Thursday, June 14, 2018

TORSTAI 14.06.2018

TORSTAI 14.06.2018
01. Shin Betin johtaja Nadav Argaman sanoo järjestönsä estäneen 250 terrorihyökkäystä Israelissa alkuvuoden 2018 aikana. Niihin kuului aiottuja, itsemurhapommituksia, sieppauksia ja tulituksia. Hän kertoi Shin Betin (Israelin turvallisuusjärjestö) hyödyntäneen sekä perinteisiä, että uusia suuria datakykyjään.
Argaman puhui näistä maassa vieraileville sisäisen turvallisuuden ministereille suljetussa konferenssitilaisuudessa Jerusalemissa. Tilaisuuden isäntänä toimi yleisen turvallisuuden ja strategisten asioitten ministeri Gilad Erdan.
Argaman antoi medialle yhteenvedon käsitellyistä kohteista. Hän kertoi Shin Betin suuren tietopankin avustaneen erityisesti itsenäisten (lone wolf) terroristien jahtaamisessa tavalla, mikä ei ollut mahdollista aiemmin.
Joulukuussa Shin Betin johtaja kertoi Knessetin ulko- ja puolustus-komitealle järjestönsä estäneen 400 terrori-iskua 2017, mukaan lukien 13 itsemurha-aikomusta, 8 sieppausta ja 1 100 potentiaalista "lone Wolf" hyökkäystä.
Hän kertoi edelleen, että v. 2016 Shin Bet esti 344 hyökkäystä, mikä tarkoittaa että hyökkäyksiä oli saman verran kuin 2017. Jotkut pitävät lukuja harhauttavina tai kiistanalaisina, koska internetistä saatuja tietoja voidaan hyödyntää vastoin puheen ja mielipiteen ilmaisun vapautta.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Shin-Bet-chief-reveals-Israel-has-prevented-250-terror-attacks-in-2018-559842.

Shin Bet pidätti 32-vuotiaan Amarin pakolaisleirin asukkaan Islam Yusuf Abu Hamidin, joka murhasi IDF:n sotilaan heittämällä talon katolta marmorilaatan hänen päällensä. Vääpeli Ronen Lubarsky haavoittui vaikeasti päähän ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Hän oli kotoisin Rehovotista ja kuului Dudevan eliittijoukkoihin. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Shin-Bet-army-arrest-Palestinian-who-killed-20-year-old-elite-IDF-soldier-559826

02. Israelin turvallisuusjoukot evakuoivat korkeimman oikeuden päätöksellä Netiv HaAvot ilman vaadittavia lupia rakennetun juutalaisyhteisön 15 perheen asuntotalot. Poliisi oli lähettänyt operaatiota suorittamaan 2 300 poliisia. Asukkaitten tueksi kuljetettiin 500 ulkopuolista 15 bussilla. Asukkaita pyydettiin ja maaniteltiin etukäteen antautuvan välttämättömän edessä ilman väkivaltaa, mikä suurimmalta osin onnistuikin. 12 poliisiupseeria saivat kuitenkin eriasteisia vammoja raahatessaan rentoutuneita ja vastaan hangoittelevia ihmisiä ulos rakennuksista, jotta raivaus-traktorit pääsisivät täydentämään hävitystyönsä. Kuvissa monet poliiseista itkivät yhdessä ulos raahaamiensa nuorten ja vanhusten kanssa tilanteen epätodellisuutta ja mielettömyyttä, sillä monet journalistit totesivat heidän palaavan pian paikalle rakentaen tuhotut talonsa uudelleen KO:n muutettua päätöksensä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Live-Coverage-Israeli-security-forces-demolishing-15-settler-homes-559757,
https://www.jpost.com/Israel-News/REPORTERS-NOTEBOOK-Tears-and-rain-fall-in-Netiv-Haavot-559793,

03. Gil Troy kertoo JP:n artikkelissaan, että Gazan arabien "leijafada" on ansainnut halpamaisuuden (ignoble) palkinnon. Troy toteaa, että he ovat tunkeutuneet uusille rajoille terrorismissa – taas – antaessaan nationalismille pahan nimen – taas.
Poimin Troyn artikkelista osia omin sanoin esitettyinä.

Maailma seuraa tumput suorina arabien rikkovan kansainvälisiä normeja. Yhtenä päivänä he uhkaavat Argentiinan jalkapallo-joukkueen huippupelaajia maailman syytellessä Israelin kulttuuriministeri Miri Regeviä aiheuttamastaan Messi-sekaannuksesta. Ennen ja sen jälkeen he rikkovat Geneven Konventioita (sopimuksia) hyökkäämällä ruokatarpeita tai viljapeltoja (ja luonnonpuistoja) vastaan, ja kaikki syyttävät presidentti Trumpia ja pääministeri Netanyahua Amerikan lähetystön muutosta Tel Avivista Jerusalemiin.
Tässä olisivat kaikki vaaditut syyt nostaa syytöksiä Hamasia ja kumppaneita sotarikoksista, mutta koska useat eivät pidä kummastakaan kansanjohtajasta, he hyväksyvät maailman silmien alla tehdyt rikokset osana kansallisuusponnisteluja. Ensin "rauhallinen "March of the Return", ja sitten tarkoituksenaan tuhota naapurinsa, Hamas laski ilmaan satoja tulenarkoja, usein myrkyllisiä (tai pommein varustettuja) leijoja ja heliumpalloja. Nämä leijat olivat alun perin – kuten Adele Raemer Nirim kibbutsista paljasti – japanilaisen kansan lahja Gazan lapsille.
Israelin ilmapuolustus on tuhonnut niistä 500, mutta 270 heliumpalloa tai leijaa ovat sytyttäneet kymmeniä tulipaloja, jotka ovat tuhonneet 2510 ha maata, mukaan lukien osan Beeri-Kraaterin Luonnonsuojelualueesta, joka tunnettiin jokaisena helmikuuna punaisista anemone kukkamatoistaan, piikkisioistaan, kilpikonnistaan ja muista harvinaisuuksistaan. Luonnonsuojelu alue on kymmenien hehtaarien alueilta palanutta joutomaata.

Vuoden 1977 Geneven konvention protokollat julistavat:
"On kiellettyä hyökätä, tuhota, siirtää tai runnella kelvottomiksi kohteita, jotka ovat välttämättömiä siviiliasukkaiden elämälle, kuten ruokatarpeet, maatalousalueet viljan kasvattamiseksi, viljavainot, elintarpeet, juomavesi järjestelmät ja kastelulaitteet, mistä tahansa motiivista".
Troy toteaa, että pilkaten heitä, jotka "muuttavat miekkansa auroiksi, Hamas muuttaa leikkikalunsa raketeiksi". Tämä kaikki on ansainnut Hamasille osuvan vertauksen terroritunneleista leijoihin, taantumuksellisesta luovuudestaan Maxwell Smartin sananparren Get smart, "Jos he vain pystyisivät käyttämään nerouttaan hyvään edistykseen mädännäisyyden sijasta". Nämä kaksi kansaa, juutalaiset ja palestiinalaiset erottuvat toisistaan teoistaan: Sionistit kylvävät ja leikkaavat – palestiinalaisterroristit polttavat ja tuhoavat. Nyt Gazan arabit keskittyvät tuhoamaan luontoa. Jos olisi ignoble prize (halpamaisuuden, ei-noble palkinto), palestiinalaiset ja heidän verenhimoiset johtajansa olisivat jo voittaneet sen. (Hes 35:6)

(Siksi heidän hallussaan vuosisatoja ollut "ihana maa" oli Kairon ja Damaskoksen välistä takapajuista takamaata, joka kasvoi ohdakkeita ja piikkipensaita, ja jonne mentiin nuolet ja jousi kädessä, Jes. 7:24).
Troy hämmästelee, miten PA:n arabit ovat pystyneet muuttamaan monet tarkkailijat Orwellin kaksimielisyyteen: Hyvät ihmiset, jotka kammoksuvat murhaamista, hyväksyvät PAn arabien harjoittaman murhahenkisen terrorismin. Lapsellisesti tuomiten motiivin puhtauden heidän toimiensa äärimmäisyydellä, liian monet päättelevät israelilaisten olevan harvinaisen brutaaleja herättääkseen toimensa mukaisen reaktion – miten muuten joku voisi sitoa vyölleen pommivyön ja kävellä ihmisryhmään laukaisten sen siellä? Miten muuten voisivat sellaisen massamurhaajan vanhemmat ja yhteisö juhlia sellaista pahaa?
Troy päättelee, että palestiinalaisten nihilistinen nationalismi on erityisen ongelmallinen. Monien ihmisten lännessä menettäessä uskonsa nationalismiin, siihen liittyvä soraääni heidän nationalistisen pyrkimyksensä edistämiseksi hyväksyessään palestiinalaisten rikokset, vaativat veronsa lännen tukijoissa – vaikka he eivät tunnustaisikaan sitä. Tämän tekee sitäkin oudommaksi havainto, että jos arabit olisivat hyväksyneet Israelin olemassaolon, he olisivat luultavasti varmistaneet itsenäisen Palestiinan valtionsa aikoja sitten.
https://www.jpost.com/Opinion/The-Palestinians-Kitetifada-deserves-an-ignoble-prize-559797.

Gil Troyn erinomaisessa kirjoituksessa ei huomioida ollenkaan islamin äärijärjestöjen uskonnollista taustaa; sitä, että Koraani hallitsee muslimin elämää kehdosta hautaan. Koraani käskee surmaamaan viimeinenkin juutalainen maan päältä, koska heidän uskomuksensa mukaan juutalaiset estävät heidän eskatologiansa toteutumisen - ja mahdin tulon järjestelemään maailman sekasortoista tilaa - pelkällä läsnäolollaan.

04. YK:n yleiskokouksessa näyteltiin taas kerran – kolmen tunnin keskustelun jälkeen - uusi "ignoble" episodi. Arabimaiden esityksen mukaisesti YK:n yleiskokous äänesti myöhään keskiviikkoiltana äänin 120 vastaan 8 ja 45 maan pidättyessä, Israelin oikeudesta puolustaa maataan Hamasin Gazan rajan yli harjoittamaa väkivaltaa Israelin siviilikohteita vastaan. Hyväksytyssä tekstissä ei edes mainittu Hamasin nimeä, jolla on pitkä ja verinen historia hyökkäyksistään Israelin siviiliasukkaita vastaan.
Kuusi maata: Australia, Micronesia, Togo, Solomon Islands ja
Marshal Islands liittyivät Israelin ja USA:n vastustukseen Hamasia tukevaan päätöslauselmaan. EU hajosi 12 jäsenmaan mukaan lukien Belgia, Ranska ja Espanja tukivat palestiinalaisia. Toiset 126 EU-maata, mukaan lukien Saksa ja Great Britain, pidättyivät.
Esitykseen kuuluva palestiinalaisten terroristien kansainvälinen suojeleminen sai tuekseen Sveitsin, Uuden Seelannin, Islannin ja Norjan edustajat, Chile ja Kanada pidättyivät.
USA:n lähettilään Nikki Haleyn esitys päätökseen kuuluvasta lisäyksestä, jolla Hamas tuomitaan, sai 62 -58 tuloksen, 42 pidättyessä. Esitys kaatui, koska se ei saanut 2/3osan enemmistöä. Haley kiisti yleiskokouksen presidentti Miroslav Lajcakin tulkinnan, joka äänestyksessä voitti Haleyn esityksen äänin 73 -66, 26 pidättyessä. Haley syytti yleiskokousta äärimmäisestä farisealai-suudesta 11 viikkoa kestäneiden väkivaltaisten mellakoiden vuoksi Israelin ja Gazan välisen turva-aidan varrella, jonka aikana - Hamasin ilmoituksen mukaan - yli 100 gazalaista sai surmansa ja 13 000 sai eriasteisia vammoja. "Tänään YK teki moraalisen vararikkotuomion äänestäessään, että Israel yksin on syyllinen. Eipä olekaan ihme, ettei kukaan pidä YK:ta vakavana voimana Lähi-Idän rauhanprosessissa", Haley murehti äänestystuloksia. "Yleinen tapa kääntää sokea silmä YK:n Israelin vastaiselle käytännölle on muuttumassa. Tänään 62 maan enemmistö äänesti USA:n johtaman aloitteen puolesta, joka näyttää Hamasin vastuun Gazan alueen hälyttävästä tilasta. Enemmän maita oli päätöksen oikealla puolella kuin sen väärällä puolella". Haley halusi opastaa niitä, jotka olivat epävarmoja kysellen: "Mikä osa esityksestäni ei ollut objektiivinen tuomitessaan Hamasin rakettitulen siviilikohteisiin? YK:n yleiskokouksen valinta on selvä: Käytämmekö aikaamme täällä rauhan ja turvallisuuden edistämiseen, vai vihan ja konfliktin sytyttämiseen?

PA/PLO:n lähettiläs YK:ssa Riyad Mansour väitti hänen kansansa ansaitsevan saman suojelun kuin muutkin maat. "Emme voi pysyä ääneti kaikkein väkivaltaisimpien rikosten ja ihmisoikeuksien rikkomisen vuoksi meidän kansaamme kohtaan. Ei riitä olla huolissaan, tarvitsemme toimintaa, suojelua kansallemme". Mansour oli täynnä valheellisia syytöksiä "kansaansa kohtaan osoitetusta alistamisesta sen ponnistellessa sortoa vastaan kolonialismin lopettamiseksi, jossa YK on aina seisonut PA/PLO:n rinnalla", kuten Mansour luonnehti tilannetta.
Missä ovat UNGA:n tuomiot Hamasin leijojen ja heliumpallojen sytyttämistä paloista Gazan rajan pinnassa olevissa siviilikohteissa?

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon pyrki esimerkein osoittamaan YK:n yleiskokouksen puolueellisuuden: "Jos ISIS hyökkää Tukholmaan, UNGA tuomitsee ISISin; jos Al-Qaidaiskee Pariisiin, UNGA tuomitsee Al-Qaidan mitä jyrkimmin sanoin. Vain Israeliin voi mikä tahansa terrorijärjestö iskeä ilman, että se huolettaa UNGA:ta". Suomi oli niiden 12 EU-maiden joukossa, jotka äänestivät PA/PLO:ta suosivan päätöslauselman puolesta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/WATCH-LIVE-The-US-battles-for-Israel-at-the-UN-559918

05. UUTISIA LYHYESTI
YK:n erikoiskoordinaattori Lähi-Idän rauhanprosessissa Nickolay Mladenov varoittaa, että uusi Gazan sota sytyttää alueellisen konfliktin puhuessaan Armeijan radiossa keskiviikkona. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-Envoy-Another-Gaza-war-could-spark-a-regional-conflict-559881

Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA teki päätöksen, jolla PA:n jalkapalloliiton puheenjohtajaa Jibril Rajoubia vastaan voidaan asettaa rangaistustoimia hänen Argentiinan joukkuetta ja sen kuuluisaa pelaajaa Lionel Messiä vastaan esitettyjen uhkausten vuoksi, jos Messi ja Argentiinan joukkue pelaavat Israelia vastaan. Ysvävällinen peli siirrettiin kulttuuriministeri Regevin toimesta Haifasta Jerusalemiin, mitä Rajoub käytti ensin aiheena uhkauksiinsa, mutta muutti muotoa selittäen, että peli Haifassa on OK. Hän kuitenkin kehotti arabeja polttamaan Messin kuvalla ja tekstillä varustetun paitansa. Mielenosoittajia oli myös Espanjassa, jossa Argentiinan joukkue harjoitteli. https://www.jpost.com/OMG/FIFA-votes-against-Palestinian-led-amendment-to-its-constitution-559856

Maailman CUP 2018, alla olevassa linkissä esitetään 7 juutalaista kertomusta, vaikka USA:n ja Israelin joukkueet eivät mahtuneet mukaan. USA:n joukkueessa on tavallisesti juutalaisia pelaajia. Juutalaisten osallistumisesta kansainvälisiin turnauksiin eri maiden joukkueissa antaa kyliksi aihetta tarinointiin. https://www.jpost.com/Diaspora/World-Cup-2018-7-Jewish-stories-to-watch-559929

USA:n rauhantiimin johtavat jäsenet Kushner ja Greenblatt matkustavat Israeliin ja vieraillevat muissakin Lähi-Idän maissa valmistellessaan laatimansa rauhansuunnitelman julkistamista. He matkustavat ainakin Egyptiin ja Saudi Arabiaan keskustellen Gazan tilanteesta ja rauhanprosessin seuraavista askeleista saadakseen vastauksia avoinna oleviin kysymyksiinsä.
Tiimi ei ole tavannut PA/PLO:n edustajia sen jälkeen, kun Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja päätti muuttaa USA:n embassyn Jerusalemiin, eikä suunnitelmissa ole tavata heitä, elleivät he itse sitä esitä uusine vaatimuksineen. USA:n Israelin lähettilään David Friedmanin ja PA/PLO:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin välille syntyi paha särö Erekatin häväistessä Trumpia ilkeästi. Friedman totesi, että palestiinalaiset ovat ansainneet paremman miehen Erekatin tilalle.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Kushner-Greenblatt-to-visit-region-for-peace-plan-talks-559822,

Pääministeri Netanyahu ilmoitti matkustavansa Guatemalaan, joka on toinen matka 14 kuukauden sisällä Latinalaiseen Amerikkaan. Guatemalan matka toteutunee lokakuussa – edellyttäen, etteivät poliisin vaadi häntä jäämään kotiin tutkimusten edistyessä yhä lähemmäs hänen henkilöansa. https://www.jpost.com/Israel-News/PM-announces-trip-to-Guatemala-2nd-trip-to-Latin-America-in-14-months-559906

Maailman suurimman muslimiorganisaation pääsihteeri, oppinut muslimi ja hallituksen ministeri Nahdlatul Ulama sanoo Israelin vierailunsa aikana etsivänsä myötätuntoa juutalaisten ja hänen uskovaisten veljiensä
välille. Hän uskoo Indonesian voivan avustaa Israelia löytämään uusia avauksia muslimimaailmaan. https://www.timesofisrael.com/in-israel-top-indonesian-cleric-calls-for-compassion-between-muslims-and-jews/

Jerusalemin piirioikeus päätti, että YK voi rakentaa Jerusalemiin vain Israelin luvalla. Regavim järjestön esittämässä kantelussa maaliskuussa v. 2017 syytetään, että YK on tehnyt laajoja laittomia rakennusprojekteja Armon HaNatzim lähiössä valtion sille luovuttaman maan ulkopuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247438

Saksan Bundestag hyväksyi keskiviikkonsa 1 miljardin Euron sopimuksen, jolla Saksa vuokraa miehittämättömiä koneita UAV, jotka on valmistettu Israelissa. Globes International mukaan UAV:t pystyvät kuljettamaan aseita ja hyökkäämään Saksan armeijan kohteissa Malissa ja Afganistanissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247427

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 23 -35; Suolameri 27 -37; Eilat 27 -39 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, ilma lämpenee. Negevin länsiosassa satoi eilen vettä runsaasti.

No comments: