KESKIVIIKKO 23.12.15

KESKIVIIKKO 23.12.15
1.       PÄIVÄN paras uutinen on, että julkisen alan lakko peruuntui viime sekunneilla viime yön aikana käydyissä neuvotteluissa. Lakko olisi sulkenut koulut, lentokentät, julkisen liikenteen ja monia muita palveluja, ja sen kustannukset yhteiskunnalle olisivat olleet 600 miljoonaa NIS, mitkä olisivat ennen pitkää tulleet kansan maksettaviksi. Tuntuu oudolta, että ammattiyhdistysliike Histadrut edes arvio hyötyvänsä lakosta juuri joulunajan kynnyksellä, jolloin tuhannet maahan pyrkivät turistit olisivat joutuneet peruuttamaan toivomansa pyhiinvaellus-matkansa maahan, jossa heidän uskonsa perustapahtumat toteutuivat. Jo pelkkä uhkaus lakosta aiheutti suurta epävarmuutta ja sydänsärkyä kauan sitten suunniteltujen toiveittensa romahtamisesta. Mutta raaka politiikka on kova ja kasvoton.

TOI:n artikkelin mukaan talousministeri Moshe kahlon ja Histadrutin johtaja Avi Nissenkorn viime yön tunteina sopimuksen, jolla julkisen alan työntekijät saavat 7.5 %:n palkankorotuksen viiden vuoden aikana. Niinpä työskentely kouluissa, kunnissa, lentokentillä ja monissa muissa instituutioissa voivat jatkua esteettä. TV2:n mukaan korotukset ovat alemman palkkaluokan työntekijöille suuremmat kuin 7.5 %.
Histadrutin alkuperäien vaatimus oli 11 %:n palkankorotus, mutta talousministeriö tarjosi 3 -7 %:n keskimääräistä korotusta.
Neuvottelijoiden antaman tiedon mukaan yleisen 50 %:n keskimääräisen korotúksen lisäksi työntekijät saavat 1000 NIS bonuksen tammikuussa 2015 ja saman verran tammikuussa 2016.
Avoimiksi jääneitä kysymyksiä yksityiskohdista hiotaan seuraavan 10 päivän aikana. Talousministeri Kahlon totesi, että ylemmän tason työntekijät osoittivat kiitettävää solidaarisuutta suostuessaan siihen, että alemman tason palkkoja nostetaan suhteessa enemmän kuin muita. Hän kutsui sopimusta ”historialliseksi”.

Sekä El Al,. että Arkia lentoyhtiöt olivat varautuneet lentoliikenteen keskeytymiseen keskiviikkoaamuna kuuden aikaan, ja sovittivat 20 lentovuoroa lennettäviksi ennen lakon alkamista, ja siitä pyrittiin ilmoittamaan matkustajille, joita kehotettiin saapumaan kentälle 3 tuntia ennen lentonsa alkamista.
Järki voitti lopulta tässä kiistassa, joka olisi maksanut yhteiskunnalle 600 miljoonaa NIS, kuten Kahlon totesi.  http://www.timesofisrael.com/general-strike-called-off-as-unions-treasury-come-to-agreement/


2.       Mutta lakkokysymyksen ratkettua positiivisesti meidän kiireellisin ja mielenkiintoisin kysymys on lähiajan sää, josta ToI ennustaa seuraavasti:

Säätilat tänään: Jerusalem 8 -15; Tiberias 10 -19; Suolameri 15 -22; Eilat 11 -22 +C-astetta. Taivas on yleensä pilvetön koko ennusteajan, mutta torstaina voi olla pientä pilveilyä, mikä aiheuttaa pienen lämpötilojen notkahduksen alaspäin kuitenkin pysyen lähellä tämän päivän lukemia. Sateita ei ole luvassa toistaiseksi. Varsin aikaisin alkaneet sateet ovat saaneet monet luonnonkukat heräämään kuivan ja kuuman kesän jälkeen tavallista aiemmin. Syklaamit ja unikot ovat monien vähemmän näyttävien kukkien ohella aloittaneet kukintansa, kuten ”Aurinkokylään”, Beit Shemesh, tekemämme matka maanantaina osoitti.
Kinneretin vedenpinta on pysytellyt eilisissä lukemissa. Se laskee normaali-kulutuksen vuoksi ilman korvaavia sateita noin 1 sm päivässä.

3.       KIREISIMPIEN uutisten tultua käsitellyiksi on syytä keskittyä selaamaan, mitä muuta uutta ja mielenkiintoista on tapahtunut tai tapahtumassa Israelissa ja maailmalla.

Yhdysvalloissa jotkut kongressin edustajat vaativat PLO:n edustuston sulkemista Washingtonissa, kuten he esittivät ulkoministeri John Kerrylle.
Obaman johtama Valkoinen Talo, käytännössä USA:n hallitus, torjui kauhistuneena sellaiset haaveet. PA/PLO on edelleen se ”pyhä lehmä”, jota ei saa vahingoittaa – teki se sitten kuinka paljon pahaa tai vahingoitti USA:n intressejä tahansa.
Siten Ilm.kirjan neljän ratsastajan värit liehuvat edelleen Washingtonin katukuvassa. Valkoisen Talon perusteluissa todetaan, että PLO:n toimiston sulkeminen vahingoittaisi pyrkimyksiä alueen jännitysten alentamiseksi.

Esityksen PA/PLO:n toimiston sulkemiseksi 18.12. teki 32 kongressin jäsentä, heidän joukossaan republikaanien presidenttiehdokas Ted Cruz, jonka suosio on noussut ilmiömäisesti lähelle tähän saakka ehdotonta ykkössuosikkia Donald Trumpia. Esityksestä toimiston sulkemisreksi perusteltiin sillä, että PA:n johtajat ovat kiihottaneet väkivaltaisuuksia israelilaisia vastaan, joihin kuuluvat viimeisten viikkojen aikana lisääntyneet sekä sotilaita että siviilejä vastaan tehdyt puukotukset.
Ted Cruzin websivulle lähetetyssä kirjeessä todetaan mm. ”USA:n velvollisuus on julkisesti tuomita PLO:n toimet ja välittömästi peruuttaa (sulkemista koskeva) siirto. PLO:n toimiston salliminen jatkaa Washingtonissa ei millään tavoin hyödytä Yhdysvaltoja eikä rauhanprosessia”.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Elisabeth Trudeau sanoi ministeriön saaneen kirjelmän ja että ulkoministeri John Kerry vastaa siihen. Hän sanoi, että vuodesta 1994 lähtien jokainen USA:n presidentti on käyttänyt siirto-oikeuttaan toimiston sulkemisesta.  Trudeau sanoi, että PLO:lla on oikeutettu asema eikä muutokseen ole aihetta. Kerry tuomitsi lausunnossaan väkivaltaisuudet ja kehotti molempia osapuolia välttämään kiihottavia lausuntoja, jotka voivat huonontaa tilannetta.   
Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut katkesivat 2014 Abbasin rikkoessa räikeästi Oslon sopimuksia etsiessään suhteita Hamasin kanssa, eivätkä Netanyahun maanittelut niiden jatkamiseksi ilman ehtoja ole saaneet vastakaikua Abbasin taholta, joka suorien keskustelujen sijaan aloitti valtavan kampanjan valtionsa perustamiseksi YK:n ja sen alaisten instituutioiden kautta pyrkien samalla oikeus-teitse kyseenalaistamaan Israelin oikeuden itsenäisenä valtiona. PLO toteuttaa Kairossa 60-luvulla sopimasta vaiheittaisesta Israelin tuhoamisesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4743094,00.html
4.       PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi tavatessaan Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin lennettyään helleenien maahan sunnuntaina, että hän esittää PA:n lopullista romuttamista – joka on jatkuvassa konkurssitilassa – ja sen korvaamista Palestiinan valtiolla, joka tulee tapahtumaan ensi vuoden aikana, hän vakuutti. Hän sanoi, että uudet Palestiinan Valtion nimellä annetut passit tulevat voimaan vuoden 2016 alusta. Mielenkiintoista on nähdä, hyväksyvätkö Israelin rajaviranomaiset sellaista passia ja sen antamia viisumeja. Se rikkoo joka tapauksessa aiemmat sopimukset Israelin ja PLO:n välillä.
Abbas puhui eilen Kreikan parlamentissa esitellen omia suunnitelmiaan.
Kreikan parlamentti puolestaan valmistautuu tunnustamaan Palestiinan valtion. Kreikan parlamentin ulko- ja turvallisuuspoliittinen komitea kehottaa hallitusta tunnustamaan Palestiinan valtion.  
Pääministeri Tsipras vieraili Israelissa viime kuussa tavaten pääministeri Netanyahun, jolle hän vakuutti Kreikan haluavan ystävälisiä suhteita juutalaisvaltion kanssa pyrkien samalla jatkamaan Kreikan perinteisiä suhteita PA/PLO:n kanssa. Tsipras käväisi matkansa aikana Ramallahissa morjestamassa Abbasia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4742697,00.html,

5.       Israelin ja Turkin suhteitten asteittaisesta palauttamisesta siihen, mitä ne olivat ennen maitten välille nousseita ja kehitettyjä ongelmia, joista Mavi Marmaran välikohtaus Välimerellä oli viimeinen niitti Erdoganille suhteitten jäädyttämiseksi ja ulkoministerin kutsumista kotiin, pahiten ovat hiertäneet Turkin läheiset suhteet Muslimiveljeskuntaan ja sen sirpalejärjestöön Hamasiin.
Turkin suorasaneinen ja usein harkitsematon presidentti Recep Tayyip Erdogan katsoo, että suhteitten palauttaminen Israelin kanssa on sittenkin edullisempi kuin suhteet toisiin muslimivaltioihin, joita niitäkin on pidettävä yllä, etenkin Persianlahden GCC-maihin. Turkki perusti tukikohdan sinne äskettäin.
Hamasin päämaja on ollut Istanbulissa vuosikaudet, mutta nyt Turkin taholta ilmoitetaan, että Hamasin korkea virkailija - Israelissa terroristiksi kutsuma – Salah al-Arouri muutti ”vapaaehtoisesti” pois Turkista, jonka toiminta Istanbulissa oli yksi Israelin silmiä hiertävä tekijä. Hänen uskotaan muuttavan joko Qatariin tai Libanoniin. Tämä ei kuitenkaan ole Netanyahun mielestä tarvittava ”luottamusta kasvattava toimi”, kuten Israelissa sanottaisiin, suhteitten palauttamiseksi.
Toinen kysymys on Gazan kauppasaarron purkaminen, jota Erdogan on vaatinut vuodesta toiseen. Israelin ohella saartoon osallistuu myös Egypti, joka valvoo Siinailta Gazan kaistalle johtavaa maantieyhteyttä sekä joka on tuhonnut satoja Gazan arabien kaivamia salakuljetustunneleita Siinaille, joiden kautta kuljetetaan kaikkia myytäviä artikkeleita -. jopa henkilöautoja – ja henkilöitä, joilla ei ole muuta mahdollisuutta päästä Gazaan, mutta myös raketteja ja ohjuksia.
Israelista kuljetetaan päivittäin km. 350 rekka-autollista kaikkia tavaroita paitsi niitä, joita Israelissa pidetään turvallisuutta vaarantavina. Ministeri Uri Ariel, joka tunnetaan kovista otteistaan arabien oikeuksia vastaan, esittää merisataman avaamista Gazan rannikolle, mutta hänen perusteluistaan ei ole tietoa. Gazan arabit vaativat myös, että Arafatin aikoinaan rakentama lentokenttä tulee kunnostaa ja avata lentoliikenteelle sopivaksi.
Terroristi Salah al-Arouri kärsi 15 vuotta saamastaan tuomiosta Israelin vankilassa, kunnes hänet karkotettiin Syyriaan 2012, josta hän muutti Turkkiin.  Syyrian presidentti Bashar Assad karkotti Hamasin maasta sen taistelijoiden liittyessä Assadia vastustavien kapinallisten joukkoihin. Al-Arouri suunnitteli kolmen yeshiva-opiskelijan sieppaamisen ja murhaamisen Gush Etzionissa 2014, joka aiheutti useita sotilaallisia operaatiota Israelin taholta ja lopulta Gazan kesäsotaan 2014. A-AroUri oli perustamassa Hamasin sotilaallista siipeä izza din al-Qassam.
Mossadin uusi johtaja Yossi Cohen osallistui neuvotteluihin Turkin edustajien kanssa Zyrichissä, joissa sovittiin useista jännitystä lieventävistä toimista, joiden toivotaan johtavan suhteitten normalisointiin ja ulkoministereitten vaihtamiseen maiden välillä. Monet tarkkailijat Israelissa pitävät sopimusta Israelille vaarallisena ja jopa tuhoisena. Netanyahu ei ole vielä allekirjoittanut sitä. Presidentti Erdogan sanoo, että Turkin kansa tuntee sympatiaa juutalaisia ja Israelia kohtaan, mutta maitten välillä on vielä sovittamattomia kysymyksiä, jotka tulee poistaa. Suurin näistä on Palestiinan valtion perustaminen, jota Erdogan vaatii. Erdoganin on vaikea luopua toiveistaan Ottomaani-hallituksen kaltaisen liittoutuman perustamiseksi, johon kuuluisivat aluksi Irak, Syyria ja Libanon, mutta laajenisi Jordanian ja Gazan suuntaan sekä Persianlahden maihin. Palestiinan Valtio olisi suuri voitto Turkille. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/senior-hamas-official-salah-al-arouri-quits-istanbul/2015/12/22/
6.      UUTISOTSIKOITA
·         Englannin juutalaisjärjestöt reformoidut, liberaalit ja masortit, ovat hallituksen virallisesta politiikasta välittämättä perustamassa yksityiseen rahoitukseen perustuvaa pakolaisrekisteriä.
Juutalaisjärjestöt katsovat, etteivät he voi seurata sivusta, miten Englannin erotteleva turvapaikkapolitiikka sallii vain pienen puron Euroopan pakolais-tulvasta päästä laillisesti turvaan Englantiin. Järjestöt julkaisivat hanukka-aikana videon, jossa pakolaisten ongelmia tarkastellaan. Esikuvana käytetään Kanadassa kehitettyä järjestelmää, jossa synagogat, yhteisö-järjestöt ja yksityishenkilöt sitoutuvat osallistumaan pakolaisten uudelleen asettumiseen paetessaan maassaan yli 4 vuotta kestäneitä taisteluja. Englannissa lainsäädäntö rajoittaa yksityistä turvapaikkapolitiikkaa, mutta ne voivat yhdessä hallituksen viranomaisten ja kirkon kanssa sitoutua huolehtimaan pakolaisten asuttamiseen, ”kotouttamiseen”, kuten kai Suomessa sanottaisiin. Konservatoorijärjestöt eivät ole mukana.  Yhteyksiä on pyritty luomaan myös Englannin muslimijärjestöihin. Maahanmuuttajien lukumäärä 20 000 pyritään nostamaan 2.5 kertaiseksi. http://www.timesofisrael.com/british-jews-prepare-groundwork-for-influx-of-syrian-refugees/
·         USA:n presidentin valitsemiskampanjat ovat saamassa epäkurantteja piirteitä sekä republikaanisen että demokraattisen puolueen edustajien kesken että eri puolueitten edustajien välillä. Republikaanien pääehdokas Donald Trump jatkaa suorasanaisia heittojaan, joita toiset yrittävät kumota perusteettomina tai valheellisina., mutta ovat kerran toisensa jälkeen joutuneet toteamaan, että Trump teki kotitehtävänsä ja puhui totta, vaikka heitot ovat useimmiten kirveleviä. Viimeksi hän käytti Hillary Clintonista määreitä kuten toistuva häviäjä, joka 2008 taisteli Obamaa vastaan ja hävisi. ”Hänen odotettiin voittavan, ja hänet runkattiin”, Trump selitti käyttäen yiddishin sanaa schlong, joka tarkoittaa miehen sukuelintä. Hän viittasi myös Hillarín myöhästymiseen väittelytilaisuudesta todeten: ”Luulin hänen luovuttaneen. Tiedän, minne hän meni. Se on inhottavaa enkä halua puhua siitä”. Trump pyysi Hilaria pyytämään anteeksi valhettaan, jossa hän sanoi IS:n ryhmän käyttäneen Trumpin kuvaa taistelijoitten värväämisreksi. Trump ei ole IS:n käyttämässä kuvassa, mutta Bill Clinton on. http://www.timesofisrael.com/clinton-wont-respond-to-trumps-schlonged-comment/
·         Israelin kohtelu vankejaan kohtaan sai ansaittua kiitosta arabitaholta, kun eräs arabi-muslimi esitti FB:n sivullaan rinnakkain luurankomaiseksi nälkiintynyttä arabia syyrialaisessa vankilassa, ja lihavaksi pöhöttynyttä Samir Kuntaria tilaisuudessa, jossa hänet karkotettiin Syyriaan. Kuntar oli viettänyt lähes 30 vuotta israelilaisessa vankilassa. http://www.timesofisrael.com/image-of-plump-prisoner-kuntar-drives-arab-praise-of-israel-on-facebook/
·         Poliisi pidätti 17 juutalaista pohjoisessa ja yhden Jerusalemissa. He osallistuivat mielenosoituksiin, joilla esitetään vastalause poliisin ja sen shabak järjestön kuulustelumetodia vastaan, jossa käytetään kidutusta. Poliisi kieltää käyttäneensä kidutusta saadakseen tunnustuksen Duman arabi-kylässä tehdyn tuhopolton epäiltyjä oikeistolaisia ”setlereitä” vastaan. Heidän asianajajansa sanoo, että tunnustus saatiin kiduttamalla, ja että sellainen tunnustus voidaan kiistää oikeudessa.  Toisessa ”hintalappu” iskussa tuntemattomat olivat heittäneet savupommeja arabimuslimin kotiin. Kukaan ei loukkaantunut siinä, mutta se on tarpeetonta kärjistämistä. http://www.timesofisrael.com/18-arrested-at-protests-over-alleged-treatment-of-duma-suspects/
·         Uskonnollinen oikeusryhmä vaatii poliisitukintaa ja oikeuskanslerin puuttumista vihanlietsontaan, johon sen mukaan Lehava järjestön johtaja Bentzi Copstein syyllistyi laatimassaan artikkelissa, jonka hän julkisti ääri-ortodoksien Kooker websivulla. Copstein sanoo artikkelissaan tuntevansa hengellistä turvattomuutta vuosisataisen vihollisen kirkon taholta. Viime kuussa Copstein johti pienehköä ryhmää, joka osoitti mieltään Ymcan ulkopuolella sen järjestämän joulujuhlan aikana.  Hän kutsui kristittyjä juutalaisen sielun murhaajiksi. Hän syytti kristittyjä siitä, miten he vainosivat juutalaisia maanpakolaisuudessa. Hän vaati heidän karkottamistaan maasta saastaisina. Hän sanoi websivun artikkelissaan kristillisen kirkon saaneen pahimman lyönnin kasvoihinsa, kun juutalainen valtio perustettiin väittäen, että se käytti miljardeja USD lähetystyöhön Israelissa saadakseen jalansijan ja myrkyttääkseen hengellisen ilmapiirin Pyhässä Maassa. ”Kristittyä ei enää pidetä uhkaavana verenimijänä (vampire), vaan miellyttävänä ystävällisenä turistina ja kumppanina läntisessä maailmassa, joka dominoi elämäämme”. Verenimijät voivat kiittää Israelin hallitusta, joka ei tarpeeksi painota juutalaisuutta tehden heidän työnsä paljon helpommaksi, hän väittää. http://www.timesofisrael.com/head-of-extremist-jewish-group-calls-christians-blood-sucking-vampires/
·         IDF suoritti viime yön aikana 17 epäillyn arabin pidätyksen Hebronin ja Samarian alueilla. Terroriryhmän majapaikasta Yattan arabikylässä löydettiin asekätkö, jossa oli Kalashnikov rynnäkkökiväärejä, metsästyskiväärejä ja yönäkölaitteita kivääreihin, sekä muita varisteita kuten ammusvöitä, puukkoja jne. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/17-arab-terrorist-suspects-captured-assault-weapons-cache-discovered/2015/12/23/

Toivon síunattua joulurauhaasekä turvallisuutta  ja onnea vuodelle 2016
Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020