SUNNUNTAI 05.08.2018

SUNNUNTAI 05.08.2018
01. Knessetin hyväksymä laki "Israel kansa-valtio" herättää jatkuvaa epäsopua monissa kansankerroksissa. Druusit ovat eniten hyökänneet lain tekstiä vastaan, koska siinä ei mainita samaa yhtäläinen (equal). Pääministeri Netanyhau on yrittänyt sovitella kurdien kanssa, mutta viimeinen keskustelu
asiasta keskeytyi – kuten raportit kertovat – kurdien johtajan Eyal Assadin kutsuessa pääministeriä apartheidin kannattajaksi. Kurdit katsovat olevansa osa kansaa, ovathan he palvelleet uskollisesti armeijassa ja rajapoliisissa nousten aina korkeimpiin arvoasteisiin saakka; Eyal Assad on prikaatin-kenraali evp., mutta "pääministerin halventaminen" oli Bibille liikaa.

Nyt kansa valtiolain vastustajiin on liittynyt Sionistinen Unioni. Puolueen puheenjohtaja Avi Gabbay ja oppositiojohtaja (hän on toinen puheenjohtaja)
Tzipi Livi ilmoittivat lauantaina medialle pyrkivänsä muodostaa Israelin itsenäisyysjulistuksen, joka allekirjoitettiin Tel Avivissa 14.04.1948, Israelin perustuslaiksi – tai ainakin osaksi sitä.

"Itsenäisyysjulistus tulee olemaan peruslaki, jossa todetaan, että Israelin valtio on juutalaisen kansan kansa-valtio yhtäläisillä oikeuksilla kaikille kansalaisilleen, ja säilyttää karaktäärinsä juutalaisena ja demokraattisena valtiona" sanotaan Gabbayn ja Livnin median edustajille lauantaina luovuttamassa lausunnossa. "Nämä ovat ne perustukset, joille valtio ja yhteiskunta rakennetiin, emmekä salli sitä vahingoitettavan".
"Israelin juutalaisen kansan johtajat kaikista puolueista tunnustavat nämä periaatteet yhtenäisyyden hetkellä, pannen sivuun erilaisuutensa ja poliittiset laskelmansa voidakseen ottaa vastaan haasteen valtion perustamiseksi, ja tämä on kompassi, jonka tulee samoin osoittaa tiemme" lausunto jatkui.

Molemmat Sionistisen puolueen johtajat totesivat journalisteille, että Netanyahun vaatimus kieltäytyä sisällyttämästä sanaa yhtäläinen kansa- valtio-lakiin todistaa hänen aikomuksensa heittää epäsopua yhteisöön. He vakuuttivat yhdistyvänsä Israelin itsenäisyysjulistuksen taakse.

Monien vuosien keskusteluista huolimatta Israel ei ole pystynyt laatimaan yhtenäistä perustuslakia, vaan Knesset on hyväksynyt useita peruslakeja, joilla on perustuslain kantavuus.
Viimeisin näistä peruslaeista on Israel kansa-valtio laki. Siinä julistetaan Juutalaisen kansan kansa-valtio. Se tunnustaa menoran Israelin emblemiksi, Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, kansalliset pyhät (lomapäivät), sekä kaikkien Israelin kansalaisten oikeuden säilyttää kansalliset perinteensä uskonnosta ja kansallisuudesta välittämättä. Heprea tunnustetaan Israelin viralliseksi kieleksi, mutta arabia säilyttää erityiskielen aseman.

Lakia vastaan on pidetty mielenosoituksia, ja niistä huomattavimmat lienevät
maan arabiväestön tyytymättömyys, jotka ovat n 20 % maan väestöstä. https://www.jpost.com/Israel-News/Zionist-Union-We-will-unite-around-the-Declaration-of-Independence-564123.

02. Hamasin delegaatio ulkomailta matkusti Rafahin terminaalin kautta Gazan kaistalle torstaina keskustellakseen Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen paikallisjohtajien kanssa Egyptin ja YK:n laatimasta viiden vuoden tulitauko-esityksestä Israelin kanssa.
Esitys on kaiken kattava sopimus, jolla pyritään parantamaan humanitäärisiä oloja Gazassa. Siihen sisältyy laajoja infrastruktuuri projekteja, mukaan lukien satama egyptiläisessä Ismailian kaupungissa. Sekä lentokenttä Siinailla, joka palvelee myös Gazan asukkaita.

Keskusteluista raportoi libanonilainen Al-Akhbar, sekä JP:n sisarlehden Maarivin websivu.
Maariv kertoi, että Israel tulee reagoimaan esitykseen ensi viikolla, mikä oli siihen, miksi Netanyahu peruutti matkansa Colombiaan.
Hamasin delegaatioon kuuluu Hamasin toiseksi korkein virkailija Saleh al-Arouri, joka on ensimmäisellä Gazan matkallaan. Muita jäseniä ovat Musa Abú Marzouk, Izzat al-Risheq ja Husam Badran, joka tulee johtamaan Hamasin arvioituja maratonkeskusteluja Gazassa.
Delegaation matka keskeytyi Rafahin terminaalissa – ilmeisesti Israelin pyynnöstä – useaksi tunniksi virkailijoiden käydessä huolellisesti läpi kaikki heidän matkatavaransa. Al-Arouri on Israelin etsintälistalla, mutta hänelle annettiin lupa saapua Gazaan.
Hamasin parlamenttineuvosto osallistuu lopullisen päätöksen tekemiseen.
Hamasia lähellä olevat lähteet kertovat, että sopimus kattaa 5 vuoden periodin, jonka aikana kaikki vihollisuudet lopetetaan, myös tulialoja aiheuttaneiden ilmapallojen aiheuttama terrorismi.

YK aloittaa aiemmin hyväksymänsä humanitääriset työnsä: Sataman rakentaminen Ismailiaan; lentokenttä Siinaille Egyptin alueelle; voimalaitos Siinain peninsulalle, sekä laaja rakennusprojekti Gazan kaistalla.
YK:n lähettiläs Mladenov esitteli oman ehdotuksensa Ismail Haniyhelle :
Kerem Shalomin terminaalin avaaminen; kalastusoikeuden laajentaminen; sähkövoiman lisääminen Gazaan siten, että sitä on 8 tuntia päivässä; 31 miljoonan USD avustus Qatarista, ja lupaus 91 miljoonasta USD UNRWA:n avustamiseksi; 10 miljoonaa USD työntekijöitten palkkojen maksamiseksi Gazassa siten, että heille maksetaan 80 % palkastaan.

Hamasin jäsenet eivät kuitenkaan ole innostuneita, he haluavat satama-yhteyden Kyprokselle ilman Israelin valvontaa. Esityksellä näyttää kuitenkin olevan hyvät mahdollisuudet saada lopullinen hyväksyminen jo viikonlopun aikana, jonka jälkeen Israel ottaa siihen kantaa.
Hamas vaatii Israelilta Gilad Shalitin vapauttamissopimuksen yhteydessä sovittujen 1027 turvallisuusvankierän viimeisen osan vapauttamista.
Arvoitus on vielä, miten PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas reagoi esitykseen
. Hän on vihjaillut, että sopimus on salaliitto PA/PLO:n syrjäyttämiseksi, jolla Gazan kaista lopullisesti erotetaan Juudean ja Samarian alueista ja PA/PLO:n valvonnasta.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Hamas-expected-to-agree-to-five-year-ceasefire-with-Israel-564119,

03. Mielenosoitukset Iranissa ovat laajentuneet entisestään. He protestoivat maan taloudellisen tilanteen johdosta ja vaativat muutoksia asemaansa. Mielenosoituksia raportoidaan Teheranissa, Isfahanissa ja Karajissa, joista media on saanut videoita ja kuvia.
Iranin sosiaalimedia ilmoitti lauantaina, että mielenosoittajat olivat hyökänneet shia-seminaariin Teheranissa.
USA:n hallituksen asettamat kovennetut sanktiot Irania vastaan ovt todella alkaneet purra kansaan, joka protestoi mullahien johtaman hallituksen tapaa käyttää voimavarojaan ulkomaisiin kohteisiinsa Jemenissä ja Syyriassa. Vaikka protestit ovatkin alkaneet taloudellisin perustein, ne ovat monessa tapauksessa saaneet selvästi poliittisen luonteen, useissa plakaateissa vaaditaan shaahin vallan palauttamista ja mullahien vallan lopettamisesta.
Raporttien verifioiminen on vaikeaa Iranissa, sillä hallituksen urkkijoita ja siviilivaatteissa liikkuvia poliiseja on kaikkialla.
Iranissa on vaarallista puhua hallitusta vastaan. https://www.jpost.com/Middle-East/Protests-fueled-by-economy-and-sanctions-continue-throughout-Iran-564117

04. Perjantaina – kuten aina perjantain rukousten jälkeen – 8 000ihmistä kokoontui Gazan kaistaa Israelista erottavan turva-aidan varteen useassa eri kohdassa. He heittelivät sotilaita vastaan kiviä ja kotitekoisia pommeja, ja osa joukko heistä pystyi murtautumaan Israelin puolelle heitellen pommejaan turva-aitaa vastaan.
IDF vastasi mielensoituksiin mellakantaltuttamisvälinein ilman suoraa kivääritulitusta ihmisiä kohti, mutta tykistö ampui joitakin laukauksia Hamasin tukikohtia kohti. Uhreista ei ole tietoa.
IDF on sen sijaan iskenyt ilmapalloja Israeliin lähettäneitä ryhmiä vastaan, joita väärin kutsutaan lapsiksi, sillä ainakin kuvien mukaan he ovat täysi-kasvuisia miehiä. Pojat saavat täysi-ikäisyyden 16-vuotiaina ja voivat perustaa oman perheen, usein tuoden nuorikkonsa vanhempiensa taloon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250001,

05. "Me haluamme yhtäläisyyttä (equality)" huusivat kymmenet tuhannet Tel Avivin Rabin aukiolle kokoontuneet mielenosoittajat lauantaina. Tilaisuutta johtivat Israelissa asuvat druusijohtajat protestoidessaan Knessetin hyväksymää "Israel kansa-valtio" lakia vastaan peläten sen sortavan druusikansaa, joka on uskollisesti palvellut Israelin armeijassa ja rajapoliisissa kohoten aina ylimpiin arvoasteikkoihin saakka. He katsovat, että hyväksyessään lain Israel "puukotti heitä selkään".
Mielenosoittajilla oli käsissään kuvia IDF:ssä palvelleiden kaatuneitten druusisotilaitten kuvia.
Druusien ohella myös Israelin arabit osoittavat tyytymättömyyttään lain sanavalintaan, joka olisi voitu muotoilla paremmin itse asian siitä kärsimättä, mutta myös ulkomailta on tullut kommentteja, joissa tunnustetaan, että itsenäisellä valtiolla on oikeus valita perustuslakinsa, kuten myös maansa pääkaupunki ja virallinen kieli.
USA:n hallitus kuitenkin pyysi selvityksiä lain hyväksymisestä.

Pääministeri Netanyahun sovitteluyritykset ennen viikonloppua epäonnistuivat. Hän jopa heitti epäilyksen, että druusien vastustukseen ovat vaikuttaneet maan vasemmistopuolueet, ennen kaikkea Sionistinen Unioni, jonka puheenjohtajat Avi Gabbai ja Tzipi Livni esittivät lauantaina oman versionsa perustuslaiksi, joka pohjautuu 1948 Israelin itsenäisyysjulistukseen.

Druusien hengellinen johtaja Israelissa sheikki Mowafaq Tarif kertoi Rabin aukiolle kokoontuneille näin: "Koko elämämme ajan olemme olleet ylpeitä edistyneestä, demokraattisesta ja vapaasta Israelin valtiosta, jossa inhimillinen arvokkuus ja vapaus ovat ylin arvo ja peruskivi sen perustuksille. Emme koskaan ole protestoineet Israelin identiteettiä vastaan juutalaisena valtiona. Ei kukaan voi opettaa meille uhreista ja uskollisuudesta – sotilas-hautausmaat ja sadat kaatuneet sotilaat ovat todisteina siitä.
Uskollisuudesta huolimatta valtio ei näe meitä yhtäläisinä. Me tunnustamme Itsenäisyysjulistuksen, ja viimeisenä itsenäisyyspäivänä olin liikuttunut voidessani sytyttää soihdun" hän totesi jatkaen: "Druusiyhteisön jäsenet tuntevat ja aivan oikein, että he haluavat riistää israelilaisuutemme.
Me olemme israelilaisia, me olemme veljiä".

Tel Avivin pormestari Roni Huldai tuomitsi myös lain todeten, että Israel oli demokraattinen lain hyväksymiseen saakka, pyytäen kansaa muuttamaan sen ja poistamaan sen ruman tahran Israelin valtion kasvoilta.

IDF:n joukoissa palvellut ja prikaatinkenraaliksi noussut druusijohtaja Amal Assad, joka FB:n sivullaan epäili Israelin olevan muuttumassa apartheid-valtioksi, puhui myös mielenosoituksessa.
"On sykähdyttävää nähdä kaiken tämän israelilaisen yhteenkuuluvaisuuden täällä aukiolla. Tunnen voiman, joka tulee Israelin kansasta, mikä auttaa meitä pitämään kiinni omista periaatteistamme ja arvoistamme, jotka ovat johtaneet meitä elämämme ajan".
"Prikaatinkenraalina IDF:ssä ja Israelin kansalaisena, joka tuntee olevansa osa perhettä, pyydän hallitusta peruuttamaan tämän peruslain, että se voisi materialisoitua Itsenäisyysjulistuksen hengen mukaiseksi. Ja voisi sallia yhtäläisyyden kullekin ja jokaiselle Israelin kansalaisena. Tässä kokoontumisessa politiikka on pantu syrjään, jotta jokainen kansalainen, joka arvostaa demokratiaa, voi osallistua".
Myös Eyal Assad kuulutti Israelin itsenäisyysjulistuksen arvoa ja merkitystä.

Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin toteaa, että "Israelin kansa 0n oikeutettu "kansa-valtioon", ja että Israelin juutalaisen kansan tulee olla esimerkki kaikille valtioille ja kansoille sen tavassa kohdella vähemmistöjään ja muiden uskontojen jäseniä, koska me juutalaiset olimme vainottu vähemmistö 2000 vuoden hajaannuksen aikana".
Diskin syytti Knessetin jäseniä, että "hyväksyessään peruslain, he toimivat kapeista ja surkeista poliittisista näkökohdista lyhytnäköisesti huolehtien vain tulevista vaaleista, eikä vahvistaakseen Israelin valtiota, kuten sen esittäjät ovat väittäneet. Israelin Itsenäisyysjulistus on Peruslaki, jonka perusteella kaikki vähemmistöt voivat elää arvokkaasti".
https://www.jpost.com/Israel-News/Tens-of-thousands-attend-Druze-protest-against-Nation-State-Law-564130,

Netanyahu vakuuttaa, ettei Israel "kansa-valtio" lailla ole tarkoitus vähentää minkään vähemmistön oikeuksia, eikä näe siten mitään syytä muuttaa sitä. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-does-not-budge-on-Nation-State-law-despite-loud-criticism-564169,

06. UUTISIA LYHYESTI
Tri Aziz Asbar oli Syyrian tieteellisten opiskelun ja tutkimuskeskuksen yksi johtajista, jonka velvollisuuksiin kuuluivat pitkänmatkan ohjukset ja kemiallisten aseiden ohjelmat. Hän lähti kodistaan henkilökohtaisen auton-kuljettajansa kanssa sunnuntaiaamuna Mayafin kaupungissa Hamassa, kun hän sai surmansa autonohjaajansa kanssa epäselvässä tilanteessa, jonka yksityiskohtia ei ole vielä paljastettu.
Aziz Asbar oli toiseksi korkein tiedemies keskuksessa sen johtajan tri Amr Armanazin alaisuudessa. Hänellä oli läheiset suhteet Iranin ja Korean tiedemiesten kanssa.
Hizbullahin uutissivu Al-Manar raportoi, että Asbar johti osastoa 4 keskuksessa, joka keskittyi Syyrian kaikkien ballististen ohjusten ja rakettien kehitys- ja rakennusohjelmiin. Osasto 4 on vastuussa Instituutista 4 000, jolla on useita kemiallisten aseiden ohjelmia.
Syyria suostui tuhoamaan suuren kemiallisten aseiden kokoelmansa Venäjän ohjaamassa sopimuksessa seuraten elokuussa 2013 tehtyä Sariini-kaasulla tehtyä hyökkäystä kapinallisten hallitsemalla Ghoutan alueella Damaskoksen lähellä, surmaten arviolta 1 400 ihmistä, heistä 400 lasta.
Yli 1 290 tonnia kemiallisia aseita, mukaan lukien sariini, VX ja sulfur mustard (kaasua) pistettiin Syyriasta kansainvälisen yhteisön toimesta. Syyriaa syytetään toistamiseen kemiallisten aseiden käyttämisestä 7 vuotta kestäneen sisällissodan aikana, jonka jälkipyykki jatkuu edelleen.
Israelin hävittäjät ovat tuhonneet ilmaiskuissa osia tutkimuskeskuksen rakennuksista, viimeksi 22.08.2018 asetuotannon siipeen. https://www.jpost.com/Middle-East/Senior-Syrian-scientist-killed-in-car-bomb-564162.

USA:n presidentti Donald Trumpin nimittämän rauhantiimin johtaja Jared Kushner on toden teolla aloittanut keskustelut YK:n 1949 perustaman UNRWA:n mielekkyydestä kutsuen sitä korruptoituneeksi, tehottomaksi ja rauhanrakentamisen jarruksi. USA keskeytti osittain viime vuoden tammikuussa UNRWA:n tukemisen. Raporttien mukaan Kushner on pyytänyt Jordaniaa tutkimaan mahdollisuutta lopettaa pakolaisleirinsä alueellaan ja antaa niissä oleville "pakolaisille" Jordanian kansalaisuus. Asiasta kertoi "Foreign Policy" perjantaina. Suunnitelman mukaan UNRWA:n tukemisen lopettamisesta säästyneet varat annetaan isäntävaltioille, joiden tulee toimia leireissä asuneitten "pakolaisten" integroimisesta yhteisöönsä.
PA/PLO:n puheenjohtaja – joka näyttää pahoin jääneen junasta Gazan sopimuksen toteuttamisessa – syyttää Trumpia ja Kushneria palestiinalaisten ja heidän asiansa eliminoimisesta.
https://www.debka.com/mivzak/the-palestine-authority-slams-kushners-plan-to-dissolve-unrwa/,

Gazasta lähetetyt ilmapallot sytyttivät viikonvaihteen aikana Israelin puolella turva-aitaa 40 tulipaloa, joiden sammuttamisessa Amerikasta tulleet palomiehet avustivat. Israel on viime päivinä iskenyt suoraan ilmapallojen lähettäjäryhmiä vastaan haavoittaen heistä useita. https://www.timesofisrael.com/idf-fires-at-balloon-launching-cells-in-gaza-4-said-wounded/,

Nir Am kibbutsissa syttyi tulipalo Gazasta lähetettyjen tulisten ilmapallojen sytyttäminä. Yksi tulinen ilmapallo löytyi Beershevasta talon katolta.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/firefighters-battling-blaze-near-southern-kibbutz/,

ISIS terroristit ottivat tusinoittain druuseja panttivangeikseen Sweidan provinssissa. He surmasivat yhden druusin Syyria News websivun mukaan.
IS teki useita iskuja 25.heinäkuuta Sweidan provinssin pääkaupungissa ja ympäröivissä kylissä surmaten 250 ihmistä, useimmat siviilejä. IS otti hyökkäysten aikana 36 druusinaista ja lasta vangeikseen. 4 naista pakeni, 2 kuoli, jäljellä on 14 naista ja 16 lasta IS:n vankeina. Heidän kohtalostaan ei tiedetä, mutta IS:n julmuus vankeja kotaan tunnetaan. https://www.timesofisrael.com/islamic-state-said-to-executes-druze-hostage-from-syrias-sweida/,

Arkeologit löysivät Spa:n ja pelihuoneen 1 700 vuotta vanhan ruukkutehtaan raunioista. Kylpylässä oli 20 kuuma- ja kylmävesiallasta. Rauniot löydettiin Israelin keskiosan kaupungista nimeltään Gedera. https://www.timesofisrael.com/spa-and-game-room-with-mancala-found-at-ancient-pottery-workshop-in-israel/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18-31; Tiberias 25 --38; Suolameri 27 -38; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoista. Ei muutoksia lämpötiloissa.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021