Tiistai 13.10.2020

 TIISTAI 13.10.2020

01. Israelin koronavirus-tartuntojen määrä putosi alle 2000/päivä, mikä antaa toiveita rajoitusten vähentämiseen. 


Maanantai-iltaan mennessä testattiin 31 380 ihmistä, joista 1 915 osoittautui positiivisiksi. Tartuntojen määrä kuukaudessa oli siten 6.1 % testatuista. KV-koordinaattori Ronne Gamzu arvioi, että lastentarhat voidaan avata ehkä jo sunnuntaina. 


Pandemian alusta lähtien 2 016 ihmistä on menehtynyt KV-virukseen tai sen heikentäminä muihin vaivoihinsa. 

52 892 KV-potilasta kamppailee taudin kanssa Israelissa; 827 ovat vaarallisessa tilassa; 227 ovat hengityslaitteissa. 

https://www.ynetnews.com/article/r1yyEWGPP, 


02. I24NEWS suorittaman mielipiteen mittauksen mukaan valtaosa israelilaisista kannattaa Donald Trumpin uudelleen valintaa maansa presidentiksi.


Kysymykseen ”Kuka USA:n presidenttiehdokkaista on mielestäsi parempi Israelille?”, 63.3 % valitsi republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin. 

Demokraattien ehdokasta Joe Bideniä kannatti vain 18.8 % vastaajista. 


53.2 % katsoi myös, että Israelin oikeistoa vahingoitetaan merkittävästi, jos Trumpia ei valita presidentiksi. 21 % sanoi Israelin toimivan itsenäisesti, eikä hän, kuka istuu Valkoisessa Talossa, vaikuta suuresti Israel/USA suhteisiin. 


48.2 % sanoi USA:n juutalaisten toimivan vastuuttomasti tukiessaan USA:n demokraatteja ja Joe Bideniä; 35.5 % näki sen oikeaksi. https://www.ynetnews.com/article/r1yyEWGPP, 


03. Israelin hallitus valisti Korkeinta Oikeutta todetessaan, että rajoitukset mielenosoituksiin osallistumisesta lakkaavat tiistaina ilman jatkoa. 


Nykyisten rajoitusten aikana protestitilaisuuksissa saa olla ryhmiä enintään 20 henkilöä kussakin. Rukouskokouksissa ryhmien koko olla 10 tai alle, ja rukous-paikkojen tulee sijaita enintään kilometrin päässä kunkin kodista. 

Täten mielenosoitukset myös pääministerin virkatalon edustalla voivat jatkua. 

https://www.ynetnews.com/article/BksallMDD, 


04. Libanonin presidentti Mixhel Aounin kanslia ilmoitti maanantaina henkilöt, jotka tulevat edustamaan Libanonia merirajoja koskevissa epäsuorissa neuvotteluissa. 


Diplomaattisten edustajien asemesta edustajat tulevat olemaan asiantuntijoita. Presidentin kanslian ilmoitus tulee 2 viikkoa sen jälkeen, kun Israel ja Libanonin pystyivät sopimaan epäsuorista keskusteluista USA:n toimiessa välittäjänä. 


Keskustelujen on määrä alkaa keskiviikkona YK:n rauhanturvaajien päämajassa Libanonin eteläosassa Naqouran kaupungissa. Libanonin delegaatiota johtaa ilmavoimien prikaatin kenraali Bassam Yassin, toiset ovat merivoimien eversti Mazen Basbous, Libanonin öljyekspertti Wissam Chbat ja raja-asiantuntija Nazib Massihi. 


Erimielisyyden kohteena on 860 neliökm:n suuruinen merialue, jota kumpikin osapuoli pitävät talousalueeseensa kuuluvaksi.

Israel ja Libanon ovat teknisesti edelleen sotatilassa, eikä mailla ole suoria diplomaattisia suhteita. 

https://www.ynetnews.com/article/Bk5hNTZPP, 


05. Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoo sopineensa UAE:n kruununprinssin tapaamisesta pian. Keskustelu käytiin puhelimen välityksellä. 


Israelin hallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan Israelin ja UAE:n välien normalisoimissopimuksen, jota kutsutaan nimellä ”Treaty on Peace”. 

Sen syntymiseen vaikutti ennen muuta Iranin vaikutusvallan kasvu ja laajennus-pyrkimykset naapurimaittensa kustannuksella.


UAE:n Kruununprinssi Mohmmed bin Zayed al-Nahyan tweettasi maanantaina Abu Dhabista, että hän oli keskustellut Netanyahun kanssa kahdenvälisten suhteitten vahvistamisesta sekä rauhanaatteen mahdollisuuksista alueella. 

https://www.ynetnews.com/article/r1UGmo11Pv, 


06. Saksan Terveysministeri Jens Spahn informoi sunnuntaina Israelin lähettilästä Saksassa Jeremy Issacharoffia päätöksestä, jolla Saksa tulee jakamaan Euroopassa kehitettyä koronavirus rokotetta Israeliin sen valmistuttua. 


Asiasta sovittiin viime viikolla Saksassa virallisella vierailulla olleen ulkoministeri Gabi Ashkenazin ja Saksan ulkoministeri Heiko Maasin välillä Berliinissä. 


Rokotteiden määristä ei ole kerrottu, mutta Israel odottaa saavansa tuhansia, ellei peräti miljoonia rokote-ampulleja, jos se toteutuu. 

https://www.ynetnews.com/article/ry2DUcbPw, 


07. Liikeyritysten johtajat, lasten vanhemmat ja Israelin opetusjärjestelmän virkailijat syyttävät sulkujen avaamisstrategiaa katastrofiksi, joka tulee johtamaan pienten liikeyritysten kaatumiseen ja aiheuttamaan vakavia iskuja kouluille. 


Suunnitelmien mukaan avaamisprosessi tullaan toteuttamaan vaiheittain, jossa kukin vaihe kestää 2 viikkoa, olettaen, ettei päivittäisissä tartuntatapauksissa tapahdu oleellista lisäystä, ja että tartuntojen suhteellinen määrä ei ylitä 0.8 %.  


Ensimmäinen vaihe alkaa ensi viikolla. Se sallii ihmisten liikkumisen km:n yli; lastentarhat avataan; työpaikat, jossa yhteys asiakkaisiin on olematon, voidaan avata; perheenjäsenet voivat tavata toisiaan; hiekkarannat avataan; Ben Gurionin kv. lentokenttä avataan lentoliikenteelle.


Toinen vaihe alkaa 2. lokakuuta. Sen jälkeen poistetaan kielto ei-lääkinnällisille hoitomenetelmille; Opetusjärjestelmän avaamista jatketaan; vain asteet 1 -4  voivat aloittaa opetuksensa luokkatiloissa. 

https://www.ynetnews.com/article/Bk5n3dWwD, 


08. Kansallisen Vanhempain Unionin puheenjohtaja Merom Schiff pitää vaiheittaista avaamissuunnitelmaa huonona. 


”Ei ole mielekästä avata myyntikeskuksia ja matkustamista ulkomaille ennen koulujen asteiden 1 -4 lisäksi ylempien asteiden avaamista. On uskomatonta, että maa hylkää kokonaisen sukupolven. On surullista katsoa Israelin asettavan opetuksen viimeiseksi kiireellisyysjärjestelmässä” Schiff sanoo jatkaen: 


”Suora opetus tulee avata lastentarhoissa ja peruskouluissa samaan aikaan työ-paikkojen kanssa, ja ennen kauppakeskusten ja matkustuksen avaamista”. 


Vaiheittaisen suunnitelman kolmas vaihe aloitetaan 15. lokakuuta, jos uusien päivittäisten tartuntojen määrä jää alle 500. Hallitus poistaa rajoitteita liike-maailmassa (kauppakeskukset ja marketit), työpaikkoja avataan myös niille, joilla on suoria yhteyksiä asiakkaisiin. Synagogat voivat toimia normaalisti. 

https://www.ynetnews.com/article/Bk5n3dWwD, 


09. Giora Eiland todistelee ynewnews.com julkistamassa artikkelissaan, että voidakseen todella taistella voitollisesti COVID19 pandemiaa vastaan hallituksen tärkein ja kiireellisin – jos ehkä vaikein – tehtävä on kansalaisten luottamuksen palauttaminen hallitukseen. 

Koronavirus toi esiin voimakkaan tarpeen vastustaa yrityksiä eriyttää Israelin eri kansankerroksia niiden aiheuttaman suoran vaikutuksen jokaisen taloudelliseen, sosiaaliseen ja jopa mielenterveydelliseen asemaan. 


Mutta Israelin väestö ei ole homogeeninen eikä sitä tulisi käsitellä sellaisena, sanoo Eiland. Itse asiassa sellainen eriytyminen – yhteisöissä, aktiivisuudessa ja liikemaailmassa - ovat avain viruksen voittamiseksi. 


”Tehokkaan eriytymisen onnistumiseen on neljä sääntöä, eikä hallitus onnistunut noudattamaan niistä ensimmäistäkään” Eiland toteaa. 


Ensimmäinen sääntö: Kriteerien määrittäminen ennakolta. 

Jos Gamzun määritelmä liikennevaloista – punainen, oranssi, vihreä, olisi toteutettu silloin, kun tartunta oli alhaisimmillaan ja kaikki olivat vihreitä, se olisi ollut paikallaan kuolleisuuden taltuttamiseksi. 

Liikennevalot omaksuttiin kuitenkin vasta elokuussa, jolloin tartuntojen määrä yhteisöissä oli korkeimmillaan. Tämä antoi aiheen valituksiin, että joku yhteisö valittiin epäreilusti erityistarkkailun alaiseksi. 


Toinen sääntö: Määräysvallan delegointi. 

Hallitus on kuitenkin ollut enemmän kiinnostunut sekä KV:n ensimmäisessä että sen toisessa aallossa, miten kauas ihmiset voivat edetä kodistaan. Se on tarpeeton, koska lukituksella ihmiset pakotettiin määrättyyn määrään heitä yhteen paikkaan km:n sisällä, minkä johdosta rajoitusmääräys on kiistanalainen. 


Parempi olisi ollut antaa yhteisöjohtajille valta määritellä, miten kauas liikkua. Myöskin valitukset tulisi osoittaa yhteisöjohtajille eikä hallitukselle. Yhteisön, joka rajoittuu avoimeen kenttään ja metsään, tulee voida liikkua vapaammin. 


Kolmas sääntö: Ammattimaisten ja kurinalaisten experttien tekemät päätökset poistavat syytökset poliittisin perustein tehdyistä ratkaisuista. 


Neljä sääntö: Hallitus ei informoinut kansaa, miksi ja millaisin perustein päätökset tehtiin, mikä antoi aiheen epäillä suosikkijärjestelmästä.  


Voidakseen voittaa taistelunsa COVID19 vastaan, hallituksen tulee muotoilla taistelumenetelmänsä uudelleen 4 säännön pohjalta. 

https://www.ynetnews.com/article/BkLrTPxPD,


10. Israelilaisessa Aradin kaupungissa havaittiin torstai-iltana ennen Shimhat Torah juhlallisuuksia, että Gerer chassidim omistama pienoismarketti oli tulessa, eikä sitä voitu enää pelastaa. 


Aradissa asuu voimakas laaja Gerrer chassidim yhteisö. Palon syyksi epäillään tuhopolttoa, palo oli sytytetty tarkoituksellisesti. 


Yhteisön sisällä arvioidaan, että tuhopolton aiheutti sitä vastaan mediassa ja yhteiskunnassa leviävä kiihotus, jolla COVID 19 pandemian leviämisestä maahan syytetään haredi-yhteisöjä ja kaupunkeja, joissa tartuntojen määrä ja kuolleisuus on suhteellisesti suurin. 


Minimarketti tuhoutui palossa täydellisesti, aiheuttaen 1.5 miljoonan NIS tuhot. 

Se sijaitsi kauppakeskuksen keskellä, jossa on muitakin Gerer chassidim-yhteisön omistamia liikkeitä: leipomo ja toinen liikehuoneisto, jotka myös kärsivät vaurioita tulipalossa. Poliisi pidätti viime viikolla yhden 17-vuotiaan nuorukaisen Aradista kertomatta pidätyksen syytä. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288959, 


11. Israelilainen megatähti näyttelijä Gal Gadot on vahva ehdokas näyttelemään Cleopatran osaa tekeillä olevassa historiallisessa filmissä. 


Kriitikot ovat nousseet takajaloilleen syyttäen, että Gadot käyttää hyväkseen kulttuurillista anastamista hyväksyessään rooliosan egyptiläisestä kuningattaresta olematta musta eikä egyptiläinen. Historian mukaan Cleopatra oli Makedonian kreikkalainen, ei afrikkalainen eikä arabi. 


Vaihtoehtona pakistanilainen journalisti Sameera Khan esittää arabinäyttelijää Nadine Njeimiä. ”Häpeä sinulle GalGadot. Maasi varastaa arabimaata ja nyt se varastaa heidän filmiroolinsa” Khan kirjoitti. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288958, 

https://www.timesofisrael.com/before-gal-gadot-liz-taylor-sparked-debate-as-jewish-actress-playing-cleopatra/,


12. Tel Avivissa erän kenkiä myyvä kauppaliikkeen omistaja heittää rukkaset pöytään ja aikoo lopettaa koko yrityksensä COVID19 rajoitusten vuoksi. 


Hän sanoo antavansa kaikki myyntitavaransa pois.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288949, 


13. Läheltä Länsimuuria löydettiin ensimmäisen Temppelin aikainen 2 shekelin painomitta. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288964, 


14. Yamina puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett otettiin Sheba Lääkintä-keskukseen tiistaina tutkimuksia varten. Hän valitti särkyä niskassa.

Yamina on noussut Likudin kilpailijaksi gallupien mukaan, saaden 22 -23 edustajaa Knessetiin, Likud menettää kannatustaan 26 edustajalla.

  https://www.ynetnews.com/article/H1ifp1Xvv, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 17 -27; Tiberias 21 -34; Suolameri 17 -29; Eilat 25 -36 +C-astetta, ei suuria muutoksia lähiaikoina. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



 


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021