SUNNUNTAI 22.09.2019

SUNNUNTAI 22.09.2019
01. Tänään presidentti Reuven Rivlin aloittaa klo 17.00 aikaan keskustelut vaaleissa vaalikynnyksen ylittäneitten puoluejohtajien kanssa kysellen, ketä he suosittavat uuden hallituksen muodostajaksi ja potentiaaliseksi pääministeriksi. Suositusten jälkeen Rivlin keskustelee ehdokkaitten kanssa

Hallitus-tunnustelijaksi nimetty henkilö informoi presidenttiä sovitun ajan kuluttua hallituskoostumuksesta, jonka jälkeen puolueet aloittavat varsinaiset hallitus-neuvottelut hallitusohjelmasta ja ministeripaikoista. Rivlin voi myös halutessaan vaihtaa tunnustelijaa, jos hän katsoo sen tarpeelliseksi.

Puolueille on varattu keskusteluaikaa 6 viikkoa, mutta jos sen aikana ei löydy koaliittiota realistiseksi hallituspohjaksi, puolueille annetaan 28 päivää lisää uskottavan hallituksen muodostamiseksi, mitä Rivlin voi jatkaa 14 päivää. Rivlin lupasi tehdä kaikkensa estääkseen uudet vaalit, kolmannet vuoden kuluessa.

Jos puolueille varattu aika ei tuota tulosta, nykyinen Netanyahun johtama toimenpidehallitus hajottaa Knessetin ja edessä ovat uudet vaalit 2020 alussa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Gantz-on-verge-of-getting-more-recommendations-602441,

02. Likudin johtaja Benyamin Netanyahu kokosi keskiviikkona oikeistopuolueitten ja ortodoksien johtajat tilaisuuteen, jossa hän vaati heitä antamaan sitovan lupauksen suositella häntä hallitustunnustelijaksi ja pääministeriksi.

Näillä puolueilla on yhteensä 55 kansanedustajaa Knessetissä, eli hän tarvitsee 6 kansanedustajan tuen voidakseen muodostaa 61 kansanedustajan tukeman hallituksen.

Sinivalkoisen puolueen johtajalla Benny Gantzilla on 44 kansanedustajan tuki, joten hän tarvitsee 17 kansanedustajaa hallituksen muodostamiseksi.

Mahdollisia ehdokkaita ovat Israel Beitenu (9) ja arabien Joint List (13), Labour ja Demokraattinen Unioni.
Yaminan johtaja Ayelet Shaked ilmoitti Likudin kokouksen jälkeen, ettei hänen antamansa vakuutus tuesta Likudille ole sitova.

Rivlin suunnittelee Likudin ja Sinivalkoisen puolueitten johtajien kutsumista yhteiseen istuntoon yhteyshallituksen runnomiseksi, jota hän suosittelee. https://www.timesofisrael.com/rivlin-to-begin-consultations-on-tasking-next-prime-minister/,

03. Israelin arabien Joint List päättää tänään, ketä se suosittaa hallitus-tunnustelijaksi. Joint Listan jäsen Balad sanoo, ettei se suosittele Gantzia uudeksi pääministeriksi, mutta muut kymmenen jäsentä 13:sta suosittanevat häntä.

Sinivalkoisen virkailijoitten tiedetään käyvät salaisia keskusteluja Joint Listan kanssa hallitusyhteistyöstä, kuten TV-13 raportoi.
He lupaavat edistää useita lakialoitteita, niiden mukana ottaa uuteen harkintaan lain, jossa vaaditaan tuntuvia rangaistuksia henkilöille, jotka suorittavat laitonta rakentamista, kuten TV-13 raportoi.

Joint List esittää kuitenkin laajempia vaatimuksia koskien Israelin ja arabien välistä rauhansuunnitelmaa.

Kamenitz laki, joka hyväksyttiin Knessetissä 2017, on lisäys Israelin suunnittelu- ja rakennuskoodiin apulaisoikeuskansleri Erez Kamentzin johtaman erityiskomitean toimesta. Laki antaa hallitukselle suuremmat valtuudet kovennettujen rangaistusten ja purkamisen kautta valvoa laillista rakentamista Israelissa.

Kamenitz lakia vastustavat etenkin pienet juutalaiskaupungit, ja myös Bibi esitti lain muotoilemista uudelleen sen herättämän vastuksen vuoksi.

Regavim NGO-järjestö kritisoi tietoja SiniValkoisen suunnitelmista miedontaa lain purevaa kykyä, mikä ”näyttää vihreää valoa arabien laittomalle rakentamiselle, joka rehottaa etenkin arabisektorilla”.
Jos Rivlin hyväksyy arabit hallitukseen, se olisi ensimmäinen 1992 jälkeen.
https://www.timesofisrael.com/balad-said-opposed-to-endorsing-gantz-amid-bid-to-woo-joint-list-in-secret-talks/,
Joint Listan kansanedustaja Ofer Cassif sanoi, että puolue suosittaa Gantzia pää-ministeriksi vain, jos sen asettamiin ehtoihin suostutaan, niiden mukana Kamentzin laki. Galei Tzahal haastattelussa Cassif yksilöi vaatimuksia todeten, että Joint Listan yhden osan päätös koskee kaikkia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269233. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269214,

04. UUTISIA LYHYESTI

Viikoittaisiin ”paluumarsseihin” Gazan turva-aidan varrella osallistui 9 200 Gazan arabia, jotka pommittivat rajaa vartioivia sotilaita kallionlohkarein, kotitekoisin pommein sekä palopommilla.

Sotilaat vastasivat niihin mellakantorjumisvälinein pyrkien välttämään kovien luotien käyttämistä.

Hamasin ”terveysministeriö” ilmoitti, että 76 mielenosoittajaa haavoittui.
Mielenosoituksiin osallistuneitten määrä on nousemassa uudelleen, kuten myös heidän sotilaisiin kohdistamansa väkivalta, mikä osoittaa tilanteen kärjistymistä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269202,

Neljäntenä Yaminan listalla oleva entinen opetusministeri Naftali Bennett kritisoi kovin sanoin niitä, jotka ”juhlivat pääministeri Benyamin Netanyahun ja oikeisto-leirin vastaista vihaa viimeisistä vaaleista lähtien”, mitä Bennett pitää ”iljettävänä, epäkiitollisena ja vääränä ilman tosiasioita”.

Bennett kehottaa oikeistoleiriä nostamaan päänsä, sillä ”Bibi on investoinut elämänsä Israelin valtion olemassa olon ja vahvistamisen hyväksi”.

”Voitte olla eri mieltä, vastustaa häntä, kuten minäkin olen tehnyt, mutta tämä vasemmiston suorittama on lynkkaus: ”Mikä armahdus, kuolemantuomio hänelle!”
”Eikö hän tehnyt mitään hyvää Israelille? Ei mitään kiitoksen sanoja. Vaatimus heittää Bibi yli laidan on tosiasioiden valossa väärä. On syytä herätä”.

”Kansa palkitsi hänelle 55 kansanedustaja tuen, jotka etukäteen lupasivat suositella häntä pääministeriksi, mutta vain 44 kansanedustajaa tukee Gantzia”.

”Vain 2 puoluetta, Meretz ja Labor, sanovat kannattavansa kahden valtion peri-aatetta, mikä on yhteensä 11 Knessetin jäsentä. Kansa kääntyy oikealle!”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269230,

Yaminan kansanedustaja Betzalel Smotrich kritisoi tietoja Israelin arabien Joint List valmistelemaa päätöstä Gantzin suosittelemiseksi Israelin pääministeriksi.

”Haredim katsotaan sopimattomaksi istumaan hallituksessa, mutta syleillään terrorismin tukijoita” Smotrich puhkuu oikeutettua suuttumusta.

”Gantz, Lapid, liberman – sionismin tuhon ja todellisen lain alennusmyynnissä - ovat matkalla hallitukseen hinnalla millä tahansa – hyljäten haredi-veljensä ja syleillen niitä, jotka tukevat terroria ja hylkäävät juutalaisen valtion”.

”Joint List piti kokouksen tänään aamutuimaan, mutta tekee lopullisen päätöksen tavattuaan presidentti Reuven Rivlinin” sanoo Ahmed Tibi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269218,

05. Iranin vallankumouskaarin (IRGC) komentaja kenraalimajuri Hossein Salami varoittaa ulkomaita, että ”Iran tulee jahtaamaan jokaista hyökkääjää, vaikka se tekisi vain rajoitetun iskun Irania vastaan, ja pyrkii tuhoamaan sen” hän sanoi Iranin valtion TV:n lähetyksessä, kuten REUTERS raportoi.

”Ole varovainen, sillä rajoitettu hyökkäys ei pysy rajoitettuna. Me haluamme rangaista ja jatkamme, kunnes mikä tahansa hyökkääjä on täysin tuhottu” Hossein Salami vakuutti ohjelmassa.

IRGC:n komentajan varoitus julkistettiin sen jälkeen, kun Iranin uskotaan syyllistyneen Saudi Arabian öljyn jalostuslaitoksia vastaan tehtyihin tuhoisiin iskuihin, tai ainakin osallistuneen niihin.

USA:n puolustusministeri Mike Esper sanoi USA:n valmistelevan vastaiskuja saudien öljynjalostuslaitoksiin iskeneitä hyökkääjiä vastaan.

Hyökkäykset rampauttivat suuret osat saudien jalostuslaitoksista ja pudottivat öljytuotteiden tuotteiden määrän puoleen, eli 5 % maailman päivittäisestä öljyn-tarpeesta. Laitoksen johtajat sanovat, että sen tuotanto saadaan ennalleen viikon loppuun mennessä.

Jemenin houthi-kapinalliset ottivat vastuun iskuista, mutta USA:n presidentti Trump haluaa lisää todisteita Iranin osuudesta ennen päätöksensä tekemistä.

Iranin päämääränä uskotaan olevan saada Jemen Iranin valvontaa, ottaa hallintaansa Adenin satama, joka valvoo meriliikennettä PunaiselleMerelle ja viimeiseksi Israelin Eilatin lomakeskuksiin.
Iran haluaa saartaa Israelin sulkemalla myös sen meriyhteydet.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269224,

06. Egyptin Tahrir-aukiolle kokoontuneet mielenosoittajat vaativat presidentti Abdel Fattah Al-Sisin eroamista useiden kaupunkien liittyessä vaatimuksiin presidentin poistamiseksi vallasta.

Sadat mielenosoittajat marssivat pitkin Kairon katuja myöhään perjantai-iltana kantaen käsissään plakaatteja, joissa vaadittiin Sisin eroa, ja Egyptin hallituksen kaatamista.

Turvallisuusjoukot valvoivat mielenosituksia seuraten tarkoin mielenosoittajien marssia ja pidättäen heistä ainakin 74, kuten AFP raportoi.

Protestit alkoivat Kairossa Tahrir-aukiolla, joka oli vuoden 2011 Hosni Mubarakia vastaan nousseiden protestoijien keskuspaikka. Niiden sytyttäjänä pidetään online julkaistuja kehotuksia, joita julkaisi väärin kohdeltu, maasta muuttanut liikemies Mohamed Aly, entinen rakennusurakoitsija.

Mohamed Aly lisäsi painostustaan julkaisemalla ”selittävän” videon, jossa hän kiihotti egyptiläisiä liittymään ”miljoonan miehen marssiin” ensi perjantaina, ja täyttämään kaikki torit maassa Egyptin. Hän julkaisee ”expletive” (kiroavia) videoitaan Espanjassa syyskuusta lähtien syyttäen Sisiä ja hallitusta korruptiosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269225,

07. Haifassa varas tunkeutui kerrostalon asuntoon, mutta asukkaitten havaitessa hän joutui pakenemaan asunnon parvekkeelle, mutta putosi sieltä kolmannesta kerroksesta maahan saaden surmansa.

Paikalle kutsuttu Magen David Adom avustava lääkintämies Assad Jo Hadad joutui elvytysyritysten epäonnistuttua toteamaan, että mies oli kuollut.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269210,

08. Lomalla Samariassa ollut 23-vuotias IDF:n upseeri haavoittui kohtalaisesti PA:n arabien kivittäessä hänen autoaan.

Hän ajoi valtatietä 55 lähellä Maale Shomronia Samariassa.
Upseeri haavoittui kasvoihin osuneesta kivenlohkareesta, ja hänen autonsa tuhoutui arabien aiheettomasta hyökkäyksestä.

MDA antoi hänelle ensiavun paikalla, ja hänet siirrettiin sairaalaan.

Keskiviikkona naisterroristi yritti puukottaa turvallisuusmiehiä Qalandian tarkastuspisteessä, mutta turvallisuusmiehet eliminoivat hänet ennen sitä.
Hänet vietiin Hadashan Mt. Scopus sairaalaan, mutta hän kuoli haavoihinsa.

Tutkimusten mukaan sotilaat käskivät häntä pysähtymään tarkastusta varten, mutta hän veti esiin veitsen uhaten sillä sotilaita. Häntä kohti ammuttiin useita laukauksia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269204,

09. Pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi tänään USA:n presidentti Trumpin nimittämän rauhantiimin entisen jäsenen Jason Greenblattin ja USA:n Israelin lähettilään David Friedmanin pääministerin asunnossa Jerusalemissa.
Myös Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer oli paikalla.

Tapaamisesta ei ole annettu lausuntoa, mutta ilmeisesti siinä vaihdettiin informaatiota puolin ja toisin. Greenblatt tavannee myös SiniValkoisen johtajan Benny Gantzin, joka katsoo olevansa Israelin seuraava pääministeri.

USA lupaili julkistaa rauhansuunnitelmansa vaalien jälkeen, mutta nykyisessä epäselvässä tilanteessa se ei liene mielekästä.

Bibi informoi puolestaan Israelin poliittisesti blokkiutuneesta tilanteesta.
Presidentti Trump julkisti oman arvionsa, että Israelin ja USA:n välinen ystävyys on maitten välinen, ei vain henkilökohtainen. Siksi hän pysyi sivussa vaaleista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269196,

10. Ankarassa järjestettiin Turkin suojeluksessa palestiinalaisia tukeva konferenssi, johon osallistui radikaaleja islamisteja, jotka ”vaativat juutalaisen valtion eliminoimista ja antoivat tukensa BDS:n Israelin vastaiselle kampanjalle”.

”Israel täytyy hajottaa ja tuhota”, vaati eräs puhuja, kuten Saksan päivälehti Die Welt raportoi.

Turkin Shia-järjestön puheenjohtaja Kadir Arakas sanoi, että vastarinta Palestiinassa on tärkeä Israelin historian heikoimman ajanjakson aikana. Hän myös esitti vaatimuksen, ettei mikään islamilainen valtio työskentele suhteitten parantamiseksi Israelin juutalaisvaltion kanssa.

”Me haluamme vapauttaa Al-Aqsa moskeijan Jerusalemissa, ja meidän tulee tukea mujahideen taistelijoita” Arakas vaati puheessaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Call-to-destroy-Israel-at-Islamist-conference-in-Ankara-602442,

11. Iranin tukemat PMU joukot ovat siirtymässä Irakista tarkoituksenaan ottaa valvontaansa Irakin ja Saudi Arabian sekä Irakin ja Jordanian väliset raja-alueet. Tämä liike tuli julkisuuteen pian sen jälkeen, kun USA ilmoitti 21.09. vievänsä sotilaita ja ohjuksia Saudi Arabiaan vahvistaakseen saudien kykyä puolustaa maataan ja sen öljyn jalostuslaitteita, kertoo debkafile.

USA:n risteilijä USS Nitze siirrettiin PunaisenMeren pohjoisosaan. Aluksessa on Aegis ohjustentorjunta järjestelmä, jolla se pystyy seuraamaan ja estämään risteilyohjuksia. Irakin shia Population Mobilisation (PMU) joukot ovat matkalla miehittämään Irakin rajat Saudi Arabiaa ja Jordaniaa vastaan.

Debkafile julkaisi tietoja Iranin siirroista liittolaistensa kautta uhatakseen Saudien kuningaskuntaa sekä Israelia. USA:n armeija on ottanut varovaisen ja vaarallisen asenteen odottaa ja katsoa, mikä antaa Iranille aloitteen suorittaa suunnitelmiensa toteuttamisen ilman USA:n väliintuloa.

DF kertoo, että Irakin militaristit suuresti ylittävät Irakin kansallisen armeijan varustustason, omistaen uusia tankkeja, maasta-maahan ohjuksia ja liuta hyökkäys-droneja (UAV).

Saudien ja Israelin hävittäjät tekivät yhteisen pommituslennon Irakin itäosassa sijaitsevaan Al-Qaimin tukikohtaan.
https://www.debka.com/pro-iran-pmu-forces-take-over-iraqs-saudi-jordanian-borders-threaten-israel-from-the-east/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -36; Suolameri 26 -35; Eilat 23 -37 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, hieman lämpenevää.














Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021