SUNNUNTAI 14.10.2018

SUNNUNTAI 14 .10.2018
01. Israelin ja palestiinalaisten väliset suhteet ovat kehittymässä vaarallisen jännittyneiksi, mikä voi ennen pitkää puhjeta avoimiksi taisteluiksi muuallakin kuin Gazan rajan tuntumassa, jossa ne ovat olleet sitä maaliskuusta lähtien.

Hamas-johtaja Ismail Haniyeh Gazassa vakuutti lauantaina verisiksi muuttuneiden yhteenottojen jälkeen perjantaina: "Gazan arabien protestit Gazan rajan tuntumassa eivät johdu siitä, että he haluavat taloustukea, vaan siitä, että he haluavat Gazan saarron lopetettavaksi".

Haniyeh puhui lauantaina 7 Gazan arabin hautaustilaisuudessa, jotka saivat surmansa taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa perjantaina. Hän toisti puheessaan, että maaliskuun 30. päivänä alkaneet "March of the Return" mielenosoitukset eivät lopu, ennen kuin saarto on poistettu täydellisesti.

"Marssimme eivät johdu öljystä tai dollareista. Kansallamme on oikeus elää arvostettuna ja rauhassa saarron loputtua" Haniyeh selvitti Hamasin kantaa jatkaen: "Hamas arvostaa ponnisteluja saarron lopettamiseksi, mutta se ei halua puolittaisia ratkaisuja".

Haniyeh viittasi puheessaan Jerusalem-konferenssiin Turkissa, että "Hamas etsii keinoja aselevoksi Israelin kanssa saarron lopettamista vastaan".
Egypti, YK ja Qatar ovat yhteistoimin pyrkineet saavuttamaan aselevon, mutta Haniyeh painottaa, "ettei Hamas suostu siihen maksamalla minkään-laista poliittista hintaa".

Toiseksi hän toteaa, "ettei mahdollinen aselepo ole osa USA:n presidentti Trumpin nimittämän tiimin laatimaa Lähi-Idän rauhansuunnitelmaa".

Ramallahissa PLO tuomitsi uudelleen "Amerikan tukeman Israelin hyökkäyksen palestiinalaisia vastaan Gazan kaistalla väittäen IDF:n sotilaitten avaavan tulen rauhallisia mielenosoittajia vastaan".
PLO vaati "globaalia yhteisöä toimimaan nopeasti lopettaakseen Israelin aloittaman hyökkäyksen palestiinalaisia vastaan, etenkin massamurhat, joita Israel suorittaa rauhallisia mielenosoittajia vastaan Gazan kaistalla".

PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantaja Mahmoud Habash "syytti perjantaina Hamasia palvelemisesta halpana työrukkasena USA:n ja Israelin käsissä". Hän puhui perjantain rukoustilaisuudessa Ramallahissa. Hän esitti uudelleen Abbasin esittämän syytöksen, että Hamas avustaa Israelia ja Yhdysvaltoja Trumpin nimittämän rauhantiimin laatimaa toistaiseksi julkistamatonta "vuosisadan sopimusta".

"Hamas unohtaa Jerusalemin ja Palestiinan kysymyksen, koska sen kiireisin huoli on saada varoja ja öljyä" Habash sanoi viitaten Qatarin rahoittamaan öljyn vientiin Gazaan. Viime viikolla useat öljyrekat ylittivät Gazan rajan Kerem Shalomin terminaalin kautta voidakseen saada Gazan sähkövoimalan jatkamaan sähkön tuottamista sekä asukkaitten että eri laitosten ja virastojen sekä sairaaloiden kipeän tarpeen tyydyttämiseksi.

PA vastustaa Qatarin rahoittaman avun toimittamista Gazaan todeten, että kaikki avustukset Gazaan tulee toimittaa PA:n kautta. (Tämä antaisi sille mahdollisuuden käyttää avustuksia Hamasin painostamiseen).

Eri lähteistä saadut rapotit kertovat, että Hamasia lähellä olevat lähteet toistivat lauantaina tietoja, joiden mukaan Hamas oli paljastanut suunnitelman sen kolmen korkean johtajan, Yahoo Sinwarin, Khalil al-Hayan ja Mahmoud Zaharin teloittamiseksi.

Lähteet Al-Araby Al-Jadeed online lehdessä Qatarissa kertoivat, että suunnitelma on tarkoitettu Hamasin yhtenäisyyden murtamiseksi kertomatta, kuka oli suunnitelman takana. Niissä kuitenkin väitetään, että se on osa laajaa salaliittoa, jonka kohteena on Hamas.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-border-protests-will-continue-until-blockade-is-lifted-569308,

02. Puolustusministeri Avigdor Liberman ilmoitti perjantain väkivaltaisten mielen-osoitusten jälkeen keskeyttävänsä öljyn ja kaasun toimittamisen Gazan kaistalle vakuuttaen, että ne palautuvat vasta mellakoiden loputtua.

Viimeinen niitti Libermanin kärsivällisyydessä oli se, että Gazan terroristit räjäyttivät perjantaina aukon Gazan kaistaa erottavaan turva-aitaan, jonka kautta pari kymmentä gazalaista tunkeutui Israelin puolelle aitaa.

Liberman varoitti Hamasin johtoa lauantaina, että niin kauan kuin mellakat jatkuvat turva-aidalla, Israel ei toimita öljyä ja kaasua Gazan kaistalle.

Perjantainmielensoistuksiin osallistui 15 000 -20 000 gazalaista, joista pari kymmentä tunkeutui Israelin puolelle aidalla räjäyttämänsä pommin aiheuttamasta aukosta heitellen sotilaita kivin, petrolipommein ja kranaatein, sekä polttaen autonrenkaita, jotka levittivät paksua, myrkyllistä savua.

IDF:n sala-ampujat avasivat tulen heidän karkottamisekseen, mutta osa jatkoi kulkuaan, jolloin sotilaat avasivat tulen heitä kohti surmaten heistä kolme.
Arabit ottivat kaatuneet mukaansa vetäytyen takaisin Gazan puolelle. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoa.

Hamasin turvallisuusjoukkojen komentaja Gazassa Tawfiq Abu Naim osallistui serkkunsa Ahmad Abu Naimin hautajaistilaisuuteen, joka sai surmansa perjantain mellakassa ja oli yksi turva-aidan ylittäneistä Israelin puolelle.

Hamasin julkistamassa videossa näytetään pyromaanipallojen lähettämistä Israelin puolelle. Yksi niistä oli muotoiltu pienen lentokoneen muotoiseksi, joka laskettiin ilmaan heliumpallojen avulla. Sen kylkiin on raapustettu teksti: "Jo me kärsimme, me emme kärsi yksin". Ei tiedetä, ylittikö se turva-aidan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5369998,00.html,
IDF ilmoitti tiedotteessaan, että se on havainnut useita turva-aidan ylityksiä mielenosoitusten aikana. Ylittäjiä on seurattu kaiken aikaa, ja he ovat yleensä palanneet omalle puolelleen lähes välittömästi. Yksi lauantai-iltana Gazan pohjoisosassa Israelin puolelle päässyt mielenosoittaja osoittautui tutkimuksissa aseettomaksi. Hänet pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253177,

03. IDF:n kersantti Omer Kaplan, Nesher Pataljoonan kenttätiedusteluyksiköstä, seurasi laitteillaan Gazan arabien perjantaina järjestämää mielenosoitusta kertoen omakohtaisena kokemuksena näin:

"Ensimmäinen hälytys tuli ollessani vahvistamassa tukikohtaa. Seurasin tilannetta, ja näin useiden satojen mielenosoittajien särkevän turva-aitaa ja asettavan siihen räjähdyspanoksia. He mursivat aukon turvallisuusaitaan pommien aiheuttaman savun peittäessä maan. Keskellä savua ja mellakkaa, näin useiden hyökkääjien pyrkivän kohti sotilastukikohtaa. Identifioin ne ja hälytin kentällä olevat sotilasyksiköt, jotka ampuivat varoituslaukauksia heitä kohti" kersantti Kaplan muistelee tilannetta.

"Useimmat mielenosoittajista palasivat omalle puolelleen, mutta havaitsin yhden jääneen kentälle. Menetin (savun vuoksi) näköyhteyden häneen. Ilmoitin live kameramiehistölle (hänestä) ja ilmoitin siitä myös sotilaille vakuuttaen, että voimme vahvistaa yhden terroristin jääneen Israelin puolelle. Yksi sotilaista havaitsi hänet ja neutraloi hänet". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253193,

04. Kristinusko on kuoleman kouristuksissa Hollannissa, ja islam on nousemassa, todetaan Giulio Meottin kirjoittamassa artikkelissa.
Hän kertoo paavi John Paul II:n vierailusta Catherinen katedraalissa Utrechtissa v. 1985. "Kehotan teitä pysyttelemään hengissä sekularisoitumisen ilmapiirissä" paavi vetosi silloin katedraalin katolilaisiin.

Paavin vetoomusta ei ole noudatettu. Catherinen katedraali suljetaan. Kirkon hallinnan ottaa käsiinsä Catherijne Convent, sen viereinen uskonnollisen taiteen museo, sen jälkeen, kun kirkon vihkimisseremonia on peruutettu.
Katedraalin sulkeminen on kuitenkin arka kysymys, sillä katedraali on Utrechtin arkkipiispan, Hollannin korkeimman roomalaiskatolisen papin, virkapaikka ja istuin. Utrechtin tulee nyt etsiä uusi katedraali ensimmäistä kertaa vuodesta 1853 lähtien, kun Catherine tuli ainoaksi protestanttiseksi kirkoksi, joka luovutettiin katolilaisille.
Protestantit olivat käyttäneet sitä vuodesta 1636 lähtien.

"Kristinusko Hollannissa on lähestymässä loppuaan", sanoo kardinaali Wim Ejik, Utrechtin arkkipiispa De Gelderlander uutislehdelle. Katolinen kirkko Hollannissa menettää 5 % jäsenistään vieraantumisen vuoksi.

Meotti kirjoittaa, että 10 vuoden kuluessa Utrechtin arkkihiippakunta, laajin ja teoriassa kiihkein koko Hollannissa, vain 15 kirkkoa 280:tä jatkavat juhlintaansa. Merkittävät määrät, jotka osoittavat läntisten yhteisöjen korkean kristinuskosta luopumisen tason.

"Halaisin todelle saada hollantilaiset takaisin uskoon, mutta ei se ole helppoa. Koko kulttuuri on meitä vastaan. Joka kerran, kun joudun tekemään päätöksen kirkon sulkemisesta, sydämeni repeää. Mutta ei ole muuta keinoa" arkkipiispa Ejik purkaa sisäistä tuskaansa.

Arkkipiispa Ejik esitti ensimmäisen varoituksensa v. 2013, mutta "nyt papit kertovat minulle: pyhyytenne, se oli liian optimistinen". Tänään hän sanoo:
V. 2028, kun olen 75, ja joudun esittämään paaville eronanomukseni, 8 -10 kirkkoa on enää toiminnassa. Hän tuntee olevansa viimeinen kardinaali, katolilaisuuden jyrkän taantumisen hallintojohtajana.

Ejik ennustaa, että katoliset Hollannissa ovat omaksumassa tulevaisuuden näyn ilman kirkkoja, ja virkailijat valmistautuvat n. 1000 katolisen kirkon sulkemiseen, eli 2/3 maan kirkoista.

"Hollannissa kristinusko on kuolemassa, ja islam on nousussa.
Kirjoitus on jo seinällä" Meotti tiivistää. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/22856,

05. UUTISIA LYHYESTI

Neljä juutalaista nuorta joutuivat 4 muslimimiehen pahoinpitelemiksi Ranskassa Nizzassa (Nice) aikaisin lauantaiaamuna. Yhdellä heistä oli Davidin tähti riipus, jonka perusteella voidaan päätellä, että hyökkäys oli selvästi antisemiittinen. Ainakin yhdeltä nuorelta varastettiin kultainen kaulanauha, kertoo France3 TV.

Kaupungin pormestari Christian Estrosi, joka vannoo kitkevänsä kaiken rasistisen väkivallan kaupungissaan, sanoo lausunnossaan, että tapaus on tuomittava.
Lausunto annettiin pormestarin toimistosta nimellä "anti-semiittinen pahoinpitely Nizzan keskustassa".
Poliisi aloitti epäiltyjen etsimisen välittömästi, mikä johti 4 epäillyn pidättämiseen muutaman tunnin kuluessa. Yksi epäilty on vielä vapaana.

"En voi sallia antisemitismin nousua kaupungissamme tai maassamme. Pelkurimaisuutta ja näiden hyökkäysten väkivaltaisuutta ei tule minimalisoida eikä jättää tuomitsematta" sanotaan Estrosi pitkähkössä ja epätavallisen kärkevässä lausunnossa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253204,

Sarjassa "uhkaavia varoituksia Hamasille" pääministeri lisäsi yhden uuden hallituksen viikkoistunnossa tänään.
"Hamas ei ole ymmärtänyt. Jos ne eivät lopeta hyökkäyksiään, ne tullaan lopettamaan tuskallisesti – hyvin tuskallisesti" pääministeri avasi istunnon tarkastelemalla tilannetta etelässä.
"Olemme hyvin lähellä toisen kaltaista toimintaa, johon kuuluvat hyvin voimakkaat iskut. Jos Hamasilla on järkeä pääsään, se lopettaa tuhopoltot ja väkivaltaiset mellakat välittömästi" Bibi uhkaili.

Toiseksi Bibi kosketteli Likud ministereitten tapaamisessaan koaliittion yhtenäisyyttä hajottavaa asevelvollisuuslakia todeten: "Lakiluonnos on hyvä, meidän tulee panna se syrjään, ja koaliittion tulee voida jatkaa työtään". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253202,

Kansanedustaja Moti Yogev (Juutalainen koti), joka palvelee myös Knessetin ulko- ja puolustusasian komiteassa, kehottaa Israelia eliminoimaan Hamasin johtajat.
"Hallitus-koaliittion ja ulko- ja puolustusasiain komitean jäsenenä sanon pääministerille ja puolustusministerille: Huolimatta siitä, että haluamme välttää tilanteen eskaloitumista Gazassa, vastarektiomme puute luo eskaloitumista ja jopa vaaroja, sen lisäksi, että se turhauttaa sotilaitamme.
On korkea aika reagoida, eikä reaktiomme tarvitse olla vain polttoöljyn kieltäminen siviileiltä; se voi olla Hamasin johtajien eliminointi".

Yogev myöntää, että "sellaiset päättäväiset askeleemme voivat kiihdyttää tilannetta ajaksi, mutta ne palauttavat pelotuskykymme ja turvallisuuden yhteisöillemme Gazan rajan tuntumassa".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253186,

YK, Israel ja Syyria ovat suostuneet Quneitran rajaylitysterminaalin avaamiseen Golanin kukkuloilla lokakuun 15. päivänä. Ylityspaikan avaamiseen vaikutti positiivisesti YK:n UNDOF rauhanturvaajien ja vetäytymis- ja valvontajoukkojen toiminnan palauttaminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle. Niiden toiminta perustuu 1974 YK:n turvallisuusneuvoston päätökseen ja aselepoon Israelin ja Syyrian välillä.
Puskurivyöhyke on aseeton alue, jolla partioivat aseettomat YK:n UNDOV joukot raportoiden YK:lle mahdollisista aselevon rikkomisista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253183,

Tuoreen gallupin mukaan, joka julkistettiin Meet the Press ohjelmassa, 42 % israelilaisista kannattaa uusia vaaleja, 38 % vastustaa. Nykyinen parlamentti Knesset valittiin maaliskuussa 2015, ja seuraavat vaalit tulee järjestää viimeistään 05.marraskuuta 2019.
Kysyttäessä onko oikein, että Netanyahu boikotoi lehdistöä, 1/3 on samaa mieltä, kun 49 % sanoo, että Bibi teki siinä virheen.
Kuka on ansioitunein seuravaksi pääministeriksi:
Benny Gantz 13 %; Yair Lapid 10 %; Tzipi Livni 7 %; Ehud Bartak 6 % ja Labor-johtaja Avi Gabbai 3 %.
Gallupissa ei Netanyahu ole mukana ollenkaan. Gallupin tietojen mukaan Netanyahu haluaa vaalit helmi- maaliskuussa 2019. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253182,

Kolme autoa oli mukana liikenneonnettomuudessa Dimonan lähellä, jossa 2 ihmistä sai surmansa ja yksi haavoittui vakavasti; 2 lievästi.
Onnettomuus sattui Tzafit risteyksessä tiellä 25 Dimonasta itään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253179,

Puolustusministeri Avigdor Liberman ilmoitti, että sotilastukikohdan asemesta IDF suosittelee 31 asuntoyksilön rakentamista, johon kuuluvat 2 lastentarhaa ja sisäoppilaitos. Israelin hallitus hyväksyi päätöksen ohittaa hallituksen byrokratia kiirehtiäkseen uuden juutalaisen lähiön rakentamista Hebroniin. Sotilastukikohdan tyhjennyttyä alueen rakentaminen voi alkaa nk. Hezekiah lähiössä. Päätös on ensimmäinen 20 vuoteen Hebronissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253207, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253189,

Vuonna 2030 diesel- ja bensiiniautojen tuonti Israeliin tullaan kieltämään, sanoo energiaministeri Yuval Steinitz Reutersin mukaan. Vauhdittaakseen muutosta hallitus aikoo vähentää sähköautojen verotusta lähes nollaan. Yli 2000 latausasemaa rakennetaan eri puolille maata, Steinitz lupaa.
V.2025 Israelissa uskotaan olevan 177 000 sähköautoa, nyt vain muutama tusina. Vuonna 2030 sähköautojen määrä on 1.5 miljoonaa. Bussit ja rekat kulkevat joko sähkön tai kompessoidun kaasun voimalla. https://www.jewsnews.co.il/2018/10/12/so-long-gasoline-israel-aiming-to-fully-switch-to-electric-cars-by-2030.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -26; Tiberias 20 -33; Suolameri 23 -32; Eilat 22 -33 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna vähän viilenee.

Turkin presidentti Erdogan vapautti yllättäen 2 vuotta vankilassa pitämänsä USA:n kansalaisen pastori Andrew Brunsonin, joka pääsi Trumpin Valkoiseen Taloon 24 tunnin kukuttua vapautumisestaan. Erdogan ilmaisesti haluaa parantaa suhteitaan Yhdysvaltoihin. Trump vakuuttaa, ettei vapauttamiseen liittynyt mitään lehmäkauppoja.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6272553/Freed-Christian-pastor-Andrew-Brunson-meet-President-Trump-Oval-Office.html,

Saudi Arabia kutsui lähettiläänsä kotiin Turkista ja asetti matkustuskiellon vastalauseena Turkin väitteille, että saudi-journalisti Khashuggi olisi pidätetty hänen mentyään lähetystöön hakemaan esteettömyystodistetta mennäkseen naimisiin naisen kanssa, joka odotteli 11 tuntia lähetystön ulkopuolella, mutta mies ei koskaan tullut ulos. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3275-breaking-news-saudi-arabia-cuts-diplomatic-ties-with-turkey-ejects-ambassador-imposes-travel-ban,

PA on lisännyt YK:n boikottilistalleen. PA:n pääministerin Rami Hamdallah kieltäytyi päästämästä YK:n nimittämää koordinoijaa Nickolay Mladenovia toimistoonsa viime viikolla.
https://www.timesofisrael.com/pa-prime-minister-refuses-to-host-un-mideast-envoy-at-his-office-official/,

F-35 stealth koneet lentävät taas. Kaliforniassa tuhoutuneen F-35 koneen johdosta kaikki lennot kiellettiin, mutta nyt vika löydettiin ja korjattiin. https://www.jpost.com/International/F-35-jets-back-in-the-air-Lockheed-Martin-says-569354,


























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021