TORSTAI 30.01.2020

TORSTAI 30.01.2020
01. Tiistaina 28.01.2020 julkaistusta Trumpin nimittämän tiimin laatiman ”Vuosisadan sopimuksen” sisällöstä lienee media tarjoamia julkaisuja kaikkien saatavilla, enkä aio tässä puuttua sen sisältöön sellaisenaan.
https://www.debka.com/mivzak/trumps-peace-map-15-israeli-enclaves-in-palestinian-state/,
Sen sijaan tarkoitukseni on tarkastella sitä toiselta näkökannalta, johon sopimusluonnos ei – viisaasti kylläkin - puutu juuri ollenkaan.
02. Muinaisen Israelin kuningaskunnan alueella ”Egyptin purosta suureen Eufratvirtaan ja Jordanian vuorilta Välimereen”, kuten Torah määrittelee maan rajat, asuu kaksi eri uskontoa tunnustavaa kansaa: Kahteen kilpailevaan haaraan hajaantuneet Muslimit ja Juutalainen kansa, joka sekin on hajaantunut useaan, toistansa hylkivään lohkoon, ja joitakin pienempiä ryhmittymiä.
Nämä kaksi uskontokuntaa ovat kuin tuli ja vesi, jotka eivät koskaan voi yhtyä, mutta voisivat elää rinnakkain, pysytellen kuitenkin tarkoin erossa toisistaan. Toran ilmoituksen mukaan Baalin (Allahin) kannattajilla on oikeus jäädä asumaan Israelin keskelle, jos ”he vannovat Israelin Jumalan Nimeen siinä, missä he aiemmin vannoivat Baalin nimeen”. (Jer12:16)
Tämä tarkoittaa, että heidän tulee luopua epäjumalan palvelemisestaan ehtona oikeudelle asua juutalaisten keskellä, tai Jumala tuhoaa sen kansan.
03. Israelin maassa asuvat muslimit väittävät olevansa alkuperäisiä asukkaita, ja pitävät juutalaisten muuttoa esi-isiensä maahan tunkeutumisena heidän perintöosaansa, heidän maansa varastamisena. (Hes36:1 -4)

Juutalaiset perustavat oikeutensa asumiseen maassa palaamisena Torassa heille luvattuun maahan, johon heillä on ikuinen perintöoikeus, mistä heidän profeettansa ovat välittäneet lukuisia ilmoituksia. (Hes11:15 -18)

04. Sopimuksessa pyritään määrittelemään Israelin maan rajat, jotka ovat olleet itälaidalla epämääräiset ja avoimet vihollisen yllätyshyökkäyksille ja solutukselle.

Jordan Joen laakson liittäminen Israeliin poistaa tämän vaarallisen tilanteen, ja täydentää puutteellisiksi jääneiden raja-alueiden turvallisuutta.

Tämän jälkeen voidaan katsoa, että Israelin maa on saatettu - Gazan kaistaa lukuun-ottamatta, joka vaatii omat toimensa – tunnustettujen rajojen ympäröimäksi yhtenäiseksi alueeksi, jonka omistusoikeutta ja itsenäisyyttä koskevia päätöksiä käsitellään Israelin sisäisinä asioina.

05. Sopimuksessa ei suoraan luvata eikä kielletä Palestiinan itsenäisen valtion muodostamista määrätyin ehdoin ja varauksin, joilla pyritään poistamaan ja estämään Israelin turvallisuutta vaarantavat tekijät.

Koska juutalaisten rakentamat yhteisöt pysyvät ennallaan, yhtenäisen ja jatkuvan arabivaltion muodostaminen repaleiselle maalle vaatii lukuisten siltojen ja tunnelien rakentamista, kysytään aiheellisesti, eikö olisi halvempaa maksaa heille tuntuva korvaus omaisuudestaan ja siirtää heidät omiensa keskelle, jossa on tilaa laajentua ja rakentaa?

Lisäksi juutalaisyhteisöjä palvelemaan rakennettu tieverkosto menee sotkuiseksi, kun tuleva tieverkko rakennetaan pääosin arabiyhteisöjen tarpeita varten.
Gazan laajenemisen turvaamiseksi Israel luovuttaa kaksi maa-aluetta Negevistä Egyptin rajan tuntumasta, jotka yhdistetään toisiinsa ja Gazaan Israelin alueelle rakennettavalla maantiellä.

Nämä kaksi maa-aluetta, joista toinen palvelee korkean teknologian rakentamista ja toinen maataloutta ja asutustoimintaa, on maanteineen erotettu Egyptin Siinain alueesta turvavyöhykkeellä, joka on Israelin valvonnassa.

Gazan kaista laajenemisalueineen muistuttaa Israelin valvonnassa rakennetta-vaa ansaa, joka vain odottaa laukeamistaan siihen koskettaessa, kuten myös arabi-alueen keskelle jätetyt juutalaisyhteisöt, joilla ei ole suojattua yhteyttä ulos.

06. Sopimustekstissä mainittu Palestiinan valtion aseettomuus oudoksuttaa. Onko jossain arabimaa, joka suostuisi luopumaan aseistaan? Eikö tässä tulisi toistumaan ”Gazan tilanne steroideilla”, mikä asettaisi valtaosan Israelin kansasta ja teollisuudesta jatkuvan uhan ja häirinnän alaisiksi?

Israelin turvallisuusjoukot etsivät ja löytävät jatkuvasti laittomia aseita ja aseverstaita toimiessaan Juudeassa ja Samariassa. On vaarallista toiveajattelua kuvitella, että arabit kokisivat äkillisen mielenmuutoksen.

Kuka pystyisi lopettamaan Iranin vaikutuksen voimistumisen Gazan alueella, kuten myös Juudeassa ja Samariassa? Kuka riisuisi aseista Hamasin, Islamic Jihadin, al-Qaidan ja monet muut terrorijärjestöt alueella? Kuka suojelisi erillisiä juutalaisyhteisöjä vihamielisen arabimeren keskellä?
https://www.timesofisrael.com/us-envoy-tells-jewish-leaders-a-palestinian-state-wont-happen-in-near-future/,

07. Kaiken kaikkiaan päällimmäiseksi nousee käsitys palestiinalaisten alueista muodostettaviksi hallinnollisia, autonomisia yhteisöjä, jotka ovat Israelin täydessä turvallisuusvalvonnassa, ja joiden ulkopolitiikasta vastaa täysin Israel.
Tämä tarkoittaisi myös rajavalvontaa, jota esitetään arabien käsiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275336,

08. Kolmen arabimaan, UAE:n, Bahrainin ja Omanin, osallistuminen Deal of the Cenrury paljastustilaisuuteen osoittaa, että jonkinasteista rakoilua on havaittavissa arabimaiden keskuudessa.

PA:lle aiemmin osoitettu tuki ja suosio heikkenee, ja arabimaat alkavat pahoitella mielessään, että karkottivat juutalaiset keskuudestaan. Myös Egypti osoittaa antavansa varovaisen tukensa sopimukselle, mutta Jordanian kuningas Abdullah II katsoo kuitenkin olevan turvallisempaa hänelle jatkaa entiseen malliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275336,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275333,

09. Israelissa vaaditaan yhä äänekkäämmin, että Jordan Joen laakso ja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt tulee liittää välittömästi Israeliin valtioon, mikä voitaisiin aloittaa ulottamalla niihin juutalainen laki.

Harmitellaan vain sitä, miksei sitä tehty Netanyahun 10 vuotta kestäneen pääministerikauden aikana, jolloin se olisi ollut helpompi toteuttaa.
Israelin lain mukaan liittäminen voidaan suorittaa hallituksen päätöksellä, mutta koska nykyinen hallitus on toimenpidehallitus ilman poliittista tukea, olisi turvallisempaa saada Knessetin päätös asiaan.

Rauhantiimin johtaja Jared Kushner arvioi, että liittämiskysymys olisi parempi hoitaa vasta maaliskuun 2. päivän vaalien jälkeen.
Hän antoi lyhyen viestin Abbasille: ”Tarjoa jotakin tai pidä suusi kiinni”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275334,

10. Entä Jerusalem, jonne Jumala asetti Nimensä, mitä siitä sanotaan?

”Hänen tullessaan lähemmäksi ja näki Jerusalemin, itki Hän sitä (suureen ääneen) sanoen: Jospa tietäisit sinäkin, mitä rauhaasi sopii, mutta nyt se on sinun silmiltäsi salattu”. (Lk19: 41 -42) Näin murehti Jeesus Israelin pääkaupungin kohtaloa.

Presidentti Trump tunnusti jo aiemmin Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pää-kaupungiksi, ja muutti USA:n lähetystön ja konsulitoiminnot sinne.
Tämä vahvistetaan Sopimuksessa ja esitetään, että PA:n arabit voivat perustaa pääkaupunkinsa Jerusalemin itäosan arabilähiöön, kuten Shuafat.

Temppelivuoren asema säilytetään ennallaan: Israel omistaa Vuoren, mutta islamin wagf huolehtii edelleen sen päivärutiinista. Juutalaisille ei vieläkään luvata oikeutta rukoilla Temppelivuorella, mitä juutalaiset hartaasti toivoivat.

Fatahin virkailijat sanoivat, että Mahmoud Abbas hylkäsi Shin Betin, Egyptin ja Saudi Arabian viestit olla kiihottamasta tilannetta nykyisestään.
Keskiviikkona poliisi pidätti Vuorella kaksi PA:n nuorta arabia heidän yritettyään puukottaa poliisiupseeria Vuorella ja sulki sen portit tunnin ajaksi estäen poistumisen ja sisäänkäynnin siksi ajaksi. Useita arabeja haavoittui.

Huomenna perjantaina voidaan odottaa mellakoita Temppelivuorella, mikä on tullut jo melkein tavaksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-braces-for-clashes-at-Al-Aqsa-on-Friday-as-tensions-rise-615929,

11. Pääministeri Netanyahu käytti tilaisuutta hyväkseen ja lensi Washingtonista Moskovaan informoidakseen presidentti Vladimir Putinia ”Vuosisadan Sopimuksesta”. Samalla hän tuonee kotiin Moskovassa pidätetyn Naama Issacharin, jonka Putin armahti.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Netanyahu-arrives-in-Moscow-meets-with-Vladimir-Putin-615926,

12. CIA:n entinen johtaja David Petraeus arvioi tilannetta Lähi-Idässä näin:
Qassem Soleimanin menetys oli Iranille todella raskas, jonka teloituksen johdosta Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah sanoo suunnittelevansa kostotoimia.

Puhuessaan INSS:n kansainvälisessä konferenssissa Petraeus selitti, että USA:n ja Israelin armeijoitten yhdistynyt mahti on palauttanut niiden pelottelu-voimaa siinä määrin, etteivät Iran ja sen proxi Hizbullah uskalla kiihottaa tilannetta, mutta voivat suorittaa rajoitettuja iskuja.
https://www.jpost.com/American-Politics/Retired-US-Army-commander-Iran-Quds-Force-not-the-same-without-Soleimani-615832,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -13; Tiberias 12 -18; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -22 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna ja ylihuomenna sadetta, viilenevää.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021