Thursday, June 13, 2019

TORSTAI 13.06.2019

TORSTAI 13.06.2019
01. Israelin ja Hamasin välillä on voimassa Kairossa sovittu tulitaukosopimus, - jota ei tiettävästi ole allekirjoitettu ja on siten epävirallinen – kieltää syttyvillä aineilla tai pommeilla varustettujen ilmapallojen lähettämisen Israelin puolelle, mutta käytännössä niiden lähettäminen on vain kiihtynyt viime-päivien aika, mikä herättää hämmennystä IDF:n johdossa: Mitä Hamas tarkoittaa tällä?

Gazasta lähetettyyn palloryppääseen kiinnitetty räjähdepanos räjähti Eskolan alueella juutalaisyhteisön yläpuolella keskiviikkona aiheuttamatta vahinkoa, mutta kova pamaus pelästytti ihmisiä. Useimmissa palloryppäissä on tulipaloja aiheuttavia syttyviä aineksia.

Räjähdyspanos oli ensimmäinen ilmassa räjähtänyt, mutta pommilla varustettuja palloryppäitä on tullut useita aiemminkin. Pioneerit ovat purkaneet ne maassa, mutta vaara on suuri, että lapset voivat varoituksista huolimatta alkaa leikkiä pommeilla varustettujen ilmapallojen kanssa.

Maaliskuussa solmitun epävirallisen tulitauon aikana väkivalta turva-aidan varrella on laantunut, mutta tuhopolttojen määrä on noussut. Keskiviikon aikana palokunnat raportoivat kuuden uuden maastopalon alkamisesta palloterrorismin seurauksena. Tiistaina paloja raportoitiin 7, minkä johdosta IDF on rajoittanut gazalaisten kalastusoikeuksia Välimerellä, lopulta kieltäen ne kokonaan.

Jos HalTurner radio-shown raportoima tieto Hamasin uhkauksesta aloittaa asentaa massatuhoaseita – kemiallisia tai biologisia – ilmapalloihinsa, IDF:n on syytä seurata entistä tarkemmin palloja ja niihin kiinnitettyjä esineitä.

Keskiviikkona Gazasta ammuttiin Israeliin yksi raketti, joka ilmeisesti aiheutti räjähdyksen hautausmaalla Ashdodista itään. Se ei aiheuttanut vahinkoa. https://www.timesofisrael.com/balloon-borne-bomb-from-gaza-explodes-over-israeli-town/,

02. Keskiviikkona Gazasta ammutun raketin tuhosi Iron Dome torjuntaohjus; mitään vahinkoja ei ole raportoitu. Se oli ensimmäinen tulitauon aikana. IDF kuitenkin aloitti maaston haravoinnin kaiken varalta.

IDF:n iski – omaksumansa käytännön mukaan – aikaisin torstaiaamuna terrori-järjestö Hamasin maanalaisiin sotilaallisiin kohteisiin Gazan kaistan eteläosassa.

Ilmapalloterrorin kiihtymisen vuoksi IDF ilmoitti poistaneensa kokonaan Gazan
kaistan kalastusoikeuden Välimerellä. Ilmoitus annettiin ennen raketin
ampumista Gazasta Israeliin.
Keskiviikon aikana lähetetyt ilmapalloryppäät aloittivat kuusi tuhopolttoa aiheuttaen merkittävää tuhoa viljellyille alueille turva-aidan tuntumassa.

Israelin TV-kanava 12 mukaan Kairossa solmittu epävirallinen tulitauko-sopimus kieltää Hamasia järjestämästä väkivaltaisuuksia turva-aidalla, ylläpitää 300 metrin puskurivyöhykettä turva-aidasta; lopettaa ilmapalloterrorin Israelin asuntoalueille ja yölliset iskut osapuolten välillä; Hamas estää yritykset rikkoa Israelin ja Gazan kaistan välisen merialuerajan. https://www.timesofisrael.com/rocket-sirens-blare-in-south-following-day-of-balloon-attacks-from-gaza/,

03. Hamasin virkailija ilmoitti äsken, että jos Israel toteuttaa omat velvollisuutensa tulitauosta, tilanne tulee rauhoittumaan. Hän väitti Hamasin toteuttamaan omia velvoitteitaan, mutta odottaa Israelin tekevän samoin.

Virkailija sanoi viimeisten vihollisuuksien johtuneen siitä, ettei Israel toteuta sopimiaan velvoitteita, kuten TV-kanava Kan raportoi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5524571,00.html.

Palestinian Islamic Jihadin tiedottaja Daoud Shihab sanoi tänään, että arabijärjestöt Gazassa pitäytyvät tulitaukosopimukseen viime yön tapahtumista ja tilanteen kiihtymisestä huolimatta.

Islamic Jihad on noussut merkittäväksi tekijäksi Hamasin rinnalle päätettäessä Gazan ja Israelin välisistä suhteista. Israel ei neuvottele suoraan kummankaan terroristijärjestön kanssa, vaan turvautuu Egyptin välitykseen, mitä muutamat pitävät tarpeettomana ja viivytyksiä aiheuttavana epärehellisyytenä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5524564,00.html,

04. Akateeminen Instituutti Rakenteellisista Uudistuksista havaitsi teettämässään mieli-pidetutkimuksessa, jossa haastateltiin 608 juutalaista ja arabia, että lähes puolet israelilaisista kannattaa 12 vuotta kestäneen Gazan saarron poistamista.

Tutkimuksen teki käytännössä Panel Project, joka tutki haastateltujen suhdetta Gazaan ja sen taloudelliseen tilanteeseen suhteessa väkivaltaan Gazassa, Israelin harjoittaman Gazan politiikan tehokkuuteen ja mahdollisista ratkaisuista kaistan taloudelliseen ja humanitääriseen kriisiin.

Tutkimuksen mukaan 80 % vastanneista katsoo taloudellisen tilanteen Gazassa ”vaikeaksi tai vakavaksi”. 61 % katsoo vakavan taloustilanteen Gazassa olevan seurausta Hamasin ja Israelin välisestä konfliktista.

51 % näkee Israelin olevan vastuussa taloudellisesta- ja humanitaarisestä tilanteesta Gazan kaistalla – mutta epäröivät suosituksissaan, mitä hallituksen tulisi tehdä – mieluummin yksityisten liikemiesten tai toisten maiden tekemiä ratkaisuja juutalaisvaltion asemesta.

49 % näkee mieluummin arabimiljonäärien ratkaisuja osana Trumpin ”vuosisadan diiliä”; 45 % pitää parhaana yhteistyötä israelilaisten ja arabiliikemiesten välillä, mikä tulisi helpottamaan työllisyyttä molemmilla tahoilla.

Vastanneista 29 % katsoo, että Israelin tulee auttaa Gazan jälleenrakentamisessa vain, jos toiset maat johtavat sitä; 25 % katsoo, ettei Israelin tule ottaa mitään vastuuta, mutta eivät vastusta toisten maiden ponnisteluja; 23 % sanoo, ettei Israelin tule ottaa mitään osaa jälleenrakentamiseen ilman poliittista ratkaisua.

Hamas kaappasi vallan Gazan 40 km:n pituisella rantakaistalla 2007 ja on käynyt kolme sotaa Israelia vastaan – Operaatio Cast Lead 2008 -2009; operaatio Pillar of Defence 2012 ja operaatio Protective Edge 2014.
Kaistalla lienee yli 1.8 miljoonaa asukasta, valtaosin muslimeja, kristittyjen määrä vähenee kaiken aikaa Hamasin ankaran painostuksen vuoksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Half-of-Israelis-in-favor-of-removing-the-blockade-on-Gaza-study-592266, https://www.google.co.il/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiUxt-y-uXiAhWBonEKHaWgBzIQMwgpKAEwAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.seurakuntalainen.fi%2Fuutiset%2Fgazalaiskristittyjen-maara-laskee-yha%2F&psig=AOvVaw3asA8sI1rqU3lTCmkB7Q5T&ust=1560498054242021&ictx=3&uact=3.

Gazan kalastajat kyselevät, miksi harjoittaa kollektiivista painostusta nimenomaan heihin, joiden ja heidän perheittensä elämä riippuu kalastamisesta? https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5524602,00.html,

05. Kahdessa supertankkerissa Omanin lahdella räjäytettiin pommeja torstaiaamuna, joiden johdosta alukset syttyivät tuleen.

Molempien alusten kapteenit lähettävät hätäsanomia Omanin ja Pakistanin satamiin.
Iranin uutistoimisto raportin mukaan Omanin viranomaiset sanovat, että aluksia vastaan oli tehty hyökkäyksiä. Alukset oli rekisteröity Marshal Islands ja Panaman nimiin, mutta alusten omistajasta ja lastin kohteesta ei ole tietoja. (Saudi Arabia omistanee toisen palavista tankkereista.)

Englannin laivaston Matitime Trade Operations viittasi alustavasti aluksissa tapahtuneisiin määrittelemättömiin tilanteisiin ja kehotti äärimmäiseen varovaisuuteen. USA:n laivaston 5. laivue Bahrainissa sanoi olevansa tietoinen tilanteesta ja että tutkimukset on aloitettu.

Isku tuli vain muutamia viikkoja aiemmin Fujairahin sataman lähellä UAE:ssa kahta tankkeria vastaan tehdyn sabotaasin jälkeen, joista syytetään Irania. https://www.debka.com/explosions-reported-on-two-supertankers-carrying-gulf-oil/,

06. Gazan Koordinaatio- ja Yhteyshallitus esti postipakettien toimittamisen Gazaan peläten, että paketeissa olevia välineitä voitaisiin käyttää terroritoimissa.

Keskiviikkona estettiin 220 postipaketin toimitus Gazaan, joissa oli tuhansia välineitä tilattuina online kohteista kuten ”AliExpress” ja ”Amazon”. 167 paketissa oli välineitä, joilla oli kaksoiskäyttö sopien sekä sotilas- että siviilikäyttöön.

Välineissä oli droneja ja varaosia, kameroista, aseenosia, sotilasmaskeja, lasereita, ilmapatja mekanismeja, tietoliikennevarusteita, sähkö-komponentteja radioaaltojen sekoittajia ja aseiden kiikareita.

Postipaketit takavarikoitiin Erez raja-asemalla virkailijoitten yhteistyönä tietoliikenne-upseerin ja IDF:n rajanylityshallinnon edustajan kanssa. Israelin posti takavarikoi online-kautta tilatut välineet.

Yhteistoiminta ja yhteyshallinnon johtaja eversti Iyad Sarhan totesi: ”Terrorijärjestöjen kyyniset yritykset Gazan kaistalla käyttää Israelin siviili-käytäntöä terroritoimintaan tulevat epäonnistumaan. Tämä on hyvin vakava tapaus, ja tulemme tekemään kaikkemme estääksemme niiden pyrkimykset vahingoittaa Israelin valtiota ja sen asukkaita”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264537,

07. Libanonissa ilmestyvä lahti Al-Akhbar raportoi Gazan islamilaisten järjestöjen informoineen välittäjänä toimivan Egyptin virkailijoille kärsivällisyytensä olevan loppumassa Israelin viivyttelyn vuoksi velvoitteittensa toimeen panossa tulitaukosopimuksen mukaisesti, ja ovat valmiit kiihdyttämään väkivaltaa turva-aidan varrella.

Raportin mukaan Egyptin virkailijat kehottivat terrorijärjestöjä panemaan jäitä hattuunsa, kunnes yleisen turvallisuusjärjestön upseerit saapuvat paikalle.

Qatarin välittäjä varojen siirrossa Gazaan, informoi Hamasia, että Israel suostui siirtämään lisäsumman varoja, ja että muutaman päivän kuluttua teknisten asiantuntijoitten delegaation edustajat keskustelevat uuden
sähkölinjakaapelin asentamisesta sähkökriisin lopettamiseksi Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264535,

08. USA:n Israelin lähettilään David Friedmanin lausunto, että Israelilla on oikeus liittää valtioonsa ainakin osia Juudean ja Samarian alueista, on kiihdyttänyt keskusteluja Israelin hallinnon ulottamisesta C-alueille territorioissa.

Haastatteluissa PA/PLO:n ja Hamasin asukkaitten kanssa on noussut esiin kysymys, miten halukkaita arabit ovat asumaan Israelin kuin PA/PLO:n valvonnassa. (Jerusalemin itäosan arabit hakevat Israelin kansalaisuutta.)

Useitten gallupien ja haastattelujen mukaan yhä useampi arabi asuu mieluummin Israelin kuin PA/PLO:n valvonnan alla. Arabit pelkäävät julkisesti ilmoittaa mielipidettään, koska sen joutuminen PA:n poliisin korviin aiheuttaa koputukset kotioveen aamuyön tunteina, ja kuukausien vankilareissua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264517,

09. USA:n entinen YK:n lähettiläs Nikki Haley kertoi torstaina New Yorkissa Israel Hayom päätoimittajan Boaz Bismuthin kanssa.

Haley sanoo lukeneensa Trumpin tiimin ”vuosisadan diilin” vakuuttaen, että se on huolella ja erittäin hyvin laadittu, ja että se erittäin hyvin huomioi molempien osapuolten haavoittuvuuden ja toiveet.

Haley vakuutti, ”ettei Israelilla ole mitään pelättävää, että USA vaatisi Israelilta jotain Jerusalemin ja Golanin kukkuloitten tunnustamisen vastapainoksi”.
”Lähi-Idän suunnitelman laatijoitten (pääarkkitehtien Kushner ja Breenblatt) yksi tärkeimmistä päämääristä on valvoa, ettei haavoiteta Israelin turvallisuus-intressejä; he ymmärtävät Israelin turvallisuuden tärkeyden.”

Hän kehottaa suhtautumaan siihen avoimella mielellä, vaikka ymmärtää, ettei kumpikaan osapuoli ole siihen täysin tyytyväinen. Hän on kuitenkin optimistinen sen onnistumisesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264532,

10. USA:n rajavartijat ottivat kiinni 550 Afrikasta saapunutta laitonta maahan pyrkijää. He tulivat maista (DRKongo, Uganda) , joissa Ebola-virus leviää ja surmaa asukkaita. Heitä ei ollut tarkistettu viruksen vuoksi. DRKONGO: kuolleita 1400, tartunnan saaneita 2000. Uganda 1 kuollut, 3 sairasta.

Afrikan maista maahan pyrkivien määrä nousee entisestään, tuoden mukanaan länsimaissa kauan sitten taltutettuja sairauksia, joihin asukkailla ei ole enää immuniteettia. Heitä ei pystytä tarkastamaan, vaan heidät lähetetään busseilla läheisiin asutuskeskuksiin.

Texasiin pyrki viikon aikana 550 maahanmuuttajaa Afrikasta valtaosa heistä DRKongosta, jossa Ebola on surmannut ja saastuttanut tuhansia ihmisiä.
Ongelma on kehittynyt kansainväliseksi.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/550-african-illegal-migrants-from-ebola-infected-countries-caught-entering-usa-not-screened-for-ebola-bused-to-key-cities-to-spread-disease,

11. Jemenissä hallituksen joukkoja vastaan taistelevat Houthi-kapinalliset, joita vastaan myös Saudi Arabia taistelee, ampuivat risteilyohjuksen, joka putosi lentokentälle Saudi Arabiassa haavoittaen 26 ihmistä.

Iran on Houthi-kapinallisten tärkein tukija. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/saudi-arabia-airport-hit-by-cruise-missile-fired-by-iran-backed-houthi-rebels-in-yemen,

12. Japanin pääministeri Shinzo Abe on vierailulla Iranissa aikana, jolloin Iran ja USA vaihtavat uhkauksia ja solvauksia toisilleen. Abe tapaa Iranin korkeinta johtoa Iranissa.

Abe yrittää saada USA:n julistaman Iranin öljysaarron loppumaan, koska Japanin teollisuus tarvitsee polttoainetta. Saudi Arabian öljynvientiä vaarantavat Iranin uhkaukset estää öljytankkerien toimitukset Persianlahdella ja Punaisella Merellä.
https://www.jpost.com/Middle-East/Ayatollah-Khamenei-meets-Japan-PM-amid-US-tensions-592370,

13. Sara Netanyahu teki sopimuksen syyttäjän kanssa yhdestä kysymyksestä, ruokapalvelujen käyttämisestä, josta hän maksaa sakkoa 15 000 USD, mutta joutuu vastaamaan oikeudessa viidestä muusta.
https://www.jpost.com/Israel-News/Former-Attorney-General-How-did-six-cases-become-one-for-Miss-Netanyahu-592299,

14. Netanyahun äskettäin nimittämä oikeusministeri Amir Ohana alkaa opetella nimityksensä antaman vallan käyttöä.

Ohama sanoo, että hän vastustaa Korkeimman Oikeuden päätöksiä, jos ne ovat turvallisuudelle vaaraksi, ja puolustaa immuniteettilakia, sekä lakia, jolla rajoitetaan Korkeimman Oikeuden valtaa mitätöidä Knessetin säätämiä lakeja.

SiniValkoinen puolueen lainsäätäjät hyökkäävät rajusti Ohanaa vastaan.
https://www.jpost.com/Israel-News/Justice-Minister-Ohana-says-hell-disobey-High-Court-if-security-at-risk-592298,

15. Jerusalemin kaupunki julisti puhdas ilma projektin koskemaan koko kaupunkia.

Jerusalemin kaupunki aloittaa 3 vuotta kestävät katu- ja infrastruktuurin muutostyöt, joka sulkee nykyisen pääsyn kaupunkiin ja pakottaa käyttämään bussia tai etsimään sivukatuja yksityisautoilijoille.
Köysirata rakennetaan Jerusalemin vanhaan kaupunkiin Länsimuurille.

Rakennustyöt koskevat ns. liikekorttelin (financial quarter) rakentamista, toisen raitiovaunuradan asentamista, sekä kaupunkiin johtavan väylän uusimista mukaan lukien Shazar Boulevardin alle rakennettava tunneli.
Työt alkavat 14.07, ja valmistuvat 2022, jos kaikki sujuu hyvin. https://www.jpost.com/Israel-News/Jerusalem-expands-clean-air-zone-to-whole-city-592150,

16. Kanadan juutalainen Lauren Isaacs, 23 Herut Kanadan johtaja, aiheutti melkoisen mylläkän internetissä avaamalla järjestönsä sinivalkoisen lipun Temppeli-vuorella, kuten World Israel News raportoi.

Hän vastustaa juutalaisten pidättyvyyttä puolustaessaan pyhiä paikkojaan sanoen, että ”Temppelivuori on meidän pyhä Vuori. Me emme ole anteeksipyyteleviä sionisteja”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Jewish-Canadian-woman-unfurls-flag-16-billion-Muslims-feel-disgraced-592305,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 14 -26; Tiberias 21 -32; Suolameri 23 -36; Eilat 23 -37 +C-astetta, puolipilvistä etelässä aurinkoista, lämpenevää.No comments: