Friday, June 30, 2006

PERJANTAI 30.06.06

1. OLMERT PAINOI JARRUA GAZASSA

IDF:n jo hyväksytty suunnitelma jatkaa sotilasoperaatiota Gazan pohjoisosassa pantiin toistaiseksi jäihin, vain IAF on suorittanut ohjusiskujaan ja tykistö moukaroinut avoimia kenttiä. Tämä ehkä siksi, että Olmertia alkoi huimata kuin kapeaa puunrunkoa pitkin leveän puron yli menevää kesken kaiken: Olmert alkoi vilkuilla ympärilleen sen sijaan, että olisi keskittynyt tehtävän suorittamiseen loppuun asti. Tällaisissa operaatioissa vastustajalle ei saa antaa tilaisuutta valmistautua keskeyttämällä aloittamansa toimet.

Ehkä Gazan operaation keskeyttämisen vaikutti toinen samanaikainen operaatio: Operaatio ”yllätysisku” Hamasin johtajistoa vastaan. Torstain vastaisena yönä IDF pidätti 64 Hamasin tärkeää johtomiestä. Niiden joukossa oli 8 PA:n hallituksen Hamas-ministeriä (kaikkiaan 23) ja 20 Hamasin kansanedustajaa (kaikkiaan 72). Tämä tuli Hamasille täydellisen yllätyksenä, kukaan heistä ei ollut ehtinyt mennä ”maan rakoon”, kuten Gazassa oli jo tapahtunut. Pidätettyjen joukossa on talousministeri Omar Abdel Razek, työministeri Muhammad Barghouti, kansanedustaja Muhammad Abu Tir sekä Kalkiliyan ja Jeninin pormestarit.

Pidätysten tarkoituksena on korpraali Gilad Shalitin vapauttamisen ohella tuhota Juudean ja Samarian terrorismin infrastruktuuri. Laintuntijat katsovat pidätykset laillisiksi, sillä pidätetyt Hamasin jäsenet ovat osallistuneet terrorismin tukemiseen. Heitä vastaan on koottu tarpeeksi aineistoa heidän syyttämisekseen sotilastuomioistuimessa. Hamas on viikkojen ajan aktiivisesti osallistunut Kassam-rakettien ampumiseen.

Kaikki pidätykset suoritettiin ennen aamunkoittoa torstaina ilman, että kukaan loukkaantui.

Kahdeksan teollistuneen maan (G8) ulkoministerit antoivat tapahtumasta Moskovassa julkilausuman, jossa ne kehottivat molempia osapuolia ”osoittamaan äärimmäistä pidättyvyyttä nykyisen kriisin aikana.”

USA:n ulkoministeri Rice ilmaisi ”syvän huolensa valittujen kansanedustajien ja ministerien pidättämisestä.”

Israelin hallituspiireistä on tullut huhuja, että pidätetyt voitaisiin vapauttaa Shalitin vapauttamista vastaan.

2. PIDÄTETTY HAMAS-JOHTO SYÖMÄLAKOSSA

IDF:n pidättämät Hamasin johtajat ovat aloittaneet syömälakon epämääräiseksi ajaksi protestiksi pidätystä vastaan ja painostaakseen Israelin hallitusta heidän vapauttamisekseen.

PA:n hallitus ja parlamentti on halvaantunut pidätysten vuoksi. Samalla ne ovat lisänneet jännitystä Hamasin ja Fatahin välillä, mikä ei ollut kovin ruusuinen ennestäänkään. Jännitystä ovat lisänneet huhut, että Fatah pyrkii käyttämään tilaisuutta hyväkseen kahmiakseen Hamasin saamaa valtaa. Vaikka Fatah virallisesti kieltää käyttävänsä tilaisuutta hyväkseen, monet ovat tyytyväisiä, koska ”se on Hamasin omaa syytä”.

Hamasin kansansuosio näyttää nousseen pidätysten johdosta. Kansaa tulvi kaduille palestiinalaisissa kaupungeissa osoittaen tukeaan Hamasille ja tuomiten pidätykset.

Fatahin kansanedustaja Azzam al-Ahmed vaati uuden hallituksen muodostamista ja Abbasin käyttävän perustuslaillisia oikeuksiaan tai eroamaan.

Hamasin Gazassa oleva johto sanoo hallituksen jatkavan ja tehneen jo joitakin kriisiajan päätöksiä. Hamasin edustaja Länsirannalla vaatii Abbasin eroa ja PA:n hajottamista.

3. IAF:N TERVEISET ASSADILLE

IAF:n neljän F-16 hävittäjän kiertely Bashir Assadin Latakin palatsin yllä torstaina ehkä hämmensi Syyria, eihän se halua olla missään tekemisissä Israelin kanssa, mutta toisaalta Syyria on saanut ansaitsematonta huomiota ja arvonantoa arabimailta, joitten kanssa sillä on huonot välit. Jopa Syyrian vastainen Libanonin pääministeri Fuad Saniora lähetti sympatian osoituksiaan Addadille, kuten myös Jordania ja Qatar.

Egypti on pyytänyt Syyrian johtajaa käyttämään vaikutusvaltaansa voidakseen selvittää kaapatun israelilais-sotilaan kunnon ja olinpaikan. Egyptille on tärkeää saada Gazan kriisi ratkaistua oman turvallisuutensa vuoksi. Eilen palestiinalaiset räjäyttivät osan Gazan ja Siinain välisestä muurista auki, eikä tiedetä, pääsikö jotkut palestiinalaisista Egyptin puolelle, ennen kuin egyptiläiset sotilaat ehtivät paikalle.

4. KOLMAS KAAPATTU

Eilen aamulla kierteli vielä huhuja, joitten mukaan 62-vuotias Rizon Lezionin asukas Noah Moskocitch olisi kaapattu. Sitä tuki al-Aksan ilmoitus, että se oli kaapannut 60-vuotiaan israelilaisen.

IDF aloitti tutkimukset asian johdosta ja lähetti helikopterinsa haravoimaan tiistaina kadonneen miehen kotitalon lähiympäristöä. Helikopterista paikannettiin miehen ruumis lähellä hautausmaata, jonne hänen vaimonsa oli haudattu vähän aiemmin.

Löydetty mies osoittautui etsityksi Noah Moskovitchiksi, eikä hänessä havaittu merkkejä väkivallasta. Hän oli ilmeisesti kuollut sydänhalvaukseen, ehkä pyrkiessään vaimonsa haudalle.

5. KANADAN KIRKKO BOIKOTOI ISRAELIA

Kanadan yhdistynyt kirkko ilmoitti torstaina aloittavansa määrättyjen Israelissa valmistettujen tuotteitten boikotin. Kirkon Toronton haara, jossa on kolmisen miljoonaa jäsentä, julkisti keskiviikkona luettelon Länsirannalla valmistetuista tavaroista ja boikotista yhtiöitä vastaan, joilla on yhteyksiä israelilaisiin yhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Kirkon julkilausumassa vilahtelee outoja ilmaisuja, kuten ”etsien rauhaa oikeidenmukaisesti: eettinen investointi Lähi Idässä.” Siinä ilmaistaan Israelin oikeus elää rauhassa ja turvallisesti, mutta lisätään: ”Tie rauhaan voidaan saavuttaa lopettamalla Israelin miehitys länsirannalla ja Gazassa.” Kanadan protestanttisen yhteiskirkon aloite on jatkoa Kanadan julkisten työntekijöitten (CUPE), maan suurimman julkisalan työntekijäliiton, päätöstä tukea sanktioita ja Israelin vastaista boikottia.

Bnai Britt Kanadan varapresidentti Frank Dimant selittää, että Kanadan yhteiskirkolla on pitkä klassisen ennakkoasenteen historia, jonka mukaan se ummistaa silmänsä Palestiinalaisten harjoittamalta terrorilta ja tukee heitä ansiottomasti, antaen näin yhden iskun lisää käynnissä olevalle ponnistelulle tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi Lähi Idässä.

6. ABBASIN ASEMA

Abbas sai väännettyä Haniyehin kanssa sopimuksen, jonka mukaan he hyväksyvät ”vankien dokumentin” yhteiseksi strategiakseen Israelia koskevissa asioissa, ja pyrkivät muodostamaan yhteishallituksen.

Israelissa on kyselty, mitä hyötyä Abbasilla on tästä. Sopimuksen mukaan korpraali Shalitin kaappaus ei ollut kaappaus, vaan sotilaallisen toimen yhteydessä tehty vangitseminen. Abbas näyttää myös hyväksyneen tämän tulkinnan. Sopimuksen mukaan osapuolet ”keskittyvät” vastarinnassaan (lue: terrorismissaan) Länsirannalle, mikä ei sulje pois iskuja myös Israelin alueella. Abbas kulkee todella heikolla jäällä.

Tiistaina kaapatun 18-vuotiaan opiskelijan Elijahu Asherin ruumis löydettiin yhden kaappaukseen osallistuneen ohjeitten perusteella. Asheria oli ammuttu päähän revolverilla Ramallahin läheisellä kaatopaikalla luultavasti heti kaappauksen jälkeen. Erään tiedon mukaan hänet olisi myös poltettu.

Eliahu Asher haudattiin eilen.

Thursday, June 29, 2006

TORSTAI 29.06.06
1. OPERAATIO KESÄSADE
IDF:n eilen aloittama sotilasoperaatio Gazassa, nimeltään Summer Rain (Kesäsade) on saavuttanut ensimmäisen tavoitteensa saartamalla Rafahin kaupungin ja turvaamalla Philadelphia-käytävän Siinaille.
Palestiinalaisten vastarinta on ollut olematonta. Rohkeat ja uusilla kiiltävillä M-16 kivääreillään uhittelevat, naamioituneet al-Aksan, Hamasin, Jihadin ja PRC:n ”taistelijat” ovat ilmeisesti piiloutuneet kaivamiinsa tunneleihin, kun heitä ei näy missään, ja ovat ehkä vieneet kaapatun korpraali Gilad Shalitin mukanaan.
OPERAATION TOINEN OSA, tunkeutuminen Gazan alueen pohjoisosaan, odottaa toteutumistaan. Sen tarkoituksena on ottaa valvontaan Gazan alueen pohjoisosa, mukaan lukien pakolaisleirit Beit Hanoun ja Beit Lahiye, joista Kassam-raketteja ammutaan Israelin puolelle. Puolustusministeri Amir Peretz antoi hyväksymisensä operaation kakkososalle eilen illalla. IAF:n koneet levittivät keskiviikkona tuhansia lentolehtisiä pakolaisleireihin varoittaen asukkaita, että he vaarantavat henkensä jäämällä koteihinsa.
IDF PYSTYTTI päämajansa autiolle Dahaniyan lentokentälle, ja IAF:N KONEET ampuivat ohjuksiaan kaiken päivää Gazan eteläosan avoimille kentille estääkseen kaapatun siirtämisen pois Rafahin alueelta, jossa häntä luultavasti pidetään. Myös kahta Hamasin koulutuskeskusta ja Kassam-rakettien valmistuspajaa tulitettiin. Muuten IDF pidättelee suuria aseitaan odotellen, josko jokin diplomaattinen aloite toisi ratkaisun asiaan. Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleiman on tiettävästi ollut aktiivisesti mukana pyrkien löytämään neuvotteluratkaisua. Egypti on myös vahvistanut asevoimiaan Gazan rajalla.
MAAILMAN MEDIA levittää tietoa, jota Israelin ulko- ja puolustusministeriöt tyhmästi tukevat, että operaation keskeisin kysymys ja päämäärä on kaapatun sotilaan vapauttaminen. Se on ehkä ajankohtaisin ja tunteenomaisin, mutta kyllä kuukausia jatkunut, kiihtynyt ja entistä tarkempi ja tehokkaampi rakettitulitus Gazasta Israelin puolelle on vähintään yhtä tärkeä ja odottanut ratkaisuaan liian pitkään. Ei kai mikään itsenäinen valtio maailmassa voi sietää tilannetta, jossa sen asutuskeskuksia ja tärkeitä laitteita ja laitoksia tulitetaan päivittäin raketein ja ohjuksin.
2. TOINEN KAAPPAUS
Kadonnut yesiva-opiskelija Eliahu Asheri on joutunut palestiinalaisten terroristien käsiin, kuten pelättiinkin.
Hänen identiteettikorttiensa kopioita esitteli Kansan vastarintakomitean edustaja Muhammad Abdel Al eilen Gazan kaupungissa lehtimiehille. Poliisin eliittijoukot saartoivat tietyn talon Ramallahissa, jossa tiedustelun mukaan Eliahua pidettiin. He pidättivät yhden etsityn palestiinalaisen, joka luultavasti osallistui kaappaamisen. PRC uhkasi surmata vankinsa, jos IDF ei vetäydy Gazasta välittömästi.
Aamun uutisten mukaan Eliahu Adsherin ruumis löydettiin erään talon kanalasta lähellä Ramallahia.
Eilen illalla kerrottiin palestiinalaisten kaapanneen kolmannen israelilaisen, 65-vuotiaan miehen.
3. HAMAS ESITTÄÄ VANKIENVAIHTOA
Hamas on pyytänyt kaappausdraamassa välittäjinä toimivia Egyptin, Jordanian ja Qatarin viranomaisia muitten arabihallitusten ohessa vankeinvaihdon saamiseksi aikaan Israelin kanssa. PA:n ulkoministeriön edustaja Taher al-Nunu vahvisti, että tällainen pyyntö on tehty muutamille arabivaltioille. Ongelmaa vaikeuttaa se, ettei monellakaan arabivaltiolla ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa.
Khalid Marshaalin edustaja ja varamies Moussa Abu Marzoud kertoi lehtimiehille, että kaappaajat pyrkivät pitämään kaappaamansa sotilaan hengissä käyttääkseen häntä vankienvaihdossa. Toinen Hamasin edustaja Osama Hamdan Beirutissa uhkaa, että jos Israel ei suostu vankienvaihtoon, se antaa kaappaajille viestin kaapata lisää israelilaisia sotilaita, tai sitten surmata heitä, vaikka olisi mahdollisuus kaappaamiseen.
4. IAF:N KONEET LATAKIAN YLLÄ
IAF:n neljä F-16 hävittäjää kävivät eilen aamulla viemässä viestin Syyrian presidentille Bashir Assadille tämän ollessa palatsissaan Latakiassa. Viestin tarkoituksena oli muistuttaa Assadia, että hän edelleen antaa Hamas-johtaja Khalid Mashaalin pitää toimistoaan Damaskoksessa. Israelin tietojen mukaan Mashaal antoi Hamasille Gazassa käskyn kommandoiskusta IDF:n tukikohtaan sotilaan kaappaamiseksi.
Syyria pitää ylilentoa karkeana provokaationa, mikä se tietysti olikin.
IDF on vahvistanut asemiaan pohjoisrajallaan peläten Hizbullahin vastaiskua.
5. OLMERT: EI GAZAN MIEHITYSTÄ
Olmert pyrkii rauhoittelemaan Gazan tapahtumia huolestuneina tarkkailevia, ettei tarkoituksena ole jäädä Gazaan. Olmert painottaa, että IDF:llä on yksi keskeinen tehtävä: tuoda Gilad kotiin. Hän puhu kauniisti Israelin periaatteesta jättää sotilaitaan taistelukentille tai vihollisen käsiin, ja että Israel on valmis ”äärimmäisiin” ponnisteluihin vapauttaakseen Giladin. Hän on ollut yhteyksissä eri johtajiin YK:n pääjohtajaa myöten ja selittänyt Israelin asemaa ja halua olla kiihottamatta tilannetta.
Oikeusministeri Haim Ramon keskusteli eilen Israelissa vierailevan USA:n oikeuskansleri Alberto Gonzalesin kanssa, joka kieltäytyi kommentoimasta IDF:n Gazan operaatiota. Gonzales kertoi, ettei USA ja kansainvälinen yhteisö voi olla välinpitämätön sille, että YK:n jäsenvaltio Syyria antaa turvapaikan yhdelle pääterroristille, joka on Shalitin kaappaamisen takana. Ramon huomautti, että jos Osama bin Laden pitäisi päämajaansa Syyriassa, kansainvälinen yhteisö olisi eri tavalla kiinnostunut asiasta.
6. BEILIN ESTÄÄ YESHAN KARKOTUKSET
Marxilaisen puolueen Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin uhkaa estävänsä Olmertin realignment-suunnitelman toteutumisen, ei suinkaan siksi, etteikö hän olisi valmis luopumaan kaikesta, mitä palestiinalaiset vaativat – hänhän puhuu haaveellisesti Peresin idean mukaisesti ihanteellisesta rauhanvalta-kunnasta, jossa ei ole rajoja eikä uskonnon tuomia rajoituksia, ja jossa rauha ja onnellisuus asuvat - . Ei, Beilin vastustaa Olmertin suunnitelmaa siksi, että sen mukaan Israel perustaa rauhansa pysyviin rajoihin ja ”muureihin”, eli turva-aitoihin, joita Beilin vastustaa, eikä neuvotteluihin ja sopimuksiin palestiinalaisten kanssa. Beilin ei usko lukemattomien sopimusten jälkeenkään, joita palestiinalaiset eivät ole edes aloittaneet noudattaa, ettei sellaisilla sopimuksilla ole arvoa edes sen paperin vertaa, joille ne on kirjoitettu.
7. HAMASJOHTAJIA PIDÄTETTY
IDF aloitti viime yönä laajan operaation Ramallahissa, Nablusissa, Kalkiliyassa, Jeninissä ja Jerusalemissa. Operaation aikana pidätettiin useita Hamasin hallituksen ministereitä ja kansanedustajia. Varapääministeri Nasser al-Shaar, Jerusalemin asioitten ministeri Khaled Abu Arfa, Mahmoud Abu Tir (tunnetaan hennalla värjätystä oranssiparrasta) ja Mahmoud Atuan ovat pidätettyjen joukossa.
Hamas-johtajat Gazan alueella ovat menneet maan alle pidätysten pelossa.
www.worldnetdaily kertoo saaneensa viestin al-Aksan puhemieheltä Abu Qusaylta, jonka mukaan al-Aksa ampui aamulla kemiallisella kärjellä varustetun Kassam-raketin Negevin länsiosaan. Jos tämä on totta, se tarkoittaa sodan saaneen vaarallisen käänteen huonompaan suuntaan.

Wednesday, June 28, 2006

KESKIVIIKKO 28.06.06
1. ISRAELIN JOUKOT MENOSSA GAZAAN
IDF:n joukot aloittivat aamulla tunkeutumisen Gazan alueelle Olmertin asettaman 48 tunnin odotusajan mentyä umpeen, jonka sisällä kaapattu IDF:n sotilas piti palauttaa.
Tiedot tilanteesta ovat vielä kovin niukkoja, mutta armeijan tarkoituksena lienee jakaa Gazan alue kahteen tai kolmeen osaan, kuten se on tehnyt aiemminkin. IAF:n koneet ovat hyökänneet ainakin siltoja ja voima-asemaa vastaan. IDF:n taktiikkana lienee alkuvaiheissa välttää hyökkäyksiä asutuskeskuksiin.
Palestiinalaiset varustautuivat odotettavissa olevaan hyökkäykseen sulkemalla kaupunkien katuja soralla ja hiekalla ja asettamalla niihin pommeja ja miinoja.
2. PRC KAAPPASI TOISEN ISRAELILAISEN
Palestiinan vastarintakomitea (PRC) ilmoitti maanantaina vähän ennen puolta yötä kaapanneensa israelilaisen Samariassa. 18-vuotias yeshiva-opiskelija Eilyahu Asheri on ollut kateissa maanantai-illasta lähtien. Hänen isänsä teki ilmoituksen poikansa katoamisesta vasta tiistaina, koska hän luuli poikansa olevan Neveh Tzuf-opistossaan Itamarissa. Asheri oli odotellut peukalokyytiä kotiinsa Ranskalaiselta kukkulalta Jerusalemissa. PRC:n edustaja Abu Abir ilmoitti, että heillä on tietoja kaappauksesta, mutta he odottavat ”sionistien ” reaktioita. Hän kertoi, että järjestö on perustanut erikoisyksikön Länsirannalle koodinimellä ” Knights of rage” tarkoituksenaan kaapata israelilaisia siviilejä ja sotilaita operaatiossa ”Horseman´s rage”.
Turvallisuusjoukot sanovat saaneensa kaksi luotettavaa viestiä, joitten mukaan palestiinalaiset olivat surmanneet yhden setlerin. Sekä poliisi että Itamarin juutalaiset asukkaat ovat haravoineet Ramallahin ympäristöä löytääkseen jonkin viestin kadonneesta nuoresta miehestä.
Eliyahu Asherin isä muutti Israeliin Australiasta ja asuu Itamarissa.
3. ABBASIN JA HANIYEHIN SOPIMUS
Tiistain aikana saatujen tietojen mukaan Abbas ja Haniyeh löysivät lopulta sanamuodon, jolla ns. ”vankien dokumentti” voitiin hyväksyä yhteiseksi strategiaksi. Abbas voinee nyt peruuttaa kansanäänestyksen.
Israelissa sopimusta pidetään täysin palestiinalaisten sisäisenä asiana eikä sillä siis ole siihen mitään osuutta. Kansainväliset uutistoimistot levittävät uutista, että Hamas on nyt tunnustanut Israelin valtion. Dokumentti ei kuitenkaan tarkoita sitä. Siinä on 18 kohtaa, joita Israel ei voi hyväksyä, eikä sitä voida ottaa Israelin ja PA:n välisten keskustelujen perustaksi. Sen mukaan ”aseellinen vastarinta” (suomeksi terrorismi) tulee jatkumaan, Israelia vaaditaan vetäytymään 1949 aselepolinjoille ja pakolaisten tulee voida palata entisille asuinsijoilleen. Tarkkailijat ihmettelevät, mitä merkitystä Abbasin ja Haniyehin sopimuksella on.
Fatah on jakaantunut ainakin kahteen leiriin, joista toinen tukee Abbasia, toinen leiri, al-Aksa ja Tanzim, on sotainen ja osallistunut lukuisiin terrori-iskuihin Israelin puolella.
Hamas on samoin jakaantunut. Osa tukee Hanayehiä, jota pidetään suhteellisen järkevänä ja maltillisena käytännön miehenä, mutta toinen osa saa käskynsä Damaskoksessa asuvalta Khalid Mashaalilta, joka puolestaan saa sotaiset käskynsä Syyrian ja Iranin johtajilta.
Ainoa merkitys sillä voi olla Abbasin hetkellisen suosion kasvussa ja ehkä jännityksen lieventäjänä keskenään taistelevien palestiinalaisryhmien välillä.
4. SOTATOIMET TÄLLÄ HETKELLÄ
IDF:n panssari- ja maajoukot ovat ottaneet haltuunsa Dahanyehin lentokentän Rafahista pohjoiseen sekä Shukan kaupungin. IDF:n tarkoituksena on miehittää Philadelphia-käytävä Egyptin rajalla, koska turvallisuus-joukkojen mukaan kaapattua sotilasta pidetään Rafahin alueella. IDF aikoo suorittaa kotietsintöjä kaupungissa, jonka itäosista asukkaat ovat jo paenneet. Palestiinalaisten vastarinta on ollut minimaalista, yksi panssariohjus raportoitiin ammutuksi IDF:n joukkoja kohti, se ei aiheuttanut vahinkoa.
Suurin osa IDF:n joukoista on edelleen Israelin puolella, osa Kissufimissä vastapäätä Deir al-Balachia ja Khan Younesia ja osa etelässä Sufassa vastapäätä Rafahia. Olmertin tarkoituksena lienee enemmän pullistella lihaksiaan kuin kiinnittyä suoranaisiin sotilaallisiin toimiin tunkeutumalla pakolaisleireihin, joiden kapeat, mutkaiset ja miinoitetut kadut ja tiivis asutus nostaisivat uhriluvut korkeiksi molemmin puolin.
Hamasin edustaja Abdullah al-Al kertoi eilen, että korpraali Shalit on siirretty paikkaan, josta ”sionistit” eivät häntä löydä.
Palestiinalaiset ovat jatkaneet Kassam-rakettien ampumista. Tämän päivän kuluessa ammuttiin neljä Kassamia, mihin IDF vastasi tykistötulella – avoimille kentille.
Syyria on huolestunut Mashaalin turvallisuudesta Damaskoksessa ja siirtänyt joukkoja hänen turvakseen.
5. REALIGNMENT
Oikeusministeri Haim Ramon toteaa, ettei Olmertin karkotussuunnitelmasta (realignment) neuvotella palestiinalaisten kanssa. Sen aika on jo ohitettu, hän toteaa.
Ainoastaan ulkovaltojen, ennen kaikkea kvartetin edustajien, kanssa neuvotellaan ja pyritään saamaan suunnitelmalle kansainvälinen hyväksyminen tai ainakin ymmärrys.
Useat kansanedustajat sekä oikealta että vasemmalta ovat vaatineet hallitusta siirtämään sekä karkotusasiat että etummaisten parakkikylien tuhoamiset otollisempaan tilanteeseen Gazan tilanteen takia.
6. PRESIDENTTI KATSAV
Israelin perinteen ja presidentin valtaoikeuksien mukaisesti presidentit ovat pysytelleet poissa päivän politiikasta eivätkä ole puuttuneet hallituksen toimiin.
Presidentti Moshe Katsav, entinen Likudin kansanedustaja, jonka kausi päättyy vuoden kuluttua, on uskollisesti noudattanut hänelle kuuluvia ja häntä rajoittavia ohjeita.
AAMUN JPOSTIN artikkelin mukaan Katsav kuitenkin lopulta katsoi välttämättömäksi avata suunsa.
Hän syyttää useita perättäisiä hallituksia siitä, että ne ovat tehneet toistuvia myönnytyksiä palestiinalaisille saamatta niistä mitään hyötyä. Hän aloittaa Oslon sopimuksista, jatkaa Palestiinan valtion ajamisesta ja Gazan alueen luovuttamisesta. Näitten karkeitten virheitten takia Israel on tänään kauempana rauhasta palestiinalaisten kanssa kuin muuten olisi luultavasti ollut.
KATSAV KUVAILEE ennätyksellistä epäpätevyyttä toistuvaan virheeseen olla suorittamatta tarvittavia valmisteluja ennen suuria diplomaattisia päätöksiä, ja jatkuvasta hyväksytyn suunnitelman puutteesta Israelille tärkeissä kansallis- ja turvallisuuskysymyksissä. Katsav kertoi JPostin päätoimittajalle David Horovitzille tuoneensa nämä näkökohdat keskustellessaan pääministeri Olmertin kanssa tämän realignment- suunnitelmasta, mutta on epävarma, ymmärsikö Olmert hänen huolensa.
KATSAV VAROITTAA, ettei tulisi elätellä toiveita, että yksipuolinen vetäytyminen toisi minkäänlaisen diplomaattisen ratkaisun. Jopa turvallisuussyistä suoritettu vetäytyminen tulisi perustaa tarkkoihin ennakkosuunnitelmiin ja tutkimuksiin yhdessä yleisesikunnan, tiedustelun, Shin Betin ja muitten asiaan liittyvien tahojen kanssa.
KATSAV PAINOTTAA artikkelissa, ettei hän periaatteessa vastusta evakuointia alueilta, joilla asuu runsaasti palestiinalaisia, mutta hän pitää järkyttävän tyhmänä tapaa, millä niitä on tehty Betlehemin ja Jerikon luovuttamisesta lähtien.
KATSAVIN MUKAAN Gazan evakuointi olisi pitänyt suorittaa yhteistyössä Mahmoud Abbasin kanssa. Silloin olisi vältytty Philadelphia-käytävän joutumisesta salakuljetustieksi kolmen viikon ajaksi. Poliittista kriisiä ei olisi tapahtunut, Israelin hallitus ei olisi kaatunut ja evakuoitavat asukkaatkin olisivat suostuneet muuttamaan ilman pakkoa. Katsav kertoo varoittaneensa Sharonia tästä, mutta Sharon oli pelännyt tämän antavan palestiinalaisille kuvan, ettei heidän tarvitse noudattaa tiekartan määräyksiä, mm. terrorismista luopumista.
KATSAV KRITISOI myös Abbasin tapaa vaatia kansanäänestystä ”vankien dokumentista”, eikä tiekartasta, kvartetin kolmesta vaatimuksesta Hamasille tai presidentti Bushin huhtikuun 4. päivän kirjeestä Israelille.

Lopultakin järkevää tekstiä Israelin korkeimmalta mahdolliselta taholta, mutta kuunteleeko kukaan?
Palestiinalaiset hakkerit ovat iskeneet web-sivuihin, joista 750 on pimennetty. He uhkaavat tuhota niitä välittävät serverit.

Tuesday, June 27, 2006

TIISTAI 27.06.06

1. RAJU VASTAISKU

Pääministeri Ehud Olmert lupaa iskeä rajusti takaisin sotilaan kidnappaamisen vuoksi.

Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin väittää, ettei hyökkäystä IDF:n tukikohtaa vastaan lähellä Kerem Shalomia ja Sufaa voida kutsua terrori-iskuksi, koska se kohdistui sotilaskohteeseen. Samalla Beilin ihmettelee Olmertin intoa luovuttaa 90 % Juudeasta ja Samariasta saamatta mitään ja vaatii neuvottelujen aloittamista. Olmert kysyy, jos tämä ei ole terrorismia, mitä sitten? ja torjuu kaikki ehdotukset neuvottelujen aloittamisesta ja kaupankäynnistä kaappaajien kanssa sotilaan palauttamiseksi.

Vastoin aiempia tietoja korpraali Gilad Shalit on haavoittunut toiseen käteen ja kevyemmin toiseen olkapäähän.

Mahtavan IDF:n johto on tapauksen johdosta kuin piesty koira, häntä koipien kanssa, ja pyrkii esittämään toinen toistaan huonompia selityksiä, miksi terroristit pääsivät iskemään sen tukikohtaan ja yllättämään sen sotilaat täysin, vaikka Shin Bet oli varoittanut iskusta ja tunnelin olemassa olosta. Toinen kritiikin aihe on se, miksi ei tehty vastaiskua Gazan puolelle heti, jolloin olisi ollut mahdollisuus estää kaappaajien pääsy pakoon vankinsa kanssa. Siihen koulutetut erikoisjoukotkin olivat valmiina.

Kriitikot arvelevat, ettei paikallinen sotilasjohto uskaltanut tehdä mitään ilman poliittisen johdon lupaa, joka nukkui sikeästi.

Lopputuloksena on tilanne, jossa aloite on menetetty ja kaupankäynti kaappaajien kanssa on aloitettava.

Palestiinalaiset, joiden omaisia on Israelin vankiloissa, ovat pitäneet joukkokokouksia Gazassa ja Ramallahissa vaatien, ettei kaapattua sotilasta tule palauttaa, vaan hänet tulee vaihtaa, ei satoja, vaan tuhansia palestiinalaisia vankeja vastaan. Terroriryhmät puolestaan ovat vaatineet omien Israelin vangitsemien johtajiensa vapauttamista. Kaupanhieronta on täydessä käynnissä.

PRC:n (Palestiinan vastarintakomitea) johto ilmoittaa, että sen ”sotilassiipi” Salah a-Din Prikaati on kaapannut juutalaisen siirtolaisen Samariassa. IDF sanoo olevansa tietoinen asiasta, mutta tutkii asiaa.

Tarkkailijat näkevät, että vankien vaihtokauppa vahvistaisi Hamasin asemaa sekä paikallisesti että ulkomaisesti, jopa ehkä nostaisi sen kansainvälistä laillisuusasemaa.

Vatikaani on omasta puolestaan luvannut tehdä kaikkensa, mitä se voi, kaapatun vapauttamiseksi.

PRC ilmoittaa, että se vaatii kaikkien nais- ja alle 18-vuotiaitten miesvankien vapauttamista.

2. IDF VALMISTAUTUU

IDF kokoaa joukkojaan Gazan alueen pohjoisosan lähettyville mahdollista maahyökkäystä varten. Kymmenittäin tankkeja ja panssaroituja ajoneuvoja sekä tuhansia sotilaita Givati ja Golani prikaateista kuljetetaan paikalle huoltotarvikkeineen WC- ja suihkutiloja myöten. IDF:n joukkojen moraalin kerrotaan olevan korkealla. Monet uskovat niiden kokoontuvan paikalle vain ”näytille”, for show.

Gazan alue on suljettu sekä maalta että mereltä käsin ja Israel on pyytänyt Egyptiä sulkemaan Gazan vastaisen rajansa estääkseen kaapatun siirtämisen Siinaille, jossa hän joutuisi al-Qaidan käsiin.

Palestiinalaisia on kielletty käyttämästä nopeita aluksia, ja kalastaja-alusten tulee ajaa hidastetulla nopeudella Gazan rannikkoalueella.

Asiaa mutkistaa Hizbullahin ilmoitus, että IDF:n hyökätessä Gazan alueelle se tulee aloittamaan omat tuki-hyökkäyksensä Libanonin rajan yli Israeliin.

3. KASSAM-ISKU SDEROTIIN

Maanantai-iltana palestiinalaiset terroristit ampuivat kolme Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Kaksi niistä putosi avoimelle kentälle aiheuttamatta vahinkoa.

Kolmas raketti osui Sderotin kaupungissa sähköpylvääseen katkaisten kaupungin sähköt useiksi tunneiksi.

Seitsemäntoista ihmistä hoidettiin iskun vuoksi. Neljä heistä oli saanut eriasteisia sirpalehaavoja, kahta hoidettiin sydänhäiriöitten vuoksi ja 11 saamansa shokin vuoksi.

Yli 200 kaupungin asukasta kokoontui puolustusministeri Amir Peretzin talon edustalle vaatien, että IDF tehostaa kaupungin suojelua ja estää rakettien ampumisen. Mielenosoitus jatkui yli puolen yön. Poliisi pidätti yhden mielenosoittajan.

4. israel hautaa KUOLLEITAAN

Sunnuntaiaamuna IDF:n Sufan tukikohtaan tehdyssä terrori-iskussa, kuten sitä Israelissa kutsutaan, saivat surmansa luutnantti Chanan Barak, 20 Aradista, ja korpraali Pavel Slotzjer, 20 Dimonasta. Slotzkerin hautajaisia vietettiin eilen. Hänen tyttöystävänsä oli vakuuttanut Pavelia olemaan varovainen, jonka tämä kuittasi todeten, että hän oli menossa vain rutiinikeikalle ja lupasi tulla takaisin.

Iskussa haavoittunut ja pahan savumyrkytyksen saanut sotilas on palautumassa vammoistaan Sorokan sairaalassa. Kolme muuta sotilasta haavoittui iskussa.

Kaapatun korpraali Gilad Shalitin, 19-vuotias Mitzpe Hilasta lähellä Libanonin rajaa, puolesta on järjestetty lukuisia rukoustilaisuuksia eri puolilla maata, myös Itkumuurilla.

5. HAMAS UHOAA

Hamas johtaja sheikki Yasser Ghalban ennustaa julkaisemassaan videossa, jonka on kääntänyt Palestiinan Media Watch (PMW) Itamar Marcus ja josta uutinen julkaistiin www.israelnationalnews.com 27.06.06, että ”USA valloitetaan, Israel valloitetaan, Rooma valloitetaan, Britannia valloitetaan ja juutalaiset murskataan ja karkotetaan Palestiinasta, aivan samalla tavoin kuin USA ajetaan pois Irakista ja Afganistanista.”

Kaikki tämä, jos Allah niin tahtoo. Videon on kustantanut Hamasin al-Qassam Prikaati.

AL-QAIDA UHOAA. Al-Qaidan kakkosmies Ayman Zawahri vannoi perjantaina al-Jazeeran välittämässä videossa kostavansa USA:lle Abu Musab al-Zarqawin surmaamisen USA:n ilmaiskussa. Hän kutsui Zarqawia sankariksi ja marttyyrien prinssiksi. Zawahri syytti Turkkia USA:n turvapaikaksi ja syytti sitä Israelin tunnustamisesta. Hän vähätteli Irakin pääministeriä ja ulkoministeriä. (www.debka.com)

6. SYYRIA JA IRAN PAINOSTAVAT

Syyria ja Iran ovat painostaneet Hamasia pysymään lujana eikä luopumaan kaappaamastaan israelilaisesta sotilaasta. Tarkkailijat uskovat, että Syyria ja Iran odottavat Israelin hyökkäystä Gazan alueelle, koska se vahvistaa niiden asemaa. Sekä Iran että Syyria tukevat Hizbullahia Libanonissa.

Muslimiveljeskunta Egyptissä ja Jordaniassa, jonka alajärjestö Hamas on, on uhannut järjestää laajoja mielenosoituksia sekä Egyptissä että Jordaniassa, jos IDF tunkeutuu Gazaan. Tämä voisi aiheuttaa pahoja rauhattomuuksia kummassakin maassa. (www.worldnetdaily.com)

USA:n ulkoministeriö suosittelee neuvotteluratkaisua kaapatun vapauttamiseksi. Kysymys ei ymmärtääkseni ole pelkästään sotilaan vapauttamisesta, vaan IDF:n kunnian palauttamisesta, joka sai pahan kolahduksen.

Monday, June 26, 2006

MAANANTAI 26.06.06
1. KOMMANDOISKU SUFAAN
Varhain sunnuntaiaamuna kahdeksan Iranin kouluttamaa, IDF:n sotilasasuihin pukeutunutta terroristia soluttautui ahdasta tunnelia pitkin Gazan aluetta ympäröivän turva-aidan alitse aseineen ja pommeineen nousten n. kilometrin ryömimisen jälkeen maan pinnalle 300 metriä IDF:n tukikohdan takana. IDF oli saanut Shin Betiltä varoituksia mahdollisesta iskusta tunnelia pitkin, ja oli myös tehnyt kaivauksia aina 500 metrin päähän tunnelin suusta löytääkseen, mutta iskun ilmeinen tehokkuus ja sen ammatillinen suoritustapa yllätti IDF:n johdon täysin. IDF oli tyhjentänyt viereisen tukikohdan pelätessään terroristien kaivaneen tunnelin sen alle ja räjäyttävän sen, mutta mitään vahvistuksia hyökkäyksen varalta ei oltu tehty. Sotilaat tarkkailivat aluetta Gazan puolella, mutta selkäpuoli oli jäänyt varmistamatta.
Terroristit jakaantuivat kolmeksi ryhmäksi. Yksi tuhosi syötiksi jätetyn tyhjän miehistön kuljetusauton, toinen ryhmä yritti valloittaa korkean valvontatornin, mutta siellä olleet neljä sotilasta saivat sen estetyksi surmaten kaksi hyökkääjää. Kolmas ryhmä hyökkäsi panssariohjuksin ja pommein hiekkavallien väliin sijoitetun panssarivaunun kimppuun, vaurioittaen sitä pahoin. He ampuivat hyökkäyksen aikana 20 panssariohjusta.
Vaunussa olleista sotilaista kaksi kuoli, neljä haavoittui ja yksi, 19-vuotias korpraali Gilad Shalit, joutui hyökkääjien vangiksi. Kymmenen minuutin iskun jälkeen terroristit räjäyttivät aukon turva-aitaan paeten sitä kautta takaisin Gazan alueelle vieden vangitsemansa sotilaan mukanaan.
Kesti hetken aikaa, ennen kuin selvisi, että yksi sotilas oli kaapattu.
IDF lähetti panssareita Gazan alueelle helikopterin avustamana tunkeutuen kilometrin verran aidan taakse tuhoten tyhjiä rakenteita ja tasoitellen kuoppaista maata etsien hyökkääjiä, mutta he olivat ehtineet paeta suojaan luultavasti ennalta tehdyn suunnitelman mukaan. Peretz kutsui panssarit takaisin tyhjin toimin.
Palestiinalaisen median mukaan korpraali Shalit on haavoittunut hengenvaarallisesti vatsaan ja niskaan. Hyökkääjien edustaja ilmoitti pian hyökkäyksen jälkeen, että he ottivat ruumiinosia kuolleista sotilaista.
2. ISKUN JÄLKIHOITOA
Iskun suorittajiksi ilmoittautui Palestiinan vastarintakomitea (PRC), Hamasin ”sotilassiipi” ja tuntematon ryhmä ”Islamic Army”, joka on luultavasti al-Qaidan Gazassa toimivan ryhmän salanimi. Hyökkäyksen ammattimainen suoritustapa osoittaa hyökkääjien saaneen tehokkaan koulutuksen ja huolellisen valmistelun ja sen, että he olivat selvillä tukikohdan laitteista ja miehityksestä.
Pääministeri Olmert antoi hyökkääjille 24 tuntia aikaa palauttaa kaappaamansa sotilas, tai muuten hallitus toteuttaa omat suunnitelmansa. Tämä samalla veti maton IDF:n etsintäoperaation alta antaen hyökkäyksen toteuttajille yllin kyllin aikaa viedä kaappaamansa sotilas turvalliseen paikkaan. Peretz kutsui myös Gazan alueelle lähetetyn helikopterin pois, etteivät hyökkääjät saisi siitä aihetta surmata vankinsa.
Pm. Olmert ilmoitti, että koko PA:n johto, mukaan lukien Abbas ja Haniyeh, on vastuussa iskusta ja sotilaan turvallisuudesta. Abbasin kerrotaan julmistelleen hyökkäyksen johdosta, koska sovinto oli lähellä Abbasin ja Haniyehin keskusteluissa. Abbasin kerrotaan vaatineen hyökkääjiä palauttamaan sotilas tai hän panee omat joukkonsa tutkimaan jokaisen asunnon Gazassa. Tämä lienee arabeille tyypillistä retoriikkaa ilman tuloksia.
Palestiinalaiset tungeksivat kaupunkiensa kaduille saatuaan tiedon iskun onnistumisesta laukoen aseitaan ilmaan, tanssien ja laulaen heitellen makeisia kaduille, kuten he tekevät juhliessaan jotain.
3. UHKAUKSIA
Jotkut kommentoijat ovat jo ehtineet valittaa, että kaapattua sotilasta surraan enemmän kuin haavoittuneita tai surmansa saaneita. Tämä on ymmärrettävää, sillä arabitavan mukaan vankeja kohdellaan eläimellisen julmasti, heitä eivät näytä sitovan kansainväliset normit tai käytöstavat. Punaisen Ristin edustajat ovat vaatineet terroristeilta lupaa saada tavata vankia, mutta Hamasin ilmoituksen mukaan se ei suostu mihinkään ilman vastapalvelua. Sellaisia voivat olla IDF.n vangitsemat Hamasin jäsenet, PA:n hallituksen ja PLC:n jäsenten kulkuoikeus Gazan aja Ramallahin välillä, sekä Israelin keräämien varojen tilittäminen PA:n kassoihin. Olmertin julistama 24 tunnin määräaika on jo umpeutunut, eikä ole vielä tiedossa, mitä hallitus aikoo tehdä seuraavaksi. Hallituksen turvallisuuskabinetti kokoontunee keskustelemaan asiasta.
Puolustusministeri Amir Peretz, joka haluaa itseään kutsuttavan rauhan mieheksi, uhkailee iskevänsä lujaa jokaiseen, joka vahingoittaa IDF:n sotilaita. Laajamittainen operaatio Gazan alueelle lienee odotettavissa.
Lontoolaisen al-Hayat lehden mukaan IDF:n pari viikkoa sitten surmaama PLC:n komentaja Jamal Abu Samhadana suunnitteli hyökkäyksen, joka nyt toteutettiin. Tunnelin kaivaminen on aloitettu useita viikkoja tai kuukausia sitten, sitä kaivetaan enimmillään 100 metriä päivässä, mutta hyökkäys toteutettiin nyt.
Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksa ilmoitti eilen, että se on viimeisen kolmen vuoden aikana pystynyt kehittelemään useita sekä biologisia että kemiallisia aseita. Se uhkasi käyttää niitä arvelematta sekä israelilaisia siviilejä että sotilaita vastaan, jos IDF hyökkää Gazana alueelle. Al-Aksa uhkasi sijoittavansa niitä ampumiensa Kassam-rakettien kärkiin. Tämä voi olla pelkkää tulella leikittelyä, tai sitten ei.
Fatahin edustaja kertoi, että käsky hyökkäyksen toteuttamiseksi tuli Damaskoksessa asuvalta Hamas-johtaja Khalid Mashaalilta, joka haluaa estää Abbasin ja Haniyehin sopimuksen syntymisen.
4. JUHLINTA VANKILOISSA
Turvallisuusvalmiutta on lisätty kaikissa maan turvallisuusvankiloissa Kerem Shalomin lähellä sattuneen kommandoiskun jälkeen. Vankila-asioitten johtaja Yaakov Ganot neuvotteli sisäisen turvallisuusministeri Avi Dichterin kanssa tilanteesta. Muutamilla vankilaosastoilla, joissa pidetään palestiinalaisia vankeja, kuului hurraamista kommando-iskun jälkeen, mutta ne vaiennettiin pian ja kyseiset osastot suljettiin mahdollisten levottomuuksien vuoksi.
Ganotin mukaan minkäänlaisia mielenosoituksia ei tulla sallimaan vankiloissa, koska ne voivat helposti kehittyä verisiksi kahinoiksi vankien ja vartijoitten kuten myös eri palestiinalaisryhmien välillä.
5. ISRAEL MAAILMALLA
Israelin YK:n lähettiläs Dan Gillerman kertoo mielihyvällä, että Israelin nauttima arvonanto on noussut useita asteita viimeisten kuukausien aikana. Maailmalla aletaan ymmärtää Israelin asema eturintamassa taistelussa kansainvälistä terrorismia vastaan, hän laskeskelee.
Gillerman kuitenkin laskee tämän kaiken Gazan evakuoinnin ansioksi ja siihen, että Olmert suunnittelee jääräpäisesti luovuttavansa lisää maata saamatta itse mitään. Hänen näkemyksensä mukaan maailmalla haluttaisiin sen tapahtuvan mieluiten neuvottelujen kautta, mutta suostuvan ilman niitäkin. Israelin pysyvinä rajoina niitä ei kuitenkaan pidetä, vaan niistä tulee sopia neuvottelemalla.
USA:n puolustusministeri Donald Rumsfeld on tulossa vierailulle Israeliin Jordaniaan ja Egyptiin tekemänsä kiertomatkan yhteydessä. Ajankohta ja aihe eivät ole tiedossa.
IAF:n tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Amos Yadlin näkee asiat Israelin kannalta toisessa valossa.
Hän puhui Haifan yliopiston strategisten tutkimusten keskuksessa kesäkuun 20. päivänä.
Yadlin katsoo, että Israelin strateginen asema on oleellisesti huonontunut Gazasta luopumisen jälkeen. Tähän ovat vaikuttaneet Gazan yksipuolisen vetäytymisen lisäksi IDF:n yöllinen pako Libanonista ja nyt Olmertin suunnittelema Juudean ja Samarian sydänalueitten luovuttaminen lahjaksi, minkä arabit ja naapurivallat näkevät heikkouden osoitukseksi. Viimeisin osoitus IDF:n epävarmuudesta nähtiin Kerem Shalomin kommandoiskun yhteydessä. Palestiinalaiset odottivat IDF:n iskevän välittömästi ja lujaa, mutta nyt hallitus pyörittelee peukaloitaan laukoen uhkauksia, joita sillä ei ole aikomustakaan toteuttaa.
Viimeisen uutisen mukaan Israel aikoo hajottaa PA:n hallituksen, jos sotilasta ei palauteta. Miten tämä suoritettaisiin ja minkälaisen huudon se aiheuttaisi maailmalla, on arvailtavissa.

Sunday, June 25, 2006

SUNNUNTAI 25.06.06
1. KOMMANDOISKU GAZAAN
IDF: erikoisjoukot suorittivat lauantaiaamuna ennen päivän valkenemista rajoitetun ja tarkoin suunnitellun sieppausoperaation Gazan eteläosassa tiedustelutietojen perusteella. He kävivät hakemassa eräästä talosta kaksi Hamasin terroristia, Osama ja Mustafa Muamarin, joitten tiedettiin suunnittelevan terrori-iskua Israeliin lähitulevaisuudessa. IDF:n eteläisten joukkojen komentaja kenraalimajuri Yoav Gallant kertoi, että ”operaatio nimeltään ”Desert Storm” (erämaan tuuli) ulottui 700 metriä Gazan alueelle Rafahista itään, ja joukot palasivat takaisin välittömästi suoritettuaan tehtävänsä ampumatta laukaustakaan.
Hamasin edustaja Abu Zuhri väitti, etteivät veljekset ole Hamasin jäseniä, mutta paikallinen Hamasin edustaja kertoi heidän kuuluvan ryhmään ja että heidän isänsä Ali Muamar on huomattava Hamasin jäsen ja että hänet tunnetaan järjestössä.
IDF on aiemmin Gazasta vetäytymisen jälkeen tunkeutunut kaksi kertaa Gazan alueelle: 31.05. laivaston joukot järjestivät väijytyksen Beit Lahiyan lähellä eliminoidakseen Kassam-rakettimiehistön ja toisen kerran poistaakseen turva-aidan viereen asetetun pommin. Sekä entinen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yuvat Steinitz että sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter ovat vaatineet, että IDF tekee maahyökkäyksen Gazan alueelle poistaakseen Kassam-rakettien jatkuvan uhan Israelin alueelle. Sekä puolustusministeri Amir Peretz että pääministeri Ehud Olmert ovat vihjailleet tästä mahdollisuudesta, mutta se on heille poliittisesti kiusallinen Juudean ja Samarian sisämaan luovuttamisen ollessa piirustuspöydällä tunnustaen samalla, että Gazan tyhjentäminen juutalaisista oli suuri virhe.
IDF:n sotilaat suorittivat pidätyksiä eri puolilla Länsirantaa ja joutuivat tulituksen kohteiksi toisin paikoin ilman vahinkoja. Perjantaina kännykkään asennettu pommi räjähti Gush Etzionissa lähellä Neveh Danielia. Pommi oli asetettu lähellä kaivoa. Turvallisuusjoukot pidättivät kaksi paikalta pakoon juossutta palestiinalaista.
2. PALESTIINALAISTEN VASTAISKU
Viiden maissa tänä aamuna kahdeksan palestiinalaista hyökkäsi IDF:n sotilaita vastaan Sufan rajanylityspaikalla Gazan eteläosassa lähellä Kerem Shalomin terminaalia. He tulivat paikalle ilmeisesti tunnelia pitkin, ampuivat panssariohjuksen sotilaita kohti ja sytyttivät aiemmin asettamansa pommin. Ne haavoittivat neljää sotilasta, jotka evakuoitiin helikopterilla. Syntyneen kiivaan tulituksen aikana neljä terroristia kuoli. Hyökkäykseen osallistuivat PRC:n ja Hamasin sotilassiiven Izz al-Din al-Qassamin jäsenet. PRC:n edustaja Abu Ubaidah kertoi iskun olleen kosto sen johtaja Jamal Abu Samhadanan surmaamisesta jokin aika sitten sekä kolme kuukautta sitten surmatusta ”sotilassiiven” komentajan Abu Josef al-Kokasta. Hän kertoi, että isku oli ”Illuusio” hyökkäys, koska IDF kuvittelee olevansa turvassa tämän kaltaisilta operaatioilta. Hamasin edustaja kertoi kaikkien iskuun osallistuneitten palanneen operaatiosta ilman vahinkoja. Hän myös väitti, että osa miehistä pudotettiin paikalle laskuvarjolla. Järjestöllä ei ole lentokoneita, mutta liidokkeja on voitu käyttää, tai ehkä tämä oli se ”illuusio”.
Tuntematon ryhmä ”Army of Islam” ilmoitti myös osallisuutensa. Pääministerin kanslia syyttää iskusta sekä Abbasia että pääministeri Haniyehiä.
Debkafilen tiedon mukaan IDF:n haavoittuneita oli kuusi. IDF haravoi aluetta ilma-aseellaan. Asukkaita Sufassa ja lähialueella on kehotettu pysyttelemään sisällä terrorivaaran vuoksi. (www.ynetnews.com)
Palestiinalaiset ampuivat perjantaina kolme Kassamia, lauantaina kaksi ja tänä aamuna yhden Gazasta Israelin puolelle, muta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.
IDF:n joukot ovat tällä hetkellä suorittamassa operaatiota Gazan alueella ja etenevät kohti Rafiaa.
3. VIRTUAALITODELLISUUS
USA:ssa on Haifan yliopiston avustuksella kehitetty menetelmä, jota kutsutaan nimellä ”Virtual Reality” (VR, virtuaalitodellisuus). Sen avulla voidaan valmistaa sotilaita, jotka joutuvat osallistumaan kiivaisiin lähitaisteluihin, joitten jälkeen he voivat kokea erilaisia traumaattisia vaikeuksia, kuten masennusta, alhaista itsetuntoa, ahdistavia tunne-elämyksiä taistelutilanteista ja muistin katkeilemista. Sitä voidaan soveltaa myös lääkintä-henkilökunnan valmistamiseksi tilanteisiin, joissa he joutuvat työskentelemään taistelukentillä.
Sotilaat voivat VR:n ohjelman kautta aistia, sekä nähden että kuullen, sodan kauhut melkein todellisina erikoisvarusteitten ansiosta, joihin kuuluvat korvakuulokkeet ja erikoislinssit. He voivat aistia sodan todellisuuden avoimella kentällä, huonetiloissa, kävellen tai ajaen ajoneuvoissa tai lentäen helikopterissa. Yönäkö-linssien avulla menetelmä toimii myös yöllä. Järjestelmään kuuluu sotilaan henkisen ja fyysisen tilan seuraaminen operaation aikana. Sitä sovelletaan myös taistelukentiltä palaaviin sotilaisiin, joilla on henkisiä vaikeuksia kuten painajaisunia tai ahdistusta. Vuoden loppuun mennessä arvioidaan kahdensadan sotilaan käyvän läpi tämän operaation, mikä on vain pisara tarvittavasta.
4. FATAHIN JA HAMASIN NEUVOTTELUT
Jo muutaman päivän ajan Hamasin ja Fatahin neuvottelijat ovat antaneet positiivisia tuloksia neuvotteluista ja että sopimus on lähes valmis. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat eikä varmuutta ole siitä, milloin yhteisymmärrys löytyy. Hamasin on vaikea tunnustaa Israelin valtiota ja suostua yhteishallitukseen Fatahin ja muitten ryhmien kanssa, jonka myös ulkovallat voisivat hyväksyä. Sopimus edellyttäisi pitkäaikaisen aselevon solmimista Israelin kanssa, neuvotteluja kävisi PLO, jota Hamas ei ole tunnustanut. Väkivaltaisuudet tulisivat jatkumaan, mutta vain Juudean ja Samaria alueilla sekä Jerusalemissa.
Jos sopimus syntyy, Abbas peruuttaa heinäkuun 26. päiväksi määrätyn kansanäänestyksen. Loppuviikosta kierteli huhuja, joitten mukaan Abbas olisi peruuttanut viimeisen tapaamisen Haniyehin kanssa Gazassa, mutta perättömät huhut kuuluvat asiaan.
5. ISRAEL BOIKOTTI
Saudit lupasivat USA:lle poistaa Israelissa valmistettujen tavaroiden boikotin ehtona pääsylle Maailman Talousjärjestöön (WTO). JPostin suorittamien testisoittojen jälkeen lehti julkaisi asiasta artikkelin, mikä sai USA:n vaikutusvaltaisen kongressin jäsenen Robert Wezlerin vaatimaan USA:n kauppaedustajalta (USTR) Susan Schwabilta selitystä, miksi hän puolustaa Saudi Arabian boikottia, joka on edelleen voimassa.
Saudi Arabia on tiettävästi puolustanut asennettaan selittäen sen maan sisäiseksi asiaksi, joka kuuluu kansalliseen itsenäisyyteen. Schwab kertoi Senaatin talousasiain komitealle toukokuussa, että tiedot saudien Israelin boikotista ovat vääriä ja kertoi toimistonsa saaneen vakuutuksia saudeilta, ettei boikotti ole enää voimassa. Saudit olivat isäntinä maaliskuussa järjestettyyn kansainväliseen konferenssiin, jonka tarkoituksena oli Israelin vastaisen boikotin tiukentaminen. Huhtikuussa saudi-delegaatio osallistui arabiliiton boikottitoimiston järjestämään kokoukseen Syyriassa Damaskoksessa.
Wexlerin mukaan, jos Saudi Arabia toimii kaksinaamaisesti, sillä täytyy olla seuraamuksia.
6. USA:N EPISKOPAALIT ISRAELIN PUOLESTA
USA:n Episkopaalikirkon 75. yleiskokous päätti muuttaa aiemman palestiinalaisia suosivan retoriikkansa ja omaksua näkemykset, joissa Uuden Testamentin tekstiä ei tulkita enää Israelia tuomitsevasti. Kesäkuun 21.-25. 2006 päivinä järjestetty konferenssi keskittyi suhtautumiseen homoseksuaalisuuteen ja ensimmäisen naispiispan valitsemiseen. Piispat ja edustajat koskettelivat myös kirkon suhdetta Israeliin ja juutalaisuuteen.
Konferenssissa vaadittiin muuttamaan käsityksiä juutalaisista ”Kristuksen murhaajina” ja valmistelemaan tekstejä nyt sovitun uuden asennoitumisen mukaisiksi. Samoin vaadittiin kirkkoa esittämään anteeksipyyntö juutalaisille aiempien Israelia ja sen toimia tuomitsevien päätöslauselmien vuoksi, joitten mukaan Israel oli aina sortaja ja palestiinalaiset uhreja. Jotkut vaativat, että palestiinalaisilta pitäisi pyytää anteeksi sitä, että USA:n hallitus tukee Israelia. Bard opiston johtaja professori Bruce Chilton totesi: ”Terrorismi on sotarikos. Jos kiellämme tämän, miten voimme väittää omaavamme mitään moraalista asennetta?” Konferenssissa otettiin kantaa myös ”turvamuuriin”, kuten sitä kutsuttiin, ja vaadittiin käytettäväksi nimitystä ”turvaeste”.
Osanottajat päättivät esittää USA:n hallitukselle, että se tukee kahden valtion periaatetta, ihmisoikeuksien toteuttamista molemmille kansoille, terrorismin kieltämistä, vetäytymistä 1949 aselepolinjoille, kummankin osapuolen valittujen johtajien hyväksymistä, taloudellisten investointien tekemistä alueelle, korruption poistamista ja taloudellisen vastuunalaisuuden lisäämistä PA:n sisällä.
Tämän 85-miljoonaisen anglikaanikirkon jäsenen osanottajat keskustelivat homoseksualismista niin hartaasti, että päätökset Israelia koskevista päätöslauselmista tehtiin piispojen äänestyksellä.
7. DEMOGRAFIA
Olmertin realignment-suunnitelman taustalla on ilmeinen pelko Israelin kyvystä säilyä juutalaisena valtiona.
Jotkut vasemmistolaiset, kuten Jossi Beilin, ovatkin ehdottaneet, että luonnehdinta ”juutalainen valtio” tulisi muuttaa muotoon ”valtio juutalaisille”, millä he tarkoittavat, ettei Israelin valtion luonne olisi puhtaasti juutalainen, vaan valtio, jossa juutalaiset ovat yksi monista etnisistä ryhmistä koostuvista kansoista.
Israelin valtion juutalaisen luonteen säilymisen uhkana on pidetty palestiinalaisten lisääntymiskykyä, mikä ratkaisevasti ylittää juutalaisten kyvyn. Tämän vuoksi Israelin tulisi luopua Gazan, Juudean ja Samarian alueista, koska palestiinalaisten määrän uskottiin ylittävän juutalaisten määrän parissa vuosikymmenessä.
UUSI VÄESTÖTUTKIMUS
Äskettäin julkistetun tutkimuksen mukaan nämä pelot perustuvat vääriin ennusteisiin ja tilastotietoihin.
Tutkimuksen julkaisi Israelin hallituksen lehtitoimisto.
Tutkimuksen suoritti Washingtonissa DC sijaitseva tutkimusjärjestö ja sen tarkasti Amerikan tunnetuin väestötieteilijä tri Nick Eberstadt.
Tutkijat raportoivat, että arabiväestö Juudeassa, Samariassa ja Gazan alueella vuonna 2004 oli lähempänä 2.4 miljoonaa kuin Palestiinan Auktoriteetin antamaa lukua 3.8 miljoonaa.
Näistä Gazan alueella asuu vähän yli miljoona, loput, vähän yli 1.3 miljoonaa, Länsirannalla.
Puolentoista miljoonan aukko syntyi siitä, että väestöluvut perustuvat Palestiinan rekisteriviraston (PBS) ennusteisiin vuodelta 1997 eikä todelliseen väestönlaskentaan.
PBS käytti vuoden 1997 virallista väestömäärää perusteena ja oletti, että väestö kasvaisi 4-5 % vuodessa, mikä on yksi korkeimpia maailmassa.
Tutkijat tarkastelivat PA:n terveysministerin syntyvyyslukuja sekä todellisia rajanylityslukuja ja huomasivat, etteivät PBS:n vuosiennusteet syntyvyydestä toteutuneet kertaakaan vuosien 1997 – 2004 välillä.
Kaikkein oleellisin havainto tutkimusten tuloksissa oli se, etteivät juutalaiset tulisi vähemmistöksi Jordanjoen ja Välimeren välillä, vaikka Israel pitäisi tai liittäisi vuonna 1967 vapautetut alueet Juudean, Samarian ja Gazan itseensä.
TUTKIMUKSEN ARVIOINTIA Entinen Knessetin analysoija ja konsultti Yoram Ettinger kertoo, että Välimeren ja Jordanjoen välisellä alueella on nyt 60 %:n juutalainen enemmistö. Hän kertoo, että 1967 oli huikea kasvu palestiinalaisten luonnollisessa lisääntymisessä, mutta nyt Palestiinan väestön luonnollinen kasvu vähenee rajusti.
Ettinger toteaa lisäksi, että juutalaisväestön suhteellinen osuus on kasvussa Palestiinan väestön luonnollisen kasvun hidastuessa entisestään ja palestiinalaisten runsaan maastamuuton vuoksi.
Ettinger toteaa, että maastamuutto Juudeasta ja Samariasta on lisääntynyt PA:n hallinnon aikana. Palestiinalaisten maastamuuttoa tapahtui vuodesta 1950 keskimäärin 10 000 henkilöä vuodessa.
Tämä luku osoittaa suuren vastakohdan juutalaissiirtolaisten tasaisen positiiviseen kasvumäärään nähden vuodesta 1882 lähtien.
Muita tutkimusraportissa esitettyjä faktoja:
- PA:n terveysministeriön syntyvyysluvut olivat selvästi alle PBS:n esittämistä
- PA arabien hedelmällisyysluvut alenivat 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2004
- 210 000 Jerusalemin arabia laskettiin mukaan, vaikka heidät oli rekisteröity Israelin tilastoihin.
- Tilastoihin laskettiin arabit, jotka olivat asuneet ulkomailla yli vuoden.
- 150 000 PA arabia, jotka olivat muuttaneet Israeliin, laskettiin mukaan tilastoihin.
- Taannehtivat muutokset rekisteröidyissä syntyvyysluvuissa.
Kaikkein luotettavin todiste tuli palestiinalaisilta. PA:n keskusvaalikomissio antoi lehtilausunnon lokakuun 14. päivänä 2004 todeten, että 200 000 palestiinalaista asui ulkomailla, ja että vaalikelpoisia oli territorioissa vain 1.3 miljoonaa. Nämä luvut täsmäävät tutkijoiden alimpiin laskelmiin.
Ettinger valittaa, että Israelissa on olemassa tuomiopäivän demografeja, joka ei suostu hyväksymään tutkimuksen oikeellisuutta vaan syyttää tutkijoita tulosten väärästä tulkinnasta.
Vaikka nämä luvut ovat pääministeri Sharonin käytettävissä, hän puheessaan 07.06. 05 Bar Ilan yliopistossa lausui mm. seuraavaa. ”Ei meidän tule hylkiä demografian todellisuutta Israelin maassa eikä Israelin valtion rajojen sisällä. Tämä todellisuus vaatii selkeitä ratkaisuja nyt. Mikään välttämättömien päätösten siirtäminen ei vapauta meitä tarpeesta ratkaista näitä vaikeita ongelmia.” (INN 08.06.05)
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT perustaa suunnitelmansa juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänmailta kahteen väittämään: Hänellä on kansan suuri enemmistö takanaan, ja Israelin pysyttäminen juutalaisena valtiona (demografia) edellyttää palestiinalaisten asukkaitten rajua karsimista maan asukasluvusta.
Molemmat väittämät ovat virheellisiä.