PERJANTAI 21.02.14


PERJANTAI 21.02.14
1. MIELLYTTÄVÄN lämmin tuulahdus tuli vastaan avattuani ulko-oven puoli seitsemän maissa lämpömittarin osoittaessa 14 +C-astetta. Taivas oli erillisten pilvenhattaroiden peittämä, jotka värjäytyivät punaisiksi nousevan auringon vaikutuksesta. Eilen iltapäivällä pienen kävelyretken aikana tuntui kovin kotoiselta kuulla mustarastaan laulua. Lieneekö sama mustarastas, joka kesäisin laulelee kesämökin kuusen latvassa? Äänilaji on kuitenkin sama. Ennusteen mukaan tänään on puolipilvistä, mutta huomenna sapattina aurinko paistaa täydeltä terältään peittyen taas sunnuntaina osittain pilvien suojaan. Lämpötila on tänään korkea, mutta notkahtaa huomenna pari astetta viileämmäksi. Kinneretin vedenpinta on aloittanut laskukautensa mittarin osoittaessa 1 sm:n laskua vuorokaudessa. Lämpötilat: Jerusalem 13 -23; Tiberias 15 -29; Suolameri 22 -31; Eilat 18 -32 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, tänään on puolipilvistä; huomenna pilvetöntä ja sunnuntaina taas puolipilvistä. Eri lähteet antavat kovin poikkeavia ennusteita, Jerusalem tänään 15 -25; huomenna 16 -26; sunnuntaina 10 -18 ja maanantaiksi 11 -19 +C-astetta Times of Israel mukaan. Kinneretin vedenpinta on 1.135 m ylimmän punaisen viivan alapuolella JP:n mukaan.
2. USA:n ulkoministeri John Kerry kertoo Israelin TV-kanava kakkosen mukaan, että hänen molemmat isovanhempansa olivat juutalaisia, mutta eivät koskaan kertoneet siitä hänelle. Hän sai tämän selville v. 2004 kisaillessaan George W Bushin kanssa USA:n presidentti- ehdokkuudesta. Hänen isänsä molemmat vanhemmat olivat juutalaisia, mutta luopuivat uskostaan ja kääntyivät kristinuskoon vainojen vuoksi. Heidän alkuperäinen nimensä oli Cohen (pappissukua), mutta he muuttivat sen muotoon Kerry muuttaessaan Yhdysvaltoihin.
Kerryn isosetä ja isotäti saivat surmansa holokaustissa, mikä tieto hänen biologisesta ja henkilökohtaisesta yhteydestään juutalaisia kohdanneeseen katastrofiin on syvästi vaikuttanut hänen tunteisiinsa. Ennen sitä hän suhtautui siihen vain "ei koskaan enää" periaatteella ymmärtämättä, miten läheisesti se koski hänen oma perhettään. Hänen isovanhempansa toimivat jouduttuaan vainotuiksi lukuisten juutalaisten tavoin pyrkien irrottautumaan suvustaan ja uskonnostaan hävittäen kaikki niihin viittaavat jäljetkin. Samanlaisia Euroopan ja Venäjän vainoja paenneita perheitä löytynee Suomestakin, jotka ovat muuttaneet nimensä luopuen juuristaan kieltäytyen edes keskustelemasta niistä.
TV-2:n toimittaja Ilana Dayanin kysymykseen, tunsiko Kerry juutalaisia kohdanneen katastrofin vieläkin vaikuttavan juutalaisten epäröivään päätökseen suostua "välttämättömään uskon hyppyyn", kuten Dyan sanoi, vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta Palestiinan valtion perustamiseksi, Kerry vastasi vakuuttavasti kyllä. "Mutta haluan vakuuttaa tässä", hän selitti tuntojaan, "uskoakseni tehtäväni ei ole muodostaa tilannetta, jossa sopimuksen todellisuus vaatisi tuollaista "uskon hyppyä", enkä halua muodostaa sellaista. Haluan, että tämä on järjen hyppy, järjellisen ajattelun ja valinnan hyppy perustuen hyvin ymmärrettäviin ja kouriintuntuviin vakuutuksiin turvallisuudesta ja muista kysymyksistä".
JOHN KERRY selvitteli edelleen näkemyksiään uskoen onnistuvansa tehtävässään, mutta "se edellyttää tunteitten kuolettamista – vaikka se merkitseekin joillekin ihmisille suunnatonta tunteitten myrskyä, koska heillä on erilaisia käsityksiä suuremmasta Juudeasta ja Samariasta – kuten hyvin tiedän". Kerry myös väittää tiedostavansa, että 70 % israelilaisista kannattaa kahden valtion periaatetta (mitä epäilen). Hän kertoi viettävänsä joskus tunneittain puhelimessa pääministeri Netanyahun kanssa pyrkien ymmärtämään hänen näkemyksensä turvallisuudesta, mutta epäröi kertoa, olisiko Netanyahu valmis hyväksymään hänen esityksensä, mutta uskoo, että jos kaikki turvallisuuskysymykset, Israelin kansallisvaltion kotina juutalaiselle kansalle, Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona ja pakolais-kysymykset on kunnolla ratkottu, hän uskoo tai ainakin toivoo Netanyahun lopulta suostuvan.
Kerry sanoo selittäneensä kaiken tämän Mahmoud Abbasille, koska Israelin kansan pääasiallinen vaatimus on, että he tekevät sopimuksen, joka lisää turvallisuutta ja vahvistaa heitä verrattuina siihen, mitä he olivat ennen sitä, ja että sen seuraukset ovat päinvastaiset kuin Libanonista ja Gazasta vetäytymisen.
Kerry vihjaisi aiemmin, ettei Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten ehkä tarvitse muuttaa kodeistaan, vaikka PA:n johdon lausunnot vakuuttavat päinvastaista: "Ei yhtään juutalaista, ei sotilasta eikä siviiliä saa olla saastuttamassa islamin pyhää maata", vähän eri sanoin. Kerry osoittaa omaavansa kunnioitettavan paksun nahan, jolla hän kestää hyvinkin kriittiset arviot hänen perimmäisistä motiiveistaan vakuutellen vain tekevänsä uskollisesti tehtävänsä.   http://www.timesofisrael.com/newfound-jewish-roots-gave-kerry-a-deep-bond-with-israel/
Kerryn haastattelussa esille tulleita asioita miettiessä tulee esiin lukuisia kysymyksiä, joihin hän ei vastaa. Kenen näkemyksiä Kerry toteuttaa painostaessaan Israelia hyväksymään hyppyä tuntemattomaan, jota hän kutsuu järjelliseksi valinnaksi? Vaikuttaako Kerryn itseään vihaava juutalaisuus asiaan siten, että hän pyrkii osoittautumaan ei-juutalaisten silmissä tasapuoliseksi ja oikeamieliseksi tuomariksi painostamalla Israelia auschwitzin rajoihin, joilla se asettaa itsensä potentiaalisesti ääri-islamilaisen, vihamielisen kalifaatin armeliaisuuden varaan? Miten Kerryn jäsenyys vapaamuurareissa vaikuttaa hänen toimenkuvaansa?
3. ISRAELIN Knessetissä on alkamassa keskustelu Israelin julistamiseksi juutalaisten kansallis-valtioksi, ja sitä koskena lakiesitys on valmisteilla. Kysymyksen on noussut entistä ajankohtaisemmaksi Netanyahun vaatiessa, että PA/PLO:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, aivan samoin kuin Israel tunnustaa Palestiinan palestiinalaiseksi. Pääministeri selitti asiaa tällä viikolla Israelissa vieraileville Amerikan juutalaisjohtajille:
"Tämä on juutalainen maa. Tämä on juutalainen valtio. Kun me teemme sopimuksen, se on sopimus juutalaisen kansan kansallisvaltion ja palestiinalaisen kansan kansallisvaltion välinen". Palestiinalaisten johto on yksiselitteisesti ilmoittanut, ettei se tule koskaan tunnustamaan Israelia juutalaiseksi valtioksi. Hanan Ashrawi, PLO:n tärkeä johtajahahmo, muistelee, miten heille kerrottiin. Kaikki, mitä teidän tulee tehdä, on saada PLO tunnustamaan Israel ja sen oikeus elää turvallisten ja tunnustettujen rajojensa sisällä. Hän muistelee, että PLO teki niin osana 1990 väliaikaista rauhansopimusta. Hän sanoo, että vaatimus Israelista juutalaisena valtiona on uutta. "Me rakennamme enemmistövaltaista, demokraattista, kaiken kattavaa Palestiinan valtiota, ei poissulkevaa valtiota perustuen uskontoon, etniseen taustaan tai mihin tahansa". Tämä ei ole Abbasin näkemys.
Kysymys Israelista juutalaisena maana ei sovellu tavanomaisiin läntisiin muotteihin, mutta muslimimaailmassa se on enemmän sääntö kuin poikkeus. USA on hyväksynyt Israelin vaatimuksen kansallisvaltiosta, ehkä osittain Amerikan juutalaisten vahvan vaikutuksen ansiosta. Palestiinalaiset hylkäävät vaatimuksen, koska se samalla hyväksyessään sen poistaisi palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden sinne, mistä heidän esi-isänsä ja äitinsä lähtivät sotaa pakoon, useimmat omien sotilasjohtajiensa vaatimuksesta, tai saada korvauksia. Israelin vasemmisto, kuten Ari Shavit, katsovat, että PA/PLO voisi tunnustaa Israelin juutalaisuuden, jos Israel tunnustaa Palestiinan rajoiksi 1949 aselepolinjat. Tämän kannan mukaan pakolaisten paluuoikeus voitaisiin unohtaa ja hoitaa heidän kysymyksensä erillisillä sopimuksilla, joissa huomioitaisiin myös juutalaispakolaisten oikeudet. – Netanyahu pitää itsestään selvänä, että Palestiinan valtio perustetaan, kuten lausunnosta ilmenee. http://www.timesofisrael.com/israeli-demand-sparks-jewish-state-debate
4. PA:n korkea virkailija, Fatahin johtajiin kuuluva Jibril Rajoub sanoi äskettäin, että antaa Hamasin pyrkiä sieppaamaan IDF:n sotilaita panttivangeiksi, kuten PMW (Palestiinan Mediatarkkailu) raportoi keskiviikkona.
"Jos Hamas haluaa siepata IDF:n sotilaita, he tehkööt niin. Heidän tulee siepata sotilaita, jos Israel kieltäytyy vapauttamasta lisää vankeja. Jos he haluavat pitää heidät vangittuina loputtomiin, he vapauttavat heidät haamuina tai luurankoina", Rajoub selitti. "Israelilaisten tulee käsittää, ja on selvää, että sieppaaminen on kieli, jota he ymmärtävät". Rajoub sanoi kannattavansa avoimesti sotilaitten sieppaamista todeten, että kun Gilad Shalit siepattiin, he kannattivat sitä täysin. Hän muisteli, että kun Shalit vapautettiin Hamasin vankeudesta, sen ansiosta Israel vapautti 1026 eripituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittua palestiinalais-vankia. Rajoub kannattaa avoimesti sotatilaa Israelia vastaan, eikä hän suinkaan ole ainoa, useimmat muut väkivaltaa kannattavat arabit esittävät kantansa peitelysti tai puhuessaan arabimaissa toivoen, ettei sana siitä tule israelilaisten korviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177707#.UwcIUkBsNDQ
5. Uutisia lyhyesti. – Israel allekirjoitti Jordanian kanssa 500 miljoonan USD arvoisen kaasusopimuksen Egyptin toimitusten jouduttua terroristien toistuvien iskujen kohteiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177708#.UwcMWkBsNDQ
Israelin ja PA:n viranomaiset työskentelevät yhdessä ratkoakseen pahenevat ympäristöongelmat, joita PA:n kaupunkien ja kylien jätevesien päästäminen sellaisinaan jokiuomiin ja puroihin aiheuttaa. PA on useissa kohteissa kieltäytynyt rakentamasta viemärivesien puhdistuslaitoksia, vaikka varat ja suunnitelmat niihin ovat valmiit. Tämä on erittäin ajankohtainen Rawabin kaupungin valmistumisen jälkeen ensi vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177706#.UwcM50BsNDQ
Palestiinalaisnuoret hyökkäsivät kivin israelilaisautoilijaa vastaan Elin ulkopuolella Samariassa. Autossa oli silloin kaksi naista ja useita lapsia heidän ajaessaan Jerusalemista Elon Morehiin. Autoa kuljettanut Alona kertoo, että he kuulivat kovan kolauksen auton tärähtäessä ja sitten he havaitsivat, että autoon oli heitetty suuri kivenjärkäle, joka särki auton sivuikkunan, mutta ei onneksi tullut auton sisälle, vaikka lasinsirpaleita lenteli joka puolelle. Kukaan ei saanut haavoja ja Alona pystyi hallitsemaan autoa lähimmälle IDF:n tarkastuspisteelle saakka, jossa hän teki ilmoituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177636#.UwcOD0BsNDQ
Kolme hallituksen ministeriä, Gideon Saar ja Yariv Levin Likudista sekä Orit Struck Beit Yehudista avasivat perjantaiaamuna marssiin, joka suuntautuu Jordanin laaksoon. Marssin tarkoituksena on vahvistaa laaksossa asuvia juutalaisasukkaita ja tehdä selväksi, että Jordanin laakso tulee aina kuulumaan Israeliin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177710#.UwcP-0BsNDQ
Kansanedustajat harkitsevat sunnuntain muuttamista vapaapäiväksi, aluksi kokeilu-luoteisesti kerran kuukaudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177695#.UwcRQkBsNDQ







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019