Friday, January 01, 2016

PERJANTAI 01.01.2016

PERJANTAI 01.01.2016
1.       NÄIN VIERÄHTI edellinen vuosi antaakseen tilaa uudelle, jonka alkua vietettiin terrorismin varjossa. Monin paikoin oli rajoitettu ilotulitusrakettien käyttöä ja aattopäiväksi suunniteltuja terrorihyökkäyksiä oli estetty viime hetkellä ainakin New Yorkissa, Brysselissä ja Eilatissa tiedustelun saamien vihjeiden perusteella. Vuoden-vaihteen juhlallisuudet peruutettiin niissä kaupungeissa. Dubaissa kerrottiin rajusta hotellipalosta, mutta tiedot ovat vielä epämääräisiä.
Ennakkotiedot kertovat, että vuosi 2015 oli ennätyslämmin.
Israelissa sää muuttui sateisen viileäksi juuri ennen aattopäivää, ja lumisateita ennustettiin jopa Jerusalemiinkin, mutta Kastellissa ei lumesta ole tietoakaan, vaikka lämpötila yön aikana lienee lähellä nollaa. Tällä hetkellä puoli seitsemän maissa aamulla ilma on sumuinen ja vettä tihkuttaa hiljalleen. Ilma lienee nyt kovin otollinen yskälle ja kuumeilevalle flunssalle, minkä terveysviranomaisetkin ovat havainneet ja kehottivat ottamaan rokotuksen virusta vastaan, mutta JP:n mukaan Maccabin vakuutusyhtiön rokotusaine on loppunut heti alkuunsa. Ilmeisesti kansa uskaltaa ottaa rokotuksen huolimatta varoituksista niiden luotettavuuteen.
Elämä näyttää jatkuvan kuitenkin varoituksista ja terrorin uhasta huolimatta – ainakin toistaiseksi, joten tutkitaanpas, mitä sääprofeetat ennustavat.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 4 -4; (JP:n mukaan 2 -4, mikä lienee oikeampi); Tiberias 12 -12 (JP:n mukaan 8 -12); Suolameri 15 -16; Eilat 12 -16 +C-astetta.
Ajoittaisia sateita ennustetaan huomiseksi ja ylihuomiseksi, mutta sunnuntaina sateet alkavat loppua ja taivaankansi kirkastuu maanantaiksi pilvettömäksi lämpötilan noustessa siten, että lukemat ovat silloin 6 -13 +C-astetta.

2.       USA:ssa Mississippijoen rannoilla on ollut valtavia tulvia joen levitessä yli äyräittensä pakottaen ihmiset evakkoon sadoin tuhansin. Tusinoittain kyliä ja kaupunkeja on tyhjennetty historialliseksi luonnehditun tulvan vuoksi, joka on surmannut ainakin 20 ihmistä, mutta viranomaiset varoittavat uhriluvun kasvavan. Viisi ulkomaista sotilasta Pohjois-Afrikasta ja Malesiasta, jotka olivat koulutuksessa USA:ssa, saivat surmansa heidän autonsa huuhtouduttua maaseututieltä kuohuvaan vesimassaan.
Mississippijoen tulvia verrataan vuoden 1993 tuhoisimpaan luonnonkatastrofiin, joka surmasi 50 ihmistä ja aiheutti 15 miljardin USD vahingot. Sateitten johdosta ylikuormittuneet laskujoet ovat levittäneet tuhoaan laajoille alueille asettaen viranomaisten laskelmien mukaan 17 miljoonaa ihmistä vaaralle alttiiksi tuhansien kotien joutuessa veden valtaan.  
Pohjoisnavalla epätavallinen myrsky Frank aiheutti harvinaisen lämpöaallon, joka aloitti sulatusoperaation jäälautoilla lämpötilan noustessa – 1.9 C-asteeseen (F-28.6) meriveden lämpötilan ollessa ennätyskorkean. Arktinen sää oli vaihteeksi lämpöisempi kuin useimmissa suurkaupungeissa USA:ssa ja Euroopassa.
3.       DEBKAFILE kertoo, että kaikkien Syyrian sodan osapuolten ja lähellä olevien maiden armeijat asetettiin torstaina Hizbullahin aiheuttaman välittömän sodanuhan vuoksi korkeimpaan sotahälytystilaan. Tämä koskee Israelin lisäksi Syyrian sodan osapuolia Venäjää, Irania ja Syyriaa, mutta vaaravyöhykkeessä ovat myös Libanon ja Jordania. USA ja sen liittolaismaat seuraavat toistaiseksi tilanteen kehitystä sivusta.

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vannoi, että joulukuun 20. päivänä ohjusiskussa Syyriassa surmansa saaneen Hizbullah-johtajan Samir Kuntarin teloitusta ei voida jättää kostamatta. Israelilaislähteen mukaan Kuntarin teloituksen keskeisin syy oli se, että hänen suunnitelmansa vihollisuuksien aloittamiseksi Israelin Golanilla olivat lähellä toteutumistaan. Nasrallah syyttää Israelia ohjusiskusta, jossa Samir Kuntar sai surmansa, mutta jota IDF ei ole kieltänyt eikä myöntänyt.  

Monet välittäjät vierailivat DF:n mukaan Beirutissa pyytäen Hizbullahia jättämään kostoaikeet tässä vaiheessa; heidän mukanaan Saksan BND:n ulkomaantiedustelun entinen johtaja Gerhard Konrad, joka informoi matkansa tuloksista liittokansleri Angelika Merkeliä. Hän tapasi Nasrallahin 29. joulukuuta todeten, ettei Nasrallah ole taivutettavissa sodan aloittamisesta, ja että sen valmistelut ovat jo alkaneet. Konradilla on aiempia kokemuksia neuvotteluista Lähi-Idän ja etenkin Syyrian ja Libanonin johtajien kanssa. Hän osallistui neuvotteluihin Hizbullahin kanssa, jossa Israel luovutti Samir Kuntarin kahta siepattua IDF:n sotilasta Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vapauttamista vastaan kuvitellen heidän olevan elossa, mutta heidät palautettiin kahdessa mustassa ruumisarkussa, mikä paljastui vasta vankien vaihto-tilaisuudessa. Tämä petollinen sopimus aiheutti Israelissa suurta pahennusta. Tämä tapahtui 7 vuotta sitten. Konrad käytti hyviä suhteitaan hyväkseen myös Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä 2011 vietettyään 5 vuotta Hamasin vankeudessa.

DEBKAFILEN mukaan Konrad tapasi Nasrallahin henkilökohtaisesti Beirutissa tämän vahvasti vartioidussa ja linnoitetussa bunkkerissaan. DF kertoo, että Konrad välitti tiedon lähettäjilleen, ettei Nasrallah ole taivutettavissa todeten, että tämä on hyvin tietoinen IDF:n antamista varoituksista välittömistä vastaiskuista Hizbullahin kohteisiin Syyriassa (ja Libanonissa). Myös sekä Syyrian ja Iranin että Venäjän sotilasjohto ovat tietoisia, mitä IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gady Eisenkott sanoi maanantaina: ”Kuten olemme aiemmin osoittaneet, me tiedämme, miten iskeä ketä hyvänsä vastaan, joka aikoo vahingoittaa meitä. Vihollisemme ovat hyvin tietoisia, että he tulevat kärsimään raskaita vahinkoja pyrkiessään vahingoittamaan turvallisuuttamme”.
Konradin neuvottelun tulosten tultua ilmi Eidenkott - yhdessä varakomentajan kenraalimajuri Yair Golanin ja IDF:n pohjoisen lohkon komentajan kenraalimajuri Aviv Kochavin kanssa - tekivät tarkastusmatkan pohjoiselle rajalle tutkien puolustus-valmiuden ja siihen liittyvien turvallisuusjärjestelyjen riittävyyden. He huomioivat lisäksi, että Nasrallah voi käyttää myrskyistä ja sateista säätä hyväkseen yllätyshyökkäyksen suorittamiseksi. http://www.debka.com/article/25120/IDF-Russian-Iranian-forces-on-war-alert-for-Hizballah-attack-on-Israel-%E2%80%93-and-backlash
Debkafile ei spekuloi, miten Hizbulah voisi aloittaa sotatoimensa, mutta edellisten kokemusten perusteella ensimmäiset iskut annetaan massiivisella raketti-iskulla, jonka suojassa kommandoyksiköt voivat yrittää miehittää jonkun rajan läheisyydessä sijaitsevan kylän tai juutalaisyhteisön panttivankien saamiseksi.

4.       Time of Israel kertoo vähän jo vanhentuneessa uutisessaan, että tiedustelutietojen mukaan IS;n 5 -7-hengen muodostama solu suunnitteli iskua Mynchenin kaupungissa. Tiedot saatiin ulkomaisten tiedusteluyksiköitten kautta, ja ne oli tarkoitus suorittaa uudenvuoden aattona. Varotoimena poliisi kehotti kansalisia pysyttelemään poissa kaupungin sekä keskus- että toiselta rautatieasemalta.
Mynchenin poliisikomentaja presidentti Hubertus Andreae sanoi, että varoitus oli saatu ulkomaisista lähteistä, ja että iskut oli tarkoitus suorittaa 5 -7 itsemurhaajan toimesta. Varoitus koski välitöntä iskua.

Poliisin tiedottaja Werner Kraus sanoi, että poliisi aloitti keskusrautatienaseman evakuoimisen välittömästi ja kehotti asukkaita välttämään muitakin rautatieasemia sekä suurten joukkojen kokoontumisia. Pidätyksiä ei ole vielä tehty. Varoitus annettiin tunteja ennen vuoden vaihtumista, mikä houkutteli runsaasti ihmisiä kaduille juhlimaan uuden vuoden alkamista varoituksista huolimatta, jotka tulivat Ranskasta. Sekä Pariisissa että Brysselissä kiellettiin ilotulitusrakettien käyttö.
Myös kaikkien muiden Euroopan maiden pääkaupungit olivat hälytysvalmiudessa, mutta tällä hetkellä iskut näyttävät siirtyneen vaikka tuskin poistuneen.
Terroriuhka on kuitenkin islamin invaasion kanssa aiheuttanut laajan sekasorron ja epätietoisuuden kansalaisten parissa, koska tilanne on ennen kokematon. http://www.timesofisrael.com/is-suicide-bombers-plan-new-years-eve-attack-in-munich/,
Ranskan presidentti Francoise Hollande varoitti, ettei Ranska ole vielä suinkaan silvittänyt välejään terrorismin kanssa, eli hänen väittämänsä terrorin vastainen sotansa jatkuu. Hän selitti terrorin juurien olevan Irakissa ja Syyriassa, ja niiden poistaminen on elintärkeä sen kuihduttamiseksi. ”Tämä tarkoittaa pahan juurien poistamista Syyriassa ja Irakissa, minkä vuoksi olemme kiihdyttäneet ilmaiskujamme”. Hän arvioi IS:n kärsineen pahoin niiden johdosta.
Ranskan 100 000 poliisia ovat valppaina vuodenvaihteen aikana, heistä 11 000 Pariisissa, jossa terroriuhka oli ilmeisin. http://www.timesofisrael.com/france-not-yet-finished-with-terrorism-warns-hollande/,

New Yorkin polisi esti terrori-iskun torstaina pidättämällä äskettäin muslimiksi kääntyneen 25-vuotiaan Emahuel Lutchmanin. Hän suunnitteli iskua baariin ja oli koonnut sitä varten veitsiä ja matcheja iskua varten, Hän sanoi olleensa yhteydessä IS:n jäsenen kanssa, ja oli hankkinut materiaaleja IS:n agenteille USA:ssa. http://www.timesofisrael.com/fbi-foils-ny-new-years-eve-terror-attack-by-is-supporter/,

5.       HA´AARETZ kertoo lähteisiinsä vedoten, että Israelin oikeuskansleri Yehuda Weinstein antoi poliisille ja Shin Betille luvan kidutuksen käyttämiseksi Duman arabikylässä suoritetun murhapolton epäiltyjen kuulustelemiseksi. Hän informoi pääministeriä lupauksestaan vasta jälkeenpäin. Hän oli ilmeisesti taipunut ulkomaisen ja kotimaisen vasemmiston painostuksen alaiseksi tulosten saamiseksi. Jos uutinen on totta, se on räikeä loukkaus Israelin oikeusjärjestelmää ja yleistä oikeustajua vastaan, sillä tilanne tuskin on niin pakottava, josta lakiteksti puhuu
kidutuksen käyttämiseksi tietojen saamiseksi kuulusteltavalta voidakseen estää välittömän hyökkäyksen tai murhan.
Nimettömät lähteet kertovat, että Weinstein antoi luvan äärimmäisten kuulustelumenetelmien käyttämiseksi useita kuukausia sitten. Poliisi kieltää kidutuksen käyttämisen, mutta vapauteen päästetyt epäillyt kertovat niistä median edustajille, ja heidän asianajajansa toteaa niitä käytetyn, mikä lain mukaan mitätöi kuulusteluissa saadut tunnustukset,

Poliisin ja Shin Betin suostuminen laittomuuksiin – mikäli se sitä oli – asettavat molempien kuulustelijat ja edustamansa instituutit varsin outoon valoon, ja antavat lisäsykettä epäilyksille vasemmiston johtamasta ”setlementtien” vastaisesta salaliitosta. Israelin kansa on pahasti jakaantunut kahteen sovittamattomaan leiriin suhteessa Juudean ja Samarian rakentamisesta.
Tämä on sitäkin valitettavampaa, että ulkomaat – USA, EU ja YK – hyvin kärkkäästi omaksuvat Israelin vasemmiston heille antamat tiedot, joissa väitetään virheellisesti Israelin kansan enemmistön kannattavan Juudean ja Samarian luovuttamista PA:lle, mutta että juutalaisten jatkuva ja heidän väitteensä mukaan laajeneva rakentaminen Juudeassa ja Samariassa estävät ainoan järkevän ratkaisun eli kahden valtion perustamisen. Vasemmiston pelkäämä demografian peikko. eli arabienemmistöstä Israelissa muutamassa vuodessa, on sekin näytetty virheelliseksi.

Vasemmiston suunnitelmassa – jota NGO-järjestöt tukevat ja levittävät tietoja siitä ulkomaille – ei ole annettu mitään ratkaisumallia Israelin turvallisuuden säilyttämiseksi, jos Juudeaan ja Samariaan perustetaan ääri-islamilainen valtio. Abbas toteaakin julkisesti puhuessaan arabeille omalla kielellään, että tarkoituksena on Israelin taloudellinen ja poliittinen tukahduttaminen, mikä lopulta romahduttaisi koko maan ja sen hallituksen. Hän kuvittelee voivansa saavuttaa päämääränsä YK:n ja sen alaisten instituuttien sekä ICC:n avulla kansainvälisen painostuksen avulla. http://www.timesofisrael.com/a-g-authorized-torture-of-jewish-terror-suspects-report/,

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin väkiluku oli uuden vuoden kynnyksellä 8 462 000 asukasta. Juutalaisten määrä on 6 335 000 kansalaista (74.9 %); arabien määrä on
1 775 000 (20.7 %); muiden määrä on 370 000. Vuoden 2015 aikana väkiluku kasvoi 2 %. 176 700 vauvaa syntyi, 74 % juutalaisista ja 23 % arabeista, 4.4 % muista vanhemmista. Uusia kansalaisia rekisteröitiin alian kautta n. 28 000 (ennakkoarvioiden mukaan 33 000, mikä ei toteutunut). Eniten heitä tuli Ranskasta (25 %) Ukrainasta (24 %) ja Venäjältä (23 %), USA:sta vain 9 %. Edellisten lukujen lisäksi maassa asui 192 000 ulkomaista työntekijää. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/on-eve-of-2016-israel-boasts-population-of-8-5-million/2015/12/31/
·         71 % kansasta arvioi, että hallitus on epäonnistunut terrorin vastaisessa taistelussaan. 61 % sanoo persoonallisen turvallisuutensa heikentyneen n. 3 kuukautta sitten alkaneiden hyökkäysten aikana. 29 % arvioi, ettei heidän turvallisuutensa ollut vaarantunut. Vain 19 % sanoi luottavansa hallituksen kykyyn toimia oikein terrorin vastaisessa taistelussaan, ja 9 % ei tiennyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205808#.VoY_D1N706s
·         Dubain keskustassa sijaitsevassa Addres-hotellisssa uuden vuoden aattona alkanut valtava tulipalo kytee edelleen. UAE:n viranomaiset tutkivat edelleen miten palo sai alkunsa 63-kerroksisen hotellirakennuksen 20.kerroksessa. Hotelli sijaitsee maailman korkeinta rakennusta Burj-Khalifa vastapäätä. Neljä sammutusryhmää saivat palon yön aikana lopulta hallintaan, mutta rakennuksesta kuului edelleen räjähdyksiä perjantai-aamuna. Rakennuksen vasen sivusta on täysin tuhoutunut, ylempien kerrosten osalta liekit ovat sammuneet, mutta ne jatkavat alempiin kerroksiin. Hotellissa alkoi valtava rynnäkkö ihmisten pyrkiessä pakoon hotellista. Tämä on hyvää harjoitusta vastaavien tapausten varalta, sillä arabit rakentavat yhä korkeampia rakennuksia, joista Saudien rakenteilla oleva asuin- ja liiketalo Punaisenmeren rannalla on yli kilometrin korkuinen. Arabeilla kun on vaikeuksia löytää sijoituskohteita valtaville dollarivaroilleen, joiden arvio keikkuu veitsen terällä dollarin arvon mukaisesti, vaikka luulisi Saudi Arabian hiekka-aavikoilla olevan tilaa rakentaa lähempänä maan pintaa. Kysymys lienee enemmän arvostuksesta kuin järkevyydestä. Addres-hotelin korkeus on 300 metriä; Burj-Khalifan korkeus on 829.8 metriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205809#.VoZAf1N706s
·         Alla olevassa linkissä on kuvia maailman juhlimisesta terrorin varjon alla. http://www.timesofisrael.com/welcoming-in-the-new-year-despite-terror-fears/No comments: