Torstai 21.05.2020

TORSTAI 21.05.2020
01. PA/PLO:n puheenjohtaja ilman mandaattia teki sen taas.

Hän uhkasi tiistaina ties monettako kertaa romuttavansa Oslon ja muut USA:n ja Israelin kanssa tekemänsä sopimukset, eikä katso enää olevansa sidottu niihin.

Korkea PA:n lähde kertoi median edustajille, että PA työskentelee aikataulun kimpussa, miten turvallisuusyhteistyö Israelin ja PA/PLO:n välillä toteutetaan uudessa tilanteessa. 

PA/PLO:n johto katsoi mittansa täyttyneen Netanyahun ilmoitettua päättäneensä jatkaa suunnitelman toteuttamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen sekä Jordanin Laakson liittämiseksi Israeliin.

Presidentti Trumpin rauhantiimin laatima ”vuosisadan sopimus” antaa mahdollisuuden Juudean ja Samarian osien liittämisen Israeliin, mikäli se tapahtuu Trumpin sopimuksen puitteissa.

Abbas täsmensi lausuntoaan myöhemmin todeten, että tarkoituksena on katkaista kaikki keskustelut ja neuvottelut Israelin virkailijoitten kanssa, mutta siirsi sen toteuttamista torstaina pidettävän Netanyahun ja Abbasin välisen keskustelun jälkeen.

PA:n virkailijat sanoivat, että turvallisuusyhteistyö jatkuu toistaiseksi, mutta PA:n laatimaa aikataulua sen lopettamiseksi käsitellään Bibin ja Abbasin tapaamisessa torstaina, eli tänään.

He tarkensivat kantaansa todeten, PA/PLO:n turvallisuusvirkailijat jatkavat toimintaansa Hamasia vastaan, joka pyrkii hyödyntämään epäselvää tilannetta Juudean ja Samarian arabien voittamiseksi tukemaan Hamasia.

PA/PLO julisti samoin turvallisuusyhteistyön lopettamisesta v. 2017 Temppeli-vuoren mielenosoitusten jälkeen vahvistaen asemiaan Hamasia ja PIJ:tä vastaan.

Jos PA/PLO toteuttaa uhkauksensa, Juudean ja Samarian arabien päiväkohtainen turvallisuus-, terveys-, hyvinvointi-, talous- ja muut kysymykset lankeavat täysin Israelin hartioille.
https://www.ynetnews.com/article/SJbeJx7oL,

02. YK:n nimittämä Lähi-Idän lähettiläs Nickolay Mladenov esitti vaatimuksen, että Israelin tulee luopua alueliitossuunnitelmistaan, koska ne rikkovat kansainvälistä lakia, sillä ne tulisivat sulkemaan neuvottelumahdollisuudet Israelin ja PA:n välillä.

Toiseksi Mladenov vaati turvallisuusneuvostoa toimimaan vastoin toimia, jotka ovat esteenä rauhanprosessin etenemiselle.

Pääministeri Benyamin Netanyahun tarkoituksena on aloittaa kabinetin keskustelut kesäkuun 1. päivänä Israelin itsenäisyyden ulottamiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja Jordanin Laaksoon.

YK:n lähettiläs Mladenov ”varoitti Israelin suunnitelman rikkovan vakavasti kansainvälistä lakia ja estävän kahden valtion toteuttamisen”, kuten hän kertoi asian YK:n turvallisuusneuvostolle.

”Israelin täytyy luopua liittämisuhkauksesta, ja PA/PLO:n johdon tulee aloittaa keskustelut uudelleen Lähi-Idän kvartetin, USA, Venäjä, EU, ja YK:n kanssa”.  Hän kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa tukemaan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vaatimusta yksipuolisia toimia vastaan, jotka voivat estää diplomaattisia ponnisteluja neuvottelujen uusimiseksi Israelin ja PA:n välillä.

UK:n turvallisuusneuvosto tuskin antaa sellaisen lausunnon, koska se edellyttää kaikkien 15 jäsenmaan hyväksymistä. USA on toistuvasti käyttänyt veto-oikeuttaan Israelia vahingoittavien päätöslauselmien torjumiseksi.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian totesi Länsirannan osittaisen liittämisen olevan vakava rikkomus, lisäten, että Ranska työskentelee EU-liittolaisineen laatiakseen yhteisen toimintasuunnitelman sen estämiseksi, ja rangaistus toimella varustettuna, mikäli Israel toimii vastoin sitä. https://www.ynetnews.com/article/HylSICMoI,

03. Kasvomaskia käyttänyt mies avasi tulen Jerusalemin itäosassa, haavoittaen mieshenkilöä ja toiseksi pientä 4-vuotiasta lasta haavoittaen häntäkin Issawiyan arabilähiössä tänä aamuna.
https://www.timesofisrael.com/liveblog-may-21-2020/.

Koneeni kuumenemisen vuoksi lopetan artikkelin tähän ja jatkan illalla, jos silloin viilenee tarpeeksi. Tässä on jatko-osa.

04.  Korkein Oikeus hylkäsi Natanyahun esityksen olla poissa sunnuntaina alkavan oikeudenkäynnin ensimmäisestä istunnosta ja esitti asianajajansa edustavan häntä.
5.  Tuhannet iranilaiset ovat lähettäneet Israelin ulkoministeriöön pyyntöjä avustuksen saamiseksi Israelista, toiset haluavat muuttaa Israeliin, toiset hakevat lääkintäapua vaivoihinsa. Muutaman päivän ikäinen liitto Netanyahun ja hänen kaksoisolentonsa Benny Gantzin välillä alkaa rakoilla.
Netanyahu vastusti Gantzin esittämän norjalaisen järjestelmän käyttöä todeten, että komitean täytyy ensin antaa lausunto asiassa, mutta sellaista komiteaa ei ole vielä perustettu. https://www.jpost.com/israel-news/netanyahu-upset-about-gantzs-behavior-628723, 
6. Tuhannet iranilaiset ovat kääntyneet Israelin ulkominiteriön puoleen pyytäen muuttoa Israeliin tai lääkintäapua Israelista. 
7. Unkari ja Itävalta kritisoivat EU:n ulkomaanasioitten johtajaa Josep Borellia kaksoismoraalin käyttämisestä Israelin asioissa. https://www.jpost.com/israel-news/hungarian-foreign-minister-israel-can-rely-on-us-in-the-eu-un-628844, https://www.jpost.com/israel-news/hungarian-foreign-minister-israel-can-rely-on-us-in-the-eu-un-628844,
8.  Petah Tikvassa 7-vuotias koulutyttö tuli kouluun lyhythihaisessa asussa. Hänet pakotettiin riisuutuman alusvaatteisilleen koululaisten pilkatessa koulutyttöä. https://www.jpost.com/israel-news/girl-forced-to-study-in-underwear-after-coming-to-school-in-a-dress-628698,
9. Iran lienee ainoa valtio maailmassa, jonka johtajat armeijaa ja mediaa myöten uhkaavat toista YK-maata tuholla ilman, että kansainvälinen yhteisö puuttuu asiaan. https://www.jpost.com/middle-east/iran-news/german-government-condemns-irans-call-to-destroy-israel-628803,
10. Entinen puolustusministeri Naftali Bennett kutsui Irania mustekalaksi, joka ulottaa lonkeroitaan naapurimaihin käyttäen niitä hyväkseen Israelia vastaan. Bennett sanoi Isrealin taistelevan näitä lonkeroita vastaan verisesti niiden lähettäjien lepäillessä mukavasti kotonaan lepotuoleissaan.
Netanyahu kutsui Iranin käyttämää taktiikkaa samaksi, mitä natsit käyttivät.
11. Tel Avivin Yliopiston tutkijat havaitsivat, että vaarallinen korvatulehdus oli 15 000vuotta sitten alueella asuvien ihmisten vaivana. Tämä vaiva jättää selvät merkit välikorvaan, joten sitä on helppo tutkia – myös 15 000 vuoden kuluttua. https://www.jpost.com/health-science/ear-infection-plagued-people-in-israel-15000-years-ago-study-finds-628702,
12. Iran on edelleen todellinen uhka cyber-hyökkäyksillään, ja Israelin turvallisuudesta odottavat Iranin pyrkivän kostamaan sen Persianlahden satamaterminaaliin tehdyn hyökkäyksen, josta syytetään Israelia. https://www.jpost.com/israel-news/cyberattack-replaces-multiple-israeli-websites-with-anti-israel-message-628787,
13. EU lupaa katsoa tarkkaan, mihin sen PA:lle myöntämät miljardit USD ovat hävinneet.
Ensimmäinen kerta, kun virkailija näyttää olevan tosissaan.
https://www.jpost.com/international/senior-eu-official-vows-to-look-deep-into-eu-funding-palestinian-terror-628708,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 28 – 37, Tiberias 22 -43; Suolameri 32 -45; Eilat 29 -44 +C-astetta, aurinkoista ja hellettä, huomenna puolipilvistä, lämpötilat laskevat.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en2.html,


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019