Tiistai 11.08.2020

 TIISTAI 11.08.2020

Internetyhteyteni ovat poikki, ja välitysyhtiö lupaa saada ne kuntoon aikaisintaan huomenna keskiviikkona. Kirjoitan kuitenkin ajankohtaisia uutisia tänään, täydentäen huomenna, ja julkaisen artikkelin sitten, kun yhtiö on saanut piuhansa järjestykseen. 

01. IDF kertoi journalisteille, että koska turvallisuusyhteistyö PA:n kanssa on loppunut, armeijalla on uusia haasteita Länsirannalla, ja sanoo nyt keskittyvänsä enemmän koronavirus toisen vaiheen hallintaan, kuin PA/PLO:n tukemiin mielen-osoituksiin Israelin päätösten johdosta ulottaa lakinsa Juudeaan ja Samariaan. 


Aiemman käytännön mukaan PA:n poliisilla oli oikeus toimia myös C-alueilla, joilla asuu n. 300 000 arabia, sovittuaan siitä ensin IDF:n kanssa, jopa asettaen tiesulkuja ja estäen liikenteen arabikyliin. Nyt se toimii vain A-alueilla. 

(JP 10.08.2020)


02. Gantzin ja Bibin välinen sanailu jatkuu kummankin etsiessä sopivia muta-kokkareita, joita heittää kilpailijaansa kohti. 

Gantz huomautti viimeisenä havaintonaan, ”ettei Likud koskaan ajatellutkaan toteuttavansa SiniValkoisten kanssa allekirjoittamiaan sopimuksia”.


Voidakseen välttää uudet vaalit, Knessetiin jätetiin lakialoite 2020 budjetin käsittelyn siirtämiseksi, jota Netanyahu sanoo tukevansa.


Haredi-puolueet Shas ja UTJ esittivät pääministerille uhkavaatimuksen, ettei mikään velvoita niitä tukemaan pääministeri Netanyahun esittämää uutta hallitusta, jos hän pakottaa maan uusiin vaaleihin. 


Tämä asettaa Netanyahun moukarin ja alasimen väliin, sillä ilman Shasin ja UTJ:n tukea hänellä ei ole tarvittavaa edustajamäärää Knessetissä uuden hallituksen muodostamiseksi. Bibi aiemmin särki työolosuhteet Israel Beitenun ja Yaminan kanssa, mikä kaventaa hänen toimintavapauttaan. 


Shas ja UTJ uhkailivat lisäksi tukevansa keskiviikkona Knessetissä käsiteltävää lakialoitetta, jolla ”estettäisiin vakavista rikoksista syytettyä pääministeriä muodostamaan uutta hallitusta”. Gantz sanoi tukevansa lakiesitystä. Shasin, UTJ:n ja SiniValkoisten tuella lakiesitys hyväksyttäisiin kevyesti. 


Lakiesityksen laati Yesh Atidin kansanedustaja Zwi Heuser, ja Knessetin Housekomitea antanee hänelle luvan tuoda se Knessetin äänestykseen keskiviikkona. (JP10.08.2020) 

03. Libanonissa hallitusta vastaan osoitetut protestit muuttuivat entistäkin vihaisemmiksi kansan kivittäessä turvallisuusjoukkoja, jotka estivät protestoijia pääsemästä parlamenttitaloon ja muihin virallisiin laitoksiin. 


Ruumiinsa suojaaviin asuihin pukeutuneet ja kepeillä aseistautuneet mellakka-poliisit käsittelivät mieltään osoittavia varsin kovakouraisesti, mutta kuolonuhreilta sentään vältyttiin kaoottisissa tunnelmissa. 


Tuhansia mielenosoittajia kokoontui parlamenttiaukealle ja sen viereiselle ”marttyyrien torille”, kertoi Reutersin reportteri. He vaativat koko hallituksen eroamista. ”Haluamme tuhota ja tappaa hallituksen, koska se ei antanut meille työtä eikä oikeuksia” sanoi eräs heistä. 


Libanonin korkein maroniittikristitty, patriarkka Bechara Boutros al-Rai sanoi aiemmin, että ”hallituksen tulee erota, koska se ei pysty muuttamaan tapaa, jolla sen puheenjohtaja on hallinnut kansaa. Yksityisten hallituksen ja parlamentin jäsenten eroaminen ei riitä, koko hallituksen tulee erota, koska se ei pysty avustamaan maan uudistuksissa”.


Viikonvaihteen aikana mielenosoittajat ripustivat Hizbullah-johtajaa Nasrallahia, presidentti Michel Aounia ja parlamentin puhemiestä Nabih Berriä esittäviä nukkeja hirsipuuhun tehdäkseen mielipiteensä täysin selväksi. (JP 10.08.2020)     


04. SV:n puheenjohtaja, odottava pääministeri ja puolustusministeri Benny Gantz esitti tänään tiistaina ultimaatumin Bibille: ”Jatka budjetin käsittelyaikaa tänään”.


Puhuessaan SV:n Knessetin jäsenten tilaisuudessa Knessetissä, Gantz antoi tunnustusta Bibille siitä, että hän oli tukenut lakia ensimmäisessä käsittelyssä sunnuntai-iltana, mutta totesi, ettei Bibi antanut mitään takuuta tukevansa sitä toisessa ja ratkaisevassa kolmannessa lukemisessa. 


”Poista vaaleilla pelottelu julkisesta agendasta, ja aiheuttamasi paniikin sijaan anna kansalle varmuus, turvallisuus ja luottamus, jonka se on ansainnut” Gantz pyyteli pääministeriltä. 


Gantzin taustamiehet sanoivat: ”Jos Bibi ei ota tarvittavia askeleita budjetin käsittelyn siirtämistä koskevan lain hyväksymiseksi Knessetissä, hänen hämäysyrityksensä paljastuu”, Yesh Atid johtaja Yair Lapid asetteli sanansa. 

Hän uhkasi, että Netanyahun vastaisen lain käsittely on vielä mahdollista. 


Netanyahu vastasi siihen todeten, että budjetin hyväksyminen ei kestä 24 tuntia vaan 24 minuuttia. Hän vertasi Yesh Atidin esittämää lakia siihen, miten niitä hyväksytään Iranissa ja PohjoisKoreassa. ”Sillä ei ole mitään mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi” hän sanoi. 


”Ainoa saavutus, minkä Gantzin antama tuki sille laille aiheuttaisi, olisi Israelin vetäminen uusiin vaaleihin” Netanyahu sanoi kryptisesti.  (JP 11.08.2020) 


05. Viikonvaihteen aikana Gazasta lähetettiin useita syttyvin ainein tai räjähteillä varustettuja ilmapalloryppäitä tuulen mukana Israeliin, jotka sytyttäneet useita tulipaloja polttaen suojeltuja metsiä, peltoja ja hedelmätarhoja. 


Usein palloihin on kiedottu lapsia houkuttelevia makeisia tai leikkikaluja koskettaessa räjähtävän pommin lisäksi. Tuntuu oudolta, etteivät kansainväliset järjestöt puutu näihin lapsiin kohdistuviin sotarikoksiin kovalla kädellä. 


IDF vastaa ilmapalloterroriin iskemällä Hamasin sotilaallisiin kohteisiin varoen, ettei vain siviilejä ole iskukohteessa – usein varoittaen ennen ilmaiskua. 


Terrorijärjestö Hamas ampui maanantaiaamuna Välimereen - varoitukseksi Israelille - ainakin 8 rakettia, kuten sen tiedotteessa todettiin. 


”Raketit – ainakin 8 niistä – olivat viesti Israelille, etteivät Hamasin aseistetut ryhmät pysy hiljaa jatkuvan saarron ja hyökkäysten alla” sanoo Hamasia lähellä oleva lähde AFP:n välittämänä. 


Qatar on maksanut miljoonia USD avustuksina epävirallisen tulitauon ja rauhallisen tilan säilyttämiseksi maan eteläosassa. Kaksi viikkoa sitten Qatarin komitea ”Gazan Jälleenrakentamiseksi” ilmoitti maksavansa 100 USD jokaiselle 100 000 perheelle Gazassa. 


Israelissa otaksutaan väkivallan nousun tarkoituksena olevan huoli siitä, että Qatar voi lopettaa avustustoimensa syyskuussa, kuten Herb Keinon kirjoittaa.


Suhteellisen rauhallisen kesän jälkeen turva-aidan yli tapahtuneet iskut ja vastaiskut ovat alkaneet elpyä, mutta Hamasin Välimereen ammuttujen 8 raketin viesti oli tarkoitettu Qatarille: Anna lisää rahaa - tai muuten. 


Hamas peruutti keväällä viikoittain järjestetyt ”paluumarssit” turva-aidan varrella ilmeisesti siksi, että se pelkäsi koronapandemian voivan hukuttaa Gazan kansan. 


Israelin ja Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin välille on kehittynyt selvä kaavio. 

Gazan arabit ampuvat raketteja Israelin puolelle, johon IDF vastaa ilmaiskuin. Tämä saa Egyptin ja YK:n toimintaan jännityksen alentamiseksi, mikä tehdään siten, että Qataria pyydetään avaamaan rahapussinsa nyörejä, mihin se suostuu.


Qatarin avustukset jatkuvat määräajan, mutta niiden loputtua rauhantila loppuu myös, minkä jälkeen sama järjestelmä uusiutuu automaattisesti. 

Kriitikot ovat – kuten Keinon toteaa – todenneet, ettei tämä järjestelmä eroa juuri mitenkään siitä, mitä maksetaan Mafian antamasta suojelusta. 


Tämä paljastaa myös en, ettei Gazan kaistan kehittämiseksi ja sitä hallitsevan terrorijärjestö Hamasin muuttamiseksi ole olemassa käytännön suunnitelmia. 

(JP 11.08.2020)


06. Israelissa on toistuvasti esitetty vaatimuksia Hamasin terrorihallinnon lopettamiseksi Gazassa, mutta suhteellisen rauhantilan palatessa vaatimukset Gazan ottamiseksi Israelin valvontaan ovat hiljentyneet. 


Gideon Shaar mainitsi siitä muutama päivä sitten, mutta hallitukseen asti se ei ole yltänyt. Israelilla olisi ollut kultainen tilaisuus jatkaa operaatiotaan Gazassa 2016, mutta Netanyahun kantti ei sallinut niin ratkaisevan päätöksen tekemistä. 


Khaled Abu Toameh sanoo JP:n kolumnissaan, ettei Gazan kaistan eskaloituminen näytä mahdolliselta nykyisessä tilanteessa, kiitos siitä koronavirukselle. (JP 11.08.2020) 


07. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo totesi äskettäin, että Arabit ja israelilaiset puhuvat yhteisellä äänellä Iranista. 


”Lähi-Idän maat Persian lahdesta Israeliin tukevat aseviennin kieltämisen jatkamista” Pompeo twiittasi sunnuntaina. ”Se on elintärkeä niille kaikille. Arabit ja Israel puhuvat yhteen ääneen, jota Turvallisuusneuvoston tulee kuunnella”. 


Pompeon lausunto annettiin pian sen jälkeen, kun Gulf Cooperation pääsihteeri tri Nayef F M Alhajraf lähetti kirjeen YK:n turvallisuusneuvostolle tuen antamiseksi Iranin asevientikiellon jatkamiseksi.


”GCC pääsihteeri painotti sitä, että Iran on jatkanut tavanomaisten aseitten toimituksia sekä terroristien ja erilaisten järjestöjen ja ryhmien aseistamista koko alueella” todetaan GCC:n lausunnossa. 


GCC perustettiin v. 1981; siihen kuuluvat Saudi Arabia, UAE, Bahrain, Oman Kuwait ja Qatar. 

Lausunnossa todetaan, ”ettei ole sopivaa poistaa tavanomaisten aseitten vientikieltoa Iraniin ja Iranista, ennen kuin se hylkää tasapainoa häiritsevät toimensa alueella ja lopettaa aseiden toimitukset terroristeille ja hajanaisille järjestöille”. 


Kiina ja Venäjä ovat ilmaisseet voivansa käyttää veto-oikeuttaan UNSC:n lausunnon estämiseksi.  (JP 11.08.2020) 


08. Julkisuuteen vuotaneitten kuvien ja videoitten johdosta on aloitettu kyselyt. Oliko Beirutin satama-alueen alla maanalaisten tunnelien labyrintti? 


Hizbullah kieltää, että sillä oli mitään tekemistä Beirutin satama-alueen kanssa, vaikka yleisen käsityksen mukaan Hizbullah valvoi sitä täysin. 

Kysymyksenä on, käyttikö Hizbullah labyrinttiä aseiden salakuljettamiseen vai ihmiskaupassa, kuten venäläinen tietolähde olettaa. 


Libanonin armeija kieltää tunneliverkoston olemassaolon edes viitsimättä ensin tutkia julkisuuteen levinneitä videoita ja kuvia. Pelko on ilmeinen Libanonissa. 

Hizbullah tunnetaan tunnelien kaivamisen taidostaan, se oli kaivanut puolisen tusinaa tunneleita Israelin puolelle, joita IDF tuhosi. (JP 11.08.2020)


09. IAF:n toinen F-35i laivue hyväksyttiin viikon kestävien operatiivisten kuntoisuus-tarkastusten jälkeen operatiiviseksi sunnuntaina, kuusi kuukautta sen jälkeen kun se avattiin. 


Eteläisen laivueen 116. Lions-laivue sijoitetaan Nevatim lentotukikohtaan, ja se tulee osallistumaan IAF:n operatiiviseen aktiivisuuteen.


”Suoritettu operatiivinen kuntoisuustutkimus, jonka aikana sen jäsenet, koneen miehistö, kuten myös maassa toimiva henkilöstö, kävivät läpi 72 tuntia kestävän intensiivisen simulaation”, sanoi IAF:n edustaja.


Yksi skenario käsitti simulaation, jossa Israel joutui hyökkäyksen kohteeksi samaan aikaan kaikilla rintamalohkoilla.

”Kävimme läpi tilanteita ohjushyökkäyksistä, joissa testattiin kykyjämme hallita tilanne kunnolla” kertoi majuri E, laivueen tekninen upseeri. 


”Ohjusten osuessa laivueeseen se aiheutti tulipalon, joka aiheutti uhreja. Tutkimme päätöksentekoprosessia, hallintaa hyökkäyksen aikana ja kykyä säilyttää toiminnallinen jatkuvuus. Tässä vain yksi monista”. 


Israelin ensimmäinen F-35 laivue on ollut hyökkäystoiminnassa 2018, muutamia viikkoja sen jälkeen, kun se hyväksyttiin kyvyiltään operatiiviseksi, ja jatkaa toimintaansa useanlaisissa tehtävissä, kertovat ulkomaiset lähteet.  

(JP 11.08.2020) 

TIISTAI 11.08.2020

Internetyhteyteni ovat poikki, ja välitysyhtiö lupaa saada ne kuntoon aikaisintaan huomenna keskiviikkona. Kirjoitan kuitenkin ajankohtaisia uutisia tänään, täydentäen huomenna, ja julkaisen artikkelin sitten, kun yhtiö on saanut piuhansa järjestykseen. 

01. IDF kertoi journalisteille, että koska turvallisuusyhteistyö PA:n kanssa on loppunut, armeijalla on uusia haasteita Länsirannalla, ja sanoo nyt keskittyvänsä enemmän koronavirus toisen vaiheen hallintaan, kuin PA/PLO:n tukemiin mielenosoituksiin Israelin päätösten johdosta ulottaa lakinsa Juudeaan ja Samariaan. 


Aiemman käytännön mukaan PA:n poliisilla oli oikeus toimia myös C-alueilla, joilla asuu n. 300 000 arabia, sovittuaan siitä ensin IDF:n kanssa, jopa asettaen tiesulkuja ja estäen liikenteen arabikyliin. Nyt se toimii vain A-alueilla. 

(JP 10.08.2020)


02. Gantzin ja Bibin välinen sanailu jatkuu kummankin etsiessä sopivia muta-kokkareita, joita heittää kilpailijaansa kohti. 

Gantz huomautti viimeisenä havaintonaan, ”ettei Likud koskaan ajatellutkaan toteuttavansa SiniValkoisten kanssa allekirjoittamiaan sopimuksia”.


Voidakseen välttää uudet vaalit, Knessetiin jätetiin lakialoite 2020 budjetin käsittelyn siirtämiseksi, jota Netanyahu sanoo tukevansa.


Haredi-puolueet Shas ja UTJ esittivät pääministerille uhkavaatimuksen, ettei mikään velvoita niitä tukemaan pääministeri Netanyahun esittämää uutta hallitusta, jos hän pakottaa maan uusiin vaaleihin. 


Tämä asettaa Netanyahun moukarin ja alasimen väliin, sillä ilman Shasin ja UTJ:n tukea hänellä ei ole tarvittavaa edustajamäärää Knessetissä uuden hallituksen muodostamiseksi. Bibi aiemmin särki työolosuhteet Israel Beitenun ja Yaminan kanssa, mikä kaventaa hänen toimintavapauttaan. 


Shas ja UTJ uhkailivat lisäksi tukevansa keskiviikkona Knessetissä käsiteltävää lakialoitetta, jolla ”estettäisiin vakavista rikoksista syytettyä pääministeriä muodostamaan uutta hallitusta”. Gantz sanoi tukevansa lakiesitystä. Shasin, UTJ:n ja SiniValkoisten tuella lakiesitys hyväksyttäisiin kevyesti. 


Lakiesityksen laati Yesh Atidin kansanedustaja Zwi Heuser, ja Knessetin Housekomitea antanee hänelle luvan tuoda se Knessetin äänestykseen keskiviikkona. (JP10.08.2020) 

03. Libanonissa hallitusta vastaan osoitetut protestit muuttuivat entistäkin vihaisemmiksi kansan kivittäessä turvallisuusjoukkoja, jotka estivät protestoijia pääsemästä parlamenttitaloon ja muihin virallisiin laitoksiin. 


Ruumiinsa suojaaviin asuihin pukeutuneet ja kepeillä aseistautuneet mellakka-poliisit käsittelivät mieltään osoittavia paikoin varsin kovakouraisesti, mutta kuolonuhreilta sentään vältyttiin kaoottisissa tunnelmissa. 


Tuhansia mielenosoittajia kokoontui parlamenttiaukealle ja sen viereiselle ”marttyyrien torille”, kertoi Reutersin reportteri. He vaativat koko hallituksen eroamista. ”Haluamme tuhota ja tappaa hallituksen, koska se ei antanut meille työtä eikä oikeuksia” sanoi eräs heistä. 


Libanonin korkein maroniittikristitty, patriarkka Bechara Boutros al-Rai sanoi aiemmin, että ”hallituksen tulee erota, koska se ei pysty muuttamaan tapaa, jolla sen puheenjohtaja on hallinnut kansaa. Yksityisten hallituksen ja parlamentin jäsenten eroaminen ei riitä, koko hallituksen tulee erota, koska se ei pysty avustamaan maan uudistuksissa”.


Viikonvaihteen aikana mielenosoittajat ripustivat Hizbullah-johtajaa Nasrallahia, presidentti Michel Aounia ja parlamentin puhemiestä Nabih Berriä esittäviä nukkeja hirsipuuhun tehdäkseen mielipiteensä täysin selväksi. (JP 10.08.2020)     


04. SV:n puheenjohtaja, odottava pääministeri ja puolustusministeri Benny Gantz esitti tänään tiistaina ultimaatumin Bibille: ”Jatka budjetin käsittelyaikaa tänään”.


Puhuessaan SV:n Knessetin jäsenten tilaisuudessa Knessetissä, Gantz antoi tunnustusta Bibille siitä, että hän oli tukenut lakia ensimmäisessä käsittelyssä sunnuntai-iltana, mutta totesi, ettei Bibi antanut mitään takuuta tukevansa sitä toisessa ja ratkaisevassa kolmannessa lukemisessa. 


”Poista vaaleilla pelottelu julkisesta agendasta, ja aiheuttamasi paniikin sijaan anna kansalle varmuus, turvallisuus ja luottamus, jonka se on ansainnut” Gantz pyyteli pääministeriltä. 


Gantzin taustamiehet sanoivat: ”Jos Bibi ei ota tarvittavia askeleita budjetin käsittelyn siirtämistä koskevan lain hyväksymiseksi Knessetissä, hänen hämäysyrityksensä paljastuu”, Yesh Atid johtaja Yair Lapid asetteli sanansa. 

Hän uhkasi, että Netanyahun vastaisen lain käsittely on vielä mahdollista. 


Netanyahu vastasi siihen todeten, että budjetin hyväksyminen ei kestä 24 tuntia vaan 24 minuuttia. Hän vertasi Yesh Atidin esittämää lakia siihen, miten niitä hyväksytään Iranissa ja PohjoisKoreassa. ”Sillä ei ole mitään mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi” hän sanoi. 


”Ainoa saavutus, minkä Gantzin antama tuki sille laille aiheuttaisi, olisi Israelin vetäminen uusiin vaaleihin” Netanyahu sanoi kryptisesti.  (JP 11.08.2020) 


05. Viikonvaihteen aikana Gazasta lähetettiin useita syttyvin ainein tai räjähteillä varustettuja ilmapalloryppäitä tuulen mukana Israeliin, jotka sytyttivät useita tulipaloja polttaen suojeltuja metsiä, peltoja ja hedelmätarhoja. 


Usein palloihin on kiedottu lapsia houkuttelevia makeisia tai leikkikaluja koskettaessa räjähtävän pommin lisäksi. Tuntuu oudolta, etteivät kansainväliset järjestöt puutu näihin lapsiin kohdistuviin sotarikoksiin kovalla kädellä. 


IDF vastaa ilmapalloterroriin iskemällä Hamasin sotilaallisiin kohteisiin varoen, ettei vain siviilejä ole iskukohteessa – usein varoittaen ennen ilmaiskua. 


Terrorijärjestö Hamas ampui maanantaiaamuna Välimereen - varoitukseksi Israelille - ainakin 8 rakettia, kuten sen tiedotteessa todettiin. 


”Raketit – ainakin 8 niistä – olivat viesti Israelille, etteivät Hamasin aseistetut ryhmät pysy hiljaa jatkuvan saarron ja hyökkäysten alla” sanoo Hamasia lähellä oleva lähde AFP:n välittämänä. 


Qatar on maksanut miljoonia USD avustuksina epävirallisen tulitauon ja rauhallisen tilan säilyttämiseksi maan eteläosassa. Kaksi viikkoa sitten Qatarin komitea ”Gazan Jälleenrakentamiseksi” ilmoitti maksavansa 100 USD jokaiselle 100 000 perheelle Gazassa. 


Israelissa otaksutaan väkivallan nousun tarkoituksena olevan huoli siitä, että Qatar voi lopettaa avustustoimensa syyskuussa, kuten Herb Keinon kirjoittaa.


Suhteellisen rauhallisen kesän jälkeen turva-aidan yli tapahtuneet iskut ja vastaiskut ovat alkaneet elpyä, mutta Hamasin Välimereen ammuttujen 8 raketin viesti oli tarkoitettu Qatarille: Anna lisää rahaa - tai muuten. 


Hamas peruutti keväällä viikoittain järjestetyt ”paluumarssit” turva-aidan varrella ilmeisesti siksi, että se pelkäsi koronapandemian voivan hukuttaa Gazan kansan. 


Israelin ja Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin välille on kehittynyt selvä kaavio. 

Gazan arabit ampuvat raketteja Israelin puolelle, johon IDF vastaa ilmaiskuin. Tämä saa Egyptin ja YK:n toimintaan jännityksen alentamiseksi, mikä tehdään siten, että Qataria pyydetään avaamaan rahapussinsa nyörejä, mihin se suostuu.


Qatarin avustukset jatkuvat määräajan, mutta niiden loputtua rauhantila loppuu myös, minkä jälkeen sama järjestelmä uusiutuu automaattisesti. 

Kriitikot ovat – kuten Keinon toteaa – todenneet, ettei tämä järjestelmä eroa juuri mitenkään siitä, mitä maksetaan Mafian antamasta suojelusta. 


Tämä paljastaa myös sen, ettei Gazan kaistan kehittämiseksi ja sitä hallitsevan terrorijärjestö Hamasin muuttamiseksi ole olemassa käytännön suunnitelmia. 

(JP 11.08.2020)


06. Israelissa on toistuvasti esitetty vaatimuksia Hamasin terrorihallinnon lopettamiseksi Gazassa, mutta suhteellisen rauhantilan palatessa vaatimukset Gazan ottamiseksi Israelin valvontaan ovat hiljentyneet. 


Gideon Shaar mainitsi siitä muutama päivä sitten, mutta hallitukseen asti se ei ole yltänyt. Israelilla olisi ollut kultainen tilaisuus jatkaa operaatiotaan Gazassa kesäsodan aikana, mutta Netanyahun kantti ei sallinut niin ratkaisevan päätöksen tekemistä. 


Khaled Abu Toameh sanoo JP:n kolumnissaan, ettei Gazan kaistan eskaloituminen näytä mahdolliselta nykyisessä tilanteessa, kiitos siitä koronavirukselle. (JP 11.08.2020) 


07. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo totesi äskettäin, että Arabit ja israelilaiset puhuvat yhteisellä äänellä Iranista. 


”Lähi-Idän maat Persian lahdesta Israeliin tukevat aseviennin kieltämisen jatkamista” Pompeo twiittasi sunnuntaina. ”Se on elintärkeä niille kaikille. Arabit ja Israel puhuvat yhteen ääneen, jota Turvallisuusneuvoston tulee kuunnella”. 


Pompeon lausunto annettiin pian sen jälkeen, kun Gulf Cooperation pääsihteeri tri Nayef F M Alhajraf lähetti kirjeen YK:n turvallisuusneuvostolle tuen antamiseksi Iranin asevientikiellon jatkamiseksi.


”GCC pääsihteeri painotti sitä, että Iran on jatkanut tavanomaisten aseitten toimituksia sekä terroristien ja erilaisten järjestöjen ja ryhmien aseistamista koko alueella” todetaan GCC:n lausunnossa. 


GCC perustettiin v. 1981; siihen kuuluvat Saudi Arabia, UAE, Bahrain, Oman Kuwait ja Qatar. 

Lausunnossa todetaan, ”ettei ole sopivaa poistaa tavanomaisten aseitten vientikieltoa Iraniin ja Iranista, ennen kuin se hylkää tasapainoa häiritsevät toimensa alueella ja lopettaa aseiden toimitukset terroristeille ja hajanaisille järjestöille”. 


Kiina ja Venäjä ovat ilmaisseet voivansa käyttää veto-oikeuttaan UNSC:n lausunnon estämiseksi.  (JP 11.08.2020) 


08. Julkisuuteen vuotaneitten kuvien ja videoitten johdosta on aloitettu kyselyt. Oliko Beirutin satama-alueen alla maanalaisten tunnelien labyrintti? 


Hizbullah kieltää, että sillä oli mitään tekemistä Beirutin satama-alueen kanssa, vaikka yleisen käsityksen mukaan Hizbullah valvoi sitä täysin. 

Kysymyksenä on, käyttikö Hizbullah labyrinttiä aseiden salakuljettamiseen vai ihmiskaupassa, kuten venäläinen tietolähde olettaa. 


Libanonin armeija kieltää tunneliverkoston olemassaolon edes viitsimättä ensin tutkia julkisuuteen levinneitä videoita ja kuvia. Pelko on ilmeinen Libanonissa. 

Hizbullah tunnetaan tunnelien kaivamisen taidostaa; se oli kaivanut puolisen tusinaa tunneleita Israelin puolelle, joita IDF tuhosi. (JP 11.08.2020)


09. IAF:n toinen F-35i laivue hyväksyttiin viikon kestävien operatiivisten kuntoisuus-tarkastusten jälkeen operatiiviseksi sunnuntaina, kuusi kuukautta sen jälkeen kun se avattiin. 


Eteläisen laivueen 116. Lions-laivue sijoitetaan Nevatim lentotukikohtaan, ja se tulee osallistumaan IAF:n operatiiviseen aktiivisuuteen.


”Suoritettu operatiivinen kuntoisuustutkimus, jonka aikana sen jäsenet, koneen miehistö, kuten myös maassa toimiva henkilöstö, kävivät läpi 72 tuntia kestävän intensiivisen simulaation”, sanoi IAF:n edustaja.


Yksi skenario käsitti simulaation, jossa Israel joutui hyökkäyksen kohteeksi samaan aikaan kaikilla rintamalohkoilla.

”Kävimme läpi tilanteita ohjushyökkäyksistä, joissa testattiin kykyjämme hallita tilanne kunnolla” kertoi majuri E, laivueen tekninen upseeri. 


”Ohjusten osuessa laivueeseen se aiheutti tulipalon, joka aiheutti uhreja. Tutkimme päätöksentekoprosessia, hallintaa hyökkäyksen aikana ja kykyä säilyttää toiminnallinen jatkuvuus. Tässä vain yksi monista” hän sanoi. 


Israelin ensimmäinen F-35 laivue on ollut hyökkäystoiminnassa 2018, muutamia viikkoja sen jälkeen, kun se hyväksyttiin kyvyiltään operatiiviseksi, ja jatkaa toimintaansa useanlaisissa tehtävissä, kertovat ulkomaiset lähteet.  

(JP 11.08.2020)


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 

Jerusalem 18 -29; Tiberias 25 -36; Suolameri 27 -36; Eilat 26 -39 +C-astetta, aurinkoista huomenna hieman pilveilevää. Lämpötilat ennallaan.


Lisäys 12.08.2020


Likud antoi SV:lle uhkavaatimuksen: Joko äänestä vastaan ns. anti-Bibi lakiesitystä tai joudumme uusiin vaaleihin. 

SV:n johtaja Benny Gantz joutui sairaalaan selkäydinleikkauksen vuoksi. Hän pystyy seuraamaan ulkoisia tapahtumia sairaalasta, jossa hän joutunee olemaan ainakin seuraavan viikon ajan, eikä osallistu tärkeisiin äänestyksiin Knessetissä.  

(JP12.08.2020) 


Bibi sanoo, ettei hän ole pystynyt toteuttamaan lupaustaan ulottaa Israelin laki Juudeaan ja Samariaan, koska Trump ei ole sanonut tukevansa sitä. Pelkona Israelissa on, että Joe Biden voi voittaa vaalit, ja hän ehdottomasti vastustaa Israelin suunnitelmaa Juudeasta ja Samariasta sekä Jordanin laaksosta. 

(JP 12.08.2020) 


Israelin viimeisen koronavirus raportin mukaan tartunnan saaneita on 86 147, ohittaen Kiinan vastaavat luvut 84 712. Koronakeisari Gamzu arvioi, että ellei muutosta tapahdu, lähes täydellistä lukitusta joudutaan harkitsemaan. 

(JP 12.08.2020)


Koronasta huolimatta aliyah ulkomailta jatkuu Israeliin. Charter-lento Meksikosta toi Israeliin 230 uutta siirtolaista, heistä 50 new olim 150 Hanoar HaTzionista valmistuneita, jotka ottavat osaa MASA ohjelmaan, sekä MASA vapaaehtoisia. 

(JP12.08.2020)





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021