KESKIVIIKKO 07.02.2018

Keskiviikko 07.02.2018
01. Kyllä tästä vielä kesä tulee, usko pois. Mustarastas oli palannut lämpimiltä mailta ja yritti kuuluttaa paluutaan tutulla huilu-äänellään, mutta lieneekö saanut vähän kylmää, koska kurkku oli käheä. Lisäksi joku pulu aloitti oman kujerruksensa samaan aikaan, minkä johdosta mustarastas lopetti konserttinsa turhautuneena. Pähkinäpensaat – vai lienevätkö mantelipuita, ovat valkoisena kukassaan. Ottaessani kuvaa siitä piskuinen kolibri lenteli vilkkaasti pensaan sisällä hämmästellen kukkien runsautta monen kuukauden kuivuuden ja kukattomuuden jälkeen, toistellen iloisena sitä ainoaa säettään, jonka se on oppinut. Kyllä kesän merkit ovat ilmassa, mutta tuleeko kesästä kuuma vai viileä, sitä eivät asiantuntijatkaan osaa sanoa. Poliittisesti ilmapuntari osoittaa kuitenkin kuumenemista monella rintamalla.

02. PA:n arabit vakuuttavat omaa rauhan-tahtoaan lisäämällä terrori-iskujaan israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan. Ensin murhattiin Gilad Havatin rabbi ohiajavasta autosta, ja sen jälkeen Israelin arabi Jaffasta puukotti rabbi Itamar Ben-Galon Arielin lähellä sunnuntaina hänen odottaessaan kyytiä serkkunsa brit-mila tilaisuuteen. Hänen murhaajansa Abed al-Karim Assi tuotiin paikalle keltaisella pakettiautolla, josta hän juoksi tien yli puukottaen rabbia kolmesti rintaan. Rabbi yritti nousta läheisen bussiin, mutta lyyhistyi maahan ja kuoli välittömästi. Sotilaat olivat pidättäneet murhaajan päivää aiemmin, mutta tarkastettuaan hänen ID-korttinsa päästivät hänet menemään. Paikalle ajanut IDF:n upseeri yritti pysäyttää murhaajan autollaan osuen hänen, mutta hän pääsi pakoon autossa, joka odotti häntä. https://www.timesofisrael.com/ariel-killer-was-briefly-detained-by-soldiers-a-day-before-attack/.

03. Keskiviikkoaamuna Gish Etzionissa PA:n arabi pääsi sisään Karmei Tzurin sisäänkäynnin vartiotilaan ja puukotti yhtä vartijaa käteen. Tilassa ollut toinen vartija avasi tulen ja surmasi hyökkääjän ennen kuin hän pääsi jatkamaan hyökkäystään.
Haavoittunut 34-vuotias vartija sai ensiavun
paikalla ja vietiin sitten Shaare Zedek
Sairaalaan Jerusalemissa. Virkailijoitten mukaan terroristi saapui paikalle autolla. IDF:n sotilaat aloittivat alueen haravoinnin auton löytämiseksi. Terroristi on edelleen pakosalla, mutta IDF jahtaa hänet kiinni. https://www.timesofisrael.com/israeli-guard-lightly-wounded-in-gush-etzion-stabbing-attack/

04. Sotilaat jatkoivat tiistaina rabbi Itamar Ben-Galin murhaajan etsimistä Nablusissa, jossa he joutuivat tulitaisteluun arabiasukkaitten kanssa. Yksi arabi sai surmansa, ja 47 muuta haavoittui. Sotilaat pidättivät 7 epäiltyjä.
Aiemmin tiistaina sotilaat olivat piirittäneet kaksi rakennusta Nablusissa, toinen niistä oli murhaajan isän ja toinen Assin perheen ystävän, kuten Maan uutistoimisto kertoi.
Nablusissa syntyi väkivaltaisia yhteenottoja sotilaitten ja kaupungin asukkaitten välille. Paikalle kokoontui viitisensataa ihmistä, jotka kivittivät sotilaita kivin, palopommein ja kyhäämillään pommeilla.
Sotilaat vastasivat siihen mellakan taltuttamis-välinein. PA:n terveysministeriön mukaan IDF haavoitti 47 ihmistä. Surmansa saanut oli nimeltään Jahled Walid al-Tayeh. Sotilaat eivät kärsineet vaurioita.
Assin äiti, jolla on Israelin kansalaisuus ja asuu Jaffassa, tuomitsi poikansa terrorismin ja kehotti häntä antautumaan. Hän kertoi journalisteille tiistaina saaneensa tiedon poikansa tekemästä murhasta sotilailta, mutta ettei hänellä ole tietoa, missä hän piileskelee. Hänen poikansa käytti Israelin ID-korttia liikkuessaan Israelin ja Länsirannan alueilla.
Viranomaiset kertoivat, että pojalla oli huolestuttava menneisyys. Sosiaalivirkailijat ottivat pojan huostaansa tämän ollessa 40-päivän ikäinen, eikä äiti nähnyt häntä ennen kuin 16 vuoden kuluttua, pitäen sen jälkeen yhteyttä häneen, kuten ynetnews raportoi. Assi sortui huumeisiin ja asui osan ajastaan kadulla. Kaikki yrityksen hänen auttamisekseen epäonnistuivat, johtuen osaksi äidin omista avio-ongelmistaan. Viranomaiset kertoivat olleensa tietoisia pojan ongelmista, jonka vanhemmat olivat hylänneet. He myös varoittivat, ettei hän voi enää pitää yhteyttä Nablusissa oleviin sukulaisiinsa ja isäänsä terrorismivaaran vuoksi. Hän ei ilmaissut vihaavansa juutalaisia tai israelilaisia, eikä myöskään kansallisia tavoitteita. https://www.timesofisrael.com/amid-manhunt-for-ariel-terrorist-idf-arrests-6-in-nablus/
Punaisen Ristin ambulanssipalvelun mukaan 110 ihmistä haavoittui Nablusin mellakoissa, 32 kovista luodeista; 51 kyynelkaasusta; 26 lumiluodeosta ja yksi auton törmäyksestä. Kuuden haavoittuneen tila on kriittinen. Mellakkaan osallistui n, 500 henkilöä, jotka kivittivät sotilaita sekä kivin että palo- ja omatekoisin pommein, ja rakensivat liikenne-esteitä kiviharkoista. Rabbi Itamar Ben-Gal haudattiin maanantaina iltapäivällä kotikyläänsä Har Brachaan. Häntä jäivät suremaan vaimo ja 4 lasta.
Aiemmin tiistaina sotilaat surmasivat Ahmad Nasser Jarrarin, jota epäillääm rabbi Raziel Shevachin murhasta Havat Giladin etäyhteisön lähellä. http://www.jpost.com/Breaking-News/PA-Health-Ministry-says-one-killed-in-clashes-with-IDF-540889

05. PA:n arabit kivittivät sunnuntaina bussia, joka oli matkalla Meitarista BeerShevaan. Yksi sotilas haavoittui lievästi kivistä. Arabit hyökkäsivät Dan-yhtiön bussia vastaan tiellä no 60 lähellä arabikylää Abu Kaf. He särkivät bussin ikkunoita lasinsirpaleiden levitessä bussin sisällä. Kuljettaja säilytti malttinsa ja jatkoi ajoaan, pysäyttäen vasta muutamien minuuttien kuluttua ohitettuaan vaaran.

Kuljettaja kertoi, että tällaiset tilanteet ovat tavanomaisia Negevissä, missä tiet ovat pimeitä, ja jossa tuntee olevansa avuton. Yksi matkustajista kertoi olleensa matkalla kotiin, kun kivenlohkareet särkivät ikkunat suurella pamauksella lasinsirpaleitten lentäessä kaikkialle. "Se oli kuin terrori-isku, pelottava".
Paikallisen Omer neuvoston johtaja Pini Badash sanoi: On korkea aika poliisin havahtua. Busseja kivitetään eikä kukaan välitä, kunnes joku haavoittuu pahoin. Vaadimme poliisin läsnäoloa teillä ja oikeudelta kovia rangaistuksia pelotukseksi. Kivi on kuin luoti, se voi tappaa". Israelin media ei useinkaan raportoi näistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241634

06. Neljä yksityisautolla ajavaa beduiinia joutuivat pysäyttämään moottoripyörä-poliisin havaittua liikennerikoksen vaatien heitä näyttämään ID-korttinsa. Syntyneen sanaharkan aikana poliisin ja matkustajien välillä beduiinit pyrkivät estämään poliisia suorittamasta velvollisuuttaan.
Autoa ajanut beduiini alkoi peruuttaa osuen poliisiin, joka haavoittui lievästi. Beduiinit pääsivät pakenemaan poliisin ajaessa heitä takaa. Auton kuljettaja yritti ajaa poliisin yli, joka joutui ampumaan auton renkaisiin saadakseen sen pysähtymään.
Autossa ajaneet beduiinit pidätettiin, ja silloin selvisi, ettei autoa ajaneella beduiinilla ollut voimassa olevaa ajokorttia, joka oli vanhentunut 2008 ja autolla-ajo oli häneltä kielletty 2016. Pidätettäessä auton kuljettaja tuoksui alkoholilta. Poliisi uskoo estäneensä suuren luokan katastrofin. Haavoittunut poliisi joutui sairaalaan tukittavaksi, ja beduiinit pidätettiin kuulusteluja varten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241634,

07. Turvallisuusjoukot olivat aloittaneet Nativ HaAvot lähiön rakennusten tuhoamisen aloittaen puskutraktoreilla, jotka tuhosivat alueella olleet muinaisaarteet pronssikauden keskiajalta ilman arkeologisia tutkimuksia.
Gush Etzionin alueen koulun johtaja Yaron Rosental sanoi havainneensa aamulla, että puskutraktorit olivat tuhonneet muinaisia jäänteitä pronssikauden keskiajalta, osa niistä aina patriarkkain ajalta.
Alueella ei ollut suoritettu arkeologista tutkimusta, kuten laki vaatii, ennen kaivauksia ja haudat, jotka olivat säilyneet
4 000 vuotta, tuhottiin. Hän sanoi kääntyneensä IAA:n arkeologisen virkailijan puoleen, jonka velvollisuuksiin kuuluvat muinaismuistot Juudeassa ja Samariassa, pyytäen häntä keskeyttämään työt, kunnes alueella on suoritettu lainmukaiset arkeologiset tutkimukset. Rosental oli huolissaan hautakummuista, joita löydettiin myös Temppelivuorella.
Korkein oikeus teki päätöksen joulukuussa 2016 vaatien Elazar lähiön rakennusten tuhoamista, koska sen läpi kulkevan maa-alueen omistusoikeus on kiistanalainen. Korkein oikeus ei suorita tutkimuksia, vaan se perustaa päätöksensä Israelille vihamielisten NGO-järjestöjen esittämiin vaatimuksiin. Korkeimman oikeuden tulisi palauttaa kiistanalaiset kysymykset alueoikeuksille, eikä tehdä päätöksiä usein hatarin perustein. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241655

08. Jahwe avaa sinulle runsaat varastonsa, taivaat, antaakseen sinulle sateet maahasi ajallaan, ja siunaa sinua toimissasi, Sinä lainaat monille kansoille, mutta et ole velassa kenellekään. (5Ms 28:12).
Eläkkeellä oleva australialainen kristitty kaivos-insinööri Gary Auid on tehnyt vapaa-aikanaan omaan erikoisalaansa perustuen statistisia analyysejä kolme vuotta sitten päätyen loppu-tulokseen, että juutalaisen maahan-muuton (alyan) ja sateitten määrän välillä Luvatussa Maassa on selvä korrelaatio, riippuvuus. "Vuosittaisen Jerusalemin sademäärän Israelin valtion perustamisesta lähtien ja Alyan, juutalaisten maahanmuuton, välillä on havaittavissa sama tendenssi".
Auid käytti laskelmissaan Israelin metereo-logisen Jerusalemin keskuksen keräämää aineistoa, joka todistaa sademäärien kasvun vuosina tai ennen vuodesta 1948 vuoteen 1991 kahden vuoden aikana, joiden aikana juutalaisia muutti massoittain Israeliin.
"Keskeinen kysymys ei ole normaali syy ja seuraus vaan siitä, että syy on HaShem (Jahwe) .
Hadas Sharoni Tel Avivin yliopistosta vahvistaa laskelmien todenperäisyyden mutta hänen epäuskonsa ei voi hyväksyä Auidin tekemiä päätelmiä. Tel Avivin yliopisto antoi hänelle tarvitsemansa aineiston. https://www.breakingisraelnews.com/102123/study-suggests-correlation-rainfall-aliyah/,

09. UUTISIA LYHYESTI
• Amerikkalainen delegaatio, joka oli vierailulla Betlehemissä tiistaina, joutui vihaisen amerikkalaisvastaisen joukon hampaisiin, jotka tunkeutuivat rakennuksen, jossa Jerusalemin USA:n konsulaatti oli järjestänyt digitaalisen markkinointi-työpajan Betlehemin Kauppa- ja teollisuuskamarin tiloissa. Vihainen joukko ajoi USA:n diplomaatit ulos huutaen, etteivät he ole terve-tulleita Betlehemiin, joka on nyt muslimikaupunki. Diplomaatteja pommitettiin tomaateilla ja he rikkoivat diplomaattiauton sivupeilin. Oliko hyökkäys PA:n tai Hamasin järjestämä, on sivuseikka, mutta se osoittaa kuitenkin poliittisen järkyttävän suunnanmuutoksen PA:n sisällä. https://www.breakingisraelnews.com/101884/palestinians-attack-american-delegation-bethlehem/#/
• Saksan liittokansleri Angelika Merkel solmi liittosopimuksen konservatiivisen puolueensa ja Sosialidemokraattisen puolueen välille keskiviikkona. Ensimmäistä kertaa siinä kritisoidaan Israelin "setlementtipolitiikkaa", sekä Trumpin Jerusalemin asemaa koskevaa lausuntoa. Miten syvälle se koskettaa Saksan Israel-politiikkaa, jää nähtäväksi, mutta se osoittaa PA:n onnistuneen propagandassaan. https://www.timesofisrael.com/in-first-german-coalition-agreement-slams-settlements/
• ToI:n artikkelissa tutkitaan, ovatko ensimmäisen ja toisen intifadan kaltaiset hyökkäykset muhimassa PA:n arabien menettäessä PA:n ja Fatahin johtajiensa kunnioittamisen ja antautuessa yhä selvemmin terrorismiin israelilaisia vastaan. Tämä asettaa vaikean kysymyksen, miten PA:n ja Hamasin sekä Israelin arabit toimivat, jos sota puhkeaa Israelin ja Hizbullahin välillä? Israelin johtajat antavat vakavia varoituksia, ettei Israel halua sotaa, mutta tulee puolustusmaan itseään. Libanon on vaarassa tuhoutua suurelta osin, mutta sama koskee myös Gazan kaistaa. Israel on antanut ymmärtää, ettei siinä tilanteessa ole aikaa kysellä tuomarien ja asianajajien lupaa, jos oma henki ja kansan olemassaolo ovat kysymyksessä. https://www.timesofisrael.com/in-the-west-bank-a-violent-storm-is-brewing/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -21; Tiberias 13 -27; Suolameri 17 -28; Eilat 14 -31 +C-astetta. Puolipilvistä lähipäivien aikana, lämpötila nousee vähän.







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021