TORSTAI 23.08.2018

TORSTAI 23.08.2018
01. USA:n presidentti Donald Trump pelottelee israelilaisia kovasta hinnasta, jonka he joutuvat maksamaan USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin.
Trump toisti tämän kommentissaan West Virginiassa tiistaina todeten, että saadakseen palestiinalaiset neuvottelupöytään Israelin tulee maksaa kova hinta USA:n lähetystön muuttamisesta.

Israelissa kolmen päivän vierailulla ollut USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton selitti selvitellessään Israelissa levinneitä arvioita King Danid hotellista pitämässään lehdistökonferenssissa tähän tapaan.
Trump on sopimusten tekijä, ja että hän odottaisi palestiinalaisten sanovan lähetystön muuttamisen jälkeen: "Siispä, emme saaneet tätä, odotamme saavamme jotain muuta".

Bolton selitti, että "lopultakin tämä on jotain sellaista, josta osapuolten tulee sopia keskenään. Yksi painavimmista asioista, joita olen koskaan kuullut Lähi-Idästä, on jotakin, jota George H W Bushin hallituksen ulkoministeri sanoi: "Emme me voi haluta rauhaa enemmän kuin osapuolet". Osapuolten tulee keskustella keskenään nähdäkseen, mikä - jos mitään, Jerusalemin hinta on". Hän vakuutti, ettei koskaan ole puhuttu mistään korvauksesta (quid pro quo) Jerusalemin muuton ja tunnustamisen yhteydessä.

Bolton selitti jatkaen, että "lähetystön muutto tuo todellisuuden neuvotteluihin, jotka todella ovat jatkuneet vuosikymmenien ajan epätodellisuuden ilmapiirissä".
Viimeisenä vierailupäivänään tiistaina Bolton totesi surullisena, että "ikävänä tuloksena niistä ainoa, mitä palestiinalaiset saivat, on valinta Hamasin ja Palestiinan auktoriteetin välillä. Jos Hamas olisi kiinnostunut enemmän Gazan asukkaista kuin omista poliittisista tarpeistaan, meillä ei olisi kaikkia näitä ongelmia, jotka rasittavat aluetta".

"Useita näkymiä on todella tarjolla polun löytämiseksi näiden ongelmien ratkaisemiseksi antaakseen Palestiinan kansalle, jota radikaalien johtajien agentit ovat käyttäneet vuosia omiin poliittisiin tarkoituksiinsa, heille ja heidän lapsilleen tilaisuuden kunnialliseen elämään edistyäkseen".
Bolton selitti, että tämä on pitkään odotetun USA:n rauhantiimin tavoite, presidentti Donald Trumpin valvonnassa, toivoen tämän tulevan ilmeiseksi ja todellisuudeksi USA:n lopulta paljastaessa suunnitelmansa.
Hän ei kuitenkaan pystynyt antamaan mitään aikataulua.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Bolton-defends-as-legitimate-self-defense-Israeli-strike-in-Syria-565504,

02. Alueellisen yhteistoiminnan ministeri Tzachi Hanegbi torjui epäilyt Trumpin
varoitukset pettymyksestä rauhansuunnitelman suhteen, että ne osoittaisivat
USA:n ja presidentti Trumpin asenteen Israelista muuttuneen.

"Tosiasia on, ettei hän ole kääntynyt pois meistä ollessamme lähestymässä Trumpin ensimmäisen kauden keskikohtaa (välivaaleja). Voin sanoa äskeisen Valkoisen Talon vierailuni perusteella saamastani tuntumasta, ettei siitä ole mitään merkkejä".
Trump sanoi Virginiassa pitämässään puheessa, että "hän poisti Jerusalemin neuvottelupöydältä, koska edelliset yritykset kaatuivat aina siihen". Hän sanoi Israelin saaneen jotain arvokasta, mutta nyt on palestiinalaisten vuoro.

Hanegbi varoitti tekemästä "hätäisiä päätöksiä Trumpin lausuntojen sisällöstä, sillä vaikka hänen lausuntojaan voidaan ymmärtää väärin, hänellä on lämmin sydän Israelia kohtaan."
Trumpin tarkoituksena on löytää tie palestiinalaisten sydämeen savuttaakseen heidän luottamuksensa luotettavana välittäjänä (honest broker).
PA/PLO katkaisi kaikki yhteytensä Trumpin ja hänen hallituksensa välillä kehottaen virkailijoita välttämään yhtyeyksiä Trumpin hallituksen kanssa.
Tumpin lausuntoja pyritään ymmärtämään hänen liikemaailmassa saamiensa kokemusten perusteella, jossa molemminpuolisen luottamuksen saavuttaminen on ensiarvoisen tärkeä onnistuneen lopputuloksen vuoksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Hanegbi-Trump-will-not-turn-on-Israel-565502,

03. Huomattava iranilainen uskonnollinen auktoriteetti ja saarnaaja Ahmad Khatami varoitti Yhdysvaltoja Eid-rukoustilaisuudessa Teheranissa, että jos USA hyökkää Iraniin, Iran tulee iskemään Israeliin.
Hän sanoi kuulijoilleen, "ettei Trumpin tekemä tarjous neuvotteluista ole hyväksyttävissä, koska siihen kuuluu Iranin luopuminen ohjusprojektistaan ja alueellisesta vaikutuksesta".
"Amerikkalaiset sanovat, että meidän tulee hyväksyä, mitä he sanovat ennen neuvotteluja. Ei se merkitse neuvotteluja, vaan diktatuuria. Islamin yhteisö ja Iranin kansa vastustavat diktatuuria" Khatami sanoi Eid-saarnassaan.

"Sodan hinta Irania vastaan on hyvin korkea Yhdysvalloille. He ovat tietoisia, että jos meidän maatamme haavoitetaan vähimmässäkään määrin, USA ja sen tärkein liittolainen alueella, sionistinen hallitus, tulevat olemaan kohteitamme" Khatami varoitti.

Iran on varoittanut, että se voi iskeä Israelin kaupunkeihin ohjuksillaan, jos sitä uhataan. Se voisi myös aktivoida liittolaisensa alueella, mukaan lukien Hamas ja Libanonissa pääosin toimiva Hizbullah, joka sanoo omaavansa
130 000 ohjusta, osa niistä GPS ohjauksella, ollen voimakkaampi kuin Israel.
USA vetäytyi irti 2015 solmitusta kansainvälisestä JCPOA-sopimuksesta sanoen, ettei se estä Irania rakentamasta ydinpommia, ja että sen ohjus-projekti on jätetty kokonaan pois sopimuksesta.
USA haluaa neuvottelujen kautta saada muutoksia sopimukseen, mutta muut allekirjoittajamaat vastustavat sitä.
Iranin haluttomuuden vuoksi Trump asetti uusia pakotteita Irania vastaan uhaten, että sanktioitten rikkojat menettävät kauppaoikeutensa USA:n kanssa. Tämä on saanut monet kv. yhtiöt vetäytymään pois Iranista ja purkamaan tehtyjä edullisia kauppasopimuksia.

USA:n suurin pettymys on EU-maiden kielteinen kanta uusista neuvotteluista, jotka ovat kääntyneet vihamielisiksi Yhdysvalloille. Kiina sanoo nyt ostavansa öljynsä Iranista ja käyttäen iranilaisia aluksia, YK ja Venäjä vastustavat samoin uusia neuvotteluja. Saksa ja Turkki haluavat pitää sopimuksen ja uhkaavat joka tapauksessa jatkaa liikesuhteita Iranin kanssa.
Trump haluaa koventaa Iranin painostusta uhaten sanktioitten lisäämistä.
John Bolton sanoi USA:n haluavan ratkaista ongelman neuvotteluilla, mutta varustautuu kaikkiin mahdollisuuksiin.

Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi tiistaina, että Iranin sotilaallinen mahti on pelottanut USA:n turvautumaan neuvotteluihin.
Trump sanoo: "Jos he neuvottelevat, hyvä niin. Jos he eivät halua neuvotella, se on heidän päätöksensä ja kantavat seuraukset siitä."
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei tyrmäsi USA:n neuvottelutarjouksen.

Iranin talous on suurissa vaikeuksissa maan valuutan liran heikkenemisen vuoksi, mikä on saanut aikaan mielenosoituksia monessa osassa maata. He vaativat hintojen alentamista, palkkojen maksamista ja lisää työpaikkoja.
Mielenosoituksissa on huudettu Shaahin vallan palauttamista ja nykyisen mullahien johtaman hallituksen kaatamista.
https://www.jpost.com/Middle-East/US-attacks-Iran-Iran-will-strike-back-at-US-and-Israel-565475,

04. USA:n asettamat Iranin vastaiset sanktiot ovat osoittautuneet tehokkaimmiksi kuin oletettiin, totesi USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton Israelin vierailunsa yhteydessä.
Trumpin hallitus palautti aiemmin jo poistetut pakotteet ja lisäsi niihin uusia saadakseen Iranin suostumaan v. 2015 kv. JCPOA sopimuksen uudelleen tarkasteluun, koska Trump katsoo, ettei sopimus nykyisessä muodossaan estä Iranin rakentamasta ydinasetta, eikä jatkamasta ballististen ohjusten kehittämistä ja rakentamista, joilla se uhkaisi paitsi Yhdysvaltoja myös Eurooppaa ja Lähi-Idän maita, Israel mukaan lukien.
Toinen Trumpin hallitusta arveluttava kohta sopimuksessa, on se, ettei se
estä Irania käyttämästä ydinaseen ja ohjustensa antamaa pelotetta naapuri-
maittensa painostamiseen tavoitteidensa saamiseksi.

Iranin muslimihallitus on ottanut varsin hyökkäävän asenteen USA:n vaatimusten edessä saaden siihen tukea muilta sopimuksen allekirjoittaja-mailta, jotka haluavat säilyttää sopimuksen sellaisenaan.

"Tehdäkseni kantani täysin selväksi, sanktioiden uudelleen asettaminen on käsittääkseni jo alkanut saada merkittävää vaikutusta Iranin talouteen, kuten myös kansan mielipiteeseen Iranissa" Bolton totesi Israelin vierailunsa yhteydessä. "Tuhannet iranilaiset ovat viime viikkoina protestoineet korkeaa työttömyyttä, inflaatiota, suurta hintojen nousua muutamilla elintarvikkeilla, sekä valtion johdossa havaittua korruptiota vastaan.
Iranin talous on vaikeuksissa maan valuutan liran arvon pudotessa US dollariin nähden. Pakotteiden lisääminen voi pahentaa tilannetta".

Selvistä merkeistä huolimatta Iranin taloudessa, Iran kuitenkin jatkaa aktiivisuutaan Lähi-Idän alueella: Irakissa, Syyriassa, Libanonissa aktivoiden Hizbullahin, Jemenissä ja Hormuzan salmissa, jossa Iran on uhannut estää öljykuljetukset vastavetona Iranin öljyviennin estämiseksi.
Saudi Arabia, jonka kahta tankkialusta vastaan hyökättiin Hormuzan salmien edustalla, lopetti öljyn kuljetukset niiden kautta, ja Kiina sanoo ostavansa öljynsä ainakin toistaiseksi Iranista. EU-maat jatkavat Iranin kanssa.
Trump sanoo jatkavansa Iranin painostamista todeten, että marraskuun välivaalien jälkeen katsotaan tilannetta uudelleen.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Bolton-US-sanctions-on-Iran-more-effective-than-expected-565463,

05. UUTISIA LYHYESTI

Presidentti Trumpin lupaukset lahjoista, joita PA:n on määrä saada sen jälkeen, kun USA tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja muutti lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, ovat PLO:n korkean virkailijan Ahmed Tamimin mielestä arvottomia, sillä "ne vain ilmentävät Amerikan Israelille myönteistä politiikkaa". PLO toistaa myös vastustuksensa Trumpin nimittämän rauhantiimin vielä julkistamatonta suunnitelmaa vastaan.
Tamimi sanoi Amerikan elävän illuusiossa, voidakseen toteuttaa Trumpin rauhansuunnitelman, joka poistaa Jerusalemin Palestiinan valtion pääkaupungin asemasta. Hän pilaili USA:n kustannuksella todeten, ettei hän tiedä, mistä neuvotteluista Trump puhuu.
"Jerusalem on palestiinalaisten ja arabien ja muslimien sydämessä" hän sanoi. "Jos Trump pystyikin poistamaan Jerusalemin neuvottelupöydältä, hän ei voi poistaa sitä sydämistämme". Ei löydy yhtäkään palestiinalaista, joka yhtyy hänen politikkaansa".
PLO:n virkailija tuomitsi Boltonin määritelmän UNRWA:n toiminnasta.
"UNRWA on epäonnistunut mekanismi. Se rikkoo yleistä kansainvälistä lakia pakolaisten asemasta. UNRWA on ainoa ohjelma historiassa, joka perustuu käsitykseen, että pakolaisen asema periytyy sukupolvelta toiselle. On ollut jo kauan tarve lopettaa sen taloudellinen tuki", Bolton sanoi.

Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri sanoi vastauksena Boltonin lausuntoon, että PLO:n tulee peruuttaa Israelin tunnustaminen, lopettaa turvallisuus-yhteistyö IDF:n kanssa Juudeassa ja Samariassa, sekä lopettaa kaikki turvallisuussiteet USA:n kanssa. Hamas on vaatinut tätä jo kauan aikaa, eikä muistane, että USA kouluttaa ja aseistaa PA:n poliisijoukkoja.

JP:n artikkelin yhteydessä esitetään kohteita, joita USA voi vaatia Israelilta.
Äskeisen Gallupin mukaan:
42 % sanoo, että USA vaatii alueluovutuksia.
27 % Jerusalemin tunnustamisen Palestiinan pääkaupungiksi.
16 % uskoo USA:n tunnustavan nakban. (1948 Israelin valtion perustaminen)
15 % katsoo, että USA vaatii osittaista paluuoikeutta pakolaisille.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-slam-Trumps-Jerusalem-remarks-as-worthless-565540,

Puolustusministeri Avigdor Liberman vahvistaa, minkä kansa on tiedostanut jo kauan, ettei IDF:llä ole omaa strategiaa Gazan kaistalla, vaan se toimii tilanteiden mukaan. Tätä kutsutaan nimellä damage control, syntyneen vahingon korjaamiseksi. Hän vieraili tiistaina Israelin pohjoisrajalla Syyriaa vastaan kommentoidessaan Gazan tilannetta. Hän sanoi tämän olleen IDF:n strategia jo pitkään ja tulee jatkumaan tulitaukosopimuksen aikanakin.
"Me toimimme oma-aloitteisesti todellisuuden puitteissa maalla, mikä todennäköisesti tulee jatkumaan" Liberman sanoi seuratessaan IDF:n sotilas-harjoituksia pohjoisessa.
Liberman sanoi väkivallan pudonneen merkittävästi, mutta ettei ole mitään takuita rauhallisen tilan jatkumisesta sopimuksesta huolimatta, sillä jotkut terroriryhmät eivät kuulu mihinkään määrättyyn ryhmään toimien itsenäisesti, vaikka teoriassa Hamas hallitsee kaikkea Gazassa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-GAZA-565381

Rauhaa puuhataan kuitenkin Gazan kaistalle Egyptin ja YK:n valvonnassa. Israel ei osallistu neuvotteluihin muuten kuin Egyptin kautta. IDF seuraa kuitenkin tarkkana, mitä sopimuksia Kairossa solmitaan, ja miten ne vaikuttavat Israelin turvallisuuteen. Liberman pistäytyi kesäkuussa pikavierailulla Kyproksessa tavaten siellä Qatarin ulkoministerin Mohammed bin Abdulrahman al-Thanin, Wallanews raportoi keskiviikkona.
Israelilaisen virkailijan mukaan Liberman tapasi Thanin osallistuessaan keskusteluihin Kreikan ja Kyproksen puolustusministerien kanssa sataman perustamiseksi Kyprokseen osana pitkäaikaista aselepoa Hamasin ja Israelin välillä. Qatarin lähettiläs Kyproksessa Mohammed al-Emadi vierailee usein Israelissa, mutta ulkoministeri al-Thanin tapaaminen oli tarpeellinen, koska Qatar on Gazan projektin tärkein rahoittaja ja ylläpitäjä maksaen Hamasin virkailijoitten palkat, joita PA ei halua maksaa.
Emadi kertoi heinäkuun 17. päivänä, että aselevon pituudeksi on kaavailtu
5 -10 nuotta. Hän valitti, että rakentaminen Gazassa ei onnistu tuhoisan sodan aikana, joka tuhoaa sen, mitä ehditään rakentaa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-secretly-met-with-Qatari-Foreign-Minister-to-talk-Gaza-565536,

USA:n ja Israelin korkeita virkailijoita osallistuivat historiallisen tilaisuuteen tiistai-iltana , joka pidettiin Davidin kaupungin arkeologisessa puistossa Jerusalemissa. Mukana olivat John Bolton, Jerusalemin lähettiläs David Friedman, Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Meir Ben Shabbat ja Israelin lähettiläs USA:ssa Ron Dermer, sekä muita virkailijoita.

Davidin kaupungin säätiön apulaispresidentti Doron Spielman toivotti arvokkaat vieraat tervetulleiksi muinaisen 3000 vuotta sitten Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin, jota kutsuttiin Davidin kaupungiksi.
Arkeologinen puisto aiheuttaa toistuvia ristiriitoja, koska se sijaitsee 1967 sotaa edeltävän aselepolinjan itäpuolella. Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ei poistanut kiistaa sen asemasta, koska hän ei määritellyt sen rajoja todeten vain, että osapuolet sopikoot niistä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Senior-US-and-Israeli-officials-attend-historic-meeting-in-Jerusalem-565558,

Gazan terrorismi heittää ruman varjon Israelin puolelle turva-aitaa. Alueet Gazan rajalla on tuhottu toistuvilla tulipaloilla, joita Gazasta lähetetyt, räjähtein tai palavilla nesteillä varustetut leijat ja ilma/heliumpallot, ovat aiheuttaneet maatilojen viljavainioilla, hedelmätarhoissa, pensaikoissa sekä luonnon- ja istutetuissa metsiköissä, tuhoten alkuperäisen kasvillisuuden, kuten myös niissä eläneen luonnonvaraisen eläinkunnan harvinaisine yksilöineen.


Asukkaat murehtivat, että vaikka he ovat tottuneet toistuviin raketti-iskuihin, palavien puiden ja maaston seuraaminen on kokonaan toinen asia. "Heliumpallot voivat lentää mereltä tulevan tuulen mukana 30 km aiheuttaen tulialojen syttymisen. Ehkä ne oli tarkoitettu ihmisiä varten, mutta niiden aiheuttama tuho ympäristölle, joka ei voi puolustautua, on käsittämätön". https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ecological-terrorism-at-the-Gaza-border-creates-shadows-on-Israels-landscape-562716,

Ainakin 3 ihmistä sai surmansa massapuukotuksessa belgialaisessa ravintolassa keskiviikkona. Puukotus tapahtui Moresnet-Chapellessa. Plombieresin pormestari Thierry Wimmel vakuuttaa, ettei kysymys ollut terrorismista, vaan se kuuluu yksityisten henkilöitten välien selvittelyyn, eikä siitä ole vaaraa asukkaille. Puukottaja oli silminnäkijöitten mukaan yhden puukotuksen uhrin entinen ystävä.
Outo tapa selvitellä ystävien välisiä riitoja – kaikessa ystävyydessä, lieneekö harjoitellut jossakin.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250933,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -38; Eilat 26 -39 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu lämpimänä ja helteisenä.

Massiivisia maanjäristyksiä on meneillään ring of fire-alueilla Tyynenmeren laitamilla ja keskelläkin. 7.4 R-asteen järistys Venezuelassa; 6.7 Vanuatussa; kehittyvä vulkaaninen aktiivisuus Etnassa ja Strombolissa Italiassa, Krakatau Indonesiassa ja Ebko Venäjällä.
http://strangesounds.org/2018/08/new-massive-earthquakes-and-volcanic-eruptions-around-the-world-m7-3-quake-in-venezuela-m6-6-quake-in-vanuatu-enhanced-volcanic-activity-at-etna-and-stromboli-italy-krakatau-indonesia-and-ebek.html,







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019