PERJANTAI 09.02.2018

pERJANTAI PERJANTAI 08.02.2018
01. Israelissa on nyt eräänlainen suvantovaihe, jolloin aktiivisuus sekä sisä- että ulko-poliittisella rintamalla on pysähtynyt odoteltaessa, mihin suuntaan kehitys viittaa. Pääministeri Benyamin Netanyahun tavanomaisen vino hymy on saanut huolestuneen ilmeen, vaikka hän vakuuttelee, etteivät poliisin suositukset mahdollisista syytetoimista tapaus 1000 tiimoilta johda mihinkään. Tämä ensimmäinen kolmesta poliisin tutkimus-kohteista ja koskee pääministerin ja hänen Sara-vaimonsa saamia arvokkaita lahjoja.

Ikävintä tässä tapauksessa on se, että pää-ministeri kohdisti kritiikkinsä tavanomaisen median arvostelun asemesta poliisin toimiin, jonka puolueettomuuden hän kyseenalaistaa. Hän arvosteli torstaina julkisuudessa etenkin poliisikomentaja Roni Alsheikhin puolueettomuutta, joka valitti poliisin joutuneen kovan painostuksen alaiseksi. Pääministeri kielsi FB:n artikkelissaan, että hän olisi painostanut poliisia,
Poliisi sanoo esittävänsä suosituksensa
Netanyahun tapauksessa 1000 ensi viikolla.
Heprealaisessa Hadashot news ohjelmassa Uvda vihjailtiin voimallisten henkilöitten palkanneen yksityistutkijoita keräämään aineistoa poliisin tutkijoista, jotka tutkivat Netanyahun tapausta ilmeisenä päämääränä kyseenalaista heidän toimensa, jos poliisi suosittaa syytteitä pääministeriä vastaan. Netanyahu pitää vihjeitä vakavina ja vaatii niiden tutkimista välittömästi. Hän epäilee, että poliisikomentaja Alsheikh voi olla niiden takana.
Hän vihjaili, etteivät poliisin tutkijat, jotka itse ovat tutkimusten alaisia seksuaalisen häirinnän vuoksi, voi toimia puolueettomina. Hän tarkoitti Lahav 433 johtajaa Roni Rittmania, joka johtaa poliisin korruption vastaista yksikköä, ja jota syytettiin 2015 alaisiinsa kohdistuvasta häirinnästä vuodelta 2011. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-questions-objectivity-of-his-police-graft-probe/
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-questions-objectivity-of-his-police-graft-probe/
02. Oppositiopuolueet ovat saaneet erinomaista aineistoa hyökätäkseen pääministeriä ja hallitusta vastaan, ja ovat käyttämässä sitä.
Työväenpuolueen puheenjohtaja Avi Gabbay ja Jesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid syyttivät Netanyahua, että "hän käyttäytyy kuin rikollinen hyökätessään poliisikomentajaa vastaan".
Avi Gabbay, joka on myös Sionistisen Unionin puheenjohtaja, sanoi Netanyahun käyttäytyvän rikollisen tapaan ennen kokemattomassa hyökkäyksessään poliisia ja sen komentajaa Aksheikhia vastaan tämän kritisoidessa pääministeriä antamassaan haastattelussa.
"Netanyahu halventaa meitä, Israelin kansalaisia. Sen sijaan, että olisi kehottanut poliisia nopeuttamaan tutkimuksiaan, hän hyökkää poliisikomentajaa vastaan, mikä vahingoittaa kansa luottamusta lailliseen järjestelmään" Gabbay selitti.
Yair Lapid puolestaan sanoi Netanyahun hyökkäyksen poliisikomentajaa vastaan osoittavan hänen epätoivoisen yrityksensä kääntää häneen kohdistuvat syytökset poliisia vastaan. https://www.timesofisrael.com/opposition-netanyahu-acting-like-a-criminal-in-attack-on-police-chief/

03. USA:n puolustusministeri "maddog" Rex Tillerson valmistelee matkaa Lähi-Itään, mutta ei aio vierailla sen yhteydessä Israelissa.
Syyrian tilanne on kehittynyt entistäkin kaaosmaisemmaksi Turkin presidentti Erdoganin määrättyä joukkonsa hyökkäämään kurdien asuttamille alueille Syyriassa Turkin rajan läheisyydessä. Hän sanoi iskun tarkoituksena olleen eliminoida kurdien YPG-joukot Syyriassa, joita USA tukee.
Viranomaiset sanovat Tillersonin Lähi-Idän maiden pääkaupunkeihin Kairoon, Kuwaitiin, Ammaniin, Beirutiin ja Ankaraan suuntautuvan matkan tarkoituksena olevan muodostaa USA:n johtama laaja liittoutuma. Artikkelissa huomioidaan, että Jerusalem puuttuu pääkaupunkien luettelosta, joissa Tillersin vierailee. Tämä vierailu tapahtuu aikana, jolloin Syyria ja Venäjä kiihdyttävät operaatioitaan. Israel jäi pois ehkä siksi, että Israel esitti vastalauseensa USA:n ja Venäjän sopimasta suunnitelmasta Syyrian eteläosaan, joka Israelin käsityksen mukaan sallii Iranin pääsyn Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Vierailu tapahtuu aikana, jolloin Syyria ja Venäjä kiihdyttävät iskujaan IS:n joukkoja vastaan, etenkin Damaskoksen lähellä. Turkki puolestaan lähetti joukkojaan Syyrian alueelle taistelemaan USA:n tukemia kurdijoukkoja vastaan. USA:n johtamat joukot pommittivat Assadin hallituksen tukemia joukkoja, jotka hyökkäsivät kurdi- taistelijoita vastaan Syyrian itäosissa.
Tillersonin matka toteutunee 11. -16. helmikuuta.
Kuwaitissa hän osallistuu "Globaaliin koaliittioon" ISIS-joukkojen tuhoamiseksi, ensimmäiseen kokoukseen sen jälkeen, kun USA:n tukemat paikalliset joukot ajoivat IS-joukot pois Raqqasta, joka oli heidän tärkein tukikohtansa. Kokoukseen osallistuvat 74 maan edustajat varmistavat kestävän voiton saamisen ISIS-joukoista, sanoi VT:n tiedottaja.
Irak ilmoitti vapauttaneensa maan ISIS-joukoista. Syyriassa on edelleen 3000 USA:n sotilasta, jotka tukevat kurdeja, joita vastaan Turkki lähetti maajoukkojaan.
Sen hyökkäykset kuitenkin tyssäsivät kurdien vastustukseen, minkä johdosta Turkki pyysi Venäjää pommittamaan kurdien tukikohtia Syyriassa.
Tällä viikolla raportoitiin, että USA pommitti itäisessä Deir Ezzor provinssissa Assadin joukkoja tyrehdyttäen niiden hyökkäykset. Iskuissa sai surmansa 100 taistelijaa. https://www.timesofisrael.com/tillerson-plans-middle-east-swing-to-boost-anti-is-fight/

04. Syyrian armeijan hyökkäyksissä kapinallis-joukkoja vastaan Ghoutan lähiössä Damaskoksen itäpuolella on tähän saakka kuollut yli 220 ihmistä. Torstaina ýksin kuoli 75 ihmistä YK:n tulitaukopyynnöistä huolimatta. Ghoutan lähiö on ollut hallituksen joukkojen piirittämä vuodesta 2013 lähtien.
Lääkäri Homza sanoi: "Nämä 4 päivää ovat olleet pahimmat, mitä Ghoutan itäosa on koskaan joutunut kärsimään. Vuodesta 2013 lähtien sitä on pommitettu, mutta ei koskaan siinä laajuudessa, kuin 96 tunnin aikana". Siviiliuhrien määrä on 228 maanantaista lähtien, jolloin hallitus aloitti tehostetut pommituksensa. Uhrien joukossa on 58 lasta, sanovat tarkkailijat. Lähiössä asuu normaalisti 400 000 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/ghouta-death-toll-soars-above-220-as-syrian-regime-bombards-rebel-enclave/

05. Israel pyrkii varovaisesti lähestymään arabimaita, mutta vuosikymmeniä kestäneen Israelille vihamielisen kansan uudelleen valistaminen vaatii aikaa.
Intia aloittaa suorat lennot Israeliin ja pyysi lupaa lentää Saudi Arabian alueen kautta, ja ensimmäiset tiedot kertoivat luvan saamisesta, mutta Saudi Arabia kiisti tiedot. Jotkut journalistit, jotka ovat vierailleet Israelissa, ovat pyrkineet saamaan kertomuksiaan arabilehtiin ja TV-asemien lähetyksiin, mutta vastustus on kova.
PA vaati tekemään luettelon journalisteista, jotka vierailevat Israelissa, laatiakseen heistä mustan listan boikottia varten. https://www.timesofisrael.com/palestinians-call-to-blacklist-punish-arab-journalists-who-visited-israel/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Qatar työskentelee läheisesti Israelin kanssa avustustensa lähettämiseksi Gazan kaistalle, kertovat virkailijat Dohassa. Gazan kaistan uudelleen rakentamiskomitean johtaja kiittelee hyviä suhteita Israelin sotilashallinnon kanssa Qatarin luvattua 6 miljoonaa USD avustaakseen Gazan jatkuvaa kriisiä, jota Gazan asioita tuntevat kutsuvat osin tehdyiksi. Mohammaed al-Emadi, joka johtaa Qatarin UR-komiteaa, sanoi AP:n toimittajalle, että voidakseen saada jotain aikaan Gazassa, sen tulee tapahtua Israelin avustuksella. "Ilman sitä mitään ei tapahdu".
Avustukset kuljetetaan Israelin rakentamien terminaalien kautta. Tavaratoimitukset hyväksytetään PA:n toimesta ja ne tarkastetaan rajaterminaaleissa Israelin turva-tarkastajien toimesta, jonka jälkeen YK:n tarkkailijain tulisi valvoa, etteivät ne joudu militaristien käsiin. Emadi sanoo kehittäneensä luottamukselliset suhteet kenraalimajuri Yoav Mordekhain kanssa. Väärinkäytöksiä silti tapahtuu yhtenään, sillä virkailijoitten lahjonta on yleistä Lähi-Idässä, eikä ilman sitä asiat etene. Lahjontaan syyllistyvät myös Israelin virkailijat, kuten raporteissa kerrotaan. https://www.timesofisrael.com/qatar-working-closely-with-israel-to-channel-aid-to-gaza-says-qatari-official/
• Kuvioluistelun Israelin edustaja – yksi seitsemästä – Aimee Buchanan, on kotoisin Bostonista ja Dallasista, mutta 2018 olympialisissa hän edustaa Israelia. Hänen kaulassaan heilahtelee hopeinen Davidin tähti ja hänen olkapää-laatoissaan on isoin kirjakin teksti "ISRAEL". "On erikoista kantaa selässään Israelin nimeä. Tämä osoittaa, ettei merkitse paljoakaan, mistä sinä olet tai mikä sinun perimäsi on, voit olla oma itsesi ja tehdä mitä ikinä haluat maailmassa" Aimee sanoo. Hän on yksi seitsemästä Israelia edustavasta kuvioluistelijasta, jotka joutuvat tuleen sunnuntaina (perjantaina iltapäivällä Israelin aikaa). Kaikki 7 Israelin edustajaa kuvioluistelussa harjoittelivat Yhdysvalloissa, missä Aimee avusti heitä. Hän tuli Israeliin 20-vuotiaana mukanaan rabbin antama todistus juutalaisuudesta äiti-linjalla. 6 viikossa muodollisuudet selvitettiin ja niin hänestä tuli Israelin kansalainen ja olympiaedustaja kuvioluistelussa. Onnea Aimee: https://www.timesofisrael.com/olympian-aimee-buchanan-is-from-boston-via-dallas-but-shes-skating-for-israel/
• USA:n kongressi kompastui keskiyöllä toiseen hallituksen sulkemiseen kuukauden sisällä. Senaattori Rand Paul toistuvasti esti äänestämästä budjetti-esityksestä etsien tapaa kulutuksen nousun estämiseksi. Hän sanoi "halunneensa toimeensa kritisoidessaan Obaman ajan triljoonavelkaa, ja nyt valtapuolueet yhdessä tarjoavat triljoona USD vajausta, eikä siinä voi ummistaa silmiään". Seuraavaksi kansanedustajat kiirehtivät lopettamaan sulun ennen federaation työntekijöitten palaamista työhönsä. Kongressin työskentely takkuaa, sillä hajaannusta esiintyy kummankin valta-puolueen sisällä.
https://www.timesofisrael.com/us-congress-stumbles-into-second-government-shutdown-in-a-month/
• Pääministeri Netanyahu esti äänestyksen lakiesityksestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen liittämisestä valtioon. Netanyahu puolustautui todeten, että hän haluaa ensin koordinoida liittämis-kysymyksen Washingtonin kanssa. Tämän on kysymys, joka aina antaa aiheen spekulaatioon ja esitýksen torjumiseen, mikä osoittaa pää-ministerin mieluummin odottavan kuin tekevän ratkaisevia päätöksiä. https://www.timesofisrael.com/pm-blocks-settlement-annexation-bill-from-coming-to-vote/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 11 -21; Tiberias 14 -27; Suolameri 18 -29; Eilat 16 -31 +C-astetta, huomenna vähän lämpenee, puolipilvistä tai pilvistä.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019