SUNNUNTAI 23.02.2020

SUNNUNTAI 23.02.2020
01. Maailmalla leviävä ja nyt myös Israelissa havaittu Corona-virus epidemia on noussut uudelleen uutisaiheitten kärkisijoille.

Yksi niistä yhdestätoista israelilaisista, jotka olivat aluksessa aiemmin evakuoidun neljän jälkeen, sallittiin poistua Diamond Princess aluksesta Yokohaman satamassa, todettiin tutkimuksissa viruksen saastuttamaksi palattuaan Israeliin perjantaina.

Kaikki yksitoista israelilaista sijoitettiin 14-päivän karanteeniin Sheba lääkintä-keskukseen Tel HaShomeriin Ramat Ganissa.

Sheba-lääkintäkeskuksen tarttuvien tautien osaston johtaja Tri Gili Rebev Yochay sanoi tartunnan saaneen naisen olevan ”asymptomatic”, mikä tarkoittaa sitä, että hän on Covid-19 viruksen kantaja, vaikka ei tunne olevansa sairas.

Yochay painotti sitä, että kyseinen potilas testattiin negatiiviseksi ennen noustuaan koneeseen, jolla 11 israelilaista lennätettiin kotimaahansa. Yochai kertoo, että naispotilas kärsii kovasta paineesta uusien testien tulosten vuoksi, mutta että he ovat pyrkineet rauhoittamaan häntä ja hänen perhettään.

Kyseinen naispotilas oli läheinen ystävä yhdelle neljästä potilaasta, jotka testattiin positiivisiksi ennen lähtöään Japanista.
Yockay toteaa lakonisesti, ettei tämä tullut yllätyksenä, he ovat valmiit tähän, ovat odottaneet joutuvansa mukaan.

Sheban lääkintäkeskus asensi eristysosaston karanteeniin asetettuja israelilaisia potilaita varten, ja ”heidän paikkansa on täällä. Joka päivä yhä uusia ihmisiä sairastui laivalla virukseen, ja siksi kansallinen tehtävämme oli tuoda heidät takaisin kotimaahan” Yochay perustelee.
https://www.jpost.com/Israel-News/Israelis-cleared-to-return-from-Diamond-Princess-could-have-coronavirus-618328,

02. 180 israelilaista opiskelijaa asetettiin karanteeniin, kun ryhmä turisteja Etelä-Koreasta, jotka olivat vierailleet alueella, todettiin positiivisiksi Coronavirukselle palattuaan kotimaahansa 8-päivän Israelin vierailusta.

Ei tiedetä, saivatko he viruksen ennen vai jälkeen palattuaan kotiinsa, eikä sitäkään, tartuttivatko he viruksen israelilaisiin.

Terveysministeriö arvioi, että he olivat COVID-viruksen kantajia, jolla on 14 päivän itämis-periodi. Eteläkorealainen ryhmä liikkui Israelissa monessa kohteessa - Jerusalemin kirkoissa, Masadalla, Beershebassa, Kesareassa ja Hebronin patriarkkain mausoleumissa – tavaten satoja ihmisiä sen aikana. Israelilaisia, jotka tietävät olleensa kahden metrin etäisyydellä heistä eli 15 minuutin aikana, kehotetaan pysyttelevän omaehtoisessa karanteenissa keskiviikkoon saakka, jolloin incubation-aika umpeutuu.

Eilen havaittiin 90 opiskelijan, 60 heistä Kiryat Haimista ja 30 Beershebasta, olleen kontaktissa vieraitten kanssa. Tänä aamuna 90 opiskelijaa ja 10 opettajaa olivat vieraitten Masadan retken aikana olleet kosketuksessa heihin.

Bar Siman Tov sanoi järjestämässään lehdistökonferenssissa viruksen leviämisen pelossa: ”Potentiaali viruksen saamisesta turisteilta on suuri, ja jokainen, joka ei seuraa karanteeni-ohjeita ja varoituksia, vaarantaa kansan turvallisuuden. Pelkoon ei kuitenkaan saa antaa tilaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/180-Israeli-students-quarantined-after-coronavirus-exposure-618455,

03. COVID-19 virus heiluttelee jo kansainvälisiä suhteita. EteläKorean hallitus teki virallisen valituksen sen jälkeen, kun Israel kielsi lauantai-iltana ulkomaisten vieraitten pääsyn eteläkorealaiselta koneelta Ben Gurionin kansainväliselle lentokentälle.

Ulkoministeri Israel Katz sanoi Kan News TV-kanavalle: ”Ei ole muuta vaihtoehtoa. Kun on todellinen tieto pathogen-uhasta, velvollisuuteni on antaa ohjeet Ulkoministeriölle tukea Terveysministeriön antamia ohjeita”.

Lähes 200 ulkomaiden kansalaista estettiin pääsy Tel Avivin Ben Gurionin lentokentälle lauantai-iltana Korean Air KE957 Seoulin kansainväliseltä lentokentältä.

Koneessa olleet 12 Israelin kansalaisen sallittiin päästä koneesta, jonka lentäjille annettiin ohjeet parkkeerata kauaksi Terminaalin 3 ihmis-vilinästä. Israelilaismatkustajien passit tarkastettiin kentällä ja heidät kuljetettiin MDA:n ambulansseilla koteihinsa, jossa he joutunevat karanteeniin.

Koneen ohjaajia kehotettiin tankkaamaan koneensa, täydentämään ruokavarastonsa ja palaamaan kotimaahansa.
https://www.jpost.com/Israel-News/South-Koreans-refused-entry-to-Israel-over-coronavirus-fears-618419,

04. Eteläkorealaiskoneen pääsyn estämiseen lienevät vaikuttaneet tiedot COVID virus-tapausten nopeasta lisääntymisestä EteläKoreassa lauantaina.
Paikalliset terveysviranomaiset kertoivat tartuntatapausten määrän kaksinkertaistuneen 433:en, ja vahvistetut tiedot kertoivat, että 9 EteläKorean kansalaista oli testattu positiivisiksi palattuaan aiemmin tässä kuussa koteihinsa Israelista.

Israelin lentokenttäviranomiset sanoivat vaihtoehtoisten matkustus-järjestelyjen olevan tekeillä n. 150 EteläKorean kansalaiselle, joiden arvioitiin lähtevän kotimatkalleen Seouliin lauantai-iltana 22.00 aikaan.

Arviolta tuhatta EteläKorean valuutalla liikkuvaa matkustajaa Israelissa kehotetaan välttämään julkisia paikkoja ja pysyttelemään eristettyinä hotelli-huoneissaan, kunnes heille annetaan lisäohjeita.
https://www.jpost.com/Israel-News/South-Koreans-refused-entry-to-Israel-over-coronavirus-fears-618419, https://www.timesofisrael.com/seoul-protests-israels-turning-back-plane-18-koreans-have-virus-after-visit/,

05. Alla olevassa linkissä on Jerusalem Postin henkilökunnan laatima kartta, jossa esitetään COVID-19 viruksen levinneisyys tällä hetkellä maailmassa.

Ensimmäinen tapaus havaittiin joulukuussa Wuhanin kaupungissa Kiinassa Hubein provinssissa.
Tämän hetken virukseen positiivisiksi testattujen lukumäärä on 78 400 ihmistä, joista 2 459 ovat menehtyneet sairauteen.
https://www.jpost.com/International/Coronavirus-infects-people-around-the-world-Interactive-map-617807,

06. Israelissa harkittiin rajojen sulkemista viruksen leviämisen estämiseksi, mutta ilmeisesti se jätettiin ”hautumaan 14 päivän ajaksi”.
https://www.timesofisrael.com/health-ministry-signals-israel-could-close-borders-over-coronavirus/,

Italia määräsi tiukat ohjeet kohteisiin, joissa virustauti on enimmin saastuttanut ihmisiä.
Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti uusista tarkoista ohjeista lauantaina tautiin sairastuneitten määrän noustua 79, ja kahteen kuolon-tapaukseen maassa.

Tusinoittain kaupunkeja Lombardiassa ja Venetossa on suunnitelman mukaisesti asetettu karanteeniin. Arviolta 50 000 asukasta noilla alueilla kehotetaan pysyttelemään kodeissaan. Heitä kielletään siirtymästä alueelta toiselle ilman viranomaisten erikoislupaa.

Koulut ja urheilutapahtumat on peruutettu noilla alueilla, mukaan lukien sunnuntaiksi suunnitellut lukuista jalkapallomatsit.
Poliisi ja armeija saavat auktoriteetin tiukkojen ohjeitten noudattamiseksi.
Viranomaisten pelkona on, että virus on jo levinnyt näitten alueitten ulkopuolelle, mikä vaikeuttaa sen valvomista.
https://www.bbc.com/news/world-europe-51602007,

07. IDF:n sotilaat avasivat tulen kahta gazalaista henkilöä kohti heidän asentaessaan pommia turvallisuusaidan varteen. Hamasin mukaan 2 heistä saivat surmansa sotilaittenluodeista.

Tilanne alkoi Khan Younisin itäpuolella sunnuntaiaamuna, jolloin gazalaiset alkoivat soluttautua turvallisuusaivan viereen kotitekoisten pommiensa kanssa.
Pian tämän jälkeen toinen välikohtaus tapahtui IDF:n puskutraktorin mentyä turva-aidan taakse noutaakseen kaatuneitten ruumiit. Paikalle kokoontuneet gazalaiset yrittivät myös ensin noutaa ruumiit, ja he kivittivät IDF:n sotilaita ja puskutraktoria.

Hamas ilmoitti äskettäin aloittavansa uudelleen ns. ”paluumarssien” järjestämisen turva-aidalla perjantaista alkaen.
https://www.timesofisrael.com/health-ministry-signals-israel-could-close-borders-over-coronavirus/,

08. Iranilainen shia-muslimijohtaja Saeedi syytti presidentti Trumpia COVID-19 virustaudin puhkeamisesta Iranissa, että se oli hänen tapansa toteuttaa lupauksensa kostosta, jos Iran toteuttaa uhkauksensa tuhota Iranin kulttuurikohteita kostaakseen kenraali Qassen Soleimanin teloituksen.

Shiamuslimien pyhän Qomin kaupungin imaami Hojjat ol-Eslam Seyyed Mohammad Saeedi sanoi perjantaisaarnassaan: ”Vihollinen haluaa istuttaa pelkoa ismisten sydämiin, tekemällä Qomin turvattomaksi ja kostamalla kaikista kokemistaan tappioista. Trump tulee kuolemaan turhautuneena toivoessaan näkevänsä Qomin hävinneenä”.

Asiasta raportoi Radio Farda Iranissa. Faeedi on Qomin Imaami ja Masoumehin pyhätön valvoja.
Hän arvioi Trumpin iskeneen Qomiin, koska se on maailman shia-muslimien suoja, uskonnollisten seminaarien keskus ja kaupunki, jossa shiittien kilvoittelulähteet elävät.

Presidentti Donald Trump varoitti twiit-sivullaan tammikuussa, että jos Iran iskee Amerikan kansalaisiin tai Amerikan kohteisiin, USA iskee 52 kohteeseen (Iran otti 52 USA:n lähetystön jäsentä panttivangeiksi 1979) Iranissa, jotkut korkealla tasolla ja tärkeitä kulttuurikohteita Iranissa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iranian-cleric-blames-Trump-for-coronavirus-outbreak-in-Qom-618449,

09. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi Iranin vihollisten yrittäneen kylvää pelkoa Iranin äänestäjien sydämeen pelottelemalla COVID-19 viruksella. Iranin vaalit pidettiin 21.helmikuuta, jossa valittiin jäsenet maan 290 jäsenen parlamenttiin.

Sitä pidetään samalla litmus-testinä maan shia-hallituksen suosiosta. Hallitus ei ole vielä kertonut vaalien tuloksista.
Epävirallisten julkisuuteen vuotaneitten huhujen mukaan äänestys % oli 45, joka on alimpia vuoden 1979 Iranin shia-vallankumouksen jälkeen.

Iranin talous on kuralla USA:n asettamien Iranin vastaisten pakotteiden johdosta, joilla USA pyrkii saamaan Iranin tulemaan neuvottelupöytään 2005 JCPOA-sopimusten uusimiseksi, joita USA pitää epäonnistuneina.
USA vetäytyi pois sopimuksista 2018.
https://www.jpost.com/Middle-East/Irans-leader-says-enemies-tried-to-use-coronavirus-to-impact-vote-618476,

10. Uutisia Israelista ja muualta lyhyesti
- Saudien oppikirjat kutsuvat edelleen juutalaisia apinoiksi ja sioiksi. https://www.ynetnews.com/article/ry3rgaq7I,
- ItäJerusalemissa asuva musliminainen huusi allahu akbar yrittäessään puukottaa ohikulkijaa. Ihmiset estivät sen ja pitelivät häntä, kunnes poliisi saapui paikalle. https://www.ynetnews.com/article/HyPUOBamL
- Oikeuskansleri Avichai Mandelblit ilmoittaa kehottaneensa poliisia aloittamaan tutkimukset SiniValkoisten johtajan Benny Gantzin johtamasta yhtiöstä, joka menehtyi vararikkoon. https://www.ynetnews.com/article/BkVqMP2XI,
- Terveysministeriö uhkaa 7-vuoden vankeudella niitä, jotka jättävät huomiotta julkiset karanteenimääräykset COVID-19 viruksesta. 50 henkilön uskotaan toimineen vastoin ministerin asettamia ohjeita. https://www.ynetnews.com/article/S13xRSn7U#autoplay,
- Presidentti Trump pyrkii haalimaan evankelisia ja muita kristittyjä äänestäjiä USA:n vaaleihin, mutta hänen toimensa kristityille tärkeiden kohteiden suojelemiseksi ja merkityksen arvostamiseksi vaativat todellisia toimia lupausten ja sympatian asemesta.

Esimerkkeinä mainitaan Betlehemin Syntymäkirkko ja sen lähialueen kunnostustyöt, sekä sen ja muiden vastaavien kohteiden (Hebronin Mausoleumi) nimeäminen islamin perinnekohteiksi, vaikka islamilla ei ole mitään yhteyttä niihin, kuten lukuisiin muihin kohteisiin. https://www.ynetnews.com/article/SkFIq00u78,
- Israelin Ooppera pitää kiinni Placido Domingosta huolimatta häntä vastaan esitetyistä seksuaalisista lähentelyistä ja muista seksuaalisesti jännittyneistä tilanteista.
Domingo on 80-vuotias, ja peruuttanut esiintymisensä USA:ssa syytösten johdosta. Hän jatkaa edelleen Euroopassa, saaden yleisön hurmioituneet kättentaputukset Milanossa ja loppuunmyydyssä Berliinissä. Israelin Ooppera on silti hurmioitunut häneen.
https://www.ynetnews.com/culture/article/SJRRTnFQI,
- 16-vuotias ihmejuoksija, joka syntyi Guineassa LänsiAfrikassa, on mieltynyt Israeliin ja haluaa edustaa sitä olympialaisia myöten, mutta kansalaisuuden hän voi saada täytettyään 18 vuotta. Hän nimensä on enteellisesti Blessing Afrif. Israelissa hänellä on vakituisen asukkaan paperit, kuten hänen vanhemmillaan ja pikkusiskollaan. https://www.ynetnews.com/culture/article/rkI3Lp11m8#autoplay,
- Japanin ulkoministeriö kutsui Israelin Japanin lähettilään Yaffa Ben-Arin selvittämään, miksi Israel keskeytti kaikki lennot Japaniin, eikä päästä sen kansalaisia Israeliin. https://www.jpost.com/International/Japan-summons-Israeli-ambassador-to-protest-travel-ban-618485,
- Juutalaiset pakotetiin muuttamaan pois Alexandriasta 1950- ja 1960- luvulla, mutta Egyptin renovoitua Alexandrian kuuluisan synagogan 4 miljoonalla USD, 180 juutalaista palasi osallistuakseen sen vihkimiseen. Heitä meni tilaisuuteen Euroopasta, USA:sta ja Israelista viime viikolla. Se oli suurin juutalaisten tilaisuus Egyptissä vuosiin.

Tilaisuus oli täysin suljettu ulkopuolisilta terrorin pelosta, eikä juhlia näytetty maan TV:ssä. Egyptin turvallisuusjoukot valvoivat vihkijuhlaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/276369,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -12; Tiberias 10 -18; Suolameri 13 -21; Eilat 12 -22 +C-astetta, pohjoisessa sataa, muualla puolipilvistä; huomenna ja ylihuomenna sadetta monin paikoin, ehkä vain paikallisina.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019