KESKIVIIKKO 25.06.14


KESKIVIIKKO 25.06.14
1. ULKOMITTARIMME osoitti puoli seitsemän aikaan 19 lämpöastetta, aivan ennusteen mukaisesti, mutta ilma on vahvasti sumuinen ja kostea. Kuitenkin ennusteiden mukaan taivas on pilvetön koko maassa ja jatkuen ainakin ennusteajan eli perjantaihin saakka. Tietokoneyhteys on jostain syytä poikki, mutta palautunee myöhemmin. Säätilat tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 24 -35; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -39 +C-astetta.
2. HAMASIN johtajistoon kuuluva Mahmoud al-Zahar vähätteli IDF:n suorittamia massiivisia etsintöjä kolmen israelilaispojan löytämiseksi. Hän sanoi, ettei Hamas ole osallisena nuorten sieppaamiseen. Hän puhui ”työonnettomuudessa” kuolleiden hautaustilaisuudessa varoittaen Israelia, että Hamas on jatkanut rakettien kehittämistä siten, että sen viimeisimpien M-175 rakettien kantomatka ulottuu Tel Aviviin ja sen taakse. Hamasin tärkein kohde on kuitenkin Jerusalemin ympäristö ja siinä erityisesti Knesset, johon se yritti osua edellisen operaation ”Pilvenpatsas” aikana v.2012, mutta voima ei silloin riittänyt.
ZAHARIN lausuntoa tuki Hamasin toinen virkailija Salah Bardawil, joka samoin vähätteli IDF:n perjantaina 12.06. aloittamaa operaatiota Brothers Keeper nuorten löytämiseksi. Hän totesi, että IDF:n suorittamat hyökkäykset Hamasin jäseniä ja sen instituutteja vastaan päinvastoin vahvistavat sen asemaa, kuten kävi edellisen, Ariel Sharonin johtaman operaation ”Defensive Shield” jälkeen toisen intifadan aikana. Hamasin suosio kasvoi sekä Gazassa että Juudeassa ja Samariassa siten, että se voitti 2006 vaalit, ja kaappasi vallan seuraavana vuonna Gazassa lopettaen Fatahin vallan siellä.
KUTEN Hamas-johtaja Khaled Mashaal, Bardawil samoin kielsi, että Hamas olisi osallistunut sieppaukseen vihjaten, että huhujen mukaan ”miehittäjä” on itse suorittanut sen tai ainakin antaa sellaisen kuvan sieppauksesta. Hän totesi, ettei yksikään palestiinalaisryhmä ole tunnustanut osallistuneensa siihen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182133#.U6pOfENsO-o
3. PA:n talousministeri Mohammad Mustafa väittää Israelin lähettäneen kirjeen PA:n hallitukselle, jossa se vaatii PA:ta peruuttamaan tilaamansa tarjouspyynnöt öljyn etsimiseksi Juudean ja Samarian alueilla. Tarjouspyynnöt lähetettiin maaliskuussa Juudean ja Samarian C-alueilla, jotka ovat Israelin täydellisen siviili- ja turvallisuusvastuun alla.
PUHUESSAAN Ramallahissa toimivan radioaseman Mavtiny ohjelmassa tiistaina Mustafa sanoi, että kaikki luonnonrikkaudet Palestiinan valtion alueella kuuluvat Palestiinan kansalle. Hän arvioi edelleen, että Israelin haluttomuus suostua öljyn etsintään hallitsemillaan alueilla osoittaa, ettei se ole kiinnostunut palestiinalaisten talouden kehittämisestä.
JUUDEAN ja Samarian ns. C-alueet muodostavat n. 60 % kokonaispinta-alasta, ja Oslon Sopimuksen puitteissa Israelissa on täysi hallintavalta niihin. A-alueet ovat kokonaan PA:n hallinnassa, B-alueiden turvallisuudesta vastaa IDF ja siviilihallinosta vastaa PA.
PA:n johto on toistuvasti toiminut omavaltaisesti C-alueilla vastoin Oslon sopimuksia. PA:n edellinen pääministeri Salam Fayad julkisti useita suunnitelmia C-alueille keskustelematta niistä ensin Israelin kanssa. Näihin suunnitelmiin kuuluivat mm. urheilukentän rakentaminen ns. pyhiinvaeltajien varteen huomioimatta sen turvallisuudelle asettamia vaaroja; Lentokentän rakentaminen; Turismikeskuksen rakentaminen Suolameren pohjoispäähän; Rawadin kaupunkiin johtavan tien suunnittelu C-alueen kautta lupaa kysymättä; miljoona USD maksavan padon rakentaminen. C-alueen hallinnosta vastaa Juudean ja Samarian siviili-hallinto, joka useissa päätöksissään on ottanut PA:n arabeja puoltavan kannan sallien arabien ja YK:n alaisten järjestöjen rakentaa C-alueille sopimatta siitä Israelin viranomaisten kanssa.
PA:n holtittomat suunnitelmat ihmetyttävät huomioiden, että PA:n talous on vararikon partaalla, sen velkataakka lienee yli 4 miljardia USD, ja se on jättänyt maksamatta Israelista saamansa sähkön vuosikymmenien ajalta. Israelin sähkölaitos IEC on valtion omistama yhtiö, ja sen tulee noudattaa hallituksen määräämää politiikkaa. Mikään yksityinen yhtiö ei suostuisi valmistamansa hyödykkeen toimittamiseen ilmaiseksi vuodesta toiseen. PA maksaa myös Israelin vankiloissa oleville terroristeille kuukausipalkkaa, joka on suurempi kuin useimpien kokeneitten ammattimiesten, ja terrori-operaatioissa henkensä menettäneen omaisille eläkettä poliittisen kansansuosionsa nostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182138#.U6pT4ENsO-o
4. FATAHIN ja Hamasin sopima yhteishallitus hoipertelee edelleen kaatumisen partaalla kummankin osapuolen esittäessä hallituskumppanistaan solvaavia lausuntoja. Sovinto-sopimuksen mukaan, kuten Hamas sitä tulkitsee, PA maksaa Hamasin 40 000 virkailijan palkat Gazassa. Fatahin virkailijat kiistivät sen. Heidän mielestään Hamasin jäsenet täytyy tilastoida PA:n listoille, mikä voi kestää kuukausia tai vuosikausia. Kiista johti siihen, että Hamasin jäsenet estivät pankkeja Gazassa maksamasta Fatahin jäsenten palkkoja. Vain Qatarin tulo väliin esti verenvuodatuksen lupaamalla maksaa Hamasin virkailijoiden palkat.
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin tiedottaja Ahmad Assaf esitti PA:n virallisen TV:n haastattelussa kärkevän sanallisen hyökkäyksen Hamasia kohtaan. Haastattelussa, jonka käänsi MEMRI, Assaf sanoo sen jäsenten toimivan rikollisten ja roistojen tapaan. ”Hamasin hallitus, tai Hamasin johtajat Gazassa, kuvittelevat tri Rami Hamdallahin hallituksen toimivan kuten he toimivat. Tri Hamdallah oli ylipiston presidentti. Hän kunnioittaa lakia. Hän on saanut presidentti Abbasin, Fatahin ja kansan luottamuksen”. Assaf jatkoi todeten, ettei Hamdallah noudata ohjeita paikalliselta sheikiltä, joka julkaisee fatwan, uskonnollisen ohjeen, Fatahin jäsenten surmaamiseksi; toisen vallankappauksen suorittamiseksi; taas uuden suositellen sovintoa; yhden vaalien järjestämiseksi ja taas uuden niiden estämiseksi. ”Tri Hamdallah ei toimi tällä tavoin”.
Assaf jatkoi Hamasin ryöpyttämistään vähätellen Hamasin poliisia, joita hän myös kutsuu roistoiksi, jotka tunkeutuvat pankkeihin estäen ihmisiä saamasta palkkojaan ja estävän ihmisiä saamasta päivittäistä leipäänsä. He saavat ohjeensa Hamasin johtajilta, mikä ei ole ihmisten tarpeista huolehtivien virkailijoiden toiminnan mukaista. Hän syyttää, että raha on Hamasille pyhä, ja siksi he haluavat yhdistää Hamasin ja PA:n talousministeriöt, mutta kuitenkin haluavat, että ne saavat ohjeensa viittoihin pukeutuneilta sheikeiltä moskeijassa. Hän toteaa, että Oslon sopimusten mukaisesti tämä raha tuli Amerikasta ja Euroopasta. ”Me myimme Palestiinan rahasta, eikö vain? Te tuomitsette meidät avustusten ottamisesta palestiinalaisille, mutta yhtäkkiä siitä on tullut teille korkein pyhä”.
Ahmad Assaf viittaa myös siihen, että Hamas saa jatkuvaa tukea Iranilta ja että kansain-välinen Muslimijärjestö investoi Hamasiin, josta on tullut sen keihäänkärki, jonka kautta se on saanut pääsyn arabimaihin. Hamasista oli tullut Muslimijärjestön lypsylehmä, mutta missä se on nyt? Hän toteaa, että Hamasin kolehtilaatikoissa lukee Jerusalem, mutta mitä tekemistä Jerusalemilla on Hamasin kanssa? Hamasin ja Abbasin välinen roilo tuli esille myös sieppausdraaman yhteydessä Hamasin tuomitessa Abbasin lausunnon, jossa hän vaati sieppaajia palauttamaan israelilaisnuoret vahingoittumattomina koteihinsa.
5. IDF järjestää Gazan turvallisuusaidan läheisyydessä harjoitukset keskiviikosta klo 10.00 alkaen. Harjoituksien aikana teillä liikkuu runsaasti raskaita sotilasajoneuvoja ja todellisuuden tuntua lisäävät valvotut räjähdykset ja ilmapommitukset. Armeija pyytää lähellä asuvia ihmisiä huomioimaan nämä eikä antaa harjoitusten häiritä normaalielämää. Harjoitukset oli etukäteen suunniteltu, eivätkä siten liity päiväkohtaisiin tapahtumiin. Asukkaille annetaan tarkempia ohjeita ja selityksiä ennen niiden alkua. Niiden tarkoituksena on nostaa armeijan valmiutta kaikkiin mahdollisiin kehitysvaiheisiin alueella.
GAZASTA on ammuttu 20 rakettia Israelin puolelle sieppauksen alkamisesta lähtien torstaina 13.06., ja 200 rakettia vuoden 2014 alusta lähtien. Niiden aiheuttamat taloudelliset vauriot ovat olleet vähäiset, mutta henkisten vaurioitten määrää ja laatua etenkin lapsille ja vanhuksille sekä eläimille ei kukaan pystyne arvioimaan. Terapiahoitoa on annettu pahimpien iskujen jälkeen, mutta rakettien ja niiden lähestymisestä varoittavien hälytys-äänien äkillinen alkaminen saa ihmiset heräämään kesken uniensa tai ruuanlaiton ja ryntäämään lähimpään sirpalesuojaan, koska aikaa on vain 10 -15 sekuntia. Retuuta siinä sitten unista ja vastaan hangoittelevaa sylilasta suojatilaan muutaman sekunnin aikana. Tätä raakaa todellisuutta eivät kansainväliset järjestöt, YK tai muut, maailman johtajat mukaan lukien, ole osanneet tai halunneet tiedostaa. Ei tämä ole ihmisen arvon mukaista elämää, mutta totta on pääministeri Golda Meirin arvio tilanteesta: ”Rauha tulee vasta sitten, kun arabit rakastavat lapsiaan enemmän, kuin he vihaavat juutalaisia”.
TIISTAINA Gazasta ammuttiin Israeliin neljä rakettia Sderotin kaupunkia kohti. Iron Dome tuhosi niitä kaksi, yksi putosi asuntoalueelle vaurioittaen rakennuksia, yksi putosi asumattomalle alueelle. IAF teki useita ilmaiskuja Gazan kaistalle kohdistaen iskunsa maahan kaivettuja rakettialustoja, asevarikoita ja aseverstaita sekä harjoituskenttiä vastaan. Kukaan ei tiettävästi kuollut tai haavoittunut, sillä IAF käyttää täsmäohjuksia ja iskee yöaikaan ihmisten nukkuessa. Iskut kohdistettiin eri alueille Gazan kaistalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182145#.U6pwJ0NsO-o
6. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n ilmoituksen mukaan IDF pidätti yön aikana 17 PA:n arabia, heidän joukossaan yksi PLC:n, Palestiinan lakiasäätävän neuvoston, jäsen Khaled Tafesh (Hamas), joka pidätettiin Betlehemissä. Maanantaina sotilaat pidättivät PLC:n puheenjohtajan Aziz Duwaikin, joka on ollut aiemminkin pidätettynä. PLO:n ilmoituksen mukaan Duwaik on PA:n arvoasteikossa toinen Abbasin jälkeen. IDF teki ratsioita myös Tulkarmiin, joka on aivan 1949 aselepolinjan itäpuolella Netanyasta itään. Sotilaat saivat vastaansa jonkinasteista vastustusta etsintöjen aikana, mutta kukaan ei haavoittunut. Operaatio videoitiin ohjaajattomasta pienkoneesta (drone). Videossa näytetään, miten henkilö poistui talostaan mennen naapuriin. Tieto tästä välitettiin sotilaille, jotka kävivät hakemassa miehen kuulusteluihin, ja vähän ajan kuluttua hakien toisen miehen hänen kodistaan, mikä näkyy videokuvissa. IDF on pidättänyt operaatio Brothers Keeper aikana 396 PA:n arabia, 57 heistä Gilad Shalitin vuonna 2011 vapautusoperaation vuoksi 1027 vapautetusta uudelleen pidätettyinä; 65 Hamasin instituutiota on suljettu ja 1 800 kotia tutkittu. Puolustusministeriö ilmoitti eilen vähentävänsä operaatioitaan Hamasia vastaan, mutta jatkavansa siepattujen etsintöjä, kunnes heidät löydetään tai saadaan varmuus heidän kohtalostaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182142#.U6p3iENsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182135#.U6p9RUNsO-o
·        Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit lopettivat eilen 2 kuukautta kestäneen syömälakkonsa sovittuaan kompromissista vankilaviranomaisten kanssa. Ehdoista ei annettu tietoja julkisuuteen, mutta Knessetissä tehty aloite lakkolaisten pakkosyöttämisestä on voinut vaikuttaa päätökseen. 75 vankia vietiin sairaalaan. Laki-esitys hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa, mutta toinen viivästyi Lapidin halutessa muutoksia esitykseen. Lapid suostui tänään kompromissiratkaisuun. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-end-hunger-strike-after-nearly-two-months-360491
·        Hebronin kaupunki kärsii 10 miljoonan USD menetykset päivässä osittaisen saarron vuoksi. Liiketoiminta on romahtanut 90 % etsintöjen aiheuttamien rajoitusten ja kaupungin normaalielämää haittaavien toimien vuoksi. Alueen 20 000 PA:n arabia ovat menettäneet työlupansa työskennellä israelilaisissa yhteisöissä tai farmeilla ja yksityisten palveluksessa. Tämä ei ole voinut olla vaikuttamatta myös israelilaisiin yrityksiin ja yksityisiin kansalaisiin työntekijöitten jäädessä koteihinsa. PA:n arabit varoittavat, että palestiinalaisyhteisö on lähellä räjähdystä vaikeuksissa olevan talouden saamien uusien iskujen vuoksi, mutta kukaan ei ole antanut vinkkejä siepattujen löytämiseksi, mikä muuttaisi tilanteen lähelle normaalia. Muslimien huolena on lähestyvä paastokuukausi ramadan, jota varten tule tehdä varusteluja. IDF lupaa helpottaa tiukkaa valvontaansa sen aikana. http://www.jpost.com/Operation-Brothers-Keeper/Economic-toll-on-Hebron-during-estimated-at-10m-per-day-360482
·        Ulkoministeri Avigdor Liberman tapaa Kerryn Pariisissa, jossa tämän tapaa myös Ranskan ulkoministeri Fabius Laurentin. Liberman ja Kerry keskustelevat sieppauksesta sekä Fatahin ja Hamasin sovintopyrkimyksistä ja FH hallituksesta. Liberman lentää Pariisiin torstaina. http://www.timesofisrael.com/liberman-to-discuss-kidnapping-pa-unity-with-kerry/
·        Israelin ilmateollisuuden (IAI)kampuksessa Tel Avivissa ihmiset voivat tutustua tulevaisuuden liikkumismuotoon. Kysymys on skyTran yhtiön kehittämästä katujen yläpuolella liikkuvasta kahden hengen kuplasta, joka kiskojen varassa liitää sujuvasti ja ilman liikenneruuhkia paikasta toiseen. Kokeiluversio pystytetään lähiaikoina, sitä koskeva sopimus allekirjoitettiin skyTranin johtajan Jerry Sandersinh ja IAI:n johtajan Yosef Melamedin kesken tiistaina. SkyTran on Kaliforniassa Nasan Ames tutkimus konserniin liittyvä järjestö. SkyTran toivoo voivansa rakentaa Tel Aviviin ensimmäisen täydellisen liikuntajärjestelmän. Suunnitelmat ja rakentaminen parin sadan mittaista rataa varten valmistunevat parin vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/futuristic-skytrain-track-to-be-built-near-tel-aviv/







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021