Tiistai 29.09.2020

 TIISTAI 29.09.2020

01. Israelin uskonnolliset johtajat alkavat kuukausien kuluttua kv.pandemian alkamisen jälkeen pohtia mielessään, miten säilyttää kunnollinen usko juutalaisuuteen kv.viruksen ryöstäydyttyä pandemiaksi, missä maan Haredi-vähemmistö on suhteettomasti joutunut COVID19 viruksen tartuttamaksi. 


Voiko uskonnollinen juutalainen, joka on menettänyt maku- ja hajuaistinsa COVID19 tartunnan vuoksi, lukea siunauksen ruuan ja juoman ylle? Voiko hän vääntää kirurgisen suojamaskin metallista nenäsuojaa sabattina? Voiko hän osallistua yhteisönsä rukouksiin, joita pidetään läheisen pihan parvekkeella?


Ultraortodoksi-rabbit käsittelevät tämän kaltaisia kysymyksiä Israelissa kv.-pandemian aikana heidän seuraajiensa etsiessä vastauksia ja ohjeita, miten säilyttää aito juutalainen uskonsa kv.pandemian kovien rajoitusten keskellä. 

https://www.ynetnews.com/article/r1bDys1IP, 


02. Terveysministeriön seurannan mukaan kv.pandemiaan kuolleitten määrä Israelissa on nyt 1 500 ihmistä, joista viimeisen 24 tunnin aikana menehtyi 49.


Terveysministeri sanoo, että Jom Kippurin aikana suoritettiin tarkoin rajoitettuja testejä – 25 204 testausta -, joissa saatiin vain 3 426 positiivista tulosta, 

tartuntojen määrän ollessa kuitenkin suhteellisesti korkea: 14 % testatuista. 


Maanantain keskiyön jälkeen testattiin vain 5 900 ihmistä, joista positiivisia oli 826. Vakavasti sairaiden ihmisten määrä nousi 772:en, joista 208 joutui hengityslaitteisiin, heidän mukanaan 9-vuoden ikäinen tyttö ja 18-vuotias teini-ikäinen. 


Poliisi jakoi Jom Kippurin aikana 3 922 sakkolappua heidän rikottuaan hallituksen vahvistamia määräyksiä maanlaajuisen lukituksen aikana. 

https://www.ynetnews.com/article/ry2TL5k8v,


03. Maailman ainoan juutalaisen kansan ponnistellessa uskonsa pyhimmän päivän ajaksi julistettujen ankarien rajoitusten kourissa, maanpoliittiset ja uskonnolliset johtajat kampailevat siitä, voidaanko synagogat avata Jom Kippurina, ja miten rajoittaa palveluksiin osallistuvien määrää? 


Uskonnolliset tilaisuudet olivat joka tapauksessa rauhallisemmat kuin vuosiin.

Tämä on yksi niistä juutalaisten suurista juhlista, jolloin liikenne, ja lähes kaikki käytännölliset toiminnat pysähtyvät - elintärkeitä lukuun ottamatta. 

Tänä vuonna tähän Israelille tyypilliseen toimintojen pysähtymiseen antoi kv.pandemia oman järkyttävän, kohtalonomaisen leimansa. 

https://www.ynetnews.com/article/BJLUdx0SD, 


04. Joidenkin ortodoksi-juutalaisten harjoittamaa rituaalia kanan heiluttamiseksi kolme kertaa ihmisen pään yllä ennen Jom Kippur juhlaa, rituaalia josta käytetään nimitystä Kapparot, syntien siirtämiseksi heilutettavaan kanaan, ei voitu suorittaa COVID19 vuoksi normaalisti.

Rituaalin päätyttyä kanat teurastetaan ja annetaan köyhille. 


Melbournessa, Australiassa, lentäjät tarjosivat vaihtoehtoisen ratkaisun: Lentäjät ottivat sunnuntaina kolme kanaa mukanaan yläilmoihin, jossa suoritettiin tämä Jom Kippurin vuotuiseen rituaaliin kuuluva toiminto videoituna. 


Brooklinissa (USA) eräs järjestö toimittaa elävät kanat ortodoksien kotiin Kapparot rituaalin suorittamiseksi.

Israelissa tiukkojen rajoitus-sääntöjen alla Kapparot-rituaalin suorittaminen on yksi poikkeuksista, joka sallii matkustamisen rikkomatta lakia. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288047,


05. Temppelivuoren uskolliset Israelissa jättivät Korkeimpaan Oikeuteen anomuksen oikeudesta pitää mielenosoituksia Temppelivuoren johdosta. 


”Tarkoituksemme on testata Korkeimman Oikeuden moraalia nähdäksemme, onko se halukas puolustamaan kaikkien oikeutta protesteihin, vaiko vain vasemmistoon kuuluvia”.


TV:n uskolliset esittävät protestien pitämistä tulevien Sukkot ja Simchat Torah juhlien aikana, eli seuraavan sabatin jälkeisten 8 päivän aikana. Jerusalemin piirioikeus hylkäsi heidän anomuksensa ilman käsittelyä tai syytä ilmoittamatta.


”Poliisin suojellessa toistamiseen muslimien oikeuksia Temppelivuorella, he toimivat vastakkaisella tavalla juutalaisten esityksiin – kieltäen juutalaisten perusoikeuksia kuten oikeuden mielipiteen ilmaisuun, uskonnonvapauden, vapauden liikkumiseen, ja vapauden protestointiin” TV:n uskolliset kirjoittivat. 

 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288049


06. Terveysministeri Yuli Edelstein pitää mahdottomana ajatusta, että lukitukset voitaisiin poistaa tai niitä oleellisesti helpottaa Sukkotin loppumisen jälkeen.


Hän sanoo, että lukitusten tulee voida jatkua seuraavan kolmen viikon aikana, kuten alun perin sovittiin, painostuksesta huolimatta.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288055, 


07. USA:n presidentti Donald Trump sanoo, että vastoin valheellisia uutisia hän ei ole koskaan edes harkinnut tyttärensä Ivankan nimittämistä varapresidentiksi.


”Nämä väärät uutiset ovat vääriä ja täysin naurettavia” Trump sanoi tunnetun  värikkäällä terminologiallaan. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288051, 


08. Israel ja Libanon ovat lähellä saada sopimuksen, jolla maiden välisten meri-alueitten rajat määritellään.


Arabimedia raportoi, että lokakuussa USA:n uskotaan ilmoittavan päivän, jolloin Valkoisen Talon hallituksen välittämä sopimus Israelin ja Libanonin välillä on valmis julkaistavaksi ja allekirjoitettavaksi.  


Trumpin hallituksen avustava ulkoministeri Lähi-Idän asioissa David Schenker matkustanee lähiaikoina Libanoniin viimeistelläkseen sopimusluonnoksen. 

USA:n tiimin johtaja Shenker toimi välittäjänä YK:n Interim Force in Libanon (UNIFIL) päämajassa Naqourassa, Libanon, lähellä Israelin pohjoisrajaa.  

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288048, 


09. New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo sanoi, että positiivisten kv. (koronavirus)tapausten määrän nousu on tikittävä aikapommi New Yorkissa.  


Hän twiittasi sivullaan, että sunnuntaina raportoitiin 52 936 COVID19 testausta, joista 834 olivat positiivisia, eli 1.5 % kokonaismäärästä. 


Yksistään maaliskuussa New Yorkissa testattiin 23 800 positiivista tapausta, mutta viime päivien aikana viranomaiset kuuluttavat New Yorkissa alhaisimpia positiivisia lukemia USA:n kaupungeista. 


Lauantaina testattiin yli 1 000 newyorkilaista positiivisiksi COVID19 tartuntaan. 

Positiivisten tartuntojen suhteellisen määrän ollessa 1.5, eli suhteellisen alhainen, kaupungissa on osia, kuten Brooklyn, joissa asuu laaja juutalainen ortodoksiyhteisö, ja joiden COVID19 tartuntojen määrä on huolestuttava. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288043, 


10. USA:n presidentti Donald Trump sanoi Jom Kippur viestissään, että ”kovin monet etsivät anteeksiantoa ja armoa Jom Kippur 2020 päivänä”.


”Juutalaisten uskontoaan noudattavien Pyhimpänä Päivänä, Melanie ja minä yhdessä lähetämme mitä lämpimimmät tervehdyksemme juutalaisille veljille ja sisarille Amerikassa ja kaikkialla maailmassa siunattuna Jom Kippurina”. 


”Jom Kippur viestittää meille Korkeasti Pyhien Päivien loppumista – 10 päivän katumuksen periodin, täynnä rukouksia, paastoa ja yhteyttä, joka päättyy Sovituspäivään (Day on Atonement)”. 


”Shofarin äänen halkoessa yhteisöjen läpi tänä Jom Kippurina, meitä muistutetaan, miten tärkeä uskomme merkitys on ollut menneiden kuukausien aikana jatkaessamme tulevien haasteiden alla, joihin COVID 19 pandemia on antanut oman kohtalonomaisen mausteensa”. 


”Kaikkivaltiaan rakkauden ja rukousten voiman kautta olemme uudistaneet voimamme ja ymmärryksemme seistäksemme tänä ennen kokemattomana aikana lujina urhealla päättäväisyydellä”. 


”Tänään niin useiden etsiessä Jumalan anteeksiantoa ja armoa, päättäkäämme yhdessä kiinnittää nämä myötätunnon arvot jokapäiväiseen elämäämme. Toivomme kaikelle juutalaiselle kansalle helppoa paastoa, ja tarkoituksellista ja muistorikasta Shabattien Shabattia”. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288009, 


11. Rauhanaatteiden toteutuessa ja levitessä Lähi-Idän alueilla, hälyttävät raportit kertovat kiihtyneistä taisteluista Azerbaijanin ja Armenian välillä maa-alueesta, jonka omistusoikeus on kansainvälisesti ratkaisematon. 


Raportit kertovat molempien osapuolten siirtäneen taistelualueelle raskasta panssaroitua aseistusta, useiden rakettien laukaisualustoja, lentoaseita sekä tuhansia sotilaita.


Huolestuttavinta kaikessa on kuitenkin se, että useat ulkomaat, sekä rajanaapurit että kaukaisemmat kuten USA ja Venäjä, ovat sekaantuneet taisteluihin tukien kukin omaa suosikkiaan. 


Venäjä tukee Armeniaa; Turkki ja Iran tukevat Azerbaijania, ja näiden maiden lentokoneita on nähty maitten rajojen yllä tai läheisyydessä, osallistumatta vielä itse taisteluihin, mutta näkymä voi muuttua tilanteen vaatimalla tavalla.


Jotkut maat, kuten Israel, ovat joutuneet tahtomattaan mukaan toimitettuaan aiemmin asejärjestelmiä osapuolille. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/warfare-intensifies-between-armenia-azerbaijan-other-nations-jumping-in, 


12. Tuntiessaan joutuneen tyhjän peltipurkin asemaan, jota toiset potkivat pitkin katuojia, PA:n ikääntynyt, ilman kansansa mandaattia hallitseva, PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on alkanut etsiä uusia tukijoita. 


PA/PLO:n aiemmat tukijat, arabimaat ovat raporttien mukaan yhä enemmän ärsyyntyneet PA/PLO:n johtajan osoittamasta kiittämättömyydestä miljardien USD hävittyä pohjattomaan suohon, mitä kukaan ei ole uskaltanut kuivata. 


Ensimmäinen suuri shokki tuli Arabiliiton kieltäydyttyä hyväksymästä PA:n laatimaa päätöslauselmaa Israelin ja UAE:n ja Bahrainin välisten suhteiden normalisoimisesta. Toiseksi Persianlahden Gulfmaiden ilmoitettua (Qatar, UAE) raha-hanojensa sulkemisesta sai PA/PLO:n johdon paniikkiin. 


Raportit kertovat, että Mahmoud Abbas etsii nyt epätoivoisesti läheisempiä suhteita terrorijärjestöihin, kuten Hamas ja Islamic Jihad Gazassa ja Hizbullah sekä muslimiveljeskunta Turkissa, jota myös Iran tukee.


Suhteet näihin ovat kuitenkin vaaroja täynnä, eikä niillä ole välttämättä varoja täyttää PA/PLO:n reikäistä pussia. Fatahin yritykset solmia yhteistä rintamaa Hamasin kanssa, on julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan epäonnistunut, vaikka Fatahin delegaation johtaja uskotteli sopimuksen syntyneen, minkä Hamasin edustaja kielsi perättömänä.


Fatah pyrkii käyttämään aiemmin tehokasta menettelyä uhkailemalla kolmannella intifadalla, sekä lupailemalla uudet vaalit lähitulevaisuudessa. 

Aika on kuitenkin muuttunut ja uudet miehet jatkavat entisten ikäännyttyä käyttökelvottomiksi, eikä Abbas ole huomannut sitä. 


Fatahin ja Hamasin välien selvittelyjen siirryttyä Egyptistä Turkkiin ei ole välttämättä viisas ja loppuun saakka harkittu päätös. Egyptillä on aiempia selvittämättömiä erimielisyyksiä Hamasin kanssa, ja valvoo omilla rajoillaan Gazaan johtavaa tavara- ja henkilöliikennettä.

https://www.ynetnews.com/article/HyNsteFHw, https://www.ynetnews.com/article/ryjNjopHD, 


13. Lukitusten seurauksen villit eläinlajit ovat uskaltautuneet ihmisten vähentyessä hiekkarannoiltaan ja puistoistaan rohkeasti vapautuneisiin alueisiin. Haifan kaupungissa villit villisikaryhmät ovat jokapäiväinen näky kaduilla ja puistoissa sekä myös talojen takapihoilla. 

https://www.ynetnews.com/environment/article/SyOq28UHP#autoplay, 


Israelin maisemanäkymissä ikivanhat oliivipuut ovat erottamaton osa kokonaisuutta. Oliivipuut ”kesytettiin” Levantin alueella jo 7 000 vuotta sitten, puiden pyrkiessä sopeutumaan ilmaston muutosten aiheuttamiin haasteisiin. 


Toistuvat kuivuudet ovat tutkijoiden mukaan alkaneet vaatia oman veronsa oliivi-puiden sadossa, jonka varassa monet ihmiset elää kituuttavat. 

https://www.ynetnews.com/environment/article/rJOLZEUSw,  


Vuoristogasellien menettäessä suosimaansa elinympäristöä, ne ovat pystyneet sopeutumaan etsien uusia selviytymismahdollisuuksia Israelin metsäalueilta. 


Tutkijat ovat joutuneet uuden haasteen eteen voidakseen ymmärtää, miten nämä ruohoa syövät eläimet ovat pystyneet sopeutumaan uuteen ympäristöön. 

https://www.ynetnews.com/environment/article/rJid0zM4P, 


Knessetissä asuvat kissat ovat pystyneet säilyttämään immuniteettinsä puolueiden muutoksista huolimatta.


Ilana Curiel kirjoittaa yntenews.com artikkelissaan, että Knessetin kissat nauttivat parlamentaarista immuniteettia, jota pääministeri Netanyahu myös kovasti kaipasi, mutta ei pystynyt saavuttamaan. 


Arviolta 30 kissaa, jotka elävät Israelin parlamentin takapihalla, ovat saaneet immuniteettinsa Knessetin virkailijoitten päätettyä adoptoida ne. 

https://www.ynetnews.com/environment/article/r1k0000Hc7D, 


14. Tutkijat ovat raporttien mukaan löytäneet suolapitoisia järviä punaisen Mars-planeetan pohjoisnavan alueella, mutta NASA on pidättänyt sen julkistamista. 


Euroopan avaruusjärjestön ESA Marsin tutkimusraportti kertoi jo aiemmin juoksevan veden löytymisestä Ultimi Scopuli alueelta.


Maanantaina julkistetun Nature Astronomi julkistaman raportin mukaan vettä on löydetty useammastakin kohdasta Marsin pinnalla, eli se voi ylläpitää elämää. https://www.rt.com/news/501966-mars-underground-water-lakes/, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 

Jerusalem 23 -33: Tiberias 23 -39; Suolameri 21 -33, Eilat 28 -42 +C-astetta; helteistä, mutta lämpötilat alenevat seuraavien päivien aikana. Sunnuntaina voi paikoin esiintyä puolipilvisyyttä ja ehkä sateitakin. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019