PERJANTAI 27.06.14


PERJANTAI 27.06.14
1. PERJANTAIPÄIVÄN sääennusteet lupaavat hyvin kuumaa ja kuivaa tälle ja parille seuraavalle päivälle. Lämpömittarimme osoitti 24 astetta vähän kuuden jälkeen ja lämpötila noussee 36 asteen tienoille pysyen samoilla lukemilla lähipäivien aikana. Vasta sunnuntaina luvataan pientä helpotusta, ja suurempi notkahdus lämpötiloissa tapahtunee maanantaina, mutta pysyttellee kuitenkin yli 30 asteen. Säätilat tänään: Jerusalem 21 -36; Tiberias 26 -41; Suolameri 29 -42; Eilat 29 -44 +C-astetta. Eilatissa lämpötila nousee 45 asteeseen sapattina ja sunnuntaina, Suolamerelläkin 44 asteeseen ja Tiberiassa 43 astetta sapattina ja sunnuntaina alkaen sen jälkeen laskea asteittain.
TÄNÄ VUODENPÄIVÄNÄ v. 1905 alkoi kapina Potemkin sotalaivalla, joka aloitti samalla vallankumouksen venäjän tsaarin valtaa vastaan ja kommunismin nousemiseen valtaan. – V 1976 terroristit kaappasivat ranskalaisen matkustajakoneen lennolla n. 139 Tel Avivista Pariisiin ja ohjasivat koneen Entebbeen lähellä Udandan pääkaupunkia Kampalaa. Koneessa oli 248 matkustajaa. Koneen kaappasi PLO yhdessä saksalainen terrorisolun kanssa. Kaapparit erottivat juutalaiset muista matkustajista, jotka päästettiin vapaaksi yhtä ranskalaista lukuun ottamatta. Israelin erikoisjoukot tekivät viikon kuluttua uhkarohkean pelastusoperaation pystyen vapauttamaan lähes kaikki juutalaiset tuoden heidät Israeliin. Operaatiossa haavoittui viisi IDF:n sotilasta. Everstiluutnantti Jonatan Netanyahu, pää-ministeri Benyamin Netanyahun vanhempi veli, sai surmansa. – V 1995 Qatarissa Hamad Bin Thania l-Khalifa kaappasi vallan syrjäyttäen isänsä. (Times of Israel)
2. TÄNÄÄN alkoi 15. päivä terroristien sieppaamalle kolmelle israelilaisnuorelle tuntemattomassa paikassa tuntemattomissa olosuhteissa. IDF jatkaa heidän etsintöjään hellittämättä, joskin lupaa niihin muutoksia sapattina alkavan muslimien paastokuukauden ramadanin vuoksi joittenkin israelilaisten protestoidessa, miksi arabien tunteita on kunnioitettava enemmän kuin juutalaisten.
IDF:n sotilaat tutkivat viime yön aikana 40 kohdetta Hebronin lähistöllä ja pidättivät 9 PA:n arabia kuulusteluihin. Turvallisuusjoukot löysivät kaksi pistoolia Beituniassa ja käyttövalmiin pommin Idhnassa. Etsinnät keskitetään Gush Etzioniin ja muihin kohteisiin Juudean alueilla. IDF ei luultavasti anna uusien sääntöjen häiritä valmiuttaan perjantaisin, jolloin tuhansien muslimien uskotaan kokoontuvan rukoustilaisuuteen Temppelivuorelle, jonka jälkeen musliminuoret usein aloittavat saarnaajan kiihottamina väkivaltaisuudet Vuorelle nousseita turisteja ja poliiseja vastaan, joilla on ensisijainen vastuu järjestyksestä.
ISRAELIN turvallisuusviranomaiset julkistivat torstaina kahden PA:n arabin nimet, joiden uskotaan osallistuneen sieppaukseen. Nämä kaksi arabia, Amer Abu Aysha ja Marwan Khamasme, ovat olleet kadoksissa 12.06. lähtien. Molemmat ovat Hamasin jäseniä Hebronin Hares lähiöstä. Ainakin toinen on ollut pidätettynä aiemminkin. IDF:n sotilaat ovat käyneet kummankin miehen kotona etsien johtolankoja siepattujen löytämiseksi. Hamas on tunnustanut miesten kuuluvan sen jäseniin, vaikka kieltää osallisuutensa sieppaukseen.
PA:n tiedustelu-upseeri totesi anonyymisti, että miesten katoaminen osoittaa selvästi heidän piiloutumisensa ja myös osallisuutensa sieppaukseen. Kolmen israelilaisnuoren, Fraenkel, Yifracj ja Shaar, etsintöihin on osallistunut tuhansia sotilaita eri joukko-osastoista satojen vapaaehtoisten lisäksi. IDF on pidättänyt n. 400 epäiltyä PA:n arabia, osa heistä pidätettyinä uudelleen vapauduttuaan 2011 Gilad Shalitin vapautussopimuksen yhteydessä tai rauhan-keskustelujen aloittamissopimuksen vuoksi. IDF:n komentaja Benny Gantz toteaa, että 1500 sotilaan 14 päivän aikana suorittamista, joissakin kohteissa uusituista, etsinnöistä huolimatta, mitään selvää johtolankaa ei ole löydetty. Hän myös tunnustaa, että jokainen uusi päivä lisää pelkoa heidän kohtalostaan, sillä kaksi heistä on alaikäisiä 16-vuotiaita, yksi 19-vuotias opiskelija ilman karaisevaa sotilaskoulutusta. IDF jatkaa kuitenkin operaatiotaan olettaen, että he ovat edelleen elossa ja kunnossa. http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-9-in-overnight-operations/
3. HAMAS julkaisi torstaina lausunnon, jossa se toteaa, että Israelin julkistama tiedotus kahdesta PA:n arabista, Amer Abu Aysha ja Marwan Kavasme, on osoitus, ettei IDF:llä ole vieläkään mitään johtolankaa siepattujen löytämiseksi, ja siten nimien julkistaminen on IDF:n yritys peittää epäonnistumisensa. Molemmat epäillyt osallistuivat säännöllisesti muslimien rukoustilaisuuksiin ja siksi heidän piiloutumisensa osoittaa, että heillä on jotain peiteltävää. Heidän oletetaan olleen autossa, joka poimi kolme israelilaisnuorta Alon Shwut bussi-pysäkiltä Gush Etzionissa. Muut heidän Hamas solunsa jäsenet on pidätetty.
ABU Aysha on 32-vuotias lukkoseppä, joka hänen isänsä Omarin mukaan on perheeseensä kiintynyt eikä ole aiemmin ollut pidätettynä. Hänen veljensä Zaid sai surmansa marraskuussa 2005 yhteenotoissa IDF:n Swat-joukkojen kanssa. Isä Omar on ollut pidätettynä kuulumisestaan Hamasiin. Abu Ayshalla on vaimo ja kolme lasta. Hän työskenteli Azariyassa ja Jerusalemissa, eivätkä perheen jäsenet havainneet hänessä mitään epätavallista hänen osallistuessaan perhetilaisuuteen torstai-iltana. Hän poistui tilaisuudesta, eikä häntä ole nähty sen jälkeen. Hänen äitinsä totesi toimittajalle, että jos Abu on osallistunut sieppaukseen, hän on ylpeä pojastaan ja toivoo, etteivät Israelin eivätkä PA:n turvallisuus-joukot löydä häntä.
MARWAN Kawasme on 29-vuotias parturi, joka vastasi Abun lasten tukan leikkaamisesta. Hän on olut pidätettynä sekä Israelin että PA:n turvallisuusjoukkojen toimesta Hamas jäsenyytensä vuoksi. Hänen setänsä Abdullah Kawasme oli Hamasin Hebronin joukkojen komentaja. Hän sai surmansa tulitaistelussa Swat-joukkojen kanssa marraskuussa 2003. IDF:n sotilaat ovat käyneet toistuvasti epäillyn kahden miehen kodeissa.  http://www.timesofisrael.com/hamas-israel-named-suspects-to-cover-up-for-failed-investigation/
3. GAZAN turvallisuusaidan vartta ajava IDF:n partio vältti hädin tuskin onnettomuuden Gazan arabien laukaistua pommin heidän ajokkinsa päästyä aidan viereen piilotetun pommin kohdalle. Sotilaat eivät haavoittuneet, mutta heidän ajoneuvonsa kärsi vaurioita.
IDF:n panssarit tulittivat olettamiinsa epäilyttäviin kohteisiin. Arabilähteen mukaan neljä Gazan arabia haavoittui, yksi heistä vaikeasti panssarien tulessa. Hyökkäys sotilaita vastaan tapahtui perjantaiaamuna kibbuts Nirimin lähellä Eshkolin alueneuvoston alueella. Sotilaat alkoivat haravoida alueita turvallisuusaidan takana löytääkseen vinkkejä pommin asettajista, mutta lisätietoja voitaneen saada päivän mittaan tutkimusten edistyessä.
 Arabien hyökkäykset israelilaisia kohteita vastaan ovat selvästi lisääntyneet kolmen israelilaisnuoren sieppauksen jälkeen. Arabien arvostusasteikossa taloudelliset tai poliittiset ansiot kalpenevat sotilaallisten ansioiden rinnalla. Täten PA:n edellisen pääministeri Salam Fayadin ansiot talouden vakaannuttamiseksi ja edistämiseksi eivät ole saaneet lähellekään ansaitsemaansa arvonantoa ja huomiota sen rinnalla, mitä terroristiksi katsottava mies tai nainen saa räjäytettyään pomminsa ja mahdollisesti myös itsensä täpötäydessä ravintolassa tai bussissa täynnä lapsia ja nuoria. PA:n arabien käsityksen mukaan tällainen mies tai nainen on kansansankari ja marttyyri, jonka mukaan nimetään katuja ja puistoja tai kansallisia juhlia ja lasten kesäleirejä. Tiistaina Gazasta ammuttiin viisi rakettia Israelia puolelle. Kaksi niistä Iron Dome tuhosi ilmassa, yksi vaurioitti rakennuksia Sderotin alue-neuvoston alueella, yksi putosi aukealle pellolle, ja viides putosi Gazan puolelle surmaten 3-vuotiaan arabitytön ja haavoittaen kolme muuta. IAF vastaa rakettiluteen iskemällä öiseen aikaan täsmäohjuksillaan tunneleita, harjoitusalueita, aseverstaita ja -varastoja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182227#.U60YTENsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        Kaksi israelilaista miestä menetti tajuntansa suositussa klubiravintolassa Jaffakadun varrella Jerusalemissa. Yksi heistä oli klubin omistaja ja toinen asiakas. Paikalle kutsuttiin palokunnan pelastusyksikkö, joka aloitti tilojen puhdistamisen. Miesten myrkyttymisen ja tajunnan menetyksen aiheutti runsas kloriinikaasun keskittyminen ja muut myrkylliset aineet, joita ilmeisesti käytettiin tilojen puhdistamiseen, kuten wallah! uutistoimisto kertoi perjantaiaamuna. Miehet kärsivät jonkinasteisia vaurioita myrkyllisistä aineista, mutta hengenvaaraa heillä ei liene. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182229#.U60fAENsO-o
·        Juudean ja Samarian aluepoliisin alustavissa tutkimuksissa on havaittu selviä puutteita tai laiminlyöntejä ensimmäisten tuntien aikana sieppaushetkestä 22.30 aikoihin torstai-iltana lähtien. Yhden pojan kuiskaten antamaa puhelinsoittoa poliisin valvontakeskukseen pidettiin häirintäsoittoja, joita poliisille tulee usein. Tutkimuksissa todettiin, että soiton vastaanottanut henkilö toimi protokollan mukaan antaen tiedon soitosta ylemmälleen, joka vähätteli soittoa eikä pitänyt sitä aitona avunpyyntönä. Yksi pojista sanoi puhelussa: ”Meidät on siepattu, meidät on kidnapattu”, antamatta lisätietoja ehkä siksi, että puhelin riistettiin häneltä siinä vaiheessa. Hän ei kertonut tarkkaa paikkaa eikä sieppaajien lukumäärää tai auton merkkiä, mikä tiedot olisivat avustaneet etsijöitä. Tapaus tule aiheuttamaan muutoksia poliisin hätäsanomien vastaanotossa ja käsittelyssä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182228#.U60g4kNsO-o
·        PA:n puheenjohtaja, ilman valtuuksia ja mandaattia toimiva Mahmoud Abbas palaa vanhaan koettuun taktiikkaansa luvaten palata neuvottelupöytään, jos Israel vapauttaa tuomittuja terroristeja, joita hän kutsuu kansallissankareiksi. Raportti ei kerro, mistä vankimäärästä on kyse, vai tarkoittiko hän viimeisen 26 terroristin vapauttamista, jota siirrettiin neuvottelujen osoittautuessa fiaskoksi Abbasin allekirjoitettua jäsenhakemukset 15 YK:n ja muihin kansainvälisiin instituutioihin sekä sopiessaan yhteishallituksesta Hamasin kanssa. Saapahan nähdä, vieläkö pääministeri Netanyahu kompastuu moneen kertaan käytettyyn trikkiin, joka menee täydestä USA:n, YK:n ja EU:n johtajiin, jotka aloittavat Israelin vastaisen painostus-kampanjan uhaten kauppasaarrolla ja yhteyksien katkaisemisella ja eristämisellä ja ties millä saadakseen Israelin suostumaan ohjattuun itsemurhaan, kuten ikääntyneet tai sairaat potilaat lääkärin antaman myrkkypiikin kautta. Heille ei merkitse mitään muslimimaissa harjoitettu tarkoituksellinen ja hallituksen suojeluksessa tapahtuva kristittyjen, juutalaisten ja muiden vähemmistöjen raakalaismainen vaino ja alistaminen sekä äärimuodossaan heidän surmaamisensa nirhaten heidän kaulansa poikki tylsällä puukolla tai naulitsemalla heitä ristiin. Tämä tulisi olemaan itsenäisen Palestiinan valtion ohjelmassa muiden arabimaiden tapaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182219#.U60j3ENsO-o



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021