TIISTAI 27.05.14


TIISTAI 27.05.14
1. ROOMAN paavi tuli, oli ja meni luvaten rukoilla Israelin puolesta, jota pyyteli myös pääministeri Netanyahu saattopuheessaan paaville luvaten, että Israel rukoilee hänen puolestaan. Jos jotakin jää päällimmäiseksi näin ulkopuolelta arvioiden paavin Israelin vierailusta, on hänen inhimillinen olemuksensa, koreilematon ja ystävällisesti hymyilevä, mutta myöskin helposti johdateltava, kuten ohjelmasta poikkeava käynti Betlehemin turva-aidalla osoittaa, jonka hän teki Abbasin pyynnöstä, ellei se ollut ennalta suunniteltu, kuten JP vihjaa. Netanyahu sai hänet vastapainoksi taivutettua pysähtymään terroristin uhrien muistotaululla Herzl-vuorella ehkä lausuen äänettömän rukouksen tai vain voimia keräten.
Paavin vierailun lyhyyttä vain valitettiin. Hänen olisi pitänyt tutustua juutalaisten pyhiin paikkoihin myös maan pohjoisosassa ja Kinneretin järven rannoilla, joissa Jeesus usein liikkui opettaen kansaa ja tehden suuria, ihmisjärjen ylittäviä ihmetekojaan, ja myös Nasaretissa, jossa hän varttui aikuiseksi, israelilaiset pahoittelevat. Keskustellessaan Netanyahun kanssa paaville tuli kinaa siitä, mitä kieltä Jeesus puhui. Netanyahun todettua, että Hän puhui hepreaa, paavi oikaisi, että arameaa Hän puhui, johon sanavalmis pääministeri vastasi: ”Hän puhui arameaa, mutta Hän osasi myös hepreaa, koska tunsi kirjoituksia”. Näin tämäkin kiistoja aiheuttanut kysymys sai korkean tason ohjeen.  http://www.timesofisrael.com/pope-heads-to-temple-mount-western-wall-on-last-day-of-trip/, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Pope-maintained-diplomatic-balance-during-visit-religious-leaders-say-354452
2. MEIDÄN on kuitenkin aika tarkastella tämän tiistaipäivän säätä, joka ennusteiden mukaisesti on lämmin ja taivas pilvetön. Huomenna taivas saa osittaisen pilvipeitteen jatkuen seuraavana päivänä lämpötilan laskiessa asteen verran päivässä, mutta varsinainen hellepäivä on perjantaina, jolloin lämpötila ylittänee 33 asteen rajan myös Jerusalemissa. Säätilat tänään: Jerusalem 19 -30; Tiberias 19 -36; Suolameri 28 -37; Eilat 24 -38 +C-astetta. Lämpötila noussee perjantaina yli 40 asteen Suolamerellä ja Eilatissa, Tiberiassa vähän alle.
Tänä viikonpäivänä 1703 perustettiin St.Petersburg, kansanomaisesti Pietari, jota NL:n aikana kutsuttiin Leningradiksi. – Saksan taistelulaiva Bismark upotettiin v. 1941, ja sen mukana menehtyi yli 2000 ihmistä. – v.1971 Saksan Dahleraun junaonnettomuudessa kuoli 46 ihmistä, heistä 41 Radevormwaldin koulun ylimmän luokan oppilaita, Onnettomuuden syy jäi selvittämättä. (Times of Israel)
3.  BRYSSELIN juutalaisessa museossa tapahtunut tulitus, jossa sai surmansa neljä ihmistä, kaksi heistä Israelista, yksi ranskalainen museon vapaaehtoistyöntekijä, yksi Belgiasta, on viranomaisten tulkinnan mukaan ”terroristin suorittama teloitus”, kuten he sitä varovaisesti nimittävät. Heillä näyttää olevan vaikeuksia kutsua sitä suoraan terrori-iskuksi, mitä sanaa Euroopassa kauhistellaan. Siksi sitä kutsuttiin aluksi ”ennalta suunnitelluksi murhaksi”.
Murhan tutkimukset siirrettiin maanantaina Federaation yleisen syyttäjän toimistolle, jonka mandaattiin tämän kaltaisten rikosten tutkiminen kuuluu. Sen tiedottaja Wenke Roggen totesi, että tutkimukset aloitettiin pitäen sitä terroristisena teloituksena. Hän sanoi poliisin analysoimien videokuvien osoittavan, että terroristi toimi kylmän rauhallisesti ja hyvin päättäväisesti koko tulitusoperaation ajan, joka tehtiin automaattikiväärillä, kestäen vain 1.5 minuuttia, mikä oikeuttaa kutsumaan sitä terrorismiksi, Roggen selitti lehdistötilaisuudessa. Aiemmin yleinen syyttäjä totesi, että jutun tutkimusten siirtoon yleisen syyttäjän virastoon vaikutti uhrien kansallisuus ja henkilöllisyys. Lauantaina iltapäivällä surmansa saanut israelilainen 50-vuotias pariskunta Miriam ja Emmanuel Riva olivat Israelin hallituksen palveluksessa. He palvelivat aiemmin NATIV-järjestössä, joka avusti entisen NL:n juutalaisten muuttoa Israeliin. Nativ on Mossadin ja Shin Betin tavoin vastuullinen suoraan Israelin pääministerin kanslialle. Kaikkia tulituksen uhreja ammuttiin joko kaulaan tai kasvoihin. 24-vuotias belgialainen museon naistyöntekijä, jonka ilmoitettiin kuolleen tulituksessa, on apulaissyyttäjän Ine Van Wymerschin mukaan aivokuollut, mutta elossa.
Murhaajalla oli päässään kasvonaamari ja tummat aurinkolasit. Videokuvan mukaan hänen aseensa oli Kalashnikov-tyyppinen automaattikivääri. Hän tuli museon sisäänkäynnin eteen, veti aseensa pussista ja tulitti sisällä olevia ihmisiä lasin läpi poistuen sitten kiireesti paikalta. Wymersch ei halunnut vahvistaa tietoja, oliko murhaajan kamera juuttunut hänen toiseen pussiinsa estäen häntä kuvaamasta tilannetta, kuten Toulousin murhaaja Mohammed Merah teki surmattuaan juutalaisen opettajan pienine lapsineen 2 vuotta sitten.
Lauantaina tehty murha oli ensimmäinen tämän laatuinen hyökkäys Belgiassa 30 vuoteen, minkä johdosta ihmiset pelkäävät väkivallan ja antisemitismin saavuttaneen Belgian, jossa asuu 40 000 juutalaista, puolet heistä Brysselissä, loput Antwerpissa. Hyökkäysten uskotaan olevan seurausta pitkään jatkuneesta Israelin ja juutalaisten vastaisesta kiihotuksesta. Ranskassa pahoinpideltiin lauantaina kahta juutalaista synagogan edessä Pariisin lähiössä. Nämä tapaukset ovat saaneet juutalaiset tiivistämään turvatoimia laitoksissaan Euroopassa. http://www.timesofisrael.com/belgium-probes-terror-link-in-jewish-museum-killings/
4. OTTAWAN kaupungin viranomaiset kieltäytyvät sulkemasta palestiinalaisen taiteilijan, Ottawassa asuvan, Rehab Nazzalin laatimaa näyttelyä nimeltä ”Invisible, Palestiina – Israelin suorittama sotilaallinen miehittäminen”, kuten näyttelyn esitteessä todetaan. Näyttely avattiin 09.05. ja se jatkuu 22.06. saakka. Israelin Kanadan lähetystö ja juutalaisjärjestöt ovat vaatineet näyttelyn sulkemista selittäen, että se edistää terrorismia kunnioittaessaan aktiivisia terroristeja: ”Näyttely kuvastaa vihan ja liihotuksen kulttuuria, joka on vastoin Kanadan arvoja rauhan suojelijana ja terrorin vastaisen taistelun edustajana”.
Israelin Kanadan suurlähettiläs Rafael Barak tapasi viime viikolla Ottawan kaupungin pormestarin Jim Watsonin pyytäen näyttelyn sulkemista, koska se ei esitteen mukaisesti käsittele taiteilijoita, aktivisteja, kirjailijoita ja johtajia, vaan ylistää tunnettuja terroristeja., kuten lähetystön tiedotteessa todetaan. Näyttelyn laatija Rehab Nazzal on Khalil Nazzalin sukulainen, joka suunnitteli ja johti 40 vuotta sitten tällä viikolla kouluun tehtyä terrori-iskua Maalotissa. Iskussa murhattiin 22 koululaista ja 3 opettajaa.
BARAK toteaa mielihyvällä, että Ottawan pormestari sanoutui irti näyttelyn laatineen taiteilijan arvomaailmasta, koska se ei kuvasta Kanadalaisia arvoja. Pormestari puolustaa sanan ja ilmaisun vapautta todeten, että näyttely antaa kanadalaisille mahdollisuuden todeta, mitä on terrorismin taustalla ja ongelmiin, joita Israel kohtaa taistellessaan terroria vastaan pyrkiessään rauhaan: palestiinalaisten tapa ylistää terrorismia, kiihottaa vihaa ja kieltäytyminen hyväksyä Israel juutalaisena valtiona. Lähetystön virkailijat olivat laatineet yhteenvedon näyttelyssä esitetyistä terroristeista ja heidän aktiivisista toimistaan. Barak ei kuitenkaan saanut pormestaria lupaamaan näyttelyn kieltämistä. Pormestari vetäytyi yleisen normin taakse sananvapauden ja mielipiteen esittämisen vapaudesta tunnustaen, että ehkä kaupungin oma valintamenetelmä on puutteellinen. http://www.timesofisrael.com/ottawa-shuns-call-to-close-exhibit-seen-as-extolling-terrorism/
5. ISRAELIN sotilastiedustelun entinen johtaja Amod Yadlin ja Saudi Arabian tiedustelu-johtaja Turki bin Faisal al-Saud (1971 -2001) osallistuivat harvinaiseen paneelikeskusteluun Brysselissä pidetyn konferenssin aikana, jonka oli järjestänyt German Marshal säätiö. Tämän kansainvälisen konferenssin teemoina olivat Iranin ydinsuunnitelma, Israelin ja PA:n arabien väliset ongelmat ja muut ajankohtaiset aiheet.
Mieheltä miehelle keskusteluja johti Washington Postin David Ingnatius. Tällaisen keskustelun toteutuminen on merkkinä siitä julkisesta salaisuudesta, että Saudi Arabia ja Israel ovat todella lähestymässä toisiaan USA:n vaikutusvallan heikkenemisen myötä. Turki al-Saud, joka on kuningas Saudin nuorin poika, kehotti Israelia hyväksymään v. 2001 saudi-suunnitelman ja allekirjoittamaan NPT-sopimuksen, jolla Lähi-Idästä voidaan kehittää massatuhoaseista vapaa vyöhyke.
Yadlin selitti vastineessaan, ettei kysymys ole ihan noin yksinkertainen, sillä arabiliitto omaksui saudisuunnitelman 2002. Saudi Arabia modifioi myöhemmin suunnitelmaa ota tai jätä periaatteella, jota Israel ei voi hyväksyä. Hän mainitsi Golanin palauttamisen, jota suunnitelmassa vaaditaan, eikä se ole ainoa ongelma. Hän selitti sitten Iranin ydinaseen aiheuttaman uhan myös Persianlahden ja muille Lähi-Idän maille viitaten 70 vuotta sitten suoritettuun massamurhaan, jossa Israelilla ei ollut mitään tekemistä, ja päätyen Brysselissä tehtyyn vihamurhaan. Hän kauhisteli tilannetta, että USA:n ja Israelin tuhoa haluava Iran saisi ydinaseen. USA ja Venäjä (NL) eivät kilpailuasemastaan huolimatta halunneet tuhota toisiaan (MAD sopimus). Yadlin selitti edelleen missä kaikkialla Iranin vaikutus tuntuu: Syyriassa Hizbullahin kautta, Jemenissä, Bahrainissa.
Al-Turki vastasi Yadlinille, että NPT-sopimuksen allekirjoittaminen tai siitä kieltäytyminen ei pitäisi olla lisenssinä ydinaseen rakentamiseksi, ja niin Israel on kuitenkin tehnyt. Luottamuksen rakentaminen vaatii kaksipuolista avoimuutta, hän selitti. - Mark Langfan selitti, että sekä Israel että Saudi Arabia haluavat Iranin ydinaseteollisuuden tuhottavaksi, mutta että USA:n presidentti tukee sitä ja pyrkii estämään kaikin tavoin sen tuhoamisen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181089#.U4Q7MUNsO-o
6. TURKKILAINEN oikeus päätti vaatia neljä Mavi Marmaran targedian aikana virassa ollutta israelilaista sotilasjohtajaa vangittaviksi antaen siitä velvoitteen Interpolille. Päätös koskee seuraavia johtajia: IDF:n komentajaa Gabi Ashkenazi, laivaston komentaja Eliezer Marom, entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin ja IAF:n tiedustelujohtaja Avishai Levy. Oikeus totesi näiden johtajien osallistuneen Mavi Marmaralla tapahtuneeseen Gazaan pyrkivien aktivistien ja IDF:n väliseen kahakkaan toukokuussa 2012 sotilaitten pyrkiessä väripistoolein varustettuina valtaamaan aluksen ja kääntämään sen suunnan Ashdodin satamaan, jossa sen avustuslasti oli tarkoitus tutkia ja kuljettaa maitse Gazaan. Kahakka kehittyi hengen-vaarallisiksi sotilaille, jotka lopulta turvautuivat aseisiinsa surmaten 9 (yksi kuoli äskettäin oltuaan koomassa siitä lähtien nostaen luvun kymmeneen) turkkilaista. Aluksesta ei lopulta löydetty avustustarvikkeita, joten koko kauppasaarron rikkomisyritys oli ennalta suunniteltu provokaatio, jota pääministeri Erdoganin hallitus tuki.  
Israel suostui myöhemmin maksamaan 20 miljoonaa uhrien omaisille, mutta dokumenttia vielä viimeistellään. Oikeuden päätös on uusi käänne, mikä voi mutkistaa tilannetta. Tilanne on hankala ja epämukava sekä Turkille että Israelille, ja kumpikin maa haluaa saada sen selvitetyksi mahdollisimman pian Lähi-Idän poliittisen tilanteen muutosten vuoksi. Turkin hallituksen vaikeutena on kasvojensa säilyttäminen joutumatta häpeän kohteeksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4523972,00.html







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019