TORSTAI 18.10.2018

TORSTAI 18.10.2018
01. Gazasta ammuttiin keskiviikon vastaisena yönä kaksi Grad-rakettia, toinen Beershebaan, ja toinen johonkin rannikon kaupunkiin, mutta se raketti putosi ilmeisesti mereen.

Beershebaan ammuttu raketti osui 2-kerroksisen asuintalon päätyyn tuhoten sen ja siinä sijainneen asunnon melkoisen perusteellisesti.
Hälytyssireeni soi 3.31 keskiviikon vastaisena yönä Beershebassa ja sen lähiympäristössä. Raketti murtautui kattorakenteiden ja kahden betoni-kerroksen läpi puskien räjähtäessään ulkoseinärakenteet kadulle ja pihalle.

Asunnossa asuva 39-vuotias äiti nukkui alakerrassa ja hänen 3 lastaan toisessa kerroksessa. Kuultuaan sireenin äänen äiti ryntäsi kiireesti toiseen kerrokseen ja sieppasi nukkuvat lapsensa mukaansa mennen heidän kanssaan asunnon pommisuojaan lukiten oven perässään. Vain sekunteja
(5 -7 sek) sen jälkeen raketti osui taloon saaden sen tärisemään.

Pelastuspartio löysi pahoin järkyttyneet perheen jäsenet pommisuojasta vieden heidät ulos ja odottavaan ambulanssiin, joka vei heidät sairaalaan. Lapset olivat saaneet lieviä ruhjevammoja kaatuessaan kiireessä.
4-hengen perheen lisäksi 3 muuta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi.

Hälytyssireeni soi uudelleen 8.30 aikaan Hof Ashkelonin alueneuvoston alueella, mutta mahdollisista tuhoista ei raportissa mainita. IAF iski ohjuksillaan raketin ampunutta miehistöä vastaan.

Vastauksena raketti-iskuun IAF:n koneet iskivät 20 Hamasin kohteeseen Gazassa. Ne kohdistettiin tyhjiin rakennuksiin ja harjoituskenttiin. Hamas ilmoittaa yhden ihmisen saaneen haavoja ilmaiskuissa. Yksi kohde oli hyökkäystunneli, joka tuhottiin.

Iron Dome ei edes yrittänyt osua lähestyviin raketteihin, ja - kuten uutisista ilmenee - niitä siirrettiin Beershebaan vasta raketti-iskun jälkeen. IDF näyttää tuudittautuneen petolliseen rauhanuneen unohtaen, että vihollinen käyttää hyväkseen kaikkia sille annettuja tilaisuuksia.

Israelin turvallisuuskabinetti kokoontui keskiviikkona aamutuimaan Netanyahun toimistossa keskustellen raketti-iskujen mahdollisista seurauksista ja IDF:n vastatoimista.
IDF:n komentaja Gadi Eisenkot osallistui myös tilaisuuteen palattuaan kiireesti Washingtonin matkaltaan Gazan tilanteen kärjistymisen vuoksi.

IDF:n eteläisen siiven komentaja kenraalimajuri Herzi Halevi esitti lyhyen katsauksen tilanteeseen tilaisuuden aluksi. "Hamas pyrkii saamaan Gazan valvonnan kertoen kansalle, että sen tarkoituksena on parantaa heidän asemaansa. Käytännössä kuitenkin yleinen väkivalta Gazan rajalla tuhopoltto ilmapallojen, räjähdepanosten ja rakettien muodossa, kuten näimme, vain pahentaa Gaza asukkaitten tilannetta, minkä seurauksena iskimme Gazan aseverstaisiin, päätukikohtiin ja maanalaisiin terrorirakennelmiin".

Halevi jatkoi todeten, että kaikki iskukohteet tuhottiin, ja niiden korjaaminen käyttökuntoon on vaikeaa. IAF iski 20 kohteeseen Gazassa rakettitulen seurauksena. "IDF on valmistautunut kaikkiin tilanteisiin Gazassa, ja sillä on tarvittava know how reagoida suuremmalla voimalla".
Sodan mahdollisuus on tällä hetkellä taas odottamassa seuraavaa kriisiä.

Raketti-iskussa asuntotaloon siinä asunut perheen äiti ja hänen 9-, 10- ja 12-vuotiaat lapsensa, menettivät kotinsa, ja sen mukana kaikki talous- ja henkilökohtaiset tavaransa tietämättä, miten tästä selvitään eteenpäin.
Kouluopetus ja suurempien joukkojen kokoontumiset peruttiin, vaikka Ben Gurionin yliopisto ilmoitti opetustoimen jatkuvan normaalisti.

Muutamia tunteja myöhemmin Hamasin ja Islamic Jihadin johtajat julkistivat yhteisen tiedotteen todeten: "Me vastustamme rakettitulta, joka vahingoittaa ponnisteluja saarron lopettamiseksi". Heidän nähtiin liikkuvan Gazassa vapaasti pelkäämättä IDF:n teloitusyrityksiä.

IDF julkisti videon hyökkäystunnelin tuhonneesta ilmaiskusta.
IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis arvioi, että Israeliin ammutut raketit olivat keskimatkan Grad-ohjuksia, joiden kantomatka on 40 -60 km, ja vain Hamasilla ja Islamic Jihadilla on tarvittava tietotaito valmistaa niitä, joskin epäillään niiden kykyä hallita GPS-ohjausjärjestelmän rakentamista.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373505,00.html,

IDF:n kenraalit pyrkivät selvittämään tilannetta keskenään, toisten tukiessa puolustusministeri Avigdor Libermania kovien, toistuvien iskujen antamisesta, mikä tulisi jatkumaan muutamien päivien ajan. Tämä silläkin uhalla, että terrorijärjestöt Gazassa vastaavat niihin raketti-iskuillaan ja väkivallan kiihottamisella turva-aidan läheisyydessä.

Sisäministeriö yhdessä talousminieriön kanssa vaativat hallitusta välittömästi asettamaan 7 miljoonaa NIS Gazan rajan pinnassa olevien juutalaisyhteisöjen tukemiseksi "normaalielämän" jatkumiseksi.
Netanyahu vieraili juutalaisyhteisöissä pyrkien nuuhkimaan ilmanalaa, mikä poliitikolle on elintärkeää, toistaen varoituksensa "kovista iskuista, elleivät hyökkäykset Gazasta Israeliin lopu".

Egyptin tiedustelujohtaja Abbas Kamel perui matkansa Israeliin, Ramallahiin ja Gazan kaistalle tilanteen kärjistymisen vuoksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373505,00.html,

02. Juutalaisyhteisöt Gazan rajan tuntumassa ovat palautumassa normaalirytmiin. Asukkaiden keskuudessa muhii hallituksen ilmeisen saamattomuuden vuoksi selvä kapinahenki. "Miksei IDF:lle annettua tilaisuutta iskeä kerrankin tosissaan käytetty hyväksi? "

IDF rajoitti kokoontumisten määrää 300 ihmisen ulkotiloissa ja 500 sisä-tiloissa. Opetustoiminta keskeytettiin Beershebassa, Sderotissa ja muissa Gazan rajan pinnassa olevissa yhteisöissä.
Kadun toisella puolella sijaitseva talo säilyi lähes vaurioitta, vain muutama kivi- ja betonilohkare lensi sinne saakka ilman vahinkoja.

Alustavien tietojen mukaan rakettien painolasti oli 20 kg:n räjähdyskärki, joka tunkeutui kahden teräsbetonitason läpi asunnossa. Toinen raketti putosi mereen, ehkä lastia oli liikaa, ja kohde liian kaukana.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373907,00.html, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253431,

03. Barkan teollisuuspuistossa kaksi juutalaista työntekijää murhannut ja kolmatta vaarallisesti haavoittanutta laitoksen sähkömiestä Ashraf Na´alawaa etsitään edelleen keskeytyksettä.

Hadashot-2 raportoi PA:n lähteiden kertoneen, että IDF:n sotilaat olivat Tulkarmissa operoidessaan yön aikana jakaneet lentolehtisiä, joissa varoitetaan paikallista väestöä avustamasta terroristeja.

"Jokainen etsittyä henkilöä avustanut asettaa itsensä laillisiin toimenpiteisiin häntä vastaan, mukaan lukien pitkäaikainen vankeustuomio, kotitalonsa tuhoaminen sekä kaikkien häntä ja hänen perhettään koskevien lupien peruuttaminen. Rankaisemme arkailematta jokaista, joka avustaa terroristeja".

PA:n media raportoi, että osana IDF:n operaatioon kovaäänisillä kehotettiin terroristia antautumaan IDF:n sotilaille.

Barkan terroristin ja murhaajan Na´alawan perheelle ilmoitettiin, että terroristin kotitalo on määrätty tuhottavaksi. IDF:n tiedottaja vakuutti armeijan jatkavan päättäväisesti terrorin estämistä ja potentiaalisten terroristien pelottelua.
Joittenkin mielestä terroristin kotitalon tuhoaminen vain lisää vihaa Israelia ja juutalaisia kohtaan, eikä suinkaan paranna ilmapiiriä rauhan solmimiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253434,

04. UUTISIA LYHYESTI

PA/PLO:n Ramallahissa toimiva kabinetti tuomitsi keskiviikkona "Israelin eskalaation Gazan kansaa vastaan, joka seisoo lujana saartotoimien alaisen Gazan kaistalla".
Lausunnossa ei mainita mitään IAF:n ilmaiskuja edeltäneistä Hamasin raketti-iskuista Israelin siviilikohteita vastaan Gazan kaistalta.

PA/PLO:n hallituksen tiedottaja Yusuf al-Mahmoud sanoi "Israelin harjoittavan kollektiivista kuritusta asetettuaan saarron ja pommittaessaan siviilejä, koteja, kouluja ja omaisuutta tuhoavilla aseillaan ja suorittaen iljettäviä rikoksia avuttomia asukkaita vastaan", mainitsematta PA/PLO:n asettamaa saartoa Gazan asukkaita ja Hamasia vastaan.

Mahmoud lisäsi, että "tilanteen eskaloituminen Gazassa on osa yleistä eskaloitumista koko Palestiinan maassamme, eikä sitä suoriteta erillään tilanteen eskaloitumisesta Juudeassa ja Samariassa sekä miehitetyn Jerusalemin (Al-Quds) alueella".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253413,

Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhansovittelija Jason Greenblatt tuomitsi Gazasta ilman varoitusta ammutut raketit, joista yksi tuhosi perheen kodin Beershebassa keskiviikon vastaisen yön aikana.
"Tämä aamuna koulut suljettiin kaikkialla Beershebassa rakettihyökkäyksen vuoksi Gazasta. Taas kerran (Hamasin) hallitus Gazassa tekee tyhjäksi maailman ponnistelut paremman elämän kehittämiseksi palestiinalaisten elämälle Gazassa, ja vaarantaa ja haavoittaa israelilaisia".

Keskiviikon vastaisen yön aamutunteina Beershebaan ammuttu Grad-raketti sisälsi epätavallisen suuren räjähdemäärän, joka tuhosi yhden 2-kerroksisen kodin lähettäen siinä asuneen 4-hengen perheen ja 3 muuta asukasta Sorokan sairaalaan saamansa shokin ja haavojen vuoksi.

IDF katsoo Hamasin olevan vastuussa rakettien ampumisesta, vaikkei se itse olisikaan niitä ampunut. Poliisiupseeri kuvasi tilannetta näin: "Menimme sisään asuntoon ja näimme kolmen lapsen ja äidin siinä, shokissa ja peloissaan, koko tuhoutuneen talon kaaduttua heidän ylleen. Autoimme heidät ulos talosta, ja kutsuimme lisää ammattilaisia – pioneereja (katkaisemaan sähkövirrat) sekä ambulansseja". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253409, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253431,

Oikeusministeri Ayelet Shaked tulee johtamaan ilman auktorisointia olevien juutalaisyhteisöjen laillistamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Koordinointitiimiin hyväksyttiin äskettäin oikeusministeriön edustaja pääministerin toimistossa tehtävänään ilman laillistamista olevien juutalais-yhteisöjen ja "kukkulayhteisöjen" laillistaminen Juudeassa ja Samariassa.

Koordinointitiimiin kuuluvat Shakedin ohella Pinchas Wallerstein, sekä 10 muuta jäsentä, osa heistä varattuina siviilihallituksen jäsenille.
Oikeusministeriöllä ei ollut aiemmin edustajaa tiimissä, vaikka sen oletetaan olevan selvillä laillisista kysymyksistä, jotka koskevat yhteisöjen sääntelemistä ammattilaisella ja viran vaatimusten mukaisesti.

Oikeusministeriössä on avustaja, jonka tehtäviin kuuluvat juutalaisyhteisöjen asiat, mutta Shaked halusi koordinointitiimiin lisättäväksi asiantuntijan hänen lisäkseen, joka ei vain anna päteviä neuvoja, vaan on osa tärkeitä keskusteluja valtion asianajajan ja oikeuskanslerin kanssa.

Koordinointitiimin jäseniä ei ole vielä vahvistettu, mutta pääministerin kanslian ohella siinä on neljä edustajaa: oikeusministeriöstä, puolustusministeriöstä ja (Juudean ja Samarian) siviilihallinnosta, jotka kartoittavat tiimin tehtäviä.
Tämän järjestely-ja koordinointitiimin ansiosta oikeusministeri saa pääministerin ja puolustusministerin kanssa säännöllisiä raportteja kolmen kuukauden välein laillistamisprosessin edistymisestä, ja voi esittää näkökantansa ja vaikuttaa siten prosessin toimintaan.

Tiimin oletetaan toteuttavan Zandbergin komitean raportin toteuttamiseksi työskennellen oikeusministeriön alaisena – ainakin niin kauan, kuin Netanyahun nykyinen hallitus istuu ja Jewish Home saa pitää Ayelet Shakedin johtaman oikeusministeriön valvonnassaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253435,

Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat valittaneet, että siviilihallinto toteuttaa muiden kuin hallituspuolueiden näkemyksiä tehdessään päätöksiä rakentamisesta ja rakennuslupien antamisesta, usein estäen juutalaisten rakentamista, mutta suosien PA:n arabien rakentamista myös C-alueilla, joissa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, sekä B-alueilla, joissa PA vastaa niiden siviilihallinnosta, mutta IDF niiden turvallisuudesta.

Kysymys Juudean ja Saaria hallinnosta on noussut esiin konkreettisesti laittomasti ulkomaisen tuen turvin kyhätyn Khan Al-Ahmar beduiinikylän hökkelien tuhoamisen yhteydessä, johon korkein oikeus antoi luvan, mutta jota siviilihallinto ei ole toteuttanut. Israelin hallituksen ja siviilihallinnon viivyttelyn vuoksi tämän 83 perheen hökkelikylän kysymyksestä on tehty kansainvälinen kiistakysymys, johon myös ICC (kansainvälinen rikosoikeus) on puuttunut uhaten Israelia sotarikoksesta, jos kylä tuhotaan ja asukkaat siirretään toiseen paikkaan. ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda sanoo pitävänsä Israelin toimet sekä Al-Ahmar kylän että Gazan kaistan väkivaltaisuuksien yhteydessä tarkassa valvonnassa.

Israel on aiemmin kyseenalaistanut pääsyyttäjän pätevyyden länsimaisen oikeuskäytännön ja sen toteuttamisen alueilla. USA:n presidentti Trump puolestaan sanoi koko ICC:n toiminnan toimivan omista intresseistään johtuen eikä sano alistuvansa sen USA:ta koskeviin päätöksiin.

Al-Ahmar Kylä sijaitsee Kuolleellemerelle johtavan valtatien vieressä ja muodostaa vaarallisen turvallisuusriskin Israelille. Toiseksi se estää Maale Adumimin laajentumissuunnitelmia itään nykyisistä rajoistaan.
https://www.timesofisrael.com/hague-prosecutor-issues-war-crime-warning-on-bedouin-village-demolition/,

Sir tri Ifikar Ahmed Ayaz, maansa Tuvalun pääkonsuli Lontoossa, väittää puheessaan Ghanan Ahmadiyya Muslimilähetystön järjestämässä rauhan-konferenssissa, joka toteutettiin teeman "Rauha ja Globaalioikes" alla Accrassa, että jos islamin uskontoa harjoitetaan sen puhtaassa ja alku-peräisessä muodossaan – absoluuttinen oikeus pääkomponenttinaan, kuten sitä toteutetaan Ahmadiyya Muslimiyhteisössä - se tulisi toimimaan katalyyttinä globaalin rauhan ja oikeuden kahtena päämaalina.

Accran yksipäiväisen konferenssin tarkoituksena oli edistää islamin opetuksen syvempää ymmärtämistä rauhan kysymyksissä, ja inspiroida yhteisiä ponnisteluja globaalin pysyvän rauhan saavuttamiseksi. https://www.jewsnews.co.il/2018/10/15/muslim-leader-says-islam-in-its-pure-form-can-be-catalyst-to-achieve-global-peace-and-justice.html,

USA:n Nation of Islam johtaja Louis Farrakhan sanoo Twitter sivullaan, että juutalaiset ovat termiittejä. Peläten maansa rasismin ja vihapuheitten lakien valtaa hän lisää kiireesti: "En minä ole antisemitisti, olen antitermitisti. Hän esitteli näitä ideoitaan tiistaina julkistamassaan Twitter-sivullaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253441,

YK:n yleiskokous äänesti äänin 146puolesta vastaan 3 myöntää PA /PLO:n edustajalle täyden valtion oikeudet antaessaan "Palestiinan valtiolle", puheenjohtajuuden, jota USA:n hallituksen mukaan ei ole olemassakaan, 134 jäsenmaan muodostaman ryhmässä, jota kutsutaan nimellä ryhmä 77 +Kiina. 15 maata pidättyi äänestämästä.

Israel, USA ja Australia äänestivät vastaan.
USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley totesi: Palestiinalaiset eivät ole jäsenmaa eivätkä valtio ollenkaan. USA tulee aina viittaamaan tähän palestiinalaisten johtamissa YK:n tilaisuuksissa" jatkaen:

"Tänään YK:n tekemä virhe kaivaa maata rauhan ponnistelujen alta rohkaisten muutamien palestiinalaisjohtajien ylläpitämää illuusiota, että he voivat edistää päämääriään ilman suoria rauhanneuvotteluja. Itse asiassa tämän päivän äänestys ei avusta millään tavoin Palestiinan kansaa".

USA:n apulaisedustaja YK:ssa Jonathan Cohen sanoi yleiskokoukselle, että "USA tulee muistuttamaan toistuvasti YK:ta, etteivät palestiinalaiset ole saavuttaneet itsenäisen valtion asemaa".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-envoy-Haley-Palestine-is-not-any-state-at-all-569591,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -24; Tiberias22 -32; Suolameri 24 -32; Eilat 22 -32 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna ehkä hieman viilenevää.

Israelin keskiosassa sataa tänään vettä, vaikka sääennusteet eivät tienneet siitä mitään. Tekevälle sattuu, kuten sanotaan.

Israel 60 sekunnissa. Linkki alla.
https://www.jpost.com/Israel-News/High-Court-freezes-deportation-of-alleged-BDS-supporter-Lara-Alqasem-569365,























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019