PERJANTAI 13.10.2017

PERJANTAI 13.10.2017
01. Eilen juutalaiset kaikkialla maailmassa ylistivät Jumalaa siitä, että Hän antoi heille Toran Siinain vuorella Arabiassa. Juutalaisten tehtävänä oli suojella ja varjella sitä toimien Jumalan pappis-kansana maailmassa. Evankelista Johannes todistaa: Laki ja oikeus tulivat Mooseksen kautta, armo ja totuus tulivat Jeesuksen kautta.
Sukkot juhlaa vietetään Jumalan kunniaksi. (3Ms.23:34 -36)

02. Nyt on kuitenkin arki ja sapatin valmistuspäivä
Nämä ovat mukavia viikkoja, joiden alusta lähtien aletaan valmistautua sen loppumiseen. Mukavaa viikkoa teillekin.

03. USA:n presidentti Donald Trump lupaa pitää tänään perjantaina suuren linjapuheensa, jossa hän käsittelee ajankohtaisia kysymyksiä selventäen niitä niiltä osin, joista on ollut epäselvyyksiä. Suurin mielenkiinto kohdistuu Iranin kanssa solmitun kansainvälisen JCPOA-sopimuksen kohtaloon.

Monet diplomaatit ja asiantuntijat ovat varoitelleet kohtalokkaista seurauksista, jos USA vetäytyy siitä ulos; EU-maat puoltavat sopimusta. Tärkeimpinä niistä on pidetty sitä, että USA menettää mahdollisuutensa valvoa Teheranin toimia sopimuksen noudattamisesta, ja että USA menettää uskottavuutensa sen myötä. ToI:n julkaiseman artikkelin mukaan siihen liittyy kolmas tekijä, jonka vuoksi vetäytyminen siitä tulisi olemaan suuri virhe.
USA:n ydinfyysikko Jeremy Bernstein varoittaa, että kaiken järjen mukaan Pakistanin ydinfyysikko A Q Khan, joka levitti ydinase-tietoisuutta moniin muslimimaihin, luovutti ydinsuunnitelmat sopivaa maksua vastaan myös Teheranille, jolla on ollut runsaasti aikaa valmistella ydinaseen rakentamista ja toteuttaa se varsin lyhyessä ajassa. Ilman kv. valvontaa läpimurto voitaisiin saavuttaa huomiota herättämättä muutamassa viikossa.
Bernstein olettaa Iranin laatineen ydinpommin suunnitelmat valmiiksi, mutta kv. valvonnan vuoksi eivät ole voineet toteuttaa niitä, koska siltä puuttuu halkeavaa (fissile) uraanimateriaalia.
Pakistanin ydinpommin luoja A Q Khan asioi tunnetusti sekä Libyan että Iranin kanssa. Tavatessaan Pakistanin pääministeri Zulkifar Ali Bhutton 1974 pääministeri kehotti häntä avustamaan kansaansa ydinpommin rakentamiseksi, mihin hän suostui. Khan pidätettiin 2004 ydinteknologian luovuttamisesta ulkomaille. Hän tunnusti myöhemmin myyneensä salaisuudet joillekin maailman arveluttavimmista maista. Hän asuu nykyisin Islamabadissa.
IAEA:n tarkastajat saivat selville, että Khan lähetti P1 sentrifugeja Iraniin ja 90-luvunkeskivaiheilla PohjoisKoreaan ohjustietoisuutta vastaan. Bernstein huomioi erityisesti, että Khan myi ydinpommin rakentamissuunnitelmat Libyan diktaattorille Muammar Ghaddafille, joka luopui ydinohjelmastaan ja luovutti suunnitelmat 2006 USA:lle. On hyvin luultavaa, että Khan samaan aikaan luovutti ydin-asesuunnitelmat myös Iranille. Khan oli vuosien aikana muotoutunut ydinfyysikosta liikemieheksi, joka myi sopivaa maksua mitä vain miljoonien USD arvosta.
Pakistan puhui siihen aikaan "muslimien atomipommista", joka on islamin yhteistä omaisuutta, ja toimi sen mukaan.

Presidentti Trump on kongressin päätöksen mukaan velvollinen raportoimaan kongressille 90 päivän kuluessa sopimuksen alle-kirjoittamisesta, onko Iran noudattanut sopimusehtojaan. Tämä aika umpeutuu 15.10.2017. Sopimusehtoihin erillisenä kuuluva velvoite ballististen ohjusten rakentamisen ja testauksen kieltämisestä on sen sijaan kiistanalainen. Iran väittää, ettei esteitä siihen ole ja on jatkanut ballististen ohjusten testaamista.
Bernstein arvostelee kriittisesti Trumpin suunnitelmaa vetäytyä ulos sopimuksesta todeten, ettei Trump tajua sen poliittista vaikutusta vaan ajattelee vain USA:n taloudellisia etuja. https://www.timesofisrael.com/expert-warns-if-trump-scraps-nuke-deal-iran-could-quickly-build-the-bomb/

04. Raporttien mukaan Fatah ja USA:n, EU:n ja Israelin terrori-järjestöksi määrittelemä Hamas allekirjoittivat eilen 12.10.2017 sopimuksen Egyptin valvonnassa, jolla kiista PA:n ja Hamasin välillä ratkaistaan Hamasin luovuttaessa vallan Gazan kaistalla PA:lle. Sopimusehdot käsittelevät helppoja siviiliasioita.
Fatahin puolesta dokumentin allekirjoitti Azzam al-Ahmad ja Hamsin puolesta Saleh al-Arouri delegaatioiden seuratessa.
Sopimustekstiä ei ole vielä julkistettu, mutta yksityiskohtia siitä on valunut julkisuuteen.
Molemmat osapuolet suostuivat toteuttamaan 2011 Kairon sopimuksen, jonka tärkein kohta on vaalien järjestäminen.
Toiseksi Hamas suostuu luovuttamaan kaikkien ministeriöittensä valvonnan PA:n hallitukselle, mikä sisältyi jo aiempaan sopimukseen. Hamas toteutti tämän viime viikolla PA:n ministerien matkustettua Gazaan valvonnan ottamiseksi. Kairon dokumentin mukaan sen tulee tapahtua 01.12.2017 mennessä.
Fatahin ja Hamasin delegaatiot sopivat seuraavasta tapaamisesta Kairossa 21.10.2017.
Egyptin media painotti lausunnossaan, että sovintosopimusta tullaan toteuttamaan presidentti Abdel Fattah al-Sisin toivotuksen mukaan Palestiinan valtion perustamiseksi 04.06.1967 rajoilla pää-kaupunkinaan Jerusalem, sekä palestiinalaispakolaisten palaaminen alueille, joista he lähtivät sotaa pakoon.
Hamas on järjestelmällisesti vaatinut Israelin valtion tuhoa, mutta sanoi aiemmin tänä vuonna voivansa hyväksyä Palestiinan valtion 04.06.1967 rajoilla tilapäisratkaisuna.
Egyptin tarkoituksena on painostaa Hamas tunnustamaan PA:n hallintavalta sekä Gazan kaistalla että Juudean ja Samarian arabi-alueilla, eli ns. A-alueilla.
PA:n tulee saamaan rajavalvonnan Gazasta Israeliin kuten myös Rafatin terminaalin Gazasta Egyptiin. Fatahin delegaation johtaja Azzam al-Ahmad sanoi, että PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin "presidenttikaarti" tulee valvomaan rajanylityspaikkoja. Abbas vieraillee Gazassa lähiviikkojen aikana.

AP raportoi, että sopimuksessa mainitsemattomia kysymyksiä tullaan pohtimaan lukuisissa komiteoissa. Yksi komitea selvittää, miten Hamasin tuhannet virkailijat Gazassa liitetään PA:n hallituksen valvontaan, ja miten PA:n poliisin 3000 poliisia sulautetaan Hamasin poliisijoukkoihin Gazassa suuruudeltaan n.
25 000 miestä.
Visaisempi kysymys on Hamasin sotilassiiven izza al-din al-Qassam kohtalo kuten sen kokoamat aseet, ohjukset ja raketit, joita se itse valmistaa, kuten myös Hamasin rakentamat hyökkäystunnelit sekä Egyptin Siinaille että Israeliin. Fatahin Azzam al-Ahmad tunnusti ongelman ennen lähtöään Kairoon todeten, ettei hyödytä mennä vaikeimpiin ongelmiin ensimmäiseksi. Mahmoud Abbas vakuuttaa, ettei hän tule sallimaan aseellisia joukkoja PA:n valvonnan ulkopuolella uhaten pidättää jokaisen, joka kantaa laitonta asetta.

Israel on jätetty tässä sopimuksessa täysin orpopojan asemaan, joka seuraa sivusta, miten sivulliset päättävät sen asioista. Sivusta katsoen tässä voi haistaa jonkinasteisen salaliiton, jolla pyritään eliminoimaan Israelin sotilaallinen ylivoima turvautumalla politiikkaan kansainvälisen tuen varassa. Kuka on tämän suunnitelman takana, on epäselvää, mutta Abbas se ei ole.
Hamas ei häpeä tunnustaa avoimesti, että "sopimuksen päämääränä on yhtynein voimin taistella sionistisen järjestelmän poistamiseksi Lähi-Idästä, joka pyrkii kiistämään meidän lailliset oikeutemme", kuten Azzam al-Ahmad maalailee.
https://www.timesofisrael.com/despite-appearances-abbas-hasnt-given-up-on-disarming-hamas/

05. UUTISIA LYJYESTI
• USA:n ulkoministeriö teki eilen raskaan päätöksen erota UNESCO:sta, YK:n opetus-, tiede-ka kulttuurijärjestöstä, vastalauseeksi sen harjoittamasta räikeästä Israelin vastaisesta politiikasta. USA informoi instituutin pääsihteeriä Irina Bokovaa päätöksestään. USA:n ulko-ministeriön lausunnossa vaaditaan järjestön perusteellista uudistamista, sekä sen Israelin vastaisen politiikan poistamista. Israel tullee seuraamaan USA:n esimerkkiä. Päätös tulee voimaan aikaisintaan 2019. Sekä USA että Israel ovat pienentäneet järjestölle kuuluvia jäsenmaksuja. USA on velkaa sille yli 500 miljoonaa USD. Unesco päätti siirtää viimeisimmän Israelia tuomitsevan päätöslauselman äänestystä kuusi kuukautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236624
• Pakistanilaisen Awan perheen jäsenet Imran, Abid ja Jamal sekä heidän vaimonsa toimivat vuosien ajan korkeasti palkattuina avustajina ja palvelusten tarjoajina 60 kongressin alahuoneen demokraatille saaden palkkioita ja maksuja ainakin 6 -7 miljoonan USD arvosta. Pahinta oli se, että heillä oli oikeus päästä heidän yksityisille internet-tileilleen sekä saaden kaikkien kongressin jäsenten tilien salasanat. Luoja yksin tiennee, mitä kaikkea tietoja he pystyivät lypsämään niiltä ennen joutumistaan capitolin poliisin pidättämiksi. http://www.wnd.com/2017/10/congressman-warns-dems-handed-u-s-secrets-to-pakistanis/
• Pakistanista Englantiin muuttanut turvapaikanhakija 21-vuotias Mohsin Akram tutustui internetin kautta englantilaiseen naiseen pyytäen häntä avustamaan hänen anomuksessaan turvapaikasta. Hän suostutti naisen, 20-v. Matriam Hussainin, siviiliavioliittoon kanssaan. Eräänä yönä mies tuli humalassa kotiin odottaen vaimonsa keittäneen hänelle illallisen. Kun nainen nukkui eikä illallista kuulunut, Akram pahoinpiteli vaimoaan tunnin ajan vasaralla heidän 4-kuukauden ikäisen poikansa nukkuessa vieressä. Nainen vei asian oikeuteen, joka tuomitsi miehen 15 kuukaudeksi vankilaan. Nainen valitti päätöksestä ihmetellen, miten turvapaikan hakija voi välillä matkustaa Pakistaniin, eikä häntä tuomittu karkotettavaksi monista rikoksistaan. http://www.jewsnews.co.il/2017/10/13/hammer-time-muslim-refugee-beats-the-hell-out-of-his-wife-for-an-hour-with-hammer-the-reason-will-absolutely-sicken-you.html
• USA:n presidentti Trump ei peruuta JCPOA-sopimusta Iranin kanssa. Hän tulee kertomaan kongressille, ettei Iran ole täyttänyt sitoumuksiaan, mutta jättää päätöksen tekemisen sen pohjalta kongressin huoleksi. Hän ei myöskään ennakkotiedoista huolimatta määrittele Iranin vallan-kumouskaartia terrorijärjestöksi. Hänen odotetaan kuitenkin tiukentavan maansa suhdetta Iraniin todeten samalla, ettei JCPOA-sopimus täytä USA:n intressejä. Hän asettanee rajoitettuja sanktioita vallankumouskaartin johtajille määrittelemättä sitä terrorijärjestöksi. https://www.timesofisrael.com/us-officials-trump-wont-scrap-iran-deal-in-friday-speech/
• 2265 israelilaista vieraili Temppelivuorella sukkot-viikon aikana, mikä sai Jordanian johdon Ammanissa tuomitsemaan, kuten se sanoi "setlerien ja juutalaisten ääriainesten tulvan Al-Aksa moskeijaan". Samalla Jordanian johto Ammanissa syytti Israelin hallitusta, että se "sallii israelilaisten vastuuttoman pääsyn Temppelivuorelle". Israelilaisten nousu Temppelivuorelle nousee kaiken aikaa, sukkotin aikana todettiin määrän nousseen 40 % viime vuodesta. Sivullisena ihmetyttää Israelin hallituksen lepsu suhtautuminen Jordanian päättömiin hyökkäyksiin Israelia vastaan hyvin tiedostaen, että Temppelivuori on Israelin täydessä omistuksessa, ja wafk toimii siellä vain päivä-rutiinin valvojana ilman muita etuisuuksia. https://www.timesofisrael.com/jordan-condemns-provocative-jewish-visits-to-temple-mount/
• Jerusalemin itäosassa Issawiyan arabienemmistöisessä lähiössä arabimielenosoittajat kivittivät poliiseja kivin ja palopommein viime yön aikana haavoittaen yhtä poliisia. Poliisi pidätti kolme arabia hajottaessaan mielenosoittajat. Torstaina poliisi pidätti 18-vuotiaan arabin, joka kivitti raitiovaunua Shuafatin arabilähiössä rikkoen ikkunoita. https://www.timesofisrael.com/3-arrested-as-east-jerusalem-rioters-hurl-firebombs-at-cops/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias 19 -32; Suolameri 22 -32; Eilat 20 -32
+C-astetta, Huomenna asteen verran alempi.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019