TIISTAI 14.04.2020

TIISTAI 14.04.2020
01. Presidentti Reuven Rivlinin SiniValkoisten puheenjohtajalle Benny Gantzilla antama mandaatti hätätilahallituksen muodostamiseksi umpeutui maanantai-iltana kello 24.00, mutta Rivlin oli näkevinään valoa tunnelin päässä ja jatkoi mandaattia edelleen keskiviikkoon kello 24.00 saakka.

Israelin hallituksen muodostaminen alkaa näyttää ”kissanpoikien pesemiseltä”, ja kuin kansan luottamuksen pettämiseltä vedoten aikapulaan, vaikka tosiasiassa kysymyksessä lienee enemmän henkilökohtaisten kaunojen purkaminen, jota toteutetaan Israelin kansalaisten kustannuksella.

SV:n Benny Gantz ja Likudin Benyamin Netanyahu (Bibi) eivät raporttien mukaan pystyneet tai halunneet kuroa eriäviä mielipiteitä yhteen mandaatin loppumisen aikana, vaan pyysivät Rivliniltä lisäaikaa, joka armollisesti jatkoi SV:n mandaattia kahdella päivällä molempien sankarien vakuutettua, että ”loppu on lähellä”.

Saatuaan lisäaikaa he päättivät miettiä asioita yön pimeinä hetkinä ja yrittää levätä ollakseen terävänä tiistaiaamuna keskustelun jatkuessa. Heillä on aikaa tänään 14.00 maihin sapattiajan valmistelujen alkamiseen saakka, sekä tiistaina sapatin loppuessa 18 00 aikoihin kello 24.00 saakka.

Todelliset erimielisyydet osapuolten välillä lienevät kuitenkin Korkeimman Oikeuden tuomarien valintamenettelyn ja komitean jäsenten valinta, jossa KO:n tuomarit nimitetään (he eivät ole kansan valitsemia). Bibille tällä on merkitystä, sillä KO voi estää hänen toimimisensa pääministerinä.

Toinen sovun löytämistä hiertävä kysymys on Jordanjoen laakson sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen (n.30 %) liittäminen Israeliin, mitä Gantz epäröi
kertomatta ilman sarvia ja hampaita, kannattaako hän niitä vai ei.

Gantz on vaatinut, ettei korruptiosta syytetty tai tuomittu henkilö vai toimia pääministerinä ja uhkaa Bibiä lailla, jolla tämä toteutetaan, ellei Bibi taivu. Knessetin puhemiehenä Gantzilla on mahdollisuus hyväksyttää sellainen laki.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Gantz-address-the-nation-hours-before-end-of-Gantzs-mandate-624558,
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/gantz-netanyahu-resume-talks-on-forming-national-emergency-government/,

02. Yair Lapidin Yesh Atid ja Moshe Yaalonin Telem-puolueitten erottua SiniValkoinen puolueesta, sen kansanedustajamäärä putosi 15; Likud edustajien määrän Knessetissä pysyessä 36. Tämän tosiasian luulisi vaikuttavan hallitusneuvotteluihin, mutta se ei näy raporteissa keskusteluista.

Tuoreen TV12 tiedustelun maanantaina julkistaman tuloksen mukaan puolueitten kannatuksessa on tapahtunut melkoisia muutoksia.

Gallupin mukaan Bibin johtama Likud saisi 40 edustajaa Knessetiin, ja sen johtama oikeistoblokki yhteensä 64 edustajaa Knessetiin, jos vaalit pidettäisiin nyt. SiniValkoisten kannatus olisi 19 edustajaa; Joint Arabilista saisi 15 edustajaa; Yesh Atid-Telem-puolueet saisivat 10 edustajaa; Shas 9; Yamina 8; UTJ 7; Israel Beitenu 7; Meretz 5 edustajaa.

30 vuotta Israelia hallinnut Labor-party häviäisi puoluekartalta kokonaan.
Laborjohtaja Amir Peretz vihjailee voivansa liittyä Likudin johtamaan blokkiin, mutta toisena vaihtoehtona on liittyminen SiniValkoisiin.
https://www.timesofisrael.com/amid-unity-talks-poll-predicts-40-seats-for-likud-and-a-majority-rightist-bloc/, DIRECT Polls gallupin tulokset: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278593?utm_source=spotim&utm_medium=spotim_recirculation, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278662,

03. Times of Israelin henkilökunnan laatimasta raportista poimitaan seuraavat:

- Raportin mukaan Israel laahaa perässä useista maista COVID19 testien määrässä/miljoona ihmistä. Terveysministeriön mukaan 9 459 testiä suoritettiin viimeisen 24 tunnin aikana, ilmoittamatta, koskeeko määrä laboratoriossa prosessoituja, vai epäiltyjen henkilöitten testituloksia.
- Israelia enemmän testejä/miljoona ihmistä ovat tehneet Australia, Portugal, Sveitsi, Saksa ja Italia.
- Yesh Atid-Telem toinen johtaja Yair Lapid pitää vääränä kutsua Bibin ja Gantzin välisiä neuvotteluja hätätilahallituksen muodostamiseksi ”ilman että niissä puututaan terveys-ja talouskysymysten kriisiin, mikä on kansan pettämistä”.
- Lapid sanoi myös, neuvotteluissa on mukana lauseke, jonka mukaan ”pidetään uudet vaalit, jos Bibi estetään muodostamasta hallitusta korruptiosyytösten vuoksi”. Hän kutsuu sitä ”immuniteettilaiksi”.
- Jerusalem johtaa edelleen eniten vahvistettujen tartunnan saaneiden määrää, joka on nyt 2 258. Kakkosena on pääosin ultraortodoksien asuttama Bnei Brak 2 053 tartunnan saaneella. Bnei Brak johtaa myös tilastoa suurimmasta määrästä tartuntoja/100 000 asukasta 1 051,21.
- Näitä seuraavat: Kiryat Jearim 682,5; Kochav Yaakov 662,64; Kfar Chabad 654,37; Efrat 599,92; Elad 594,33; Mitzpe Ramon 440.79; Migdal HaEmek 379.92; Or Yehuda 344,40, sekä Modiin Illit 323,81 tartuntaa/100 000.
Vastaava tartuntojen määrä Jerusalemissa on 246,89/100 000 asukasta.
- Yesh Atid-Telem puolueen toinen johtaja Moshe Yaalon syyttää Gantzia ”Netanyahun avustamisessa Korkeimman Oikeuden tuomion kiertämiseksi, vaikka hän sai mandaatin taistella korruptiota vastaan ja vahvistaa lakia”.
”Ei edes epidemia peitä luottamuksen ja häpeän kavaltamista” Yaalon julisti.
- 2 tuntia sitten Israelin COVID19 tartuntojen määrä oli 11 868.
Surmansa saaneiden määrä on 117; vakavassa kriisissä on 181 ihmistä, joista hengityskoneissa on 136; lieviä oireita kokevia ihmisiä on 168.
COVID19 tartunnasta selvinneiden määrä on 19.
- EteläKorea epäilee PohjoisKorean ampuneen tiistaiaamuna useita – luultavasti risteily- ohjuksia maan koillisosassa sijaitsevaan Kangwon provinssiin, kuten armeijan komentajan raportissa todetaan.
- PohjoisKorea on äskettäin testannut useita lyhyenmatkan ohjuksiaan ja muita aseitaan USA:n ydinkeskustelujen viivästyessä.
- Intia jatkaa kansallista COVID19 virustartunta sulkuaan – laajinta missään toisessa maassa julistettua – toukokuun 3. päivään, kertoi Intian pääministeri Narendra Modi. 1,3 miljoonaa ihmistä koskeva sulku päättyy tiistaina 24.00.
- Gazan kaistaa hallitseva terrorijärjestö Hamas ilmoittaa olevansa valmis periaatteessa aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa Gazassa pidätetyn 2 israelilaisen, Avrham Mengistu ja Hisham al-Sayed, vapauttamiseksi, ja 2 Gazassa kaatuneen IDF:n sotilaan, Oron Shaul ja Hadar Goldin, jäännösten palauttamiseksi.
Al Akhbar päivälehti sanoo saksalaisen välittäjän, joka johti Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja - 1000 terroristia yhtä IDF:n sotilasta vastaan – aloittaneen keskustelut osapuolten välillä.
https://www.timesofisrael.com/liveblog-april-14-2020/,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-ready-to-release-information-on-Israeli-prisoners-report-624597,

04. New Yorkissa yli 30 ihmistä, jotka kuuluivat laajaan haredi-yhteisöön, menehtyivät pessahin (pääsiäisen) ensimmäisenä päivänä.

Raportin mukaan muutamat hautajaiset pidettiin aikaisin perjantaiaamuna, jota diasporayhteisöt juhlivat toisena Jom Tov päivänä.

Hevra Kadisah jäsenet suorittivat hautajaisia kellon ympäri – joitakin ilman menehtyneen omaisten läsnäoloa epätavallisen tilanteen johdosta ja estääkseen hautaamasta heitä massahautoihin.
Menehtyneistä lähes kaikki asuivat haredi-yhteisöissä ympäri New Yorkia, mukaan lukien Boro Park, Williamsburg ja Crown Heights, sekä Money, Lakewood ja New Jersey.

Juutalaisen halachan mukaan hautajaisia saa suorittaa juhlan aikana, joskin sitä harvoin toteutetaan, paitsi erityissyistä johtuen, kuten nyt tapahtuu. https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278571,

05. Miksi Mooseksen patsas on asetettu näytteille USA:n Korkeimmassa oikeudessa? Mitkä ovat ne ainutlaatuiset siteet, jotka yhdistävät USA:n ja Israelin niin vahvasti? Miten kauan sitten ja miten noiden siteitten solmiminen tapahtui?

Näitä kysymyksiä tarkastelee Yoram Ettinger, entinen Israelin USA:n lähettiläs ja asiantuntija USA:n ja Lähi-Idän asiantuntija ja ”Boomerangi – taistellen Israelin hyväksi” merkkipäivän kunniaksi - Mayflowerin neljä vuosisataa sitten rantautuessa New World rannikolle v.1620 - mikä aloitti syvän siteen Amerikan kansan, juutalaisen kansan sekä Israelin valtion välille, ja on kehittänyt syvästi vaikuttavan erityislaatuisen projektin nimeltään ”1620 – 2020, 400-vuotispäivä USA:n - Israelin yhdysside”.

Kattava dokumenttisarja käsittää 9 videota, joka muodostaa syvällisen dokumentoinnin, jota ei ole koskaan ennen tehty.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278683,

06. Israelin maan ja sen juutalaisen kansan hyväksymisen äärilaitaa edustaa PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johtama Fatah, joka maanantaina julkaisemassaan lausunnossa väittää: ”Israelin miehitys on syynä koronaviruksen leviämiseen miehitetyssä Jerusalemissa”.

Fatahin vallankumousneuvoston jäsen Osama al-Qawasmi väitti lausunnossa seuraavaa: ”Miehityshallitus on helpottanut koronaviruksen leviämistä Juudean ja Samarian kaupunkeihin ottaessaan askeleita palestiinalaisia arabityöntekijöitä vastaan, jotka eivät täyttäne edes minimaalisia terveysvaatimuksia samaan aikaan tehdessään kaikkia turvallisuustoimia omia kansalaisiaan kohtaan”.

Qawasmi väitti edelleen, että Israel helpotti arabityöntekijöitten pääsyä Israeliin, mutta kieltäytyi suorittamasta testejä voidakseen löytää koronaviruksen heistä, ennen kuin heidät palautettiin PA:n alueille.

”PA/PLO:n arabit taistelevat kahta virusta vastaan: ensimmäinen on koronavirus, ja toinen on kolonialismi ja israelilainen rasismi, joka leviää kaikkialle israelilaisessa rasistisessa erottelu (apartheid) hallituksessa” Qawasmi väitti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278674,

Täytyy vain mielessään huokailla, kuinkahan kauan Israelin tulee kestää ja sietää keskuudessaan noita ”hengenvaarallisia elättejä, jotka muuttavat kaiken Israelin antaman avun ja avustukset rasismiksi ja juutalaisten yli-ihmisten suorittamaksi alistamiseksi” natsi Saksan esimerkin tapaan?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278644,

07. Ashdodin kuntarabbi Yosef Sheinin julkisti sunnuntaina kirjeen, kutsuen heitä, jotka rukoilevat juutalaisen halachan vaatimassa Minyassa (vähintään 10 miestä) vastoin Terveysministeriön antamaa ohjetta, sanoen, että sellaisen minyan rukouksen järjestäjät ovat juutalaisen halachan mukaan ”rodef”, henkilöitä, joiden aikomuksena on toisen surmaaminen.

Rabbi Sheinin sanoo tulleensa vihaiseksi, kuultuaan luotettavien todistajien todistamina, että muutamat järjestävät minyan-rukouksia vastoin tohtorien ohjeita ja väittävät täyttävänsä Toran antaman Lain rukouksesta ryhmässä.

”Ilmoitan täten, että sellaiset ihmiset toteuttavat rodef-lain, eivätkä toteuta Lakia – päinvastoin, he tekevät suuren synnin, joka voi viedä ihmishenkiä. Me rikomme sapattilakia vastaan, vaikka olisi pienikin mahdollisuus, että sillä pelastamme elämän. Jumalamme kehottaa rukoilemaan nyt eristyneenä” hän tulkitsee sekä Toraa että halachaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278637,

08. Pääministeri Netanyahu selvittää, ettei nyt ole aika helpottaa annettuja ohjeita eristäytymisestä ja muista rajoitteista.

”Globaalissa ja kansallisessa kamppailussa koronavirusta vastaan ei ole taukoja, kiivasta taistelua käydään täällä nyt onnistumisen ja häviämisen vaaran välillä.
EteläKorean hallituksen julkistaman tilaston mukaan muutamina viimeisinä päivinä 191 ihmistä, joiden uskottiin parantuneen täysin, testattiin positiiviksi”.

”Tämä osoittaa – jos se on totta – todellisuus on ajatustamme monimutkaisempi. On luonnollista ja inhimillistä palata normaali-elämään, mutta sodassa korona-virusta vastaan meillä ei ole vaihtoehtoja”.

Bibin ilmoittamien uusien ohjeitten mukaan hallitus hyväksyi seuraavat ehdot:
”Tiistaipäivän 17.00 lähtien torstaiaamuun 05.00 saakka ihmisten tulee pysytellä kotinsa lähiympäristössä, eikä kulkea lähiöstä toiseen eikä etenkään kaupungista toiseen kaupunkiin”.
”Leipomot ja chametz osastot supermarketeissa avataan torstaiaamuna, ja poliisit tulevat valvomaan massoittumisen estämistä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278657, https://www.timesofisrael.com/liveblog-april-14-2020/,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -22: Tiberias 13 -29; Suolameri 20 -30; Eilat 17 -29 +C-astetta, aurinkoista, huomenna puolipilvistä, lämpenevää.

Kinneretin vedenpinnan korkeus on vain 21 sm alle maksimikorkeuden.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021