KESKIVIIKKO 23.05.2017

KESKIVIIKKO 24.05.2017
01. USA:N PRESIDENTTI Donald Trump tuli, vietti 28 tuntia Israelissa ja meni Roomaan ja Vatikaaniin. Paljon oli odotuksia ja toiveita hänen vierailunsa suhteen, mutta mitkä niistä lopulta toteutuivat? USA:n presidentin sinivalkoisen virkakoneen Air Force I:n häivyttyä harmaisiin pilviin kansalaiset ovat alkaneet kysellä, mikä oli hänen vierailunsa tarkoitus? Oliko se pelkkä turistimatka, vai oliko sillä mahdollisesti muita tavoitteita, joista ehkä puhuttiin suljettujen ovien takana, mutta tavallinen kansa ja media jätettiin arvailemaan? Tulee mieleen Hillary Clintonin maininta Libyasta senaatin kuulusteluissa. "Tulin, näin, ja hän kuoli", tarkoittaen Libyan diktaattoria Muammar Ghaddafia, jonka CIA jätti kansan-joukkojen käsiin, jotka raakalaismaisesti murhasivat hänet.
Trump kieltäytyi ilmoittamasta lopullista kantaansa kolmeen ajankohtaiseen kansalliseen kysymykseen. Ei juutalaiskaupunkien asema Juudeassa ja Samariassa, Ei Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi; Ei USA:n lähetystön muutosta Jerusalemiin. Täten hän jätti nämä kysymykset median ja maailman yleisen, Israelille vihamielisen mielipiteen runnottaviksi.

USA:n presidentti Trumpin vierailuista Saudi Arabiassa ja Israelissa on annettava myönteinen arvio. Hän käyttäytyi arvokkaan hillitysti ja päättäväisesti, eikä hän puheissaan tehnyt - muutamaa keskittymis-lipsahdusta huomioimatta - suurempia asiavirheitä.
Suuressa linjapuheessaan Riyadissa Trump hahmotteli yhteistä USA:n johtamaa arabien muodostamaa liittoutumaa, jonka päämääränä on Islamin terrorismin ja sen räikeimmän ilmentymän Islamin Valtion tuhoaminen. Tämä liittoutuma olisi pääosin Lähi-Idän arabimaitten muodostama, mutta johon lopulta kaikkien maailman maitten tulisi liittyä, mukaan lukien Israel.
Tämä Trumpin näkemys liittyy hänen päämääräänsä maailman kolmen pääuskonnon, islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden, liittoutuminen väkivallan ja sotien poistamiseksi maailmasta. Siksi hän aloitti islamin syntymämaasta, jatkaen sieltä juutalaisuuden ja kristinuskon syntymämaahan, ja edelleen Roomaan suurimman kristillisen kirkon syntymäkehtoon. Siksi Israelin paikalliset odotukset saivat jäädä odottamaan suurempien kuvioitten syntyä.
Lennolla Israelista Roomaan Trumpin hallituksen virkailija paljasti anonyymisti Trumpin halun rakentaa vahvemmat arabimaailman ja Israelin väliset suhteet ensimmäisenä askeleena. Hän kutsui Trumpin suunnitelmaa "periaatteiden yleiseksi kokoelmaksi" ilmapiirin rakentamiseksi rauhaa varten. Ensimmäisenä askeleena sen toteuttamiseksi on lämpimien ja voimakkaiden suhteiden muodostaminen yksityisesti, ja julkistaa ne ajan myötä julkisten periaatteiden luomiseksi, jotka jokainen voisi hyväksyä. Kyseinen virkailija ei halunnut paljastaa yksityiskohtia todeten, että ponnistelujen tulee pysyä varovaisina ja hienovaraisina.

Avaimena on uskottavuuden rakentaminen ja uuden ilmapiirin luominen vuosikymmenien epäluulon ja epäuskon jälkeen. "Toivottavasti mitä enemmän pystymme rakentamaan luottamusta sitä enemmän pystymme keskustelemaan avoimesti näistä kysymyksistä tavalla, jota aiemmin ei ole tapahtunut. Uskon tämän auttavan ponnisteluissamme". Hän ylisti Trumpin hyvin onnistunutta ja historiallista vierailua Saudi Arabiaan todeten, että "Trump yhdisti koko arabimaailman tavalla, jota ei ole tapahtunut useitten vuosien aikana". Suhteita on tarkoitus rakentaa kansojen välille, ei vain ryhmien kanssa. Ne edellyttävät myönteisen ilmapiirin luomista apatian tilalle.
"Vähemmän merkittävä tarkoitus matkalle ei myöskään ollut Amerikan uskottavuuden palauttaminen Lähi-Idän alueelle"

TRUMP toisti usein matkansa aikana käsitettä "lopullisen sopimuksen" (ultimate deal) solmimiseksi Israelin ja PA/PLO:n arabien välille, uskoen vahvasti voivansa toteuttaa sen. Tämän näkemyksensä kehittämiseksi Trump antoi tehtäväksi vävypojalleen Jared Kushnerille ja entiselle kiinteistöasianajajalle Jason Greenblattille haarukoida reittiä tästä eteenpäin.
Valkoinen Talo kuitenkin tunnustaa, ettei matka merkinnyt läpi-murtoa, mutta se oli tärkeä ensikosketus tuntemattomalla alueelle, jossa monet ennen häntä ovat epäonnistuneet.
Vierailtunaan ensin Jad VaShem museossa Trump kiirehti Israelin museoon, jossa hän piti puheen ylistäen Israelin maan kauneutta ja erikoisuutta, Jumalan maana. Hän kehotti sekä Israelia että PA/PLO:n arabeja unohtamaan tuskansa ja erimielisyytensä voidakseen tehdä vaadittavia kompromisseja. Hän vältti edelleen koskettelemasta "tuskaa aiheuttavia" kysymyksiä, Jerusalemista, Temppelivuoresta, Juudean ja Samarian asemaa.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sen sijaan muisti mainita puheessaan Betlehemissä vaatimuksensa -67 rajoista ja Jerusalemin itäosista valtionsa pääkaupunkina. Pieni joukko osoitti mieltään Israelin vankiloissa syömälakkolaisten terroristien puolesta. Trump sanoi puheessaan, ettei terroristien tukeminen ole avuksi rauhanasiassa.
Tavatessaan opposition johtajan Isaac Herzogin Jared Kushner sanoi, että Valkoinen Talo pyrkii etenemään vauhdikkaasti Trumpin näyn lopullisesta ratkaisusta toteuttamiseksi. (Onkohan tämä se vahva liitto, jonka AK tekee monien kanssa. (Dan.9:28) suomalainen käännös on virheellinen tässä kohdassa).
Jason Greenblatt, joka osallistui Trumpin matkaan keskustellen israelilaisten ja palestiinalaisten virkailijoiden kanssa, palaa Israeliin uudelleen Trumpin matkan jälkeen, "ettei syntyisi diplomaattista aukkoa".
http://www.timesofisrael.com/trump-seeks-common-sets-of-principles-to-build-momentum-for-peace-official-says/,

02. Manchesterissä, Englannissa tiistaina amerikkalaisen pop-laulajan Ariana Grande konsertin loputtua kaupungin Arenassa itsemurha-pommittajan räjäyttämä pommi surmasi ainakin 22 ihmistä mukana lapsia, ja haavoitti 58. Kuten on tavallista tällaisten yllättävien katastrofien yhteydessä, uhrien omaiset soittelivat eri tahoille saadakseen tietää konserttiin osallistuneitten läheistensä kohtalosta.
Manchesterin juutalaisen edustusneuvoston jäsen Jonny Wineberg ilmoitti olevansa shokissa pommi-iskun jälkeen, sillä hänen tyttärensä oli mukana konsertissa. Neuvosto julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa se tarjosi yhteistyötä iskun vuoksi.
Poliisi pelkäsi toista terrori-iskua paikallista markettia vastaan, mutta se joko peruuntui tai siirrettiin. Englannissa on julistettu terrorihyökkäysten mahdollisuus vakavaksi.
http://www.timesofisrael.com/in-aftermath-of-terror-attack-manchester-jews-pull-together-think-of-israel/

03. Myös Jerusalemissa ja Tel Avivissa kokoontui pieni Trumpin vierailuun kriittisesti suhtautuvien joukko iskulauseen alla: Dump Trump. Poliisi hajotti heidät välittömästi. Jerusalemiin oli koottu kaikkiaan 10 000 poliisia järjestyksen ylläpitämiseksi.

Terrorinuhrien järjestö ALMAGOR ilmoitti hyväksyvänsä Trumpin viestin PA/PLO:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille, jossa hän tuomitsee terroristeille maksetut palkat ja stipendit. Arviolta 120 järjestön perhettä ja kannattajaa oli kokoontunut USA:n konsulaatin edustalle Jerusalemissa. Kuunneltuaan Trumpin pitämän puheen 120 perhettä allekirjoittivat vetoomuksen presidentti Trumpille pidättyä rauhan-keskustelujen aloittamisesta ennen kuin PA lopettaa palkan maksamisen terroristeille, jotka hyökkäävät Israelin siviilejä vastaan. Allekirjoitettu viesti toimitettiin maanantaina USA:n Israelin lähettiläälle David Friedmanille.
Viestin konsulaattiin toimittaneet Almagorin johtaja Meir Indor ja Yossi Tzur pyysivät, että Friedman vaatisi PA/PLO:n lopettamaan Israelin vastaisen kiihotuksen yhteiskunnassaan. Friedman osoitti sympatiaa ja ymmärrystä heidän toiveilleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230107,

04. Uutisia lyhyesti
• Kaksi autoa oli sytytetty palamaan ja talojen seiniin oli kirjoitettu graffiitti: "hallinnollinen hintalappu kielletyiltä", tarkoittaen ilmeisesti nuoria, joita oli kielletty tulemasta Juudeaan ja Samariaan, koska heidän pelättiin voivan aiheuttaa vahinkoa. Poliisi arvioi, että tekijät olivat oikeistolaisia juutalaisia aktivisteja. Tämä tapahtui Aran-arabikylässä Haifasta kaakkoon. Perjantaina traktori oli sytytetty palamaan Burin arabikylässä lähellä Hawaran arabi-kylää, jossa israelilainen autoilija avasi tulen väkijoukkoa vastaan joutuessaan arabijoukon piirittämäksi. Yksi arabi kuoli ja toinen haavoittui. Toukokuun 9. päivänä poliisi sai tiedon, että 20 autoa oli turmeltu lähellä ääriortodoksien lähiötä Ramat Shlomo Jerusalemissa. Autojen renkaita oli puhkottu ja graffiitti oli kirjoitettu autojen kylkiin: Mohammed on hallinnollinen sika. Netanyassa arabinainen yritti puukottaa poliisia, mutta hänet eliminoitiin, kuten termi kuuluu. http://www.timesofisrael.com/arab-cars-torched-in-northern-israel-in-suspected-hate-attack/
• Qatarin uutistoimisto ilmoitti, että hakkerit olivat iskeneet sen tietokoneisiin ja tileihin sen jälkeen, kun Qatarin Emir sheikki Tamim bin Hamad Al-Thani kertoi raporttien mukaan, että suhteet Israelin kanssa ovat erittäin hyvät ja keskusteluja rauhan solmimiseksi PA:n kanssa käydään. http://www.timesofisrael.com/qatar-news-agency-claims-it-was-hacked-after-emir-says-ties-with-israel-good/
• Israelilainen yritys Sodastream, joka joutui erottamaan arabi-työntekijöitään työviisumien saannin vaikeuksien vuoksi, sanoo nyt, että hallitus on antanut sille viisumit 74:n Länsirannalla asuvalle arabille, jotka tulevat työskentelemään siellä. http://www.timesofisrael.com/sodastream-bringing-74-palestinians-back-to-work-israel/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -23; Tiberias 19 -30; Suolameri 23 -34; Eilat 21 -33 ´C-astetta. Huomenna lämpötila alkaa nousta, mutta taivas on puolipilvinen.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020