SUNNUNTAI 19.01.2020

SUNNUNTAI 19.01.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Puolustusministeri Naftali Bennett julkaisi sapatti-iltana päätöksensä, jolla turvallisuusjoukkoja kehotetaan rajoittamaan vasemmistolaisen ”Anarkistit Muuria vastaan” aktivistiryhmän jäsenien Juudeasta ja Samariasta liikkumis-vapautta.

Bennet kehotti samassa päätöksessään turvallisuusjoukkoja ottamaan ”lujan linjan maan sisäisiä vihollisia vastaan”.

Bennett syytti ”Anarkisteja muuria vastaan”(anti-sionistinen ryhmä, joka perustettiin 2003 protestiksi Israelin suunnittelemaa turvallisuusaitaa vastaan Juudeassa ja Samariassa), kiihottamisesta viikoittaisiin provokaatioihin useissa palestiinalaiskylissä, mukaan lukien Bil´in, Na´alin ja Nabi Saleh.

Saamansa informaation johdosta – mukaan lukien IDF:n haavoittuneet veteraanit – ”väitetyn väkivallan päämääränä on vahingoittaa IDF:n sotilaita, tuhota omaisuutta ja aiheuttaa vakavaa tuhoa Israelin julkisille suhteille kaikkialla maailmassa”.

”Tämän tapaisia päätöksiä on aiemmin julkaistu vain juutalaisessa mediassa ”hintalappu-aktivisteja” vastaan, mutta nyt myös vasemmistolaisia anarkisti-aktivisteja vastaan” sanotaan puolustusministeriön toimiston lausunnossa.

Rajoitusmääräys koskee Jonathan Pollakkia, ryhmän perustaja ja Haaretz daily graafinen suunnittelija, joka on pitkäaikainen Israelin palestiinalaisia koskevan politiikan vastainen aktivisti.

Hänen ryhmänsä vastustaa Israelin rakentamaa turva-aitaa Juudeassa ja Samariassa sekä Israelin Gazasta erottavaa turva-aitaa. Pollak pidätettiin viime viikolla. Hän jätti väliin oikeistoryhmän häntä vastaan nostetun oikeusistuimen julistaman kuulemisen.

Oikeistolainen ryhmä nosti häntä ja kahta muuta aktivistia vastaan rikoshaasteen syyttäen heitä väkivaltaisten mielenosoitusten tukemisesta ja IDF:n sotilaitten ja Rajapoliisin upseerien haavoittamisesta protesteissa useiden vuosien aikana.

”Pollakin ohella kolmisen-kymmenen aktivistin liikkumisvapautta Juudeasta ja Samariasta tullaan rajoittamaan päätöksen johdosta”, kuten Haaretz raportoi.

Lausunnon perusteluissa todetaan, ”ettei kenelläkään ole oikeutta vahingoittaa kunnioitettuja IDF:n sotilaita ja maan turvallisuutta mielipiteen vapaan ilmaisun ja protestointioikeuden nimissä. On aika lopettaa näiden anarkistien halpa-hintainen provokaatio ja toimia lujasti maan sisäisiä vihollisia vastaan”.

”Heidän harjoittamansa sirkus on ohitse” Bennett totesi.
”Ensimmäistä kertaa todistamme johtavan poliittisen johdon seisovan sotilaitten rinnalla taistelukentällä”, sanoo haasteen tehnyt Ad Kan ryhmä.
https://www.timesofisrael.com/bennett-orders-radical-left-wing-activists-banned-from-west-bank/,

02. Oikeistolaisen Yamina-puolueen vaaliehdokas, entinen oikeusministeri Ayelet Shaked sanoo analyysissään nykyisestä tilanteesta ennen vaaleja:

”Viimeisissä vaaleissa ennustettiin yhteyshallituksen tulemista. Nyt on selvää, että ajatus yhteyshallituksesta on kuollut lopullisesti. Ei tule yhteyshallitusta”, Shaked analysoi TV-13 uutispaneelissa. Hän on Yaminan listassa ehdokas no 3.

”Israel menee kolmansiin vaaleihin vuoden sisällä, koska Netanyahun johtama oikeistoblokki epäonnistui söhertämään enemmistöä erimielisyyksien vuoksi oikeistosiiven, sekularistisen Israel Beitenun ja Haredi-ryhmittymien Shas ja UTJ
välillä”.

Netanyahun epäonnistuttua kolmesti ja SiniValkoisen kerran muodostaa vallan jakamista keskusta/vasemmiston ja oikeisto/uskonnollisten kesken nostivat esiin vaatimukset valtapuolueiden muodostamasta enemmistöhallituksesta, mutta nekin kaatuivat puoluejohtajien egoistisiin ja farisealaisiin vaatimuksiin.

Shaked yhtyi Bibiin siinä, että hän ”kehottaa Otzma Yehudit puoluetta lopullisesti hajaantumaan ja lopettamaan äänten tarpeettoman tuhlaamisen”.

Otzma Yehudin johtaja Ben Gvir kieltäytyy todeten, ”Netanyahu torpedoi oikeistohallituksen sillä, ettei hän siirtynyt sivuun, ja myös Shakedia todeten sapattina, että Shaked torjui minut ja koko perustuslaillisuuden, koska me emme ole uskonnollisen sionismin eliittiä. Yaminan johtajien Shaked/Bennett tulisi liittyä Gantz/Lapid johtamaan hallitukseen”.
https://www.timesofisrael.com/there-wont-be-a-unity-government-after-march-elections-shaked-says/,

03. Englannin Boris Johnsonin johtaman hallituksen suunnitellessa Hizbullahin julistamista kokonaisuudessaan terroristijärjestöksi, Israelin ulkoministeri Israel Katz ja USA:n ulkoministeri Mike Pompeo julkistivat lauantaina erilliset lausuntonsa, joissa he vaativat maailman valtioita seuraamaan Englannin esimerkkiä ja julistamaan koko Hizbullah-liikkeen terrorijärjestöksi.

Brittihallituksen talousministeri sanoi perjantaina, että hän liitti Hizbullahin terrorijärjestöjen listaan, mikä oikeuttaa sen tilien jäädyttämiseen.

Aiemmissa lausunnoissaan Englannin hallituksen päätös koski shia-järjestön sotilaallista siipeä. Hallituksen uusi päätös velvoittaa jokaista henkilöä ja instituutiota, joilla on tiliyhteys tai talouspalvelut Hizbullahiin, katkaisemaan ne tai joutua syytetyiksi lain rikkomisesta.

Englannin ulkoministeri Dominic Raab sanoi maansa päätöksestä toivovansa, että hän ”odottaa Saksan, Brasilian, Australian ja muiden maiden hallitusten, joiden kanssa hän on keskustellut, seuraavan Englannin esimerkkiä”.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Tweet-lausunnossaan: ”Kehotan kaikkia maita toteamaan Hizbullah terrorijärjestöksi, joka se on”.
https://www.timesofisrael.com/israeli-fm-us-top-diplomat-urge-more-countries-to-blacklist-hezbollah-entirely/,

04. Israelin oikeusministeri Amir Ohana sanoi lauantaina, että Knessetin puhe-miehellä Yuli Edelsteinilla on oikeus ja valta estää täysistuntoa äänestämästä komitean perustamiseksi, jonka tulisi harkita keskuudessaan pääministeri Netanyahun vaatimusta Knessetille myöntää hänelle immuniteetti, joka vapauttaisi hänet korruptiosyytteistä.

Edelstein on useitten vaatimusten ristitulessa, missä oikean ratkaisun löytäminen voi vaikuttaa hänen omiin tulevaisuuden suunnitelmiensa edistymiseen.

Edelstein sanoi näin: ”En hyväksy Knessetin lainopillisen neuvonantajan lausuntoa, mutta toimin sen mukaan”, mitä Ohana pitää mielenkiintoisena, ja sanoo odottavansa nyt, että Edelstein seisoo nyt sanojensa takana.
https://www.timesofisrael.com/justice-minister-knesset-speaker-should-block-vote-on-immunity-panel/,

05. Kolme ihmistä saivat surmansa kahdessa auto-onnettomuudessa myöhään lauantaina ja aikaisin sunnuntaiaamuna.

21-vuotias nainen sai surmansa nokkakolarissa valtatiellä lähellä Kfar Sabaa Sharonin alueen keskiosissa lauantaina. Onnettomuuden syytä ei vielä ollut selvitetty. Hänen ajamansa auto oli kääntynyt ylösalaisin, ja toisen auton etuosa oli pahoin vahingoittunut.

Lääkintähenkilöstön tultua paikalle he löysivät naisen makaamassa tiellä tajuttomana sisäelimiensä kärsittyä massiivisesta pettämisestä, ja he päätyivät julistamaan hänet kuolleeksi. Hän oli Ahlam Salama Kalansuasta.

Viisi muuta ihmistä haavoittui kolarissa, yksi heistä 11-vuotias tyttö; heillä ei ole hengenvaaraa.

Samariassa n. 30-vuotias mies sai surmansa sunnuntaiaamuna ajettuaan yhteen traktorin kanssa tiellä no 90 lähellä Mifgash HaBekaa levähdysaluetta. Hänet vedettiin ulos palavasta autosta ja todettiin kuolleeksi. Mies oli ItäJerusalemin asukas Mohammed Al-Ba´arani.

Liikenneonnettomuudet tiellä no 90 ovat nousseet hälyttävästi nostaen vaatimukset tien parantamiseksi kiireellisesti. Tiellä on ynetnews mukaan saanut surmansa 132 ihmistä vuosikymmenessä. Tie kulkee Israelin eteläkärjestä sen pohjoisimpaan osaan saakka seuraten itärajaa.

Lauantaiaamuna 22-vuotias mies sai surmansa hänen autonsa osuttua kivenmurikkaan Suolameren eteläosassa.

20-vuotias moottoripyöräilijä sai surmansa Tel Avivin eteläosassa ohiajavan auton osuessa hänen moottoripyöräänsä.

Vuoden 2019 aikana liikenneonnettomuuksissa sai surmansa 355 ihmistä ja 316 haavoittui, kertovat Liikenneministeriön tilastot; tänä vuonna jo 10 ihmistä.
https://www.timesofisrael.com/two-killed-in-separate-road-wrecks-overnight/,

06. Israel rakentaa pysyvän infrastruktuurin pohjoisen rajansa tuntumaan Libanonia ja Syyriaa vastaan, aluksi Libanonin rajalle.

Infrastruktuuri käyttää alansa kehittyneintä, ainutlaatuista teknologiaa, jonka tarkoituksena on identifioida tuleva maanalainen toiminta, jonka päämääränä on soluttaa terroristeja Israelin puolelle rajaa.

Vuosi sitten IDF:n aloittama ”Operaatio Pohjoinen Kilpi” paljasti kuusi tunnelia, jotka Hizbullah oli kaivauttanut Libanonista Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274762,

07. Israelin turvallisuusjärjestöt, poliisi, rajapoliisi ja vapaaehtoiset ovat kuumeisesti valmistautumassa operaatioon, jolle poliisi antoi nimen ”Tulevaisuuden kasvot”. Sillä tarkoitetaan Auschwitz-Birkenaun vapauttamisen 75-vuotismuisto-tilaisuutta, jota juhlistamaan Jerusalemiin saapuvat kymmenet maailman valtioitten johtajat.

Varsinaisia seremonioita edeltävää Holokaust forum, johon osa korkeista vieraista osallistuu.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee, osallistuu keskusteluihin ja seremoniaan, mutta hänellä on kiire Kremliin mennä hoitamaan uuden hallituksensa järjestelyjä edellisen erottua.

Israelissa jännitetään, armahtaako hän israelilaistytön Naama Issacharin, joka kärsii Moskovan vankilassa hänelle annettua 7.5 vuoden vankeustuomiotaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274763,

08. 22-vuotias juutalaismies Moshe Greenblatt joutui terroristin puukotuksen uhriksi Kiryat Arbassa lähellä Hebronia.

”Jumalan kiitos terroristin puukko katkesi, eikä hän pystynyt jatkamaan puukotuksiaan”. Greenblatt on sairaalassa ja sanoo voivansa niin hyvin, kuin olkaan puukotettu mies voi olla.

”On surullista, ettei juutalainen voi kävellä missä hän haluaa Israelin maassa, etenkään Hebronissa, joka kuuluu meille, eivätkä he tee mitään sellaisten hyökkäysten estämiseksi tulevaisuudessa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274741,

09. Holokaust Forumiin saapuvat vieraat ovat joutuneet kilpailemaan hotelli-huoneista, joita maassa yleensäkin on aivan liian vähän yli 4 miljoonan turistin vieraillessa vuosittain Pyhässä maassa.

Huoneita on jaettu ”ensiksi tilannut ensiksi saanut periaatteella”, paitsi muutamia poikkeuksia. Joittenkin maitten johtajat peruuttavat eri syistä johtuen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sai huoneen King Davidista, Englannin kruununprinssi Charles samoin. Vladimir Putin tyytyy David Citadel hotelliin.

Mattimyöhäisiä ovat USA:n varapresidentti Mike Pence ja kongressin edustajain-huoneen puhenainen Nancy Pelosi, jotka majoitetaan Crowne Plaza hotelliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274740,

10. Luonnonalueiden ja puistojen auktoriteetti varoittaa kansaa: Välttäkää menemästä joen penkoille ennen kuin vedenpinta on laskenut kokonaan.

Ennusteet lupaavat:
Sunnuntain keski- ja pohjoisosissa vesisadetta, jossain ukkoskuuroja, tuuli on kova ja lunta sataa Hermonilla.
Maanantaina vettä sataa yleisesti, etenkin keskiosissa, lunta Hermonilla, tulvia Jordanlaaksossa, Juudean erämaassa ja Suolameren alueilla.
Tiistaina paikallisia kevytsateita monin paikoin, lämpötila alenee reilusti.

Virkailijat varoittavat kävelemistä tai autoilemista kuivuneisiin joenuomiin, sillä äkilliset kaatosateet voivat ryöpytä holtittomasti uomia pitkin.
Retkeilijöitten tulee ilmoittaa virkailijoille, minne aikovat talsia, ja ladata kännykkänsä kaiken varalta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274735,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Teheran valmistautuu lähettämään oman satelliitin avaruuteen edellisen epäonnistuttua. Valmistelut etenevät hyvin.
https://www.timesofisrael.com/after-failed-launch-last-year-iran-preparing-to-send-satellites-into-space/,

Iran varoittaa IAEA:ta seurauksista Euroopan alkaessa luopua JCPOA-sopimuksesta.
https://www.timesofisrael.com/iran-warns-of-repercussions-for-iaea-over-european-moves/,

Ainakin 60 ihmistä sai surmansa Houthi-kapinallisten hyökättyä Jemenin armeijan leiriin. https://www.timesofisrael.com/at-least-60-reported-killed-in-houthi-attack-on-yemen-army-camp/.

USA:n ulkoministeri asetti sanktioita iranilaiselle kenraalille Hassan Shahvarpourille, joka massamurhasi 148 avutonta protestoijaa.
https://www.timesofisrael.com/us-sanctions-iranian-general-over-bloody-crackdown-on-protests/,

02. Beirutissa jatkuvat libanonilaisten protestoijien ja poliisin väliset verisiksi kehittyneet yhteenotot. Ainakin 220 ihmistä haavoittui molemmin puolin lauantaina 3 kuukautta kestäneissä protesteissa.
https://www.timesofisrael.com/hundreds-injured-as-fierce-protests-rock-beirut-amid-simmering-crisis/,

03. Presidentti Donald Trump sanoo teloitetun iranilaisen kenraali Qassem Solaimenin käyttäneen rumaa kieltä puhuessaan USA:ta, ja varoitti Ali Khameneita varomaan sanojaan puhuessaan kansalle.
https://www.timesofisrael.com/hundreds-injured-as-fierce-protests-rock-beirut-amid-simmering-crisis/,

Iranin puolustusministeri Amir Hatami varoittaa puolestaan USA:ta, että iskut tukikohtaan Irakissa, jossa oli amerikkalaisia sotilaita, oli vain varoitus.
https://www.timesofisrael.com/iran-missile-attack-on-us-base-in-iraq-just-a-warning-dont-test-us/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -11; Tiberias 12 -16; Suolameri 14 -20; Eilat 11 -20 +C-astetta, pohjoisessa sataa, muualla puolipilvistä, maanantaina ja tiistaina sadetta. Lämpötila alenee huomattavasti.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021