PERJANTAI 27.02.15

PERJANTAI 27.02.15
1.       ISRAELIN taivas pysyttelee puolipilvisenä viikonvaihteen ajan ainakin maanantaihin saakka, mikäli sääennusteisiin on luottamista. Lämpötila on suhteellisen korkea hipoen 20 astetta ja ylikin, mutta käänne tapahtuu jo huomenna jatkuen ennuste-ajan loppuun siten, että maanantaiksi ennustetaan 12 lämpöastetta.
Säätilat tänään: Jerusalem 13 -20; Tiberias 15 -25; Suolameri 18 -28; Eilat 18 -29 +C-astetta. Times of Israel (ToI) ennusteen mukaan lämpötila putoaa lauantaina ja maanantaina 12 lämpöasteeseen. (07 -12)
Sateita ei ennusteta, mutta Kinneretin pinta nousee 2 sm:n päivävauhtia ollen nyt 212.16 m Välimeren pinnan alapuolella.  

2.       Kiista pääministeri Benyamin Netanyahun Washingtonin matkan tiimoilta jatkuu edelleen kiivaana sekä USA:ssa että Israelissa.
Obaman kansallisen turvallisuusneuvonantajan Susan Ricen mukaan Bibin puhe USA:n kongressille ensi viikon tiistaina USA:n aikaa on tuhoisa, minkä Obama itsekin myöhemmin vahvistaa, millä hän voinee tarkoittaa, ettei Israel voi enää luottaa USA:n hyvään tahtoon esim. kriittisissä äänestyksissä YK:n turvallisuusneuvostossa. USA:n kongressi on edelleen vahvasti Israelin tukena, mutta diplomaattisista ja ulkopoliittisista päätöksistä vastaa Valkoinen Talo eli Obaman hallitus.
USA:n kongressin puheenjohtaja John Böehner totesi Ricen puheesta, ettei hän voisi olla enempää eri mieltä hänen jyrkän kielteisestä kannastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191905#.VPADO-rPQzE, http://israelnewsagency.com/susan-rice-israel-netanyahu-lies-obama-iran-genocide/.
Eräässä artikkelissa todetaan, ettei Obama rakasta Yhdysvaltoja – yksi kolmesta haastatellusta USA:n kansalaisesta vahvistaa tämän – eikä hän rakasta Israeliakaan. Mutta narsistisen luonteensa mukaan on hänellä yksi kohde, jota hän rakastaa: Omaa itseään, kuten Obaman puheita seuranneet psykologit selittävät. Jotkut heistä menevät jopa niin pitkälle, että epäilevät hänen sairastavan jotain henkistä poikkeavuutta, jota ei kuitenkaan ole kliinisesti tutkittu. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/one-third-of-american-think-obama-does-not-love-america-say-poll/2015/02/26/,

PÄÄMINISTERI Netanyahu suostui tapaamaan kongressin enemmistö- ja vähemmistöjohtajat yhteisessä tilaisuudessa, mutta ei kongressin demokraattisia jäseniä erikseen. Amerikan ja Israelin julkisten asiain neuvosto AIPAC on liittynyt Netanyahun puheen vastustajiin. Susan Rice ja USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power puhuvat sen kokouksessa ennen Netanyahun puhetta kongressille. AIPAC konferenssi alkaa sunnuntaina, johon myös Netanyahu osallistuu.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/obama-white-house-sends-susan-rice-samantha-power-to-aipac/2015/02/27/, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/netanyahu-will-meet-with-bipartisan-congressional-leadership-prior-to-march-3-speech/2015/02/27/,

3.       ISRAEL ei suinkaan ole ainoa maa Lähi-Idässä, joka seuraa kasvavalla huolella P5+1 maiden ja Iranin välisiä Iranin ydinteollisuutta koskevia neuvotteluja. Neuvottelut ovat yhä enemmän muuttuneet USA:n ja Iranin välisiksi toisten jäsenten seuratessa sivusta ja odottaen niiden kehitystä. Tämän katsotaan olevan luonnollista seurausta tosiasiasta, että USA ja Iranin hyötyvät sopimuksen syntymisestä eniten. Varsinkin presidentti Obama on pannut koko arvovaltansa peliin suorittaen taustatyöskentelyä pitämällä jatkuvaa yhteyttä Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa sekä puhelimen välityksellä että ”salaisin rakkauskirjein”. Sopimuksen syntyminen olisi elintärkeä Obaman ulkopoliittiselle ansiolistalle, joka osoittaa pelkkiä epäonnistumisia sekä epäselviä ja vääriä päätöksiä.
Iran haluaa päästä yhä kovenevista pakotteista, jotka kuristavat sen taloutta ja hidastavat sen kehitystä. Iranin johto vakuuttaa ydinteollisuutensa päämääränä olevan nostaa sähköntuotantonsa määrää, ja ettei sen ohjelmassa ole ydinaseen rakentaminen. Kuitenkin se kehittää samaan aikaan ballistisia ohjuksia, joilla se yltää kaikkiin Lähi-Idän maiden pääkaupunkeihin kuten myös Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin. Tämä yhdessä Iranin IAEA:n tarkastuksia välttelevän ydinohjelmansa toteuttamisen kanssa ovat ruokkineet länsimaissa kuten myös alueen arabimaissa syvenevää epäluuloa Iranin todellisista aikeista.

LÄHI-IDÄN arabimaat ovat boikotoineet Israelia järjestelmällisesti, kuten 1967 sodan jälkeen Khartoumissa pidetyssä arabiliiton konferenssissa todettiin: Ei Israelin tunnustamista; ei neuvotteluja Israelin kanssa eikä rauhansopimusta Israelin kanssa.
P5+1 maiden ja Iranin välisistä neuvotteluista vuotaneet tiedot osoittavat, että sopimustekstin mukaan Iran saa pitää 6 500 sentrifugia, korjata ja uudistaa vaurioituneet moottorit, ja jatkaa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon 10 – 15 seuraavan vuoden ajan, jolloin sopimus virallisesti päättyisi ilman rajoitteita. Iranin vastaisia sanktioita poistettaisiin seuranta-ajan kuluessa. USA tulisi varmistamaan, ettei Iran riko sopimusehtoja.
Arabimaiden Israelin vastaisuus on vähentynyt sitä mukaa kuin Iranin uhka kasvaa. Salaisia neuvotteluja on pidetty arabimaiden ja Israelin edustajien välillä, kuten raportit kertovat. Sen uskotaan kuitenkin olevan tilapäisen Israel – vastaisuuden alkaessa uudelleen, kun Iranin uhka poistuu.

NEW YORKISSA toimivan Gatestone Instituutin arvostettu tutkija ja Pentagonin entinen neuvonantaja Harold Rhode toteaa: ”Tilapäinen, taktinen allianssi Israelin ja sunni arabimaiden kesken on mahdollinen”. Hän kertoo kokemuksestaan ensimmäisen Persianlahden sodan ajalta Irakin miehitettyä Kuwaitin, miten Kuwaitin ja Saudi Arabian edustajat hakivat yhteyksiä USA:n juutalaisjärjestöjen kanssa. ”Ne tarvitsivat USA:n juutalaisten tukea, jotka vastasivat siihen innokkaasti. Kuitenkin USA:n johtaman liittoutuman vapautettua Kuwaitin yhteydenotot lakkasivat”.

LAAJALLA sunnimuslimien välisellä liittoutumalla on kuitenkin vaikeuksia toteutua siksi, että joillakin mailla kuten Turkki on yhteyksiä Muslimiveljeskunnan kanssa, joka toimii Saudi Arabian ja Jordanian hallitusten kaatamiseksi.
Jordanian kuningas Abdullah II vieraili UAE:n edustajien kanssa torstaina Egyptissä, ja Libyan armeijan komentaja kenraali Khalifa al-Haftar on asettanut itsensä IS:n etenemisen estämiseksi muodostuvan vastarinnan käyttöön. Hän vieraili Kairossa tavaten presidentti Abdel Fattah al-Sisin, joka lupasi hänelle aseita. UAE lupasi avustaa Egyptiä sen taisteluissa ja ilmaiskuissa IS:n joukkoja vastaan Libyassa, jossa IS teloitti totuttuun tapaansa katkomalla kaulan 21 Libyaan panneelta Egyptin koptikristityltä. Al-Haftar tavannee Israelin edustajia Ammanissa.
Jordanian kuningas Abdullah II vieraili myös Riyadissa hioen yhteistä IS:n ja Iranin vastaista strategiaa molempien maiden ollessa IS:n ja Iranin uhkan alla.

USA on kosiskellut Irania IS:n vastaiseen koaliittioonsa, mutta symbolisia pommituslentoja lukuun ottamatta Iran ei ole liittynyt siihen. Tällä lähentymisellä on kuitenkin ollut vaikutusta maiden välisiin neuvotteluihin Iranin ydinsuunnitelmasta.
Perinteisesti arabimaat syyttävät Israelin miehitystä Juudeassa ja Samariassa esteeksi suhteiden parantamiseksi, mutta kuten usein havaitaan, se on tekosyy. Arabimaiden luottamus USA:n antamaan tukeen on pahasti rappeutunut, mutta kaikissa suunnitelmissa joudutaan kuitenkin turvautumaan USA:n antamaan tukeen.  Iranin vaikutusvallan laajenemisessa on nähtävissä selvä kuvio Israelin eristämiseksi Iranin liittolaisvaltioilla tai järjestöillä kuten Irak, Syyria, Libanon. Jemen sekä Hamas ja Hizbullah. Irakiin ja Syyriaan pureutuneet kapinalliset ovat pääasiassa sunneja, mutta IS ei välttämättä edusta sunneja eikä shia-muslimeja.
Obaman hallitus on kouluttanut ja aseistanut joitakin Syyrian kapinallisryhmiä, mutta useimmiten ne ovat osoittaneet tehottomiksi tai liittyneet ISIS-joukkoihn. http://www.jpost.com/Middle-East/US-Iran-nuclear-deal-ISIS-threat-stimulating-Sunni-powers-to-unite-even-with-Israel-392357
4.       UUTISOTSIKOITA
·         ISRAELIN oikeuskansleri Yehuda Weinstein määräsi poliisitutkimukset Netanyahun asuntoja koskevien taloudellisten epäselvyyksien vuoksi, mutta tähdensi, että pääministeri itse on rikosepäilyjen ulkopuolella. Oikeus-ministeriö tulkitsi asian siten, että poliisitutkimukset voidaan siirtää vaalien jälkeen, etteivät ne lisäisi epäilyjä rikossyytösten politisoitumisesta. Pääepäiltyjä ovat pääministerin apulaiskansliapäällikkö sekä Netanyahun vaimo Sara, joka on ollut usein uutisotsikoissa perheen sisäisisä ongelmissa. Pääministeri kuitenkin palkkasi rikosasianajajan hoitamaan kysymystä. http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-exempted-from-criminal-probe-into-alleged-scandals-at-his-residence-392374
·         Kahdeksan puolueen puheenjohtajat iskivät koviksi havaittuja kallojaan toisiaan vastaan TV-2:n järjestämässä tilaisuudessa, joka televisioitiin suorana. Pääministeri Netanyahu ja Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog jättäytyivät pois, mutta Herzog vaatii tilaisuutta grillata pääministeriä kahdenkeskisessä väittelyssä. Tilaisuuden tarkoituksen oli esitellä ”hyödyllisille idiooteille” puoluejohtajien näkemyksiä ajankohtaisista kysymyksistä; mistään keskustelusta siinä ei ollut kysymys eikä kukaan heistä varmaan muuttanut kantaansa vastaväitteiden johdosta. Bennett julisti, ettei hän anna senttiäkään Israelin maata arabeille vaatien Israelia heti liittämään Arielin ja Maale Adumimin virallisesti Israeliin. Hän jopa uhkailee kaatavansa hallituksen, jos niin tarvitaan, vaatimustensa toteuttamiseksi. Kiivas sanasota kehkeytyi Bennettin ja Gal Onin välille, joka haluaa luovuttaa kaikki 1967 puolustussodassa vapautetut alueet arabeille. Bennett näykki myös Israel Beitenua ja Kulanua Palestiinan valtion tukemisesta. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Israeli-party-leaders-butt-heads-in-televised-debate-392384
·         USA:n kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper syytti Washingtonissa
järjestetyssä tilaisuudessa Turkin myöntyvyys politiikkaa IS:n vaikutusvallan
kasvusta todeten, ettei hän näe Turkin hallituksen toimivan aktiivisesti IS:n
etenemisen estämiseksi. Hän sanoi, että 60 % ulkomaisista IS:n taistelijoista kulkevat Turkin alueen kautta. Tutkissa järjestetyt gallupit osoittavat myös, ettei Turkin kansa näe IS:n uhkaavan ensisijaisesti Turkkia, joka sallii myös asetoimitukset IS:lle ja muille ryhmittymille Turkin alueen kautta. Clapper valitti USA:n tiedustelutilannetta Syyriassa todeten, ettei USA:lla ole diplomaattiyhteyksiä Syyrian kanssa katkaistuaan ne syyttäessään Bashar Assadia maansa asukkaitten kansanmurhasta. Tämän johdosta se ei tiedä tarkalleen tilannetta Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/turkish-permissiveness-aiding-is-jihadists-us-spy-chief-says/
·         Times of Israel julkaisemassa artikkelissa kerrotaan irakilaisesta kristitystä perheenäidistä Linasta, jonka pieni lapsi tarvitsi lääkintähoitoa epämuodostuneen sydämensä vuoksi. Hän joutui pakenemaan perheineen IS:n joukkoja Qaraqosh kylästään jättäen kaiken jälkeensä, jopa ID-korttinsa. Eri vaiheiden jälkeen hän pääsi amerikkalaisten lääkärien avustuksella Ammaniin ja sitä kautta Jerusalemiin Hadashan sairaalaan. Äiti kertoo vaikeuksistaan, hän ei tiennyt mitään Israelista, ei edes siitä, että juutalaiset asuivat siellä ja toiseksi tiedot, joita hänellä oli, olivat vääriä ja valheellisia. Artikkelissa kerrotaan, että lääkärien ponnisteluista huolimatta pienen tytön kohtalo on epävarma komplikaatioiden vuoksi, jotka vaikeuttavat leikkauksen suorittamista.  Toistaiseksi hän voi vain rukoilla odottaessaan ihmettä. Hän hämmästelee saamansa kohtelun ystävällisyyttä, sairaalan tehokkuutta, puhtautta ja antautuvaa mielialaa hoitohenkilöstön taholta, mikä poikkeaa niin täysin hänen kokemuksistaan irakilaisissa sairaaloissa. Tämä erityisesti, kun huomioidaan, että Irak on sotatilassa Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/israeli-doctors-try-to-save-christian-baby-who-fled-islamic-state/
·         TNS:n suorittaman gallupin mukaan Likud ja Labour ovat edelleen tasa-pisteissä, kummallakin 23 edustajaa. Yesh Atid ja Jewish Home 13 kukin; arabipuolueet yhdessä 12; Shas, UTJ ja Kulanu 7 kukin; Israel Beitenu 6; HaAm Itanu 5 ja hännän huippuna Meretz juuri ja juuri ylittäen ääni-kynnyksen 3.25 %. Netanyahu on edelleen vahvin pääministeriehdokas 45 %:n kannatuksella, Herzog ja muut kaukana perässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191915#.VPA1cerPQzE

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020