KESKIVIIKKO 18.01.2017

KESKIVIIKKO 18.01.2017
01.OEN yrittänyt selvittää, mitä YK:n turvallisuusneuvostossa päätettiin koskien Israelia ja mahdollista Pariisin konferenssin loppulauselmaa, mutta kukaan ei näytä olleen kiinnostunut siitä, tai sitten se on siirretty toiseen päivään.
Israelin sisäisiä tapahtumia sen sijaan käsitellään suurin otsikoin, joista terrorihyökkäysten jatkuminen ja hallitusta heiluttavat pääministeri Netanyahun sikarigate ovat päällimmäisiä.

02.Kaksi ihmistä sai surmansa ja Knessetin arabijäsen Ayman Odeh haavoittui väkivaltaisessa yhteenotossa turvallisuusjoukkojen ja beduiinien välillä yrityksissä tuhota laittomasti rakennettuja rakennuksia Umm Al-Hiran arabikylässä aikaisin keskiviikko-aamuna. Kylä on laittomasti perustettu valtion maalle, ja sinne pystytetyt asuntorakennukset on rakennettu ilman lupaa.
Arabikansanedustaja Ayman Odeh sai kumiluodin osuman päähänsä useiden muiden haavoittuessa vakavasti.

PAIKALLISEN asukkaan version mukaan paikalle ajaneen kuorma-auton kuljettaja haavoittui poliisien luodeista ja menetti ajokkinsa hallinnan, joka rysähti suoraan poliisiupseerien ryhmään.
Poliisin keskiviikkona julkistaman lausunnon mukaan kuorma-autoa ajanut mies oli Islamilaisen liikkeen aktivisti, joka tarkoituksellisesti kiihdytti ajokkiaan ennen kuorma-autollaan aikomaansa iskua poliiseja vastaan. Useita ihmisiä haavoittui eriasteisesti, heidän joukossaan poliisiupseereita. Kuljettaja kuoli haavoihinsa. Poliisi tutkii terroristin yhteyksiä Islamin Valtioon.

UMM Al-Hiran kylässä asuvat 700 henkilöä ovat niiden beduiinein jälkeläisiä, jotka v.1948 siirrettiin pois paikalta, johon rakennettiin nykyinen Shovalin kibbutsi. Raportin mukaan Al-Hiran paikalle on suunniteltu pääasiassa juutalaisten asuttama kylä nimeltä Hiran, johon tultaisiin rakentamaan 2 400 asuntoyksikköä. Kylään tulisi muuttamaan lähellä sijaitsevan Meitarin kylän asukkaita.  

Hallituksen politiikkana on ollut saada erämaissa vapaasti liikkuvat puoli-paimentolaiset beduiiniheimot hallituksen rakentamiin ja valvomiin kaupunkeihin, joihin ulotettaisiin normien vaatimat vesi-, viemäri- ja sähköjohdot sekä julkiset rakennukset ja terveyspalvelut. Beduiinit vastustavat tätä, koska se rajoittaa heidän vapauttaan ja muuttaa heidän elintapojaan, joihin kuuluvat pienten pelto- ja hedelmätarhojen ohella lammas- ja vuohilaumat sekä kamelien ja aasien kasvattaminen.
Hallitus tarjosi Umm Al-Hiran asukkaille muuttoa v. 1989 rakennettuun Huran beduiinikaupunkiin, jossa heille luvataan 800 neliömetrin perhetontteja. Oikeuden päätöksen mukaan hallituksen suunnitelmaa ei voida pitää sortavana, koska he tulisivat asumaan uudessa kaupungissa.

UMM Al-Hiran asukkaat valittivat asiassa Korkeimman Oikeuden paneeliin voidakseen saada äänensä kuuluviin, mutta viimeinen valitusoikeus umpeutui vuoden 2016 lopussa.

03.Suoritettujen tutkimusten mukaan PA:n arabi kivitti sotilaita Länsirannan alueella, kuten IDF:n tiedottaja kertoi medialle tiistaina. Raportin mukaan hyökkääjä vetäisi esiin puukkonsa alkaen jahdata sillä sotilaita, jotka ampuivat häntä yläruumiiseen ja jalkoihin saadakseen hänet pysähtymään.

Paikalle kutsuttu sotilaslääkäri totesi hyökkääjän kuolleeksi ja saaneen surmansa saamistaan luodinhaavoista. Sotilaista kukaan ei haavoittunut.
Hyökkäys tapahtui vain pari viikkoa sen jälkeen, kun kuorma-autoa ajanut terroristi surmasi neljä IDF:n upseeri-akatemian oppilasta, heistä kolme naissotilasta, ja haavoitti 15.
Julkisuudessa ihmeteltiin, miksi 40 koulutettua ja upseeri-koulutettavina olevaa sotilasta eivät käyttäneet aseitaan, vaan median julkistamien kuvien mukaan juoksivat pakoon piiloutuen suojaa etsien. Tutkimuksissa todettiin kahden upseerin ampuneen kuolettavat laukaukset, eikä siviiliopas, kuten ensin kerrottiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Initial-report-Palestinian-terror-attack-thwarted-against-IDF-soldiers-478742, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/terror-attack-stopped-at-crossing-near-tulkarem/2017/01/17/.

04.29.vuotias PA:n arabi Paraan arabikylästä Samariassa lähellä Jeniniä aikoi tehdä terrori-iskun IDF:n sotilaita vastaan, mutta tultuaan lähelle hyökkäyskohdettaan Taysir-tiesululle hän pelästyi nähtyään, miten paljon sotilaita oli paikalla, heitti mukanaan tuomansa repun tien sivuun ja lähestyi sotilaita kädet ylhäällä huudellen antautuvansa.
Sotilaat panivat hänelle käsiraudat ennen tutkimistaan, ja löysivät miehen heittämän repun, jossa oli veitsi ja kaasukanisteri, joita hän oli aikonut käyttää hyökkäyksessään.
Terroristikokelas vietiin ilman väkivaltaa kuulusteltavaksi, eikä kukaan saanut vammoja tilanteessa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-terrorist-decides-too-many-israeli-soldiers-to-carry-out-attack/2017/01/17/

05.ISRAELISSA vieraileva Puolan presidentti Andrzej Duda toi mukanaan Varsovan getosta Auschwitzistä ottamansa kiven asettaen sen tiistaina kukkapuskan kanssa Joni Netanyahun haudalle. Hän kertoi olevansa tietoinen Jonin urhoollisuudesta panttivankien vapauttamisoperaation aikana Entebben lentokentällä ja kutsui häntä kunnioittavasti sankariksi.
Puolan presidenttiä seurasi Joni Netanyahun haudalle Herzlian hautausmaalle Jonin veli pääministeri Benyamin Netanyahu.

Israelin presidentti Reuven Rivlin toimi isäntänä Puolan presidentin vierailun aikana kiittäen häntä vierailusta ja siitä, että hän osallistui myös presidentti Shimon Peresin hautajaisiin. Rivlin kehui Israelin ja Puolan läheisiä suhteita, jotka ovat erityisen arvokkaita EU:n vihamielisen suhtautumisen vastapainoksi. Hän mainitsi, että kaupallisten suhteiden lisäksi yhteistyö on kiinteää kulttuurin, urheilun ja turvallisuuden alueilla, joissa Israel on kehittynyt maailman johtavaksi asiantuntijaksi, jonka palveluksia monet terrorismin kohteiksi joutuneet maat etsivät poliittisesta suuntauksesta riippumatta.
Israel on pyrkinyt hyödyntämään asiantuntemustaan monilla muillakin aloilla vaatien, että sen tulee ilmetä myös kansain-välisillä areenoilla, etenkin YK:ssa ja sen instituutioissa.
Vuosikausien pinttynyttä käytäntöä on kuitenkin vaikea muuttaa hetkessä, se vaatii pitkäaikaista pr-toimintaa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/polish-president-brings-stone-from-warsaw-ghetto-to-grave-of-hero-yoni-netanyahu/2017/01/17/

06.TV-kakkosen suorittaman gallupin mukaan 54 % vastaajista epäilee pääministerin rehellisyyttä hänen poliisin tutkimuksissa löytämiensä taloudellisten potkujen merkittävyydestä, sekä toisessa tapauksessa hänen väitetyn sopimuksen Sheldon Adelsonin tukeman Israel Hajom lehden painostamisesta sen levikin alentamiseksi 33 % kilpailijansa Arnon Mozesin tukeman Yediot Aharonot lehden hyväksi. Netanyahun väitetyt lahjat Hollywood-kustantajalta Arnon Milchalta nousevat poliisin arvioiden mukaan 400 000 – 600 000 NIS suuruisiksi.

Netanyahu ei kiellä saaneensa lahjoja, mutta sanoo niiden arvon olleen huomattavasti alemmat, ja että ne olivat pelkästään hyvän ystävän vuosien kuluessa antamia lahjoja ilman vastapalveluksia.

TV2:n toimesta Migdam and iPanel co kyseli 600 israelilaisen mielipidettä, virhe % on 4.4 %. 44 % epäili Bibin uskottavuutta, 43 % sanoi uskovansa, 13 % ei osannut sanoa.
Samalla tutkittiin puolueiden kannatuksia, mikä antoi seuraavia lukuja: Yesh Atid saisi 26 edustajaa Knessetiin; Likud 24; Joint Arablist 13; Juutalainen koti 12; Zionist Union 11; Kulanu, Israel Beitenu, Shas ja UTJä saisivat kukin 7 kansanedustajaa.
Netanyahun joutuessa eroamaan pääministerin vahvin ehdokas olisi Yair Lapid 17 %:n kannatuksella, Naftali Bennett ja Gideon Saar saivat 10 %:n kannatuksen kukin, Isaac Herzog ja Moshe Yaalon saivat 6 %:n kannatuksen, Gilad Erdan 5 ja Yisrael Katz

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 08 -15; Tiberias 11 -21; Suolameri 15 -24; Eilat 12 -24 +C-astetta. Taivaankansi on puolittain pilvessä ennusteajan aikana eikä sateita luvata. Lämpötilat ovat lähellä tämänhetkisiä arvoja.

07.UUTISIA LYHYESTI
·        TRUMPIN nimittämä ehdokas YK:n lähettilääksi Etelä Carolinen entinen kuvernööri Nikki Haley lupaa senaatin kuulusteluissa repiä rikki YK:n harjoittaman Israelin vastaisen painostuksen. Hän sanoo YK:n toiminnan olleen myös vastoin USA:n ja sen veronmaksajain intressejä. Hän antoi puheensa senaatin kuulusteluissa samoihin aikoihin, kun YK:n Lähi-Idän lähettiläs Nickolay Mladenov varoitti YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, että UNSC:n Israelin rakentamia yhteisöjä Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa laittomiksi julistaman päätös-lauselman 2334 jälkiseurauksena tunteet ovat kuumenneet alueella, ja että on esitetty vaatimuksia C-alueitten, jotka ovat n. 60 % kokonaispinta-alasta, liittämisestä Israeliin. Hän varoittaa sellaisten vaatimusten tuhoavan rauhan-pyrkimykset. Hän viittasi Pariisin rauhankonferenssin lausuntoon, jossa tuetaan UNSC;n lausuntoa 2334.

Englanti ja Balkanin maat estivät Pariisin julkilausunnon liitettäväksi EU:n neuvoston asiakirjaan. Pariisin lausunto erottaa Israelin ja PA/PLO:n näkökohtia entistä kauemmas ja rohkaisee PA/PLO:n omaksumaa kielteistä kantaa.  
YK:n uusi pääsihteeri Antonio Guterrez raportoi 3 kuukauden väliajoin Israelin harjoittamasta juutalaisten etäyhteisöjen laajentamisesta. Sen sijaan Pariisin lausunnossa ei mainita halaistua sanaa PA/PLO:n harjoittamista Oslon ja muiden sopimustenrikkomisesta, kuten tuhansien laittomien asuntorakennusten rakentaminen Israelin täydessä siviili- ja turvallisuus-hallinnon alaisella C-alueilla, ei väkivallan harjoittamisesta PA:n hyväksynnällä, eikä jatkuvista varkauksista juutalaisyhteisöissä sekä vesi- ja sähköjohdoista.  http://www.timesofisrael.com/trumps-un-envoy-pick-set-to-rip-its-israel-bias-in-senate-hearing/
·        Presidentti Barack Hussein Obama jatkaa seuraajansa Donald Trumpin polun kiveyttämistä keksien yhä uusia miina-ansoja ja loukkuja hänen aloittaessaan Obaman tekemien vaarallisten ja Amerikkaa tuhoavien ilman kongressin hyväksyntää vain presidentin allekirjoituksella tehtyjen päätösten peruuttamiseksi. Viimeisin toimi oli Ben Rhodesin ja 9 muun jäsenen nimittäminen Holokaustin muistoneuvoston hallitukseen. Ben Thodes on luultavasti ansiokas mies, mutta hänet muistetaan Iranin kanssa neuvotellun ydinasesopimuksen ja UNSC:n päätöslauselman 2334 tekstiosan laatijana. Obaman yksi aiemmista ristiriitoja herättävistä päätöksistä oli luvan myöntäminen 130 tonnin uraanierän toimittamisesta Iranille sen lisäksi, mitä dollarimääriä hän siirsi Iranin mullahien tileille. Joittenkin mielestä nämä päätökset voivat aiheuttaa syytöksiä valtiopetoksesta Obaman erottua Valkoisen Talon muurien suojasta. USA:n kongressi muodosti Holocaust Remembers Council vuonna 1980 rahankeräystä varten Washington DC holocaustmuseolle. Sen 69 jäsenen neuvosto kokoontuu kahdesti vuodessa, sen jäsenistä presidentti nimittää 55 istuen siellä 5-vuoden periodilla. Obama nimitti myös vaimonsa Michellen ystävän Sarah Hurwitzin neuvostoon. http://www.timesofisrael.com/obama-names-aide-ben-rhodes-to-holocaust-memorial-council/, http://www.wnd.com/2017/01/obama-plants-new-landmines-for-trump/?cat_orig=politics,
·        Varoitukseksi naisille kerrottakoon, ettei Saksa ole enää turvallinen maa naisille. Bild am Sonntag tekemän gallupin mukaan 58 % naisista sanoo, etteivät julkiset alueet kuten puistot Saksassa ole enää turvallisia, kuten ne olivat ennen. 48 % naisista välttää menemästä määrättyjä alueita ja 16 % pitää pippuriruiskua käsilaukussaan liikkuessaan illalla ulkona. Yhä useampi pitää hallituksen toimia väärinä tai puutteellisina etenkin naisten suojelemiseksi yllättäviltä hyökkäyksiltä. http://www.wnd.com/2017/01/achtung-islam-makes-germany-unsafe-for-females/?cat_orig=health
·        Lakiesitys, jolla Maale Adumimin kaupunki, jota vasemmistolaiseksi kehittyvän JP:n artikkelin kirjoittaja Tova Lazaroff kutsuu itsepintaisesti "suurimmaksi setlementiksi" Länsirannalla, liitetään Israeliin, tulee ministerikomitean käsittelyyn ensi sunnuntaina vajaa pari päivää Donald Trumpin virkaan vihkimisen jälkeen. Kaupungin asukasluku on nyt 37 525 henkeä, kolmanneksi suurin Juudeassa ja Samariassa. Lakiesitys tullee aiheuttamaan kitkerää vastustusta kahden valtion kannattajilta, joiden mielestä Maale Adumim on elintärkeä "Palestiinan valtion" muodostamiselle. Siihen liittyy Maale Adumimin ja Jerusalemin välinen E1 alue, jolle EU:n ja USA:n varoilla kyhätään toistuvasti viikonvaihteen aikana laittomia parakkiasuntoja, joihin sähkö ja vesi varastetaan Israelin johdoista. IDF käy ne tuhoamassa EU:n ja USA:n vastalauseista huolimatta. EU jopa uhkaa vaatia korvauksia laittomasti rakentamiensa rakennusten purkamisesta.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020