SUNNUNTAI 08.10.2017

SUNNUNTAI 08.10.2017
01. NÄYTTÄÄ USA:n presidentti Donald Trump joutuneen havaitsemaan saman, minkä Israelin entinen pääministeri Ariel Sharon totesi: "Asiat näyttävät erilaisilta pääministeri korkea-selkäiseltä tuolilta katsoen" luvattuaan vaalipuheissaan rakentaa maat ja mannut Juudeassa ja Samariassa. Hän jopa kuvitteli saavansa maailman hyväksymisen puolelleen pakottaessaan vastahakoisen puolueensa karkottamaan juutalaiset asukkaat kodeistaan Gazassa. Se oli yksi suurimmista virhepäätöksistä suositulta kenraalilta. Välttyäkseen houkutukselta pudota samaan harhakuvitelmaan pääministeri Netanyahu käyttää pehmustetun korkea-selkäisen tuolin asemesta tavallista puutuolia hallituksen istunnoissa – mikä varsinainen syy lieneekin.

02. Presidentti Trump lupasi vaalipuheissaan, että voitettuaan vaalit hänen kiireisimpiä toimiaan on USA:n lähetystön muuttaminen Tel Avivista Jerusalemiin. Mielipiteet kävivät kuumina heti Trumpin ottaessa vallan kahvan USA:ssa tammikuussa ja edellisen presidentti Obaman väistyessä ilman seremonioita lähelle Valkoista Taloa sijaitsevaan yksityiskartanoonsa, jossa hänen väitetään johtavan varjohallitusta. Israelissa eläteltiin toiveita lupauksen täyttämisestä toisten varoitellessa, mutta viikkojen ja kuukausien kuluessa mielipiteet ovat tasaantuneet.

Presidentti Trump esiintyi lauantaina Arkansasin entisen kuvernöörin Mike Huckabeen isännöimässä TBN verkoston järjestämässä shoussa.
Trump totesi tilaisuuden aikana, ettei hän tule harkitsemaan USA:n lähetystön muuttoa Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin ennen kuin hänen hallituksensa laatimalle Israelin ja PA/PLO:n väliselle rauhansuunnitelmalle on annettu tilaisuus osoittaa elinkykynsä. Trump käytti waive-oikeuttaan toukokuussa siirtääkseen päätöstä muutosta, ja tehnee sen marraskuussa.
Hän lisäsi, ettei hänen päätöksensä muutosta siirry liian kauas tulevaisuuteen, mutta että toistaiseksi on syytä panna jäitä hattuun. "Haluan antaa rauhansuunnitelmalle mojovan lähtö-laukauksen ennen kuin edes ajattelen lähetystön muuttoa" hän tarkensi. "Me työskentelemme suunnitelman kimpussa, joka jokaisen mielestä ei tule koskaan toimimaan" hän sanoi, "Jos se ei todellakaan toimi, mikä on mahdollista – ollakseni täysin rehellinen – ja monien mielestä se ei toimi, harkitsen asiaa. Käsittääkseni se ei ole mahdotonta ja uskon sen tapahtuvan, mutta en halua ennustella". Trump toisti aiemmin esittämänsä ajatuksen, että "rauhanprosessi tulisi olemaan osa laajempaa alueellista rauhaa, minkä täytyy tapahtua", kuten hän painotti.
Raporttien mukaan Trumpin suunnitelmaan sisältyy alueellinen diplomaattinen aloite, jonka mukaan Israel normalisoi suhteensa arabinaapuriensa kanssa; unelma, joka ei toteutune aivan pian.
Trump tapasi PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa viime kuussa. Hänen uskotaan silloin kehottaneen Abbasia tekemästä mitään yksi-puolisia aloitteita ennen kuin USA julkistaa suunnitelmansa. Hänen kerrotaan toistaneen saman tavatessaan Netanyahun erillisessä tapaamisessa YK:n yleiskokouksen aikana.
Valkoisen Talon Trumpin nimittämät rauhansuunnitelmaan liittyneet virkailijat ovat usein vierailleet Israelissa tunnustelemassa osapuolten keskusteluhalukkuutta Netanyahin ilmoittaessa olevansa valmis kuin lukkari sotaan, mutta PA/PLO:n taholta on esitetty ennakkoehtoja ja jopa syytöksiä Trumpin suosimisesta Israelia PA/PLO:n kustannuksella. Valkoinen Talo on ollut suosiollisempi kuin aiempi hallitus Israelin harjoittamaan rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa.
Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa on ollut YK:n ja EU:n mielestä pahin jarru rauhanprosessin etenemiselle. Netanuahu puolestaan vakuuttaa, ettei se pidä paikkaansa, mutta juutalaisten asema ns. "kiistan-alaisilla" alueilla vahvistuu ajan myötä. EU ja YK ovat pyrkineet perustamaan laittomia "setlementtejä" arabi- ja beduiiniasukkaille sekä Juudeassa ja Samariassa että Negevissä, joita iDF on purkanut vastalauseista huolimatta.

Keskusteltaessa Iranin kanssa solmitusta JCPOA-sopimuksesta Trump sanoi, ettei sitä olisi pitänyt koskaan allekirjoittaa, mutta harkitsee nyt vastoin aiempaa jyrkän hylkäävää kantaansa sen osittaista uudelleen muotoilemista. "Sanon teille, etten ole onnellinen siitä. Sen henkeä ei ole siellä, ja he tarkoituksellisesti aiheuttavat ongelmia" hän valitti esittäen syytöksen, että Iran toimii yhteistyössä PohjoisKorean kanssa. "Tulemme näkemään, mitä tapahtuu. Iran on huono pelaaja ja sellaisena sitä tullaan kohtelemaan".
Analyytikot varoittavat, että kielteisen päätöksen antaminen kongressille Iranin tavasta toimia sopimuksen puitteissa, voi antaa sille mahdollisuuden asettaa Iranille uusia pakotteita, mikä voisi puolestaan aiheuttaa sen, että Iran vetäytyy kokonaan pois P5+1 maiden ja Iranin välisestä JCPOA-sopimuksesta.
Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi, ettei Trumpin hallitus pääse irti sopimuksesta. "Me olemme saaneet etuisuuksia, jotka eivät ole peruutettavissa. Kukaan ei pysty niitä poistamaan, ei Trump eikä kymmenen Trumpia" hän maalaili puheessaan Teheranin yliopiston opiskelijoille.

Raporttien mukaan USA valmistelee kaikessa hiljaisuudessa useita toimia, joilla se pyrkii osoittamaan voimaansa sekä Iranille että sen kumppaneille Trumpin valmistautuessa strategiansa muutoksen julkistamiseen menettämättä kasvojaan.
Uusien toimien kohteina ovat sekä Iranin vallankumouskaarti että sen uskollisin liittolainen Hizbullah, jonka USA on luokitellut terrorijärjestöksi, ja joka levittää ristiriitaa Lähi-Idässä ja pyrkii julkistettujen lausuntojensa mukaan tuhoamaan Israelin.

Suunniteltuihin toimiin kuuluu talouspakotteita jokaiselle, jolla on liiketoimia vallankumousarmeijan kanssa, sekä miljoonien USD palkkiot tiedoista, jotka johtavat Iranin tukeman Hizbullahin kahden johtajan pidättämiseen, tai luotettavia tietoja heistä.
Hallituksen virkailijat, jotka antoivat vihjeitä uusista toimista, sanoivat, ettei heillä ole oikeutta puhua niistä julkisesti ennen kuin ne virallisesti julkistetaan.
https://www.timesofisrael.com/trump-wont-move-embassy-to-jerusalem-until-peace-plan-given-a-shot/

03. UNESCO on raporttien mukaan ensimmäistä kertaa siirtämässä useiden arabimaiden esittämien Israelin vastaisten päätös-lauselmien käsittelyn YK:n kulttuurijärjestön 202. tärkeimmässä kokouksessa Pariisissa. Tämän katsotaan johtuvan sekä Israelin että USA:n harjoittamasta tiiviistä toiminnasta instituutin harjoittaman räikeän yksipuolisen ja perusteettoman Israelin vastaisen asenteen muuttamiseksi, jossa uhkaus taloudellisen tuen lopettamisella on tärkeä osuutensa. Tämän katsotaan antaneen Israelille selvän voiton, mutta se on vain yksi taistelu sodassa, jota käydään koko YK:n organisaation uudelleen muotoilemiseksi tai ääritapauksessa hajottamiseksi. Länsimaat, niistä ensimmäisenä USA, ovat vuosikaudet valittaneet, että YK:n ja sen alaisista instituutioista on kehittynyt määrättyjen islamin ja kehitysmaiden automaatio, joka – kuten arvioidaan - useimmissa tapauksissa äänestää edes tietämättä, mistä on kysymys, länsimaiden intressejä vastaan, vaikka länsimaat vastaavat pääosaltaan niiden taloudesta.

UNESCO:n hallituksen esittämät kuusi päätöslauselmaesitystä poistetaan instituutin äänestyksestä kahdessa äänestyksessä, joiden uskotaan saavan suuren enemmistön.
UNESCO:n hallituksen puheenjohtaja saksalainen diplomaatti Mishael Worbs esittelee kokoukselle 2 päätöslauselman 202 EX/39 ja 202 EX 38 siirtämisestä, joista äänestetään instituution seuraavassa kokouksessa huhtikuussa 2018. Näiden kahden Israelia tuomitsevan esityksen siirtämisestä äänestetään keskiviikkona ja "se hyväksyttäneen yksimielisesti, ellei joku maa riko aiempaa sopimustaan", Israelin lähettiläs Carmel Shama HaCohen totesi vakuuttaen samalla, ettei Israel tarjonnut mitään vastavuoroisuutta (quit pro quo, palvelus palveluksesta)
UNESCI etsii uutta pääsihteeriä instituutille, ja poliittiset laineet lyövät korkealle. Oääsihteerin kiireisin tehtävänsä on saada instituutin rahoitus kuntoon länsimaiden uhatessa sen tukemisen lopettamista räikeän Israel-vastaisuuden vuoksi. Ehdolle asetettu Egyptin ehdokas ei tyydytä USA:ta eikä Israelia. Vuonna 2011 UNESCO hyväksyi PA/PLO:n jäsenekseen, vaikkei se ole valtio, mikä sai Israelin ja USA:n lopettaakseen sille antamansa taloustuen. Myöhemmin UNESCO on kieltänyt Israelin historialliset, uskonnolliset ja lailliset oikeutensa Jerusalemiin ja etenkin Temppelivuoreen, sekä antanut lukuisille juutalaisten pyhille paikoille Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisten perinne-kohteen aseman kokonaan kieltäen juutalaisten vuosituhantiset siteet ja yhteydet niihin.
Israelin UNESCO:n lähettiläs HaCohen ei kuitenkaan elättele kovin positiivisia odotuksia suunnan muutoksesta, vaan odottaa selkeitä tuloksia. "UN Esko on tehnyt tehtävänsä, Esko saa mennä".
https://www.timesofisrael.com/unesco-to-postpone-vote-on-upcoming-anti-israel-resolutions-envoy/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Israel harkitsi iskeä ohjuksillaan krematorioon, jossa Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitusta vastustavien ruumiit poltettiin. Korkea keskusteluihin osallistunut Israelin virkailija sanoo, ettei Israel voi seurata sivusta maailman pysyessä täysin hiljaa, mitä tapahtuu vain muutaman kymmenen km:n päässä rajaltamme muistaessaan, ja mitä tapahtui meille 72 vuotta sitten maailman pysyessä vaiti silloinkin. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, ettei sillä häirittäisi USA:n ja Venäjän tunteita eikä aiheutettaisi jännityksen nousemista pohjoisen rajamme takana. USA:n ulkoministeriön laskelmien mukaan Saydnayan sotilas-vankilassa – tunnettu nimellä "teurastamo", vain 45 minuutin matkan päässä Damaskoksesta – hirtettiin 50 pidätettyä. Monet hirtettyjen ruumiista poltettiin vankilan krematoriossa. Vankilasta otettiin satelliittikuvia vuodesta 2013 lähtien. Niissä ei näy, että kysymys oli krematoriosta, mutta rakennusroiminta sen oletetussa paikassa puoltaa olettamuksia. Assadin hallitus kiisti huhut krematoriosta vilkkaan mielikuvituksen tuotteina, Hollywoodin tapaan. https://www.timesofisrael.com/israel-considered-attacking-syria-crematorium-report/
• Myrskystä hurrikaaniksi Meksikonlahdella kehittynyt NATE rantautui tänään Mississipin rannikolle. Rannikon alueille annettiin hätävaroitus Naten puhaltaessa 136 km/tunti nopeudella. Nate rantautui aamuvarhain sunnuntaina Biloxin lähelle, samoille paikoille kuin hurrikaani Katrina vuonna 2005. Nate jatkaa nopeaa siirtymistään pohjoiseen 31 km/tunti nopeudella. Sen voimakkaat tuulet piiskaavat teitä ja rakennuksia pistävillä vesisuihkuilla. Sen tuhoista ja ihmishenkien menetyksistä USA:n rannikolla ei ole raportoitu, mutta Amerikan keskiosissa se surmasi ainakin 21 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/in-first-since-katrina-hurricane-nate-makes-landfall-in-mississippi/https://www.youtube.com/watch?v=FxYOVi-VMB8&feature=youtu.be
• Israelilainen voimistelija Artem Dolgopyant voimisteli maalle hopeaa Maailman Voimistelun Mestaruuskisoissa lauantai-iltana. Saavutus on paras, mihin israeliiainen on pystynyt. 20-vuotias Dolgopyatin pistemäärä oli 14 533. Mestaruuden voitti japanilainen Kenzo Shirai 15 633 pisteellä, kolmas on amerikkalainen Moldauer Yul 14 500 pisteellään. Israelilaisilla urheilijoilla on ongelmia, sillä järjestäjät eivät piittaa juutalaisten sapateista tai muista pyhäpäivistä. Tennispelaaja lopetti kesken pelin Japanissa, koska peli jatkui Jom Kippurin jo alettua.
https://www.timesofisrael.com/israeli-gymnast-artem-dolgopyat-wins-silver-at-world-championships/http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236195,
• Ontariossa puhdas nais-baseball league on saavuttanut suuren suosion juutalaisnuorten keskuudessa.
https://www.timesofisrael.com/ontarios-first-all-girls-baseball-league-a-hit-with-jewish-youngsters/
• Intiassa syntynyt ja islamin fatwan saanut kirjailija Salman Rushdie nauraa hörähtelee Larry Davisin säveltämästä musikaalista, joka odottaa ensinäytöstään HBO:n "Curb your Enthusiasm" (hillitse innostustasi). Salman Rusdie ajattelee, että on kovin, kovin huvittavaa, että kauan odotettu musikaali on muotoiltu hänen omien kokemustensa mukaisesti eläen Iranin hallituksen julistaman fatwan alla. Musikaalin nimi on Fatwa - kuinkas muutenkaan. Iranin ajatollahin Ali Khomeinin julistettua 1989 hänelle fatwan (islamin uskonnollisen määräyksen, joka merkitsee kuolemantuomiota) musikaalissa hyvin juutalainen David saa paniikki-kohtauksen tarjoutuen tekemään parannuksen ja jopa kääntymään islaminuskoon, vaikka fatwan antanut muslimioppinut selittää: "Vaikka hän kääntyisikin, hänet silti lähetettäisiin helvettiin". Salman Rusdie koki saman vaiheen elämässään Iranin ylimmän kaitsijan Ajatollah Ali Khomeinin annettua hänelle fatwan 1989 vaatien hänen kuolemaansa, koska hän käsitteli Mohammedia islamia loukkaavasti kirjassaan "Saatanalliset Säkeet". Rusdie on piileskellyt siitä lähtien ulkomailla, pääosin Englannissa, mikä aiheutti lähes diplomaattisen kriisin maiden välille. Rusdie on viime aikoina esiintynyt julkisuudessa yhä useammin, mutta fatwa kuitenkin pysyy hänen yllään, sitä ei voitane perua. https://www.timesofisrael.com/salman-rushdie-chortles-over-larry-davids-fatwa/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -25; Tiberias21 -33; Suolameri 23 -34; Eilat 23 -35 +C-astetta; huomenna 13 -23 pääkaupungissa, sadetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021