Sunnuntai 27.09.2020

 SUNNUNTAI 27.09.2020

01. Tänään on juutalaisten pyhimmän päivän, Jom Kippurin, aattopäivä, mikä asettaa omat rajoitteensa artikkelin kirjoittamiselle.

Lisäksi olen jotenkin kipeyttänyt alaselkäni lihakset tai hermoyhteydet, mikä voi lisätä omat rajoitteensa päivän ohjelmaan.


Katsotaan päivä kuluessa, miten alkaa sujua ja toimitaan sen mukaan. Ensimmäinen hankaluus on jo nähtävissä: Internet lakkoilee tapansa mukaan. 


02. ”Yksin ja peloissaan”, otsikoi ynetnews artikkelinsa, jatkaen, että israelilaiset taistelevat henkisen terveytensä säilyttämiseksi kv.-pandemian aikana.


Ensimmäisen maanlaajuisen lukituksen aikana 1.2 miljoonaa yli 21-vuotiasta ihmistä ilmoittivat henkisen ja tunnepitoisen tilansa taantuneen. 


Haifan Yliopiston psykologit varoittavat ahdistuksen ja masennuksen lisääntymisestä perjantaina alkaneen kansallisen lukituksen aikana. 


Mielenterveyden asiantuntijat varoittavat, että kv-pandemian aiheuttamat tunnepitoiset ja psykologiset vaikutukset ovat yhtä tuhoisat kuin sen aiheuttamat tuhot Israelin terveysjärjestelmään ja talouteen. 

https://www.ynetnews.com/magazine/article/S1eZC9OHw, 


03. Israelissa rikkoutuivat edelliset päivittäiset koronavirustapausten ennätykset.


Lukituksen kolmantena päivänä Israel saavutti uuden tartuntatapausten määrän 8 221 uutta tapausta perjantaina. Heistä 728 ovat vakavassa kunnossa; 200 on kiinnitetty hengityslaitteisiin. 

Kv-pandemiaan kuolleita on 1 441 tapausta. 


Lauantai-iltana perjantain ennätys rikottiin: Uusi ennätys on 8 687 positiivisiksi testattua tapausta, mikä nosti tartuntatapausten määrän 226 586 tapaukseen. Kuolleiden lukumäärä nousi 16, nostaen kokonaismääräksi 1 441. 

https://www.ynetnews.com/article/BylOPbTBP, 


04. Lukituksesta huolimatta tuhansittain kansalaisia kokoontui osoittamaan mieltään pääministerin virallisen asunnon eteen lauantaina vaatien Netanyahun eroamista pääministerin tehtävistään. 


Likudin taholta on vaadittu mielenosoitusten lopettamista, mutta Knessetin enemmistö ei ole valmis hyväksymään sitä koskevaa lakia. 

https://www.ynetnews.com/article/rJRMfG6Sw, 


05. Israelin poliitikot jauhavat keskinäisiä välejään keskustellessaan protestien lopettamisesta, mutta koronavirus jatkaa voittoisaa marssiaan etenkin ortodoksien ja haredim-enemmistöisissä yhteisöissä. 


Israelin korovirus tsaariksi nimitetty prof. Ronni Gamzu jatkaa puolestaan omaa sotaansa. Häntä pidetään yhtenä edistyneimmistä kv.asiantuntijoista, mutta hänellä on useita kriitikoita, jotka eivät hyväksy hänen kovia otteitaan. 


Gamzu sanoo nukkuvansa vain muutaman (4) tunnin yössä; häntä pidetään yleisesti Israelin ainoana toivona nopeasti lisääntyvien tapausten estämiseksi. 

https://www.ynetnews.com/article/rJRMfG6Sw, 


Tuli pieni tervetullut tauko rutiiniin. Kävimme farmasiasta ostamassa särkylääkettä, joka ohjeen mukaan aiheuttaa sivuvaikutuksia, pahoin-vointia ja jopa kuvottavan olon, sekä pieniä lisätarpeita Jom Kippurin valmistelemiseksi.

Kyllä särkylääke helpottaa oloa, vaikka kuvottava tunne on aito. 

Käyn läpi aamun uutisantia harppovasti ajan säästämiseksi. 


06. Kyllä israelilaistenkin tulee osoittaa edes jonkinasteista kansallista vastuuntuntoa, kirjoittaa Sharon Kidon. 

Hän sanoo, että jos emme pysty yhdistymään, ei ole mitään mahdollisuutta voittaa sotaa kv-pandemiaa vastaan. 


Kidon muistuttaa rabbi Nachman Breslovin seuraajien vuosittaista matkaa hänen hautapaikalleen Umanissa Ukrainassa, mikä pysähtyi ValkoVenäjän rajalle, sekä nuorten kavereitaan etsiviä nuoria hiekkarannikoilla, joissa viranomaisten määräykset etäisyyksistä ja maksimiryhmien muodostamiseksi unohtuvat. 


Onko meidän syytettävä näitä ryhmiä yhteisvastuun puutteesta ja yleisen turvallisuuden piittaamattomuudesta? Molemmilla on oikeutensa, mutta myös vastuunsa, ei vain omastaan, vaan koko kansan terveydestä.  

https://www.ynetnews.com/article/rJ769SvBD, 


07. Yoel Hasson kirjoittaa, että protestit ovat tärkeitä, mutta nyt on aika niiden lopettamiseksi. 


Hän muistuttaa, ”ettei hän ole koskaan ollut niin pessimistinen Israelin valtion tilasta, joka on nykyään sydäntä raastavassa kunnossa. Kv-pandemian alaisuudessa pöhöttynein Israelia koskaan johtanut hallitus on tuottanut taloudellisen tuhon miljoonille ihmisille”, Hasson kirjoittaa. 


”Pitkään ponnistellut terveysjärjestelmä on lopulta paljastunut huonosti voivaksi järjestöksi, millainen se todella on. Lapset tullevat lopettamaan kouluvuotensa osallistumatta ollenkaan koulutyöskentelyyn”. 


Hasson löytää myös syyllisen tähän kriisiin: ”Hallitus ja sitä johtanut pääministeri Benyamin Netanyahu”. Tuskin asia on näin yksioikoinen. 

https://www.ynetnews.com/article/r100cACYHD


08. Libanonin pääministeriksi nimitetty Mustapha Adib katsoi tilanteen toivottomaksi ja esitti eronpyyntönsä. 

Suurin pulma oli shia-muslimien ryhmä Hizbullah ja Amal, jotka vaativat talousministeriön valvonnan jatkumista. 


Adibin eroaminen oli paha takaisku Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, joka oli asettanut arvovaltansa alttiiksi pystyäkseen rikkomaan vaarallisen pysähtyneen tilanteen kriisien hallitsemassa maassa. 

https://www.ynetnews.com/article/Sk9mieaBP, 


09. Libanonin eteläosan satamakaupunki Sidonin yläpuolella olevassa Ain Qanan kylässä tiistaina sattunut räjähdys johtui teknisestä virheestä, turvallisuusmiehet arvioivat.


Räjähdyksessä haavoittui useita ihmisiä, ja se lähetti uudet shokkiaallot maahan, joka elää yhtä olemassaolonsa syvintä kriisiä kolmeen vuosikymmeneen.  

Hizbullah muodosti turvallisuusvyöhykkeen Ain Qanaan kylän ympärille.

Journalisteja kiellettiin lähestymästä sitä vartioivia aseistettuja miehiä. 

https://www.ynetnews.com/article/HkMqUdDrP, 


10. USA:n avaruusjoukot perustivat 20 lentäjän muodostaman tukikohdan Qatarin Al-Udeidin lentotukikohdan ensimmäisessä ulkomaisessa sijoituksessaan Saudi Arabian niemimaan autiomaahan. 


Presidentti Trumpin innostama joukko-osasto muodostaa 6. haaran USA:n armeijassa ja se on ensimmäinen uusi sotilaspalvelu Ilmavoimien perustamisen jälkeen vuonna 1947. 


USA:n ilmavoimien perustama lentotukikohta on herättänyt epäilyä kuten sen ”Star Trek” tunnusta muistuttava logo pilailua ”galaktien välisistä taisteluista”. 


”Olemme nähneet toisten maiden valmistelevan hyvin hyökkäävästi konfliktin siirtämiseksi avaruuteen”, sanoi eversti Todd Benson, Al-Udeidissa sijaitsevan joukko-osaton komentaja. ”Meidän tulee voida kilpailla, puolustaa ja suojella kansallisia intressejämme”.   

https://www.ynetnews.com/article/HyjHB6HHv, 


11. ”Kiina kirjoittaa Raamatun tekstin uudelleen”, sanoi USA:n ulkoministeri Mike Pompeo äskeisessä huipputapaamisessa. ”USA yksin puolustaa uskonnon vapautta maailmalla, ja jos se epäonnistuu, sitä seuraa totalitarismi”. 


”Kiina jatkaa kristittyjen vähemmistön vainoamista, kirjoittaa Raamatun uudelleen Kiinan marxismin opinkappaleiden vahvistamiseksi ja lähettäen Uighurs muslimit uudelleenkasvatusleireille” Pompeo selitti.

https://www.jpost.com/international/pompeo-the-chinese-communist-party-is-re-writing-the-bible-643705, https://www.jpost.com/international/china-builds-nearly-400-camps-for-muslim-uighur-minority-report-643660, 


12. ”GO-järjestöt kuten APOPO kouluttavat hyökkääviä rottia löytämään ja tuhoamaan maamiinoja Cambodiassa, jossa on miljoonia maamiinoja, joita ei ole löydetty eikä räjäytetty”, kertoo CNN. 

Yksi tällainen koulutetulle rotalle Magawa myönnettiin kultamitali sen suorittamista palveluksista miinanraivaajien hengen pelastamiseksi. 


Magawa rotta on liian kevyt miinan laukaisemiseksi, joten se sopii erinomaisesti niiden löytämiseen, jonka jälkeen rotan valvojat tuhoavat ne. 

Maamiinat surmaavat Cambodiassa vuosittain 15 000 -20 000 ihmistä. 50 % sumansa saaneista ovat lapsia UNICEF:in mukaan.

 https://www.jpost.com/international/magawa-a-rat-who-clears-landmines-awarded-medal-for-heroism-643610, 


13. Taistelut puhkesivat Azerbaijanin ja Armenian välisellä rajalla. 


Armenia julisti maahan sotatilan ja määräsi armeijan täydellisestä mobilisaatiosta. 

Taistelut puhkesivat varhain sunnuntaiaamuna Armenian valvomasta Karabakh alueesta. 


Sunnuntaiaamun raportit eivät kertoneet, miten taistelut alkoivat, mutta jännitys maiden välisellä rajalla on jatkunut heinäkuun yhteenoton jälkeen. 

Turkki ilmoittaa tukevansa Azerbaijania Karabakh rajakiistassa. 

 https://www.jpost.com/breaking-news/armenia-azerbaijan-attacked-settlements-in-disputed-nagorno-karabakh-643707,


14. Terveysministeri Yuli Edelstain sanoo rukoilevansa pienessä ryhmässä Jom Kippur paastopäivän aikana. 


Edelstein kehottaa kansalaisia noudattamaan Terveysministeriön ja hallituksen antamia ohjeita Pyhäpäivän paaston aikana. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287988, 


15. ”On korkea aika asettaa PLO vastuulliseksi tekemistään rikoksista”, kirjoittaa Caroline B Glick Op-ed kolumnissaan. ”PLO:n aikakausi päättyi 15.09.2020”. 


Aiemmin tässä kuussa hallituksen Harvard Kennedy School ilmoitti, että PLO:n hallituksen puheenjohtaja Saeb Erekat on rekrytoitu vanhempana jäsenenä koulun tulevaan ”Diplomatia Projektiin” 2020 -2021 kouluvuosiksi.


Tällä viikolla USA:n oikeusosaston virallinen asianajaja Neal Sher lähetti kirjeen USA:n oikeuskansleri William Barrille ja toimivalle kotimaan turvallisuus-sihteerille Chad Wolfille pyytäen heitä kieltämään Erekatin viisumin USA:han. 


Sher sanoi kirjeessään, että Erekatin lista terrorin tukijana PLO:n viranomaisena sisältää useita toimia kiihotuksesta, terrorismin perustamisesta ja vahvistamisesta. USA:n Immigration ja Naturalization Act mukaan Erekat voidaan laillisesti kieltää astumasta jalallaan USA:n maaperälle. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287995, 


16. Sudan ei hyväksy USA:n määritelmää Sudanin poistamiseksi USA:n terroristien listalta yhdistämiseen suhteiden normalisoimiseksi Israelin kanssa. 

https://www.ynetnews.com/article/B14vs1THv, 


17. Pompeo sanoo, että Lähi-Itä on parempi alue, kun Israel ja Lähi-Idän maat toimivat yhdessä.

https://www.ynetnews.com/magazine/article/HyWPMFdSP, 


18. Syyrian ulkoministeri Walid al-Moallem sanoi epätavallisen kärkevässä lausunnossaan, että Turkki on tärkein terrorismin tukija alueella. Hän syytti Turkkia sotarikoksista ja rikoksista inhimillisyyttä vastaan. 


Turkki väistää Syyrian ulkoministerin lausunnot haaveellisina ja täynnä outoja syytöksiä. Turkki kouluttaa ja aseistaa syyrialaisia pakolaisia palkkasotilaikseen, joita se lähettää taistelemaan puolestaan, kuten Libyaan, Syyriaan ja Jemeniin. 

https://www.ynetnews.com/article/ryjNjopHD, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 18 -31; Tiberias 22 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 26 -40 +C-astetta, aurinkoista, Jom Kippurina lämpötila kipuaa 23 -34 asteen lukemiin. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019