SUNNUNTAI 12.11.2017

SUNNUNTAI 12.11.2017
01. LÄHI-IDÄN valmistautuessa talvikauteen useissa alueen maissa on käynnissä sisäiset muutospaineet, jotka sekoittavat entisestään kokonaistilanteen sekavia kiemuroita. Jemenissä jatkuu verinen sota, jossa Saudi Arabia ja muutamat sen Gulf-maiden liittolaiset ja Iran ovat mukana, joko suoraan tai edustajiensa välityksellä. Saudit pommittavat Jemenin hallituksen joukkoja vastaan taistelevien Houthi-kapinallisten asemia, ja Iranin edustaja Hizbullah taistelee Houthien rinnalla Saudien tukemia hallituksen joukkoja vastaan. Saudit helpottivat Jemenin vastaisia eristys-toimiaan kansan kärsimysten helpottamiseksi.

02. Syyriassa sisällissotana alkanut kansainväliseksi kehittynyt sota kapinallisjoukkoja vastaan, joista IS on voimakkain, on Syyrian hallituksen ilmoituksen mukaan lähenemässä loppuaan. IS:n viimeinen tärkeä tukikohta joutui Syyrian armeijan käsiin, vaikka raportit kertovat IS:n valloittaneen osia kaupungista uudelleen. BBC:n raportin mukaan Iran rakentaa Syyriaan pysyvää tukikohtaa 50 km:n päähän Israelin rajasta lähelle Al-Kiswahia Damaskoksesta etelään. Israel on toistuvasti varoittanut, ettei se tule sallimaan Iranin shia-muslimien muodostamaa käytävää Teheranista Syyriaan. Israelin puolustusministeri Avijdor Liberman totesi lauantaina, että Iranin tukikohta tulisi toimimaan shia-akselin eteen työnnettynä asemana hyökkäyksissä Israelia vastaan sen jälkeen, kun IDF ampui Patriot-ohjuksella alas ohjaajattoman pienkoneen, joka oli matkalla Israelin puoleisille Golanin kukkuloille..Al-Kiswa sijaitsee lähellä Israelin vaatiman 60 km:n puskurivyöhykettä Syyian puolelle rajaa
.
http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Iranians-built-a-new-military-base-in-Syria-513973

03. Libanon on noussut uutisaiheiden eturiviin sen pääministerin Saad Haririn paettua maasta Saudi Arabiaan, josta hän ilmoitti lauantaina eronneensa tehtävistään. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah väittää, että Hariri erosi saudien käskystä, ja että hän on kotiarestissa Riyadissa. Nasrallah väittää myös, että saudit kehottivat Israelia hyökkäämään Libanoniin. Jemenistä Riyadiin ammuttu ohjus oli saudien ja US:n tutkijoiden mukaan valmistettu Iranissa, ja sen ampuivat Hizbullahin taistelijat Jemenistä. Saudi Arabia katsoo tämän tarkoittavan, että koska Hizbulah valvoo Libanonin hallituksen toimia, Libanonin julisti sodan Saudi Arabiaa vastaan. Libanonin presidentti Michel Aoun sanoo, että Haririn eroilmoitus on laiton, ja että hänen tulee palata Libanoniin vastaamaan eropäätöksestään maan parlamentissa, mitä USA näyttää varovaisesti kannattavan.

04. USA:n Presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat toisensa Vietnamissa KaakkoisAasian talous-konferenssin aikana, vaikka tapaamiset olivat lyhyitä keskusteluja siirryttäessä tilasta toiseen. He kuitenkin ehtivät tutustua toisiinsa ja vaihtaa lyhyitä kommentteja kiireisimmistä kysymyksistä. Molemmat kansanjohtajat esittivät myönteisiä arvioita toisistaan, mikä on hyvä enne, sekä sopivat, että Syyrian ja PohjoisKorean ongelmat pyritään ratkaisemaan neuvotteluissa.
Kremlin websivulla julkaistun lyhyen lausunnon mukaan sekä Moskova että Washington sopivat, ettei Syyrian konfliktia voida ratkaista sotilaallisesti. Yhteisen lausunnon laativat ulkoministerit Sergei Labrov ja Rex Tillerson. Lausunto keskittyy laajempaan kuvaan Syyrian itsenäisyyden takaamisesta ja kapinallisten asemasta. Trump odottaa Venäjän aktiivisemmista toimista PohjoisKorean kriisin ratkaisemiseksi sekä sopuisampaa yhteis-työtä Ukrainan avoimesta kysymyksestä.
Trump sanoi myöhemmin, ettei hän usko Venäjän syyllistyneen USA:n vuoden 2016 presidentin vaaleihin. Hän sanoi luottavansa presidentti Putinin vakuutuksiin syyttömyydestään, mutta antoi samalla tunnustusta CIA:n jatkuville tutkimuksille asiassa. http://www.jpost.com/Middle-East/Kremlin-Putin-Trump-agree-to-continue-fighting-ISIS-in-Syria-513963, https://www.timesofisrael.com/trump-i-really-believe-putins-election-meddling-denials/,

05. Saudi Arabiassa jatkuvat kruununprinssi Mohammed bin-Salmanin aloittavat puhdistustoimet, joissa tusinoittain korkeissa viroissa olleita prinssejä ja korkeita virkailijoita on pidätetty ja heidän tilinsä ja omaisuutensa pidätetty valtiolle tutkimusten ajaksi. Tarkkailijat ovat pyrkineet selvittämään, liittyikö näihin pidätyksiin pelot valtataistelusta kuningas Salmanin seuraajasta, vai olivatko ne Saudi Arabian sisäisestä valmistautumisesta potentiaaliseen sotaan Iranin vastaan jännityksen jatkuessa korkeana maiden välillä. Sunni- ja Shia-muslimit ovat vuosisatojen ajan taistelleet keskenään, useimmin kuitenkin salamurhien muodossa, mutta ne ovat yhteisen vaaran uhatessa sopineet yhteisestä rintamasta.

Saudit käyvät Iranin vastaista kampanjaansa liittolaistensa välityksellä hyökäten Iranin edustajaa Hizbullahia vastaan. Täten on ymmärrettävissä Nasrallahin väite, että saudit pyysivät Israelia hyökkäämään Libanoniin, joka on Hizbullahin täydellisessä
sotilaallisessa ja poliittisessa valvonnassa.
Saudi Arabia kehotti torstaina kansalaisiaan poistumaan Libanonista välittömästi, sekä kielsi matkustamasta sinne. Tätä voitaneen kutsua toimeksi ennen sodan julistusta.

Times of Israel julkaisemassa artikkelissa tutkitaan, onko mahdollista, että Saudi Arabia hyökkäisi ystävämaana pitämäänsä sunni-muslimimaahan? Artikkelissa mainitaan useita näyttöjä, jotka osoittavat Iranin harjoittaman häirinnän Saudi Arabiaa vastaan. Esitän ne kursiivisesti, yksityiskohdat selviävät linkistä.
• Lauantaina Hizbullahin agentit ampuivat Iranissa valmistetun ballistisen ohjuksen kohti Riyadia.
• Saudienottamissa kuvissa esitetään iranilaisten kauppa-alusta, joka oli täynnä Iranin kommandoja valmiina rantautumaan Jemeniin. Täten Iranin vallankumouskaarti kuljettaa ohjuksia Jemenin Houthi-kapinallisille.
• Saudi Arabian ulkoministeri Adel bin Ahmed al-Jubeir kertoi lehdistötilaisuudessa paripäivää myöhemmin, ettei ole epäilystäkään, etteikö Iran ole Riyadin lentokenttää kohti ammutun ballistisen ohjuksen takana, vaikka ampujat olivat Hizbullahin Jemenissä toimivia agentteja. Jubeir vakuutti, ettei Saudi Arabia voi jättää hyökkäystä rankaisematta. Saudit voisivat iskeä lentoaseellaan Hizbuollahin asemia vastaan Syyriassa, kuten Hizbullah tekee Jemenissä..
• Libanonin pääministeri Saad Hariri valitsi saudien suojelun, kuten hänen isänsä Rafik Hariri oli tehnyt, mutta maksoi sen hengellään. Onko Saad Haririn henki vaarassa, jos hän palaa Libanoniin? Kuka vastaa hänen turvallisuudestaan, jos hän palaa, kuten presidentti Aoun vaatii? Libanonin armeija ja politiikka ovat tiettävästi täysin Hibullahin valvonnassa. Miten Hizbullah reagoi, jos saudit toteuttavat uhkauksensa iskeä sen asemia vastaan Syyriassa? Aloittaako Hizbullah sodan Israelia vastaan? Kukaan ei tiedä. IDF:n lupaus valvoa, ettei Israelin pohjoisrajan takana sijaitseva druusikylä joudu Iranin tai Hizbullahin käsiin, on vaarallinen mutta välttämätön varitoimi tulevaisuutta varten.
Ranskan presidentti Emanuel Macron keskusteli Saudi Arabian vierailunsa aikana pääasiassa Mohamen Bin-Salmanin, lyhyesti MBS, kanssa. MBS on epäilemättä Saudi Arabian tärkein mies ja todellinen johtaja kuningas Salmanin antaessa tarvittavan taustatuen hänen uudistus-politiikalleen, joka ei varmaan ole kaikkien saudien mieleen Hän on pidättänyt parin sadan prinssin ja valtion korkeiden virkamiesten lisäksi maassa vallitsevan Wahhabi-uskonnollisen järjestelmän korkeita mullaheja ja johtajia. Osoituksena MBS:n uudistushausta on hänen Punaisen meren rannalle suunnittelemansa mega-kaupunki Meon, jossa ei olisi virallista uskontoa, vaan kaikki uskonnot voisivat toimia siellä vapaasti, myös kristityt ja juutalaiset. Mikä on MBS:n lopullinen ideologia ja päämäärä on mahdotonta arvioida, mutta jotkut näkevät hänen päätöksissään eskatologisia piirteitä. https://www.timesofisrael.com/is-war-between-saudi-arabia-and-hezbollah-an-impossible-scenario/,

06. UUTISIA LYHYESTI
• Englannin kruununprinssi Charles syyttää ystävälleen lähettämässään kirjeessä juutalaisia Lähi-Idän sekasotkun aiheuttajiksi. Toiseksi hän valittaa, etteivät USA:n
presidentit ole poistaneet juutalaisten harjoittamaa painostusta USA:n hallituksen Israelin asioitten hoidossa. Vuonna 1986 kirjoitetut kirjeet julkistettiin äskettäin. Niissä väitetään, miten vieraiden, Euroopan juutalaisten, vaikutus Israeliin on ollut syynä Israelin ja arabien väliseen konfliktiin, eivätkä Amerikan presidentit ole huomioineet tätä tosi-asiaa, kuten Charles kirjoittaa. 24.11.1986 kirjeessään tutkimusmatkailija Laurens van der Postille hän sanoo, että vasta vierailtuaan prinsessa Dianan kanssa Gulf-maihin, hän oli alkanut ymmärtää paremmin, miksi arabit vihaavat Israelia. Juutalaiset ja arabit ovat alun perin semiittisiä kansoja, mutta Euroopan juutalaisten, ja erityisesti Puolan juutalaisten, tultua maahan he toivat vieraita elementtejä Israelin politiikkaan, ja etenkin USA:n hallitusten Israelia koskeviin päätöksiin, joitten johdosta Israel tuli USA:n siirtokunnaksi. Hän katsoi edelleen, että juutalaisten siirtolaisuus Israeliin oli terrorismin juuri, joka tulee hoitaa. "Ymmärrän asioitten monimutkaisuuden, mutta terrorismin kitkemiseksi on tärkeää poistaa sen juuri". Kirjeistä ei selviä tarkoittaako hän Euroopan juutalaisilla ennen vai jälkeen 1948 holokaustin. Kirjeet julkaistiin Mail lehdessä.
Kirjeet ovat herättäneet hämmästystä ja kauhistusta lukijoitten parissa, ja etenkin maininta juutalaisesta painostusryhmästä herättää ikäviä muistoja vuosisatojen aikana levinneistä juutalaisista "lobby-ryhmistä", mikä on hallitseva teema aikamme BDS-liikkeessä, jotka syyttävät juutalaisten eliittien hallitsevaa otetta maailmantaloudessa. Charlesin näkemys on klassinen esimerkki arabien mielipiteistä juutalaisista. Englannin kuningasperhe on systemaattisesti kieltäytynyt kutsusta vierailla Israelissa. Useimmiten ulkoministeriö ilmoittaa syyksi sen, että vierailun hyväksyminen loukkaisi arabien tunteita. https://www.timesofisrael.com/in-1986-letter-prince-charles-blames-foreign-jews-for-mid-east-turmoil/
• ToI:n henkilöstön laatimassa artikkelissa kerrotaan, että Trumpin hallitus on viimeinkin valmistelemassa Israelin ja PA:n välistä rauhansuunnitelmaa, jossa puututaan myös
vaikeisiin ongelmiin kuten Jerusalem ja juutalaisyhteisöjen kohtalo Juudeassa ja Samariassa. Gaza on jo menetetty asia. Se perustuu kahden valtion periaatteeseen, kuten virkailijat ja New York Timesin analyytikot kertovat. Se on tarkoitus julkistaa ensi vuonna, vaikka Valkoinen Talo kiistää sen. Sitä ovat laatimassa neljä miestä: Jason Greenblatt, Jared Kushner; Dina Powell ja David Friedman. He painottavat, että he laativat ehdotuksia, ei vaatimuksia. Israel joutuisi hyvän tahdon eleenä keskittämään rakentamisen vain suuriin yhteisöihin eikä laajentamaan niiden alueita; tunnustamaan kahden valtion periaatteen sekä luovuttamaan maata PA:n valvontaan (C-alueilta).
PA palauttaa täydellisen turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa; lopettaa Israelin olemassaolo-oikeuden kieltämisen kv. yhteisöjen kuten YK ja sen instituutioiden, kautta. Arabimaat, Saudi Arabia, Egyptin, Jordania ja UAE antavat Israelin matkustajakoneille oikeuden lentää alueittensa yli, sekä myöntävät viisumeja liikemiehille ja turisteille alueillaan sekä sallii tele-yhteyksien avaaminen.
Valkoinen Talo kieltää NYT:n kirjoituksen todellisuuden. https://www.timesofisrael.com/trump-team-said-finally-drafting-its-middle-east-peace-plan/
• Puolassa äärioikeiston järjestämään marssiin iskulauseella: Me haluamme Jumalan" liittyi kaikkiaan 60 000 marssijaa. Varsovan keskustassa lauantaina, joka oli myös Puolan itsenäisyyspäivä, kansallismielisten järjestämään marssiin osallistui useita äärioikeistolaisia ryhmiä. Marssi oli yksi monista juhlallisuuksista, joilla kunnioitettiin Puolan 1918 saavuttamaa itsenäisyyttä oltuaan poistettuna kartalta 123 vuoden ajaksi. Iskulause "We Want God" on otettu Puolan vanhasta uskonnollisesta laulusta, johon presidentti Donald Trump viittasi vierailunsa aikana aiemmin tänä vuonna. Punavalkoisten lippujen ohessa ihmisillä oli kaikenlaisia kansallisia symboleja päivän kunniaksi. Väkivaltaa ei havaittu marssin aikana, vaikka nuorilla oli kasvot peitettyinä ja vihreät olutpullot käsissään. https://www.timesofisrael.com/60000-join-far-right-march-on-polands-independence-day/
• USA:n super-emälaiva USS Gerald R Ford saa sen 30 -40 juutalaista merimiestä varten lahjoitetun Torah-käärön veteraanien kunnioittamiseksi ja etenkin laivastossa palveleville juutalaisille merimiehille. Gerald R Ford palveli laivastossa ja toimi USA:n 38. presidenttinä. Aluksessa ei ole rabbia, vaan virkaa hoitaa uskottu maallikko, eikä myöskään synagogaa, vaan erityinen palvontatila. https://www.timesofisrael.com/to-honor-wwii-vet-seafaring-torah-scroll-to-sail-on-new-us-navy-supercarrier/
• Israelissa pääministeri Netanyahua hiillostettiin viidettä kertaa ja ainakin 2 uutta on luvassa. Koaliittion koordinoija David Bitan moittii poliisia tutkimusten vuoksi. Sara Netanyahua vastaan aloitetut tutkimukset jatkuvat myös. Hänen kotiinsa palkattu Shura Raban, ortodoksiäiti, erosi palveltuaan muutaman viikon, Hän vaatii 225 000 NIS (64 000 USD) korvauksia kärsimyksiensä ja häväistyksien korvaamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/sarah-netanyahu-ex-employee-she-screamed-at-me-youre-a-lump-of-nothing/https://www.timesofisrael.com/coalition-chair-very-disappointed-with-police-prosecutors-over-pm-probes/
• Marokko sallii Israelin judopainijoiden pitää asuissaan Israelin maan liput ja muita symboleita Marrakechin painovapaissa maailmanmestaruuskisoissa .
https://www.timesofisrael.com/in-morocco-israeli-judoka-permitted-to-display-his-countrys-name/,
• 70-vuotias juutalaisnainen haavoittui Lontoossa lauantaina iltapäivällä hyökkääjän hakatessa hänen päätään tiilimuuria vasten huutaen "zyd", puolaksi juutalainen. Nainen vietiin sairaalaan tämän antisemiittisen hyökkäyksen johdosta. https://www.timesofisrael.com/jewish-woman-70-injured-in-london-anti-semitic-attack/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem15 -24; Tiberias 17 -32; Suolameri 22 -31; Eik´lat19 -32; huomenna asteen verran lämpimämpää.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019