SUNNUNTAI 05.05.2019

SUNNUNTAI 05.05.2019
01. Gazan terrorijärjestöt, ennen muita Hamas ja Palestinian Islamic Jihad (PIJ), ovat aloittaneet julistamattoman sodan Israelia vastaan.

Lauantain aikana raportoitiin 300 raketti-iskua Gazasta Israelin siviilikohteita vastaan, ja sunnuntaiaamuna raportoidaan 180 raketin ampumisesta yön aikana Israelin puolelle. Iron Dome eliminoi toista sataa rakettia. Sunnuntaiaamun raportin mukaan rakettien määrä on ylittänyt 400.

Aiemmin raportoitiin kolmen israelilaisen haavoittuneen iskuissa, tänä aamuna kerrotaan, että 58-vuotias Moshe Aggadi, 4-lapsen isä Ashkelonin kaupungista, sai surmansa raketin tuhottua hänen talonsa. Hän haavoittui raketin sirpaleista rintaan ja vatsaan, ja menehtyi haavoihinsa sairaalassa.

IDF on iskenyt 200 terroristikohteeseen Gazan kaistalla valiten ne yleensä siten, että siviiliuhrien määrä jää minimaaliseksi. IDF iski myös useisiin merialuksiin, jotka kuuluivat terrorijärjestöille Gazan rannikoilla. Yön aikana IAF iski 60 kohteeseen eri puolilla Gazan kaistaa.

Ashkelonin pormestari Tomer Glam saapui raketin iskukohteeseen todeten: ”tämä on vaikea aika Ashkelonin asukkaille. Me kaikki suremme, olemme murtuneita ja murskattuja tragediasta, joka kohtasi yhtä vanhinta ja tunnetuinta perhettä Ashkelonissa”.

Pormestari lupasi kaupungin tarjoavan surevalle perheelle kaikkea avustusta, jota se tarvitsee, toivottaen haavoittuneille pikaista paranemista. Ashkelonin lisäksi rakettien kohteina Hof Ashkelon, Ofakim, Kiryat Gat ja Sderot.

Aiemmin lauantaiaamuna varoitussireenit soivat BeerShevassa. Iron Dome eliminoi muutamia lähestyviä raketteja, mutta 2 pääsi iskemään kaupunkiin. Yksi raketeista iski kouluun sytyttäen sen tuleen.

Toinen raketti iski asuntotaloon, mutta se ei aiheuttanut ihmisvahinkoja.
Lisäksi 2 ihmistä haavoittui raketista, joka iski Negevissä sijaitsevaan Laqiyan beduiinikaupunkiin.

Kuusi ihmistä vietiin BeerShevan Sorokan lääkintäkeskukseen; toiset heistä olivat shokissa, toiset haavoittuneet juostessaan suojatilaan.
Hamasin lähteen mukaan IAF:n iskuissa sai surmansa 6 Gazan arabia.

BeerSheba, Ashkelon, Ashdod, KIryat Malachi ja Yavne määräsivät yleiset pommisuojansa avatuiksi, ja Kotirintama määräsi kaikki Gazaan rajoittuvien yhteisöjen, kuten myös maan keskiosissa, joilla ei ole kunnollisia yleisiä pommisuojia, pitämään koulut ja työpaikat suljettuina sunnuntaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262678,

02. Gazan lähettyvillä asuvien juutalaisyhteisöjen asukkaat pelkäävät, että konfliktista voi tulla pitkäikäinen, eikä rauhaa ole näköpiirissä.

Miksi Hamas ja PJI päättivät iskeä raketeillaan juuri nyt? Tätä kysymystä ovat monet spekuloineet, eikä tyydyttävää selitystä ole saatavilla.

Kairossa jatkuvat tulitaukoneuvottelut ovat tietenkin yksi syy yrittää vääntää Israelin kättä myönnytysten saamiseksi; toinen on se, että Israel elää vaalien jälkeistä palautumisaikaa, jossa uuden hallituksen muodostaminen ja osuuksien sopiminen ovat ensi sijalla, mutta vaativat oman aikansa.

Kolmantena on tietenkin euroviisujen lähestyminen, joiden onnistuminen edellyttää rauhaa rajoilla, eivätkä rakettien jyskeet sopine viisujen tausta-musiikiksi – niin erikoiselta se tuntuisikin. IDF raportoi iskeneensä arabiryhmään Gazan pohjoisosassa. PIJ raportoi kahden ”taistelijansa” saaneen surmansa.

SiniValkoinen puolueen johtava puheenjohtaja Benny Ganrz kävi aamuvarhain tutustumassa tilanteeseen Gazan rajalla, ja antaa lausuntonsa sen jälkeen.

Opposition johtajaksi oletettu Gantz, entinen IDF:n yleisesikunnan komentaja, lupasi esittää vaihtoehtoisen ratkaisun, jonka hän toivoo hallituksen omaksuvan, sekä esitti tukensa ja osanottonsa Etelän asukkaille.

Aiemmin Gantz kehotti Israelin hallitusta ottamaan ”kovan linjan ja vastaamaan rakettituleen voimalla ilman kompromisseja palauttaakseen pelottelukyvyn, joka on edellisen vuoden aikana rapautunut katastrofaalisesti”.

IDF päätti siirtää 7. panssaroidun prikaatinsa Gazan raja-alueelle odottaessaan, että taistelut Israelin ja terrorijärjestöjen välillä jatkuvat lähipäivien aikana.

IDF:n tiedottaja Manelis kiistää arabiankielisen tiedottajan lausunnon, että arabiäiti olisi saanut lapsensa kanssa surmansa IAF:n ilmaiskussa todeten, että he saivat surmansa Gazasta ammutun raketin pudottua Gazan siviilialueelle. https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/anticipating-continued-fighting-idf-sends-armored-brigade-to-gaza-border/,

03. Ammuttuaan yli 450 rakettia Gazasta Israelin siviilikohteisiin, Islamic Jihad uhkaa käyttää pitkän kantaman ohjuksiaan hyökkäyksissään israelilaisia kaupunkeja vastaan. Muutama viikko sitten Gazasta ammuttu raketti putosi Tel Avivin pohjoispuolelle tuhoten asuntorakennuksen, joten uhkauksella on pohjaa.

Nykyisen konfliktin yhtenä syynä arvioidaan olleen perjantaina tapahtuneen tilanteen, jossa Gazan sala-ampuja haavoitti IDF:n upseeria ja naissotilasta, mihin IDF vastasi iskulla Gazaan.

Gazan terrorijärjestöjen yhteinen operaatiojohto ilmoitti lauantaiyönä toimivansa kilpenä Gazan kansalle ja maalle, todeten seuraavansa ”sionistisen vihollisen” toimia luvaten lopettaa sen aloittaman hyökkäyksen (vaikka tuskinpa se kaipaa syytä hyökkäyksiinsä) jonka se itse aloitti.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/anticipating-continued-fighting-idf-sends-armored-brigade-to-gaza-border/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262690,

04. Liikenneministeri Yisrael Katz, josta tullee seuraava ulkoministeri, totesi, että tusinoittain kohteita on tuhottu Gazassa, hyökkäystunneleita on myös tuhottu, olemme keskellä tätä taistelua; eikä ole saatu oppositiolta aitoa vaihtoehtoa.

Hän kiisti väitteet, ettei hallituksella ole kestävää turvallisuuspolitiikkaa. ”Ihmiset puhuvat ulkona kaikenlaista, mutta seinien sisällä käsitellään, miten toimia voimallisesti kuitenkaan aloittamatta varsinaista sotaa”.

Hän sanoi, ”ettei Abbasilla ole mitään mahdollisuutta palata Gazaan, ja vaatimukset lähettää parhaita sotilaitamme Gazan miehittämiseksi, jotta Abbas voi ottaa siellä vallan, on moraaliton ajatus. Vastuulla täytyy olla rajansa.
Ei Abbas eikä Egypti voi ratkoa meidän ongelmiamme”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262687,

05. Ulkomaat ovat antaneet omat tuomionsa Israelin puolustustoimista.

USA:n entinen YK:n lähettiläs Nikki Haley kritisoi lauantaina kansainvälistä yhteisöä siitä, että se pysyy hiljaa Israelin jouduttua hyökkäyksen kohteeksi.

”Jos olisi kysymys mistä muusta valtiosta tahansa, kansainvälinen yhteisö nostaisi suuren metakan. Ei mikään valtio voi istua paikoillaan jouduttuaan hyökkäyksen kohteeksi. Miksi Israelin pitäisi? Kaksinaísmoraali!”

USA:n erityislähettiläs Lähi-Idässä ja edustaja kansainvälisissä neuvotteluissa, Jason Greenblatt tuomitsi Hamasin ja Islamic Jihadin hyökkäykset Israeliin.

”Hamas ja PIJ ovat aloittaneet uudet valitettavat terrorismin toimet summittaisesti ampumalla sadoittain raketteja Israelin siviilikohteisiin. USA seisoo lujana tukien Israelin oikeutta itsepuolustukseen ja pyydämme kansainvälistä yhteisöä tekemään samoin.” hän twiittasi.

Toisessa tweetissään hän totesi: ”Hamasin ja PJI:n turvautuessa terrorismiin, ne estävät maailmaa avustamasta Hamasin arabeja Gazassa vahingoittaen siten palestiinalaisten asiaa”.

USA:n ulkoministeri julkisti oman terrorijärjestöjä tuomitsevan lausuntonsa ”niiden hyökkäysten vuoksi viattomia siviilejä ja heidän yhteisöjään vastaan vaatien niiden lopettamista välittömästi”.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ilmaisi solidaarisuutensa Israelia kohtaan tweetissään lauantaina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262683,

06. Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu tuomitsi lauantaina voimakkain sanoin IAF:n pommitettua Gazassa rakennusta, jossa toimii Turkin valtion uutistoimisto Anadolu Gazassa.

”Me tuomitsemme Israelin voimakkain mahdollisin termein sen kohdistaessa ilmaiskunsa rakennukseen, jossa toimii Anadolu-järjestö Gazassa” tweettasi Turkin presidentin johtava tiedotuspäällikkö Fahrettin Altun.

Anadolu raportoi rakennuksen romahtaneen ilmaiskun jälkeen. Toimiston henkilökunta oli evakuoitu hetkeä ennen iskua, eikä kukaan haavoittunut.

YK:n nimittämä Lähi-Idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Nickolay Mladenov valitti vihollisuuksien eskaloitumista.

”Olen syvästi huolestunut taas yhden vaarallisen eskaloitumisen johdosta Gazassa ja ihmishenkien menetyksestä. YK toimii Egyptin ja kaikkien kansojen kanssa tilanteen rauhoittamiseksi. Pyydän kaikkia osapuolia välittömästi vähentämään jännitystä ja nopeasti palaamaan edellisten kuukausien aikaiseen yhteisymmärrykseen.”

YK:n ja monien muiden maiden huolena on, että eskaloitunut tilanne tulisi romuttamaan kaiken, mitä on saatu aikaan, ja syventämään Gazassa asuvien huononevia olosuhteita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262676,

07. KE motti Yogev (United Right) sanoi Knessetin ulko- ja puolustuskomitean istunnossa:

”Sydämemme on vammautuneitten etelän asukkaitten luona ja toivomme heille nopeaa paranemista haavoistaan. Hamasin ja Jihadin rakettien massa-hyökkäykset oikeuttavat Israelin puolustamaan kansalaisiaan haavoittaen samalla Hamasin, Islamic Jihadin johtajia, ja kaikkea infrastruktuuria josta olemme tietoisia.”

”Ainoa tapa nostaa pelottelukykyämme rauhan saavuttamiseksi, on iskeä niiden johtajiin. Ne, jotka luottavat Palestiinan Auktoriteettiin, joka kouluttaa lapsensa Israelin tuhoamiseen, tai kannustavat uusiin myönnytyksiin, jatkavat vastuutonta ja järjetöntä Oslon sopimusten veristä polkua.”

”Pitkän tähtäyksen poliittinen ratkaisu sisältää evakuoimisen yhteydessä tehdyn erehdyksen korjaamista, Gazan uudelleenmiehittämisen, ja Gazan läheisyydessä asuvien asukkaitten turvallisuuden tunnon kasvattamisen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262675,

08. Islamic Jihad julkisti lauantaina uuden videon, jossa näytetään terroristien lataavan raketteja lukaisualustalle ja asentavan niihin räjähdyspanoksia. Heti sen jälkeen näytetään Dimonan ydintutkimusreaktorin rakennuksia, Ben Gurionin terminaalia, Haifan öljynjalostuslaitoksia sekä sanat: Tulirengas kääntyy ympäri.

PIJ uhkasi aiemmin Israelissa järjestettäviä Euroviisikilpailuja. ”Israel ei ole Eurooppa”, järjestö kirjoitti aiemmassa videossaan, näytettyään ensin El-Al matkustajakoneen saapumisen Israeliin.
Videossa näytettiin myös Euroviisun ensimmäisen semifinaalin päivämäärä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262667,

09. Palestiinalaisryhmittymät Gazassa uhkasivat perjantaina kostaa kahden Hamasin jäsenen saatua surmansa IAF:n ilmaiskussa.

”Israelin harjoittaman brutaalin aggression vuoksi kansaamme kohtaan yhtyneet palestiinalaiset vastarintaryhmät kehottavat kaikkia sotilaallisia ryhmiä lisäämään valmiuttaan antaaksemme vastauksen vihollisen rikoksiin” lausunnossa todetaan.

Aiemmin Hamas ilmoitti kahden ”taistelijansa” menetyksen IAF:n ilmaiskussa, joka oli seurausta viikoittaisen perjantain mielenosoituksissa yhteydessä sattunut tilanne, jossa Hamas avasi tulen sotilaita kohti haavoittaen IDF:n upseeria ja nais-sotilasta. Kolmas Hamasin arabi sai surmansa mielenosituksissa IDF:n luodista.

”Israel kantaa täyden vastuun tilanteen vaarallisesta eskaloitumisesta. Arabeilla on oikeus puolustaa itseään ja tulee jatkamaan kunnes piiritys loppuu”, sanotaan suurin piirtein Hamasin tiedotteessa.

Hamasi tiedottaja sanoi: ”Israelin hyökkäys rauhallisia mielenosoittajia vastaan ja sen kahden jäsenen murha ilmaisevat sen barbarismin ja väkivaltaisen luoteen viattomia protestoijia vastaan. Tämä ei tule estämään PA/HAMAS:n arabien jatkamista vastarintaansa, kunnes sen tavoitteet on saavutettu”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262658.

Israelin näkemyksen mukaan Iran antoi määräyksen Hamasille ja Jihadille.

10. Hebronissa asuna PA:n arabi, jolla on kiinteät suhteet Trumpin hallitukseen, perusti oman Reform and Development-puolueensa (Uudistus ja Kehityspuolue).

Puolueen perustaja on 45-vuotias Ashraf Jabari, joka kuuluu merkittävään Jabari-klaaniin Hebronissa. Hän on ammatiltaan liikemies, ja haluaa puolueensa edistävän taloudellista hyvinvointia kansansa parissa.

PA:N virkailijat hylkäävät hänen teesinsä, koska hän potkii PA/PLO:n aisojen yli. He syyttävät Fabarin työskentelevän USA:n hallituksen hyväksi, ja erityisesti kannattavan USA:n presidentin nimittämän tiimin laatiman ”Deal of the Century ” edistämistä, jonka Mahmoud Abbas hylkäsi tietämättä siitä mitään, ja kieltäen virkailijoitaan pitämästä suhteita USA:n hallituksen edustajiin.

”Kolme päivää sitten julkistin useiden muiden kanssa uuden puolueen, joka tarjoaa palestiinalaisille toivoa.” hän sanoi JP:n toimittajalle. ”Emme tarjoa itseämme kenenkään vaihtoehdoksi. Keskitymme vain talouteen ja varmistamme kansallemme paremman tulevaisuuden.”

Jabari toimi aiemmin PA:n turvallisuusjoukoissa. Hän sanoo puolueensa kannattavan yhden valtion ratkaisua, koska kahden valtion periaate ei ole enää toteuttamiskelpoinen. ”Me asumme joka tapauksessa Israelin sotilashallinnon alla. Jopa PA on vain itsehallinnon edustaja, eikä valtio, jossa Israel valvoo kaikkea. Jopa ID-korttimme on kirjoitettu arabiaksi ja hepreaksi, ja lisäksi Israel valvoo kaikkia rajojamme”.

Jabari sanoo palestiinalaisten haluavan elää Israelin hallinnon alla, saaden samat oikeudet, kuin Israelin hallinnon alla elävät jerusalemilaiset. Ehkä olisi ollut hyvä, että kahden valtion periaate olisi toteutunut 67-rajoilla, mutta ei yksikään Israelin pääministeri uskaltaisi hyväksyä sellaista ratkaisua.
(lukuun ottamatta Olmertia ja Barakia, jotka tarjosivat PA:lle enemmän kuin sen pinta-ala edellyttää, mutta sekään ei kelvannut Abbasille).

Hän sanoo huhuille C-alueitten liittämisestä Israeliin, että se ei jättäisi PA:lle mitään, ja siksi hän kannattaa yhtä valtiota. ”Haluamme lopettaa väkivallan ja verenvuodatuksen, lopettaa kansamme kärsimykset. Väkivalta on toivottoman ase, joka on menettänyt tulevaisuuden ja toivon.” Hän uskoo Palestiinan kansan enemmistön ajattelevan hänen tavallaan, vaikka salaa Abbasin pelossa.

Viime helmikuussa Jabari osallistui Israel/Palestiina talouskonferenssiin Jerusalemissa, jossa hän ystävystyi USA:n Israelin lähettilään David Friedmanin kanssa siinä määrin, että Friedman sanoi olevansa ylpeä voidessaan kutsua Jabaria ystäväkseen. Olisikohan tässä uuden toivon välähdys? https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-with-close-ties-to-Trump-administration-launches-new-party-588679,

11. Israelin väkiluku ylittää yhdeksän miljoonan kansalaisen määrän, 9 009 000, asukasta, josta juutalaisten osuus on 74 %, arabien 21 %.
https://www.jpost.com/Israel-News/Israels-population-passes-9-million-588658,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 17 -28; Tiberias 19 -34; Suolameri 24 -34, Eilat 24-37 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, lämpötila nousee: 13 -31 astetta Jrslmissa.

Heinäsirkkaparvet (locust) pimentävät taivaan Najranissa, Saudi Arabiassa, vain viikkoja sen jälkeen, kun ne tuhosivat Irania ja Kuwaitia. Niitä kerääntyy katujen varsille suurina kasoina, syötyään ensin kaiken vihannan lähettyvillään.
http://strangesounds.org/2019/05/saudi-arabia-locust-invasion-video-may2019.html,
























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021