TORSTAI 29.05.14


TORSTAI 29.05.14
1. YÖLLÄ oli laaksojen pohjassa paksu sumukerros, joka sulaa auringon alkaessa porottaa puolipilviseltä taivaalta, mutta ilma on edelleen kostea. Viime yö oli vaikea, sillä kuuman päivän jälkeen ilma muuttui lämpötilan laskiessa nihkeän kosteaksi. Lämpömittari osoitti kuitenkin aamulla yli 20 asteen lämpöä, mikä noussee 28 asteen kieppeille. Huomenna perjantaina lämpötilan ennustetaan nousevan 35 asteeseen Jerusalemissakin ilman pysyessä hyvin kuivana ja kuumana. Se tarkoittaa hellettä lämpötilan noustessa Suolamerellä ja Eilatissa yli 40 asteen, mutta korkeimmilleen vasta lauantaina. Jerusalemin alueella lämpötila romahtaa tuntuvasti lauantaina 27 asteeseen laskien edelleen sunnuntaina taivaan ollessa puolittain pilvien peitossa. Säätilat tänään: Jerusalem 21 -28; Tiberias 22 -33; Suolameri 27 -38; Eilat 27 -37 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, lähipäivinä on helteistä säätä, mutta sunnuntaista lähtien ennustetaan viilenevää, joka myös tuntuu helteen jälkeen.
USA:n presidentti J. F. Kennnedy syntyi tänä vuodenpäivänä v. 1917. Hänet valittiin ensimmäisenä katolisena ja nuorimpana ehdokkaana USA:n presidentiksi 1961 kylmän sodan ollessa voimissaan. Hän sai surmansa salamurhaajan luodeista 1963. – Albert Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria syntyi tänä vuodenpäivänä v. 1919. Suhteellisuusteorialla on ollut käänteentekevä vaikutus avaruustutkimuksissa ja sen ymmärtämisessä. (Times of Israel)
2. EILEN Israelissa vietettiin Jerusalem-päivää. Kymmeniä tuhansia ihmisiä, sekä Israelin kansalaisia että maassa olevia turisteja, tungeksi Jerusalemin vanhaan kaupunkiin ja varsinkin Länsimuurin aukiolle. Poliisi oli hyvin varautunut arabien mahdollisiin pyrkimyksiin häiritä juhlijoita yrittäen aiheuttaa hämminkiä ja sekasortoa heidän keskuudessaan. Arabien järjestämien kivitysten vuoksi juutalaisten pääsy Temppelivuorelle jouduttiin estämään kokonaan poliisin pyrkiessä välttämään pahimpia yhteenottoja. Turisteja sen sijaan päästettiin Vuorelle poliisin tarkassa valvonnassa. Muslimit esittivät vastalauseita siitä, että paavin ja Temppelivuoren islamin suurmuftin Muhammad Husseinin tapaaminen järjestettiin Al-Aksa moskeijaan, koska he katsoivat sen saastuttavan moskeijan pyhyyttä. Tämä on voinut nostattaa muslimi-nuorten tunteita, koska he katsovat pahalla myös juutalaisten nousua Temppelivuorelle, mistä myös kristityt saavat osansa.
AMMUNITION kukkulalla pääkaupungin yhdistämisen kunniaksi eilen järjestetyssä erityis-tilaisuudessa puhui pääministeri Netanyahu. Vuoden 1967 ns. kuuden päivän sodassa Israelin armeijan voittoisat joukot karkottivat Jordanian armeijan sotilaat vapauttaen näin Jerusalemin itäosat, joita Jordania oli miehittänyt v.1948 itsenäisyyssodasta lähtien.
”Rakentaminen kaikkialla, mukaan lukien Jordanian miehityksen alla olleet alueet, on paras vastaus niille, jotka kieltävät Israelin oikeuden olemassaoloon”, pääministeri totesi puheessaan. ”Todellinen vastaus on jatkaa Israelin valtion vahvistamista, jatkaa rakentamista Jerusalemissa ja jatkaa sen kehittämistä – kaikkialla – ilman keskeytystä”. Tämä puhe oli yksi neljästä Netanyahun Jerusalemin kunniaksi pitämistä puheista 24 tunnin aikana.
KNESSETISSÄ järjestetyssä erityisistunnossa puheessa pääministeri Netanyahu totesi, että Jerusalemin rakentaminen on annettu juutalaiselle kansalla erityismandaatiksi. Pääministeri puhui harvinaisen rohkeasti hyvin tietäen, että USA:n ulkoministeriö oli kehottanut molempia osapuolia välttämään yksipuolisia toimia, jotka loitontavat niitä toisistaan.
PA:n johto kritisoi ankarasti Netanyahun puheita. Nabil Abu Rudeineh, joka aikoinaan kuiskutteli Jasser Arafatin korvaan opastaen nyt Abbasia, sanoi pääministerin Jerusalemin itäosia koskevien lausuntojen häiritsevän USA:n pyrkimyksiä elvyttää rauhankeskustelut varoittaen, että niillä voi olla kohtalokkaat seuraukset, eivätkä edistä rauhaa.
JUUDEASSA ja Samariassa asuvat juutalaiset puolestaan kritisoivat pääministerin puheita, etteivät hänen toimensa vastaa hänen puheitaan. He sanovat, ettet pääministeri ole julkistanut uusia urakkapyyntöjä Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, eikä ole antanut rakennussuunnitelmien edetä. Netanyahu tapasi Juudean ja Samarian asukas-neuvoston edustajat ensimmäistä kertaa kahdessa vuodessa keskustellen tilanteesta. Hallituksen viranomaiset kieltävät pääministeriin kohdistetun kritiikin todeten, että rakentaminen jatkuu vihreän linjan itäpuolella, eikä Netanyahu suostu rajoittamaan sitä.
Puheissaan Jerusalemin Mercaz Harav Yeshivassa ja Knessetissä hän puhui Jerusalemista ja Temppelivuoresta Israelin sydämenä, jota ilman se ei voi elää. Hallitus päätti erityis-istunnossaan erityistoimista, joilla vahvistetaan pääkaupungin asemaa, talouskehitystä, turismia ja kulttuuria. Päätöksiin sisältyy hanke itsenäisyyssodassa pahoin vaurioituneen 1872 rakennetun Tiferetin synagogan korjaaminen juutalaisessa korttelissa, johon osoitettiin 55 miljoonaa NIS. Projekti valmistuu v. 2017. Hallitus myönsi 55 miljoonaa NIS kansallisen arkeologisen keskuksen rakentamiseksi Israelin arkeologialle. Projekti toteutetaan valtion ja Antiquities hallituksen yhteistyönä, johon se on koonnut varoja 200 miljoonaa NIS. Jerusalemin kulttuurielämän kohentamiseen hallitus myönsi 31 miljoonaa NIS, mukaan lukien TV- ja filmiesitysten tason nostaminen, sekä yleisen uimahallin rakentaminen. http://www.jpost.com/National-News/Netanyahu-We-intend-to-build-everywhere-in-a-united-Jerusalem-354698
JERUSALEM-päivän juhlallisuudet siirtyivät keskiviikkoiltana pääkaupungin kaduille, joissa tanssittiin ja laulettiin ja iloittiin yhtenäisestä Jerusalemista. Perinteen mukaan Jaffakatu oli eristetty kaikelta muulta liikenteeltä täyttyen päästä päähän riemuitsevista kansalaisista. Tuhansia ihmisiä osallistui tähän julkiseen juhlintaan Israelin lippua liehuttaen Yhdistetyn Jerusalemin 47. vuoden kunniaksi. Juhlinta laajeni osittain viereisille kaduille, kuten Ben Yehudalle jossa nuoriso löysi sopivasti tilaa omille esityksilleen. http://www.jpost.com/National-News/Thousands-celebrate-Jerusalem-Day-in-streets-of-capital-354665
3. PALESTIINALAISTEN tilapäisen yhteishallituksen muodostaminen on juuttumassa erimielisyyksiin henkilövalinnoista sekä Hamasin poliisin asemasta uudessa tilanteessa. Abbasin tarkoituksena oli julkistaa hallituksensa kokoonpano tänään. Fatah ja Hamas ovat hyväksyneet, että PA:n nykyinen pääministeri Rami Hamdallah voi johtaa väliaikaista hallitusta, jonka tehtävänä on PLC:n ja puheenjohtajan vaalien järjestäminen loppuvuodesta. Abbas on vakuuttanut, ettei uudella hallituksella ole oikeutta osallistua keskusteluihin Israelin kanssa. Sopimus tilapäisen yhteishallituksen muodostamiseksi allekirjoitettiin Hamasin ja Fatahin edustajien kesken viime kuussa Gazassa, mikä lopullisesti romutti USA:n ulkoministeri John Kerryn sponsoroimat keskustelut.
Palestiinalainen Al-Quds lehti raportoi, että yksi erimielisyyksistä on palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen asema. Hamasilla on 40 000 poliisia ja Fatahilla saman verran ellei enemmän, joita USA kouluttaa Jordaniassa ja antaa heille aseet ja ajoneuvot. Hamas ei suostu siihen, että Fatahin valvomia poliiseja siirrettäisiin Gazaan. Toinen kiista koskee PA:n uskontoministeri Mahmoud Habbasia, jonka Fatah haluaa jatkavan uudessa hallituksessa. Habbas on entinen Hamasin virkailija, joka liittyi Fatahiin useita vuosia sitten, ja on siitä lähtien kritisoinut Hamasia. Hamasin edustajat sanovat, etteivät he halua samaan hallitukseen Habbasin kanssa, mutta Abbas haluaa pitää hänet.
Hamas vaatii, että sen 40 000 virkailijaa ja tukijaa siirretään PA:n palkkalistoille, mutta Abbas vastustaa sitä, koska se on ennestäänkin vararikossa. PA:n velat lienevät yli 4 miljardia NIS. Fatah haluaisi säilyttää nykyisen ulkoministeri Riad al-Malikin, mutta Hamas vastustaa sitä. Hamasin johtajiin kuuluva Moussa Abu Marzouk tunnustaa ongelmat, mutta uskoo niiden selviävän ja tilapäisen hallituksen saavan valtakirjansa ensi viikolla. Abbas vakuutti, että uusi hallitus muodostetaan teknokraateista ilman poliittisia siteitä. Ministerivalinta osoittaa kuitenkin aivan muuta, sillä PA:n ministerit ovat poliitikkoja.
ISRAELIN viranomaiset vakuuttavat, ettei Israel halua olla missään tekemisissä sellaisen hallituksen kanssa, eikä osallistua rauhankeskusteluihin, joissa Hamas on mukana. Virkailijat vakuuttavat, että USA tukee heidän kantaansa. Varmaa se ei ole, sillä sekä ulkoministeri John Kerry että presidentti Barack Obama ovat selvästi osoittaneet, mihin heidän suosionsa kohdistuu, eikä se ole Israel. He myös ihmettelevät, miten Abbas voisi toteuttaa velvoitteensa taistella terrorismia vastaan hallituksessa, jossa terrorijärjestö Hamas on mukana. Toisaalta, eihän Abbas ole sitä tehnyt nykyisenkään hallituksen aikana.  http://www.jpost.com/Middle-East/Formation-of-Palestinian-unity-government-runs-into-obstacles-354711
4. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n kongressin jäsen Ross-Lehtinen varoittaa USA:n hallitusta, että Saudi Arabia voi tilata ydinaseet Pakistanista, jolla niitä on varastossa kymmeniä. Jo vuosia sitten raportoitiin, että saudeilla on sopimus Pakistanin kanssa ydinaseista, jotka Pakistan toimittaa ohjuksineen, jos saudit katsovat tarvitsevansa niitä. Saudi Arabia on vuosikaudet rahoittanut Pakistanin ydinohjelman suunnittelua ja toteuttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181168#.U4belkNsO-o
·        Hizb ut-Tahrir (Vapauspuolue), Islamilainen järjestö, piti viime viikolla massa-mielen-osoituksen Temppelivuorella julkistaen lausunnon, jossa sen jäsenet vaativat, että Pakistan ja Islamin kansa vapauttavat Al-Aksan ja Jerusalemin juutalaisesta saastasta. MEMRI käänsi lausunnon ja julkaisi siitä osia internetissä. Sama ryhmä julkaisi vuosi sitten videon, jossa arabilapset vaativat Palestiinan vapauttamista. Tahrir-puolue vaatii Israelin tuhoamista ja islamilaisen kalifaatin rakentamista sen raunioille. Jordania tulisi ilman muuta kuulumaan siihen, kuten myös Libanon, Syyria, Irak ja Iran, ja myöhemmin myös Egypti, joka sen mukaan on tilapäisesti armeijan valvonnassa, mutta jossa he uskovat kansan kaatavan armeijan asettaman hallituksen. Sisin valinta presidentiksi voi muuttaa tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181166#.U4bf8ENsO-o
·        Etelä Afrikan viimeinen valkoinen presidentti F W de Klerk sanoo Israelin vierailunsa yhteydessä, että on väärin ja epäreilua kutsua Israelia apartheid-valtioksi. Hän tuli maahan ottaakseen vastaan Haifan yliopiston kunniatohtorin arvon. Hän sanoi, ettei hän tiedä, millä perusteilla John Kerry uskoi Israelin olevan matkalla apartheidiin, sillä siihen on monia määritelmiä, mutta kehotti varomaan tällaisen määritelmän käyttämistä. Hän vakuutti, että sikäli kuin hän tuntee Israelia, mitään merkkejä sen vajoamisesta apartheidiin ei ole olemassa, eikä ole reilua syyttää sitä siitä. Hän kuitenkin kehotti Israelia vakavasti harkitsemaan kahden valtion toteuttamista, koska muuten maata odottavat ennalta arvaamattomat ongelmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181164#.U4bjXUNsO-o






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019