Friday, May 05, 2006

PERJANTAI 05.05.06

1. OLMERTIN SUPISTUSHALLITUS

Olmertin johtama Kadima-hallitus sai eilen Knessetin hyväksymisen ja vannoi virkavalansa.

Olmert vakuutti taas ties monennenko kerran, että hallituksen tärkein tehtävä on juutalaisten karkottaminen Juudean ja Samarian sisäosista. Ainoa ongelma arvoisan pääministerin ohjelmassa on keksiä operaatiolle uusi nimi, koska ”convergence” ei oikein sovi median tyyliin. Uutena vaihtoehtona esitetään ”consolidation” nimeä, joka tarkoittaa lujittamista, lujittumista ja vakauttamista (kauppatermi).

Ihan hyvä nimi on se, mitä suuri osa kansasta käyttää: ”expalsion”, karkottaminen. Olmertin mukaan juutalaiskylät ja kaupungit Juudeassa ja Samariassa ovat vaaraksi Israelille.

Knessetin hyväksyminen ei ollut yksimielinen: sitä tuki 65 ja vastusti 49 kansanedustajaa, kuusi oli poissa.

Äänestystä edelsi kiihottunut runsaan seitsemän tunnin keskustelu. Hallituksella on teoriassa 67 kansanedustajan tuki, jotka edustavat puolueita: Kadima, Labour, Shas ja Gil eläkeläisten puolue.

Ensimmäisiä hallitusta repiviä asioita ovat hallituksen turvallisuusneuvoston jäsenyys, vuoden 2006 budjetti ja oikeiston kasvava vaatimus kansanäänestyksen järjestämisestä mistä hyvänsä vetäytymisestä. Olmert on jatkuvasti ja toistuvasti vakuuttanut, että vaalien tulos oli samalla äänestys vetäytymisestä.

2. KULTTUURISOTA

Israelin poliittista elämää on siirtolaisuuden alusta lähtien hallinnut kaksi hallitsevaa ideologiaa. Vasemmisto kannattaa ns. Labour-sionismia, jonka peruste on ei-uskonnollinen ja sen kannattajat ovat lähinnä itä Euroopan (entisen Neuvostoliiton) maista tulleita ashkenazi-juutalaisia. Sitä kannattavat myös marxilaiset äärivasemmiston jäsenet. Sen tavoitteena oli luoda mahdollisimman laaja valtio pienimmällä määrällä arabi-kansalaisia. Sen tavoitetta pidettiin messiaanisena, se kuvaili rakentamaansa Israelin valtiota nimellä ”Kaunis Israel”, jota tulisivat hallitsemaan ashkenazi-eliitin jäsenet. Sen ideologian mukaan rauha tuli saavuttaa vaikka oman turvallisuutensa kustannuksella. Se myös pyrki seulomaan maahan pyrkiviä siirtolaisia siten, että maahan päästettäisiin vain ”oikeanlaisia” juutalaisia. Täten esim. Puolan juutalaisia vieroksuttiin liian uskonnollisina. Tämä sinetöi lukemattomien kohtalon Hitlerin murhakoneistossa.

Toinen valta-ideologia on uskonnollinen sionismi. Sen tukijat asuvat suurelta osin Juudean ja Samarian alueilla ja asuivat Gazassa ennen karkottamista. Tämä ideologia pitää Israelin maata Jordanjoesta Välimereen Jumalan Israelin kansalle lupaamana maana, eikä sitä ole lupa luovuttaa ulkopuolisille. Heidän käsityksensä mukaan Juudeassa ja Samariassa asuvien arabien asema on järjestettävä maan sisäisin päätöksin. Tämä ideologia hylkää Olmertin kaavailut Israelin valtion rajojen muodostamisesta maassa asuvien ihmisten etnisen enemmistön perusteella eikä se hyväksy arabeille muodostettavaa omaa valtiota.

Labour-sionismi, eli vasemmistolaisuus, hallitsi maata vuoteen 1977, jolloin oikeisto sai vaalivoiton. Sen jälkeen hallitusvalta on vaihdellut vasemmiston ja oikeiston välillä.

Sharonin Kadima-puolue sekoitti kortit uudelleen. Se on ominut vasemmiston Labour-sionismin ideologian ja toteuttaa sitä uskonnollisella kiihkolla. JPostin kolumnisti Caroline B Glick kutsuu sitä uuden jumalan palvomiseksi, jonka nimi on ”karkottaminen”. Koska Kadiman juuret ovat perinteisessä oikeistossa ja sitä tukevat monet uskonnolliset juutalaiset, se on hajottanut uskonnollisen sionismin, jonka rivit ovat pahasti epäjärjestyksessä. Sen ei tarvinnut hajottaa vasemmiston Labour-sionismia, joka on edelleen voimissaan. Päinvastoin nämä kaksi, Kadima ja Labour-sionismi ovat löytäneet toisensa siinä määrin, että Shimon Peres ehdottaa Kadiman ja Labourin yhdistämistä, koska Peresin mukaan niitä on ideologisesti vaikea erottaa toisistaan. Tämä ”epäpyhä allianssi” on antanut Kadiman johdolle ja sen johtamalle hallitukselle lähes rajoittamattoman vallan, koska Israelin media, oikeuslaitos, poliisin ja myös armeijan johto ovat vasemmistolaisen ideologian kannattajia.

Uskonnollinen fanatismi näkyy siinä päättäväisessä ja kaikki kompromissit hylkäävässä rajuudessa, millä Gazan alueen, neljän Samarian pohjoisosan ja Amonan asukkaiden karkottaminen ja niiden rakennusten tuhoaminen suoritettiin, ja se näkyy Hebronin Abraham Avinu korttelin viereisestä talosta karkotettaviksi määrättyjen kolmen perheen väkivaltaisessa poistamisessa kodeistaan, jotka he sanovat hankkineensa täysin laillisesti. Korkein oikeus antoi karkotusta puoltavan päätöksensä eilen ja määräsi asukkaat, 22 ihmistä, poistumaan tänään kello 11.00 mennessä. Poliisi ja armeija ovat koonneet satoja miehiä suorittamaan karkotuksen, mutta hallitus pyysi siirtoa ensi viikkoon, ettei sapattia rikottaisi.

3. RUOTSI RIVEÄÄ RIVEISTÄ

Israelissa todettiin tyydytyksellä pääministeri Göran Perssonin ilmoitusta lehdistötilaisuudessa Helsingissä, että Ruotsi ei anna viisumia kahdelle Hamasin edustajalle.

Mutta ilo oli lyhytaikainen. Samana keskiviikko päivänä ruotsalainen diplomaatti kertoi apulaispääsihteerille EU:n ulkoministerien kokouksessa Brysselissä, että Ruotsi on myöntänyt viisumin Atef Adwanille, joka on Hamasin virkailija ja PA:n pakolaisasiain ministeri. Seitsemän muuta palestiinalaista sai viisumin samalla kertaa, yksi heistä PA:n ulkoministeriön pääsihteeri, joka matkusti Malmön kaupunkiin lauantaina. Israelissa ihmetellään, miten Ruotsi voi näin rikkoa EU:n omaksuman kannan, jonka mukaan Hamasin edustajille ei anneta viisumeja. Adwanin saama viisumi on 15 maan keskeinen ns. Shengen-viisumi, joka antaa oikeuden matkustaa sillä kaikissa Shengen maissa. Sitä ei voi antaa, jos muut Shengen-maat vastustavat.

Viisumin myöntämisen taustalla on nähtävä Ruotsin syksyiset vaalit ja maan suuri arabiväestö.

Olmert on antanut ymmärtää, että hän haluaisi EU-maille näkyvämmän osan Lähi Idän asioissa USA:n rinnalla. Nyt kuitenkin on havaittavissa, että EU maitten kanta Lähi Idän asioihin ja Israelin Palestiinan konfliktiin erityisesti poikkeavat lisääntyvässä määrin toisistaan. Ruotsin antama esimerkki voi olla osoittamassa suuntaa, mihin EU-maat tulevat kääntämään kurssinsa lähi tulevaisuudessa.

PA:n pääministeri Ismail Haniyeh onkin ennustanut, että länsivaltojen hyväksyminen on jo havaittavissa.

4. OLMERTIN SODANJULISTUS

Samoihin aikoihin, kun PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoo olevansa valmis aloittamaan keskustelut Olmertin hallituksen kanssa, PA:n pääministeri Haniyeh sanoo Olmertin julistaneen sodan palestiinalaisia vastaan ajamallaan Juudean ja Samarian juutalaisten karkotussuunnitelmallaan.

Abbas tapasi Ramallahin kansliassaan useita ulkomaisia diplomaatteja torstaina. Abbas valitti heille vakavaa taloudellista ahdinkoa, mihin palestiinalaiset ovat ajautuneet, ja kehotti heitä harkitsemaan uudelleen taloudellisen avun lopettamispäätöstään. PA:n aiempi pääneuvottelija Saeb Erekat vakuutti, että Abbas on valmis neuvotteluihin ja että hänellä on valtuudet siihen.

Hamasin edustaja Sami Abu Suhri väitti, että Olmertin puhe vahvisti Israelin vihamielisen asenteen palestiinalaisiin. Hänen mukaansa Jasser Arafat tunnusti Israelin, eikä siitä vieläkään ole puhekumppaniksi.

Suurten setlementtiblokkien pitäminen Israelin hallussa on hänen mukaansa sodanjulistus.

Abbasin ja Haniyehin oli tarkoitus tavata toisensa eilen, mutta kokous peruttiin. Hamasin edustajat syyttävät Abbasia ja Fatahin viranomaisia kansainvälisestä salaliitosta Hamasin hallituksen kaatamiseksi. He kielsivät Fatahin edustajia tapaamasta USA:n virkailijoita ja Jerusalemin pääkonsuli Jacob Wallesia, joka keskusteli aiemmin viikolla Abbasin kanssa palestiinalaisten talousongelmista Ramallahissa.

PA:n siviilivirkailijat aikovat aloittaa lakon huomenna maksamattomien palkkojen vuoksi.

5. 5 PALESTIINALAISTA PIDÄTETTY 8-VUOTIAAN TYTÖN MURHASTA

”Hän oli ihana tyttö, muistutti lintua. Kuka hyvänsä hänet murhasi, teki sen sekunnissa,” kertoo naapuri, joka sanoo tunteneensa Lipaz Khemin vauvasta lähtien.

Kahdeksanvuotias Lipaz meni itsenäisyyspäivänä ulos leikkimään toisten lasten kanssa, kuten oli tehnyt aina ennenkin, mutta nyt hän ei tullut takaisin. Hänen ruumiinsa löysi juovuksissa oleva palestiinalainen työntekijä seuraavana päivänä puolen päivän jälkeen Beit Shemeksen kauppakeskuksen viereisestä asumattomasta huoneistosta. Tytön ruumiissa oli mustelmia, varsinkin kaulan tienoilla, joka vihjaa, että hänet oli kuristettu.

Beit Shemeksessä on julkinen salaisuus, että sadat palestiinalaiset rakennustyöntekijät nukkuvat yönsä laittomasti kaupungissa, ettei heidän tarvitsisi mennä poliisin tiesulkujen läpi omille asuinalueilleen ja vaivalloiselle paluumatkalle takaisin työpaikalleen. ”Heitä nukkuu myös kauppakeskuksen lähellä joka yö”,

sanovat paikalliset asukkaat, ”kaupunki on yksi harvoista paikoista, joissa palestiinalaiset voivat liikkua vapaasti, ja jossa he myös harjoittavat salakauppaa juutalaisten kanssa”.

6. HAKARISTEJÄ SYNOGAAN

Petah Tikwan satavuotiaseen synagogaan oli tuhrittu hakaristejä torstain vastaisena yönä. Paikalle 4.30 aamulla tulleet aamurukousiin osallistujat havaitsivat hakaristejä synagogan ulkopuolella, mutta pahempi odotti heitä sisäpuolella. Hakaristejä ja saatanallisia symboleja oli töhritty kaikkialle sisäpuolella. Oviin oli kirjoitettu sana Hitler, jokainen juutalainen symboli oli peitetty maalilla, ja lattialle hakaristien viereen oli kirjoitettu ”Rammstein”, saksalaisen blackmetal-yhtyeen nimi, joka yhdistetään neo-natsien punk-nuorisoon.

Myös kaupungin toiseen pienempään synagogaan oli piirretty hakaristejä ja grafiitteja.

Poliisi ei halua antaa vihjeitä vandalismin tekijöistä, mutta juutalaisvastaisuus ja anti-semitismi on noussut rajusti entisen neuvostoliiton alueelta tulleen nuorison parissa, jotka eivät ole halachan mukaan juutalaisia.

Edellinen vandalismi Petah Tikwassa tapahtui 2004. Silloin hyökkäiltiin kaupungin haredim- väestöä vastaan sukkotin aikana. Kolme 16-vuotiasta pidätettiin.

Anti-semitismiä ja neo-natsi ilmiöitä tuli poliisin tietoon 2005, mutta hallitus ja poliisi ovat vastustaneet lain-säädäntöä, joilla tällaisia ilmiöitä voitaisiin hallita.

Thursday, May 04, 2006

TIISTAI 02.05.06

1. KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄ

Israelissa kunnioitetaan tänään niitten 22 123 kaatuneen sotilaan muistoa, jotka menehtyivät puolustaessaan maan itsenäisyyttä. Heistä 138 sai surmansa viime vuonna.

Eilen illalla pidettiin vaikuttava virallinen muistotilaisuus Länsimuurilla.

Tänään sireenit soivat kello 11.00 aamulla kahden minuutin hiljaisen surun merkiksi, jolloin kaikki liikenne pysähtyy teillä ja kaduilla, myös jalankulkijat seisahtuvat kahden minuutin ajaksi.

Iltapäivällä pidetään lukuisia seremonioita hautausmailla eri puolilla maata.

Viisi ja puoli vuotta sitten alkaneitten väkivaltaisuuksien aikana kuoli 794 siviiliä, joista 45 murhattiin viime vuonna. 18 % murhatuista oli lapsia ja saman verran vuodesta 1990 maahan muuttaneita siirtolaisia.

Kallo 20.00 tänä iltana Herzl hautausmaalla pidetään perinteinen kynttilöiden sytyttämisseremonia, joka muistuttaa surun muuttumisesta iloksi.

2. ISRAELIN TILASTOA

Israelin väkiluku on tänä 58.itsenäisyyspäivänä (virallisesti keskiviikkona 03.05.06) 7 026 000 asukasta.

Heistä juutalaisia ja ”muita” 5 639 000 (80%). ”Muut” tarkoittaa ei-juutalaisia siirtolaisia ja heidän lapsiaan.

Näitä ”muita” siirtolaisia, jotka eivät halachan mukaan ole juutalaisia, on 306 000 (4%)

Juutalaisia on 5 333 000. (76%), suurin juutalainen yhteisö maailmassa.

Arabeja Israelin asuu maassa 1 387 000 (20%).

Väkiluku kasvoi vuodessa 118 000 asukkaalla.

Vauvoja syntyi 138 000.

Maahan muutti 21 000 siirtolaista.

Kaupungit, joitten asukasluku on yli 200 000: Jerusalem, Tel Aviv-Jaffa, Haifa, Rishon L´Tzion, Ashdod. Niissä asuu yhteensä 1 786 000 asukasta.

Maaseudulla asuu 571 600 asukasta (6%), heistä kibbutseissa 118 000 (2%, vuonna 1948, 6 % väestöstä.)

Israelin itsenäistyessä 1948 maan väkiluku oli 806 000 asukasta.

3. OLMERTIN HALLITUS

Olmertin Kadima-johtoinen hallitus alkaa saada muotoa. Olmert tapasi eilen presidentti Moshe Katsavin ja kertoi hänelle, että kabinetin runko on valmis, sen takana on 67 kansanedustajaa ja siinä on 27 ministeriä.

Hallitus vannoo virkavalansa torstaina, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Olmert jakoi ministeripaikkoja Kadiman jäsenille. Peres saa Galilean ja Negevin kehittämistoimet ja saa pitää varapääministerin viran; Avraham Hirchson saa talousministeriön; Tzipi Livni pysyy ulkoministeriössä ja toimii varapääministerinä; Bar-On vastaa sisäministeriöstä; Avi Dichter maan sisäisestä turvallisuudesta; Haim Ramon oikeusministeriöstä; Meir Sheetrit asutus- ja rakennusministeriöstä: Shaul Mofaz liikenneministeriöstä ja strategisesta keskustelusta ulkovaltojen kanssa, hän toimii myös pääministerin sijaisena; Gideon Ezra vastaa ympäristöministeriöstä. Yaakov Edri toimii yhteysmiehenä Knessetin ja hallituksen välillä. Olmert toivoo voivansa laajentaa hallitustaan UTJ:n ja Meretzin suuntaan, Israel Beiteinu ja Likud ovat jäämässä oppositioon.

4. RAKETTIEN UHKA ISRAELILLE

Israelin kotirintaman OC johtaja kenraalimajuri Gershon Yitzhak kertoo JPostin 02.05.numerossa, etteivät palestiinalaisten Juudeassa ja Samariassa rakentamat Kassam-raketit huolestuta Israelin puolustusvoimia, eivät ainakaan vielä. Turvallisuusviranomaiset ovat keskustelleet asuin- ja kokoontumistilojen kattojen vahvistamisesta mahdollisten raketti-iskujen varalta, mutta sitä ei ole pidetty toistaiseksi tarpeellisena. Kenraalin lausunnossa keskeisenä argumenttina on toteamus: Ei niin kauan kuin IDF valvoo kaikkien palestiinalaisten kaupunkeja näillä alueilla, koska rakettien massavalmistus on hänen mukaansa mahdoton niissä oloissa. Mutta entä sitten, kun Olmert karkottaa juutalaiset asukkaat sieltä ja vetää IDF:n sotilaat pois? Samarian pohjoisosan neljästä tyhjennetystä kylästä tuli Jihadin, PFLP:n ja muitten terroristien pesäpaikkoja. Tarkkailijoitten mukaan juutalaisista tyhjennetystä Gazan alueesta tuli ihanteellinen tukialue al-Qaidan terroriverkostolle, koska sen asukkaat ovat kouliintuneet terrorismiin ja suhtautuvat siihen myönteisesti.

Al-Qaidan solu toimii jo aktiivisesti siellä.

Kenraali Yitzhak kehottaa juutalaisia kärsivällisyyteen ja kestävyyteen Gazan reuna-alueilla aivan kuten Gazan ja Länsirannan juutalaisasukkaat ovat tehneet vuosikymmenet jatkuvista hyökkäyksistä huolimatta.

Hän lähtee siitä utopistisesta ajatuksesta, että IDF pystyy lopettamaan rakettihyökkäykset, mutta se vie aikaa. Hän kuitenkin tunnustaa, että jos IDF lähteen Länsirannalta, kattojen vahvistaminen on otettava uudelleen harkittavaksi.

Miten sellainen mammuttiyritys suoritettaisiin lyhyessä ajassa ja miten se rahoitettaisiin parille miljoonalle asukkaalle, on käytännön mahdottomuus. Toiseksi, eikö itsenäisen valtion ole ensi sijassa turvattava kansalaistensa hyvinvointi poistamalla sitä uhkaavat tekijät mieluummin kuin asettautumalla siilipuolustukseen toivoen, että hyökkäykset loppuisivat? Osa Gazasta karkotetuista juutalaisista asuu edelleen teltoissa kahdeksan kuukauden jälkeen, eikä Gazan alueen lähellä olevien juutalaisasutusten kattoja ole vahvistettu Kassam-iskujen varalta useista lupauksista huolimatta.

5. POLIISI ESTI POMMI-ISKUN

Jordanjoen laaksossa olevien IDF:n joukkojen komentaja eversti Yigal Slovik kertoi JPostin toimittajalle, että sotilastiedustelu oli saanut vihjeen terrorisolusta Jerikosta useita päiviä sitten, mutta päätti odottaa sopivaa tilaisuutta saadakseen koko solun kerralla kiinni. Saatuaan vihjeen, että solu oli kokoontunut määrättyyn taloon Jerikossa IDF antoi siitä tiedon poliisin eliittiosastolle Yamanille. Shin Betin antamien tietojen perusteella Yaman piiritti talon, jossa terroristit majailivat. Poliisit kehottivat sisällä olevia antautumaan, mutta sen sijaan kolme heistä pyrki juosten pakoon. Heidät saatiin pian kiinni. Talossa oli lisäksi kaksi muuta terroristia, Abed Rahman Ali, joka ampui Eldad Abirin bensiiniasemalla helmikuussa lähellä Migdalimin kylää, ja toinen terroristi Tarek Duas, joka oletettavasti suunnitteli itsenäisyyspäiväksi ajoitetun terrori-iskun.

Poliisin epäilee, että heillä oli tarkoitus räjäyttää tienvarsipommi siviilibussia vastaan Jordanjoen laaksossa.

Poliisin mukaan terrorismi on aktivoitunut Jerikossa Hamasin valtaan tulon ja IDF:n Jerikon vankilaan tekemän hyökkäyksen jälkeen, jossa pidätettiin mm. ministeri Zeevin murhasta epäilty PFLP:n johtaja.

Maanantaiaamuna IDF:n Duvdevan joukot piirittivät talon Tulkarmissa, jossa paikallinen Jihad-johtaja Iad Abdullah piileskeli serkkunsa kanssa. Koska etsityt eivät antautuneet, talo päätettiin hajottaa, jonka aikana sotilaat havaitsivat epäilyttävää liikettä talosta ja avasivat tulen, Se surmasi 41-vuotiaan Itaf Zalaatin ja haavoitti hänen kahta tytärtään. terroristit antautuivat sen jälkeen. IDF aloitti tutkimukset asiassa.

IDF pidätti 30 etsittyä palestiinalaista sunnuntain vastaisena yönä. He olivat Jihadin ja PFLP:n jäseniä.

Sotilaita vastaan sytytettiin kaksi pommia operaatioiden aikana ilman vahinkoja.

Shin Bet ilmoitti maanantaina, että maaliskuussa Jerusalemin Tel Avivin valtatiellä pidätetty terroristi oli matkalla Haifaan, jossa hän olisi räjäyttänyt pomminsa keskusbussiasemalla. Terroristi oli kotoisin Yamounin kylästä lähellä Jeniniä ja hänet ajoi Jerusalemiin kaupungin itäosassa asuva arabi, joka oli autollaan tuonut lukuisia arabeja laittomasti Israelin puolelle. Hän oli ohittanut kaksi tarkastuspistettä ilman tarkastusta.

6. POLLARD JA RAFI EITAN

Rafi Eitan, Gil eläkeläis-puolueen puheenjohtaja, jolle Olmert tarjoaa eläkeläisten asioitten ministeriötä, johti vakoiluoperaatiota nimeltä Lekem 1984-1985. Operaatiossa toimi Jonathan Pollard, joka silloin työskenteli USA:n laivaston tiedusteluosastolla. Pollard toimitti Eitanille suuren määrän salaista tiedustelumateriaalia, johon hänellä työnsä ansiosta oli mahdollisuus päästä käsiksi. Kun Pollard joutui kiinni vakoilusta, hänet tuomittiin USA:n oikeudessa elinkautiseen ilman armahdusmahdollisuutta.

Israel lupasi palauttaa kaikki Pollardin toimittamat dokumentit, mutta USA:n FBI epäilee, ettei näin tapahtunut. Pollard vangittiin marraskuun 21. 1985 ja hän on istunut elinkautistaan siitä lähtien.

Pollardin aineistossa oli tärkeitä tietoja mm. arabiarmeijoista.

Pollard syyttää Eitania, että tämä hylkäsi hänet eikä vieläkään ole suostunut auttamaan häntä. Pollardin mukaan, jos Eitan olisi palauttanut kaikki asiakirjat, hänen kansionsa olisi voitu sulkea ja hänet olisi voitu vapauttaa. Pollard katsoo korkeimmalle oikeudelle lähettämässään kirjelmässä, että Rafi Eitan on sopimaton palvelemaan ministerinä.
TORSTAI 04.05.06

1. ISRAELIN 58.ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Perinteiseen tapaan virallisten juhlallisuuksien ohella israelilaiset käyttivät tämän keskelle viikkoa sattuneen vapaapäivän tekemällä retkiä maastoon, leiriytymisalueille ja puistoihin. Siellä koko perheen voimalla paistettiin lihaa ja sipuleita ja mitä kukin halusi pienillä hiiligrilleillä, joita leyhytellään pahvinpalalla tai sanomalehdellä vedon saamiseksi. Puistot ovatkin sitten täynnä kaikenlaista rojua, muovipusseja täynnä jätteitä ja puoliksi syötyjä ruuantähteitä, joita paikalliset irtokoirat tonkivat hajottaen roskat pitkin maastoa.

Onneksi ilotulitusraketteja ja muita kovaa pauketta aiheuttavia, jotka pelottelevat kotikoirat puolihulluiksi, oli tänä vuonna entistä vähemmän.

Israelin turvallisuusjoukot olivat hälytysvalmiudessa koko ajan mahdollisten terrori-iskujen pelossa, mutta onneksi mikään niistä yrityksistä huolimatta ei onnistunut.

Monet puhujista osoittivat kehotuksia palestiinalaisille johtajille luopua haaveistaan aseellisesta voitosta ja aloittaa neuvottelut rauhasta. Peres omaan haaveelliseen tapaan ei malttanut olla viittaamatta karkotuksiin Juudeasta ja Samariasta, vaan esitti: ”Me jätämme territoriot saadaksemme Negevin kukoistamaan ja rakentaaksemme Galileaa.” Peres sai Olmertin hallituksessa noitten alueitten kehittämisministeriön.

IDF:n järjestämät sotilasparaatit ovat kesyjä pienen joukkueen sulkeisesityksiä kutsujajoukon edessä.

Suuria ja näyttäviä armeijan ohimarssitilaisuuksia voimansa esittelemiseksi Israel vieroksuu.

2. WOLFENSOHN SANOI ITSENSÄ IRTI

Kvartetin erikoislähettiläs Israelin ja Palestiinan asioissa James Wolfensohn katsoi, että hänen aikansa kuluu hukkaan pyrkiessään saamaan jotain aikaan. Hänen määräaikansa kului loppuun viime kuun lopussa eikä hän aio jatkaa siitä eteenpäin. Kielteiseen ratkaisuun vaikuttivat kyllästyminen PA:n johdon toimintaan, mutta viimeinen naula arkussa oli länsivaltojen päätös lopettaa PA:n virallinen tuki Hamasin saatua ehdottoman enemmistön Palestiinan Lakiasäätävässä Neuvostossa (PLC) ja PA:n hallituksessa.

Wolfensohn kritisoi länsivaltojen päätöstä tuen lopettamiseksi, ja hän totesi Karni-terminaalin sulkemisen aiheuttaneen palestiinalaisille yrittäjille, varsinkin vihannestarhureille, suuria tappioita parhaimpaan sadonkorjuuaikaan osan sadosta pilaantuessa varastoissa.

3. POLIISI AIKOO KARKOTTAA JUUTALAISPERHEEN HEBRONISSA

Hebronin keskustassa lähellä Abraham Avinu kompleksia sijaitsevan kolmikerroksisen talon oli vuokrannut Tal Investment and Construction Ltd talon lailliselta omistajalta Hani El-Batashilta. Yhtiö vuokrasi talon Yisrael ja Tzipora Schlisselille, jotka muuttivat taloon kahdeksan lapsensa kanssa huhtikuun 6. päivänä.

Heidän lisäkseen talossa asuu kaksi muuta juutalaisperhettä.

Poliisi väittää, että talon omistussuhde on kiistanalainen eikä sen vuokraus ole siten laillinen. Asiasta on tehty kysely korkeimpaan oikeuteen, joka ilmoittanee kantansa lähiaikoina. Poliisi on kuitenkin valmistautumassa karkottamaan taloon muuttaneet perheet. Operaatiosta aiotaan tehdä suuri poliisin ja IDF:n yhteinen näytöstilaisuus Gazassa, Samariassa ja Atmonassa saatujen kokemusten perusteella.

Hani el-Batash sanoo ostaneensa talon Kamer el-Nazer, joka ilmeisesti palestiinalaisten vastatoimien pelossa kieltää myyneensä talon ja osoitti siviilihallinnolle syytöksen Schlisselin perheen laittomasta muuttamisesta taloon. Talo oli ollut vuosikaudet asumaton ja korjausten tarpeessa. Taloon muuttaneet 22 asukasta sanovat kuluttaneensa paljon omia varojaan ränsistyneen talon ehostamiseksi.

4. LISÄÄ PALESTIINALAISJOUKKOJA

Jasser Arafatilla oli tiettävästi ainakin 12 turvallisuusjoukkuetta, jotka saivat palkkansa ja ohjeensa suoraan häneltä ja joita hän käytti usein toisiaan vastaan, etteivät ne liittoutuisi keskenään häntä vastaan.

Ne oli tarkoitus hallitusremontin yhteydessä koota kolmeksi erilliseksi joukoksi. Nyt turvallisuusjoukkoja lisätään hyvää vauhtia. Hamas rakentaa omaa turvallisuusjoukkoaan PRC:n (Kansan vastarintakomitean) pyssymiesten rungon varaan, ja Abbas rakentaa USA:n ja Englannin avustusten turvin omaa parin tuhannen miehen henkivartiokaartiaan uhkan lisääntyessä hänen henkeään vastaan.

Al-Aksalla on omat pyssymiehensä, samoin Tanzimilla ja Islamic Jihadilla. Pienimmät terroriryhmät PFLP, DFLP ja al-Qaida käyttävät enemmän puolisalaisia terroristeja tai tilaavat palveluja toisilta ryhmiltä.

5. KUNNIAMURHIA

Myöhään keskiviikkoiltana lähellä Ayelet Hashahar kibbutsia IDF:n alueelle 100 johtavan polun varrelta löydettiin naisen ruumis. 25-vuotias nainen todettiin läheisen druusikylän Raman asukkaaksi. Hän oli tullut paikalle perheensä kanssa keräämään vihanneksia. Jostain syystä perheen sisällä alkoi riita, jonka seurauksena nainen puukotettiin kuoliaaksi. Poliisi epäilee, että tämä oli ns. kunniamurha. Naisen epäiltiin häpäisseen perheen kunniaa, minkä johdosta joko hänen äitinsä tai isänsä tappoi hänet. Poliisi pidätti naisen vanhemmat ja perheen jäseniä kuulusteluja varten.

Huhtikuussa viisi Lodista kotoisin olevaa veljestä pidätettiin epäiltyinä sisarensa kunnianloukkaus-murhasta.

Lokakuun 22. päivänä 2005 kolme druusiperheen jäsentä surmasi sukulaisnaisensa, koska hän oli alkanut seurustella muslimimiehen kanssa. Shfaramin piirineuvoston jäsen Khanafis Farj totesi arabinkieliselle sanomalehdelle, että nainen oli tehnyt anteeksiantamattoman teon ja ansaitsi kohtalonsa.

6. SOTILAS KIELTÄYTYI KÄTTELEMÄSTÄ HALUTZIA

Ansioitunut ja kunniamerkillä palkituksi tunnustettu korpraali Hananel Megged kieltäytyi kättelemästä IDF:n yleisesikuntapäällikköä Dan Halutzia keskiviikkona presidentinpalatsissa järjestetyssä kunnianosoitus-tilaisuudessa. Hän kertoi nähneensä silmiensä edessä Gush Katifin talon, josta hän ja hänen perheensä oli karkotettu. Hänen isoisänsä, joka myös asui talossa, kuoli pian sen jälkeen. Presidentti Katsav katsoi asiakseen moittia korpraalia hänen teostaan, jota armeijan edustajat pitävät poliittisena mielenosoituksena.

IDF:n edustaja lisäsi, että Meggedille annettu kunnianosoitus erinomaisesta palvelusta voidaan peruuttaa. Kaikkiaan 120 sotilasta sain tämän kunnianosoituksen ja 1000 USD stipendin.

7. KORRUPTIOON OSALLISTUNEET JULKISTETAAN

Valtiontarkastaja Micha Lindenstraus aikoo julistaa niitten poliitikkojen ja virkailijoitten nimet, jotka ovat osallistuneet korruptioon tai muuhun epäasialliseen toimintaan.

Tarkastajan tarkoituksena on jouduttaa löytämiensä epäkohtien korjauksia, ja hän on julkaissut löytämiensä väärin tehneitten nimiä sanomalehdissä pian saatuaan asian valmiiksi.

Lindenstrausin toiminta on herättänyt sekä arvostelua että kiitosta. Jotkut moittivat, ettei nimiä saisi julkistaa ennen kuin he ovat saaneet antaa omat vastineensa. Toisaalta nimien nopea julkaiseminen saa korjauksiin vauhtia ja samalla nostaa tarkastusviraston arvovaltaa.

Korruptio ja virka-aseman väärinkäyttö on yleistynyt Israelissa siinä määrin, ettei sitä pidetä edes rikoksena eivätkä niihin syyllistyneet pelkää niiden paljastumista. He myöskin kieltäytyvät sanoutumasta irti hoitamistaan tehtävistä tai viroista selvistä väärinkäytöksistä huolimatta.

Esimerkkinä on nykyinen Kadiman johto, jonka tärkeimmät miehet ovat tai ovat olleet melkein poikkeuksetta poliisin tutkimusten alaisina. Kadimaa onkin kutsuttu kaikkien korruptoituneitten yhteiseksi puolueeksi.

Monday, May 01, 2006

gavriblockMAANANTAI 01.05.06
1. HAMAS MUKANA TERRORISMISSA
Shin Bet on saanut luotettavia tietoja, joiden mukaan viime viikolla Karni rajaterminaalia vastaan suunnitellun terrori-iskun sekä suunnitteli, rahoitti, että aseisti ja koulutti sen tekijät, jotka kuuluivat PRC( kansan vastarinta-komitean) joukkoihin. He ajoivat terminaalin lähelle kolmella autolla, joista ensimmäisessä oli puolitonnia räjähteitä ja palavia nesteitä, kahdessa muussa aseistettuja miehiä, joiden tarkoituksena oli, saatuaan räjäytettyä aukon terminaalin muuriin, tunkeutua terminaaliin ampuen siellä työskentelevät pari sataa israelilaista ja palestiinalaista rajavirkailijaa. PA:n poliisi esti terrori-iskun.
PRC:n Gazan johtaja Mumtaz Dugmash osallistui säännöllisesti Hamasin kokouksiin, joissa iskut suunniteltiin. Shin Betin tietojen mukaan neljä Hamasin johtavaa virkailijaa Gazassa osallistui torjuttuun terrori-iskuun, mukana Hamasin Gazan pohjoisosan johtaja Ahmed Andor ja sen sotilassiiven johtaja Ahmed Jabri. Hamas johti Musa Arafatin murhaoperaation ja vastasi siihen kuuluvista huoltotoimista.
Karni-terminali avataan ja suljetaan sen mukaan, miten tiedustelu varoittaa terrori-iskuista.
2. SHAS MENOSSA HALLITUKSEEN
Tavanomaiset neuvottelukierrokset ja venkoilut molemmin puolin edeltävät näitäkin kiemuraisia hallitusneuvottelua, joista piti tulla Kadiman ylivallan näytös. Sharonin yllättävä sairaus esti Kadimaa saamasta odotettua yli 40 kansanedustajaa, minkä johdosta se joutuu nyt taivuttelemaan vastahakoisia mutta mielellään hallitukseen pyrkiviä puolueita saadakseen yli 60 kansanedustajaa, joiden äänten varassa Olmert voisi toteuttaa ”oman kuningasajatuksensa Israelin pysyvistä rajoista”.
Koska Shas ei voinut suoraan myöntää suostuvansa hallitusohjelman pykälään, jossa se lupaa karkottaa Juudean ja Samarian sisäosien juutalaiset kodeistaan, eikä siviilivihkimisten järjestämiseen sitä tarvitseville, sille annettiin oikeus laatia oma poikkeava kirjelmänsä, joka liitetään hallitussopimukseen.
Myöskin Israel Beiteinun osallistuminen hallitukseen on vielä mahdollinen, UTJ sen sijaan on epävarma.
3. SURUN JA ILON MUISTOPÄIVÄT
Huomenna Israelissa muistetaan sodissa kaatuneita, 22 123 miestä ja naista, jotka menehtyivät puolustaessaan Israelin maan itsenäisyyttä. Viime vuonna kuoli 138 israelilaista sotilasta. Kaatuneitten muistopäivä alkaa maanantai-iltana virallisesti kello 20.00, jolloin sireenit soivat kaikkialla maassa minuutin hiljaisuuden merkiksi.
Virallinen muistojuhla pidetään maanantai-iltana Länsimuurilla, jossa presidentti pitää avajaispuheen Israelin sotilasjohdon ja hallituksen kerman osallistuessa tilaisuuteen.
Kaatuneitten muistojuhla pidetään tiistaina Herzl-vuorella sotilaitten hautausmaalla, jossa kello 11.00 sireenit soivat kahden minuutin hiljaisuuden merkiksi kaatuneitten Mahal-sotilaitten, ulkomaisten vapaaehtoisten, muiston kunnioittamiseksi. Israelin sini-valkoiset liput liehuvat lähes jokaisessa asunnossa.
Arabiterrorin uhrit pitävät oman muistojuhlansa Zion-aukealla Jerusalemissa maanantaina iltapäivällä. Tilaisuudessa luetaan terrorismin uhrien nimet vuodesta 1993 lähtien.
Surujen sarjaan voitaneen liittää Maccabi Tel Avivin häviö moskovalaiselle CSKA-joukkueelle koripallon Euroopan mestaruuden loppuottelussa luvuin 73-69.
Maccabi Tel Aviv voitti Euroopan mestaruuden kahtena edellisenä vuonna.
Israelin itsenäisyyspäivää vietetään keskiviikkona, alkaen tiistai-illasta.
Israelin kansa on ansainnut itsenäisyytensä, ei lahjana, vaan verisin uhrauksin ja ponnistuksin.
4. TURVA-AIDAN PAIKKAA SIIRRETÄÄN
Hallituksen päätöksen mukaisesti rakenteilla ja pahasti kesken olevan turva-aidan rakentamista kiirehditään, mutta sen paikkaa haetaan samaan aikaan. Arielin kohdalla Samariassa alkuperäisen suunnitelman mukaan alue oli tarkoitus aidata yhdeksi suureksi blokiksi, mutta uuden suunnitelman mukaan siitä muodostetaan kolme pienempää aluetta, jotka yhdistetään toisiinsa silloilla. Tämä salli arabien esteettömän liikenteen siltojen alitse. Samalla 40 000 arabiasukasta jää turva-aidan taakse.
Muutoksia aidan paikkaan tehtiin myös sekä Jerusalemin itäosissa että Hebronin vuorilla. Beit Iksa Ramotin lähellä jää aidan taakse, mutta Gevan kylä Gush Etzionin yläpuolella jää aidan sisälle. Kaksi pientä kylää Eshkolot ja Metzadot Yehuda vihreän linjan kupeessa jäävät Israelin puolelle.
Hallitus päätti, että aidan taakse jääviä alueita valvoo IDF, sisäpuolisia alueita Israelin poliisi. Täten Shuafat pakolaisleiri aidan takana tulee IDF:n valvottavaksi.
Hallituksen päätökset ovat saaneet kirpeää arvostelua monelta taholta. Israelilaiset poliitikot arvostelevat aidan etana-vauhtia etenevää rakentamista ja sitä, että sen paikkaa siirretään Olmertin convergence-suunnitelman toteuttamisen helpottamiseksi. Myös pitävää aikarajaa aidan valmistumiseksi vaaditaan.
Palestiinalaiset Fatah-poliitikot väittävät sen estävän rauhansuunnitelmien toteutumisen.
5. HAMASIN ONGELMAT
Hamasin lähettiläät ovat epätoivoisesti kierrelleet maita ja mantuja kiskoakseen käteistä pystyäkseen maksamaan noin 150 000 viranomaisen ja turvallisuusmiehen palkat (määrät vaihtelevat 132 000 –
165 000). Ulkoministeri Mahmoud Zahar kiertelee arabi- ja muslimimaita, joissa Hamasin edustajat voivat matkustella, kuten Saudi Arabia, Kuwait ja Libya, anoen rahaa. Lupauksia miljoonista tuleekin, mutta käytännössä rahan saaminen pankkitileille on vaikeutunut arabipankkien boikottipelkojen vuoksi.
Zahat kertoo, että Kuwaitissa hänen hotellihuoneestaan varastettiin laukku, jossa oli 450 000 USD.
Hamasin virkailijat ovat syyttäneet, että Abbasin toimiston virkailijat ovat saaneet palkkansa, kun toiset eivät ole vielä saaneet maaliskuun palkkaansa.
Arabiliitto lähetti sunnuntaina 150 000 USD Hamasille kiireellisiä lääkeostoja varten.
Jordanian ja Egyptin johtajat ovat suositelleet yhteishallituksen muodostamista Fatahin ja Hamasin kesken.
Hamasin hallituksen pelkona on vararikon ohella sisällissota, joka aiheuttaisi kaaoksen PA:n alueilla.
6. JERUSALEMIN GAY-PARAATI
Viime vuoden gay-paraati Jerusalemissa peruutettiin Gazan evakuoinnin vuoksi. Sen järjestäjät eivät kuitenkaan anna periksi, vaan suunnittelevat täksi kesäksi entistä ehompaa paraatia elokuussa. Tel Avivin tämän vuoden paraati peruutetaan, jotta voimat voidaan keskittää Pyhän Kaupungin valloittamiseksi. Tämä siitä huolimatta, että kaikkien uskontokuntien johtajat ovat yksimielisesti tuominneet ”sellaisen riettauden tuomiseksi Jerusalemin kaduille”. Myös kaupungin johtava virkamiehistö on virallisesti paraatin järjestämistä vastaan ja sanovat tekevänsä kaikkensa, ettei sitä järjestettäisi. Ongelmana on kuitenkin Israelin vasemmistolainen oikeuslaitos, joka suosii sanan- ja ilmaisunvapauden nimissä tällaisiakin epänormaaleja mielenilmauksia, jotka häpäisevät ja loukkaavat lukemattomien ihmisten, sekä asukkaitten että turistien, uskonnollisia ja säädyllisyysnormeja ja -tunteita.
Tel Avivin kaupungista suunnitellaan maailman homojen ja lesbojen pääkaupunkia, mitä sekä Israelin että Euroopan ja USA:n matkailijajärjestöt ovat innokkaasti tukeneet.
Muhamettilaisuus virallisesti tuomitsee homouden ja lesbouden, juutalaisuus näyttää suhtautuvan siihen myönteisemmin.

Toivotan lukijoilleni hyvää vappua!

Sunday, April 30, 2006

gavriblockSUNNUNTAI 30.04.06
1. AL-QAIDA UHKAA PA:N JOHTOA
Vähän tunnettu al-Qaidan osasto al-Tawid ja Jihad (yhdistyminen ja pyhä sota), jonka arvellaan kuuluvan jordanialaisen Musab Abu Zargawin al-Qaida Irak haaraan, on ensimmäisen kerran esittänyt suoran uhkauksen PA:n johtoa vastaan. Gazassa levitetyissä lentolehtisissä mainitaan nimeltä Mahmoud Abbas, Mohammed Dahlan, Yasser Abed Rabbo, Samir Mashharawi, Nabil Amr ja Abu Ali Shaheen.
Lehtisessä todetaan, että ryhmä on aloittanut toimintansa Gazassa ja aikoo elvyttää siellä ”sunnah´in” (eräs islamin oikeuskäsitteistä), noitten ”ihmisten lahtaamisen erimielisyyksien välttämiseksi”. Zargawin seuraajien uskotaan suorittaneen useimmat ulkomaalaisten surmaamiset Irakissa viiltämällä heidän kurkkunsa auki.
Hamasin edustaja kieltää, että sillä olisi mitään yhteyksiä al-Qaidaan ja tuomitsee lentolehtiset. Hamasia lähellä olevissa web-sivuissa on hyökätty rajusti Dahlania vastaan, jota syytetään yhteistyöstä USA:n kanssa ja siitä, että hän toimiessaan estävän turvallisuusjoukon päällikkönä 1995-2003 hyökkäsi Hamasin ja Jihadin jäseniä vastaan. Dahlan harkitsee syytteen nostamista noita web-sivuja vastaan.
Lehtisessä mainitut henkilöt ottavat uhkaukset vakavasti ja ovat alkaneet vahvistaa puolustustaan.
Abbasin talo Ramallahissa ja Gazassa on eristetty kokonaan ja niitä vartioivat Force-17 miehet. Abbas on pyytänyt länsivaltoja rahoittamaan hänen henkivartioittensa lisäämisen. Abbasin Gazan talon läheltä löydettiin tunneli, jonka tarkoitusta ei ole pystytty toteamaan; oliko sen kautta tarkoitus vahingoittaa Abbasia vai Dahlania, jonka toimisto on kadun toisella puolella.
2. SEITSEMÄN IHMISTÄ HAAVOITTUI GAZASSA
Vastauksena jatkuvaan Kassam-rakettien tuleen IDF tunnustaa ampuneensa perjantaista lähtien 300 tykinammusta Gazan alueelle. Palestiinalaislähteiden mukaan yksi ammuksista osui taloon Beit Hanoussa Gazan alueen pohjoisosassa haavoittaen seitsemää palestiinalaista, mukana perheen äiti ja hänen poikansa. Toinen ammus osui katuun talon lähellä. IDF tutkii tapausta mutta jatkaa tykistötultaan.
Turvallisuusjoukot selittävät, että Fatah on lisännyt aktiivisuuttaan terrorismissa ja että 50 % iskuista on Fatahin tekemiä. Mofaz päätti tiivistää Juudean ja Samarian saartoa keskiviikkoisen itsenäisyyspäivän vieton ajaksi. Etsittyjen terroristien pidätyksiä näillä alueilla jatketaan keskeytyksettä.
IDF ei suunnittele maaoperaatiota Gazan alueelle, mutta ilmoittaa sen olevan mahdollinen, jos palestiinalaiset jatkavat raketti-iskujaan Israeliin. Viime kuussa terroristit ampuivat ensimmäisen Katjusha-raketin Ashkelonia kohti, mikä herätti arvailuja rajusta vastaiskusta.
Ramallahin lähellä palestiinalaislähteiden mukaan juutalaisasukkaat häiritsivät palestiinalaisia maanviljelijöitä ja ampuivat heidän hevosensa. Hebronin luona juutalaisasukkaat estivät arabinuoria pääsemästä kotiinsa koulun päättymisen jälkeen, ja nujakoivat avuksi tulleitten poliisien kanssa.
3. MUBARAK AQABASSA
Egyptin ”farao” presidentti Hosni Mubarak ei usein vieraile ulkomailla, mutta ilmeisesti viimeaikaiset Siinain pommitukset ja rauhattomuudet Egyptin sydänmaalla saivat hänet etsimään yhteistä rintamaa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa. Molemmat maat ovat korkealla al-Qaidan Irakin pommituslistalla, ja ovat saaneet siitä esimakua. Maitten johtajat tapasivat toisensa Aqabassa lauantaina. Suljetun kokouksen jälkeen annetussa julkilausumassa he sanoivat yhdistävänsä voimansa terrorismin vastaisessa taistelussa ja esittivät toiveensa, että Israelin uusi hallitus palaisi neuvottelupöytään PA:n kanssa. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboud Gheit vaati Israelia luopumaan yksipuolisista ratkaisuista, palaamaan neuvottelupöytään ja toteuttamaan ”tiekartan rauhaan” asettamat vaatimukset. Jordanian ulkoministeri Abdul-Illah al-Khatib lisäsi, että arabit haluavat Mahmoud Abbasin eikä Hamasin johtaman hallituksen käyvän neuvotteluja Israelin kanssa, koska Abbasilla on valtuudet siihen. Johtajat aikovat käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja Olmertin kanssa rauhanneuvottelujen edistämiseksi.
Egyptin ulkoministeri Gheit vaati kansainvälisen konferenssin kutsumista koolle keskustelemaan terrorismin vastaisista operaatioista. Egypti lähetti kirjeet USA:n ja EU:n hallituksille vaatien konferenssin kutsumista koolle.
4. IRANIN PSYKOPAATTI
Iran on presidenttinsä Mahmoud Ahmadinejadin suulla ilmoittanut, ettei YK:n uhkauksilla ja sen ehkä julistamilla boikottitoimilla ole mitään vaikutusta sen ydinohjelman ja uraanin rikastamisen kulkuun, sitä tullaan jatkamaan suunnitelman mukaan. Hän myös edelleen kieltää holokaustin ja vaatii maita, joista juutalaiset muuttivat Israeliin, myöntämään heille paluuviisumit ja asuttamaan heidän uudelleen maihinsa.
Myös Israelin valtion tuhoaminen on edelleen vahvasti mukana hänen ohjelmassaan.
Israelin vt. pääministeri Ehud Olmert julkaisi mielipiteensä Iranin johtajasta suositussa saksalaisessa Bild- tabloidissa. Olmertin mukaan Ahmadinejad on psykopaatti, joka puhuu kuin Hitler ennen kuin hän otti Saksan hallitusohjat käsiinsä 1933. ”Olemme tekemisissä pahinta laatua olevan psykopaatin kanssa. Jumala armahtakoon, ettei tämä mies koskaan saisi käsiään ydinaseisiin”, Olmert kertoi artikkelissa.
5. IRAN GLOBAALIN KRIISIN KESKUS
USA:n ja Euroopan Nato maat keskustelivat lauantaina Trans-Atlantic turvallisuuskonferenssissa järjestön merkityksen kasvattamisesta maailmanlaajuisen turvallisuuden lisäämiseksi.
Entinen USA:n YK- ja Balkanin-lähettiläs Richard Holbrooke totesi puheessaan, että Iran on todellisen globaalisen kriisin keskuksessa. ”Venäjä ja Kiina voivat vastustaa YK:n sanktioita Irania vastaan, mutta ydinasein varustettu Iran on aivan yhtä suuri ellei suurempikin vaara niille kuin Israelille, Länsivalloille ja Amerikalle”, hän kertoi 275 poliitikolle, johtaville liikemiehille ja turvallisuusalan asiantuntijoille.
EU:n ulkoasiain johtaja Javier Solana totesi, että Iran aiheuttaa epävarmuutta, mutta etteivät USA ja Euroopan maat harkitse sotilaallisia toimia Irania vastaan. Presidentti Bush ei kuitenkaan ole sulkenut kokonaan pois voimatoimien mahdollisuutta.
Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer totesi puheessaan, etteivät länsimaat voi saavuttaa lopullista voittoa Afganistanissa, mutta niiden tulee pitää joukkojaan siellä ainakin vuosikymmenen ajan varmistaakseen, etteivät Taliban ja al-Qaida saa maata uudelleen hallintaansa.
John McCain, Republikaani Arizonasta, vaati Darfurin kriisin nopeaa ratkaisua Sudanin länsiosassa.
6. PFLP UHKAA ISRAELIA JA YHDYSVALTOJA
Popular Front for the Liberation of Palestine. General Command, johtaja Ahmed Jibril varoitti USA:ta ja Israelia perjantaina, että jos ne hyökkäävät Irania vastaan, hänen pyssymiehensä tulevat taistelemaan niitä vastaan. ”Emme tule sallimaan hyökkäystä Syyria tai islamilaista Iranin tasavaltaa vastaan”, Jibril vakuutti tuhannen palestiinalaisen joukolle Syyrian pääkaupungin pakolaisleirissä, ”eikä vain heidän rinnallaan, vaan etujoukoissa.” Kokous oli järjestetty 1965 perustetun järjestön vuosijuhlan kunniaksi. Jibrilin mukaan USA:n ja länsivaltojen painostus Irania ja Syyriaa vastaan johtuu niiden kielteisestä asenteesta palestiinalaisiin.
PFLP on vuosikymmenien ajan toiminut aktiivisesti Israelia vastaan. 1960- ja 1980-luvuilla PFLP-GC kaappasi israelilaisen matkustajakoneen, tulitti konetulisasein toista Zyrichin kentällä ja tuhosi Tel Aviviin matkalla olevan Swissair-koneen surmaten kaikki 47 koneessa ollutta. Vuonna 1987 PFLP.n pyssymies tuli liitovarjolla Israeliin surmaten 6 israelilaista sotilasta ennen kuin hänet saatiin surmattua.
7. OLMERTIN HALLITUS
Neuvottelut Kadiman ja Shasin kanssa menivät umpisolmuun, kun Kadima esitti eilen illalla sopimusluonnoksen jossa sanotaan mm.: ”Israelin alue, jonka rajat hallitus tulee määrittelemään, vaatii Israelin setlementtien maa-alueitten pienentämisen Juudeassa ja Samariassa.” Ja toinen: ”Hallitus tulee viivytyksittä esittämään lainsäädäntöä, jolla selvitetään niiden ongelma, jotka eivät voi mennä naimisiin.”
Shasin johto katsoo, ettei se oikeistopuolueena voi allekirjoittaa tuollaista sopimusta, varsinkin, kun Israel Beiteinu, joka vastustaa maan luovuttamista, jää oppositioon. Lisäksi Shas vaatii neljää ministeriä.
Ilman Shasia tai Israel Beiteinua hallituksella on 60 kansanedustajaa, jos Meretz tulee mukaan.
Näyttää epätodennäköiseltä, että hallitus voi vannoa valansa keskiviikkona (Israelin itsenäisyyspäivänä), vaikka keskustelut Meretzin kanssa aloitettiin välittömästi.