TIISTAI 21.08.2018

TIISTAI 21.08.2018
01. Iranin ulkoministeri Javad Zarif:n viesti EU:n johtajille: "Me emme halua muuttaa ydinsopimusta. Me haluamme Yhdysvaltojen toteuttavan (v. 2015) ydinsopimuksen", Zarif kertoi sunnuntaina CNN-toimittajalle.
Iran kehotti maanantaina Eurooppaa kiihdyttävän ponnistelujaan v. 2015 ydinsopimuksen pelastamiseksi Teheranin ja maailman johtavien voimien välillä, josta USA:n presidentti Donald Trump vetäytyi eroon toukokuussa. Tämän seurauksena Ranskan öljyryhmä Total vetäytyi virallisesti suuresta öljyprojektista.

Ponnistelut sopimuksen muiden allekirjoittajien – EU-maat Britannia, Ranska, ja Saksa sekä Kiina ja Venäjä – välttääkseen sopimuksen romahtamisen taistelevat ylittääkseen Amerikan asettamat uudet sanktiot Washingtonin hallituksen todetessa, että jokainen yhtiö, joka on liikesuhteissa Teheranin kanssa, menettää oikeutensa tehdä bisnestä USA:n kanssa.
Iranin ulkoministeriöntiedottaja Bahram Qasemi sanoi: "Eurooppalaiset ja muut allekirjoittajamaat ovat pyrkineet pelastamaan sopimuksen, mutta prosessi etenee liian hitaasti. Sitä täytyy kiihdyttää".
Qasemi totesi valtion TV:n uutiskatsauksessa, että "Iran pyrkii nyt yksin selviytymään Amerikan sanktioiden alla. Euroopan maat ovat yrittäneet koota tarpeeksi varoja saadakseen Iranin pysymään sopimuksessa".
Iranin käsityksen mukaan Euroopan maat, Kiina ja Venäjä voisivat tehdä enemmän saadakseen yhtiöt jatkamaan liiketoimiaan Iranin kanssa, jonka talous on suurissa vaikeuksissa.

USA:n asettamiin sanktioihin kuuluvat liiketoimet, joita käydään kullassa ja muilla erityismetalleilla, US dollarin ostot sekä autoteollisuus. Monet kansainvälisesti tunnetut yhtiöt ovat peruneet sopimuksiaan tai vetäneet edustajansa pois Iranista USA:n sanktioitten pelossa, sillä liiketoiminta USA:n kanssa on sittenkin tärkeämpi kuin epävarma toiminta Iranissa.
Kiina toteaa, että se tulee jatkamaan liikesuhteitaan Iranin kanssa välittämättä USA:n sanktioista. Yhtiöt, jotka vetäytyvät pois Iranin sopimuksistaan, korvataan välittömästi kiinalaisilla yhtiöillä. Totalin korvaa kiinalainen CNPC, mutta voiko se korvata Totalin? Se on toinen kysymys. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-tells-EU-to-speed-up-efforts-to-save-nuclear-deal-565307.

02. Elokuun 20. päivänä 1993, 25 vuotta sitten, Israelin hallitukselta ja sen pääministeriltä Yitzhak Rabinilta salassa neuvotellut Oslon sopimukset valmistuivat. Niiden tärkeimmän puuhamiehet olivat Shimon Peresin valvonnassa toimineet toimittaja Yossi Beilin ja Uri Avineri, joka kuoli äskettäin 94-vuoden iässä, 3 viikkoa ennen 95 vuottaan.
Valmiiksi neuvotellut ja sovitut sopimusasiakirjat esiteltiin Rabinille vasta niiden valmistuttua. Mahdollisimman suuren julkisuuden saavuttamiseksi sovittiin USA:n silloisen presidentti Bill Clintonin kanssa sopimus-dokumenttien virallisesta allekirjoittamisesta Valkoisen Talon nurmikolla, joka suoritettiin presidentti Clintonin toimiessa isäntänä pääministeri Yitzhak Rabinin ja PLO:n puheenjohtajan Yasser Arafatin välillä 13. syyskuuta 1993. Toimitusta seurasi myös Israelin silloinen ulkoministeri Shimon Peres.
Sopimuksen allekirjoittamisen palkkioksi Oslon Nobel-valtuuskunta myönsi v. 1993 rauhan Nobel-palkinnon Yizhak Rabinille, Shimon Peresille sekä PLO:n puheenjohtajalle Yasser Arafatille.

Kuten JP:n artikkelissa todetaan, allekirjoitusta seurasivat seuraavien vuosien aikana monet ilmiöt: Israelin kansan ristiriitaiset reaktiot dokumenttien sisällön vuoksi, PLO:n tunnustaminen Israelin oikeudesta olla olemassa, PLO:n tunnustaminen palestiinalaisten laillisena edustajana, rauhanprosessin hajoaminen – Rabinin teloituksesta 1995, PLO:n junaileman arabien toisen intifadan, väkivalta-aallon, alkamiseen v. 2000 kestäen kolme vuotta.

Israelin kansa ei ollut samaa mieltä dokumenttien laatijoitten kanssa niissä esitetyistä ratkaisuista – Juudean ja Samarian alueitten jakaminen A-, B-, ja C-alueisiin, joilla kullakin on oma hallintojärjestelmänsä, päämääränä Israelin asteittainen vetäytyminen näiltä alueilta Palestiinan valtion perustamiseksi.
A-alueilla PLO:lla on täysi hallinta, B-alueilla PLO vastaa siviilihallinnosta IDF turvallisuudesta, C-alueilla Israel vastaa sekä siviili- että turvallisuus-hallinnosta. IDF ja PLO (PA) jakavat turvallisuustietoja keskenään.
Israel perusti territorioita valvomaan oman gocat-hallintojärjestelmänsä, jossa IDF ja puolustusministeriö toimivat aktiivisesti. Tämä järjestö valvoo juutalaisten rakentamista Juudeassa ja Samariassa.

Ehkä vaarallisin sopimuksen kohta oli Libanonista Tunisiaan paenneiden, Syyrian sodissa karaistuneitten aseellisten taistelijoitten salliminen muuttaa ensin Gazaan ja Jerikoon, ja myöhemmin muihin arabienemmistöisiin kaupunkeihin. V. 1995 PLO perusti PA:n, Palestiinan Auktoriteetin, hoitamaan käytännön asioita pääministerinsä johdolla, jolla on rajoitettu valta.
Vuosien kuluessa on tehty lukuisia yrityksiä löytää formula, jolla Palestiinan kysymys voitaisiin hoitaa. Ns. Rauhanprosessi on edennyt karikosta karikkoon, eikä tällä hetkellä kukaan tiedä, mihin suuntaan presidentti Trumpin nimittämän tiimin rauhansuunnitelma, jota ei ole vielä julkistettu, tulee ohjaamaan Pyhän Maan tulevaisuutta.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/On-This-Day-25-years-ago-today-the-Oslo-Accords-were-completed-565309,

Israelin oikeudesta Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin, tarkastellaan alla olevan linkin Ari Rusilan kirjoittamassa artikkelissa, jossa käsitellään ranskalaisen tuomioistuimen päätöstä v. 2013. Siinä kiistetään PA/PLO:n tekemä väite Juudeasta ja Samariasta palestiinalaisalueina, ja todetaan yksi-selitteisesti, että Israel on niiden laillinen hallussapitäjä. Oikeuden päätös näyttää unohtuneen julkisessa keskustelussa.
http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232195-unohtunut-oikeusjuttu-israel-on-lansirannan-laillinen-hallussapitaja,

03. PA/PLO:n elähtänyt ja ajasta jälkeen jäänyt puheenjohtaja Mahmoud Abbas näkee kauhukseen elämänsä tehtävän itsenäisen valtion muodostamiseksi Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemin itäosiin valuvan Gazan saastuneille hiekkarannoille, joita Hamasin terveysministeriö pitää hengenvaarallisina ja kielsi niiden käyttämisen virkistyskohteina, mitä Gazan kansa ei ole voinut noudattaa ennätyshelteiden kuumentaessa sisätilat sietämättömiksi, kun sähkökatkojen vuoksi ilmastointikaan ei toimi.

Abbas hylkäsi USA:n presidentti Trumpin nimittämän rauhantiimin Israelille myönteisenä pyrkimättä edes tutkimaan, mitä tiimin laatimassa suunnitelmassa, joka julkistettaneen ensi kuussa, itse asiassa sanotaan. Viimeinen niitti Abbasin sietokyvyssä oli Trumpin tunnustaminen Jerusalem Israelin pääkaupunkina – tosin ilman rajoja – sekä USA:n lähetystön muuttaminen Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin.
Abbas kielsi kaikkia PA/PLO:n virkailijoita ottamasta yhteyttä USA:n virkailijoihin, jopa vastaamasta heidän puhelinsoittoihinsa.
Tämän johdosta Abbas ajautui täysin sivuraiteille USA:n käsitellessä Gazan ja Hamasin kysymystä, joka etenee Egyptin ja YK:n valvonnassa.

Saadakseen edes jonkinasteista huomiota mediassa Abbas on myötäillyt Hamasin ja muiden terroriryhmien suorittamia Israelin vastaisia hyökkäyksiä. Hän sanoi tukevansa "paluumarsseja", jotka ilmenevät nuorten mellakointina Gazan turva-aidan varrella pyrkien hajottamaan sen päämääränään marssia Jerusalemiin ja Temppelivuorelle tukikohdan perustamiseksi sinne.

Kuten media on kertonut, IDF vastasi mellakointiin aluksi helläkätisesti, mutta koventaen panoksiaan mellakoiden kiihtymisen myötä surmaten – Hamasin terveysministeriön mukaan – 157+ ihmistä, joista valtaosa oli Hamasin tunnustuksen mukaan sen aktiivijäseniä, ja haavoittaen moninkertaisen määrän saavuttamatta mitään muuta kuin kielteistä julkisuutta. Gazan kansan olot sen sijaan huononivat tuntuvasti Israelin keskeytettyä viennin Gazaan molemmissa rajaterminaaleissa, Kerem Shalomissa ja Erezissä, ja Egyptin myös rajoittaessa liikennettä Rafahin terminaalinsa kautta.

Uutena hyökkäysaseena Hamas on kehittänyt leija- ja myöhemmin ilmapallo-intifadan, joiden kautta Hamas on polttanut tuhansia hehtaareita rajan pinnassa olevien kibbutsien ja moshavien sekä farmien viljavainioita sekä luonnon- että suojelumetsiä aiheuttaen miljoonien NIS vahingot, joita Israel pyrkii korvaamaan pidättämällä palestiinalaistyöntekijöitten palkkojen vero- ym. saatavista, mistä PA/PLO esitti kiivaan vastalauseensa.
Abbas kehottaa kiihdyttämään kansan vastarintaa, mikä tarkoittanee
aseellisen taistelun ottamista käyttöön laajemmassa mitassa.

Abbas antaa PLO:n keskusneuvoston tukemana Israelin vastaisia lausuntoja, joista viimeisissä hän kosii Israelin arabeja liittymään PA:n kanssa aiheena Knessetin äskettäin hyväksymä Israel kansa-valtio laki, jossa vahvistetaan juutalaisten oikeus maahan, Jerusalemiin pääkaupunkina, Hepreankielen asemaan maan virallisena kielenä ja muita oikeuksia.
Abbasia on erityisesti kauhistanut Hamasin ja Israelin väliset epäsuorat tuli-tauko- ja aseleponeuvottelut, jossa PA/PLO sivuutetaan täysin. Hän näkee tässä Gazan kaistan luisuvan pois hänen käsistään, ja Hamasin vallan ja merkityksen kasvamisen.
Uskaltaako Abbas aloittaa kolmannen intifadan, aseellisen taistelun pommeineen ja tilitaisteluineen Israelin kanssa? PLO julisti äskettäin katkaisevansa turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, mikä on arveluttava, sillä se palvelee myös PA/PLO:n turvallisuusintressejä Hamasia vastaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/With-Abbas-Sidelined-Israeli-Palestinian-conflict-enters-new-territory-565356,

04. Jordanian kuningas Abdulah II paljasti viimeisten keskustelujen aikana Trumpin kanssa esille tulleita asioita tavatessaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron Ammanissa, kertoi ranskalainen lähde TV-10 uutisissa perjantaina.
Raportin mukaan presidentti Trump – ehkä vain leikkiä laskiessaan – että jos yhden valtion periaate toteutetaan Israelissa, sen pääministerin nimi on luultavasti Mohammed.
Asia tuli julkisuuteen kuninkaan todetessa, että monet nuoret palestiinalaiset eivät enää ole kiinnostuneita kahden valtion periaatteesta, vaan yhdestä valtiosta, jossa kaikilla sen asukkailla on yhtäläiset oikeudet. Tämän seurauksena Israel tulisi menettämään juutalaisen karaktäärinsä, hän sanoi.
Abdullah suositteli suunnitelman julkistamisen siirtoa, koska "nyt ei ole optimaalinen aikaesittää rauhansuunnitelmaa alueelle, koska on olemassa liian monta ongelmaa". Hän totesi myös, että voidakseen tukea suunnitelmaa hänen tulee ensin nähdä se.
Trump haluaa edistää suunnitelmaansa, koska "jos hänen hallituksensa ei onnistu siinä, mikään muukaan hallitus ei pysty siihen".
TV-10 vakuuttaa, että israelilainen lähde vahvistaa raportin, mutta Valkoinen Talo kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Suunnitelman julkistamisesta spekuloidaan; toisten mielestä sen julkistaminen tapahtuu kuukausien päästä, toisten kesän loputtua.
Tiimin jäsenet ovat vihjailleet, että sen muutamat kohdat miellyttävät Israelia, toiset palestiinalaisia, ettei kumpikaan ole siihen täysin tyytyväinen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-to-Jordanian-king-In-one-state-solution-PM-will-be-named-Mohammed-565248,

Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi ennusti, että uuden pääministerin nimi on Ahmad, jos yhden valtion periaate toteutuu.

05. UUTISIA LYHYESTI
Iran julkisti tänään virallisesti uuden hävittäjäkoneen nimeltään Kowsar.
Iranin ilmoituksen mukaan se on täysin kotimaista valmistetta, ja sitä tullaan käyttämään lyhyisiin tukitehtäviin. Se voidaan varustaa erilaisin asein.
Iranin valtion TV näytti kuvia koneesta sen suorittaessa ohilennon presidentti Hassan Rouhanin läsnä ollessa, päivää ennen kansallisen puolustus-teollisuuden päivän juhlintaa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-unveils-a-new-fighter-jet-565364

Hamas johtaja Gazassa Ismail Haniyeh sanoi Eid al-Adha ramadanin päättymisen kunniaksi järjestetyssä seremoniassa, että "Gaza on menossa poistamaan Gazan saartotoimet teidän kestävän vastustuksenne vuoksi". Hän esitti puheensa Gazan kansalle aamurukousten jälkeen tiistaiaamuna.
Hän täsmensi kantaansa todeten, että "humanitäärinen apu on kansallinen yhtäpitävyys arabiturvallisuusverkon kanssa tarjoten sopivan takuun, mutta me vakuutamme vastustuksen olevan paras mahdollinen takuu".
Hän sanoi loman tuoneen hyviä uutisia parjaavista juonista huolimatta.
"Me todistamme raskaimman meitä kohtaan tehdyn hyökkäyksen kuolemisesta – Vuosisadan sopimuksesta, jota kukaan ei voi toteuttaa".

Toinen Hamas apulaisjohtaja Khalil al-Hayya sanoi Egyptin matkansa yhteydessä palestiinalaisryhmien saavuttaneen sovittelun, saarron lopettamisen ja rauhantilan Israelin kanssa.
"Nämä kansainväliset projektit alkavat Gazassa pian, ja me olemme kiinnostuneet sovittelusta Fatahin kanssa, joka perustuu kumppanuuteen".
Hän painotti paluumarssien jatkuvan, kunnes saarto poistuu.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-leader-Haniyeh-Gaza-on-the-way-to-ending-the-blockade-565366

Galilean joissa ilmennyt leptospirosis bakteerin aiheuttamat hengityselinten osittaiset hengitysvaikeudet, joka ei ole tarttuva ja voidaan hoitaa helposti, sai terveysministeriön kieltämään jokien käytön, kunnes joet on puhdistettu bakteerisaastutuksesta. Saastuneisiin jokiin lasketaan puhdasta vettä. Saastumisen arvioidaan levinneen jokiin saastuneesta lähteestä Golanilla. https://www.jpost.com/Israel-News/Galilee-tourism-hit-by-leptospirosis-outbreak-565367,

Israelilainen virkistysjuomia valmistava yhtiö SodaStream myytiin Coca-cola yhtiölle 3.2 miljardin hinnasta. Toiminta jää edelleen Israeliin. Rahatin beduiini-kaupunkiin Negevissä rakennetaan uusi tehdas.
https://www.jpost.com/Israel-News/SodaStream-to-stay-in-Israel-after-32-billion-acquisition-565335,

Pekin tippukiviluolasta YläGalileassa löydetyt luolaan 6 500 vuotta sitten haudatut yli 500 ihmisen ruumiitten DNA näytteiden ja useitten ossuarien, luuarkkujen, perusteella on voitu todistaa, että alueelle oli muuttanut ihmisiä Anatoliasta ja Zagrosvuorilta (aikamme Turkista ja Iranista), joilla oli siniset silmät ja jotka olivat kauppasuhteissa pohjoisempana asuvien ihmisten kanssa kalkoliittisenä aikana tuhansia vuosia sitten. Luolasta on löydetty myös runsaasti arkeologista materiaalia, jotka todistavat sinisilmäisten ihmisten elintavoista ja heidän edustamastaan kulttuurista. https://www.jpost.com/Israel-News/DNA-study-in-Israeli-cave-sheds-light-on-origins-of-Chalcolithic-culture-565293,

Terrorijärjestö Hamas vakuuttaa Gazassa, etteivät he tule koskaan luovuttamaan aseitaan minkä tahansa sopimuksen yhteydessä Israelin kanssa. "Aseemme pysyvät käsissämme, eikä tule olemaan olosuhteita, joissa Hamas luopuisi vastarinnastaan". He eivät suostu minkäänlaiseen poliittiseen hintaan osana tulitaukosopimusta Israelin kanssa, mutta "tulitauko hyödyttää meitä, ja siksi me suostumme siihen". Mahmoud Zahar haluaa tällä kiistää Fatahin syytökset, että Hamas suostuu Trumpin vuosidan sopimukseen, josta tulitauko on osa. Zahar tunnustaa neuvottelujen edistyneen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-We-wont-disarm-as-part-of-any-truce-with-Israel-565330,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29: Tiberias 25 -36; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -38 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu vähän lämmeten huomenna.

Tässä saapastelee ensimmäinen lähes humanoidilta näyttävä robotti piha-tantereella, mikä nostattaa pahoja aavistuksia katsojissa. Kaveri näyttää hyvin koulutetulta ja valppaalta kädet valmiusasemissa. Miten lienee ohjelmoitu, lieneekö ystävä vai vihollinen?
https://www.rt.com/news/436345-robot-adam-video-realistic/,




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019