TORSTAI 23.01.2020

TORSTAI 23.0.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. ”Tämä on se päivä, jonka maailmankaikkeuden Herra, Luoja ja Ylläpitäjä on tehnyt”. Ylistäkäämme ja riemuitkaamme siitä, sillä Hän on hyvä, pitkä-mielinen ja suuri armossa.

02. Paikallisia sadekuuroja ennustettiin kaikkialla maassa keskiviikkoillaksi, kovia raesateita Tel Avivin keskustassa iltapäiväksi, peittäen kadut jäisellä sohjolla.

Torstaiksi ennustetaan puolipilvistä sateilta pohjois- ja keskiosissa Israelia.
Torstai-iltana raskaat sadepilvet siirtyvät pohjoisesta koko maan pituudelta aina Negevin erämaan eteläisimpiin alueisiin voimakkaiden tuulten ja mahdollisten ukkosmyrskyjen muodossa. Tulvavaroitukset ovat edelleen voimassa.

Lumisateet jatkuvat Hermonilla, ja heikompia lumisateita ennustetaan Golanin kukkuloiden pohjoisimmilla alueilla.

Paikalliset sateet jatkuvat voimakkaan tuulen kanssa lämpötilan laskiessa alimmilleen perjantaiaamuna koko maan alueella.
Sateet vähenevät päivän kuluessa, ja illaksi ennustetaan pilvetöntä säätä, mutta lämpötila pysyttelee alhaisena.

Sapattina taivas on osittain pilvien peitossa, mutta lämpötilat noussevat hieman. Yöaikaan ilma on epätavallisen kylmä koko maassa, mutta nousevat sunnuntaina auringon alkaessa lämmittää polvien raoista.
https://www.ynetnews.com/article/B1FmMCBbI,

03. Monet Holokaustin 75-vuotis-muistotilaisuuteen osallistuvien valtioitten pää-miehet seurueineen alkoivat saapua viikon alkuvaiheessa, mutta raskaan sarjan johtajat saapuvat tänään torstaina.

USA:n varapresidentti Mike Pence ja Venäjän presidentti saapuvat tänään, jolta Israel odottaa tervetuliaisina Moskovassa 7.5 vuoden vankeuteen tuomitun amerikkalais/israelilaisen naisen Naama Issacharin armahdusta, jonka äidin Yaffan Putin tapaa Jerusalemissa kiivaasta ohjelmastaan huolimatta.

Presidentti Putinia oli vastassa lentokentällä ulkoministeri Israel Katz, joka esitti toivomuksen reppuselkäläisen naisen vapauttamisesta. Venäjän ulkoministeriö raportoi olevansa lähellä tarvittavien dokumenttien valmistumista.

Muutamat kriittisesti HolokaustForumin kokoontumiseen ylellisine aterioineen ja kutsuttujen ympärillä liehakoivine journalisteineen muistuttavat, että niiden kutsut, jotka olisi pitänyt ensiksi huomioida, on tatuoitu heidän käsivarsiinsa, ilman mitään heidän tuskaansa lievittävää.

Vähintä, mitä heidän hyväkseen olisi voitu tehdä, olisi ollut kustantaa heidän matkansa Forumiin, ja majoittaa heidät konferenssipaikan lähelle pystytettyyn telttaan muistuttamaan: ”Me olemme täällä”.

Holokaustmuseon kutsutilaisuuden 780 arvohenkilöä varasivat enimmät istuinpaikat, jättäen vain 40 vapaata istuinta muille.
https://www.ynetnews.com/article/ryFUQ9BbL,

04. Presidentti Reuven Rivlin pyrki keskiviikkona järjestämänsä galapäivällisen aikana tyynnyttelemään muutamia soraääniä, kuten Puolan ja Venäjän välille syntynyt kiista, kumpi oli enemmän syyllinen Toisen Maailmansodan puhkeamiseen, todeten: ”Jätetään Holokaustin historia historioitsijoille”.

Rivlin selvitteli puheessaan: ”Tämä on historiallinen tilaisuus, ei vain Israelille ja juutalaiselle kansalle, vaan koko maailmalle. Tänään muistamme Holokaustin ja Toisen Maailmansodan uhreja, me kunnioitamme vapauden ja inhimillisen arvokkuuden voittoa. Huomenna kokoonnumme Yad VaShemiin muistaaksemme lupauksella: Ei enää koskaan”.

Presidentti Rivlin ei kuitenkaan malttanut olla antamatta pienen tykkäyksen Putinin suuntaan, joka muistutti, että kyllä Puolallakin oli oma osuutensa suursodan syttymiseen liittoutumalla natseihin ja antisemiitteihin.

Rivlin kehotti kaikkia johtajia lopettamaan Holokaustin uudelleen kirjoittamisen. Puolan presidentti Andrzej Duda, jota pyydettiin puhumaan Forumissa, kiitti kunniasta ja jättäytyi pois koko Forumista.
Putin puhuu myös tilaisuudessa.

”Yad VaShem on johtava keskus Holokaustin tutkimukselle ja opettamiselle, mitä historioitsijat ohjaavat. Historiallinen tutkimus on syytä jättää historioitsijoille.
Poliittisten johtajien rooli on muotoilla tulevaisuutta” Rivlin opetti.

”Aikana, jolloin yhä useampi (Holokaustista) selviytynyt poistuu keskuudestamme, tämä kokoontuminen on ilmaus yhteisestä antautumisestamme siirtää historialliset tosiasiat ja opetukset Shoasta seuraavalle sukupolvelle”.
https://www.ynetnews.com/article/r1dVOGL118#autoplay,

05. Ulkopuoliset tarkkailijat varoittelevat, että turhan suuri huomio Amerikan/ Israelin naisen tuomitsemiseen Moskovassa voi vahingoittaa valtioitten suhteita.

Toisaalta he myös muistuttavat, että Venäjä käyttää sitä hyväkseen saadakseen poliittista ansiota - luotettavista suhteista huolimatta, tai juuri niiden vuoksi.
Yksi sellainen aihe on suhteita pitkään hiertänyt kysymys kahdesta Ortodoksi-kirkon maaomaisuudesta Jerusalemin vanhassa kaupunginosassa.

Israelin oikeusministeriö myönsi joulukuun 30. päivänä, että Alexander Aukion omistusoikeus tulisi siirtää Venäjälle, kuten Maariv-lehden julkaisema dokumentti todistaa.

Venäjä on jo pitkään vaatinut Aukion omistusoikeutta, joka on erillinen Israelin pääkaupungin Venäläisestä Korttelista, jota Venäjä on myös vaatinut omakseen.

Alexander Aukio, joka kuuluu Venäjän Ortodoksikirkolle, ja jolla sijaitsevat Alexander Nevski Kirkko ja useita muita rakennuksia, on aivan Pyhän Haudan Kirkon läheisyydessä. Tsaari Alexander II osti alueen, jolle kirkko ja muut rakennukset rakennettiin vuonna 1859.

Vuoden 1917 Venäjän vallankumouksen jälkeen syntyi riita kahden venäläisen organisaation välillä, joilla on lähes identtiset nimet.

Ensimmäinen on Imperial Orthodox Palestine Historic Society, jonka johtaja vuodesta 2004 lähtien on Nikolai Gofman-Vorontsov, Saksan kansalainen, joka on juutalaista sukua.

Toinen on Imperial Orthodox Palestine Society, jonka puheenjohtaja Sergei Stepashin oli Venäjän pääministeri ennen Putinia, ja on Putinin liittolainen. Stepashin kutsuu kilpailevaa järjestöä vääräksi vaatien historiallista Aukiota omistukseensa viimeisen vuosikymmenen aikana.

Venäjän äskettäin eronnut pääministeri Dmitri Medvedev lähetti viranomaisia 2015 viimeistelemään omistusoikeuksien siirron, mutta Oikeusministeriö on vetänyt jalkojaan tekemättä päätöstä asiassa, paitsi pari viikkoa sitten.

Presidentti Valdimir Putin ja pääministeri Benyamin Netanyahu tapasivat toisensa työaamiaisella torstaiaamuna Netanyahun virkatalossa.
Yaffa Issachar, tuomitun tytön äiti, kuten myös Jerusalemin ortodoksikirkon patriarkka Theophilus III, joka järjesti Putinin ja Yaffan tapaamisen olivat osan aikaa mukana keskusteluissa.

Presidentti Putin vakuutti tytön Yaffa äidille, että kaikki tulee olemaan hyvin.
Putin pitää puheen Holokaustmuseon tilaisuudessa, ja palaa sen jälkeen kiireesti Moskovaan järjestelemään uuden hallituksen asioita.
https://www.jpost.com/Israel-News/Prime-Minister-Netanyahu-meets-with-Russian-President-Vladimir-Putin-615062,

06. Poliisi kiinnitti 10 000 poliisia valvomaan 47 korkean vieraan turvallisuutta Jerusalemin tukkoisilla kaduilla ja valtateillä sen ulkopuolella aiheuttaen mahdottomia liikenneruuhkia ja myös kitkeriä vastalauseita niitten taholta, joilla on kiire työpaikoilleen tai sovittuihin tapaamisin, mutta se kaikki on nyt nieltävä.

Jerusalemin ja Tel Avivin välinen valta tie suljettiin aina Putinin ja USA:n varapresidentti Mike Pencen saattueen tarvitessa sitä.
Poliisi kehottaa kansalaisia välttämään ajamista Jerusalemiin 09.00 -11.00 am välisenä aikana.

Iltapäivällä Pääkaupungin länsiosiin johtavat tiet suljetaan, kuten myös no-fly alueet lentokoneille ja droneille.

Illalla seremonioiden loputtua Yad VaShemissa liikennetukko alkaa uudelleen, mutta päinvastaiseen suuntaan, maailman johtajien kiirehtiessä Ben Gurionille alkaakseen kotimatkansa. Liikennesumat tuntuvat pitkälti Jerusalemin keskustan ulkopuolelle, mikä on huomioitava suunniteltaessa päivän ohjelmaa.
https://www.timesofisrael.com/jerusalem-braces-for-traffic-chaos-as-city-hosts-largest-ever-diplomatic-event/,

07. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky ansaitsee täydet pisteet luovuttaessaan delegaatiolleen varatut paikat Holokaustista selvinneille, joilla ei ollut pääsy-lippua. ”Nämä ihmiset ovat ansainneet kaiken kunnian” hän sanoi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274992,

08. Presidentti Putin ja pääministeri Netanyahu paljastivat yhdessä Leningradin (St. Petersburgin) puolustajien kunniaksi pystytetyn 8.5 m korkean monumentin Jerusalemissa.

Natsit piirittivät Leningradin kaupunkia 900-päivän ajan pystymättä valtaamaan sitä.
Piirityksessä kuoli 0.6 -1.5 miljoonaa venäläistä, eivätkä piirittäjienkään kärsimät tappiot olleet vähäisiä, vaikkei niitä mainita.
https://www.jpost.com/Israel-News/Unveiling-of-Leningrad-Siege-heroes-monument-in-Jerusalem-615067,

09. Ranskan presidentti Emmanuel Macron osoittautui varsin tuittupäiseksi – tai tyhmäksi – miten vain, vieraillessaan Pyhän Annen kirkossa keskiviikkona.

Macron häiriintyi Israelin polisien läsnäolosta siinä määrin, että hän komensi heidät poistumaan ”Ranskan maaperältä”, mikä osittain pitää paikkaansa, sillä Ranska pitää ranskalaisia kirkkoja lähetystöjen vertaisina.

”Menkää ulos” Macron komensi lisäten, ”Anteeksi vain, mutta teidän tulisi tietää säännöt. Kukaan ei syyllisty provokaatioon”.

Ranskan presidentti Jacques Chiracin vieraillessa 1996 Jerusalemin vanhassa kaupungissa, hän myös menetti malttinsa Israelin turvallisuusmiesten tunkeutuessa aivan lähituntumaan. Hän kieltäytyi astumasta sisään Pyhän Annen kirkkoon, ennen kuin turvallisuusmiehet poistuivat sieltä.
https://www.jpost.com/Breaking-News/French-President-Macron-confronts-police-in-Jerusalems-Old-City-614989,

10. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Macronin Ramallahissa – eikä Betlehemissä, kuten kerrottiin. Abbas esitti Macronille pyynnön, että hän tunnustaisi Palestiinan valtion 1967 sotaa edeltävillä tulitaukolinjoilla ja Jerusalemin sen pääkaupungiksi.

Haluaisin neuvoa BarAbbasia: Älä hullua yllytä, hän voi tehdäkin sen, ja mitä siten? Hänellä olisi konkurssikypsä valtio hoidettavanaan ilman EU/YK:n tukea.
https://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-to-Macron-We-look-forward-to-France-recognizing-Palestinian-state-615045,

11. Ranskassa suoritetun gallupin mukaan 57 % ranskalaisista ei tiedä, miten paljon juutalaisia murhattiin Holokaustissa; ja heidän materiaaliset vaatimuksensa Saksalle ovat alle 2 miljoonaa (USD?).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274987,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Ruotsalaisvihreitten ikoni Greta Thunberg, jota Meksikon presidentti kutsui nimellä brat, kuriton nulikka, syyttää maailman johtajia Davosin TalousForumissa, etteivät he rakasta lapsiaan tarpeeksi. Ehkä hän jäi kaipaamaan jotain, nyt häntä käytetään sumeilematta valvojiensa hyväksi.
https://www.wnd.com/2020/01/thunberg-accuses-world-leaders-not-sufficiently-loving-children/,

02. Egypti, joka pyrkii sovittamaan Gazan terrorijärjestöjen ja Israelin välillä, sanoo toimivansa kiinteästi saadakseen Hamasin aktivistit luopumaan pommeilla varustettujen ilma/vetykaasuryppäiden lähettämisestä Israelin alueelle.

Jos nuo eivät ole sotarikoksia, mitkä sitten? ICC:n pääsyyttäjä, missä luuraat?
Israel toimittaa luonnonkaasua Egyptiin, mutta antavatko terroristit sen jatkua? Jordanian parlamentti päätti, etteivät Israelin kaasutoimitukset sovi heille.
https://www.timesofisrael.com/egypt-said-involved-in-intensive-efforts-to-rein-in-hamas-end-balloon-attacks/,

03. Kolme gazalaista nuorta yrittivät suorittaa massamurhan israelilaisessa yhteisössä. He ehtivät mennä 400 metriä Israelin puolelle, ennen kuin IDF eliminoi heidät. He olivat Deir Al-Blah ”pakolaisleiristä”.

Nuorilla oli aseinaan kotitekoisia pommeja, veitsiä ja ruuvimeisseli. Lähellä oleva metsikkö houkuttelee yrittämään antaen näkösuojaa.
https://www.timesofisrael.com/idf-gazans-shot-dead-after-crossing-into-israel-were-planning-terror-attack/,

04. Venäjä sanoo, että ainakin 600 militanttia osallistuu hyökkäykseen Idlibissä, ja että Syyrian armeija menetti 40 sotilasta kaatuneina. Taistelu jatkuu.
https://www.haaretz.com/middle-east-news/syria/.premium-russia-says-40-syrian-fighters-killed-in-militants-attack-on-idlib-1.8437732,

05. Kiinan Wuhanin kaupungissa puhjennut coronavirusepidemia leviää ihmisestä toiseen, ja on jo ehtinyt Yhdysvaltoihin. Kiinan antamia lukuja uhreista (17) pidetään raskaasti liian alhaisina, todelliset luvut lienevät viisin-kertaiset.

Kiina sulki Wuhanin 11 miljoonan kaupungin kokonaan ulkopuolisilta ja keskeytti sen sisäisen julkisen liikenteen. Miljoonat kiinalaiset matkustavat lomille Lunar uudenvuoden alkamisen aikana, mikä vaikeuttaa viranomaisten varotoimia.
https://www.timesofisrael.com/china-closes-off-large-city-of-wuhan-to-stop-spread-of-deadly-virus/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -09; Tiberias 12 -17; Suolameri 14 -18; Eilat 12 -19 +C-astetta, pohjoisosissa sadetta muualla puolipilvistä; huomenna sateet leviävät etelään, sapattina uudelleen puolipilvistä. lämpötilat noussevat hieman.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019