Saturday, April 22, 2006

gavriblockHYVÄ ISRAELIN YSTÄVÄNI
Olet ehkä pannut merkille, että raportin oikeaan laitaan on ilmestynyt mainoksia.
Mainoksen saa avautumaan, kun viet nuolimerkin sen kohdalle ja painat
hiiren vasenta näppäintä. Jokaisesta mainoksen avauksesta Google maksaa Gabrielin tillille
muutaman agoran kulujen peittämiseksi. Näpsäytellään! Kiitos Sinulle!
Raportin jälkeen on mahdollista rekisteröitymällä antaa siitä oma kommentti.

Friday, April 21, 2006

gavriblockPERJANTAI 21.04.06
1. HAMAS HALUAA SULKEA KALKILYAN YMCA:N
Joukko Kalkilyan kaupungin muslimisaarnaajia ja huomattavimpia perheitä vaatii PA:n hallitukselle lähettämässään kirjeessä kaupungissa sijaitsevan Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen (NMKY; YMCA) toimistojen sulkemista. Kirjelmässä syytetään, että YMCA:n toimistot ovat kaupungissa tarpeettomat, ja että se harjoittaa siellä lähetystoimintaa. Kalkilyan 28 300 asukkaasta kristittyjä on 80 – 100.
Hamas voitti aiemmin pidetyissä kunnallisvaaleissa kaikki kaupunginvaltuuston edustuspaikat. Kaupungin pormestariksi valittiin Wajih Kawwas hänen ollessaan Israelin vankilassa, josta hänet vapautettiin torstaina.
PA:N HALLITUKSELLE lähetetyn kirjeen oli allekirjoittanut kaupungin mufti sheikki Salah Eddin Sabri, yli 40 kaupungin moskeijoitten imaamia, kaupungin viranomaisia, perheklaanien edustajia ja eri muslimi-instituutioitten virkailijoita. Kirjelmässä uhattiin, että toimistot aiheuttavat levottomuuksia kaupungissa, jos niiden annetaan jatkaa toimintaansa. Siinä myös väitettiin, ettei kaupungissa ole yhtään kristittyä. YMCA:n toimistoon heitettiin viime viikonvaihteen aikana useita palopommeja.
PAIKALLISET ASUKKAAT, kuten yläkoulun opettaja Ahmed Nazzal, vastustavat Hamasin aloittamaa YMCA:n vastaista kampanjaa ja ovat laatineet lentolehtisiä, joissa puolustetaan YMCA:n toimintaa ja vaaditaan sen jatkumista.
YMCA:N KALILYAN TOIMISTON JOHTAJA Joseph Medi kieltää syytökset lähetystoiminnasta kertoen, että toimisto tekee sosiaalista ja opetuksellista työtä ja avustaa kaupungin nuorten vapaa-ajanharrastuksissa, mm. tukemalla paikallista jalkapallojoukkuetta, joka pelaa myös kansallisella tasolla.
LATINALAINEN PATRIARKKA Michel Sabah pyrkii varomaan sanojaan peläten kostoa, mutta myöntää, että Hamas alkaa olla voimiensa tunnossa ja tehostaa muslimilakien saattamista voimaan kaikkialla PA:n hallintoalueilla. ”Hyökkäykset kristittyjä vastaan ovat kiihtyneet kaikkialla Gazan ja Länsirannan alueilla.”
PA:N ULKOMINISTERI Mahmoud Zahar kieltää ymmärtävänsä asiasta noussutta kohua, sillä ”kristitty maailma vapaine seksuaalikäsityksineen, homo- ja lesbomyönteisyyksineen ja yleisten moraalikäsitysten romahtamisen vuoksi ei kelpaa esimerkiksi puhtauteen pyrkiville muslimeille.” Zahar myös puoltaa saria-lakia naisille myönteisenä, sillä ”se turvaa naisten aseman ja suojelee heitä moraaliselta rappiolta.”
2. SYYRIA VANNOO TUKEVANSA HAMASIA
Syyria ilmoitti torstaina useista toimista, joilla se sanoo tukevansa Hamasin johtamaa PA:n hallitusta. Se aloittaa varojen keräämisen palestiinalaisille ja kytkee suoran puhelinlinjan PA:n alueille.
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem vähättelee lännen aloittamia Hamasin hallituksen boikottitoimia ja sanoo, ettei Syyria anna kenenkään pelotella itseään tukiessaan palestiinalaisten etuja.
Moallem vastaili median kysymyksiin yhdessä PA:n ulkoministeri Zaharin kanssa mediakonferenssin aikana Damaskoksessa.
MAHMOUD ZAHAR koki pari merkittävää takaiskua viime viikolla. Jordania peruutti hänen keskiviikoksi suunnitellun vierailunsa ja Egyptin ulkoministeri Ahmed Adoul Gheit kieltäytyi tapaamasta häntä Kairossa. Jordanian viranomaiset sanoivat löytäneensä ja paljastaneensa Hamasin kanssa yhteyksissä olevan järjestön salakuljettaneen aseita, räjähteitä ja ohjuksia Syyriasta ja kätkeneen ne Jordaniaan.
Syyria lupasi nostaa PLO:n Damaskoksen toimiston asemaa ja antavansa PA:n passilla kulkeville pääsyn Syyriaan ja sallivansa palestiinalaisten veljien vieraille sukulaistensa luona Syyriassa.
Hamas on saanut avustuslupauksia monelta taholta: Saudit lupasivat 92.3 miljoonaa USD; Qatar ja Iran 50 miljoonaa USD kumpikin ja Venäjä 10 miljoonaa USD. Tämän lisäksi sekä USA että EU antavat sosiaalista apua satoja miljoonia vapaitten järjestöjen ja YK:n avustustoimien kautta.
3. HAMASIN VASTAINEN RINTAMA
Israelin ulkoministeriö on johdonmukaisesti pyrkinyt luomaan ja ylläpitämään Hamasin vastaista poliittista rintamaa. Nämä ponnistukset ovatkin olleet yleensä menestyksellisiä, vaikka ei välttämättä Israelin ponnistelujen tuloksena. Hamasiin kohdistetut vaatimukset on pikemminkin nähtävänä osana maailman laajuista kamppailua terrorismia vastaan, koska Hamasin periaatteet sotivat lännen omaksumia periaatteita vastaan. Ne myös pahoin hajottavat USA:n Irakin ja Afganistanin poliittisen elämän rauhoittamis- ja vakiinnuttamiskampanjaa. Poikkeuksina tästä linjasta ovat arabi- ja muslimimaitten lisäksi Venäjä, Etelä Afrikka, Venezuela ja eräät muut maat kuten Norja ja Belgia, jotka kaavailevat yhteyksiä Hamasin kanssa.
Englanti, USA:n uskollisimpana pidetty liittolainen, on alkanut hälyttävästi osoittaa linjasta lipsumisen merkkejä, ja syyt ovat kauppapoliittisia.
ENGLANNIN ULKOMINISTERI Jack Straw on parhaillaan vierailulla Saudi Arabiassa.
Stawn vierailun syyt ovat raskaasti kaupallisia. Sekä Englanti että Ranska kilpailevat verisesti suurista Saudi Arabian suunnittelemista asetilauksista sekä huippunykyaikaisesta, elektronisesti valvotusta turva-aidasta saudien kuningaskunnan ja Irakin väliselle rajalle. Kysymys on miljardeista dollareista.
Sraw on Riadissa Saudi Arabiassa antanut lausuntoja, joitten mukaan PA:n Hamasin johtaman hallituksen ei tarvitse tunnustaa Israelia, koska se on tunnettu tosiasia. Hamasin ei myöskään tarvitse sanoutua irti terrorismista, koska se on pidättynyt terrori-iskuista muutaman kuukauden ajan. Strawn mukaan Englannin ei tarvitse virallisesti katkaista diplomaattisia yhteyksiä PA:n hallituksen kanssa, koska se voi hoitaa niitä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kautta, joka edustaa Palestiinan Auktoriteettia.
Tämän silmänkääntötempun kautta Englanti pystyy mielestään osoittamaan arabeille ja nimenomaan saudeille, miten myönteisesti Englanti suhtautuu palestiinalaisiin Hamasista huolimatta.
ISRAELIN OLMERTIN JOHTAMA VÄLIAIKAINEN HALLITUS pidättyi ulkoministeri Tzipi Livnin suosituksesta rajuista vastaiskuista Islamic Jihadin terrorijärjestöä vastaan maanantaisen pommi-iskun jälkeen vastoin sotilasviranomaisten suosituksia. Turvallisuusviranomaisten pelkona on, että tämä Israelin hallituksen päättämättömyys ja lepsuilu kiihottaa terrorijärjestöjä uusiin pommi-iskuihin.
4. ISRAELIN TURVALLISUUS
JPostin toimittajat tekivät tarkastusmatkan Jerusalemin turva-aidassa oleviin aukkoihin voidakseen tehdä omakohtaisia havaintoja, miten Israelin turvallisuutta valvotaan. Ja heidän huomionsa olivat levottomuutta herättäviä. Turva-aidan aukoista johtaa määrättyjä sivuteitä Jerusalemiin, joita vartioimaan on asetettu rajapoliiseja, joiden tehtävänä on valvoa niiden kautta kulkevaa liikennettä. Toimittajat huomioivat, ettei kaikkien henkilöllisyyspapereita tutkittu tai edes vaadittu, joukko ihmisiä kulki esteettä vartioaseman kautta poliisien ollessa kahvitauolla omassa betonisuojassaan.
Toimittajan kysellessä tätä poliisin päälliköltä tämä vakuutti, että jokaisen henkilöllisyys on tarkistettava, mutta heissä on tietenkin tutuiksi tulleita, joilta ei sitä ehkä vaadita.
Poliisin arvion mukaan maanantaina Tel Avivissa 9 ihmistä murhannut ja 66 haavoittanut terroristi tuli tätä kautta Israelin puolelle.
Toimittajat saivat selville, että aidan rakentaminen on viivästynyt valtion viranomaisten ja oikeuden tuomarien tarpeettomasti odotellessa toistensa lausuntoja tehtyihin valituksiin.
5. TERRORISTI PA:N TURVALLISUUSPÄÄLLIKÖKSI
PA:n sisäministeriön kansliapäälliköksi nimitettiin torstaina PRC:n (popular resistance committees, kansan vastarintakomitea) vastaava komentaja Jamal Abu Samhadanah, 43. Palestiinan turvallisuusjoukot ovat tämän ministeriön alaisia. Hänet ylennettiin everstiksi ennen nimittämistään tähän vasta perustettuun virkaan. Sisäministeri Said Said kertoi perustavansa uuden turvallisuusjoukon, jota jotkut kutsuvat armeijaksi, ja johon otettaisiin sotilaita Gazassa toimivista aseellisista ryhmistä. Tämä joukko olisi vastuussa suoraan sisäministerille. Erään tiedon mukaan uusi joukko koostuisi pääosin Hamasin entisistä joukoista. Tämän suunnitelman tarkoituksena on ohittaa PA:n entiset turvallisuusjoukot, jotka ovat pääosin Fatahin jäseniä ja kuuliaisia Mahmoud Abbasille.
ABU SAMHADANAH, Abu Ataya, syntyi 1963 Gazassa ja kasvoi Rafahin pakolaisleirissä. Hänen vanhempansa joutuivat ajoittain IDF:n pidättämiksi, ja hänen veljensä Saker sai surmansa 1975 Libanonissa IDF:n luodeista. Abu Ataya oli ulkomailla vuoteen 1994, jolloin hän palasi Gazaan Arafatin mukana. Hän oli perustamassa Kansan vastarintakomiteaa, ja hän oli vastuussa USA:n autokolonnaa vastaan tehtyyn pommi-iskuun vuonna 2003.
Hän on vastuussa myös useista hyökkäyksistä israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan Gazan alueella, ja on ollut vuosikaudet IDF:n etsittyjen listalla.

Thursday, April 20, 2006

gavriblockTORSTAI 20.04.06
1. ISRAEL PERUUTTI ASUMISOIKEUKSIA
Israelin hallitus peruutti tiistaina asumisoikeuden Jerusalemissa kolmelta Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) Hamas-jäseneltä ja yhdeltä PA:n hallituksen jäseneltä. Hallitus harkitsee peruutuksen laajentamista myös muihin Hamasin jäseniin.
Peruutusta siivitti kolmen Israelin Knessetin arabijäsenen tapaaminen Hamasin kansanedustajien kanssa.
Hamas on uhannut valittaa hallituksen päätöksestä Israelin korkeimpaan oikeuteen, mikä osoittaa Hamasin aseman nurinkurisuuden, koska se ei tunnusta Israelin valtiota.
PUOLUSTUSVIRANOMAISET halusivat hallituksen tulkitsevan Hamasin johtaman PA:n ”vihollisyhteisöksi”, mutta ulkoministeriö pitää parempana tulkintaa ”vihamielinen yhteisö”, koska jollain tasolla yhteyksiä on kuitenkin pidettävä Palestiinan Auktoriteetin kanssa, eivätkä kaikki palestiinalaiset ole Israelin vihollisia, kuuluu ulkoministerin selitys. Lisäksi rajumpi tulkinta tulisi koskemaan Israelin ja PA:n välistä rajaa, jota tultaisiin pitämään valtioitten välisenä rajana tulli- ym. muodollisuuksineen, mikä ei vielä ole ajankohtainen.
ASUMISOIKEUDEN PERUUTTAMINEN lopettaa oikeuden kansallisvakuutuksen korvauksiin ja estää vapaan pääsyn Jerusalemiin. Tällä Israelin hallitus haluaa antaa viestin PA;n hallitukselle, joka antoi tukensa Tel Avivissa tehdylle itsemurhaiskulle, jossa yhdeksän ihmistä sai surmansa terroristin lisäksi.
Olmert piti lausunnossaan Hamasia vastuullisena itsemurhaiskuun, vaikka se ei suoraan ollut siihen osallistunut. Ulkomailla kiiteltiin Olmertin päätöstä olla vastaamatta terroritekoon täydellä voimalla.
2. JORDANIA SYYTTÄÄ HAMASIA
Jordania peruutti keskiviikkona PA:n ulkoministeri Mahmoud Zaharin vierailun Jordaniassa, koska Hamasia lähellä oleva ryhmä oli salakuljettanut ja varastoinut aseita, kranaatinheittimiä ja pommeja Jordanian alueelle. Hamasin edustaja kielsi Jordanian hallituksen syytökset perättöminä väittäen, ettei Hamas toimi millään tavoin mitään arabi- ja muslimimaata vastaan. Jordanian hallituksen päätöksessä todetaan, että tämä todistaa Hamasin kaksinaamaisen tavan suhteessa Jordaniaan.
HAMASIN HALLITUKSEN jäsenet näyttelivät yllättänyttä ja suuttumusta todetessaan, että Jordania on ainoa arabimaa, joka on taipunut Israelin ja USA:n painostuksen alla, joiden tarkoituksena on eristää Hamasin johtama hallitus ja mitätöidä Palestiinan kansan vaalien demokraattiset tulokset. He osoittavat syytöksiä myös Abbasille, jonka he uskovat äskeisen Jordanian vierailunsa yhteydessä kehottaneen Jordaniaa peruuttamaan PA:n ulkoministerin vierailu.
JORDANIA SULKI 1999 viisi Hamasin johtajien nimiin rekisteröityä kaupallista toimistoa Ammanissa, pidätti useita Hamasin jäseniä ja antoi pidätysmääräykset Hamas-johtajille Khaled Marshaal, Musa Abu Marzook, Sami Khater, Izzat Rishek ja Ibrahim Ghosheh, minkä jälkeen välit ovat olleet jännittyneet.
3. JERUSALEMIN TURVA-AITA
Jerusalemia itäpuolelta ympäröivässä turva-aidassa on ollut suuria aukkoja, mikä on sallinut Israelin henkilötodistuksella tai luvalla varustettujen, Jerusalemin itäpuolella asuvien, palestiinalaisten valita lyhyempi reitti matkallaan Israelin puolelle. Armeija asetti tiesulkuja näille sivuteille, koska myös terroristien tiedettiin pyrkivän käyttämään niitä. IDF sulki sittemmin nämä kokonaan, koska Atarotin rajaterminaalin valmistuttua liikenne ohjataan sen kautta. Se pakottaa monet palestiinalaiset pitkään kiertomatkaan, mistä he valittivat korkeimpaan oikeuteen vuodesta 2004 ja 2005 alkaen. Varsinkin Bir Naballahin ja A-Ramin asukkaat valittivat, että turva-aita sulkee heidät elintärkeistä palveluista Jerusalemissa ja estää pääsyn muualle Länsirannalla. Korkein oikeus on hidastellut päätöksissään, vaikka samaan aikaan turva-aitaa on rakennettu kaiken aikaa ja suurin osa siitä on valmiina. Palestiinalaisten valitukset on pyritty huomioimaan, missä se on ollut mahdollista ja kokonaisuuden kannalta järkevää.
4. IDF SULKI SAMARIAN JUUDEASTA
Maanantaina Tel Aviviin tehdyn pommi-iskun seurauksena Israelin turvallisuuskabinetti päätti tiistaina useista toimista, joilla turvallisuutta pyritään parantamaan. Tiesulkuja asetettiin tai tehostettiin Nablusin, Jeninin ja Tulkarmin ympärillä ja liikenne Samariasta Juudean alueelle katkaistiin. Turva-aidan rakentamista kiirehdittiin, mikä on pysähtynyt tai vaikeutunut useitten korkeimpaan oikeuteen tehtyjen valitusten johdosta.
Tel Avivin itsemurhaterroristin uskotaan päässeen Israelin puolelle Jerusalemin turva-aidassa olevien aukkojen kautta.
TURVALLISUUSVIRANOMAISILLA oli eilen yli 70 yleistä ja 17 yksityiskohtaista terrorivaroitusta, useimmat niistä Nablusista, Jeninistä ja Tulkarmista. Tiistaina IDF pidätti näiltä alueilta yli 40 epäiltyä Islamic Jihadin ja PFLP:n jäsentä, niiden joukossa terroristin isä ja lähisukulaisia, kuulusteluja varten.
Keskiviikkona sadat palestiinalaiset mellakoivat Nablusin keskustassa, joitten hajottamiseksi IDF käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja. Kaksi palestiinalaista haavoittui. Myös epäiltyjen naissukulaisia kuulusteltiin.
Nablusin länsipuolella 19-vuotias palestiinalainen pyrki tiesulun läpi viiden putkipommin kanssa.
IDF:N TYKISTÖ ampui eilen 420 ammusta Gazan alueen pohjoisosaan, josta ammuttiin kaksi Kassamia Israelin puolelle. Viime yön aikana palestiinalaiset ampuivat viisi Kassamia lisää. Yksi putosi mereen, yksi kibbutsi Nativ Ha´asaran, yksi kibbutsi Karmiyan ja yksi kibbutsi Zikimin lähelle Ashkelonista etelään, yksi aukealla pellolle.
Juutalaiset asukkaat valittavat, että tykistötuli on heidän korvissaan pahempi kuin yksittäisten Kassamien räjähdykset, joihin he ovat jo tottuneet.
5. EGYPTI JA ETELÄ AFRIKKA SYYTTÄVÄT ISRAELIA
Hamasin hyväksyvä lausunto maanantaina Tel Aviviin tehdystä itsemurhaiskusta on saanut tuomitsevia lausuntoja maailman valtioilta, mutta Egypti ja Etelä Afrikka ovat poikkeuksia.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Aboul Gheit laajensi (deplored) Israelin suorittamaa Gazan pohjoisosan tulittamista tykistöllä ja massiivista operaatiota Nablusiin Länsirannalla. ”Jatkuvat sotilasoperaatiot ja palestiinalaisten siviilien painostukset kiihdyttävät vihan tunteita ja saavat rauhanponnistelut pois raiteiltaan.”
Hän kuitenkin tuomitsi maanantaisen itsemurhaiskun Tel Avivissa.
Tämä Egyptin tiedotuspalvelun julkistama raportti kertoi, että Egyptin YK:n suurlähettiläs Maguid Abdul.Fattah syytti viimeisistä levottomuuksista Israelin suorittamia toimia, mukaan lukien taloudellinen saarto, palestiinalaisten kaupunkien ja kylien eristäminen sekä palestiinalaisten liikkumisen ja tavaroitten pääsyn estyminen Länsirannan turva-aidan vuoksi.
ETELÄ AFRIKAN LAUSUNNOSSA tuomitaan terrori-isku mitä jyrkimmin, mutta samalla vihjataan, että ”Israel itse syyllistyy terrorismiin, josta on osoituksena Gazan pommittaminen edellisellä viikolla, jossa sai surmansa yli 15 palestiinalaista, mukana vauva ja lukuisia lapsia, mikä on rauhan esteenä.” Lausunnossa
”tuomitaan kaikenlainen terrorismi, olkoon sen kohteena palestiinalainen tai israelilainen, koska terrorismi ei voi saada aikaan kaivattua rauhaa ja turvallisuutta, jota sekä israelilaiset että palestiinalaiset etsivät.”
TURKIN ULKOMINISTERI Abdullah Gul pahoitteli, ettei PA:n hallitus voinut tuomita terrori-iskua, koska se olisi poistanut useita ongelmia.
Sekä USA:n ja Ranskan presidentit että Englannin pääministeri kuten myös paavi Benedict XVI tuomitsivat terrori-iskun selvin sanoin.
ISRAELIN ARABI-KANSANEDUSTAJA Taleb A-Sanaa kertoi keskiviikkona, että Hamas voi hyväksyä ns. Saudi-rauhansuunnitelman, joka vaatii Israelia vetäytymään kaikilta vuonna 1967 vapauttamiltaan alueilta ja Itä Jerusalemista, ratkaisemaan pakolaisongelman sekä muodostamaan Palestiinan valtion.
Kaikki 22 arabiliiton maata hyväksyivät esityksen, myös Syyria ja Irak. Israel hylkäsi sen suoralta kädeltä.

Wednesday, April 19, 2006

gavriblockHYVÄ ISRAELIN YSTÄVÄNI
Olet ehkä pannut merkille, että raportin oikeaan laitaan on ilmestynyt mainoksia.
Mainoksen saa avautumaan, kun viet nuolimerkin sen kohdalle ja painat
hiiren vasenta näppäintä. Jokaisesta mainoksen avauksesta Google Gabrielin tillille
muutaman agoran kulujen peittämiseksi. Kiitos Sinulle!

Tuesday, April 18, 2006

gavriblockTIISTAI 18.04.06
1. TERRORISTI ISKI JÄLLEEN
Tel Avivin keskuslinja-autoaseman lähellä sijaitseva pieni voileipäravintola Rosh Ha´ir joutui uudelleen terroristin iskun kohteeksi vain kolme kuukautta edellisen iskun jälkeen, jossa haavoittui 20 ihmistä.
Maanantaina iltapäivällä puoli kahden maissa lähellä Jeniniä sijaitsevasta al-Gharakahin kylästä kotoisin oleva 16-vuotias Sami Hamad räjäytti 13 kilon pommivyönsä murhaten itsensä lisäksi 9 muuta ja vammauttaen 66.
Iskun tekijäksi ilmoittautui ensin al-Aksa, mutta Islamic Jihad seurasi pian perässä. On luultavaa, kuten Debkafile olettaa web-sivullaan, että iskun suunnitteli Libanonista käsin Hizbullah, jonka asiamiehet Samariassa kouluttivat al-Aksaan kuuluvan terroristin. Islamic Jihad ehkä antoi hänelle valmistamansa pommivyön, ja Fatahin al-Aksan jäsenet kuljettivat terroristin iskukohteeseensa. Poliisi sai vihjeen hopeanvärisestä Mercedes autosta, jonka nähtiin kiihdyttävän paikalta, asetti tiesulkuja Jerusalemin-Tel Avivin valtatielle ja pysäytti auton, jossa ollutta kolmea palestiinalaista kuulustellaan. Heidän epäillään kuljettaneen terroristin kohteeseensa. Neveh Sha´anan alue, jonne terroristi iski, on tiheästi asuttu, ja siellä asuu paljon ulkomaalaisia työntekijöitä.
2. PA:N HALLITUS PITÄÄ ISKUA LAILLISENA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsi iskun, koska ”se vahingoittaa palestiinalaisten etuja” ja hän vaati, että PA:n viranomaisten ja hallituksen tulee pysäyttää tällaiset iskut.
PA:n sisäministeriön edustaja Khaled Abu Helal puolusti terrori-iskua sanoen, että ”se on suora seuraus miehityspolitiikasta ja brutaalista hyökkäyksestä ja piirityksestä, jolla kansaamme kohdellaan.”
Terroristi Sami Hamadin kotiväki alkoi tyhjentää asuntoaan kuultuaan iskusta peläten IDF:n tuhoavan heidän talonsa. He väittivät, etteivät he tienneet mitään Samin, jonka he sanovat olleen 21-vuotiaan, yhteyksistä terroristeihin, ja että hän lähti kotoaan kolme päivää aiemmin.
IDF teki ratsian Nablusiin pari tuntia iskun jälkeen pidättäen kuusi epäiltyä terroristia.
Myös Egyptissä terrori-iskua puolustetaan. Hallituksen valvoma lehti Al Gomhuria sanoi iskun ilmentävän Palestiinan kansan tahtoa itsensä uhraamiseen ja marttyyriuteen. Lehden mielestä Palestiinan kansan ei tule seisoa ”tumput suorina” tekemättä mitään.
Israelin YK-lähettiläs Dan Gillerman pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan terrori-iskun. Päätöslauselmaa hiovat tiettävästi Englanti, Saksa, Ranska ja Hollanti. USA esti vetollaan vain pari päivää aiemmin Israelia tuomitsevan turvallisuusneuvoston päätösesityksen yksipuolisena.
3. ISRAELIN VASTAISKU
Israelin turvallisuusjoukot kertovat. että heillä on yli 80 yleistä ja lähes 20 yksityiskohtaisempaa terrorivaroitusta päivässä. Olmert uhoaa termein, jotka ovat kovin tuttuja monien kuukausien ajalta: ”Me tiedämme, miten terrorismiin tulee vastata.” Samaan hengenvetoon Mofaz ilmoittaa median edustajille, että IDF varoo toimiaan ja pyrkii olemaan härnäämättä Hamasia, ettei se aloittaisi uutta koston kierrettä.
Hamas on tosin pidättänyt osallistumistaan näkyvästi terrorismiin, mutta sen johdon lausunnot ilmaisevat räikeästi sen todellisen pyrkimyksen. Hamas tähtää kaikin tavoin Israelin tuhoamiseen.
Israelin turvallisuusjoukot pidättivät yön aikana 21 etsittyä, terrorismista epäiltyä palestiinalaista.
Israelin viranomaiset puhuvat tuhon ja terrorin akselista, johon kuuluvat Iran, Syyria, Hizbullah, al-Aksa, Jihad ja Hamas (+al-Qaida). Terrorismin avain on rahoitus, ja se hoidetaan Iranista ja Syyriasta käsin käyttäen ranskalais-egyptiläistä Kairossa sijaitsevaa pankkia välittäjänä Gazaan ja Länsirannalle.
Iran lupasi Hamasille 50 miljoonaa USD ja Qatar saman verran, joten rahaa virtaa PA:n kirstuihin ja osa sieltä edelleen terrorijärjestöille, kuten aina ennenkin.
4. MITEN TERRORISTIT SIKIÄVÄT
Itamar Marcus ja Barbara Crook tutkivat ilmiötä JP:n 18.04.06 artikkelissaan otsikolla Young Terrorists are made, not born. (Nuoret terroristit tehdään, ei synnytetä) Kirjoittajat toteavat aluksi, ettei lapsi synny vihaamaan, se on jotain, johon opitaan, ja PA on ihanteellinen opettaja. Se on kehittänyt huippuunsa taidon kiihottaa vihaa ja ihannoida itsemurhaterroria.
ENSIMMÄINEN VAIHE tässä on kiihottaa vihaamaan kohteena olevaa yhteisöä, joka esitetään niin pahana ja pelättävänä, ettei sen jäsenten surmaamista pidetä murhana, vaan oikeutettuna kostona ja itsepuolustuksena. Esimerkkinä esitetään IDF:n vastaiskut Kassam-rakettien laukaisupaikkoihin Gazassa, joita PA:n päivälehti Al Hayat al Jadida esittelee näin: ”Näyttää etteivät verivirrat kaupungeissamme, kylissämme ja pakolaisleireissä pysty tyydyttämään Israelin poliitikkojen ja sotilasupseerien verenhimoa.” (04.03.06) PA:n TV esittää päivittäin kauhukuvia israelilaisten vartijoitten harjoittamasta palestiinalaisten vankien kidutuksista. Se väittää, että Israel levittää huumeita palestiinalaisten nuorten keskuuteen. Viimeiseksi sitä väitti PA:n mufti Ikrima Sabri pari päivää sitten.
TOINEN AIHE on Israelin esittäminen laittomaksi ja tilapäiseksi. Jaffaa pidetään palestiinalaisena kaupunkina, jonka israelilaiset varastivat. Israelilaisia kehotetaan asumaan ja kuolemaan missä tahansa, mutta ei Palestiinassa. Israel esitetään pahimpana vihollisena, pahana ja vaarallisena, joka täytyy voittaa ja tuhota. Mutta israelilaisia murhaavia palestiinalaisia täytyy kunnioittaa sankareina ja esikuvina PA:n yhteisölle, eikä sen suurempia sankareita olekaan.
TERRORISTIEN KUNNIAKSI sepitetään lauluja ja runoja, joita esitetään yleisissä juhlissa ja joita opetetaan pienille päiväkotilapsille. Lapset esittävät niitä yleisölle ja PA:n virallisessa TV-ohjelmassa. Pienen tytön sepittämä kirjoitus esitettiin TV:ssä lapsijoukon toimesta: ”Vaikka kaikki juutalaiset tulisivat turvaa etsien apinoitten mukana (tarkoittaa juutalaista), me emme koskaan hyväksy korvausta maastamme. Jerusalemille ei löydy korvaajaa. Kuolemamme on sama kuin elämämme. Kotimaamme on hyökkääjän hauta. Marssin 1000 mailia vaikka kuolisin siihen marttyyrina.” (PA TV 10.04.06) Tämä esitettiin myös juhlavassa lasten päivän tilaisuudessa, jossa eturivissä istuivat PA:n korkeat johtomiehet, mukaan lukien Mahmoud Abbas, jotka innokkaasti taputtivat käsiään esitykselle.
5. EU LÄHTEMÄSSÄ RAFAHIN RAJA-ASEMALTA?
USA:n painostuksesta solmitun kolmikantasopimuksen mukaan EU:n tarkkailijat yhdessä PA:n virkailijoitten kanssa vastaavat Egyptin ja Gazan alueen Rafahin rajaterminaalin valvonnasta. Tarkastuspisteen kautta kulkevien matkustajien passit kuvataan monitoreilla, jotka välittävät tiedot Israelin Kerem Shalomissa, Israelin, Egyptin ja Gazan alueen rajan risteyspisteessä, toimiville rajavirkailijoille. Nämä tutkivat omista tietokoneistaan, onko joku heistä etsitty tai jolta rajan ylittäminen on kielletty. Heidän antavat tiedot EU:n virkailijoille, joiden tulee yhdessä PA:n virkailijoitten kanssa sopia jatkotoimista. Näin sovittiin, mutta käytännössä Israelin edustajien mukaan järjestelmä ei toimi ollenkaan tai puutteellisesti.
Hamasin edustajat kulkevat esteettä Siinaille ja takaisin. Usein palestiinalaiset väittävät, että monitorit eivät toimineet tai niitä tarkoituksellisesti sabotoitiin.
LONTOOLAISEN AL HAYAT lehden mukaan Englanti painostaa lujasti EU:n tarkkailijoitten vetämistä pois Rafahista. Tarkkailijoitten edustaja Julio de la Guardia Rivera kieltää ehdottomasti huhut perättöminä, vaan että 65 hengen EU:n raja-avustajatehtävä Rafahissa (EU border Assistance Mission Rafah, EU BAM) jatkaa toimintaansa kuten ennenkin. Riveran mukaan kaikki on Abbasin käsissä, joka muutama päivä sitten määräsi PA:n valiojoukon Force-17 raja-asemalle valvontatehtäviin. Ongelma lähtee siitä, että aiemmin rajaa valvovat turvallisuusjoukot olivat Hamasin hallituksen alaisia, johon EU ei halua pitää yhteyttä.
Abbas valvoo itse Force-17 osastoa.
EU:N TARKKAILIJAT aloittivat toimintansa 26. marraskuuta. Niiden sanotaan pystyvän estämään aseiden salakuljetuksen, mutta etsittyjen terroristien pidättämiseksi heillä ei ole valtuuksia; he voivat vain todeta heidän esittämänsä dokumentit ja raportoida niistä edelleen. Lisäksi he valittavat PA:n ja Israelin yhteisten etsittyjen henkilöitten listojen poikkeavuutta tai ettei niitä ole.

Monday, April 17, 2006

gavriblockMAANANTAI 17.04.06
1. JERUSALEM TÄYTYY VAPAUTTAA JUUTALAISILTA
Israelilainen arabi, Israel Islamic Assosiation-järjestön puheenjohtaja, sheikki Raed Salah puhui lauantaina Kfar Kanassa (Galilean Kaana) profeetta Muhammedin syntymäpäivän kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa, jonka al-Jazeeran uutistoimisto välitti TV-asemiensa kautta useisiin arabimaihin. Salah vaati puheessaan, että Jerusalem tulee vapauttaa juutalaisilta, ennen kuin vuoden 1967 sota voidaan katsoa päättyneeksi. Hän totesi, että Jerusalemista muodostetaan ”islamilaisen valtion” pääkaupunki. Tällä hän viittaa muslimien perinteiseen haaveeseen yhtenäisestä kalifikunnasta, johon kuuluisivat kaikki muhamettilaiset maat, ja joka tulisi lopulta hallitsemaan koko maailmaa. Tämä on myöskin Iranin presidentti Ahmadinejadin tavoitteena.
(Vert. Dan.11:45; Ilm.13:7, 16:13-16)
2. PALESTIINALAIS-SIVIILEJÄ EI SAA VAHINGOITTAA
Kuusi israelilaista ihmisoikeusjärjestöä vaativat sunnuntaina korkeimmalle oikeudelle osoittamassaan vetoomuksessa, että IDF:n tulee peruuttaa laatimansa uuden ns. turva-marginaalin, miten lähelle palestiinalaisia siviiliasumuksia tykistö ja IAF:n koneet saavat ampua vastauksena palestiinalaisten israelilaisia siviilikohteisiin ampumiin Kassam-raketteihin ja kranaatteihin. Aiempi turvaraja oli 300 m. mikä nyt halutaan lyhentää sataan metriin. Järjestöjä edustava asianajaja Michael Sfard vaati pikaista kuulemista asiassa, mutta korkeimman oikeuden tuomari Asher Grunis antoi valtiolle viikon aikaa vastauksen laatimiseen eikä määritellyt, koska kuuleminen asiassa pidetään. Vetoomuksen taustalla on viime viikolla sattunut tapaus, jossa IDF:n tykinammus osui siviilitaloon surmaten 7-vuoden ikäisen tytön ja haavoittaen 12 perheen jäsentä. Sfard perustaa vetoomuksensa kansainväliseen ihmisoikeuslakiin, joka vaatii tekemään selvän eron siviili- ja sotilaskohteitten välillä. Sfard ei huomioi, että sama laki antaa oikeuden iskeä siviilikohteisiin, joista tulitus tulee tai jotka antavat suojaa tulittajille.
Ihmetystä herättää myös se, mikseivät nämä ihmisoikeusjärjestöt, kuten vetoomukseen osallistuneet Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta, B´tselem, Gazan yhteisön henkisen terveyden ohjelma, Israelin ihmisoikeusjärjestö, Kidutuksen vastainen yleiskomitea Israelissa ja Al Mezan-keskus ihmisoikeuksien puolesta, ole esittäneet samanlaista vetoomusta palestiinalaisten ampumia raketteja vastaan, jotka tähdätään yksinomaan israelilaisiin siviilikohteisiin.
3. PALESTIINALAISTEN SALAINEN ASE
Maaliskuun 30. päivänä palestiinalaiset esittelivät PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille kehittelemänsä uuden raketinheittimen, joka pystyy laukaisemaan 10 Grad (Quds-3) rakettia samanaikaisesti. Niiden kantomatka on 18-30 km, joten niillä pystyy ampumaan Ashkeloniin, Netivotiin ja Ofakimiin. Yhdessä raketissa on 17 kilon räjähdekärki. Sunnuntaina 16.04. tämä ase otettiin rutiinikäyttöön, vaikkakaan sillä ei ole vielä laukaistu täyttä salvoa Israeliin. Sitä liikutellaan kuorma-auton lavalla, joten sen havaitseminen ja tuhoaminen on vaikeaa siviiliasutuksen keskellä.
Viime viikolla yksi Kassam-raketti räjähti Yad Mordechain kibbutsin ruokasalin ulkopuolella asukkaitten ollessa aloittamassa sapattiateriaansa. Raketti aiheutti pientä tuhoa rakennukselle, mutta ihmisvaurioita se ei aiheuttanut. Jos sen asemesta tulitus olisi tapahtunut uudella heittimellä, 10 raketin ja 170 kilon räjähdyskärkien yhteisvaikutus ja tuho olisi ollut aivan toista luokkaa.
4. IRAN VAKUUTTAA AUVUSTAVANSA PALESTIINALAISIA
Iran antoi lupauksensa 50 miljoonan USD avustuksesta Palestiinan Hamas-johtoiselle hallitukselle vaatien samalla, että islamilaisten valtioitten velvollisuutena on auttaa palestiinalaisia, ettei heidän tarvitse kerjätä ruokaansa. Presidentti Ahmadinejad antoi lupauksensa Iranissa järjestetyn Palestiinan solidaarisuus-konferenssin aikana, johon osallistui nelisenkymmentä Hamasin ja tusinan verran Islamic Jihadin jäsentä. Ahmadinejad käytti tilaisuutta hyväkseen esittääkseen uudelleen häväistyksensä Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan ja uhaten niiden tuhoamisella. Hänen mukaansa Iranissa on 40 000 koulutettua itsemurhaterroristia, jotka lähetetään israelilaisiin ja amerikkalaisiin kohteisiinsa sekä Lähi Idän alueella että Euroopassa ja muuallakin, jos länsivallat hyökkäävät Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Hamas saa yllättävää tukea Venäjän taholta, joka ns. kvartetin jäsenenä on vannoutunut noudattamaan sen laatimia vaatimuksia Hamasilta ennen kuin sen johtamaa PA:n hallitusta voidaan tunnustaa. Venäjän omaksuman kannan mukaan parempi tapa saada Hamas myöntymään on toimia sen kanssa yhteistyössä. Venäjä lupaa avustaa palestiinalaisia. PA:n hallituksen rahahuolet ovat kuitenkin akuutteja, sillä sen tulee pystyä maksamaan ainakin 140 000 palkkalistoilla olevan virkailijan ja turvallisuusmiehen kuukausipalkat.
Arabien vakuuttelut avusta tulevat yleensä hitaasti tai ovat enemmän sanallisia myötätunnon osoituksia.
5. JERUSALEMIN POLIISI PIDÄTTI PA:N KANSANEDUSTAJAN
Hamas suunnitteli pitävänsä suuren kansakokouksen Itä Jerusalemin Tsur Bahirin kaupunginosan stadionilla tänään maanantaina, minkä Israelin viranomaiset ovat kieltäneet.
Varmistaakseen tilaisuuden estämisen Jerusalemin poliisi pidätti eilen illalla viime vaaleissa Hamasin Jerusalemin listalla Palestiinan lakiasäätävään neuvostoon (PLC) valitun sheikki Abu Tirin ja kuusi muuta Hamasin virkailijaa kuulusteluja varten. Heidät vapautettiin tuntia myöhemmin, mutta heille annettiin toinen varoitus tilaisuuden järjestämistä vastaan. Poliisi on sulkenut Tsur Bahirin stadionin ja aikoo estää tilaisuuden pitämisen väkivalloin, jos se on tarpeen. Jerusalemin sää ei sateisena ja kylmänä suosi ulkoilmatilaisuuksia.
Mahmoud Abbas on lievittääkseen Hamasin ja Fatahin välisiä suhteita lupautunut luovuttamaan Hamasin valvontaan kaikki Gazasta Israeliin johtavat rajanylityspaikat, Karni, Erez ja Sufa. Samalla Abbas määräsi eliitin Force-17, joka toimi Jasser Arafatin henkivartiokaartina, valvomaan Rafahin terminaalia Egyptin rajalla.
6. 17. KNESSET AVATAAN TÄNÄÄN
Israelin uusi parlamentti, Knesset, vannotaan toimikaudelleen tänään maanantaina 17.04.06. Knessetissä on kaikkiaan 120 kansanedustajaa edustaen 12 puoluetta. Edustajista 41 on ensikertalaisia, joista Gil eläkeläisten 7 kansanedustajaa saivat ensimmäistä kertaa paikan istuntosalissa.
Knessetin ensimmäisiä tehtäviä on uuden puhemiehen valitseminen. Uutisissa esiintyy kaksi nimeä, Laborista Kadimaan loikannut Dalia Itzik ja Zeev Boim. Laborin edustajat vannovat äänestävänsä kaikki Itzikin valintaa vastaan, mutta voivansa hyväksyä Boimin valinnan. Kadiman puheenjohtaja, pm. Ehud Olmert ei ole tehnyt omaa valintaansa, mutta ennusteet suosivat Boimia, joka itse ounastelee, että Olmert ehkä haluaa hänet tuekseen hallituspöydän ääressä.
Itzikin tuntevat sanovat, ettei tämä koskaan työskennellyt aktiivisesti kansanedustajana, ja että hänellä on epäsosiaalinen luonne, joka herättää pahaa verta toisissa. Itzik olisi ensimmäinen nainen puhemiehenä.
7. VAIHDETAANKO POLLARD BARGHOUTIIN
Israelilaisena vakoojana elinkautiseen tuomittu Jonathan Pollardin vapauttaminen on taas vahvasti esillä. Hänen vaimonsa Eshter Pollard oli jo varma, että Bush vapauttaa hänet, jos Israelin hallitus esittää virallisen pyynnön. Pollard on kärsinyt elinkautisestaan yli 20 vuotta, mikä on täysin kohtuuton ystävällismielisen valtion vakoojalle tiedoista, jotka USA:n olisi pitänyt luovuttaa Israelille maitten välisen sopimuksen mukaan. Painavin syy Pollardin rangaistuksen takana lienee se, että hän tietämättään paljasti silloisen USA:n ulkoministeri Caspar Weinbergerin salaisen aseiden kuljetuksen Iraniin, joka oli osamaksu Libanonissa kaapatun, mutta silloin jo surmatun, USA:n neuvottelijan vapauttamiseksi. Weinberger puuttui Pollardia vastaan käytyyn oikeudenistuntoon vaatien syytetylle kovinta mahdollista rangaistusta kahdessa tuomarille lähettämässään kirjeessä. Pollard sai tiettävästi palveluksistaan 1500 USD kuukaudessa; hänen ohjaajansa oli Gil eläkeläisten johtaja Rafi Eitan, josta käytettiin nimitystä ”Rafi the Stinker”, koska hän ei muistanut vaihtaa sukkiaan. Eitan ei uskalla astua jalallaan USA:han peläten joutuvansa kuulusteltavaksi.
Uutisten mukaan Pollard aiotaan vaihtaa viiteen elinkautiseen tuomittua Länsirannan Fatahin al-Aksa-johtajaa Marwan Barghoutia vastaan. Eshter Pollard on vakuuttanut, ettei Jonathan suostuisi tällaiseen vaihtokauppaan, mutta tuskin häneltä edes kysyttäisiin sitä, jos vaihto toteutettaisiin. Idean takana on uskomus, että Barghouti olisi sopiva vastapaino Hamasin johtamalle hallitukselle.
On luultavaa, että Venäjän vakoojaksi paljastunut CIA virkailija Ricky Ames mustamaalasi Pollardin suurennellen hänen antamiensa tietojen tärkeyttä peittääkseen omia jälkiään vakoojana.

Sunday, April 16, 2006

gavriblockSUNNUNTAI 16.04.06
1. TUHANSIA PYHIINVAELTAJIA JERUSALEMISSA
Arviolta 90 000 pyhiinvaeltajaa oli saapunut Jerusalemiin pääsisäisen viettoon, eli 20 % enemmän kuin vuosi sitten. Heitä oli tullut Intiasta, Filippiineiltä, Saksasta, Espanjasta, Indonesiasta, Ranskasta, Sveitsistä, Italiasta, Egyptistä ja monista muista maista. Tuhannet heistä osallistuivat pitkäperjantain perinteiseen vaeltamiseen ns. tuskientietä, via dolorosaa, Jerusalemin Vanhakaupungissa, kulkien uskollisesti kaikki sen 14 ristin asemaa, rukoillen ja ylistäen epätavallisesta helteestä (+30 astetta) ja viivytyksistä huolimatta. Kaliforniasta tullut pyhiinvaeltaja totesi yllättyneensä, miten Jerusalemin pitkäperjantai on kehittynyt entistä erikoisemmaksi, monimuotoisemmaksi ja rikkaammaksi, kuin mitä hän oli osannut odottaa.
Monet kumartuivat suutelemaan viimeisen voitelun kiveä Pyhän Haudan Kirkossa. ”Se on niin ihanaa”, kertoi Egyptistä suuren ryhmän mukana miehensä kanssa tullut Mirjam Suleiman. Monet ihastelivat, miten eri kansalaisuuksia ja uskontokuntia edustavat kristityt palvovat yhdessä Kristusta pitkänä perjantaina.
Eivätkä vähiten innostuneita olleet turistien joukossa liikuskelleet alueen pienkauppiaat, joilla on ollut vaikeita aikoja turistien ja asiakkaitten tyrehtyessä lähes kokonaan. Eräs heistä suunnitteli perustavansa uuden hotellin heti Vanhaan Kaupunkiin, kun saa kootuksi tarpeeksi rahaa.
Ilmapiiri oli helpottuneempi kuin vuosiin, eivätkä poliisit olleet näkyvästi esillä kuten aiemmin.
2. EGYPTIN KRISTITYT SUREVAT
Arviolta 3000 Egyptin koptikristittyä kokoontui lauantaina Pyhimysten Kirkkoon (Saints Church) osallistuakseen perjantaina yhden murhatun ja 16 puukoniskuista haavoitetun koptikristityn surujuhlaan Aleksandriassa. Puukottajia oli kolme kolmessa kirkossa samaan aikaan. Vaikka rikos tapahtui perinteisen pitkäperjantain aikana, koptit ja idän ortodoksikirkot viettävät sitä viikkoa myöhemmin.
Surevat kristityt odottelivat kirkon ulkopuolella odotellessaan, että koptien patriarkka Pope Shenouda III tulisi paikalle, kuten uskottiin. Sisällä kirkossa oli puukoniskuihin menehtyneen 78-vuotiaan Nushi Atta Girgisin arkku valmiina rukoustilaisuuden alkamiseksi. Kirkon ulkopuolella kristityt huutelivat hallituksen vastaisia iskulauseita ja solvasivat alueen ympäröinyttä poliisia, ettei se suojellut heidän turvallisuuttaan.
Koptit ovat tuohtuneita hallituksen edustajien tavasta lakaista tällaiset heidän uskoaan vastaan tehdyt rikokset maton alle, kuten tässä tapauksessa väittäen, että puukottajia oli yksi ja hän oli mielenvikainen.
Koptikristittyjä on Egyptissä arviolta 10 % sen 72 miljoonasta asukkaasta.
Edellinen kopteihin kohdistunut hyökkäys tapahtui lokakuussa. Silloin muslimit hyökkäsivät kirkkoihin Moharrem Bek alueella Aleksandriassa. Muslimit murhasivat silloin neljä kristittyä.
Egyptin hallitus diskriminoi kristittyjä. Kaikki korkeimmat virat, kuten kenraalin, kuvernöörin ja tiedekuntien johtajien, annetaan lähes poikkeuksetta muslimeille.
3. DIPLOMATIA MYÖHÄSTYI IRANISSA
Israelin Puolustusvoimien (IDF) tiedustelun edustaja kertoi Jpostille viikonvaihteen aikana, ettei Iranin ydinohjelman toteuttamista voida keskeyttää diplomatian avulla, diplomatia on auttamattomasti myöhässä. Edustaja ei usko, että YK ja muut kansainväliset yritykset onnistuvat keskeyttämään Iranin ydinaseen kehittelyä.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad esitti viimeisimmän verbaalisen hyökkäyksensä Israelia vastaan perjantaina sanoen, että Israel on jatkuva uhka Lähi Idälle, ja että sen ”vapauttaminen” tapahtuu pian. Hän vähätteli taas kerran holokaustin merkitystä ja että sitä yleensä tapahtui juutalaisten esittämässä mitassa. ”Uskokaa tai älkää, Sionistinen hallitus kulkee tuhoaan kohti”, oli hänen iskulauseensa. ”Sionistinen hallitus on lahonnut, kuivunut puu, joka tullaan eliminoimaan myrskyssä.” Ahmadinejad puhui palestiinalaisten tukemiseksi järjestetyssä konferenssissa, johon osallistui Hamas-johtaja Khaled Mashaal muiden palestiinalaisten vieraitten kanssa.
Shimon Peres esitti omana arvionaan seuraavan huomion: ”Iranin presidentin lausunnot muistuttavat sitä mitä Saddam Hussein aikoinaan esitti. Ahmadinejad esittää saatanaa eikä jumalaa (Allahia).” Peresin mukaan kansainvälisen yhteisön tulee saada toista YK:n jäsenvaltiota tuholla uhkaava YK:n jäsenvaltio
pakotetuksi noudattamaan kansainvälisiä sääntöjä. Israelin ulkoministeriö pysyttelee vaiti.
4. IRANIN SALAINEN YDINOHJELMA
Iranin presidentti Ahmadinejad ilmoitti innostuneena Iranin rikastaneen ensimmäisen 164 sentrifugan koe-erän uraania. Tämä tapahtui hänen mukaansa laboratoriokokeena, mutta että Iranin päämääränä on rikastaa 64 000 sentrigugaa teollisuuden polttoaineeksi. Määrä riittäisi yhteen ydinpommiin.
Worldnetdaily kertoo aamun uutisissa, että Teheranin Imam Husseinin Yliopistossa sen 21 professoria, joilla on tärkeä asema Iranin Vallankumouskaartissa, on kytketty kehittelemään ja kokeilemaan laboratorioissaan ydinaseteknologiaa kansainvälisen tarkkailun harhauttamiseksi.
Debkafile puolestaan kertoo web-sivullaan, että Iran rakentaa salaista ydinreaktoria Neyshabouriin Khorassanissa, 38 km itään Mashhadista ja 600 km koilliseen Teheranista. Laitokseen tulee uutisen mukaan 155 000 sentrifugaa. ja sitä rakentavat insinöörit Valkovenäjältä ja Ukrainasta. Se valmistunee kolmen vuoden kuluttua. Laitos on rakennettu 150 m maan pinnan alapuolelle, joka on naamioitu tavalliseksi maatalousmaaksi.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että Iranin 54 000 sentrifugaa pystyy rikastamaan uraania vuoden loppuun mennessä määrän, joka on tarpeeksi ydinpommin rakentamiseksi. Neyshabourin reaktorin, kapasiteetiltaan kolminkertainen Natanzin reaktoriin verraten, 155 000 sentrifugaa pystyvät rikastamaan uraania tarpeeksi
9-15 ydinpommin rakentamiseksi vuodessa.
5. RAUHATTOMUUS JATKUU PA:N ALUEILLA
PA:n poliisit kutsuttiin selvittämään PA:n naisasiain ministeriön sisällä syntynyttä kiihtynyttä sanaharkkaa, joka oli vähällä puhjeta avoimeksi tappeluksi torstaina. Ministeri Mirjam Saleh edustaa Hamasia, mutta ministeriön pääjohtaja Salwa Hudaib kuuluu Fatahiin. Nämä kaksi naista huusivat ja kirosivat toisiaan tunnin verran ennen kuin poliisi sai heidät rauhoittumaan.
Lauantaina riita puhkesi uudelleen Hudaibin syyttäessä ministeri Salehia, että tämä toi Hamasin aseellisia pummeja ministeriöön, joka esitti täysin päinvastaisia syytöksiä. Lopulta paikalle tulleet PLC:n jäsenet pyysivät poliisia poistumaan paikalta ja saivat rauhan palautetuksi – ainakin toistaiseksi.
Hudaib väittää, ettei ministeri Saleh ole tehnyt nimittämisestään lähtien mitään muuta kuin ottanut vastaan onnittelijoita, ja lisäksi nimittänyt useita pääliinoja käyttäviä naisia neuvonantajikseen, vaikka on sovittu, ettei uusia oteta.
Monet PA:n ministeriöiden virkailijat ovat kieltäytyneet alistumasta Hamas-ministerinsä ohjeisiin ja käskyihin, mikä on lamauttanut niiden toiminnan.
LAUANTAINA kymmenet naamioidut PA:n poliisit tukkivat Gazan kaupungin pääkadun ja hetkeksi miehittivät hallituksen viraston vastalauseeksi maksamattomista palkoista. Myös Khan Yunisissa turhautuneet poliisit tukkivat kaupungin pääkadun estäen autojen pääsyn keskustaan. Monet joutuivat hakemaan kiertoteitä tai kävelemään kilometrin verran päästäkseen asioilleen kaupunkiin.
PA:N PÄÄMINISTERI ISMAIL HANIYEH uhosi viime viikolla, että palestiinalaiset mieluummin syövät suolaa ja oliiveja (ja kai juovat Suolameren vettä, jota Arafat kerran tarjosi Israelin pääministerille) kuin alistuvat länsivaltojen vaatimuksiin. Sisäministeri Khaled Abu Halal esitti oman ratkaisunsa: ”Jos teillä olisi voimaa ja tahtoa, räjäyttäkää itsenne miehittäjän kasvoille. Nehän teitä näännyttävät nälkään.” Hän kehotti protestoijia antautumaan itsemurhaterroristeiksi.
PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar keskusteli arabiliiton edustajien kanssa Kairossa lauantaina.
Arabijohtajat kehottavat ulkoministeri Zaharia harkitsemaan Saudi Arabian esitystä, jonka mukaan Israelin tulee vetäytyä vuoden 1967 aselepolinjoille, mutta Zahar epäili, että Israel suostuu siihen.
6. NEGEVIN PERUNA
Negevin 13 kibbutsissa kasvatettu Vivaldi peruna on osoittautunut myyntimenestykseksi. Siitä saadaan kaksi satoa vuodessa, koska Negevin ilmasto suosii sen kasvattamista ympäri vuoden. Vivaldi peruna on vähä- kalorinen, sen carbohydraatti pitoisuus on 38 % pienempi kuin perinteisen perunan. Sitä kasvatetaan Hevel Maon alueella Negevin länsiosassa 150 000 tonnia vuodessa, ja 40 % siitä viedään Eurooppaan ja Venäjälle, Se on varsinkin laihduttajien suosiossa. Se kehitettiin alun perin Englannissa, jossa sitä kutsuttiin nimellä ”Slimming potato”, laihduttava peruna, tai dieettiperuna. (www.israelnationalnews.com)