksi palestiinalainen viidestä pidätetystä haavoittui ja yksi poliisi haavoittui yhden viidestä ammutusta pt-ohjuksen sirpaleista. Viisi pidätettyä olivat suunnittelemassa terrori-iskua Israeliin. Poliisi ei halua kertoa yksityiskohtia, mutta kaksi pidätetyistä osallistui salakuljetustunnelien kaivamiseen. Poliisit, joita tukivat Givati-prikaatin sotilaat, löysivät talosta suuren asevaraston.
Myöhään maanantaina IAF pommitti kahta rakennusta Gazan pohjoisosassa, Jabalyan pakolaisleirissä ja Rafahissa. Asukkaita varoitettiin poistumaan taloista ennen pommitusta.
Sotilaat surmasivat kolme palestiinalaista, jotka kuljettivat suuria kasseja lähellä Gazan turva-aitaa. Kasseissa oli varusteita, joita voidaan käyttää terrorihyökkäyksessä.
Gazan alueen Khan Yunisin alueella sotilaat kehottivat maanviljelijöitä poistumaan pelloiltaan, koska niitä ammuttiin konekivääreillä. Sotilaat etsivät terroristien kaivamia tunneleita. Terroristit vastasivat tuleen kiväärein ja pt-ohjuksin, joiden tappava käyttö on yleistynyt myös Gazan alueella.
JERIKOSSA reserviläisten muodostama sotilasosasto pidätti kaksi palestiinalaista, Sawfahi Walidin ja Iman Saudin, jotka suunnittelivat pommin räjäyttämistä Israelin keskiosan kaupungissa.
MAHMOUD ABBASIN suunnitelmat yhteishallituksen muodostamiseksi Fatahin ja Hamasin kesken näyttävät kariutuneen Hamasin vastustuksen vuoksi. Abbas on suunnittelemassa uutta hallituskoostumusta, jossa jäsenet olisivat riippumattomia ja akateemikkoja. Abbas toivoo, että tällainen hallitus saisi ulkovaltioitten hyväksymisen ja lopettaisi palestiinalaisalueita kuristavan taloudellisen boikotin loppumaan.
PA:n pääministeri Haniyeh sanoo olevansa valmis mihin tahansa Hamasin johtaman hallituksen kokoomukseen, mutta Hamasin Damaskoksessa toimiva johtoryhmä vastustaa kaikkia yrityksiä.
GAZASSA tuhannet palestiinalaiset kokoontuivat tiistaina mielenosoitukseen, jonka oli järjestänyt Tahrir (vapautus) puolue Ottomanin imperiumin hajoamisen 85. vuosipäivän muistoksi. Mielenosoittajat vaativat islamilaisen kalifatin perustamista PA:n hallintoalueille ja koko maailmaan. He myös vaativat Israelin kanssa solmittujen ”petollisten sopimusten” mitätöimistä, Israelin tuhoamista ja islamin kalifatin palauttamista.
PA:N PARLAMENTIN PUHEMIESTÄ Abdel Aziz Dweikiä syytetään kuulumisesta kiellettyyn järjestöön. Dweik kieltää oikeusistuimen laillisuuden ja sanoo olevansa laillisesti valittu kansanedustaja ja virkailija. Syytöksestä tuomittu voi saada 10 vuoden vankeusrangaistuksen. Dweikin kerrotaan yhdessä tilanteessa vaatineen Hamasin Damaskoksessa olevalta johtajalta Khaled Mashaalilta suurta rahasummaa.
Israel on pidättänyt 30 Hamasin kansanedustajaa ja viisi PA:n hallituksen jäsentä.
Dweikin asianajaja valittaa, että hänen asiakastaan pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa.
3. KOTIRINTAMA
”Olmert ja Halutz menkää kotiinne”; ”Olmert, Halutz ja Peretz erotkaa nyt, sillä huomenna maa tulee olemaan vaarallinen asua”, oli kirjoitettu julisteisiin, joita mielenosoittajat kantoivat mukanaan Olmertin Jerusalemin asunnon ulkopuolella Ruusupuutarhassa kuuman auringon paisteessa. Mukana oli paljon reserviläisiä, jotka olivat taistelleet Libanonissa ja veteraaneja, jotka olivat mukana Jom Kippur-sodassa. Monet olivat ottaneet mukaansa Israelin lipun. He eivät vastustaneet Israelin valtiota vaan sen epäpätevää johtoa, jota he vaativat eroamaan ja uuden ja uutta sukupolvea edustavan hallituksen muodostamista.
Reserviläisten on vaikea ymmärtää, miksi sodan johto antoi Hizbullahin ampua yli 4000 rakettia israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin, vaikka sillä oli maailman ehkä neljänneksi vahvin ja tehokkain sotakoneisto käytettävissään. Miksi se keskittyi tuhoamaan libanonilaisia asuintaloja ja laitoksia Beirutissa, Tyrossa ja Sidonissa ja pitkin Libanonin eteläosaa, eikä keskittynyt Katjusha-rakettien tuhoamiseen sodan alusta lähtien? Mielenosoittajat syyttivät nojatuolikenraaleita ja poliitikkoja sodan johtamisesta kuin osana diplomaattista peliä, jossa nappuloita siirrellään sikarien savussa ja grogilasien kilistessä.
VASTA SITTEN, kun oli varmuus siitä, ettei Katjusha-raketti osu Kiryat Shmonaan, uskalsi Olmert tulla vierailulle kaupunkiin, mutta oli unohtanut kasvoilleen lähes tyytyväiseltä näyttävän ilmeen, joka ei millään tavoin ilmentänyt osanottoa asukkaiden tuskaan.
”Me olimme innokkaita palvelemaan armeijassa, mutta armeija ei ollut valmis meitä varten”, valittaa eräs armeijassa palvellut reserviläinen. Monet heistä ovat lähettäneet kirjeen armeijan johdolle tai panneet nimensä yhteiseen armeijan johdolle osoitettuun adressiin, jossa he ilmoittavat kieltäytyvänsä saapumasta armeijan palvelukseen seuraavan sodan syttyessä, jota monet pitävät väistämättömänä.
VAIKUTUSVALTAINEN ja arvostettu libanonilainen poliitikko ja kansanjohtaja Walid Jumblatt ennustaa, että Olmertin hallitus kaatuu ja tilalle tulee Netanyahun johtama, ja että Libanonin sota uusiutuu pian.
Hänen ennustuksillaan on sikäli painoarvoa, että ne tavallisesti toteutuvat.
NETANYAHU on pysytellyt oudon hiljaa sodan jälkeenkin. Hän kuitenkin vaati äskettäin valtion asettamaa tutkimuskomiteaa, mutta kieltäytyy antamasta minkäänlaista arviota Olmertista.
NAHARIYAN KAUPUNKI on yksi israelilaisista asutuskeskuksista, joka sai runsaasti Katjusha-rakettien iskuja. Sen sairaala, jossa hoidettiin 1900 potilasta, meni sodan ajaksi maanalaisiin tiloihin, mutta on nyt palaamassa ”normaaliin” tilanteeseen.
Mutta asukkaat sanovat, ettei mikään ole enää samaa kuin ennen sotaa. ”Juutalaiset ovat ihmisiä, joilla on paljon rohkeutta”, sanoo yksi kaupunkilainen, mutta liika on sentään liikaa juutalaisellekin. He elivät sodan 33 päivää jatkuvassa pelossa, tai epävarmuudessa, kenen vuoro olisi nyt joutua raketin ruhjomaksi. Asukkaat palaavat hiljalleen koteihinsa tai niitten raunioille, mutta entinen tunto ja haave esi-isien maan asuttamisesta ja juutalaisten palaamisesta luvatuille asuinsijoilleen on pahasti särkynyt. Heillä ei ole mitään harhakuvia siitä, keitä heidän naapurinsa ovat. He tietävät, että taistelu on osa lopullista taistelua, josta juutalaiset juuri ja juuri säilyvät hengissä.
POHJOISEN ASUKKAAT syyttävät Olmertia ja hallitusta siitä, että ne jättivät heidät oman onnensa varaan tekemättä yhtään mitään heidän auttamisekseen. Ne pakenivat etelään, joilla oli siihen varaa, mutta köyhät, sairaat, liikuntavammaiset ja vanhukset jätettiin asuntoihinsa pelkoineen rakettien ruuaksi. Muutamat vapaaehtois-järjestöt auttoivat noita heitteille jätettyjä tuomalla heille ruokaa ja juomia ja inhimillistä kontaktia uhmaten rakettien räiskymistä heidän ympärillään.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashir Assad julmistelee edelleen. Hän on saanut runsaasti rohkeutta Libanonin sodassa hengissä selvinneeltä Hizbullahin terrorijärjestöltä. Assad suunnittelee perustavansa samankaltaisen Hizbullah (Hezb-Allah, Allahin puolue) puolueen Syyriaan, koska hän näkee, että vain sen kaltaisella järjestöllä on mahdollisuus taistella menestyksellisesti Israelin ylivoimaa vastaan.
Assad ei hyväksy YK:n suunnitelmia tarkkailijoiden sijoittamiseksi Syyrian ja Libanonin väliselle rajalle ja Beirutin lentokentälle, koska nehän voisivat estää aseiden salakuljetuksen Hizbullahille. Ja sehän ei sovi.

Tuesday, August 22, 2006

TIISTAI 22.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Libanonin sota on ohi, mutta sen jälkeistä tilaa voisi kuvailla rauhattomaksi ja jännittyneeksi odotukseksi. Israelin vielä Libanonin alueella olevat joukot ovat liipaisinsormi herkkänä tarkkaillessaan Hizbullahin Nasser-prikaatin joukkojen ryhmittymistä kaikessa hiljaisuudessa käyttäen hyväkseen ”sotaa pakoon” palaavien libanonilaisten siviilien suojaa. Eilen sotilaat havaitsivat ryhmän Hizbullan terroristeja lähestyvän heitä ja avasivat tulen surmaten heistä kolme kärsimättä itse vahinkoja.
Iran ilmoittaa, että Damaskoksessa on suuret määrät aseita valmiina kuljettamista varten Hizbullahille Libanoniin.
LIBANONIN ARMEIJAN JOUKOT tulevat myös hiljalleen Litanijoen eteläpuolelle, mutta varovat tarkoin astumasta Hizbullahin terroristien varpaille. Hizbullah vakuuttaa auttavansa asukkaita jälleenrakennustöissä. Se jakaa menetyksiä kärsineille asukkaille 12 000 USD perhettä kohti. Hizbullahin edustaja ei kerro, mistä rahat 80 miljoonaa USD tulevat, mutta Iran ei kainostele tunnustaa, että se avustaa n. 15 000 sodassa tuhoutuneen libanonilaisasunnon kunnostamisessa tai rakentamisessa uudelleen. Näin pahaa aavistamattomien libanonilaisten sieluja ostetaan. Vastapalveluja vaaditaan varmasti aikanaan.
YK.N RAUHANTURVAAJIA on UNIFIL:n entiset 200 miestä, joita tukemaan tuli 49 ranskalaista teknisten joukkojen insinööriä korjailemaan sodan hajottamia siltoja ja teitä.
Italia on lupaillut 2000-2500 miestä ja UNIFIL-joukkojen johtajan, jos parlamentti siihen suostuu. Italialla on hyvät suhteet sekä Syyrian että Iranin kanssa. Italian edustaja vahvistaa, että Hizbullahin kaappaamat kaksi israelilaista sotilasta ovat hengissä, mutta ei kovin hyvässä kunnossa. He haavoittuivat kidnappaamis-operaatiossa. KPR ei ole saanut lupaa käydä heitä katsomassa.
USA:N PRESIDENTTI BUSH piti eilen tärkeän ja odotetun puheen, jossa hän hoputti tarvittavalla voimalla varustetun YK-joukon kokoamista Libanoniin mahdollisimman pian. Hän kehotti potentiaalisia maita toimimaan nopeasti, että YK voisi toimia tasoittavana voimana Israelin ja Hizbullahin välillä. Hän myös kertoi, että USA tekee esityksen turvallisuusneuvostolle YK-joukkojen aseenkäyttöoikeuden muuttamiseksi siten, että sillä on mahdollisuus puuttua mahdollisiin konflikteihin. Bushin idea on, että YK:n joukot voisivat suorittaa Hizbullahin riisumisen aseista, koska Libanon ei siihen pysty eikä haluakaan.
USA EI HALUA Ranskan tapaan lähettää joukkojaan Libanoniin, koska on ilmeinen vaara, että Hizbullahin tai palestiinalaisjärjestöjen terroristit voisivat hyökätä niitä vastaan. USA:n ongelmana on Iranin vihamielisyys Irakin takia, ja Ranskan ongelmana on Syyria, jota se pitää vastuussa Libanonin entisen pääministerin Haririn murhaan. Ranskan presidentillä oli läheiset suhteet Haririn kanssa.
ENGLANNIN kauppa- ja teollisuusministeriön osasto tutkii, miten Englannissa valmistettuja yönäkökiikareita on joutunut Hizbullahin joukoille. Englanti vei sotilastarvikkeita Iraniin 2003, mukana 250 yönäkövarustetta ja 50 suojapukua, jotka oli tarkoitettu huumepoliisin käyttöön. Englanti ei ole myynyt näitä tarvikkeita suoraan Hizbullahille. Jos osoittautuu, että ne tulivat Iranilta, tapaus todistaa entistä selvemmin Iranin suoran osallistumien Hizbullahin varustamiseen ja aseistamiseen.
ISRAELIN POLIITTINEN JOHTO selvittelee, onko aihetta asettaa virallinen komitea tutkimaan Libanonin sotaa. Asiaa käsiteltiin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa eilen, jossa enemmistö kannatti virallisen tutkimuskomitean asettamista kolmen Kadima-jäsenten vastustaessa. Puheenjohtaja Tzahi Hanegbi (Kadima) ei suostunut julkaisemaan päätöstä vedoten siihen, ettei käsiteltävä asia ollut esityslistalla. Kansallinen tutkimuskomitea on korkeimman oikeuden asettama ja johtama.
Valtion tarkastaja Michal Lindenstraus aikoo valjastaa virastonsa kaikki osastot tutkimaan kaikkia sodan valmisteluihin, päätöksiin, sodan kulkuun ja väestönsuojeluun liittyviä dokumentteja ja haastatella tarvittavia päätöksentekijöitä. Puolustusministeri Peretzin asettaman komitean työskentelyä pidetään riittämättömänä, koska se toimii Peretzin ehdoilla, raportoi vain hänelle ja vain Peretz voi päättää, mitä hän julkistaa siitä.
RESERVILÄISET ovat monien kuitten kansalaisten ohella vaatineet Olmertin, Peretzin ja Halutzin eroamista, mikä tarkoittaisi hallituksen hajoamista ja uusia vaaleja. Olmert kävi tarkastelemassa Kiryat Shmonassa Israelin pohjoiskärjessä Hizbullahin rakettien aiheuttamia tuhoja. Olmert kuuli lukuisia kärkeviä kysymyksiä ja asukkaiden esittämiä valituksia, etteivät he jaksa jatkaa jatkuvan uhan alaisena. Olmert vaikutti suorastaan tyytyväiseltä tutkiessaan rakettien repimiä lastentarhoja ja julkisia rakennuksia asuintaloista puhumattakaan. Hän väisteli syytöksiä heitteille jätöstä ja taitamattomasta sodan johtamisesta selittäen, että hän haluaa keskittyä tulevaisuuteen. Jotkut väittävät Olmertin omaavan maanisen mieltymyksen väkivaltaisen voiman osoittamiseen ilman tunteilua, josta Atmonan juutalaiskylän tuhoaminen oli kuvaava esimerkki.
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n panssarit palasivat Karni-rajanylityspaikan liepeille joutuen tulitaisteluun paikallisten pyssymiesten kanssa, joista kolme haavoittui. Panssareita tukevat miehittämättömät pienkoneet. Operaatio jatkuu.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas aikoi saada Kassam-rakettitulen loppumaan Gazsata Israeliin siirtämällä omia turvallisuusjoukkojaan Gazan alueille, joista raketteja ammutaan. Hän joutui luopumaan suunnitelmastaan, koska sekä Fatahin ”nuoriso-osasto” al-Aksa että Islamic Jihad ilmoittivat vastustavansa suunnitelmaa ja uhkasivat hyökätä sen kimppuun. Abbasin suunnitelma turvallisuusjoukkojen käytöstä tulitauon varmistamiseksi on osa sopimusta, jolla sotilaalliset toimet Israelin kanssa lopetettaisiin. Käytännössä vain Hamas on ilmoittanut suostuvansa tulitaukoon, al-Aksa ja Jihad vastustavat.
Abbasin johtaman Fatahin ote ja hallintavalta Gazan alueella on lähes olematon, sillä sitä hallitsevat ryhmät, kuten al-Aksa, PFLP ja Jihad sekä Palestiinan vastarintakomiteat (PRC) kuten myös Hamasin aseellinen siipi Izzadin Kassam saavat rahallista tukea ja ohjeita Syyriasta ja Iranista.
PA:n oikeuskansleri Ahmed al-Mughni sanoo, että PA:n johtajat ja turvallisuusjoukot ovat syyllisiä kasvavaan anarkiaan ja laittomuuteen. Suurin huolen aihe on lain kunnioituksen puute, jota tukevat rauhattomat aseelliset joukot, voimakkaan oikeusjärjestelmän puute sekä aseellisten ryhmien keskinäiset riidat.
3. KOTIRINTAMA
Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter aiheutti vastalauseiden myrskyn toteamalla eilen, että Israel voisi luopua Golanin kukkuloista rauhaa vastaan. Dichteriä syytettiin antautumismielialasta aikana, jolloin Israelin kykyä puolustautua muutenkin väheksytään arabimaissa. Vaikka Olmert ilmoitti heti, ettei nyt ole aika aloittaa keskusteluja Syyrian kanssa, ennen kuin se karkottaa terrorijärjestöt Damaskoksesta ja lopettaa Hizbullahin tukemisen ja aseistamisen, Dichterin uskotaan heittäneen esityksensä samanlaisena yleisen mielipiteen koepallona, jota Olmert itse harjoitti Sharonin pyynnöstä. Toisaalta sen tarkoituksena voi olla yleisen mielipiteen suuntaamiseksi pois Libanonin sodasta, jonka kanssa Olmert on vaikeuksissa.
PALESTIINALAISET ovat esittäneet useita valituksia ihmisoikeusjärjestöille, että IDF:n tiesuluilla ja tarkastuspisteissä toimivat sotilaat ovat paljon väkivaltaisempia Libanonin sodan jälkeen.
KANADAN YHDISTYNYT KIRKKO (UCC) on päättänyt luopua suunnitelmastaan Israelin Juudeassa ja Samariassa valmistettujen tuotteiden ja Israelia tukevien yhtiöitten boikotista. Sen sijaan se aikoo toimia investoinneissa ”rauhan puolesta” Lähi Idässä.
RAMAT RAHELIN kylässä n. 4 km Jerusalemin vanhasta kaupungista etelään ovat arkeologit Israelista, Amerikasta ja Euroopasta lukemattomien palkattomien avustajien kanssa paljastaneet pitkälle kehitetyn vesijohtojärjestelmän, joka rakennettiin Juudean kuningaskunnan loppuaikoina seitsemännellä vuosisadalla eKr., toimi Persian kaudella ensimmäisen Temppelin tuhoamisen jälkeen juutalaisten palatessa Israeliin viidennellä ja neljännellä vuosisadalla eKr., sekä edelleen hellenistisellä kaudella 3. vuosisadalla eKr.
Järjestelmään kuului suuria maanalaisia vesivarastoja, viisi avointa lampea, pieniä kanaaleja sekä kolme maanlaista kanaalia.
Rinnan hellenistisen kauden 18 rituaalikylvyn kanssa arkeologit löysivät kylpylän ja asuintalon sekä laajan bysanttilaisajan kylän , jossa oli kirkko, luostari, erilaisia huoneita ja kokoustiloja.
Muslimikaudelta 750-1000 jKr. järjestelmää kehitettiin edelleen. (JPost 22.08.06 Judy Siegel)
KANSAINVÄLINEN HOMOPARAATI peruutettiin Jerusalemissa tältä vuodelta Libanonin sodan vuoksi, mutta tilaisuuksia kuitenkin järjestettiin ohjelman mukaisesti. Israelin media on onneksi ollut hyvin vaitonainen niistä. ”Open House” homotalon homojärjestäjät uhmaavat yleistä mielipidettä ja suunnittelevat uutta paraatia Jerusalemissa lähitulevaisuudessa.

Monday, August 21, 2006

MAANANTAI 21.08.06

1. LIBANONIN RINTAMA

Arabimaitten ulkoministerit ovat koolla Kairossa pohtimassa Libanonin sodan jälkimaininkeja. Heidän tarkoituksensa on päättää, miten rakentaa Libanon uudelleen sodan jäljiltä. He ovat kuitenkin pyytäneet Israelia lopettamaan Libanonin merisaarron, joka on lähes raunioittanut Libanonin talouselämän. Kaikki maahan seilaavat alukset tarkastetaan Israelin merivoimien toimesta. Merivoimien johtaja kuitenkin ilmoittaa, että saarto jatkuu kunnes YK:n valvontajoukot ovat hyväksyttävästi asemapaikoissaan. Tämä voi hänen mukaansa kestää kuukausia. Saarron tarkoituksena on estää aseiden kuljettaminen Hizbullahille. Libanonin armeijan joukkoja on siirtynyt Litanijoen eteläpuolelle n. 1500 miestä, ja heillä on jonkin verran raskasta kalustoa, mutta 15 000 miehen kokoaminen sinne on vielä kaukana.

Turkin ulkoministeri Abdul Gul on vierailulla Israelissa ja vieraili eilen Temppelivuorella, jossa eräs palestiinalainen nuorimies huusi hänelle ja kielsi kättelemästä häntä, koska ”hän on kerettiläinen eikä oikea muslimi”. Mies otettiin poliisin huostaan kuulusteltavaksi. Puolustusministeri Peretz pyysi Turkkia estämään aseitten kuljettaminen Turkin kautta Syyriaan, joka toimittaa ne Hizbullahille. Turkki pakotti äskettäin viisi iranilaista kuljetuskonetta ja yhden syyrialaisen koneen laskeutumaan turkkilaiselle kentälle, koska satelliittihavaintojen mukaan niissä kuljetettiin aseita, raketteja ja niiden laukaisualustoja. Yhdessä koneessa oli 8 laatikollista kiinalaisvalmisteisia Silworm C-802 maalta merelle ammuttavia tutkaohjattuja ohjuksia. Turkki päästi syyrialaisen koneen jatkamaan Syyriaan, koska siinä olevat aseet ja pt-ohjukset oli osoitettu Syyrian armeijalle, mutta pakotti iranilaiset koneet palaamaan lähtökentälleen.

YK:N RAUHANTURVAAJIEN asemaa tutkitaan YK:ssa. Israel haluaa, että niillä on todellinen kyky estää Hizbullahin Israelia uhkaavia toimia, eli niille annetaan oikeus avata tuli niin halutessaan.

Libanonin puolustusministeri Elias Murr esitteli eilen Libanonin armeijan asennetta Hizbullahiin ja muihin erillisiin ryhmiin, että Libanon pitää rakettien ampumista Israeliin Libanonin vastaisena ja Israelia suosivana toimenpiteenä, koska se antaa Israelille syyn hyökätä Libanoniin. Hän kutsui tällaista petokseksi Libanonia vastaan ja sellaista tullaan käsittelemään lujin ottein. Aivan oikea asenne, mutta Libanonin armeija maan eteläosaan siirtyneet joukot tekevät sen Hizbullahin ehdoilla. Ne ovat joutuneet etsimään itselleen uusia asemapaikkoja, etteivät joutuisi nenäkkäin Hizbullahin joukkojen kanssa. Libanonin armeija ei nykyisessä vahvuudessaan pysty riisumaan Hizbullahia aseista, jolle onkin annettu oikeus pitää aseensa ja asemansa.

Murr uhkasi sunnuntaisessa puheessaan keskeyttää Libanonilaisten joukkojen siirtämisen eteläosaan vastalauseena IDF:n lauantaiaamun kommandoiskulle Bekaan laaksoon.

TUTKIMUSKOMITEA, jonka Peretz nimesi tutkimaan Libanonin sotaa, piti eilen ensimmäisen istuntonsa. Yksi sen jäsenistä, kenraalimajuri Herzl Bodinger, ilmoitti, ettei hän voi osallistua komitean työskentelyyn, ja hänen tilalleen nimettiin toinen, kenraalimajuri Giora Romm. Komitea aikoo haastatella kaikkia armeijan johtohenkilöitä Dan Halutzia myöten. Komitean työskentelyä kuitenkaan epäillään, koska sen jäsenillä on liian läheiset suhteet tutkittaviin henkilöihin. Se ei myöskään tulisi tutkimaan armeijan ja poliittisen johdon, eli hallituksen, päätöksentekoa, jota eniten syytetään sodan huonosta lopputuloksesta.

RESERVIN UPSEEREITA JA SOTILAITA oli kokoontunut eilen Haderaan kuulemaan armeijan johdon selityksiä Libanonin sodan kulusta. Yleinen tunto reserviläisten parissa oli pettynyt ja haavoittunut. Eräs ilmaisi tuntonsa ilmoittamalla, ettei ole mitään mieltä asettaa kuukausien ajaksi tutkimuskomiteoita, kun jokainen tietää, että armeijan ja maan hallintojohdon tulisi erota kokonaisuudessaan ja valita uudet johtajat. Eräässä plakaatissa oli viesti armeijan ja hallituksen johdolle: ”Te estitte meitä voittamasta.”

Reserviläisten mielipiteistä ilmeni se piittaamattomuus, mitä puolustusministeriö ja armeijan johto oli osoittanut armeijan tarpeitten huolehtimisesta, sen kouluttamisesta ja aseistamisesta. Tämän kaiken tietäen aivan hyvin, että Hizbullah aseistautuu kaiken aikaa ja että Iran valmistelee Israelia vastaan sotaa, jolla on tarkoitus hävittää koko valtakunta ja ajaa juutalaiset mereen.

OLMERT HARKITSEE hallituksen asettaman komitean nimittämistä, mutta jos aiotaan todella tutkia sodan alkusyitä, sen johtamismenetelmää ja kulkua, toimikunnan tulisi olla ulkopuolinen ja ulkopuolisen johtajan alainen, ehkä Knessetin tai korkeimman oikeuden valvonnassa.

SODAN JÄLKISEURAUKSENA Israelissa harkitaan jo uuden hallituksen muodostamista ja pääministerin henkilöä. Vasemmistolainen vaikutusvaltainen älykkö Amos Asael esitti JPostin sapattiliitteessä perjantaina kärkevän tuomion Olmertile ja hänen hallitukselleen, eritoten Peretzille ja Livnille, joitten välitöntä eroamista hän vaatii. Hänen mielestään Binyamin Netanyahun aika on astua esille oppositiosta ja ottaa maan ohjakset käsiinsä, toivottavasti viisaampana ja kokeneempana kuin edellisellä kerralla. Myös Olmertin käsikassara talousministeriön johdossa tulisi vaihtaa. Ensi vuoden budjettiesityksellä alkaa olla kiire.

Knessetissä kiertelee huuli: ”Sharon, herää jo, Olmert on nyt koomassa!”

2. GAZAN RINTAMA

Shin Betin johtaja Yuval Diskin varoitti hallituksen eilisessä kokouksessa, että sen tulee paneutua vakavasti Gazan alueen ongelmiin, ja ensimmäisenä asiana on Rafahin sopimuksen muuttaminen. Hän piti sopimusta ongelmallisena, selittäen, että Philadelphia-käytävän alitse kaivettujen tunnelien kautta tuodaan tonneittain räjähteitä, aseita. ohjuksia ja terroristeja. Hän vertasi tilannetta siellä siihen, mikä se oli Libanonissa kuusi vuotta sitten, mutta lisäsi, ettei tarvitse odottaa kolmea vuotta tutkimuksen suorittamiseksi siellä, koska kehitys on nähtävissä tänä päivänä, kuten oli Libanonin eteläosassakin, mutta siitä ei välitetty. Diskin kertoi myös, että rajan kautta on tuotu miljoonia dollareita Hamasille. Äskettäin PA:n maatalousministeri toi matkalaukussa 1.5 miljoonaa USD. Kesäkuussa ulkoministeri Zahar kuljetti Hamasille 20 miljoonaa USD Egyptin rajan kautta.

Mahmoud Abbas taistelee asemansa säilyttämiseksi, mutta se heikkenee Fatahin merkityksen hupenemisen myötä, johon Abbasin valta on perustunut. Fatah on Diskinin mielestä lähellä romahdusta.

Hän kertoi, että Hamas ja Islamic Jihad ovat tutkineet Hizbullahin sotataktiikkaa ja ovat omaksumassa sen opetukset, miten sopivin asein ja ohjuksin varustetut joukot voivat luoliin piiloutuneina taistella menestyksellisesti voimakasta vihollista vastaan. Tämä taktiikka tultaneen näkemään lähiaikoina myös Juudean ja Samarian alueilla.

3. KOLMAS RINTAMA

Israelin armeija jatkaa Hamasin johtajien pidätyksiä. Eilen se tarkkaili PLC:n, Palestiinan parlamentin, pääsihteerin Mahmoud Ramahin saapumista kotiinsa al-Biressä lähellä Ramallahia, saartoi talon ja kehotti talon isäntää tulemaan ulos, minkä tämä tekikin kuuliaisesti. Operaatio kesti viitisen minuuttia.

Hamasin johtomiesten pidättämisellä IDF pyrkii vaikuttamaan korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseen PRC:n (Palestiinan vastarintakomitean) vankeudesta. Hamas on PRC:n jäsen.

Abbas sai sunnuntaina PLO:n hallintokomitean suostumuksen Hamasin hallituksen kaatamiselle, mutta Abbas arkailee ottaa näin radikaalia askelta, koska häntä voidaan syyttää yhteistoiminnasta Israelin kanssa.

Hamas asetti sunnuntaina ehtonsa yhteishallituksen muodostamiseksi Fatahin kanssa. Se vaatii kakkien kansanedustajiensa ja hallituksen jäsentensä vapauttamista. Toiseksi Hamas vaatii, että se saa johtavan aseman hallituksessa parlamenttivaalien tulosten mukaisesti.

USA:n rabbiininen neuvosto (ARC) vaatii, että IDF muuttaa sotakoodinsa. Neuvoston jäsenet perustavat vaateensa kokemuksiinsa kuunneltuaan useitten sodassa haavoittuneitten sotilaitten kertomuksiin. Neuvosto katsoo, ettei ole oikein vaarantaa tarpeettomasti omien sotilaitten henkiä sotatilanteessa pelastaakseen vihollisen siviilejä. Erityisesti tämä on tullut esille Hizbullahin tapauksessa, joka käyttää hyväkseen siviilejä, sairaaloita, moskeijoita ja vastaavia inhimillisenä suojana, tykkien ruokana ja aseena epätasaisessa sodankäynnissä.

Rabbit tähdentävät, ettei kysymys ole uskonnollisesta päätöksestä (halakha) vaan perinteisten juutalaisten arvojen ymmärtämisestä. He tähdentävät, että kristilliset länsivallat vaativat Israelin armeijaa noudattamaan kristillisiä normeja sodankäynnissään vihollista vastaan, joka käyttäytyy barbaarien tavoin. ”He eivät tunne mitään rajoituksia pommittaa raketeillaan israelilaisia siviilikohteita, mutta Israelia vaaditaan kristillisiin moraalikäsityksiin vedoten välttämään siviilien vahingoittamista omista uhrauksista välittämättä.”

Tämä ei rabbien mielestä ole tasapuolista.

ARC:n delegaatio on vieraillut Israelissa tutustuen sodan aiheuttamiin tuhoihin sekä käyden tervehtimässä sodassa haavoittuneita siviilejä ja sotilaita. He ovat keränneet rahaa USA:n tuhoalueitten auttamiseksi ja jatkavat keräyksiään.

IDF:N EDUSTAJAN mukaan Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah on edelleen teloitettavien listalla.

IDF seuraa tarkoin Iranin sotaharjoituksia. Iran kokeili harjoitusten yhteydessä uutta keskimatkan, 80-250 km:n rakettia nimeltä Saegheh (salama). Ei tiedetä voidaanko se varustaa ydinkärjellä kuten Shihab-3. (putoava tähti) Uusi raketti on Iranin mukaan kotivalmisteinen, mutta teknologia lienee lainattu muualta.

Iran on vakuuttanut jatkavansa uraanin rikastamista. Se ilmoittanee huomenna, mikä sen asenne on YK:n vaatimuksiin Iranin ydintutkimuksen saamiseksi kansainvälisen tarkkailun alaiseksi.

SISÄISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter vakuuttaa, että rauhan saamiseksi Israelin kannattaa luopua Golanin kukkuloista. Tähän Efi Eitam: Kukkuloista luopuminen vaarantaa Israelin turvallisuuden.

Israelin antautumismielialaa edustavat eivät koskaan opi, etteivät maan luovutukset tuo rauhaa, ja että Israelin maa-alue ei salli uusia luovutuksia.

IDF:N SOTILAAT löysivät englantilaisvalmisteisia sotilasvarusteita Hizbullahilta vallatuissa bunkkereissa.

ISRAEL HALUAA Italian ottavan johtavan aseman YK:n rauhanturvaajista. YK:n selvityksen mukaan YK:n joukot Libanonissa varustetaan kevyin asein, joita ne voivat käyttää hätätapauksissa ilman ulkopuolisen johtajan lupaa. Ne voivat liikkua panssaroiduissa kuljetusautoissa, tankkeja ei sallita, eikä niiden tehtävänä ole riisua Hizbullahia aseista. YK:n mukaan se kuuluu Libanonin armeijalle.

Sunday, August 20, 2006

SUNNUNTAI 20.08.06
LIBANONIN RINTAMA
Tulitaukosopimus Libanonin ja Israelin välillä on pitänyt, vain kourallinen pieniä yhteenottoja Hizbullahin joukkojen kanssa on rekisteröity. IDF:n reserviläiset on suurimmaksi osaksi vedetty pois Libanonista ja lähetetty koteihinsa, mutta pysyviä joukkoja on jäänyt asemiinsa odottelemaan Libanonin armeijan ja YK:n joukkojen saapumista.
Libanonin aloitti joukkojensa sijoittamisen Litanijoen eteläpuolelle ja lupaa siirtää sinne kaikkiaan 15 000 sotilastaan.
Ensimmäinen 49 miehen ranskalainen osasto saapui Libanoniin eilen. He ovat insinöörijoukkoja, joitten tehtävä on korjata teitä ja siltoja helpottamaan libanonilaisten ja YK:n joukkojen siirtoa maassa. Ranskan odotettiin ottavan johtavan aseman YK:n joukoissa, mutta kaikkien ja erityisesti Israelin pettymykseksi Ranska lähettää vain 200 miestä jo maassa palvelevien ranskalaisten YK-sotilaitten tueksi. Joukot tuovat mukanaan omat panssaroidut ajoneuvot, kahdeksan puskutraktoria ja tehokkaan nostokurjen.
Ranskan presidentti Chirac keskusteli puhelimessa Italian, Turkin ja Suomen johtajien sekä YK:n pääsihteerin kanssa joukkojen sijoittamisesta Libanoniin. Ranska lupaili mahdollisesti nostavansa joukkojensa määrää, mutta haluaa ennen sitä Italian tavoin tietää, mikä joukkojen mandaatti tulee olemaan. Italia on luvannut 3000 miestä, mutta vasta saatuaan tyydyttävän vastauksen.
Suomi on luvannut 250 miestä, mutta vasta marraskuussa. Turkki epäröi, osallistuuko se sittenkään joukkoihin.
Israel vastustaa joukkoja maista, joitten kanssa sillä ei ole diplomaattisia suhteita. Libanonin syyrialaismielinen presidentti Emile Lahoud puolestaan sanoo, etteivät Israelin liittolaismaat voi osallistua joukkoihin.
IDF:N ERIKOISJOUKOT tekivät lauantain vastaisena yönä uskaliaan kommandoiskun Bekaan laaksoon Baalbekista luoteeseen.
Iskun tarkoituksena oli asettaa esteitä aseiden kuljettamiseksi Syyriasta Hizbullahille. Operaation oli tarkoitus olla salainen kuten useat vastaavat ennen sitä. Paikan yllä kaarteli IAF:n koneita ja miehittämättömiä lentokoneita ennen operaatiota ja sen aikanakin. Hizbullahin terroristit odottivat jotain tapahtuvaksi ja olivat valppaina. Kommandojoukot tuotiin paikalle kahdella helikopterilla, joissa oli myös kaksi Hummer-miehistövaunua. Suoritettuaan tehtävänsä joukot ajoivat Hizbullahin väijytykseen, jossa joukkoja johtanut everstiluutnantti Emanuel Morano, 35, sai surmansa ja kaksi sotilasta haavoittui, toinen hengenvaarallisesti. Kolme Hizbullahin terroristia kuoli tulitaistelussa, jota helikopterit tukivat. Joukot kuuluvat Sayeret Matkal (vakinainen tiedusteluosasto) erikois-joukkoihin. IDF:n ilmoituksen mukaan osasto suoritti saamansa tehtävän ja erään tiedon mukaan otti kaksi vankia.
Sekä Peretz, Olmert että Halutz hyväksyivät operaation, jota he pitävät välttämättömänä toimenpiteenä aseiden toimittamisen estämiseksi Hizbullahille, ennen kuin YK:n joukot ovat paikoillaan. Syyrian ja Libanonin raja-asemilla ei ole tavaroiden valvontaa.
Sekä YK:n pääsihteeri että YK:n Libanonissa vieraileva lähettiläs Roed Terje-Larsen ovat tuominneet iskun tulitaukosopimuksen loukkauksena, minkä Israel kiistää. Israelin oppositio vaatii selvitystä Peretziltä operaation mielekkyydestä.
Israelin johto lupaa jatkaa samankaltaisia erikoisiskuja, jos tulitaukosopimusta ei pystytä valvomaan, mikä erityisesti koskee Hizbullahin aseistautumista uudelleen Syyrian ja Iranin avustuksella.
MONET LIBANONISSA taistelleet sotilaat ja upseerit ovat ilmaisseet syvän paheksumisensa tavasta, millä taisteluja johdettiin.
Varsinkin reserviläiset ovat käyttäneet kovaa kieltä kertoessaan, että heille annettiin aseita, joita he eivät osanneet käyttää tai käsikranaatteja, joita he olivat käsitelleet kymmenen vuotta sitten. Varusteissa oli puutteita, jotkut osastot eivät saaneet vettä kahteen päivään eikä haavoittuneita evakuoitu, vaan joukot joutuivat itse kantamaan heitä kilometrikaupalla helikoptereihin.
Käskyt joukkojen johtajilta rintaman takaa olivat usein ristiriitaisia tai mahdottomia toteuttaa eikä puhelinyhteydet pelanneet.
Kärkevin arvostelu kohdistuu siihen, etteivät joukot saaneet suorittaa tehtäviään loppuun, koska Olmertin käskystä joukkoja pidäteltiin viikkokaupalla ennen hyökkäystä, ja sitten annettiin kaksi päivää aikaa mahdottomaan tehtävään siirtyä Litanijoen
varteen. Koska aikaa ei ollut tarpeeksi, joukkoja siirrettiin päiväsaikaan ja alttiina vihollisen tulelle.
SYYRIAN RAJALLA vierailleet kansanedustajat esittivät hälyttävän huolensa, että Syyrian raja-alueet Golanin kukkuloilla oli jätetty täysin riittämättömien joukkojen valvontaan. He totesivat, että jos Syyria olisi käyttänyt tilaisuutta hyväkseen, se olisi vaikeuksitta voinut miehittää Golanin kukkula-alueet ennen kuin IDF olisi saanut reservinsä kootuksi.
Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui puheessaan arabijohtajia ”puolimiehiksi” (half men), mikä ärsytti heitä pahasti. Tämä pahensi ennestään syntynyttä repeämää Iranin johtaman shia-suuntauksen ja useimmissa arabimaissa hallitsevan sunni-suuntauksen välillä. Sunnit ovat puolustuskannalla ja vaativat muslimien yhtenäisyyden säilyttämistä.
2. GAZAN JA LÄNSIRANNAN RINTAMA
IDF:n sotilaat pidättivät Ramallahissa ennen aamunkoittoa lauantaina PA:n apulaispääministeri Nasser al-Shaerin asunnosta, jossa hän vaimonsa ja kuuden lapsensa kanssa oli pakoillut mahdollista IDF:n pidätystä. He elivät eristettyinä ystävistäänkin.
Shaerilla on vertailevan uskonnon tohtorinarvo Manchesterin yliopistosta Englannissa. Häntä pidetään käytännön miehenä. Hän toimi myös PA:n hallituksen opetusministerinä. IDF myöntää pidätyksen, mutta ei kerro, miten se sai tietää Shaerin asunnosta.
Perjantaina IDF:n sotilaat ampuivat ryhmään palestiinalaisia, jotka asettivat pommia Gazan turva-aidan viereen lähellä Kfar Azan kibbutisia Negevin länsiosassa. Kaksi heistä kuoli tulituksessa.
Perjantaina sotilaat ampuivat kaksi Islamic Jihadin etsittyä terroristia Betlehemin lähellä Gush Etzionin alueella Efratin kaupungin liepeillä heidän vastustaessaan pidätystä.
Lauantaina palestiinalainen avasi tulen sotilaita kohti Bekaotin tarkastuspisteessä Jordanjoen laaksossa. Laukauksista sai surmansa IDF:n sotilas Roee Farjun, 21, joka oli yksi nelosista, kahdesta veljestä ja sisaresta. Sotilaat ajoivat murhaajaa takaa ampuen hänet kuoliaaksi sekä pidättäen toisen, joka mahdollisesti avusti häntä. Al-Aksa otti syyn niskoilleen.
Sunnuntaiaamuna sotilaita tulitettiin sekä Jeninin pakolaisleirin lähellä että Tzofimin tarkastuspisteessä lähellä Kalkiliyaa. Sotilaita kohti heitettiin pommi Kalkiliyssa heidän ajaessaan takaa ampujia. Näissä ei sattunut henkilövahinkoja.
Palestiinalaiset ovat selvästi aktivoituneet Libanonin sodan jälkeen.
Viikonvaihteen aikana turvallisuusjoukot pidättivät 7 etsittyä terroristia, 3 heistä naisia, Islamic Jihadin jäseniä Jilazounissa Ramallahista pohjoiseen. Luvattomasti maahan tulleita pidätettiin 1007 viikon vaihteen aikana.
3. KOTIRINTAMA
Iran jatkaa viime viikolla aloittamaansa laajaa sotaharjoitusta, Blows of Zolfaghar (Alin miekan iskut) valmistautuakseen kaikkiin mahdollisiin ”mielipuolisen vihollisen” hyökkäyksiin maata kohtaan, kuten Iranin armeija ylipäällikkö kenraali Salkhi kertoo.
www.debka.com kertoo artikkelissaan 20.08.06, etteivät shia-muslimit kunnioita 22.elokuuta, joka on 27.Rajib-kuuta muslimikalenterissa, Muhammedin taivaallisen matkan kunniaksi v. 632, vaan päivänä, jolloin enkeli ilmoitti hänelle luolassa Mekkan lähellä lähetystehtävästä. Ne kutsuvat päivää nimellä Mabath.
Debkafile kertoo salaisesta raportista, jonka Iranin ylimpään neuvostoon kuuluva Abdollah Shabbazi antoi Iranin johtajalle ajatollah Ali Khameneille. Sen mukaan Itä Jerusalemiin suunnitellaan 22. päivä elokuuta suurta pommi-iskua, jossa kuolee runsaasti kristittyjä, muslimeja ja juutalaisia. Tämä antaisi aiheen iskeä Teheraniin ja muihin Iranin suurkaupunkeihin sekä ydinlaitoksiin.
USA:n salainen tiedustelu on tietoinen raportista, kertoo Debkafile, mutta reagoiko se siihen mitenkään on toinen asia, kuten sekin, mitä muuta Iranilla on suunniteltu tuoksi päiväksi sen lisäksi, että se luultavasti ilmoittaa silloin IAEA:lle saaneensa uraanin rikastetuksi ja että Iran on ydinvalta. Debkafilen artikkelista ei selviä, kuka Jerusalemin iskun suorittaisi.