TIISTAI 10.12.2019

TIISTAI 10.12.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Benny Gantz (SiniValkoinen) ja Benyamin Netanyahu (Bibi) tapasivat toisensa maanantaina, mutta ainoa kysymys, josta he pystyivät päättämään, oli vaalien järjestämisen päivämäärä:

Israelin kolmannet vaalit vuoden kuluessa pidetään maaliskuun 10. päivänä, mutta koska se on Purim-juhla, vaalipäiväksi sovittiin 02.03.2020.

Knessetin puhemies Yuli Edelstein päätti pidättää vaaleja koskevan lain äänestystä keskiviikkoon antaakseen viimeisen mahdollisuuden hallituksen muodostamiseksi ennen puolta yötä keskiviikkona.

Viimeinen kärhämä Gantzin ja Bibin välillä käytiin eilen Gantzin vaatiessa, että Bibi luopuu ”toivottamasta” yrityksestään saada immuniteetti todeten, että ”Israelin kansan tulee saada tietää, mitkä ovat Bibin todelliset aikeet”.

Netanyahu ei vain torjunut vaatimusta, vaan kutsui Gantzin tarjousta ”tyhjäksi ja läpinäkyväksi juoneksi” kehottaen sen sijaan Libermania (Libi) neuvottelemaan, laajentaen kehotuksensa koskemaan myös SiniValkoisia. Bibi tarjosi Libille uskontoa ja valtiota käsittelevät asiat sekä pääministerin vuorottelua.

Liberman kuitenkin hylkäsi Netanyahun tarjoukset, haluten uusia vaaleja, joissa hänen Israel Beitenu-puolueensa voi gallupien mukaan hävitä poliittiselta kartalta.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Blue-and-White-Likud-agree-on-third-election-date-March-2-610339, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272951,

02. EU:n 28 jäsenmaan ulkoministerit kokoontuvat uudelleen Brysseliin 20.01.2020 modifioidakseen Israelia ja PA/PLO koskevaa politiikkaansa, raportoi Associated Press maanantaina.

”Jos haluamme edistää kahden valtion periaatetta, meidän tulee avustaa ja rohkaista molempia osapuolia aloittamaan vakavat ja luotettavat neuvottelut, joita ei nyt käydä” totesi EU:n uusi ulkomaan asioitten uunituore johtaja Josep Borrell puhuessaan journalisteille ulkoministerien kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen.

Borrell lupasi ulkoministerien keskustelevan syvällisesti tilanteesta Lähi-Idässä tavatessaan toisensa tammikuun 20. päivä 2020.

Israelin TV-kanava 13 raportoi Luxenburgin ulkoministeri Jean Asselbornin kehottaneen ”kaikkia EU:n jäsenmaita tunnustamaan Palestiinan valtion”, vastavedoksi USA:n ulkoministeri Mike Pompeon äskeiselle ilmoitukselle, ”ettei USA pidä Israelin rakentamia juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa laittomina”.

EU:n omaksuman kannan mukaan ”minkä tahansa rauhansopimus tulisi rakentaa kahden valtion periaatteen pohjalle”. EU tuomitsee ”kaikki Israelin suorittamat rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa kansainvälisen lain mukaan laittomina”.

(EU ei sen sijaan tuomitse PA/PLO:n arabien rakentamista Juudeassa ja Samariassa, vaan päinvastoin innostaa siihen ja tukee sitä rahallisesti. Onko tämä EU:n periaatteen mukaan tasapuolista?)

Asselborn valitti Borrelille lähettämässään kirjeessä, että ”kahden valtion periaatetta hajotetaan pala palalta, päivä päivältä, ja siksi on aika harkita Palestiinan valtion tunnustamista”.

Asselborn selitti, ”ettei EU:n tunnustus Palestiinan valtiosta ole tarkoitettu suosion osoitukseksi eikä avoimeksi sekiksi, vaan Palestiinan kansan oikeuden tunnustamiseksi omaan valtioon, eikä mitenkään Israelin vastaiseksi”.

PA/PLO:n virkailijat ovat painostaneet valtioita tunnustamaan Palestiinan valtion ohittaen sillä kaikki ponnistelut kahdenkeskisistä neuvotteluista.

Muutamat Euroopan valtion ”ovatkin niin tehneet, mutta sillä on ollut vain symbolinen merkitys ilman diplomaattista arvoa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272945.

03. PA:n pääministeri Mohammad Shtayyeh sanoi maanantaina, että ”USA:n kongressin alahuoneen antama tuki kahden valtion periaatteelle on kansainvälisen lain mukainen” puhuessaan PA:n hallituksen kokouksessa Xinhua News raportin mukaan.

Shtayyeh sanoi Washingtonin hallituksen kaivavan maata kahden valtion periaatteen alta, viitaten ulkoministeri Mike Pompeon äskeiseen lausuntoon, jossa hän totesi, ettei USA enää näe juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa kansainvälisen lain mukaan laittomina.

USA:n kongressi hyväksyi perjantaina Alan Powenthalin (D-CA) esittämän ja 192 Demokraattisen puolueen jäsenen tukemana lain äänin 226 -188. Sitä edelsi kahden lisäyksen hyväksyminen, joilla saatiin valtapuolueiden vaatimus tasapuolisuuden toteuttamisesta.

Päätöslauselman lisäyksissä vahvistetaan USA:n sotilasapu Israelille, ja vaaditaan inhimillisen tuen antamista PA/PLO:n arabeille, jonka Trump poisti.

Päätöslauselmassa ilmaistaan USA:n tuki kahden valtion tuesta Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa, sekä varoitetaan Israelia luopumaan alueiden liittämisestä Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272947,

04. Israelin yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan julkisti maanantaina päätöksensä, jolla rajoitetaan PA:n nimittämän ”Jerusalemin kuvernöörin” toimintavapauksia Israelin pääkaupungin alueella.

”Kuvernööri” Adnan Ghaith kutsuttiin maanantai-iltana Jerusalemin aluepoliisin keskusvirastoon, missä hänelle ojennettiin päätös toimien rajoittamisesta.
Erdanin päätös koskee Ghaithin toimia henkilökohtaisesti, mutta se tuskin rajoittaa tai estää tilaisuuksien pitämistä, joista on sovittu aiemmin.

Kielto Ghaithin toimintojen rajoittamisesta on ainutlaatuinen ja henkilö-kohtainen hänen roolistaan toimia PA:n nimissä Israelin valtion alueella, ja PA:n rahoittamissa tilanteissa.

Ghaith on osallistunut useisiin tapauksiin ja monien tilaisuuksien rahoittamiseen, joista muutamat on kielletty Yleisen Turvallisuusministeriön toimesta, ja joista muutamia on tutkittu poliisin toimesta.

Ghaith osallistui USA:n/Israelin kansalaisen Issam Aqelin sieppaamiseen PA:n toimesta, ja hänen laittomaan pidättämiseensä pitkähköksi ajaksi. Häntä syytettiin maan myymisestä juutalaiselle. Asia on Poliisin tutkinnan alla.
Aqel vapautettiin lopulta USA:n painostuksen ansiosta.

Erdan vakuuttaa ”toimivansa voimalla jokaista vastaan, joka pyrkii haastamaan Israelin itsenäisyyden Jerusalemista. PA toimii jatkuvasti saadakseen otteen Jerusalemin itäosaan, ja henkilökohtaisen kiellon antaminen on osa tärkeää taistelua sen estämiseksi”.

Erdan sanoo toimivansa lain säätämiseksi, jolla laittoman toiminnan harjoittamisesta voidaan tuomita viiden vuoden vankeusrangaistukseen.
”Meidän tulee toimia aktiivisesti estääksemme vihamieslisten elementtien pesiytymisestä Jerusalemiin operoidakseen sieltä Israelia vastaan”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272933,

05. Amerikkalais/israelilainen viiden lapsen harediäiti Bracha Beatie Deutsch (Rabin) on harjoitellut tiiviisti voidakseen kilpailla Israelin edustajana naisten maratonilla Tokion Olympialaisissa.

Hänen toiveensa näyttävät romuttuvan Olympialaisten järjestäjien päätettyä siirtää sunnuntaiksi suunnitellut naisten maraton-kilpailut lauantaiksi. Beatie teki päätöksensä saatuaan tiedon, että kisojen viimeinen laji, naisten maraton, juostaan sunnuntaina, mikä nyt näyttää muuttuvan.

Järjestäjien mukaan muutos aiheutui kilpailupaikan muutoksesta.
Deutsch voitti Tel Avivin maratonin ollessaan raskaana 7. kuukaudella pitkään mekkoon pukeutuneena. Hän voitti 2018 Jerusalemin maratonin, mutta kirjoittaa peruuttaneensa Maailman Mestaruuskisat ja useita muita, koska hänen uskontonsa kieltää kilpailemisen lauantaina (sapattina).
Hän ei kuitenkaan hellitä.

”Jatkan treenaamista ja pusken mahdollisuuksieni rajoille yrittääkseni tulla valituksi. Huolimatta siitä, voinko kilpailla tai en, en luovuta vielä. En hellitä helposti, olen luoteeltani taistelija. Teen kaikkeni saadakseni kilpailupäivän muutetuksi”.
Hänen ortodoksijuutalainen vakaumuksensa pakottaa hänet kilpailemaan pitkässä mekossa, yli kyynärpäiden ulottuvissa hihoissa ja pääliinassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272954,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Belgia vaatii virallisesti, että YK:n alainen UNESCO poistaa Aalst Karnivaalit
”Maailman Perinne” listastaan niiden harjoittaman antisemitismin vuoksi.

Aiheen UNESCO:lle lähetettyyn vaatimukseen karnivaalien poistamiseksi järjestön laatimasta ”Inhimillisyyden käsittämättömän kulttuuriperinteen” listasta antoi edellinen julkaisu, jossa esitettiin irvistäviä juutalaisia pitäen USD käsissään ja rotta olkapäillään.

UNESCO:n kansainvälinen komitea ”uskomattoman (räävittömän) perinteen säilyttämiseksi” äänestänee Aalst karnevaaleista seuraavassa kokouksessaan.

Juutalaisia häpäisevät piirrokset mainoksissa herättivät kiivaita vastalauseita juutalaisten keskuudessa, mutta myös UNESCO:ssa, kutsuen niitä ”rasistisiksi ja antisemitistisiksi”

Karnevaalien puolustajat viittaavat, että perinteen mukaan ”ne edustavat kärjekästä huumoria, aiheiden ivatessa kaikkia uskontoja ja uskomuksia”. (epäilyttävästi kuitenkin ohittaen muslimeja esittävät karikatyyrit)

Belgian esityksen hyväksyminen komiteassa edellyttää lähes yksimielistä äänestystä, minkä ei uskota toteutuvan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272952,

02. Iranin Vallankumouskaartin (IRGC) komentajan Hossein Salamin korkea neuvonantaja Morteza Ghorbani uhkasi Israelia maanantaina julkistamassaan lausunnossa vastauksena Israelin ulkoministeri Israel Katzin lausuntoon, jossa hän pitää Israelin hyökkäystä Iraniin mahdollisena.

”Jos Israel tekee virheen, ehkä jopa kaikkein pienimmänkin Irania vastaan, me tulemme tuhoamaan Tel Avivin Libanonista käsin tuhkaksi” Ghorbani uhosi Iranin medialle, jota Yedioth Aharonot siteerasi.

”Iran ei tavoittele ydinaseita tai niiden omistamista, ja Israel on liian pieni tehdäkseen virheen meidän kanssamme”.

”Taistelijoittemme sormet ovat liipaisimella ylimmän kaitsijan Ali Khamenein käskystä. Jos johtaja antaa komennon hyökätä Israeliin ohjuksillamme – sionistit nostavat kätensä ylös ja antautuvat”.

Ghorbanin kommentit julkaistiin Israel Katzin italialaiselle Corriere della Sera antaman lausunnon jälkeen, jossa Katz tunnusti sotilaallisen operaation olevan pöydällä. ”M emme tule sallimaan Iranin saada ydinaseita, ja jos meidät pakotetaan siihen ilman muuta mahdollisuutta – me myös vastaamme sotilaallisella voimalla”.

”Jos Iran ylittää punaisen varoitusviivan, se tulee kohtaamaan yhdistyneen ja lujan rintaman, jossa ovat mukana USA, Saudi Arabia, ja UAE, jotka iskevät Teheraniin sadoilla ohjuksillaan”.

Syyskuussa Iranin korkea sotilasjohtaja esitti Israelia kohtaan tyypillisesti liioitellun uhkauksen: ”Jos Israel tekee strategisen virheen, sen tulee koota Tel Avivin pirstaleet ja osat Välimeren alimmista syvyyksistä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272938,

03. Chilestä Antarktikaan matkalla ollut Hercules-rahtikone, jossa oli 38 matkustajaa, ilmoitetaan kadonneeksi, 17 henkilökuntaan kuuluvaa, loput 21 matkustajia.
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-50723907.,

04. Sekkitasavallassa Ostravassa yksityinen pyssymies avasi tulen sairaalan traumahuoneen odotustilassa, surmaten kuusi ja lopulta ampuen itseään päähän. Osa sairaalasta suljettiin, kunnes tilanne saatiin selvitettyä.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50725840,

05. New Zealand, Uuden Seelannin Valkoiselle Saarelle menneet pelastajat tuhoisan tulivuorenpurkauksen jälkeen kuvasivat näkymää kuin Chernobylissä.

”Kaikki oli paksun tuhkan peitossa” kertoi Russel Clark TVNZ uutisissa.
Saarella oli purkaushetkellä 47 ihmistä, ja TV:ssa herätettiin kysymys: Miksi heidän sallittiin mennä sinne, vaikka varoituksia oli annettu keskinkertaisesta vakavaan uhkaan.

Viranomaiset varoittavat toisesta purkauksesta samansuuruisesta tai lievemmästä.

Kuusi ihmistä todettiin kuolleiksi, ja 8 muun pelätään myös kuolleen. 30 muuta ovat saaneet eriasteisia palohaavoja.
https://www.bbc.com/news/world-asia-50723352,

06. USA:ssa kongressin demokraattien yritykset presidentti Trumpin syyttämiseksi etenevät puhenaisen Nancy Pelosin epävarmassa ohjauksessa. Hän kehotti demokraatteja laatimaan syytteitä käsitteleviä artikkeleita Mediaan, joissa Trumpia syytetään voiman väärinkäyttämisestä ja kongressin toiminnan estämisestä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272940,

07. Uudessa Seelannissa todettiin 109 000 salamaniskua yhtenä päivänä ennen vulkaanista purkausta, kaikkiaan rekisteröitiin 300 000 sähköistä purkausta/pv. https://strangesounds.org/2019/12/coincidence-109000-lightnings-strike-over-new-zealand-one-day-before-white-island-deadly-volcanic-eruption-300000-discharges-on-the-same-day.html,

08. USA:ssa koettiin maanantaina lukuisia optisten kaapeleitten katkaisemisia maanantaina puolipäivän jälkeen US itäistä aikaa.

Tapahtumaa pidetään sabotaasina, joka aiheutti laajan Combast verkoston osittaisen sulkeutumisen ja internetin liikennehäiriöt eri puolilla maata. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/sabotage-multiple-fiber-optic-lines-cut-comcast-major-outages,

SÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 08 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 16 -23; Eilat 16 -25 +C-astetta, pohjoisosissa pilvistä ja sadetta, huomenna puolipilvistä, hieman lämpenevää.

Tilanne Turkin ja Kreikan välillä osoittaa jännityksen nousemista vaaralliselle tasolle. Kysymys on öljy-ja kaasuesiintymien etsimisestä Libyan ja Turkin välisellä meriliikenne EEZ kanavalla Aegean merellä.
Kreikkalaisella lentäjällä oli turkkilainen alus tähtäimessään, mutta ei laukaissut
Exocet-ohjustaan, joka olisi voinut upottaa Turkin aluksen ja sytyttää sodan.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/greece-and-turkey-moving-closer-to-armed-conflict,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019